UEFA geeft speelsteden Champions League-finales 2015 en 2016 prijs

Donderdag, 6 december 2012 om 14:13

De finales van de Champions League in 2015 en 2016 zijn toebedeeld aan respectievelijk Berlijn en Milaan. Voor de Duitse hoofdstad is het de eerste keer dat het kampioenenbal daar wordt afgesloten, Milan kende in 1970 en 2001 al eens die eer. In de Italiaanse modestad was Feyenoord ooit de eerste Nederlandse club ooit die beslag wist te leggen op de toenmalige Europa Cup I, de voorloper van de Champions League.

/

Voor Berlijn is het dus de eerste keer, maar geheel onbekend met grote wedstrijden is men daar niet. De finale van het WK van 2006 werd ook afgewerkt in het Olympisch Stadion. Italië veroverde destijds de wereldtitel door Frankrijk na strafschoppen te verslaan. Het duel staat nog steeds te boek als een van de meest memorabele WK-confrontaties ooit. Met name omdat sterspeler Zinedine Zidane in die wedstrijd de befaamde kopstoot uitdeelde aan Marco Materazzi.

In het San Siro vonden meer veelbesproken ontmoetingen plaats. De laatste keer dat de voetbaltempel een finale huisvestte, won Bayern München na strafschoppen van Valencia. Dat duel stond toen onder leiding van Dick Jol. Overigens vindt de finale van dit seizoen plaats op Wembley en is voor 2014 het Estádio da Luz van Benfica aangewezen als decor.


Poll

Welk stadion vind jij mooier?


Gerelateerd

65 reacties (laatste reactie door fr_jurre)

Oke interessant, maar dan mogen ze het San Siro/ Stadio Giuseppe Meazza wel een opknap beurt geven. De toiletten en voorzieningen zijn gewoon hopeloos verouderd.
Maar een vol San Siro heeft natuurlijk wel een geweldige sfeer.

Stadion in Berlijn ben ik nooit geweest, dus zal mij benieuwen.

6 december 2012 om 14:31

helemaal mee eens! Ik ben 2 jaar geleden in het olympisch stadion geweest, prachtig stadion! Alleen jammer dat er een atletiekbaan omheen ligt... echt bepalend voor de sfeer in mijn ogen.

6 december 2012 om 15:36

@svg5, is een zeer mooi stadion dat in Berlijn staat, enig punt is dat er een kleinere club speelt en dat je er dus veel minder over te horen krijgt.

6 december 2012 om 16:12

Ik ben afgelopen zomer nog in het San Siro geweest. Wat een ontzettend lelijk stadion. Typisch italiaans gebouwd. Het oude stadion staat er nog gewoon, er is gewoon een nieuw stadion omheen gebouwd.
En dan nog te zwijgen over die kapotte blauwe stoffen stoeltjes.

6 december 2012 om 16:52

Het is een geweldig, maar oud stadion. De faciliteiten zijn misschien wat minder, maar het is een machtig mooi stadion. Je voelt je in dat stadion zeer nietig en je wordt echt overwelmd door de schoonheid. Het is een mooie plek voor zo'n dergelijke finale. Alleen de faciliteiten zijn dus niet super. Heb het dus over Berlijn.

6 december 2012 om 16:56

in berlijn? het is nogal oud, en alles is toch redelijk in de buitenlucht allemaal

6 december 2012 om 18:07

Het San Siro wordt ook gerenoveerd. Tribunes komen dichter op het veld te liggen en alles wordt gewoon vernieuwd. Dit moet voor 2014 klaar zijn.

7 december 2012 om 19:56

er bestaat geen guiseppe meazza, alleen san siro

Super voor Berlijn, een geweldig mooi stadion staat daar.

6 december 2012 om 14:29

Blijf het toch altijd raar vinden. Prachtig stadion en dan speelt je club jammer genoeg een niveau lager..

6 december 2012 om 14:45

Ja klopt, maar toch zit het nog redelijk vol voor een 2e divisie club. Je zou denken dat er een enorme potentie in die club zit doordat het de beste club van Berlijn is, daar zouden zat grote sponsors moeten zijn.

6 december 2012 om 15:14

Er zijn nog zulke clubs in Duitsland die voor degradartie vechten maar elke week 50.,000 man komt kijken

allebij mooie en sfeervolle stadions goeie keuze

Milan moet proberen om tegen 2016 een ster elftal te hebben en die beker met grote oren winnen

Forza Milan

Wordt eens tijd voor een nieuwe finale in een echt top stadion zoals Old Trafford of Camp Nou

6 december 2012 om 14:39

Camp Nou is echt versleten, dan vind ik San Siro minstens evenwaardig. De Duitse stadia zijn echt van wereldklasse, Schalke, Hamburg, Bayern,... allemaal prachtig.

Ik dacht dat ze Wembley als vaste plaats gingen nemen, blijkbaar zijn ze van dit plan afgestapt. Parc des Princes, Old Trafford, Wembley, Bernabeu en Allianz Arena zijn volgens mij de meeste geschikte plaatsen om finales te organiseren.

6 december 2012 om 15:17

tja maar in Camp Nou en Old Trafford kunnen meestal 2x zoveel man in dan meeste stadions waarin finales worden gespeeld. Toch wel belangrijk voor de sfeer en passend bij de "grootste" wedstrijd.

Zowiezo indien er een finale komt in Camp Nou word het zoals elk stadion direct opgeknapt.

6 december 2012 om 15:37

Parc des Princes? Die valt toch niet in de categorie megastadion, lijkt me. Met een capaciteit van 42.000 ongeveer even groot als Stamford Bridge, al wordt dit, toegegeven, ssfeervolle stadion, binnenkort uitgebreid tot ca. 51.000.

Bedoel je niet Stade de France (ca. 80.000)?

6 december 2012 om 15:43

Ja sorry die bedoelde ik inderdaad dank je!
Dat is echt een ziek stadion

6 december 2012 om 16:14

Stade de France is het stadion van PSG toch? Weet het even niet meer.

6 december 2012 om 16:47

Messirvp: nee, is het stadion van het Franse nationale elftal

6 december 2012 om 16:25

Olympisch stadion in Berlijn is echt vele malen mooier dan Old Trafford of Camp Nou, en ook zat groot om het sfeervol te krijgen. Ik denk wel het mooiste Stadion waar ik ooit in ben geweest! San Siro vond ik ook heel prachtig, juist doordat het wat versleten en verouderd was, maar kan begrijpen dat niet iedereen dat mooi vind.

6 december 2012 om 16:48

Juist niet met die lelijke sintelbaan. Nee geef mij maar Old Trafford.

hehe leuk voor benfica.
het zou wat zijn als ze ook een x de finale in amerika zouden houden of china

6 december 2012 om 14:44

De dag dat ze de Champions League finale gaan organiseren in landen als China of Amerika, zou beschouwd kunnen worden als een zwarte bladzijde in de historie van de Champions League. De Champions League wordt gespeeld met Europese clubs, dus lijkt het me ook wel zo reëel dat in Europa de finale wordt gespeeld zodat de supporters van clubs en voetbalfans dit spektakel kunnen bewonderen.

Ik vind sowieso dat voor commerciële redenen uitwijken naar China echt belachelijk. Voetbal is amusement en dit betekent dat het voor 'het volk' wordt gespeeld. Wat is er nou mooier dan dat Finales gespeeld worden en het stadion helemaal vol zit met supporters van beide clubs.

6 december 2012 om 14:48

nou je speelt toch niet iedere wedstrijd in dat stadion?
alleen de finale.

een finale tussen barca en real wilt iedereen zien ookal is het mars.

ik ben wel met je eens dat we gewoon in europa moeten blijven maar 1 x in de 5 jaar bijv. buiten europa kan wel nog want er zijn wereldwijd goeie stadions

eerlijk gezegd boeit het me ook niet eens waar ze de finale houden

6 december 2012 om 15:19

Europese finale in China???
En de aziatische finale in Europa??
En de Afrikaanse versie in Amerika?

Sorry maar dat slaat nergens op.
Stel je voor dat een ploeg zoals PSG of Dortmund de finale haalt. zie je die supporters die al eeuwg wachten op zo een prestatie al naar China reizen om hun gedroomde finale te moeten gaan kijken?

6 december 2012 om 15:48

gozer jij hebt geen recht van spreken alsof jij elke maand naar spanje gaat om wedstrijden te bekijken..

alleen echte supporters moeten praten over dit soort dingen en niet mensen achter hun pc.

Ik zal zelfs naar sydney gaan als real in de finale staat.

6 december 2012 om 16:30

Ik heb geen recht van spreken? lol
Dit is net een forum waar je vrij "mag" spreken en je mening geven.

En als ik jouw idee niet goedvind zal ik dat ook schrijven, maar ook verantwoorden waarom.

In Berlijn staat een geweldig stadion maar het grootste nadeel is de atletiekbaan die eromheen zit.
San Siro is een geweldige voetbaltempel maar ook wel enigszins verouderd.

6 december 2012 om 14:46

inderdaad sfeer van san sira is gewoon geweldig
ook vind ik stadion van liverpool een van de beste kwa sfeer..

Vind het beide aparte keuzes. Het stadion en Milaan is hopeloos verouderd en het stadion in Berlijn heeft zo'n verschrikkelijke atheletiekbaan om het veld. Waarom niet in het stadion van Juventus en Dortmund? Dat was veel mooier geweest, heb je dezelfde landen maar mooiere/modernere stadions.

6 december 2012 om 14:45

Dat wou ik net zeggen! Over die van Milan en die van Berlijn. Dan blijkt dat groot niet altijd mooi is. Dan vind ik Wembley en het Benfica-stadion toch een stuk mooier!
Het nieuwe stadion van Athletic de Bilbao wordt ook erg mooi. Ik hoop dat ze daar eens een europa league-finale gaan houden.

6 december 2012 om 14:57

Juve heeft niet genoeg capaciteit voor de finale en het stadion van Dortmund is hopeloos oud

6 december 2012 om 16:43

Het stadion van Juventus heeft niet genoeg capaciteit maar is wel een van de mooiste van Europa. Voor de Europa League finale is het daarentegen het perfecte stadion op het moment.

6 december 2012 om 17:57

De Europa League finale van volgend seizoen is ook gewoon in Turijn, volledig terecht. Misschien binnen een jaar of vijf dat de Champions League finale naar Turijn komt. Want als de tickets en de mensen zo blijven komen gaan ze dat stadion toch behoorlijk uitbreiden.

7 december 2012 om 10:09

Oja,...?? ben benieuwd hoe ze dat willen gaan doen,...je kan er niet zomaar ff een verdieping op planten.
Maar zelfs in de huidige vorm zou het geschikt zijn ,genoeg plaatsen voor de sponsoren en bobo's nl 1 hele zijde,...

Ik vind Mestalla ook wel een aanrader om een x de Cl-finale in te houden. Groot stadion met tribunes waarbij je als toeschouwer bijna op het veld valt... zo steil en dicht op het veld is het gebouwd.

6 december 2012 om 15:39

Het Mestalla is een prachtig stadion, maar is tegelijkertijd ook het meest verouderde stadion dat ik ooit heb gezien. Ze zijn niet voor niets bezig aan een nieuw stadion voor Valencia (welliswaar al 10 jaar)

6 december 2012 om 22:50

De bouw van het nieuwe stadion van Valencia ligt inderdaad stil. Is voor de helft af maar er gebeurt dus helemaal niks nu vanwege geldgebrek.

Het huidige stadion voldoet overigens niet aan de eisen voor een CL finale, te klein qua capaciteit en ook te oud.

Weet iemand misschien of er ooit een CL finale is gehouden in de Arena?
Voor zover ik weet niet he?
Dat zou wel mooi zijn, dit jaar Europa League finale en dan over een paar jaar de CL finale in Amsterdam !

6 december 2012 om 15:07

CL Finale '98 Real - Madrid - Juventus... Was een heerlijke finale!

6 december 2012 om 17:27

Oei daar was ik toendertijd nog een beetje te jong voor!
Wat was de uitslag haha?

6 december 2012 om 17:22

Dan moet de Arena eerst een uitbreiding van capaciteit krijgen

6 december 2012 om 17:31

Klopt helemaal, maar als het ver in de toekomst is kunnen ze wel daar naar toe werken !
Ik zou het geweldig vinden als er hier in Amsterdam een CL finale zou worden gespeeld, hopen dan dat Barcelona die finale weet te halen mocht er ooit een komen !

Op Wembly word het veel ste vaak gespeeld. Die Engelsen hadden ook al geluk dat ze de olympische spelen kregen. Hopelijk word de Kuip en de Arena A groter. Dan krijgen wij in Nederland ook grote wedstrijden !!

6 december 2012 om 16:40

werd of word, de Europa League finale dit jaar niet gehouden in de Amsterdam Arena??? Tis weliswaar geen Cl maar toch een aardige wedstrijd

on:
Ik zelf heb in Berlijn 2 jaar geleden de bekerfinale Schalke 04-msv Duisburg meegemaakt. Het stadion in Berlijn vind ik er goed uit zien. Er is een zeer goede verbinding met de binnenstad, en men kan via S en U bahnen reizen, waardoor supportersgroepen niet snel met elkaar in de knup raken. Er is een groot plein rond het stadion, wat ook zorgt voor een goed overzicht. En het stadion zelf vind ik schitterend, op het moment dat het schemerig is. Het tussenstuk dat open is, laat dan veel licht door, waardoor je een leuk effect kan krijgen.

6 december 2012 om 17:24

Ben ook wel eens in Berlijn geweest en bij dat stadion. Dat stadion licht half onder de grond. Net als de Koel van VVV een beetje. Op dat plein lijkt daar een heel klein stadion te zitten. Te wel je dan eigenlijk alleen de tweede ring ziet.
Verbinden met metro en trein is inderdaad heel goed. Was heel Berlijn door gereisd met die metro's toen.

San Siro ben ik ook geweest. Dat is een oud indrukwekkend stadion. Maar net als de Kuip ook wel oud al. Alles is een beetje een zootje. San Siro deed ik met de auto. Dus weet niet hoe de trein of metro verbindingen daar liggen.

Ja Europa League finale is leuk. Maar het trekt toch de half aantal kijkers dan de CL finale. Als Nederlandse clubs eruit zijn, zou het mij ook een worst wezen wie hem wint. Vorig jaar vond ik het wel leuk voor Falcao.
Maar ja als het toevallig in Amsterdam is koop ik wel een kaartje. Ben er zo, uurtje reizen met de trein !!

Wanneer wordt er een finale gespeeld in het Westfalen/signal Iduna Park stadion van Dortmund? Wat een geweldige voetbaltempel is dat zeg.

Feyenoord, pak je 'tweede' Champions League titel maar weer in Milaan!

6 december 2012 om 16:25

Eerst maar weer eens een keertje proberen te plaatsen, want dat is tegenwoordig al lastig zat voor de Nederlandse ploegen.

Kwestie van smaak. Ik kan persoonlijk zo'n atletiekbaan wel waarderen. Zelfde heeft het stadion van Nurnberg.

Snap niet dat mensen zit te zeuren over oude stadions. Als een stadion nou mooi is wat maakt het nou uit. Vooral als de wc's oud zijn. Als je maar je behoefte kan doen. Plus normaal sta je de hele wedstrijd dus slechte bankjes boeien niet.

Zou het stadion bij de finale in Milaan San Siro heten of Giuseppe Meazza? Hoe gaan ze dat doen?

6 december 2012 om 19:01

lekker boeiend... Niet dus. Wat maakt de naam van het stadion nu uit, het is niet zo dat 1 van die 2 ploegen in de finale zal staan. Inkomsten van de finale worden waarschijnlijk gewoon gedeeld over de twee ploegen en de stad Milaan.

6 december 2012 om 19:12

Giuseppe Siro gaat het heten, zo zijn beide clubs tevreden.

Hopelijk komt er ooit ook weer een CL finale naar Nederland. De europa league finale is dit seizoen al in de amsterdam arena, dus wellicht hebben we (na uitbreiding) ook ooit kans op een CL finale.

6 december 2012 om 22:54

De eisen voor een CL zijn tegenwoordig dusdanig streng dat Nederland geen stadion heeft dat aan de eisen voldoet. De laatste finale van de CL was in de Arena in 1998. Sindsdien zijn de eisen verhoogd en gaat het telkens aan Nederland voorbij.

Op Hampden Park was er ook eens een CL finale, qua capaciteit ook niet een super groot maar desalniettemin toch erg mooi.

Natuurlijk is San Siro het beste stadion om de Champions League finale te spelen. Er is maar één reden voor: het mooiste voetbalmoment ooit heeft zich daar afgespeeld!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Kevin DiksVerdediger10
Ridgeciano HapsVerdediger10
Jeremiah St. JusteVerdediger10
Eric BotteghinVerdediger10
Karim El AhmadiMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

816 fans
Coach, 45 jaar
SeizoenClub
2016- Real Madrid
2015-2016 Real Madrid II
2014-2015 Real Madrid II
2013-2014 Real Madrid
2001-2006 Real Madrid

In de wandelgangen

Maandag 21 mei
Voorzitter Nasser Al-Khelaifi van Paris Saint-Germain sluit uit dat Arsène Wenger als sportief directeur aan de slag gaat in Parijs. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren