Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Hopelijk heeft Serdar Gözübüyük al lang spijt van zijn onverstandige actie

Laatste update:
/

Zelfs Dick van Egmond, de hoogste baas van de scheidsrechters, veroordeelde de act van Serdar Gözübüyük. De arbiter van dienst in Groningen wilde een statement maken en koos trainer Robert Maaskant uit als lijdend voorwerp. Opzichtig hield hij hem een blauw aanvoerdersbandje voor met daarop duidelijk zichtbaar het woord respect.

Sinds de trieste dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen voert Nederland een (warrige) discussie over normen en waarden, daarbij veel te eenzijdig gericht op en rondom de voetbalvelden. Alsof de agressie en verloedering van de samenleving alleen daar nu eindelijk eens moeten stoppen. Gözübüyük wilde als het ware de week van bezinning over de tragedie bij Buitenboys verlengen en broedde al voor de wedstrijd in Groningen op een geschikte aanleiding voor zijn demonstratieve actie. Een toneelstukje, noemde Maaskant de persoonlijke happening van de arbiter. Hij had in dat opzicht volkomen gelijk. Het gedrag van de scheidsrechter had niets spontaan en was puur vooropgezet.

Vrijwel alle trainers schaarden zich achter hun collega. Ook het management van FC Groningen deelde het verweer van Maaskant op het optreden van Gözübüyük. Wat had de trainer nou helemaal misdaan? Langs de lijn wond hij zich op over een zware charge tegen zijn spits Género Zeefuik. Hé, scheids, honderd procent overtreding toeterde Maaskant. Geen gescheld, slechts een emotionele oprisping van verwondering en onvrede dat de arbiter in zijn ogen niet bekwaam handelde en de spelregels ook niet juist toepaste. Wat is daar mis mee? We draven weer eens door, ergerde Ronald Koeman zich aan alle ophef over het incident in Groningen. Emoties horen bij voetbal, benadrukte de trainer van Feyenoord. Dezelfde woorden gebruikten ook Gertjan Verbeek van AZ, Jan Wouters van FC Utrecht en Frank de Boer van Ajax in hun solidariteit met Maaskant.

/

De goegemeente in de polder slaat inderdaad weer eens naar alle kanten door. Maaskant misdroeg zich bepaald niet met zijn vrij beheerste reactie aan de rand van het veld. En enigszins begrijpelijk achtte hij zich voor gek gezet door de vertoning van Gözübüyük. De openbare tuchtiging van een trainer was bedoeld als waarschuwing tegen de trieste gebeurtenis in Almere, maar werkte in feite averechts. Het profvoetbal heeft een voorbeeldfunctie, klinkt nu te pas en te onpas. Natuurlijk is dat waar, maar de slogan wordt iets te nadrukkelijk misbruikt in de roep om het geweld in de maatschappij terug te dringen. De omgangsnormen zijn vervaagd, ook in het voetbal, maar waar niet? En bedenk dat trainers al decennia lang fulmineren tegen foutieve beslissingen van scheidsrechters in een wedstrijd.

Types als Aad de Mos, Dick Advocaat, Bobby Robson, Guus Hiddink of Leo Beenhakker konden vroeger ook aardig te keer gaan buiten hun dug-out. De scheidsrechters van toen hielden zich vaak doof voor dat soort verbale protesten. Ze arbitreerden met hun ogen en niet met hun oren. De huidige gilde in het zwart zou eens te rade moeten gaan bij de vorige generaties.

/

De arbitrage van nu maakt bij herhaling kardinale fouten. FC Twente won van Heracles dankzij alom zichtbaar buitenspel van Nacer Chadli. Trainer Peter Bosz van Heracles haalde de schouders op over de wekelijkse blunder van Eric Braamhaar en noemde de zege van FC Twente toch wel verdiend. Een gepaste quote, maar desondanks was en bleef de winst onreglementair. In de afgelopen speelronde vielen vier rode kaarten. Twee werden na het weekeinde meteen al weer geseponeerd. Maar dezelfde Gözübüyük benadeelde FC Groningen wel 84 minuten tegen VVV door ten onrechte Leandro Bacuna weg te sturen. En bij Feyenoord beoordeelde Ruud Bossen een duwtje van Bruno Martins Indi ook al hopeloos verkeerd en dunde de thuisclub onrechtvaardig uit tot tien man. Wekelijks beïnvloeden scheidsrechters onrechtmatig de uitslag van een wedstrijd. Het korps kan niet tippen aan de klasse van weleer. Hun gestuntel irriteert stelselmatig en prikkelt de emotie. Misschien zou de scheidsrechterscommissie zich ook eens kunnen beraden op de wijze van opleiden en begeleiden. Het talent is aanwezig, maar kennelijk kweekt de scholing robotten in plaats van persoonlijkheden.

Het geklungel van de arbitrage is vanzelfsprekend nog geen vrijbrief voor ongeremd wangedrag van spelers en trainers in het betaalde voetbal. Het kan zeker af en toe wat minder. Het overleg van vandaag bij de KNVB over een wat meer ingetogen gedragscode kan nooit kwaad. Maar tracht niet de emotie uit te bannen en probeer de scheidsrechters ook een tikje te heropvoeden. Nu functioneert de vierde man vaak als een soort verklikker en waakhond tussen de twee trainers in en dat kan ook de spanning onnodig opfokken. De herinnering aan de zinloze dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen mag niet al na een paar maanden wegebben. Maar wat in Almere is gebeurd, heeft een diepere oorzaak dan wat Maaskant beoogde met zijn kritiek op de arbitrage. Bezoek eens een partijtje tussen F-jes op een willekeurig terrein van een amateurclub. Het geschreeuw van ouders langs de lijn is stuitend en vreselijk ophitsend van aard.

/

Kinderen leren van ouderen en aanbidden profvoetballers als rolmodellen. Ze bootsen hun houding en activiteiten in het veld gretig na. Dat mogen de beroeps niet onderschatten en dat dienen zij zich ook afdoende te realiseren. Maar de opvoeding hoort thuis te geschieden en de overheid moet de kaders aangeven waarin de straffen tegen ontsporing strak zijn opgenomen. Hopelijk heeft ook Gözübüyük inmiddels zelf spijt van zijn mislukte en misplaatste eenakter. Ongewild verdeelde hij de voetbalwereld weer in twee kampen en verscherpte hij de bestaande tegenstellingen tussen trainers en scheidsrechters. Bovendien kietelde hij de politiek, die bij monde van minister Edith Schippers prompt zijn actie klakkeloos goedkeurde. De arbiter vestigde tevens de aandacht op zich en dat inspireerde criticasters weer tot een duik in zijn (besmet) verleden. Hoe een toch ondoordachte en onverstandige actie wel erg gemakkelijk meters en meters het doel miste…….

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.

Er is in het profvoetbal voldoende respect richting scheisdsrechters

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Spijt? Misschien moeten we met zn allen dan ook maar spijt hebben dat we 2 weken geleden een minuut verpest hebben van ons leven door stil te zijn voor een grensrechter. Er gaan in NL wel meer mensen dood, dus ach waarom zouden er ons druk over maken?? We gaan toch gewoon lekker door waar we mee bezig zijn. Ik hoop dat mensen snappen dat ik dit sarcastisch bedoel....

19 december 2012 om 09:42

Want die grensrechter zal wel doodgetrapt zijn omdat die jongens op TV gezien hebben dat trainers protesteren.. Hou toch op man, er worden vrijwel dagelijks mensen toegetakeld omdat ze iemand 'op een verkeerde manier aankijken'.

Het is te belachelijk dat de oorzaak voor de doodslag van een amateurgrensrechter gekoppeld wordt aan het gedrag van trainers in het betaald voetbal. Ik kan echt niet geloven dat de Knvb, en trouwens ook vrijwel de hele maatschappij, zo'n gigantische plaat voor de kop heeft dat ze uberhaupt durven denken dat de oorzaak in het betaald voetbal ligt.

19 december 2012 om 09:54

Hoe verklaar jij dan dat er genoeg andere sporten zijn waar nooit geprotesteerd wordt? Het is gewoon een verziekte cultuur dat we het kennelijk allemaal gewoon vinden. Trainers die bij elke nadelige beslissing opspringen om onvrede te uiten. Waarom doen ze het eigenlijk, terugdraaien gebeurd nooit. En bij blunders/fouten van eigen spelers springen ze toch ook nooit op om even flink te laten zien dat het een belachelijke actie is? Nee, het is puur gericht om op een negatieve manier proberen de scheidsrechter te beinvloeden.

En die grensrechter is niet doodgetrapt door de trainers die protesteren, dus waarom hadden we dan eigenlijk een minuut stilte met zn allen? Het waren toch maar een paar gekken toch??

19 december 2012 om 10:04

Bij welke sporten, waar de regels zo 'variabel' op te vatten zijn als bij voetbal (dus niet een bal op of over de lijn bij tennis, volleybal etc) wordt er zelden geprotesteerd dan? En waarom er geprotesteerd wordt? Ik denk dat dat in het karakter van de mens zit. Waarom blijft een al veroordeelde moordenaar zeggen dat hij onschuldig is, terwijl het toch niet teruggedraaid wordt? Omdat hij op dat moment 100 zeker van zijn zaak is.
Ik zie overigens ook genoeg trainers opspringen als er een fout gemaakt wordt door een speler hoor, een mooi voorbeeld hoorde ik gisteren op de Krommedijk van Gertjan Verbeek, die z'n longen uit z'n lijf schreeuwde naar Boymans en Gorter.

Die minuut stilte was ter nagedachtenis aan iemand die (vrijwillig) voor de Knvb aan het werk was en op een onwijs laffe manier vermoord is door een paar zieke figuren.
Wat mij betreft was die minuut stilte doorgezet bij alle sporten, niet alleen bij het voetbal. Ter nagedachtenis, om stil te staan bij wat er nou precies gebeurd is. Niet om de boel op te lossen, of denk je dat er gasten zijn die met de gedachte liepen om een grensrechter dood te trappen en sinds die minuut stilte denken "oh, laat ik dat maar niet doen, straks houden ze nog een minuut stilte in de Eredivisie voor me"?

19 december 2012 om 10:20

Achter die minuut stilte zat toch veel meer....er werd gesproken over respect en voor het eerst was er meer respect voor de scheidsrechter. Er zat dus veel meer achter die minuut stilte toen. Volgens mij zijn Hockey, Basketball en met name Rugby uitstekende voorbeelden hoe het zou moeten. Met name bij Rugby heb ik begrepen dat commentaar op de scheidsrechter not done is. Laten we nou niet gaan doen dat voetbal zo'n bijzondere sport is vergeleken met andere sporten. Nee, wat mij betreft tonen scheidsrechters vaker zo'n band, heeft namelijk veel meer impact dan de trainer wegsturen of wat dan ook. Nee, voor mij is het duidelijk...op hoog niveau heeft die minuut stilte weinig losgemaakt en we gaan met zn allen gewoon door waar we mee bezig zijn.

19 december 2012 om 10:33

Bij hockey is de mogelijkheid tot protesteren nogal afgebakend doordat er zo'n videoscheidsrechter bij loopt. In het amateurhockey wordt meer dan genoeg geprotesteerd kan ik je vertellen. Basketbal en rugby heb ik helemaal niks mee, dus daar zal ik je gelijk moeten geven, hoewel ik wel zo een paar redenen kan verzinnen maar die zal ik je besparen

19 december 2012 om 10:43

Jouw vehaal raakt kant nog wal. In andere sporten wordt ook gewoon geprotesteerd bij de scheidsrechter als iemand het er niet mee eens is. Bij de meeste sporten is het alleen een stuk minder omdat daar wel videobeelden en lijntechnieken worden gebruikt. Mijn in ziens is er ook helemaal niks mis met protesteren zolang het maar op een normale manier gebeurd. Maaskant deed dat ook gewoon, dus het was een belachelijke actie van die scheids.
Dat de meeste agressie trouwens voorkomt op de amateurvelden van voetbal komt natuurlijk omdat voetbal volkssport nummer 1 is. Mensen uit alle lagen van de bevolking beoefenen voetbal. Dit is anders bij andere (grote) sporten, zoals tennis, hockey. Dus in zoverre is het ook logisch dat geweld op voetbalvelden veel vaker voorkomt. Het is dan ook gewoon een maatschappelijk probleem. Want die gasten hebben nu toevallig een grensrechter dood geslagen, maar het had net zo goed gewoon op straat kunnen gebeuren. Dit zijn namelijk mensen die dit soort dingen opzoeken en aantrekken en waarschijnlijk ook wel al meer op hun kerfstok hebben. Zij laten zich echt in hun gedrag niet beinvloeden door bijvoorbeeld Maaskant....

19 december 2012 om 10:51

Bij hockey is het helemaal niet anders joh, ondanks het verschil qua volk. Mijn vriendin speelt hockey, dus als Feyenoord eens niet op zondagmiddag speelt ben ik daar te vinden, en dan zie ik dezelfde taferelen als wat ik in de 4e klasse zaterdag tegenkom. Al gaat het dan om een strafcorner ipv buitenspel.

19 december 2012 om 10:55

@genieter, dit komt omdat voetbal DE sport van het volk is en alles en iedereen aantrekt. Alle dele van de samenleving, dus helaas ook de simpele zielen!

Dit heeft niks met voetbal te maken en het respect daar! Dit heeft alles te maken met opvoeding, sterker het gebrek daar aan! Ik heb zondag ook weer een wedstrijd gespeeld tegen ene team die de gebeurtenissen van 2 weken geleden allang vergeten was. En het mooie is je weet het al als je aankomt op zo'n club en het team ziet.

Opvoeding begint thuis en niet op de TV!

19 december 2012 om 14:52

@genieterr

Ga je nou serieus drie sporten vergelijken die over technische hulpmiddelen beschikken en een strakke regelgeving hebben betreft kritiek op de wedstrijdleiding met voetbal die dat niet heeft?

Bij commentaar op de scheids kan je bij rugby een penalty tegen krijgen. Bij herhaling kan je er tijdelijk afgestuurd worden. Alleen de teamcaptain mag enigszins commentaar leveren.

Verder zijn die de daden van die jongens die de grensrechter hebben vermoordt echt niet als gevolg van het prof voetbal. Kijk alleen maar eens wat er dagelijks op TV te vinden is of op internet, dan heb je nog games en hun omgeving. Je bent ook verder vrij naïef als je denkt dat één minuut stilte plotseling de wereld zou veranderen. Het draagt misschien een steentje bij in het geheel maar meer ook niet.

19 december 2012 om 16:31

Er wordt bij alle sporten geprotesteerd. Hockey, Tennis, baseball, basketball, volleyball, handball, noem maar op, overal wordt geprotesteerd. Protesteren en iemand doodtrappen is iets totaal anders. De ouders van dat soort jongens Zijn het probleem, niet Maaslant die roept dat hij vindt dat de scheids ernaast zet.

19 december 2012 om 20:27

@ genieterr

De actie zelf is prima en zinvol, maar het moment waarin Gozubuyuk het uitvoert is werkelijk schandalig. Maaskant is een temperamentvolle coach en zijn gedrag voor dit incident was heel normaal (verbaal aankaarten van ongenoegen, wie doet het nou niet?). Wekelijks lopen duizenden coaches bij zowel amateur- als proffesionele wedstrijden met zo een natuurlijk gedrag rond. Dat hoort bij voetbal. Maaskant scheldt niet, beledigt niet, gebruikt geen fysiek geweld etc.

Nogmaals; de actie zelf is goed, het moment van uitvoering dramatisch.

Lex ik vind dat je de vergelijking met vroegere scheidsrechters, die blijkbaar nooit iets fout deden, niet mag maken. Tegenwoordig staan er vanuit 10 verschillende hoeken HD-camera's te filmen met op tv een keer of vijf de herhaling waardoor alle kleinste foutjes breed uitgemeten worden. Los van het feit dat deze scheids het op een ongelukkige manier heeft gedaan vind ik het bewonderenswaardig dat hij in ieder geval een standpunt aanneemt.
Dat er volgens Lex langs de zijlijn van een wedstrijd van de f-jes gekeken moet worden ben ik met je eens; daar zou vanuit de KNVB en de voetbalclubs meedogenloos mee omgegaan moeten worden!

19 december 2012 om 10:21

Dat deed hij in zijn vorige kraak-de-scheidsrechter-af column ook al, toen moesten ik geloof Blom en Kuipers het ontgelden. Zo lang dit soort oneerlijke praktijken plaats vinden blijft de kritiek op scheidsrechters onverminderd.

Wat ik nu zo erg vind is dat er onderhand meer commotie is ontstaan rondom de actie van gozobuyuk dan rondom het vreselijke gebeuren in het amateurvoetbal. Dat figuren uit de voetbalwereld zich maar bezig houden met het daadwerkelijk voorkomen van dit soort acties door strenger (en consequenter) op te treden tegen idioten op de (amateur) velden. In plaats daarvan zoeken ze allemaal de spotlights op en vergeten of negeren ze echte problemen in het voetbal. Bespottelijk.

Ik vond het juist een top actie! Natuurlijk is sport emotie en je mag het best laten weten als je het ergens niet mee eens bent, maar waarom kan dat niet op een fatsoenlijke manier?
Natuurlijk: hij vloekte niet, hij schold niet... maar als je op zo'n overdreven manier tekeer moet gaan, dat kan nogal makkelijk worden verward met agressie. Als we het kort geleden hebben gehad over het goede voorbeeld geven...
Het meest storende voorbeeld hiervan vind ik nog dhr. K. Strootman. Elke wedstrijd, minimaal een keer, vliegt hij als een bezetene richting de scheidsrechter om hem te overtuigen dat de beslissing die hij maakte niet juist was. Waarom kan dat niet rusig, meer op de manier zoals we dat vaak bij Van Bommel hebben gezien (ik weet het: niet in elk geval het beste voorbeeld, maar voordat ik allemaal opmerkingen krijg dat ik iets tegen PSV heb), Armpje om de scheids heen, vragen of het toch misschien niet een onschuldig duwtje was... Waarom nou allemaal zo overdreven?
Natuurlijk profvoetballers hoeven onze kinderen niet op te voeden, maar mogen ze in ieder geval naar het voorbeeld dat ze voor de kinderen zijn gedragen?

Kortom: ik sta 100% achter Gözübüyük, sowieso op dit moment Neerlands beste scheidsrechter. Het gaat niet alleen om wat je zegt of je respect toont of niet, maar ook om hoe je dat tot uiting brengt.

19 december 2012 om 09:20

Hij had ook kunnen fluisteren, maar dan was het zo slecht te verstaan voor de scheidsrechter. En verwarren met agressie.. Is het heel gek dat er een hoop frustratie geuit wordt door een trainer die voor de zoveelste keer een onterechte (want geseponeerd) rode kaart en daardoor ook puntverlies pakt? Een beetje begrip mag er sowieso wel wezen toch? Ook Gozubuyuk pakt dat bandje naar aanleiding van eerdere incidenten waar 'de Knvb' (in de zin van alle scheidsrechters, misschien kan ik het na een paar bakken koffie beter uitleggen ) benadeeld werd, doordat ze geconfronteerd werden met die agressie. Maaskant doet hetzelfde, omdat hij (FC Groningen) al een aantal keer benadeeld zijn.

Los van dit, ik vind het echt lachwekkend dat deze man nog de beste scheidsrechter genoemd kan worden. Loopt al weken-, zo niet maandenlang te schutteren in elke wedstrijd die hij fluit.

19 december 2012 om 09:21

Ten eerste, Neerlands beste scheidsrechter? Vorig jaar misschien, dit jaar zeker niet.
Ten tweede, "het gaat niet alleen om wat je zegt of je respect toont of niet, maar ook om hoe je dat tot uiting brengt", waar was dan het respect voor Maaskant van Gözübüyük? Iemand zo openbaar gebruiken en voor lul zetten om, mijns inziens alleen maar in de spotlight te staan (want ja, het was gewoon een toneelstukje) getuigt van een gebrek aan respect.

ZOu niet weten waar hij spijt van heeft was juist een geweldige actie en van mij mogen ze die "blauwe" kaart allemaal op zak krijgen.

Goede column, gaat iets te ver door op de kwaliteit van de huidige arbitrage, maar wat betreft de actie van Gözübüyük de spijker op z'n kop.

Free Robert Maaskant!

Ik vond het een goede actie en ik denk dat dit meer effect heeft dan een coach naar de tribune sturen. Mensen die hierover zitten te zeuren moeten eens goed bij zichzelf te raden gaan.

De aandacht voor de afkeer tegen de actie van Serdar over respect, is onderhand veel groter dan de aandacht voor respect als gevolg van Van Nieuwenhuizen...

Lijkt me toch niet de bedoeling

Ik snap echt niet waarom die scheids zoveel gezeik over zich heen krijgt. Hij is de enige die 2 weken na dat drama nog iets doet met dat thema, de rest van Nederland is allang weer over gegaan tot de orde van de dag, in afwachting van het volgende drama waar ze dan weer een weekje een schijn-vertoning van kunnen maken.
En iedereen moet er weer wat over te zeggen hebben, bah. Hele verhalen worden verzonnen over dat hij van alles vooraf thuis bedacht had, man laat die vent toch met rust.

19 december 2012 om 10:36

"verhalen worden verzonnen over dat hij van alles vooraf thuis bedacht had"

Dat is toch ook overduidelijk, of dacht je dat hij die band per ongeluk in zijn zak liet zitten toen hij z'n broek in de wasmand gooide? Het is jammer dat hij zo graag in die wedstrijd iets duidelijk wilde maken en het geduld niet had om te wachten tot het echt nodig zou zijn, want als hij dat gedaan had was iedereen het er wel mee eens geweest. Nu was het volkomen belachelijk en onnodig.

19 december 2012 om 13:57

Waarom onnodig. Ipv iemand naar de tribune te sturen besluit hij het zo te doen, niks mis mee. Niemand was er meer mee bezig, dat was in andere wedstrijden wel weer te zien. De ene week is een stille tocht, een compleet afgelast amateurvoetbal-weekend en een minuut stilte bij elke wedstrijd in het betaalde voetbal geen probleem, de week erna mag iemand geen armbandje met een boodschap meer laten zien.

Mijn opmerking over dat thuis verzonnen is wat ongelukkig, tuurlijk heeft hij dit thuis verzonnen. Ik denk alleen niet dat hij koste wat kost dit had willen doen, en dat het hem meer te doen is om zelf in de schijnwerpers te staan zoals enkelen hebben bedacht.
Al eens bij stil gestaan dat hij het wellicht gemeend belangrijk vindt dat er wat meer respect richting de scheidsrechters getoond wordt, hij is er per slot van rekening zelf 1. Misschien was hij al dat gezeik van spelers als Van Bommel, Strootman en vele anderen wel zat.

19 december 2012 om 14:06

Onnodig omdat Maaskant helemaal niet respectloos was. Wat er op de andere velden gebeurde interesseert me geen klote, en zo zou Gozubuyuk er ook over moeten denken. Jij bemoeit je toch ook niet met het werk van je collega's als je er niks mee te maken heb?

19 december 2012 om 20:11

Het probleem was gewoon de aanhoudende felheid van Maaskant.
Het was niet na 1 opmerking afgelopen, zoals Maaskant iedereen wil laten doen geloven. Maaskant ging gewoon te lang door met zijn kritiek op de beslissing, maar ontbeert de zelfreflectie en het lef om dat achteraf gewoon te erkennen.

Ik vond het een prima actie Het ging alleen wat te lang door, omdat Maaskant zijn fout weigerde te erkennen. Geef mij dan maar zo'n Brood, die het ook niet met een beslissing eens is, maar netjes en beschaafd blijft en aangeeft dat de beslissing uiteindelijk ook gewoon bij de scheids ligt.

Het gebaar is goed alleen word Maaskant nu onterecht voor gek gezet. Je mag toch wel zeggen dat het een overtreding was.. Dat gebeurde in de jaren 70 ook al hoor.

Zolang je niet aan hem zit, hem uit gaat schelden of kwetsende dingen zegt is het gewoon binnen de perken. Scheids zocht gewoon een slachtoffer voor zijn ingestudeerde statement. Dus de eerste de beste ging eraan. Beetje onterecht.

Deze actie was gewoon onzin. Het bandje respect mag je best tonen als scheidsrechter zijnde, maar dan doe je dit op het moment dat er géén respect wordt getoont. Wat Maaskant deed, had niks te maken met gebrek aan respect. Maaskant liet verbaal weten dat hij het niet eens was met de beslissing, en de enige manier om de scheidsrechter 50 meter verderop te bereiken is door dit schreeuwend te doen. Hij gebruikte geen scheldwoorden en ging ook niet onnodig lang door met mekkeren. Hij liet zijn onvrede weten en daarna was het klaar.

Pas een minuut later komt de scheidsrechter in actie, met een zoals Maaskant al aangaf vooraf bedachte actie. Daarmee wekt hij ook nog eens de schijn dat het niks te maken had met het gedrag van Maaskant op dat moment, maar vooral met het feit dat dit de meest ideale gelegenheid was om zijn vooraf bedachte actie uit te voeren.

Daarnaast benadeelt hij, zoals in dit artikel ookal aangegeven, Fc Groningen 84 minuten lang door Bacuna een volstrekt belachelijke rode kaart te geven. Nee het probleem hier in Nederland is, dat niemand meer weet wat respect is. En dan krijg je dit soort zinloze acties, en volstrekt onnodige rode kaarten die een complete wedstrijd verzieken. Vrijwel alle gegeven rode kaarten van afgelopen voetbalweekend zijn geseponeerd, puur en alleen maar omdat de scheidsrechters hier in de Eredivisie doorslaan.

Ik ben ook van mening dat er wat moet veranderen in de samenleving en dus ook qua gedrag in het professionele voetbal, maar er is ook zeker onderscheid tussen professioneel en amateur voetbal. Maaskant wordt verantwoordelijk gehouden voor resultaten die momenteel beinvloed worden door dwalingen van het arbitrale korps. Ook daar moet aandacht aan besteed worden. Het is lastig respect op te brengen voor mensen die wekelijks falen, een trainer die dat overkomt wordt ontslagen. Scheidsrechters krijgen een weekendje rust en gaan vervolgens weer verder.

19 december 2012 om 20:27

Het spel was allang weer op de andere helft toen Maaskant nog aan het schreeuwen was. Ik vond vanaf de tribune ook dat hij gewoon eerder zijn muil weer had moeten houden.
"onnodig lang doorgaan" is natuurlijk een subjectief begrip, maar ik vond wél dat daar sprake van was. Tijdens die minuut die er volgens jou tussen de eerste opmerking en de actie van Gözübüyük zat, ging Maaskant nog steeds tekeer.

Dat je over die rode kaart begint vind ik echt een zwaktebod.
Zag jij vanaf de tribune direct dat het geen rood was? Ik dacht in eerste instantie dat die terecht was. De gemiddelde supporter van zijn eigen ploeg ziet echter direct dat het 'absoluut geen rood is'. Wanneer de overtreding door het andere team wordt gemaakt is het echter 'een duidelijke rode kaart'
Bij het zien van de beelden bleek uiteindelijk dat Gözübüyük er naast zat. Dat heeft hij achteraf ook gewoon toegegeven. Daar koop je niets voor, maar dat is inherent aan de weigering van Platini om met video-beelden te werken.

Volgens mij typeert je laatste alinea het allergrootste probleem in het voetbal rond scheidsrechters.
Ik vind dit een erg kwalijke zin: "het is lastig respect op te brengen voor mensen die wekelijks falen". Als je van mening bent dat er qua gedrag in (en rond) het professionele voetbal echt wat zou moeten veranderen, zou ik bij mezelf beginnen.

22 december 2012 om 16:46

Dan verschillen wij daarin van mening, ik ben namelijk van mening dat hij zijn team aan het motiveren was gedurende die minuut. Maaskant was toen allang niet meer bezig met die overtreding.

Onnodig lang doorgaan is subjectief, maar ik denk dat jij ook wel begrijpt dat ik dan niet dol op onvrede gedurende 60 seconden. Je hebt trainers die 10 minuten lang met de 4e official gaan discussiëren over een overtreding. Maaskant gaf aan, overigens volkomen terecht, dat hij het er niet mee eens was. En thats it, geen onvertogen woord uit zijn mond.

Zwakte bod omdat? Michael de Leeuw is dit seizoen ookal een keer onterecht met rood weggestuurd wat later is teruggedraaid. En nu was Bacuna de volgende. Ik zat overigens niet op de tribune maar thuis voor de tv, en ja ik zag meteen dat het niks was. Niet achteraf na de herhaling.

Jij oordeelt nu net alsof ik vind dat alle overtreding van de tegenpartij persaldo rood zijn en dat overtreding tegen ''mijn'' team persaldo geen rood zijn. Dan heb je dus een vooroodeel en geen flauw benul van de manier waarop ik naar voetbal kijk. In mijn ogen is dat juist een zwaktebod om een punt te maken waar je totaal geen argumenten voor hebt.

Achteraf toegeven dat kan iedereen, een enkeling is dan alsnog te eigenwijs. Maar de meerderheid is slim genoeg om dat vandaag de dag niet meer te doen gezien de tientallen camera posities waarmee een overtreding wordt vastgelegd. En overigens ben ik van mening dat de roep om hulpmiddelen onderstreept hoe incapabel de gemiddelde scheidsrechter vandaag de dag is. Ik heb het trouwens niet alleen over de rode kaart van Bacuna gehad, maar over ''alle geseponeerde rode kaarten''. Dat onderstreept ook dat ik niet met een groen-witte bril naar alleen deze beslissing heb gekeken

Met mijn zin''het is lastig respect op te brengen voor mensen die wekelijks falen'' leg ik totaal geen verband met het geweld van vandaag de dag. Ik ben van mening dat het probleem ook niet bij het voetbal ligt, maar bij de samenleving in het algemeen. Nu is er een grensrechter op schandalige wijze omgekomen, en mogen we opeens geen onvrede meer tonen richting scheidsrechters die al jaren bekritiseert worden in de Eredivisie. Sterker nog, de gedragsregels voor coaches en spelers worden aangescherpt, en dat allemaal binnen 2 weken. Maar daarintegen ook wat doen aan de opleiding van scheidsrechters, en kijken hoe we de kwaliteit van scheidsrechters in het algemeen kunnen verbeteren is niet aan de orde.

Dat jij dan mij wil gaan vertellen dat ik bij mezelf moet beginnen vind ik niet alleen lachwekkend, maar ook zielig. Naast het feit dat ik me altijd en overal keurig gedraag, iets wat je maar gewoon zal moeten aannemen totdat het tegendeel bewezen is, ben ik ook nog eens bewezen lid van deze website. Om daarvoor in aanmerking te komen moet je aan een aardig lijstje met criteria voldoen waaronder ''gedrag in (en rond) het professionele voetbal. Zonder op enige manier arrogant te willen doen, maar vooral om jou waardeloze en respectloze reactie naar mijn kant de kop in te drukken, durf ik wel te stellen dat ik juist een voorbeeld ben voor velen.

Ik voer op een gezonde en bovenal respectvolle manier discussies met iedereen die dat met mij wil op deze website,maar ook daarbuiten. En eigenlijk past het niet eens geheel in mijn manier van reageren om dan serieus op een reactie als de jouwe in te gaan. Maar ik wil je er graag op wijzen dat je bij mij aan het verkeerde adres bent met dusdanig uitspraken.

Groeten

24 december 2012 om 08:04

Was Maaskant op de televisie dan gedurende die gehele minuut in beeld?
Zo niet, hoe kun je daar dan een oordeel over vellen?
De media heeft er met een leuk geintje 1 opmerking van gemaakt, maar dat was gewoon absoluut niet het geval.
Als daarop jouw mening gebaseerd is, vind ik dat stuitend.
Als je daarmee vervolgens Gözubüyük ook nog aanvalt, sla je de spijker wel erg mis.

Daarbij zit een vriend van mij het gehele seizoen al vlak achter Maaskant. Die vertelt dat Maaskant gehele wedstrijden vloekt, tiert en zijn spelers afkaffert, dus de man is ook niet bepaald een lichtend voorbeeld van hoe je met mensen om dient te gaan.

Dat je het niet eens bent met dat ik impliceer dat je niet objectief bent, dat mag. Daarom staat er ook het woordje gemiddeld bij en laat ik je dus zelf bepalen of je je daardoor aangesproken moet voelen. Spijtig genoeg reageer je daar wat heftig op. Ik neem ook aan dat je hierop doelde wat respectloos zou zijn. Als het echter de laatste alinea was, raad ik je aan te wennen aan weerstand t.o.v. straf gezette meningen zoals die waar ik op reageer.
Al met al, gelukkig hoor jij daar dan volgens eigen zeggen niet bij en daar zal ik dan maar vanuit gaan.

Ik blijf je zin van wekelijks falen belachelijk vinden. Een scheidsrechter doet nooit alles goed óf voor de ene partij óf voor de andere partij.
Je zou dat ook gewoon eens kunnen accepteren en volgens mij gaat het daar juist om.
Vandaar dat ik vind dat jij jouw gedrag daar in moet veranderen. Enige empathie met het beroep zou je sieren.

Bijkomend kun je de lijn, die jij benoemt, natuurlijk gewoon doortrekken naar het amateurvoetbal, waarbij het niveau van de teams en de scheidsrechters evenredig daalt door de klasses heen.
Ook daar gaan trainers op de schop bij slechte prestaties of worden weekenden verpest met daarbij een boete van 30 euro. Dat lijkt me dan, zoals jij redeneert, nog meer reden om weinig respect te hebben voor de leidsman, wat zich helaas dan ook vaak laat zien.

Als non-argument haal je in je stuk ook nog even aan dat er technologie moet komen en dat dat dus ook het lage niveau van scheidsrechters onderschrijft. Volgens mij doet dat het helemaal niet.
Wat er verandert is in het voetbal is dat de gemiddelde snelheid op een voetbalveld 10km/h was en nu 25km/h. Op die snelheid zijn er voor het oog veel meer momenten die slecht waar te nemen zijn. Het is ook onmenselijk om van scheidsrechters te verwachten dat ze dat allemaal wél waarnemen. Vandaar dat de technologie moet komen.

Ten laatste nog 2 vragen:

Als jij dingen wél waarneemt, die het scheidsrechterskorps consequent niet waarneemt, waarom ben je dan geen scheidsrechter?
En heb je überhaupt weleens gefloten? (dit i.v.m. de eerder genoemde empathie richting het beroep)

Ik hoop dat Lex inmiddels ook spijt heeft van zijn stukje tekst. De dingen waarvan hij de scheidsrechter beschuldigd, maakt hij zichzelf schuldig aan. Naast het feit dat hij waarschijnlijk het geld nodig heeft om van te leven, geven al zijn stukken blijk hoe fantastisch hij zichzelf vind en is het altijd alleen maar om iets of iemand in de grond te boren.

Beste Lex,
Waarom moet Gözübüyük spijt hebben van zijn aktie?
Ik vond hem voor de camera uitstekend uitleggen waarom en wat hem daartoe heeft aangezet dit te doen.

19 december 2012 om 15:02

De reactie van Maaskant was geen aanleiding voor die actie ook is het niet aan Serdar om zelf zo'n statement te maken. Zijn functie is duidelijk, scheidsrechter zijn van een wedstrijd in het betaald voetbal. Hier maakte hij al enkele cruciale fouten in omdat hij waarschijnlijk niet goed gefocust was. Dan lijkt het me niet de bedoeling om je maatschappelijke functie die hij door de week uitoefent (daar vertelde hij over) te gaan etaleren boven dit alles.

Zoals ik al eerder schreef het idee was goed, de uitvoering en met name de timing uitermate slecht. Het was ook veel mooier geweest als deze actie spontaan was gegaan dan zo'n voor ingestudeerd stuk die totaal verkeerd is ingezet. Nu is er gelijk ook een hele andere discussie, één die niets te maken heeft met de vermoordde grensrechter.

Omdat het de taak van de scheidsrechter is om de wedstrijd te lijden, wat hij al bar slecht deed, dit dus tot frustratie bij de trainer....

Dan liegt guzubuyuk ook nog, hij heeft het voor maar 1 ding gedaan, en dat is voor zichzelf.....

Ik noem het totale zelfoverschatting.....

Maaskant loopt een uur lang tegen de vierde man te zeiken over van alles en nog wat en op een gegeven moment is het genoeg geweest. Dat men alleen er naar kijkt wat Maaskant die ene seconde zegt is natuurlijk erg scheef. Respect heeft niet alleen met schelden o.i.d. te maken, maar ook gewoon de manier waarop wat gezegd wordt. Maaskant is een grote karikatuur van zichzelf en zal misschien eerst eens bij zichzelf te raden gaan wat er allemaal mis gaat bij Groningen i.p.v. te zeuren op de scheids.

Ik vind dat dit allemaal bijzonder groot wordt uitgemeten.
Gözübüyük wilde gewoon een statement maken door aan te geven dat hij vind dat er over het algemeen te weinig respect is voor de wedstrijdleiding.
De manier waarop en dat Maaskant hierbij het lijdend slachtoffer was, daar valt over te discussieren, waarbij ik vind dat beiden een punt hebben.

Maar het gaat in dit geval niet om de actie, maar om de essentie, want ik ben ook van mening dat trainers, spelers maar vooral supporters wel iets meer respect mogen tonen tegenover de wedstrijdleiding.

19 december 2012 om 15:09

Ik vraag me af of je zo'n actie moet doen als jezelf in de beginfase van de wedstrijd een onterechte rode kaart geeft (tweede rode kaart die geseponeerd wordt van FC Groningen in drie wedstrijden!). De scheidsrechter floot geen goede wedstrijd en vervolgens gaat hij dan ook nog proberen een statement te maken over de rug van de getroffen coach. Volgens mij ben je dan als scheidsrechter met een hoop dingen bezig maar niet met een wedstrijd goed fluiten waar het in eerste instantie om gaat!

Kortom prima idee, slechte uitvoering en timing.

Ik vind het mooi dat er weer een scheidsrechter is met een persoonlijkheid, beetje a la Colina! Ik kon deze actie wel waarderen, vond dat hij het op een orginele manier oploste en duidelijk maakte dat het nog steeds aandacht verdient en niet één weekend! Het wordt tijd dat scheidsrechters voor zichzelf op komen! Die Maaskant blaast het verschrikkelijk op na de tijd, maar dat is de beste man ook goed in! De uitleg van hem vond ik uitstekend, geen speld tussen te krijgen! En dat hij zijn functie gebruikt om aandacht te vragen is in mijn ogen niks mis mee! Mogen scheidsrechters niet een persoonlijkheid zijn en houden? Moeten al die trainers zeggen, iets met pot verwijt de ketel!

Dit weekend was duidelijk dat het vorig weekend maar een show was voor de clubs want het was weer ver te zoeken! Spelers van Feyenoord en ADO waren ook een beetje vergeten waar het om ging...

19 december 2012 om 20:16

Het doodtrappen van een grensrechter met een paar man mag je nooit en te nimmer vergelijken met een voetbalwedstrijd waar gewoon fel wordt gevoetbald.
Niet de voetbalwereld erop aankijken dat een grens is doodgetrapt.
Dit waren gasten die het anders in het weekend wel in de stad hadden gedaan.
Er zit in de maatschappij iets mis, vooral bij bepaalde bevolkingsgroepen.
Of wil je doen alsof je dit alleen maar leest als het om een voetbalwedstrijd gaat??
Dit soort gasten trappen in hun vrije tijd ook wel iemand in elkaar als het volgens hun moet. Niet omdat het nu om voetbal ging.
En nee, dit soort gastjes zul je niet snel zien hockeyen nee.
En ja, er mag af en toe wel iets meer respect naar een scheids/grensrechter.
Maar dit soort dingen moet je niet met elkaar gaan vergelijken.
Moppereren op de leiding gebeurt al sinds het voetbal bestaat en heeft nog nooit tot het doodschoppen van een grens tot gevolg gehad.
Dit soort dingen gebeuren sinds de maatschappij aan het verloederen is..en de overheid het allemaal maar laat gebeuren.

20 december 2012 om 18:22

Ik wil er alleen mee zeggen dat als je het ene weekend allemaal een statement wilt maken en dat allemaal zo belangrijk vind je niet de week erop het tegenovergestelde doen!

Het gaat om het respect in het algemeen, dat is soms ver te zoeken op de velden, tijd dat het aangepakt wordt! Het gedrag van spelers op een veld is zeker van invloed op jonge amateurspelers! Ik kijk vaak bij onze plaatselijke A1/b1 en zie ze vanalles nadoen, van mekkeren, in een rondje staan voor elke helft tot een achterlijk dansje na een goal! Dat zien ze allemaal op tv, als ik dan sommige profspelers zie dan moeten die zich kapot schamen!

Ik leg hier geen verband, grendsrechter is een apart geval en heeft niet met de profs te maken! Verloedering in de maatschapij wel, geen acceptatie meer van mensen met een publieke taak en scheidsrechters! We moeten ergens beginnen dus hard aanpakken! Beetje commentaar geven heb ik zeker geen moeite mee maar je moet je grens kennen, die kennen vele trainers helaas niet!

20 december 2012 om 19:44

Nu je het zo uitlegt is het een stuk duidelijker en ben ik het grotendeels ook met je eens.
Vind gewoon dat een beetje mopperen op de scheids erbij hoort..dat hoort nou eenmaal bij het spelletje..als je het ergens niet mee eens bent moet je dat gewoon kunnen zeggen.
Maar tuurlijk zijn er grenzen, je mag hem nooit en te nimmer aanvallen of bedreigen of hem helemaal verrot schelden.

Maar met deze actie ging de scheids te ver door..maaskant deed gewoon wat moet blijven kunnen.
Die gaf commentaar op de leiding zonder dreigementen, zonder fysiek geweld en zonder scheldwoorden.
Hij was het er alleen maar niet mee eens...
Dit was een zeer zeer zeer dom moment van die scheids om zoiets te doen.
Daarnaast heeft de scheids al veel mogelijkheden om het aan te pakken.

Als een trainer de grens over gaat kan hij de trainer naar de tribune sturen.
Dat een scheids veel toe laat en het vaak niet doet ligt bij de leiding.
Knvb moet hier misschien harder op sturen.

"ze arbitreerden met hun ogen en niet met hun oren."

In de regel klopt dit denk ik wel, scheidsrechters hebben minder persoonlijkheid en worden in een keurslijf gedwongen door de knvb.

"het korps kan niet tippen aan de klasse van weleer."

Volgens mij wel degelijk, alleen wordt alles nu gruwelijk uitvergroot. Veel meer media-exposure, 'praat'-programma's, iedereen mag op tv en in week- en dagbladen zijn (vaak ongefundeerde) mening uiten.
Alles wordt uitgemolken, elke beslissing tot in den treure geanalyseerd, waar vroeger Studio Sport voorbij kwam en dat was het. De kwaliteit van het beoordelen van situaties is i.m.o. niet veel minder dan 'vroeger'.

Gewoon zijn ego momentjes.

Zijn natuurlijk aard hebben het allemaal gemaakt en erg hoog in de bol.

Deze scheids is lang niet zo goed als iedereen hem vindt.
Matige arbiter waar nog veel aan getimmert kan worden, zeker mentaal, anders doe je zulke acties niet die puur voorzich zelf gericht is, kijk mij even goed bezig zijn.

19 december 2012 om 23:42

Dat zal wellicht met zijn leeftijd te maken hebben en zijn onervarenheid. Jong en onervaren gecombineerd met zeer veel media aandacht kan soms niet goed gaan.

na al die kritiek heeft hij wel spijt, hij heeft het nu wel door dat hij dom bezig was, in plaats van complimenten krijgt hij kritiek, balen voor hem hij hoopte zo veel op complimenten, maar het heeft verkeerd uitgepakt, slecht gespeeld Gozubuyuk

Zoiets kan alleen Lex Müller nog nu even de wereld in gooien nadat iedereen al heeft gezegd wat ze vinden. Lekker populistisch schrijven wat die man doet.

En ach, die kerel heeft een enorm ego en wil het nog maar eens laten zien. Ga er niet moeilijk meer over doen, ook al keur ik het ongelofelijk af hoe hij zich daar gedroeg.

Werkelijk waar, Lex Muller. Een zielig excuus voor een journalist als je op deze manier omgaat met een man die gewoon zijn bijdrage probeert te leveren aan de sport! Natuurlijk kwam het over als een toneelstukje, maar de intentie van de beste man was goed. Het voetbal kan een voorbeeld nemen aan hockey; geen gezeur tegen de scheidsrechter, bijna geen schwalbes en technische hulpmiddelen bij twijfelgevallen. Ook hoe hier door aandachtsgeile presentatoren als dhr. Derksen mee wordt omgegaan toont hoe de voetbalwereld verloederd onder de simpele gedachten van degenen die denken te weten hoe het zit. Lex sluit hier naadloos bij aan en zet zichzelf voor schut. Om te huilen, werkelijk waar om te huilen.

Was inderdaad een toneelstukje van Gozubuyuk. Maar hoef je ook niet al teveel ophef over maken. Had hij beter niet kunnen doen,maar het is de leeftijd.

"fc Twente won van Heracles dankzij alom zichtbaar buitenspel van Nacer Chadli"

Zelfs met de camera en de streep erbij,waren er nog twijfels. Dus hoezo was het zichtbaar zonder camera en een doorgetrokken streep?
Bij twijfel hoor je voor de aanvallende partij te kiezen. En als dit geen twijfel was...minimaal verschil hooguit wat je alleen op TV kon zien wanneer het stil werd gelegd.

Hij bedoelt t goed zeik er toch niet over! Die Maaskant is zelf ook zwaar irritant!

Lex slaat de spijker op z'n kop als hij het heeft over het fanatisme van de ouders en andere omstanders bij amateurvoetbal. Dat is in mijn ogen de wortel van het kwaad dat uiteindelijk geleid heeft tot het drama waar iedereen van geschrokken is. Hoe kun je je kinderen thuis proberen respect en fatsoen bij te brengen terwijl je het slechte voorbeeld geeft als je langs de kant staat te kijken. En laten we nou niet doen alsof dit alleen bij voetbal gebeurd en dat de andere sporten allemaal zo netjes zijn. Zelf ben ik als tafelleider regelmatig betrokken bij schaaktoernooien voor kinderen en de enige keren dat er een grimmige sfeer ontstond was als ouders zich met het geheel gingen bemoeien omdat ze het idee hadden dat hun kind benadeeld werd. De felheid, het fanatisme en het gebrek aan respect voor de organisatoren stond dan in geen enkel verband met de belangen: een blikken bekertje op een plastik sokkeltje.
De amateursport wordt verziekt door mensen die uit het oog zijn verloren dat je alleen voor het plezier speelt en dat uitslagen daarbij van onderschikt belang zijn.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren