Paardenstront en sigarettenpeuken

Donderdag, 6 december 2012 om 18:59 door sjonniex

Afgelopen zondag was het zover, de vijftiende speelronde van het huidige Eredivisieseizoen. FC Groningen boekte tot op heden maar één thuiszege en het werd wel weer eens tijd om in de eigen Euroborg de drie punten te pakken. Nog een ruim halfuur en de clash tussen Groningen en Heracles zou gaan beginnen. Ondertussen probeerde ik, zittend naast mijn vader met een koud glas cola, de tijd te doden met het lezen van onnuttige berichten op Twitter. Avonturen van de laatste deelnemers van The Voice of Holland in Disneyland zorgden ervoor dat een halfuur wachten werd ingekort tot 28 minuten. Nagenietend van een koude slok cola, en het debacle van sc Heerenveen de avond ervoor, stokte mijn adem bij het zien van een ander bericht dat op mijn scherm verscheen. Tim Sparv miste in de opstelling.

/

Een aantal minuten later stond ik dan op mijn vaste plaats in de Euroborg. Terwijl een van de nieuwste hits van Bruno Mars, wiens muziek ik overigens absoluut niet adoreer, door de boxen schalde probeerde ik samen met mijn vader de wijziging in de opstelling een reden toe te dichten. Robert Maaskant kon dit in ieder geval niet. “Verklaarbaar en onverklaarbaar”, waren de woorden van Maaskant omtrent de vier wijzigingen in de basisopstelling. Niet gek ook dat ik bij deze wissel echt volledig in het duister tastte. Na lang te hebben gediscussieerd met medesupporters bleven er uiteindelijk drie mogelijkheden over. Wilde Groningen misschien Oluwafemi Ajilore meer speeltijd geven om zo meer kans op een succesvolle verhuurperiode te bespoedigen? Of was Sparv misschien niet fit genoeg voor de ontmoeting met Heracles? Hij stond immers warm te lopen met muts op en een dikke warme winterjas aan. Dat is natuurlijk raar, aangezien het in Finland in de winterse nachten op kan lopen tot een slordige dertig graden beneden Celsius. Ten slotte besloten wij dat het misschien een teken aan de wand was. Een teken aan de wand dat Sparv na de winterstop geen deel meer zou gaan uitmaken van de Groninger basiself.

Met de komst van Rasmus Lindgren in januari zouden de zaterdagen en zondagen waarop Sparv mocht verschijnen op het veld wel eens geteld kunnen zijn. Sparv heeft nog een contract lopen tot medio 2014, net zoals Maikel Kieftenbeld. Sparv tekende op 1 januari 2010 bij FC Groningen en liet sindsdien een wisselvallige indruk achter. Hij werd vaak te langzaam geacht en hield het tempo uit het spel. Toch ben ik van mening dat hij met name dit seizoen is uitgegroeid tot een van de belangrijkste basiskrachten voor mijn geliefde club. Weinig balverlies, veel gewonnen duels en een uitstekende spelhervatting is wat hij tot nu toe heeft laten zien. Het idee dat hij, Tim Sparv, geslachtofferd zou worden na de komst van Lindgren vulde mij met verbazing en onbegrip. Kieftenbeld, die tot op heden het centrale duo op het middenveld vormde met Sparv, liet in mijn ogen een veel mindere indruk achter. Veel balverlies en overschatting van zijn eigen kunnen is wat ik de afgelopen weken gezien heb van een hardwerkende 22 jaar jonge Dalfsenaar. En hij zou dan wel mogen blijven staan? Reden hiervoor zal zijn dat Kieftenbeld al eerder, nog in zijn periode bij Go Ahead Eagles, in de belangstelling stond van onder andere AZ en dat hij vanwege zijn jongere leeftijd meer geld zou kunnen gaan opleveren voor de FC.

Is het financiële beleid voor Groningen dan belangrijker dan presteren? Groningen moet het natuurlijk hebben van het verkopen van 'gevestigde talenten', maar stel je een mindere speler op als hij in de toekomst meer geld gaat opleveren? Of stel je de beste speler op en ga je voor het resultaat? Uiteindelijk kwam het resultaat er met de 2-0 overwinning van FC Groningen op Heracles Almelo, maar Kieftenbeld liet wederom zien waarom hij, en niet Sparv, ruimte moet gaan maken voor Lindgren. Keer op keer verloor Kieftenbeld de bal. Om het nog bonter te maken probeerde hij ook nog eens een speler van Heracles een panna te geven bij de middenlijn. Deze frats leverde niet alleen wederom balverlies op, maar het luidde ook een gevaarlijke tegenaanval van Heracles in. Een fatale misser van Maaskant dus, al helemaal omdat Kieftenbeld tot overmaat van ramp de hele wedstrijd mocht uitspelen.

Het was een kleine vijf minuten na de tweede thuisoverwinning van het seizoen. De tijd was voorbijgevlogen en ik liep rond de Euroborg om de auto op te zoeken en weer terug naar huis te rijden. De presentjes die de politiepaarden hadden achtergelaten rond de Euroborg ontwijkend en al slalommend tussen de overblijfselen van rokers dacht ik nog voor een laatste keer terug aan de wedstrijd. Een van mijn favoriete spelers van dit seizoen zou wel eens afscheid kunnen gaan nemen na dit seizoen. Aangekomen bij de auto voelde ik dat ik iets moest doen. Ik moest er iets van zeggen. Zeggen dat de vorm waarin Sparv op dit moment verkeert niet bij iedereen onopgemerkt is gebleven. En duidelijk maken dat Maaskant door het passeren van Sparv een van de beste spelers van dit seizoen aan de kant houdt. Maar nu eerst de paardenstront en sigarettenpeuken uit mijn schoenzolen pulken.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 8 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door tijger98)

ik geef je groot gelijk die eld bakt er dit seizoen ook niet zoveel van terwijl Sparv mij positief verrast heeft

Eén van de onbegrijpelijke acties van Maaskant dit jaar. naast het vasthouden aan Kirm, het plaatsen van Bacuna op rechtsback, het te laat ingrijpen bij Zeefuik, het plaatsen van De Leeuw in de spits, het best mogelijke centrale duo Van Dijk - Kappelhof negeren, Magnasco slachtofferen en al zijn publiekelijke vernederingen voor spelers.

6 december 2012 om 21:16

Vind jij Kirm niet goed dan?

6 december 2012 om 21:25

Nou, nee. Eén goede tweede helft tegen Heracles wil nog niet zeggen dat het een aanvulling voor het team is.

6 december 2012 om 21:35

Vind hem de laatste tijd wel wat beter presteren, maar het is inderdaad waar dat wanneer Kirm niet goed speelt hij ook niet gewisseld wordt. Denk dat er sowieso veel aanmerkingen kunnen zijn over het wisselbeleid van Maaskant. Toch vind ik dat het de laatste paar weken er wel op vooruit gaat, behalve deze zaak met Sparv dan. Dat vind ik echt onbegrijpelijk.

Grammaticaal goed, spelling goed, inhoud en schrijfwijze om te janken. Om het maar even simpel te omschrijven.

Ik heb eigenlijk niks boeiend gelezen en kon er totaal niet inkomen.

6 december 2012 om 22:45

Wat zou er qua inhoud en schrijfwijze dan beter moeten? Je mag je kritiek geven, maar vertel me dan ook wat ik precies zou moeten verbeteren. Algemene zaken als inhoud en schrijfwijze heb ik weinig aan als je het niet concreter maakt wat er beter zou kunnen.

6 december 2012 om 22:53

De inhoud is allemaal een beetje te voorspelbaar, je zegt iets over een paar spelers van Groningen en voor de rest lijkt het een beetje alsof je vertelt hoe je dag is geweest. Over de financiële rambam had je van mij ook wat verder door mogen gaan, daarnaast heb je niet echt een duidelijke mening verwerkt naar mijn mening. Je hebt namelijk nu gezegd wat je vindt van de situatie op het middenveld met de komst van Lindgren en het mogelijk vertrek van Sparv danwel Kieftenbeld.

En dat sluit eigenlijk een beetje aan bij je schrijfwijze, ik vind het een beetje simplistisch en ongeïnteresseerd geschreven. Er is geen duidelijke mening te bekennen, en als je daarmee komt zijn de meeste lezers al afgehaakt omdat je vertelt over je glas cola en Disneyland. Als je gewoon meteen met de deur in huis valt en dan in het middenstuk pas wat randzaken gaat vertellen houd je lezers sneller geboeid tot het einde.

6 december 2012 om 23:00

Mijn bedoeling was vooral om met 'randzaken' het stuk meer een verhaal te maken, wat persoonlijker. Daarnaast had ik het idee dat ik juist door die dingetjes er omheen het stuk wat minder zakelijk en feitelijk zou maken. Een clubexpert met alleen maar feiten lijkt mij namelijk ook niet fijn om te lezen. Dat ik die dingen dan misschien zou moeten verwerken in het midden van de tekst in plaats van in de alinea zal ik zeker meenemen bij het schrijven van een volgende clubexpert.

Dan over mijn mening. Ik dacht dat ik wel aardig duidelijk was. Het stuk gaat vooral over de situatie Sparv en hoe verongelijkt ik daarover ben. Misschien had ik iets duidelijker moeten maken dat dat de leidraad is in het stuk en misschien had je het dan ook duidelijker gevonden als mijn mening.

Nee dit stukje kan me echt niet bekoren. Een beetje te poppi-joppi taal allemaal. Alles aandikken, Nagenietend van een koude slok cola & Terwijl een van de nieuwste hits van Bruno Mars, wiens muziek ik overigens absoluut niet adoreer. Wat voegt dit toe?

7 december 2012 om 11:19

Qua inhoud voegt het verder ook niet toe, maar ik wilde het meer een verhaal maken dan alleen maar het opdreunen van feitjes.

7 december 2012 om 11:34

Nou met die feiten valt het in mijn ogen ook wel mee. Ik lees niets nieuws of iets dat ik niet wist en dat terwijl ik Groningen echt niet van dichtbij volg. Dus als je nu meer feiten had genoemd had je ook meer sterren gekregen.

Het verhaal kan m'n interesse niet echt wekken, vind het heel gezocht allemaal en niet natuurlijk overkomen. Heb wel gelachen om het volgende "al slalommend tussen de overblijfselen van rokers"... Is er dat weekend as van overleden rokers uitgestrooid of lagen er gewoon schedels en botten?

7 december 2012 om 13:45

Haha, ja het was echt een puinhoop rond de Euroborg Is het puur het onderwerp wat je niet interesseert of echt de manier van schrijven en dergelijke? Want als het aan laatstgenoemde ligt zou je me misschien kunnen aanwijzen wat er beter zou kunnen?

Je schrijfstijl komt heel gekunsteld op me over. Er lijkt me te veel over nagedacht en te weinig natuurlijk uit je pen te vloeien. Dat is denk ik ook de reden dat er "overblijfselen van rokers" stond. Je hebt nagedacht over hoe je peuken eens mooier kon omschrijven dan sinpelweg peuken en bent daarmee de mist in gegaan.

Het onderwerp is in principe prima, het is een clubexpert over FC Groningen, dus het feit dat ik die spelers allemaal uitwisselbaar en niet interessant vind, is niet relevant. Het is wel altijd lastig om goed over te brengen waarom jij vindt dat Jantje moet spelen en niet Pietje, omdat het vaak heel erg subjectief is.

7 december 2012 om 16:13

Het klopt inderdaad dat ik soms opzoek moest naar woorden, dat is vooral omdat ik vind dat je één woord niet meerdere keren kan gebruiken in een kort tijdsbestek. Maar misschien had ik meer moeten vertellen over het feit waarom ik Sparv beter vind dan Kieftenbeld. Heb het naar mijn mening wel duidelijk verteld, maar misschien iets te kort..

De titel heeft niks met het onderwerp te maken. Je kan een poëtische titel doen, maar dan moet het wel enig binding en relevantie met het onderwerp hebben. Daarnaast zeg je: 'een fatale fout van Maaskant', op het gegeven dat Kieftenbeld er in staat. Dit klopt niet; Groningen heeft gewonnen, dus was het geen fatale fout. Een bijna fatale fout oid zou nog kunnen.

Je schrijft makkelijk, waardoor het lekker wegleest. Op wat schrijffouten her en der na, een prima stuk. Probeer alleen de, zoals dat dan wordt genoemd, 'mooischrijverij' achterwege te laten.

7 december 2012 om 16:15

Zelf kon ik niet op een goede titel komen en pas 's nachts kwam ik op de titel zoals die er nu staat. Dit komt vooral doordat na de wedstrijd altijd overal paardenstront en sigarettenpeuken liggen. Vandaar. Dat het een fatale fout is klopt inderdaad niet, dat is een fout van mij geweest.

Ik deel je mening over Sparv en vind het opstellen van Femi ook heel apart, zeker met de komst van Lindgren leek Femi definitief afgeschreven. Het al dan niet opstellen van Femi, Sparv en Kieftenbeld van Maaskant en daar conclusies aan trekken over mogelijke financiële motieven lijkt me een beetje overdreven. Ik heb het gevoel dat Maaskant daar echt schijt aan heeft; recordaankoop Kostic zit ook op de bank tot ongenoegen van Nijland en Veldmate.

Puntje van kritiek is de titel: hij is inderdaad misleidend, maar dat heb je hierboven al toegelicht. Verder vind ik dat je soms iets teveel met randzaken bezig bent. Dat stuk over het halfuur wachten en twitter doorlezen in de inleiding is leuk, maar toen je in de 2e alinea begon over de muziek die er gedraaid werd vond ik dat overbodig, net zo als dat stukje over sigaretten en paardenstront. Maar ja, anders was je niet aan een titel gekomen

Het is een leuke column voor een Groningen fan, maar totaal oninteressant voor de gemiddelde Voetbalzone-bezoeker. Vandaar ook dat je volgens mij een lager gemiddeld cijfer hebt dan op je andere column. Ik vind deze echter sterker, hij leest makkelijk weg en je hebt goede punten beschreven over deze rare wissel van Maaskant, die verder weinig is toegelicht in andere Noordelijke media: je krijgt van me 4-sterren.

7 december 2012 om 23:29

Had ik opzich ook wel door dat het weinig interessant zou zijn voor een niet-groningen fan. Dat van die randzaken was ik inmiddels achter ja, iets meer matigen en dan is het stuk denk ik al een stuk 'serieuzer'. De titel misleidend.. Hmm, ik verwacht niet dat mensen serieus verwachten dat ik over paardenstront en sigarettenpeuken schrijf.. Het was meer als een soort van eyecatcher bedoeld en ik denk dat ik daarin wel geslaagd ben.

Ik als half fc-groningen vind dit een redelijk sterk verhaal. Maar ik vind wel dat je lichtelijk overdrijft in de zin dat Sparv in goede vorm verkeert. Ik denk dat Sparv gewoon niet beter wordt dan wat hij op dit moment is. En bij veel Groningen-fans zijn ze hem toch liever kwijt dan rijk. Dat komt denk ik omdat het geen publiekslieveling is.
Voor de rest goed verhaal.
Spelling: 8
Taalgebruik: 7

11 december 2012 om 18:22

Ik overdrijf zeker niet. Sparv is op dit moment gewoon een van de sterkhouders bij Groningen. Goed aan de bal en ontzettend veel gewonnen duels, dat kun je van Kieftenbeld niet zeggen. Het is dus ook ronduit belachelijk dat laatstgenoemde wel in de basis staat en Sparv niet.. Verder is het geen publiekslieveling nee, maar die zijn er sowieso weinig. Alleen De Leeuw en Van Dijk zijn echt lievelingetjes. Kieftenbeld is dat dus ook niet, dus om te zeggen dat hij er daardoor niet in staat raakt eigenlijk kant noch wal.

11 december 2012 om 18:45

Maar daarmee geef je nog niet een antwoord op de vraag of Sparv beter wordt dan wat hij nu is. Ik heb geen een keer gezegd dat Sparv slechter of beter dan Kieftenbeld is. Ik vind in potentie Kieftenbeld een veel sterkere speler dan Sparv. Maar dat kan ook aan mij liggen omdat ik Sparv een matige voetballer vindt.

12 december 2012 om 16:21

Kieftenbeld heeft zijn leeftijd mee, maar ik heb hem in afgelopen seizoenen weinig stappen zien maken. Is een zeer naïeve voetballer. Vind dat Sparv daarentegen vooral met betrekking tot vorig seizoen met grote stappen vooruit is gegaan. Qua potentie is Kieftenbeld misschien beter, maar hij laat het niet zien dat die potentie er is.

12 december 2012 om 19:13

Nee maar Sparv zit over een aantal jaren in het bejaardentehuis terwijl Kieftenbeld dan de dragende speler van de FC is.

12 december 2012 om 19:26

Weet wel zeker van niet. Misschien is Kieftenbeld na dit seizoen al weg, maar hij gaat zeker niet lang blijven, hooguit nog één seizoen na dit seizoen.

12 december 2012 om 19:52

Totdat hij weer eens geweldig speelt. Dan wordt hij geloofd door iedereen en dan is ie geweldig. Let maar op mijn woorden: Kieftenbeld gaat het nog ver schoppen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Excelsior40-10
13.VVV-Venlo34-15
14.Willem II33-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Sergio PadtKeeper10
Todd KaneVerdediger10
Mike te WierikVerdediger10
Django WarmerdamVerdediger10
Kasper LarsenVerdediger10
Etiënne ReijnenVerdediger10
Juninho BacunaMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

In de wandelgangen

Vrijdag 27 april
Arsenal zal met een riant transferbudget over de brug moeten komen om Luis Enrique binnen te hengelen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren