Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Digitalisering van het voetbal

Laatste update:

Tik Cristiano Ronaldo in op Google en je krijgt bijna vijftig miljoen hits in ongeveer een halve minuut. Fanpagina’s op Twitter en Facebook, filmpjes op Youtube en nieuwtjes op allerlei sites. In de hedendaagse wereld kun je alles op het internet vinden. De term “Internet” werd voor het eerst gebruikt in 1974 en heeft sindsdien het leven van elk mens drastisch veranderd. Maar er zijn ook gevaren bij het gebruik van internet. De media geeft hier een belangrijke invulling aan. Het negatief of positief belichten van voetballers zorgt ervoor dat voetbalhelden geen voetbalhelden meer zijn. Alles wordt vergroot. Een voetballer wordt tegenwoordig niet alleen beoordeeld op zijn vaardigheden, maar ook op zijn gedrag op en buiten het veld. De nieuwtjes verspreiden zich als een lopend vuurtje op het internet en voor je het weet is de hele publieke opinie gekeerd tegen Pietje of Klaasje. Godzijdank kunnen wij door middel van het internet onze mening geven op sites als Voetbalzone, maar de digitalisering van het voetbal heeft zo ook zijn nadelen.

Voetbaluitslagen, opstellingen, wedstrijdverslagen en ga zo maar door. Alles kun je tegenwoordig vinden op de site van je locale voetbalclub tot je favoriete Eredivisieteam. De tijd waarin men nog fanatiek aanhanger was van een kleine dorpsclub ergens in de Noordoostpolder verandert. Het internet biedt de oplossing. Slecht weer of geen zin, je hoeft je nergens meer zorgen om te maken. Als je er weinig baat bij hebt om je nat te laten regenen wacht je toch gewoon lekker totdat het wedstrijdverslag op internet staat? Misschien komt er zelfs wel een samenvatting van FC Knudde tegen SV Wanhoop. Miljoenen mensen maken gebruik van zulke sites om alles te weten te komen over hun favoriete voetbalclubs. Maar is alles weten wel echt alles? Het zou toch veel fijner zijn om zelf op onderzoek uit te gaan, zelf wedstrijden te bekijken en minder afhankelijk te zijn van het internet? Ik weet in ieder geval wel aan welke kant ik sta.

Nu moet ik zelf ook bekennen dat ik veel gebruik maak van het internet. Apps op mijn mobiele telefoon die mij op elk tijdstip van de dag kunnen vertellen hoeveel het staat in elke profcompetitie over de hele wereld. Zelf mag ik graag weten hoeveel een wedstrijd geëindigd is, maar er blijft niks als verrassing over. Zondagavond om zeven uur weer gezellig met mijn ouders naar NOS Studio Sport kijken, maar bij elke wedstrijd weet je al wanneer er gescoord gaat worden of wanneer iemand van het veld gestuurd wordt. “Uit deze aanval komt een goal, want het is de 72ste minuut” en “kijk, dit wordt zijn tweede gele kaart”, zeg ik dan. Natuurlijk, waarom probeer ik het gewoon niet om minder op mijn app te kijken? Waarom zet ik niet gewoon mijn mobiel uit en zet ik de laptop naast me neer als ik voetbal aan het kijken ben. Nieuwsgierigheid is het antwoord. Juist door te weten dat je alles kunt vinden op het internet is het zoeken ernaar nog meer gevoed door nieuwsgierigheid. Neem nou de Eredivisie Live Sidekick. Wedstrijdstatistieken, vergelijkingen tussen beide teams en zelfs tussen spelers onderling, alles staat er. Voordat je een wedstrijd gaat kijken moet je eerst je hersens kraken over kilo’s aan informatie.

Hiermee kom ik aan bij een ander groot probleem in mijn ogen. De rol van de commentator. Bijvoorbeeld Sierd de Vos, je haat hem of je verheerlijkt hem. Anekdotes over de kleur van de onderbroek van Henk of verhalen over Jantje die boodschappen doet met zijn vrouw. Anekdotes zijn leuk, maar zonder de digitalisering van het voetbal had hij ze ten eerste niet gehad en ten tweede niet nodig. Door het internet is er in feite niks meer te vertellen voor de commentator. Alles wordt in de media aangedikt en als een commentator zich daarbij aansluit is hij meteen partijdig. Waar is die goede ouwe tijd gebleven waarin een sportcommentator eenvoudigweg alleen maar commentaar gaf bij de wedstrijd? We weten tegenwoordig alles al, en als een NOS commentator weer eens de vergelijking tussen Lionel Messi en Ronaldo aanhaalt zapt het merendeel van het publiek lekker verder naar Groeten uit de Rimboe.

Persoonlijk is dit één van de redenen waarom ik zelf het liefste naar commentaar luister op de radio. NOS Langs de Lijn is hier een prachtig voorbeeld van. De spanning is voelbaar, het omschrijvende, maar zonder het te zien. Op de tv is dit misschien overbodig. Immers wanneer de commentator uitschreeuwt dat Dusan Tadic een gevaarlijke actie maakt langs de linker zijlijn jij dat ook gewoon kan zien. Toch prefereer ik het commentaar van de radio boven dat van de tv, en zelfs als de tv gewoon naast de radio staat. Al die profilerende informatie hoeft van mij niet. Ik hoef niet te weten wat Mario Balotelli doet met zijn dartpijltjes of met zijn nieuwe vuurwerk. Laat die jongen lekker zelf weten wat hij doet met zijn geld en bovendien is dit ‘nieuws’ toch allang verschenen op het internet. Laat een commentator lekker een commentator blijven. En de digitalisering van het voetbal? We zullen het wellicht nooit kunnen tegenhouden, het verschaft ons tonnen aan informatie, maar we kunnen de sport wel in zijn waarde laten. Het hoeft namelijk niet te betekenen dat wij door het internet nooit meer voetbal hoeven te kijken.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Volgens mij is dit puur een persoonlijke beslissing? Je zegt zelf al dat je de mogelijkheid hebt om jezelf van alles af te sluiten door je apparaten niet te gebruiken. Wat is dus het punt? Dat alles bekend is? Zelfdiscipline brengt je een heel eind denk ik dan!

7 december 2012 om 16:09

Denk dat de meeste studenten zoals ikzelf wel enorm nieuwsgierig zijn en graag alles willen weten. Ik probeer alleen maar aan te geven dat juist door die nieuwsgierigheid veel dingen al bekend zijn, dat geldt tenminste voor mij.

Stuk slaat kant noch wal.br Commentatoren gaan zelf mee in de digitalisering trouwens. In plaats van de wedstrijd verslaan komen ze met weetjes. Statistieken weten op zoeken is niet gelijk aan voetbal kijken. 2 verschillende dingen

7 december 2012 om 16:11

Juist door die weetjes worden ze ook vaak als partijdig beschouwd. Neem nou de Messi-ronaldo tegenstelling. Bijna elke commentator begint er tegenwoordig over in een wedstrijd waarin beide niet eens spelen. Tekort aan informatie wat ze kunnen geven? Dat denk ik dus wel, vertellen over de wedstrijd is tegenwoordig niet meer genoeg.

Mooi geschreven, fijne stijl en leest lekker weg

Het leest lekker weg, en ik herken wat je bedoelt. Ik moet zeggen dat ik het bij Engelse commentatoren veel minder vindt. Die gebruiken wel de statistieken etc, maar ik heb zelf een schijthekel aan de Nederlandse commentatoren. Daarom vind ik Langs de Lijn ook fijn, het enige probleem dat ik daarmee heb is dat ze niet altijd de hele wedstrijden doen.

7 december 2012 om 16:54

Klopt, daarnaast is het altijd zo vervelend dat het nieuws er tussendoor komt. Engels commentaar is echt een feest om naar te luisteren. Nederlandse commentatoren gaan veel te vaak mee in de hype rond Messi. We weten op een gegeven moment wel dat hij geweldig kan voetballen, maar om dat nou in een wedstrijd tussen bijvoorbeeld Ajax en NAC te vertellen gaat natuurlijk nergens over.

Prima stuk, vind alleen de op een na laatste alinea wat kort door de bocht. Het gros van de commentatoren slaagt er mijns inziens in om gewoon de focus bij de wedstrijd te houden en relevante feiten te noemen. Door de digitalisering zijn dezen voor sommigen weliswaar bekend, maar lang niet vervelend om te vermelden. De zoveelste vergelijking tussen Messi en C. Ronaldo misschien wel, maar de ontwikkelingen rondom de revalidatie van Abidal of wat informatie over jeugdig talent van de club is voor veel mensen van toegevoegde waarde. Helaas missen Nederlandse commentatoren het enthousiasme en de diepgang van het Engelse en in mindere mate meer zuidelijke commentaar, maar dit is al langer zo en heeft niet met de digitalisering te maken. De digitalisering veroorzaakt mijns inziens ook geen figuren als Sierd de Vos. Dit is gewoon een type dat de minder geïnteresseerde kijker (bijvoorbeeld de vrouw) moet boeien waardoor het animo zich verder verspreidt. Ik als voetballiefhebber vind hem verschrikkelijk. Niet enkel omdat hij constant mis zit met de spelers (wie bijvoorbeeld de assist gaf of een overtreding beging) en verder weinig voetbalverstand lijkt te hebben, maar ook omdat hij zijn zinloze anekdotes en zwakke grapjes veelvuldig herhaalt. Ik heb nou al honderd keer moeten horen dat Casillas meer spelers van Barça dan van Madrid voor zijn bruiloft heeft uitgenodigd of hoe de baai van A Coruña is. Als je dan zo'n wijsneus bent die constant moet pronken met weetjes en een semi-spaanse uitspraak, kom dan in ieder geval niet telkens met dezelfde dingen aankakken en doe daadwerkelijk je huiswerk.

Verder dus prima geschreven en een origineel onderwerp (al is het niet echt 'voetbal-relevant`. Heb er enkel weinig van kunnen bijleren omdat het voornamelijk een vertolking van je mening is.

7 december 2012 om 19:53

Ik denk juist wel dat het voetbal-relevant is. Commentaar en het hele gebeuren om voetbal heen heeft er eigenlijk voor gezorgd dat voetbal een soort van instituut is geworden. Er is tegenwoordig meer aandacht voor wat er om het voetbal heen gebeurt, dan voor het voetbal zelf. Ik zelf vind de anekdotes van Sierd wel leuk, maar ik moet je ook bekennen dat ik vrij weinig voetbal kijk op Sport1. Ben namelijk geen abonnee en heb ook geen zin om voor elke wedstrijd te moeten betalen (kan ik me niet veroorloven ). Snap dat je er misschien niet veel van hebt opgestoken, maar volgens mij gaat het er ook om dat in een ce een duidelijke mening wordt gegeven en daarin ben ik denk ik wel goed geslaagd. Bovendien zullen mensen die het met mij eens zijn zich hier misschien in kunnen vinden.

Geweldig geschreven! Ik sluit me volledig bij je aan!!! Mijn complimenten
En trouwens, stel je kijkt niet op liveuitslagen of op voetbalzone, dan nog kom je het te weten via Twitter of Facebook

Uiteindelijk is en blijft het een keuze die je zelf maakt, om op het web dingen op te zoeken. Je hoeft het toch helemaal niet te doen het web opgaan enzo? Of kun je niet meer zonder? In tegenstelling tot je vorige stuk maak je wel een duidelijk punt, en beschrijf je het ook een stuk beter en op een manier die ik een stuk lekkerder vind lezen. Ik vroeg me trouwens wel af hoe het komt dat jij twee CE zo kort achter elkaar hebt geschreven. Hoe komt dat zo?

Ik geef je vier sterren voor de goede schrijfstijl en je goede argumentatie, en bovendien maak je weinig tot geen fouten!

7 december 2012 om 19:50

Ik zat over de vorige ce al een week mee in mijn hoofd. Ik heb er vervolgens lang over gedaan om dat echt op papier te krijgen. Dit was meer een impuls en denk dat het daarom ook een beter stuk is geworden, minder gekunsteld. Daarnaast is het inderdaad zo dat ik niet meer zonder internet kan. Er gaan weinig momenten in de dag voorbij dat ik er niet op kijk. Het is dan makkelijk om te zeggen dat je er gewoon niet meer op moet gaan kijken, maar als je social media gebruikt als Facebook en Twitter loop je ook tegen alle informatie aan, en bovendien werkt het heel verslavend.

Ik vind dat je een goed stuk heb geschreven waarin je mening goed naar voren komt.
Maar ik ben het helemaal niet eens met je mening.
Ik vind Internet juist een verrijking voor het voetbal. Ik als AS Roma-fan kan mijn club mede dankzij internet een stuk beter volgen. Vroeger was het namelijk slechts te volgen met de uitslagen op Teletekst of anders maandagochtend in de krant. Deze uitslagen gaven niet eens de doelpuntenmakers weer. Dus sinds de komst van het Internet is het volgen van een buitenlandse club een stuk beter geworden.

Verslaggevers op de radio zijn regelmatig onbetrouwbaar in hun verslag. Hiermee bedoel ik dat voetbalwedstrijden of wielerkoersen tot een waar spektakel werden gemaakt, terwijl ze eigenlijk doodsaai waren. Dit vind ik zelfs een soort bedrog naar de luisteraars toe. En nieuws moet toch waarheidsgetrouw gebracht te worden.

Commentatoren als Sierd de Vos maken het voetbal kijken juist leuker met allerlei feitjes en weetjes.
Deze randzaken geven je een beter inzicht in het leven van de voetballers. Dat hoor ik liever dan 90 minuten wie de bal naar wie speelt, want dat kan ik zelf ook wel zien.

Je doet zelf ook mee aan de digitalisering want je bent hier ook zelf ook actief op Voetbalzonen.
Verder kan ik niet in je leven kijken. Maar ik vermoed dat je dolgraag via internet (op je mobiel) de tussenstand van je favoriete club(s) wil weten.

Ik kijk juist naar de voordelen van de digitalisering. Vanavond kan ik mijn cluppie tegen Fiorentina zien. En morgen ben ik ook nog eens getuige van de burenruzie in Manchester. En dat allemaal in één weekend. Dat was zonder internet en de huidige televisiepakketen haast onmogelijk en ondenkbaar geweest.

Ik vind de digitalisering voor mezelf juist grote voordelen hebben. Het heeft juist een toegevoegde waarde ten opzichte van het voetbal van vroeger.

Maar nogmaals ik vind dat jeen goed stuk hebt geschreven. Ik respecteer je mening, maar ik ben het er eigenlijk helemaal niet mee eens.

8 december 2012 om 10:59

Bedankt voor je commentaar. Het klopt inderdaad dat ook ik veel op internet kijk en ook graag wedstrijden mag kijken op het internet. Desondanks bedoelde ik met de digitalisering meer het gebeuren om het voetbal heen, niet de wedstrijden op zich als je snapt wat ik bedoel. Ik zoek ook graag streams op om een wedstrijd van Barça of Real te kijken. Waar ik dus op doel is meer de berichtgeving om de teams, spelers en wedstrijden heen. Naar mijn mening wordt er heel veel informatie prijs gegeven voordat je daadwerkelijk naar de wedstrijd kan kijken. Het is een verrijking aangezien we meer weten dan menig ander voetbaltoeschouwer, maar het is daarna wel zo dat wat de commentator te vertellen heeft meestal al bekend is, waardoor ze met nutteloze feitjes aankomen. Ik vind de wijze waarop Sierd de Vos presenteert ook wel prettig, maar het is wel zo dat wanneer voetbal niet zo'n 'instituut' was geworden op het internet het commentaar een stuk 'voetbalachtiger' om het zo maar te noemen. Zoals ik al zei wordt er in wedstrijden te vaak een beeld geschetst van voetballers of trainers of wie dan ook, die dan weer tot relletjes leiden. (voorbeeld in het stuk - Messi vs. Ronaldo).

Opzich een leuk stuk, waarin je wel duidelijk bent als het gaat om je mening te ventileren.
Ik ben het helaas niet helemaal eens wat betreft de negatieve kijk wat internet met zich mee brengt mbt voetbal. Niet iedereen is in staat om altijd alles te volgen rondom zijn club en spelers. Het is juist mooi dat je toch kan zien middels het internet danwel voetbal fora. Het is een bron van informatie, waaruit je soms de mooiste verhalen en nieuwtjes kan halen.

En negatieve media hoort inmiddels gewoon in de voetballerij. Je merkt bijvoorbeeld dat Messi en Ronaldo (om maar in jouw voorbeeld te blijven) elkaar toch scherper maken en elkaar naar een beter en hoger level brengen. Ook dit heeft te maken met de media die verspreidt wordt en de vragen die bijv worden gesteld bij persconferenties. Dit zorgt ook voor amusement en entertainment juist.

Wat zou in Anno 2012 voetbal zijn zonder het luxe wat wij verstaan onder media, internet en social media. Dit maak het soms juist mooi en bijzonder om alles nauwlettend te volgen wat er speelt bij clubs. Ik volg bijvoorbeeld ook nog mijn oude amateurclub middels het internet omdat ik graag op de hoogte wil blijven van wat er zich afspeelt en zo zelfs nog de verslagen en opstellingen cq doelpunten kan blijven lezen en meemaken.

Je kan er gewoon niet meer omheen in deze tijd. De media komt tegenwoordig overal om de hoek kijken. Zefls bij sporten zoals hockey en schaken wordt het al meer. De publiciteit die het met zich mee brengt is toch voor de meeste supporters gewoon leedvermaad en een informatie voorziening die graag wordt gevolgd door trouwe aanhang of personen die niks met voetbal te maken hebben, maar toch even willen checken hoe de wedstrijd was verlopen.

Ik geef je 3 sterren voor het feit dat je je persoonlijke mening toch goed heb vertolkt en je visie opzich duidelijk was.

8 december 2012 om 12:18

Het klopt inderdaad dat het internet ook een verrijking is, dat ontken ik ook zeker niet. Ik wil alleen wijzen op de gevaren die het bied. In mijn ogen is een voetbalcommentator bijvoorbeeld niet langer meer wat hij vroeger was. Tegenwoordig is er veel te veel poespas om heen en heeft een commentator eigenlijk weinig te zeggen over nieuwtjes en feitjes aangezien veel al bekend is. Als ik naar een wedstrijd zit te kijken en een commentator komt aan met dingen die mij al bekend zijn vind ik er eigenlijk weinig vernieuwends aan en dus zap ik dan al snel weg. Zelf vind ik het beschrijvende van een wedstrijd juist veel mooier, helaas zijn er weinig commentatoren die gezegend zijn met die kwaliteit om het 'saaie' commentaar levendig te maken.

Ik ben het natuurlijk met je eens dat het prachtig is dat je zelfs je eigen voormalig amateurclub kunt volgen op het internet, maar het weerhoudt je er wel min of meer van om ook daadwerkelijk zelf te gaan kijken. Het internet heeft alles zo makkelijk gemaakt dat het 'echte contact' vrij zeldzaam is geworden. Op internet kun je alles zeggen en discussiëren op internet met mede voetballiefhebbers is mooi, maar in het echt is het toch veel mooier?

Grappig stuk en persoonlijk vind ik de radio ook leuker. Daar zit veel meer emotie in en hoewel ik weet dat het vaak gekleur is zorgt dit wel voor een leuker sfeertje dan zo'n stofborstel die het TV commentaar doet.

Origineel onderwerp en hoewel niet iedereen het met je eens hoeft te zijn, zal iedereen toe moeten geven dat je een punt maakt.

Dik verdiende 4 sterren!!

12 december 2012 om 16:23

Bedankt voor je reactie en je vier sterren natuurlijk
Ik ben het helemaal met je eens. Voetbal komt met radio-commentaar veel meer tot leven. Het is een stuk spannender zonder de beelden eigenlijk dan met de beelden en dat lijkt me toch niet echt de bedoeling van de sport.. Er zijn teveel commentatoren die een wedstrijd helemaal naar de knoppen helpen met waardeloos commentaar, dat is zeer jammer.

Goed stuk, ik denk er soms ook wel eens over niet op teletekst te kijken en dan alleen de samenvattingen te kijken maar dat lukt gewoon niet door nieuwsgierigheid.
Ook mooi geschreven!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren