GOS-competitie

Maandag, 3 december 2012 om 16:14 door Berdyev

Na bijna 25 jaar krijgt de Sovjet-competitie mogelijk een opvolger. In het Oostblok wordt er druk vergaderd over een zogenoemde GOS-competitie. Dat zou een liga moeten worden met de beste ploegen uit Rusland en Oekraïne , aangevuld met bijvoorbeeld BATE Borisov en Sheriff Tiraspol. “De kampioen van deze competitie zou een grote kanshebber zijn voor de eindzege in de Champions League, dat weet ik zeker.”

/

De aanleiding voor dit plan is de gestaakte competitiewedstrijd tussen Dynamo Moskou en Zenit Sint-Petersburg. Bij een 1-0 voorsprong voor de hoofdstedelingen liep doelman Anton Shunin door een vuurwerkbom hoor- en oogschade op. Het projectiel kwam uit het bezoekersvak en er werd één vrouwelijke verdachte opgepakt. Zenit, dat de laatste twee jaar kampioen werd van Rusland, kreeg een reglementaire 3-0 nederlaag opgelegd en moest twee thuiswedstrijden zonder publiek afwerken. En daar waren ze in Peter niet blij mee.

Klopjacht
Clubdirecteur Maksim Mitrofanov en Aleksey Miller, de algemeen directeur van hoofdsponsor Gazprom, dreigden al met Zenit uit de competitie te stappen en de aandeelhouders vergaderden zelfs over een verhuizing naar broederstad Sevastopol, dat in Oekraïne aan de Zwarte Zee ligt. Het is Zenit menens. Voor de blauwwitte vereniging waren de straffen naar aanleiding van het gestaakte treffen met Dynamo de druppels die de emmer deden overlopen. Volgens Zenit is er een klopjacht gaande op de ploeg die in eigen land alles wint wat er te winnen valt. Scheidsrechterlijke dwalingen zouden dat beeld bevestigen, zo is de gedachtegang in Sint-Petersburg.

Zenit polste direct de meningen van andere clubs over een GOS-competitie en die waren verrassend positief. Het plan voor een dergelijke competitie werd een paar jaar geleden al bedacht en voorgesteld, maar toen kon het op te weinig steun rekenen. Nu dus wel. Zelfs het Kremlin is om. “Veel, erg veel mensen denken dat we in een GOS-competitie kunnen spelen en ik ben ook een groot voorstander van dit plan”, zegt Gazprom-topman Miller. “Als het daadwerkelijk zover komt, dan zullen we het stap voor stap behandelen tot we een akkoord hebben bereikt met de mensen die dit plan ondersteunen.”

Akkoord van Minsk
GOS is de afkorting van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten, dat na de val van de Sovjet-Unie eind 1999 werd opgericht als samenwerkingsverband tussen de republieken. In het Akkoord van Minsk, zoals het ook wel wordt genoemd, staat dat alle lidstaten zich ten doel stellen om de onderlinge samenwerking op het gebied van grensoverschrijdende problemen te bevorderen. Daarbij moet je denken aan milieu, energie en criminaliteit. Het GOS stimuleert ook de democratisering in de hele regio. Dat laatste is trouwens een wassen neus, want de GOS-lidstaten doen maar moeizaam afstand van hun nationale bevoegdheden.

Het aantal lidstaten van het GOS is tien. Rusland, Oekraïne, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Kirgizië, Moldavië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Turkmenistan. De beste clubs uit die landen zouden dus een nieuwe liga moeten vormen. Een plan dat de interesse in hoge maten heeft gewekt. Ook CSKA Moskou, dat momenteel eerste staat in de Russische Premjer Liga, is positief. “Zo een competitie zou erg interessant zijn. Dit project trekt mij erg aan”, zegt voorzitter Evgeny Giner.

Champions League
“Als deze competitie er komt, dan hebben we een krachtige en vermakelijke competitie. En die kampioen zou dan echt voor de eindwinst in de Champions League kunnen spelen, dat weet ik zeker”, zegt Giner. “Wedstrijden als Spartak Moskou tegen Dynamo Kiev of Shakhtar Donetsk tegen Zenit wekken veel interesse. Dat helpt om de competitie naar een hoger level te tillen.”

Ook het Anzhi Makhachkala van Guus Hiddink krijgt warme gevoelens bij de GOS-competitie. De Dagestanen noemen het plan ‘interessant op zowel op sportief als commercieel vlak’. “Maar er is ook nog veel onduidelijk”, vertelt directeur Ayvaz Kaziakhmedov. “Wie gaat er naar die competitie? Hoeveel clubs kunnen zich kwalificeren voor Europa en zo zijn er wel meer vragen. Het duurt denk ik jaren voordat dit plan tot in de praktijk is gebracht.” De vertwijfeling van de Anzhi-afgezant is terecht. Het is ook nog niet bekend hoeveel clubs het eens moeten zijn met de nieuwbakken topcompetitie. Er strubbelen er echter weinig tegen. Azerbeidzjan wél.

De voetbalbond van Azerbeidzjan is fel tegen de GOS-competitie. “Ik zie veel nadelen, bijvoorbeeld met de arbitrage. In Rusland zijn er constant schandalen. Wij doen het beter. Onze competitie is eerlijker dan die van Rusland. Bij ons zullen er nooit wedstrijden worden omgekocht”, zegt Ramin Musaev, de bondsvoorzitter van Azerbeidzjan.

Gedateerd
De GOS-competitie zou zich volgens de voorstanders kunnen meten met het traditionele kwintet aan topcompetities in Europa: Engeland, Italië, Spanje, Duitsland en Frankrijk. Je likt je vingers af bij de mogelijke affiches, maar de keerzijde van de medaille weerspiegelt ook hier het kwaad. Clubs die niet in aanmerking komen voor de GOS-competitie en met financiële moeilijkheden kampen, zullen in een afgrond vallen.

De reisafstanden zijn vooral in Rusland al een probleem en die zullen met het opzetten van een GOS-competitie alleen maar verergeren. Een fan die met Rubin Kazan wilt meereizen voor een uitwedstrijd tegen Pyunik Erevan in Armenië, zal al gauw 2300 kilometer afleggen. Bovendien is het GOS gedate erd en heeft het nagenoeg niets bijgedragen aan de opbouw van de republieken na de val van de Unie. Het GOS geniet derhalve geen goede naam en zal moeten hopen dat de publieke opinie de politiek los ziet van de sport. En dat zie ik niet gebeuren.

Luchtkasteel
Er zullen hooguit zes of zeven clubs zijn die zich via de GOS-competitie Europa in zouden kunnen spelen. Ik kan me voorstellen dat veel clubeigenaren een goede kans op kwalificatie voor de Europa League in eigen land niet willen opgeven voor het vormen van een GOS-league. Ook ben ik nog niet overtuigd van de kwaliteitsinjectie die de competitie voor de Russische clubs zou ondergaan. Ploegen als Sheriff Tiraspol uit Moldavië of Bunyodkor uit Oezbekistan zijn echt niet beter dan de laagvliegers van de huidige Russische Premjer Liga. Tot slot moeten ook de fans gehoord worden. En dan kan dit plan weleens een groot luchtkasteel zijn geweest.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1200+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

16 reacties (laatste reactie door koni020)

Prachtige clubexpert en ik ben het ook helemaal met je eens. Aan de ene kant is het hartstikke leuk dat we boeiende wedstrijden te zien krijgen zoals de Klassieker tussen Dinamo Kiev en Spartak Moskou, Cska-spartak en Zenit-shakhtar, maar niemand zit te wachten op een wedstrijd tegen Bunyodkor of Pyunik. Naast de reisafstanden heb je ook te maken met de haat tussen de Russen en de Kaukasische landen als Azerbeidzjan.

Interessant onderwerp. Denk dat het het voetbal wel ten goede komt. had om eerlijk te zijn nog nooit van het plan gehoord. Vind het alleen wel een raar idee. Persoonlijk vind ik dat elk land zijn eigen competitie moet hebben maar dat is mijn mening.
Goed geschreven CE over een interessant onderwerp. beetje jammer dat er veel quotes in staan maar dat laat ook wel zien dat je niet zomaar wat loopt te lullen. Prima verhaal waarin je de voor en nadelen behandeld. Ook de schrijfstijl was in orde. 4 sterren wat mijn betreft

3 december 2012 om 16:52

Die plan is ook pas net nieuw en eigenlijk is het niets meer dan opportunistisch gezeik van Zenit omdat die zich benadeeld voelen door de bond terwijl zij in mijn ogen de laatste zijn die moeten zeuren over beslissingen van de bond. Maar het heeft dus verrassend veel reacties gekregen, maar ik verwacht niet dat dit plan door zal gaan.

3 december 2012 om 16:55

Ok, ach ik volg het daar niet zo maar vind het toch erg interessant. heb het met veel interesse gelezen. Ik denk als ik het zo lees dat het ook niet zomaar door gaat tenzij de fifa er natuurlijk veel aan kan verdienen. één corrupte bende maar laten we hopen dat de charme van het voetbal overwint

3 december 2012 om 19:25

Naja, een wedstrijd tussen Kiev en Spartak geeft juist het charme van het Oost-europese voetbal weer, want dit is de El Clasico van de Sovjet Unie en sinds de val van de Cccp is het hopen dat ze elkaar gaan loten in Europese toernooien. Als je Rusland en Oekraine zou samenvoegen had je een hele leuke competitie gekregen, maar als de gehele GOS landen ook meedoen wordt het snel minder aantrekkelijk.

Goed stuk, over de competitie, zou het niet beter zijn al zou er een Russisch-Oekraïense competitie gevormd worden?

Geweldig geschreven stuk, komt zeer professioneel over. Ook vond ik het stuk informatief. Ik wist nog niet dat er een dergelijk initiatief bestond. Het eerste probleem wat bij mij opkwam is de reisafstand, wat je ook behandeld hebt. Ik vind het wel jammer dat je in je laatste alinea toch een keer een zin begint met 'ik'. Dit kwam niet in de rest van je stuk voor. Probeer één stijl aan te houden, want ik vond het niet echt passen. Toch heb je mijn 5 sterren welverdiend. Goed gedaan, blijf schrijven.

Goed stuk, je schrijft prettig en gebruikt ook veel citaten van belangrijke personen binnen voetbalbonden en clubs uit die omgeving. Dat maakt je stuk ook qua inhoud heel sterk. Ik vind het alleen wel jammer dat je eigenlijk maar heel kort een conclusie geeft, want ik ben best wel benieuwd hoe jij zelf staat tegenover zo'n 'gos-competitie' als je de voor- en nadelen tegen elkaar afweegt.

Zelf zou ik denk ik uiteindelijk toch tegen zijn. Voetbal is de nummer één sport om het publiek te entertainen en op deze manier wordt het supporters heel moeilijk gemaakt hun club te volgen. Daarnaast zal Europees voetbal voor kleinere clubs uit kleinere landen in zo'n competitie onmogelijk worden, zoals jij zelf ook al zegt, dit lijkt mij alleen nog maar meer te zorgen voor minder plezier voor de supporters.

Desondanks vind ik je stuk zeker vijf sterren waard. Het is al met al, net zoals boven mij wordt gezegd, een heel erg professioneel stuk. Ik zou zeggen; ga zo door!

4 december 2012 om 17:15

Aan de andere kant is het voor de kleinere clubs ook weer leuk om elk jaar mee te kunnen doen tegen de grotere clubs in een competitie. Nu zitten die wedstrijden daar alleen vol als de CL eraan komt, maar met deze competitie kan het elk jaar vol zitten.

4 december 2012 om 17:26

Dat is wel waar inderdaad, maar ze zullen dan nooit meer de financiële voordelen genieten van Europees voetbal. Ik zelf daarnaast zou ook enorm blij zijn als Groningen Europees voetbal zal halen. Als er een Beneliga zou komen zal dit ook volkomen kansloos worden voor Groningen en juist die dingen zijn wel een doelstelling voor vele clubs in kleinere competities. Dat je dan in een grotere competitie mag uitkomen is misschien een voordeel, maar er kleeft dus ook een groot nadeel aan.

Heel informatief stuk en bovendien ook voorzien van een heldere structuur. Welke ploegen zouden er dan allemaal inkomen, als we dan toch mogen speculeren over een dergelijke competitie?

1. Zenit St. Petersburg
2. Spartak Moskou
3. Cska Moskou
4. Dynamo Moskou
5. Lokomotiv Moskou
6. Shakhtar Donetsk
7. Dynamo Kiev
8. Dnipro Dniproprestrovsk
9. Dynamo Minsk
10. Bate Borisov
11. Rubin Kazan
12. Anzhi Machachkala
13. Ararat Yerevan
14. Neftci Baku
15. Pyunik Yerevan

Welke clubs dan nog meer? Het ziet er in elk geval echt veelbelovend uit mocht het zover komen...

4 december 2012 om 19:21

Ik denk dat Metallist Kharkov, Kuban- en FK Krasnodar erbij kunnen.

Ik wist helemaal niks van dit idee af, maar je hebt echt een duidelijk beeld weten te scheppen over deze Gos-competitie. Weinig tot geen grammaticale fouten, heerlijke schrijfstijl, kortom, 5 sterren van mij kant.

Wist her nog helemaal niks van, ondanks dat het voor de mindere clubs niet goed zal zijn en de afstanden zullen toenemen, vind ik dit wel een goed idee. Wij (europeanen) denken dat Rusland een apencompetitie heeft, maar ik denk dat je de uitstraling vergroot met wekelijks wedstrijden als Zenit-kiev. Ik, om mezelf als voorbeeld te nemen, kijk namelijk alleen de topwedstrijden in Rusland en meer niet. Dan wordt zo'n competitie voor mij veel interessanter.

In het stukje over het akkoord van Minsk, staat Akkoord van Minsk (niet de kop, maar in het stuk) volgens mij hoort dit zonder hoofdletter. Mij stoorde het althans.

Desondanks 5 sterren waard

Goede CE. Veel informatie en een interessant onderwerp. Wat ik me afvraag: waar ligt Tadzjikistan? Heb er nog nooit van gehoord. Een minpuntje is dat je in een van de eerste alinea's het volgende schrijft; na de vol van de Sovjet-Unie in 1999 . Dit moet 1989 zijn. Al met al; een goede onderwerp en ga vooral zo door.

6 december 2012 om 10:54

Tadzjikistan is de westerbuurman van China.

Erg leuk idee van de clubs en een goed onderwerp om een keer over te praten: de Oost-Europese versie van de Beneliga!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 66
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Zondag 20 mei
AS Roma is in gesprek met Ajax over een overstap van Justin Kluivert. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren