Van Gaal over assistenten Blind en Kluivert: ‘Heb niets aan jaknikkers’

Donderdag, 6 december 2012 om 18:03

Toen Louis van Gaal in juli voor de tweede keer werd aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal nam hij Danny Blind en Patrick Kluivert mee als assistenten. In gesprek met De Voetbaltrainer legt de oefenmeester uit waarom het duo van waarde is voor hem. Met Blind werkt hij al jarenlang samen, terwijl Kluivert zijn assistent was bij AZ.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

62 reacties (laatste reactie door dietep)
6 december 2012 om 18:34

CL winnen, wereldbeker, titels..Nee dan heb je inderdaad niks bereikt in de voetbalwereld..

6 december 2012 om 18:47

Ja kan ook niet ontkennen dat Daley momenteel goed speelt op de links back positie.

6 december 2012 om 19:09

Overdrijven is ook een vak, je kan nooit in beeld krijgen als buitenstaander hoe hij functioneert

6 december 2012 om 19:23

jaknikker? Volgens mij heeft hij duidelijk NEE gezegd tegen Cruijff. Ik denk je woede eerder daar zit dan dat deze man af en toe ja zegt

6 december 2012 om 19:26

Wat hieronder ook al een keer is geschreven, Blind heeft gewoon op het verkeerde paard toen gewed, hij dacht dat hij veilig zat om zich juist tegen Cruijff te keren. Als hij zeker had geweten dat Cruijff de 'winnaar' zou zijn geworden, had die zich achter Cruijff geschaard.., vandaar ook de naam scholletje..

6 december 2012 om 19:30

Dan maak je een keuze en doe je niet alles voor het behoud van je positie. Ik betwijfel of hij voor Cruijff gekozen zou hebben maar jij hebt kennelijk een glazen bol of zoiets waardoor jij een andere mening hebt. Het is nogal makkelijk iemand zwart te maken, zeker omdat zijn tegenstanders zich wel via de media laten gelden, maar deze man is eigenlijk altijd integer.

6 december 2012 om 22:51

Blind wist heus wel dat Cruijff de Telegraaf en heel veel spelers achter zich had staan. Hij had helemaal geen positie in hoeven nemen..

7 december 2012 om 00:43

Dit scholletje is toevallig wel ajacied in hart en nieren en daar respecteer ik hem voor en vond hem als coach zeker niet slecht. Ben ook altijd wel gecharmeerd geweest van de persoon blind, ook omdat hij ooit in ze contract had laten zetten dat als Ajax kwam met een functie dan ga ik haha, man met veel voetbalverstand en echte clubliefde. jammer dat. Hij het verkeerde wiel koos

De uitleg is goed maar het blijft grappig dat hij Scholletje en weerstand in één zin noemt.

6 december 2012 om 18:47

Ik vind het eigenlijk grappig dat als een dwaas met een snor totaal onbeargumenteerd Blind een scholletje noemt, een zelfdenkend mens met een eigen mening dat zonder blikken of blozen overneemt. Of ken je hem persoonlijk en heeft hij jou ooit wat geflikt?

6 december 2012 om 19:11

Ik vind het grappig dat een zelfdenkend mens met een eigen mening zonder blikken of blozen de aanname maakt dat als degene eenzelfde mening heeft als een bekende tv-persoonlijkheid, deze dan ook op die wijze tot stand is gekomen.

Je hoeft iemand niet persoonlijk te kennen om de feiten te kennen. Dat hij verder door meerdere mensen afzonderlijk "scholletje" wordt genoemd vind ik inderdaad ook veelzeggend, en dat zijn er toevallig wel iets meer dan één simpele Derksen.

6 december 2012 om 19:24

Die bijnaam "scholletje" is echt niet in de wereld geholpen door Derksen, dat had ik al veel eerder gelezen, voordat ik het Derksen hoorde zeggen.
Hij heeft het misschien als eerste op tv geroepen, maar die bijnaam was al veel langer bekend..

6 december 2012 om 19:25

Ik vindt het feit dat hij achter van Gaal is gaan staan genoeg om te realiseren dat hij duidelijk geen scholletje of jaknikker is.

6 december 2012 om 19:27

Kan een van jullie heren mij dan misschien vertellen waar deze bijnaam vandaan komt? En kom dan niet aan met de 'coupe' van van Gaal, want beide kampen hadden daar uiteindelijk het beste met Ajax voor.

Voor zover ik met Ajax bekend ben is het een groot wespennest sinds Van Praag is vertrokken. Als Blind een scholletje is dan is de rest dat ook.

6 december 2012 om 19:29

Wel als je bedenkt dat hij dus dacht dat van Gaal aan het langste eind zou gaan trekken.., en ook dat heeft hem uiteindelijk weer een baantje opgeleverd.. nu als assistent bonds coach.

6 december 2012 om 19:35

De bijnaam scholletje is al veel langer bekend binnen Ajax, al ver voor de coupe.
Ik heb even gegoogled en dan wordt er 1 en ander over geschreven:

"danny Blind is de drager van deze dubieuze bijnaam. Hoe hij eraan gekomen is, Joost (ook een bijnaam) mag het weten, maar het vermoeden knaagt dat hij vroeger iets heeft geflikt, dat hem niet in dank afgenomen werd. Het was niet eens een wereldschokkend iets, gewoon een geniepig kolerestreekje, vandaar de kleinerende versie van de platvis: Scholletje."

Vroeger dus..

6 december 2012 om 21:00

@ Bugohorst Even verder kijken dan de eerste hit

De bijnaam is, omdat hij met alle stromingen mee zwemt zolang het hemzelf maar uitkomt. Als technisch directeur van de club klikte hij in 2000 al eens over de toenmalige hoofdtrainer Jan Wouters. En Blind was als speler van Ajax en het Nederlands elftal ook de splijtzwam tussen de zwarte en de blanke spelers. Die vete kwam op het EK 1996 in Engeland tot een climax toen bondscoach Guus Hiddink Edgar Davids wegstuurde. Blind stond na de verwijdering van de middenvelder vervolgens juichend op zijn balkon, hoewel hij altijd heeft ontkend dat dat iets met het vertrek van Davids te maken had.

Hiermee zullen Blind en Kluivert het wel eens zijn!

De belangrijkste eigenschap om assistent van Louis van Gaal te zijn is hem overal gelijk in te geven. Kluivert en Danny Blind zijn daar prima in zo blijkt maar.

6 december 2012 om 19:12

‘heb niets aan jaknikkers’

'moet elk staflid zich vrij voelen om een andere mening op tafel te leggen'

En dan ga jij een beetje leuk lopen doen dat V. Gaal over gelijk in moet hebben......

6 december 2012 om 21:58

Jaspergod,

De belangrijkste eigenschap om ergens op te reageren is te weten waar het over gaat en volgens mij heb je alleen maar de koptekst gelezen.

7 december 2012 om 08:36

Hootch en Peetvader,

Ik had het hele artikel heus wel gelezen maar had mijn cynische opmerking misschien wat moeten verklaren. Want jullie weten toch ook wel dat de capaciteiten die je werkelijk moet bezitten om assistent van Van Gaal te zijn, nihil zijn?
Wat ik wilde aangeven is dat wat Louis over deze twee heren, die in mijn ogen rookies zijn op trainersgebied, zegt, eerder voortkomt uit een zelf ontwikkeld waanbeeld dan dat zij werkelijk ook maar iets toevoegen.
Nee, om een goede assistent van Van Gaal te zijn, moet je nederig kunnen zijn. Je geeft hem overal gelijk in en je vraagt of hij suiker of melk in zijn koffie wilt.

6 december 2012 om 22:37

Sorry heren,

Ik ben fan van Blind en Kluivert als voetballer, maar beiden staan nou niet heel erg bekend om het hebben van een eigen uitgesproken mening.

Ik dacht even wat zijn "jak nikkers", natuurlijk las ik het verkeerd, hoewel een streepje na ja wellicht nodig is.
Het lijken goede assistenten, persoonlijk kan ik het niet zien, maar buiten wat uitzonderingen lijken de gekozen eredivisie jongelingen toch allen goed te passen, al zo vroeg in het proces.

6 december 2012 om 18:23

In dat geval haal een bril als je dat niet niet normaal kan lezen.

6 december 2012 om 19:12

als je grammaticaregels volgt staat dat er gewoon, ik schreef hoe het "klonk"
ik zag heus wel jaknikkers staan, niets mis met mijn ogen, blijkbaar wel met bepaalde interpretaties van mijn reactie.

7 december 2012 om 08:24

er staat duidelijk bij jou ik dacht even dat er jak nikkers stond lees is toch niet verkeert?

En Andries Jonker dan? Een grotere jaknikker heb ik nog niet gezien..

6 december 2012 om 18:19

Je vergist, Blind is ook een ja knikker als hij maar zijn positie behoud...

6 december 2012 om 18:48

Als Blind een jaknikker is waarom zat hij dan niet in kamp Cruijff iedereen zag in dat hij het toch wel ging worden aangezien grotendeels het hele achterban achter Johan stond?

6 december 2012 om 18:54

Hij heeft gewoon een verkeerd keuze gemaakt, hij dacht een goede keuze te maken, om zijn positie veilig te stellen, maar helaas voor hem is het plannetje mislukt..

6 december 2012 om 19:26

Dan maak je toch een keuze, dus knik je niet ja. Je kan krom lullen wat recht is, als je maar wil.

Analytisch okee maar sinds wanneer zijn abstractie en procesmatigheid begrippen binnen het voetbal. Meneer gebruikt populistische woorden om zich wederom te distancieren van de rest. Wilt wederom de semi-intelectueel uithangen. Toch opvallend dat meneer van Gaal nog steeds die drang heeft om zich buiten proportioneel te manifesteren. Blijft eigenlijk een zielig en gefrustreerd mannetje. Wordt er een beetje moedeloos van. Zou hij het nu nooit leren.

6 december 2012 om 18:32

Snap jij het wel?

Tuurlijk moet je abstract kunnen denken, je moet de abstracte kwaliteiten van een voetballer ook kunnen herkennen. Dat zijn namelijk vaak de belangrijkste, denk aan inzicht, denk aan de feeling die bepaalde voetballers wel tussen elkaar hebben en andere niet. De 2 beste voetballers spelen niet altijd het beste samen... kan je soms beter een slechtere voetballer neerzetten puur op het gevoel dat de voetballers tussen elkaar hebben. Is allemaal abstract...

Procesmatigheid ga ik niet eens uitleggen, het spreekt tog voorzich dat procesmatigheid een belangrijk iets is in het voetbal, eigenlijk in bijna alle aspecten van het leven.

Probeer nu A.u.b. niet de analiticus uit te gaan hangen als je er niks van bakt. Beetje een; de pot verwijt de ketel verhaal nu he...

6 december 2012 om 18:45

het is toch........

Het is maar een mening. Abstract betekent: die of dat je niet kunt zien.

Je zet voetballers bij elkaar die complementair zijn. Dat hoeven inderdaad niet altijd de beste spelers te zijn. Dat kun je wel degelijk zien. Daarom heb je ook niet zoveel goede trainers

Je moet terug naar de moedermavo...................

6 december 2012 om 19:01

ik weet niet hoor....., maar volgens mij doe jij Precies dat gene waar je V gaal van beschuldigd...

en vooral dat neerbuigende ... om iemand terug te willen sturen naar 'moedermavo'
net zo stuitend als dat gedrag van V Gaal.

7 december 2012 om 10:30

oke het is toch... gefeliciteerd...

Je bewijst wederom dat je het niet snapt.
Je zet inderdaad voetballers bij elkaar die complementair zijn, het resultaat; beter voetbal is zichtbaar. Dat de spelers complementair zijn is in zijn beginsel Niet zichbaar DUS abstract! Jij pakt een defenitie en denkt meteen dat je de betekenis van het woord weet. Dan bewijs je met je gezwam eromheen dat je de theoretische kennis hebt maar niet kan implementeren in de praktijk...

En zoals hier onder aangegeven; je denigrerende houding en drang om je buiten proportioneel te manifesteren tonen je ware aard!! Oftewel een zielig en gefrustreerd mannetje waar andere mensen moedeloos van worden. (zijn je eigen woorden!!)

7 december 2012 om 14:07

Helaas kost te veel energie. Je bent niet leerbaar....

6 december 2012 om 18:37

De Ironie

Blind en Kluivert zijn toch gewoon de schoothondjes van Van Gaal...
Blind scholletjes draait al helemaal met al winden mee.

6 december 2012 om 18:44

Ik heb niet het idee dat Kluivert een schoothondje van iemand is.
Bij Twente zijn ze geloof ik ook erg te spreken over hem.

“ook belangrijk: we hebben een gezamenlijke visie op voetbal".. Paar regels later.. "je hebt niets aanja-knikkers"..

6 december 2012 om 18:32

wat is je punt??? is niks ergs mee.

6 december 2012 om 19:01

@afca: Mijn punt nu is dat je veel vraagtekens gebruikt, wat totaal niet nodig is. Mijn punt van net was: Dus ze moeten het gezamenlijk eens zijn over de visie. Maar je moet geen ja-knikkers hebben. Dus ze mogen wel een eigen mening hebben, maar tot een bepaalde grens.

6 december 2012 om 18:34

Ze hebben wel dezelfde visie maar verschillen van mening in sommige details, met ander woorden, in grote lijnen zijn ze het met elkaar eens, wat goed is voor de duidelijkheid binnen de spelersgroep, maar op sommige punten staan ze ook tegen over elkaar, wat goed is om elkaar scherp te houden. Het "je hebt niets aan jaknikkers" slaat dus op mensen die het op elk punt eens zijn met Van Gaal, ja in dat geval voegt zo iemand niets toe.

6 december 2012 om 22:02

Soccer81,

Een visie kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Men kan dus wel dezelfde visie hebben, maar men hoeft niet met elkaar eens te zijn over de uitvoering.

Snap je het nu wel?

Dan snap ik echt bij god niet dat wat Blind daar doet.
maarja... zo zie j maar weer... dat gedrag van Blind loont gewoon.
Want zo manoeuvreert hij al jaren van het ene baantje naar het andere.
En ik maar denken dat kwaliteit de doorslag geeft.

laat me niet lachen, als je tegen van gaal ingaat rukt hij persoonlijk je kop eraf. Deze man denkt dat hij het voetbal zelf heeft uitgevonden en daarbij huppelt een billenlikker als blind vriendelijk achteraan

Als er 1 persoon is die juist in het voetbal wereldje door verschillende personen als een soort van ja knikker wordt bestempeld is het D Blind (scholletje) wel. En eerlijk gezegd lijkt me dat ook wel bij hem van toepassing.
En het beeld dat van Gaal juist geen ja knikker som zich heen wilt, maar juist tegengas wil hebben had ik ook niet verwacht.
Kan me ook niet voorstellen dat het zo is.

Ik weet niet wat het is, maar als ik patrick kluivert heel serieus zie lopen te doen, moet ik altijd een beetje lachen...

Van Gaal heeft niets aan ja-knikkers? Wat deed die Andries Joker dan al die jaren naast hem?

Belachelijk dat hier zo negatief over Danny Blind wordt gedaan. Blind is juist niet zo'n volger als anderen en durft juist tegen de stroom in te gaan door loyaal te blijven aan Louis ipv als de rest als een braaf hondje achter Cruijff aan te lopen. Blind is een echte ajacied en is altijd zo fatsoenlijk om die hele fluwelen revolutie niet via de media te spelen iets wat je niet kan zeggen van velen uit het kamp van Cruijff.

6 december 2012 om 22:40

Das niet helemaal waar wat je zegt. Blind heeft op het verkeerde moment toch echt via de media uitlatingen gedaan die hij beter niet had kunnen doen. Hij is en blijft wat mij betreft op en top Ajacied, maar hij is niet altijd even zuiver geweest en koos wel eens voor zijn eigen haggie.

Aparte titel meende dat Van Gaal hier Kluivert en Blind bekritiseerde wat ook in de titel staat. Maar dit blijkt niet zo te zijn.... Weer een slechte, misleidende titel van Vz.. Moderators maak alsjeblieft normale titels die op het artikel slaan.

Alvast bedankt..

Patrick was een intuïtieve voetballer en dat type voetballer komt als trainer vaker in de problemen als hij analytisch, abstract en procesmatig moet opereren. Kluivert is daar een uitzondering op.”

Een oud voetballer die zo was en nu in de problemen komt kunnen we zien aan meneer van Basten! Wat ook grappig is dat de meeste hier een eenzijdig beeld hebben van Louis, dat hij eigenwijs is en geen meningen van andere accepteert. Dat hij dus alleen maar Ja knikkers om zich heen heeft, terwijl dat allemaal onzin is!

Als er iemand een jaknkikker is, dan is het wel scholletje Blind! Als hij ziet dat het rechterkamp gaat winnen, kiest hij voor rechts, als het linkerkamp gaat winnen, kiest hij voor links. Zo zwemt hij bij Ajax al jaren tussen de mensen door. Overleven, dat is het enige wat telde. Of het goed was voor Ajax of zijn positie? Als hij maar bleef zitten. Of het nou was al trainer, assistent, veldbeheerder, jeugdtrainer, scout, hoofd jeugdopleidingen of wedstrijdanalist, Danny deed alles als hij maar overleefde. Helaas gokte hij in de situatie Cruijf/van Gaal verkeerd. Hij dacht dat Van Gaal door de acties van de RVC zou gaan winnen, maar kwam bedrogen uit. Er was geen weg meer terug. Nu niet, nooit niet!

ik heb louis nooit hoog in het vaandel gehad ondanks dat hij gewoon een erg goeie trainer is.
hij krijgt echter steeds meer mijn respect. het is al heel wat dat hij niet meer zo negatief in het nieuws komt door die rare opmerkingen die hij heeft gemaakt in het verleden tijdens persconferenties..

Louis is nog steeds een van 'swerelds beste trainers. Dit Bayern is naar zijn hand gezet en speelt zoals hij het wou. Ook het Nederlands elftal heeft sinds het EK een gunstige positieve evolutie gemaakt. Ik denk dat dit meer een sneer is naar Johan en zijn vrienden die als een schoothond ja knikken als het "orakel" spreekt.
Louis laat zich omringen door mensen met visie en een eigen mening. Al is het wel een kleine verassing dat Kluivert zo evolueert als trainer, maar als speler had hij ook geniale ingevingen, zoals zijn geniaal doelpunt tegen AC Milan bijvoorbeeld.

Ik vind het een schande dat zoveel Ajacieden negatief zijn over Danny Blind. Als iemand een Ajacied is, is hij het wel. Zo'n lange staat van dienst voor de club, langer dan ene J.cruijff (die nota bene naar Feijenoord ging).

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 19
2181 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Nederland.

Nederland
386 fans
Coach, 66 jaar
SeizoenClub
2014-2016 Manchester United
2012-2014 Nederland
2009-2011 Bayern München
2005-2009 AZ
2002-2003 Barcelona
Laatste voetbalnieuws

‘Mijn onderlinge rivaliteit met Graziano Pellè was erg groot’

Sergio Romero blikt met een goed gevoel terug op zijn tijd bij AZ. De doelman, die sinds 2015 onder contract staat bij Manchester United, speelde vier seizoenen lang in Alkmaar. Hoogtepunt...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 20 mei
AS Roma is in gesprek met Ajax over een overstap van Justin Kluivert. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren