Mbokani helpt Anderlecht, Been onderuit tegen titelkandidaat Zulte

Wat moet Anderlecht zonder Dieumerci Mbokani? De aanvaller was zondagavond opnieuw goud waard voor de ploeg van John van den Brom door in de thuiswedstrijd tegen Oud-Heverlee Leuven tweemaal te scoren. Hij staat dit seizoen over alle competities al op 21 doelpunten. Paars-Wit won met 2-1 en het gat tot achtervolger Zulte-Waregem blijft zes punten. Die ploeg won namelijk met 3-2 van het Racing Genk van Mario Been.

Anderlecht - Oud-Heverlee 2-1
De laatste keer dat Anderlecht een thuiswedstrijd in de Jupiler Pro League verloor, was op 6 februari 2010. De Brusselaars lieten in de beginfase zien de indrukwekkende thuisreeks te willen voortzetten, want er werd flink druk gezet en vol op de aanval gespeeld. Massimo Bruno kreeg al snel een goede kans, maar Logan Bailly redde uitstekend. De bezoekers, die keurig in de middenmoot staan, kregen na achttien minuten een aardige kans. Na een messcherpe counter ging het verdekte schot van Thomas Azevedo rakelings langs de paal. Na een kwart wedstrijd kwam Anderlecht op voorsprong in het Constant Vanden Stockstadion.

Na een handsbal mocht Mbokani aanleggen vanaf elf meter en hij faalde na twee eerdere gemiste penalty’s niet. De thuisploeg domineerde, maar gaf vlak voor rust nog een goede kans weg voor de zeventienjarige Ben Yagan, die het doelman Silvio Proto lastig maakte. Anderlecht gaf wat meer ruimte weg en kreeg in de 44e minuut het deksel op de neus. Na een steekbal van Azevedo schoof Ibou Savaneh zijn vijftiende seizoenstreffer onder Proto door voor de gelijkmaker. Zes minuten na de pauze herstelde niemand minder dan Mbokani weer de voorsprong voor Anderlecht.

Na een pass van Bruno kogelde Mbokani de 2-1 binnen. De gastheer controleerde de wedstrijd zonder te overtuigen. Twintig minuten voor tijd was Oud-Heverlee Leuven dichtbij de gelijkmaker, maar Stefán Gíslason trof de lat. Van den Brom en consorten trokken de zege met moeite wel over de streep en zijn hierdoor al acht wedstrijden op rij ongeslagen in België. Een smet op de zege was nog de gele kaart voor Mbokani. De topschutter is hierdoor geschorst voor het komende treffen met het Racing Genk van Been.

Zulte-Waregem - Racing Genk 3-2
Afgelopen donderdag ontmoetten de twee ploegen elkaar ook al, toen in het kader van de Belgische beker. Het team van Mario Been bleek toen veel te sterk, won met 5-0 en plaatste zich dus eenvoudig voor de volgende ronde. Dat alles bleek echter geen garantie voor een goed resultaat in de wedstrijd van zondagmiddag. De nummer twee van de Jupiler Pro League herstelde zich namelijk uitstekend en trok dit keer wel aan het langste eind: in het Regenboogstadion werd het 3-2.

Genk kwam nog wel op voorsprong. Een eigen doelpunt van Bruno Godeau na 37 minuten spelen betekende de 0-1, maar nog voor rust zorgde Junior Malanda met het hoofd voor de verdiende gelijkmaker. Na rust tekende Mbaye Leye vanaf de stip voor 2-1, waarna Franck Berrier er met een prachtig schot niet veel later 3-1 van maakte. In de slotminuut zorgde Khaleem Hyland nog wel voor de aansluitingstreffer en alhoewel Thomas Buffel daarna bijna nog de gelijkmaker liet aantekenen, bleven de drie punten in Waregem.

KV Mechelen - Standard Luik 0-2
Standard Luik is aan de beterende hand sinds Ron Jans de club in oktober verliet en de Rouches boekten zaterdag bij KV Mechelen alweer de vierde competitieoverwinning op rij. Na een slap begin knikte Imoh Ezekiel zes minuten voor rust de 0-1 tegen de touwen. Ondanks het overwicht na de pauze, duurde het even alvorens de bezoekers uit Luik de wedstrijd definitief in het slot gooiden. Nadat Ezekiel een mooie gelegenheid op zijn tweede liet liggen, nam Michy Batshuayi alsnog de 0-2 voor zijn rekening. Nadien miste Standard ook nog een strafschop. Het had echter geen negatieve consequenties.

Lierse - Cercle Brugge 1-1
Foeke Booy hoopte na de zege op KV Oostende in de beker, afgelopen donderdag, dat zijn ploeg de smaak te pakken zou hebben. Lierse bivakkeert net als Cercle helemaal onderin en het leek dus een uitgelezen opponent om iets te doen aan de benarde situatie als hekkensluiter. Het liep helemaal anders. De thuisploeg kwam op voorsprong via Rachid Bourabia, waarna Karim Saidi dé kans op de 2-0 liet liggen: de verdediger miste een strafschop. Na een rode kaart voor Cercle’s Eidur Gudjohnsen in de slotfase leek de buit echter alsnog binnen, maar Lucas Van Eenoo zorgde één minuut voor tijd alsnog op prachtige wijze voor de 1-1. Niels Mestdagh zag daarna óók nog een rode kaart, waardoor Cercle het duel met negen man eindigde. Met het punt schieten Booy en zijn spelers echter niet veel op.