Overleven ‘groep des doods’ levert Ajax geen bevoorrechte positie op

Woensdag, 5 december 2012 om 14:43

De groepsfase van de Champions League zit erop voor Ajax. In een poule met de kampioenen van Spanje (Real Madrid), Duitsland (Borussia Dortmund) en Engeland (Manchester City) eindigden de Amsterdammers knap op de derde stek. Het team van trainer Frank de Boer mag door die prestatie door naar de Europa League, maar een bevoorrechte positie bij de loting op 20 december levert het niet op. Ajax pakte vier punten en dat is het minste van alle ploegen die als derde zijn geëindigd of eindigen.

/

De groepen E tot en met H komen woensdag nog in actie, maar de ploegen op de derde plek hebben allemaal al meer punten dan Ajax. De hoofdstedelingen scharen zich dus niet bij de vier beste nummers drie, met een ongeplaatste status bij de loting als gevolg. Dat becijferde Voetbal International. Ajax verdwijnt in de koker met de drie andere slechtst presterende nummers drie uit de Champions League en de twaalf nummers twee uit de groepsfase van de Europa League.

De vier beste nummers drie uit de Champions League en de groepswinnaars van de Europa League hebben wel een geplaatste status. Ploegen die op dit moment lijstaanvoerder zijn in de Europa League zijn Atlético Madrid, Anzhi Makhachkala en Fenerbahçe. Donderdagavond zal definitief duidelijk worden welke zestien tegenstanders Ajax kan treffen.Gerelateerd

78 reacties (laatste reactie door jerry10189)

Niet vreemd natuurlijk met zo'n poule.
Bijna in ieder andere poule had Ajax gewoon echt kans gemaakt op overwintering in de cl, als je ziet hoe ver Celtic bijvoorbeeld kan komen terwijl Ajax die club gewoon met gemak versloeg in de voorbereiding, tja...

Zal mij benieuwen wie we treffen, loting zal zoals gewoonlijk weer niet al te gunstig zijn vrees ik.

5 december 2012 om 14:48

Daar ben ik het op zich wel mee eens, ja. Het is al een prestatie op zich om derde te worden in een poule met de kampioen van Spanje, Engeland en Duitsland.

5 december 2012 om 14:55

lekker makkelijk rekensommetje, zo'n vergelijking met de voorbereiding. Waarschijnlijk kan ajax barcelona ook wel verslaan, aangezien barcelona van celtic verloor en ajax van celtic won...

Een 3e plek van ajax in deze poule is hartstikke knap en er waren zeker eenvoudigere poules voor ajax, maar een op papier eenvoudigere poule kan het nog altijd erg lastig maken om te overwinteren in de CL.
Het grote probleem van ajax is en blijft dat ze van (bijna) iedereen kunnen winnen, maar ook zeker van iedereen kan verliezen.

Dat de loting niet al te gunstig uit zal vallen lijkt mij logisch, is gewoon de pech van de ongeplaatste status.

5 december 2012 om 15:01

@crazydj07
"als je ziet hoe ver Celtic bijvoorbeeld kan komen terwijl Ajax die club gewoon met gemak versloeg in de voorbereiding, tja..."

Met die redenatie had PSV afgelopen zaterdag ook makkelijk moeten winnen, als je ziet hoe makkelijk PSV de JHC schaal won.

5 december 2012 om 16:40

ja maar toen speelde ajax ook met het 2e dus die beredenatie klopt ook niet.

5 december 2012 om 16:52

Wij ook, dus dan klopt de beredenatie weer wel.

5 december 2012 om 19:19

Nee dan klopt hij nog niet want dan had je 2 verschillende teams..

5 december 2012 om 17:16

Er zitten toch aardig sterke teams in de EL :

- Napoli
- Tottenham Hotspur
- Lazio Roma
- Olympique Lyon
- Newcastle United
- Atlético Madrid
- Fenerbahçe
- Dynamo Kiev
- Internationale
- Anzhi Makhachkala
- Chelsea (misschien)

Vol gaan voor de EL met de finale in eigen huis!

5 december 2012 om 17:26

als het chelsea niet is, is het Juventus wel. Maakt het niet veel eenvoudiger

5 december 2012 om 18:28

ach van napoli moet je gewoon met twee vingers in de neus kunnen winnen, met olympique lyon heeft ajax nog een appeltje te schillen na die fraude van vorig seizoen.

al met al zijn het ploegen waar je van kunt winnen, maar waar je ook kansloos onderuit kunt gaan.

Niet echt vriendelijk als je met 3 andere kampioenen zit
Maar regels zijn regels

5 december 2012 om 14:49

maakt het uit na man city, real en dortmund is vrijwel elke tegenstander een stap terug. vrijwel zeg ik.

5 december 2012 om 14:53

Ja maar Als ze alleen konden winnen van een ''niet echt team'' City, Dan wordt een goed voetballend Fenerbahce(eerste wat me te binnen schoot) een probleem?

Edit:
manodedios: maakt het uit na man city, real en dortmund is vrijwel elke tegenstander een stap terug. vrijwel zeg ik.
Ik: Ja maar
Ik ontken niet dat het een stap terug is, ik wil alleen maar zeggen dat je niet te grote verwachtingen moet hebben.

5 december 2012 om 14:59

Ze zijn toch echt kampioen van Engeland geworden, ook al was het geen team. Dan is Fenerbahce toch echt gewoon een stap terug.

5 december 2012 om 15:00

Bayern, United, Barca, Arsenal, Chelsea, Atletico, Valencia, Milan, Juventus.. en zo kan ik nog wel even doorgaan met het noemen van ploegen die geen stap terug zijn ten opzichte van City en Dortmund.

5 december 2012 om 15:02

Dus jij bent er ook zo eentje die Dortmund onderschat

5 december 2012 om 15:06

@ Hsmphs

Volgens mij werd City kampioen boven United, Arsenal en Chelsea dus sorry maar de statistieken geven aan dat het dus wel degelijk een stap terug was. Geen grote stap maar wel een stapje. Dat je Dortmund zo laag inschat zegt mij ook al veel. Ik zie Dortmund als 1 van de grote outsiders om de CL te winnen. Geweldig uitgebalanceerde ploeg. En als je 2x zo'n goed resultaat (en ook 2 hele goede wedstrijden speelde) weet te behalen tegen Madrid dan zijn er maar weinig ploegen die deze club over 2 wedstrijden kunnen stoppen denk ik. Maar we zullen het gaan zien de komende maanden. Valencia, Atletico en Milan horen daar in mijn ogen in ieder geval sowieso niet toe.

Ontopic:
Zoals ik gisteren al zei gezien de pech die Ajax de laatste jaren heeft met lotingen zullen we vrijdag wel gelijk een Inter of A.madrid loten.

5 december 2012 om 15:06

Arsenal? Atletico? Valencia? Milan??

Ik denk dat Dortmund gewoon hetzelfde niveau is als Bayern Barca Real Juve en de rest zi daar echt onder hoor.

5 december 2012 om 15:11

@ hampfrs:

Kan Ajax al deze clubs in de Europa League tegen komen dan? Niet echt een relevante reactie.

Ajax kan een lastige tegenstander loten, maar dat deze zwaarder of even zwaar zal zijn als Real, Dortmund of City is klein. Juventus of Chelsea en Atletico Madrid lijken me in ieder geval geen pretje. Gelukkig heeft Ajax altijd mazzel met de loting de afgelopen jaren: Juventus, Man United... We zullen het merken.

5 december 2012 om 16:03

ajacied777

Volgens jouw redenering is Celtic een stap hoger dan Barcelona.

5 december 2012 om 18:03

Igs, nee want Celtic heeft dan een keer gewonnen van Barca, maar ze verloren er ook van. Barca staat gewoon aan kop in die groep en is al geplaatst en Celtic nog niet.

6 december 2012 om 03:40

Denk persoonlijk niet dat ik op dit moment Juve in de zelfde categorie zou plaatsen als Bayern, Dortmund, Barca of Real. Misschien Manu ook nog, maar ook die hebben nog niet zo overtuigend gespeeld als voorgenoemde ploegen.

Hopelijk loot Ajax een aantrekkelijke tegenstander. Nog niet de allersterkste, maar wel eentje die sterk is en leuk is om als tegenstander te hebben. Anzhi zou bv niet bovenaan mijn verlanglijstje staan.

Tja helaas pindakaas. Gewoon spelen wie je te spelen krijgt. Man United had Ajax ook kunnen kloppen vorig jaar.

5 december 2012 om 15:06

Sterker nog, Ajax werd gewoon geklopt. Het werd 0-2 in de Arena

5 december 2012 om 15:23

Niet een van mijn sterkste zinnen, het is maar hoe je hem leest.

5 december 2012 om 15:26

Ik denk dat West1988 het in een verkeerde zin heeft beschreven. Hij bedoelt dat Ajax Manchester United vorig jaar had kunnen kloppen (denk ik)..meer in straattaal opgeschreven..

5 december 2012 om 18:05

Zo bedoelde hij het ook inderdaad lol, maar dan heeft hij het alsnog verkeerd als we heel pietluttig doen want Ajax had United wel geklopt in Manchester. Volgende keer gewoon het woordje uitschakelen gebruiken.

Als Ajax zijnde zou ik al zeer tevreden zijn dat je overwintert in Europa, tegen tegenstanders van deze klasse. Het is fantastisch wat ze hebben gepresteerd tegen Real, Dortmund en (vooral) City. Nu moeten ze hopen op een van de mindere, al is in deze fase van de Europa League elk team lastig.

Ajax is zeker niet kansloos tegen ploegen van dit niveau en een finale in de Arena maakt het nog iets mooier !

Op zicht prima prestatie die 3e plek dat mag ook gezegd worden! Maar we moeten toch ook onderkennen dat Ajax in de laatste twee jaar geen progressie heeft geboekt onder De Boer, vond het gisteravond gewoon genant. Alleen als Real terugschakeld mag Ajax even voetballen. Daar staan we met het nederlandse voetbal, geldt ook voor Psv en Twente, het is helaas niet anders.

5 december 2012 om 14:58

Erg vreemd dat men maar blijft refereren aan het maken van geen progressie...

Volgens mij is Ajax onder de Boer namelijk 2 keer kampioen geworden wat heel lang niet het geval was, is er een beleid aanwezig voor de lange termijn (wat er ook lang niet was).

En ik ben ook zeer benieuwd hoe je ooit progressie wil maken ten op zichten van de absolute wereldtop (wat Real is) als die kunnen blijven kopen en je als Ajax zijnde gewoon steeds moet verkopen (financieel gezien maar ook omdat spelers een stap willen maken etc.)

Ik vind niet dat je mag vergelijken met 2 jaar geleden wat betreft de wedstrijden tegen de echte wereldtop.
Je zal eerst moeten beginnen met het winnen van wedstrijden tegen de subtop en wat dat betreft heeft Ajax wel degelijk stappen gemaakt.
Ik noem de prestaties tegen City, tegen United vorig jaar, tegen Lyon etc.
De laatste jaren speelde Ajax niet eens cl (onder Jol etc.), de laatste 2 jaar wel en nog zeer verdienstelijk ook!

5 december 2012 om 15:06

Inderdaad wat een gezeur over progressie. Wat wil je nou in zo'n moeilijke poule? Ze hebben PSV helemaal weggespeeld en ja misschien Europees zullen de glorietijden van het Nederlandse voetbal nooit meer terugkomen maar ik vind dat Ajax de laatste seizoenen uitstekend bezig is.

5 december 2012 om 15:02

Ik vind juist dat Ajax wel progressie heeft geboekt onder de Boer. Het team voetbalt namelijk gewoon goed, als je er dan net als vorig jaar Verthongen en Anita bij zou hebben + aanvaller die wat scoort dan ben je een heel stuk beter dan de kampioensploegen van de afgelopen 2 jaar

5 december 2012 om 15:03

Dat Ajax geen progressie boekt zal zo blijven zo lang ze elk jaar 4 basisspelers moeten verkopen zoals Vertonghen, Janssen, Anita en Van der Wiel in het afgelopen jaar. Deze spelers hebben de eerdere wedstrijden in Bernabeu meegemaakt en van hun zou je mogen verwachten dat ze van die nederlagen zouden leren. Maar nu begint Ajax weer met Fischer, Van Rijn en Hoessen voor wie het nieuw is. Geen wonder dat er geen progressie is.

5 december 2012 om 15:28

Klopt helemaal, maar het is en blijft voetbal. Vorig jaar ha ajax thuis kunnen winnen als het niet 2 afgekeurde doelpunten had. Vorig jaar was de selectie beter. Alleen dit jaar was duidelijk te zien dat madrid 4 maten te groot was

Dat wordt een heel lastig verhaal voor Ajax, maar liever een club dicht bij huis dan ploegen uit het oostblok. Misschien Genk of Hannover 96 zijn wel mooie tegenstanders, geen Metalist, Rubin Kazan of Anzhi. Verder zijn de ploegen die 2e staan in de EL ook niet slecht met Napoli Liverpool en Stuttgart dus zoveel maakt het niet uit.

Als je dan uitgeschakeld wordt heb je ook niets te zoeken in de europa league lijkt mij dus veel maakt t niet uit.

Sowieso krijgen we een haalbare loting. Ajax kan ver komen deze editie van de EL. Zolang het maar niet ten koste gaat van de competitie, waar we nu eindelijk redelijk goed op weg lijken te zijn. Voor mannen als Hoesen, Fischer, Lukoki en Sana is de EL een heerlijk podium om zich te manifesteren.

5 december 2012 om 20:01

Sparen voor de competitie? Hoe durf je, schande schande schande. Dat doe je toch niet, dan krijg je Jan Smit van Heracles, Johan de snor, de media en Frank de boer op je dak.

5 december 2012 om 21:51

Sparen? Wie sparen we op deze manier... vertel t me.

5 december 2012 om 22:14

"als het maar niet ten koste van de competitie"
Need I say more.

6 december 2012 om 03:48

Wat je op bespaart is het niet creeeren van een winnaarsmentaliteit. Je moet altijd een elftal met die metaliteit ontwikkelen. Anders kun je toch niet verwachten dat de spelers op die manier gaan denken?
Nee, sorry hoor. Liever dat ze naast de ereivisie ook kunnen groeien als spelers zowel als elftal door nog meer pittige wedstrijden te spelen. Ook nog eens in de knockout fase, waar een winnaarsmentaliteit nog belangrijker zal zijn.

Toch goed dat ze geen laatste maar 1 na laatste zijn geworden , ook al is het met het minimale aantal punten.
Vooral leuk omdat de finale EL in de Arena is en meestal geeft dat een extra boots om die finale te halen. Ook helpt het altijd bij de 'loting'. Dus ik verwacht eindelijk een een makkelijke 'loting', ondanks dat ajax niet geplaatst is.

5 december 2012 om 15:00

Ajax en een makkelijke Europese loting?
Het zou een wonder zijn...

5 december 2012 om 15:03

eh, wat helpt er precies bij de loting? Dat de finale in eigen stadion is?

En waarom "loting" , tussen aanhalingstekens?

Of bedoel je te zeggen dat de uefa wel zorgt dat de thuisspelende ploeg er komt? Dat meen je toch niet serieus he?

5 december 2012 om 15:16

Laat ik het zo zeggen , het valt mij op dat organiserende landen en clubs vaak een makkelijke 'loting' hebben.
Daarnaast zie je ook vaak dat economische zwaargewichten elkaar vaak ontlopen.
Vandaar loting tussen aanhalingstekens en vandaar dat ik een makkelijke loting verwacht voor ajax , ondanks dat ze niet geplaatst zijn.
We zullen zien...

5 december 2012 om 15:24

Toch staat volgens mij niet vaak de "organiserende" club in eigen stadion in de finale.

Ik kan me dat van Sporting Portugal en Feyenoord herinneren, maar verder eigenlijk niet. Feyenoord had toen trouwens niet echt een makkelijke loting.

En natuurlijk stonden er wel eens absolute topclubs in eigen stadion in de finale, maar dat kan natuurlijk altijd.

5 december 2012 om 16:04

Bayern München vorig jaar.

5 december 2012 om 17:04

@staatsen: Beetje zwak door een loting te zien als een gemanipuleerd iets. Straks ga je nog roepen dat Ajax door omkooppraktijken wel eens niet door gegaan is. Doorgaan bepaal je ten alle tijde zelf door te winnen ongeacht de tegenstander.

5 december 2012 om 17:14

@stino 345:

"en natuurlijk stonden er wel eens absolute topclubs in eigen stadion in de finale, maar dat kan natuurlijk altijd. "

beter richten op de competitie miljoenen zijn al binnen

5 december 2012 om 16:01

Nee, dat ze dat elders in het land doen (iedereen weet wie) wil nog niet zeggen dat Ajax zich tot dat niveau gaat verlagen. En dat moet lekker zo blijven, ik zou me dood schamen als Ajax dat ook zou doen..

5 december 2012 om 17:00

Je hebt ook geen topwedstrijden rond de 1/16 finales, daarna wel wat belangrijkere wedstrijden rond de 1/8, mocht Ajax doorgaan.

Ik hoop op Ajax - Lyon in de 1/16 finale van de EL. Denk dat dit een mooie kans is om orde op zaak te stellen. Vervolgens zie ik graag Genk in de 1/8 finale, Fehnerbahce in de 1/4 finale. Liverpool/suarez in de 1/2 finale en last but but not least: Ajax - Juve in de Finale in de Amsterdam Arena. Ook een mooie voor Frank om op zijn verjaardag revanche te nemen op Juve, 15 jaar na de blamage!

5 december 2012 om 15:07

Juve zal toch wel doorgaan vanavond...

5 december 2012 om 15:40

Ik ga voor een winst voor Shaktar

5 december 2012 om 18:10

Nee Shakhtar is al geplaatst en dan missen ze ook nog eens hun topscorer Luiz Adriano (geschorst vanwege je weet wel) en hun centrale duo.

Het is niet voor niets dat je zo weinig krijgt voor een gelijkspel omdat iedereen een salonremise verwacht. Ikzelf denk dat Juve gaat winnen omdat ze er vol voor gaan en Shakhtar niet zo hoeft.

5 december 2012 om 18:58

Ik gok op een salonremise en dan zijn shaktar en juve allebei door.

5 december 2012 om 15:10

Dan is er nog een lange weg te gaan, maar het zou geweldig zijn natuurlijk, in je eigen stadion winnen.

Jammer dat ze zo dubbel gestraft worden: in de champions league en in de europa league.

Liverpool met Luis Suarez is een prachtig affiche Weet alleen niet of we ze kunnen loten op de vrijdag middag???..

(kortom) Ben al blij dat we derde zijn geworden en de loting zal ook niet veel uitmaken, want als je de EL wilt winnen.. moet je elke tegenstander aankunnen Ik ben er sowieso bij op 410!

6 december 2012 om 03:53

Zouden we die wedstrijd Suarez zijn trucjes dan ook waarderen? ;

Hopelijk treft Ajax geen Anzhi. Anders is het pech op pech op pech in Europa.
Ajax was in een andere poule wel bij de beste 3 geëindigd, of zelfs tweede.
Was Ajax vorig jaar trouwens geplaatste ploeg met 8 punten toen. Of zelfs toen niet ?

5 december 2012 om 15:45

Ajax was in 2011 met 8 punten en doelsaldo 0 de 5e beste derde samen met Porto. Valencia was 4e beste derde met 8 punten en doelsaldo 5. Vandaar dat ze Manu lootte (derde nummer drie met 9 punten)

5 december 2012 om 16:22

Anzhi is sterk en met een Guus Hiddink aan het roer, kent de Nederlandse style. Ik hoop sowieso niet tegen een Russische ploeg, te ver weg en wil graag een grote club als Liverpool willen loten, dat zijn prachtige affiches tussen beide ploegen en voor supporters.

Zou mij ook niet benieuwen als we Atletico Madrid loten.

financial fair play gaat weer met recht op

Dit was ook wel te verwachten hoor. Ajax heeft het lastig genoeg gehad en het houd voorlopig ook niet op. Maar dit is ook niet erg. Ik denk, los van de eventuele financiele aspecten, dat dit team ook graag tegen sterkere en interessante clubs wil spelen. Dat maakt het interessanter voor hun maar ook voor ons als kijker.

Ik gun Ajax het allerbeste en hoop dat ze alles geven. Want alleen dan maken ze echt kans op meer.

Ik gun Ajax de zwakste tegenstander die er is. Dan verwacht een ieder natuurlijk een overwinning (wij ook - gezien competitie technisch het beter is dat Ajax lang doorgaat in Europa) Mocht men verliezen wat natuurlijk niet gebeurt, dan gaan we Ajax flink op voetbalzone door de mangel halen als ze een wanprestatie leveren. Dit natuurlijk om de punten voor het nederlands voetbal. Tevens ben ik dan wel benieuwd naar de reacties omdat ze het niet redden in de EL tegen een zwakke tegenstander.

5 december 2012 om 17:37

Ben je zo gekrengd doordat PSV door een Oekraïense B-club en een Zweedse club niveau Jupiler ligea is verslagen?

5 december 2012 om 17:49

Gekrenkt? Waarom? De EL boeit me niet dit jaar. Dat we daar niet meer inzetten vind ik een zegen dit jaar. Humor zou ik het wel vinden trouwens als Ajax ze loot en eruit vliegt

5 december 2012 om 18:47

Makkelijk praten, zo achteraf. PSV speelt gewoon beschamend, en waarschijnlijk worden ze dit jaar wederom derde, waardoor er niet eens iets van profijt bij zat.

6 december 2012 om 03:59

Ik kan haast met zekerheid beweren dat jij de grootste bs neerpent. Ik heb een heel sterk vermoeden dat als PSV als eerste in de poule was geeindigd, dat jij een van de grootste frontrunners zou zijn op VZ over hoe groot en succesvol PSV wel niet is en dat dit het beste is wat er kan gebeuren.
Dat zou bij iedere andere club ook zo zijn hoor. Daar niet van dus ik bedoel het niet echt persoonlijk, Het is nou eenmaal hoe bijna iedereen zich gedraagd in bepaalde situaties.

6 december 2012 om 20:25

Ik heb een hekel aan Psv, dus ik vind dit alleen maar hilarisch, al had ik het helemaal geen probleem gehad als ze gewoon lekker door zouden gaan, zodat ze meer punten zouden gaan verliezen.
Ik was treurig over dat en Feyenoord en Vitesse de Europa League niet gehaald hebben, maar Psv, doet me niks, en ik zou niet in een topic reageren als ze eerste van de poule werden, zo ben ik niet. Je praat dus een brij met onzin.

Heel graag die club uit Lyon.
En helemaal kapot spelen ;-)

Voor iedereen die het vergeten is vorig jaar gruwelijk bestolen van een plek in de 2e ronde van de CL.

Er zitten allemaal behoorlijke clubs in, die ze kunnen loten.

Fenerbahce, Newcastle, Liverpool, RC Genk, Stuttgart, Atletico, The Spurs, Inter Milan
Dus het wordt praktisch wel een mooie loting, als het maar geen Oostblok-club wordt !

6 december 2012 om 04:00

Inter Milan zou wel een leuke tegenstander zijn.

6 december 2012 om 20:48

inderdaad inter milan of een newcastle zou wel wat zijn om tegen te spelen

Doe mij Lyon maar en dan 2 keer met 7-1 winnen en bij iedere goal even naar Gomis toe lopen en een knipoog geven

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

1254 fans
Coach, 48 jaar
SeizoenClub
2010- Ajax
Laatste voetbalnieuws

‘Landgenoot snoept mogelijk trainersklus bij Swansea City af van De Boer’

Niet Frank de Boer maar Jaap Stam wordt mogelijk de nieuwe manager van Swansea City, zo schrijft De Telegraaf zaterdag. Volgens het dagblad heeft de uit de Premier League gedegradeerde club...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 20 mei
AS Roma is in gesprek met Ajax over een overstap van Justin Kluivert. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren