Het wonder dat Schaken heet

Donderdag, 29 november 2012 om 12:47 door MisterLSK

12 oktober 2012 was voor de meeste mensen ongetwijfeld een doodgewone dag. Ik zal deze dag echter nog lang heugen. Er wordt vaak geroepen dat Nederland zestien miljoen bondscoaches herbergt en ik was in de veronderstelling dat ik het spelletje beter door had dan het merendeel van die zestien miljoen. Op 12 oktober van dit jaar kwam er definitief een einde aan dit idee. Na die bewuste dag ga ik door het leven als voetballeek. Om tot deze conclusie te komen was maar weinig zelfreflectie nodig. Het bewijs was overweldigend. De aanstichter: Ruben Schaken. Schaken debuteerde die dag voor ‘het Grote Oranje’. Louis van Gaal vond het nodig om nog wat extra zout in de wonden te strooien door hem nog een basisplaats te gunnen ook. Het Nederlands elftal, het team met de beste spelers uit ons land. En daar stond hij toch echt op rechtsbuiten: Ruben Schaken.

Tot nu toe tast u wellicht nogal in het duister wat betreft de aanleiding van deze column. Ik ga mijn best doen om het allemaal wat te verduidelijken. Dit jaar mag ik mijzelf precies tien jaar trotse seizoenskaarthouder van de prachtclub SC Cambuur noemen. Hoewel ik zeer zeker bevooroordeeld ben, durf ik gerust te stellen dat het één van de mooiste clubs in Nederland is. Maar ik weid onnodig uit, mijn excuses. In al die jaren op de tribune in Leeuwarden heb ik veel spelers zien komen en gaan. Vrijwel zonder uitzondering zijn al deze spelers inmiddels gestopt, in vergetelheid geraakt of nog altijd actief op een nogal bedenkelijk niveau. Nooit heb ik gedacht dat er bij Cambuur een ruwe diamant rondliep die het wel eens kon gaan maken. Spelers die genoeg talent hadden om zich op termijn door te ontwikkelen tot een basisspeler bij een club als Real Madrid of Manchester United. Nee, de mannen waar ik nu al tien jaar lang naar zit te kijken moeten hun gebrek aan talent compenseren met een flinke dosis werklust.

Hoewel Schaken momenteel niet de linksbacks in Spanje, Engeland of Duitsland aan het doldraaien is, is hij wél de speler die in die tien jaar het verst is gekomen; die het meeste uit zijn carrière aan het halen is. Met zijn glorie begint mijn verval. Begrijp me niet verkeerd, ik gun het hem van harte. Ruben, ooit onze Ruben in Oranje. Wie had dat voor mogelijk gehouden? Menig Cambuur-supporter is waarschijnlijk trots op het feit dat hij sinds kort international is. Ik niet. Het enige wat ik kan denken is: Wat zat ik er ongelooflijk naast. Terwijl ik naar Schaken in het oranje shirt zit te kijken, dwalen mijn gedachten af naar een willekeurige vrijdagavond in 2005. Op 13 mei dat jaar komt FC Emmen op bezoek in Leeuwarden. Het zal een van de laatste wedstrijden in het geel-blauw worden voor Schaken. Emmen bevond zich in de onderste regionen van de Jupiler League, terwijl ook Cambuur al was uitgespeeld. Schaken kwam tijdens het seizoen 2004/05 toch nog tot 29 duels, omdat de enige persoon die het nog wel zag zitten in Schaken toevallig de interim-trainer van dienst was: Jan Schulting.

Ook die avond had Schulting weer een plaatsje ingeruimd voor de toen 23-jarige rechtsbuiten. In een duel voor de kat z’n viool wist hij echter wederom geen indruk te maken. Voor de supporters in Leeuwarden was dit al lang geen verrassing meer, want Schaken had het hele seizoen al geen pepernoot geraakt. De kwaliteit van een mannetje uitspelen beheerste hij niet, zijn voorzetten waren beneden alle peil, doelpunten maken deed hij niet, Usain Bolt loopt achteruit nog sneller dan Schaken op topsnelheid en werklust viel al helemaal niet te bespeuren bij de geboren Amsterdammer. Soms had ik een beetje medelijden met Ruben. Als hij de bal na vijf minuten op een onbenullige manier over de zijlijn liep en er werd uit het publiek ‘wisselen!’ geroepen, werd dit met een klaterend applaus door de rest van het publiek ontvangen. Toen hij halverwege de tweede helft daadwerkelijk naar de kant werd gehaald, werd dit met een cynische staande ovatie begeleid. Ruben liet zijn koppie hangen en wist hoe laat het was. Cambuur verloor met 0-1. Na afloop liet ik mijn buurman in een kort onderhoud weten dat Cambuur er goed aan zou doen deze jongen zo snel mogelijk te lozen. ‘Dou hest de keutel bij ut skoane end’, werd me medegedeeld. Ik had gelijk.

Nu, ruim zeven jaar na de bewuste avond waar Schaken zijn laatste thuiswedstrijd in dienst van Cambuur speelde, blijkt dat ik er volledig naast zat. Het had er alle schijn van dat Schaken na 2005 uit het betaalde voetbal zou verdwijnen. Net als andere spelers van Cambuur die niet goed genoeg bevonden worden, leek er voor hem een toekomst bij Harkemase Boys of ONS Sneek weggelegd. Hij leek net als spelers als Stephan van Hoving, Ronnie Venema en Harvey Bischop een stapje terug te moeten doen. BV Veendam bood hem echter een strohalm: Een laatste kans om te bewijzen dat hij goed genoeg was voor het betaalde voetbal. De rest is geschiedenis. Jarenlang heb ik met verbijstering mogen aanschouwen hoe Schaken wedstrijd op wedstrijd dingen liet zien die ik hem nog nooit heb zien doen. Hij speelde zijn directe tegenstander uit, gaf voorzetten op maat en wist bovendien zelf ook opeens het net te vinden. Een metamorfose die zijn weerga niet kende. Met zijn goede spel verdiende hij een transfer naar VVV en later Feyenoord.

De bekroning van zijn wederopstanding volgde afgelopen maand met zijn debuut in Oranje. Niet alleen speelde Schaken een puike wedstrijd tegen voetbaldwerg Andorra, hij gaf zijn eerste optreden in het Nederlands elftal extra glans door voor de 3-0 te zorgen. Ik zag het allemaal gelaten aan. Door te scoren tijdens zijn Oranjedebuut schaarde hij zichzelf ook nog even in een rijtje met Johan Cruijff, Abe Lenstra, Kick Smit en Faas Wilkes. Inmiddels zie ik echter ook de schoonheid van de hele situatie in. De rol van Schaken in het betaalde voetbal leek op zijn 23ste te zijn uitgespeeld, maar uiteindelijk weet hij het toch nog te schoppen tot international en wie weet gaat hij aankomende zomer nog een mooie transfer verdienen ook. Ruben geeft voetballers hoop en laat zien dat je met wilskracht en een beetje geluk een prachtige carrière kan afdwingen. En zou het kunnen? Ruben Schaken met de winnende treffer in de WK-finale in 2014? Ik teken er alvast voor.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 26 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2900+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door brutal)

Schitterende CE. Ruben Schaken in het rijtje met Faas Wilkes, Johan Cruijff en Abe Lenstra, hoe bedenk je het! Geweldig hoe die jongen zich heeft teruggeknokt en nu gewoon basisspelers is bij Feyenoord en bij Oranje al wat wedstrijden heeft gespeeld. Van de Langeleegte naar een basisplaats bij Oranje en een wedstrijd in het grote stadion in Kiev. En in beide wedstrijden nog scoren ook. Vijf sterren! Ook omdat het pas je eerste CE is!

Leuke en originele stuk! Ik had ook nooit gedacht dat hij het zo ver zou schoppen en ik ken hem pas sinds zijn Veendam tijd!

Prachtig stuk en ook een origineel stuk. Ik heb er van genoten daarom 5 sterren.

Zeker goed stuk! Ik kan me helemaal inleven in hoe jij je voelt... Hetzelfde zou mij overkomen als Mark v.d. Maarel ineens Oranje speler wordt..

Uitstekend stuk, complimenten!

Bedankt allemaal, de complimenten doen me goed! Dit motiveert me bovendien om snel nog eens een column te schrijven.

1 december 2012 om 14:07

Moet je zeker doen, je hebt een geweldige schrijfstijl, vooral het einde is erg mooi geschreven

heel mooi stuk over een heel bijzondere speler!!

29 november 2012 om 22:55

indd prachtig geschreven vriend. Jij moet een boek schrijven, meen ik echt ! : )

en man-utd lol dat jochie bij jou pf is mijn oude klasgenootje .. :P

Complimenten voor je ce, niks op te merken en goede opbouw,
5 sterren!

Heel leuk stuk om te lezen en zeer prettig geschreven

Mooi geschreven, ook leuk voor een club als Cambuur om eens naar een speler in Oranje te kunnen kijken met een geschiedenis bij die club. Dat geeft de supporter van zo'n club toch ook wat moed. Net als een Mertens bij Belgie of een Van Bronckhorst bij Barcelona dat gevoel gaven aan clubs als Agovv en Rkc. Het idee dat je nog meetelt in het traject naar de wereldtop.

Als Ruben ons een ding leert is het wel dat het nooit te laat is om er wat van te maken in het leven

Aardig verhaal. Al vind ik dat je ergens wel moet zeggen dat hij begonnen is bij Cambuur. Dat is natuurlijk wel duidelijk omdat er een Cambuur-logo staat, maar het moet ergens wel terugkomen in je verhaal. Op een gegeven moment wordt dat wel duidelijk, maar ik vind dat het een beetje op een vreemde manier naar voren komt.

Verder wel aardig geschreven. En een goed verhaal. Anders dan andere Ce's.

Leuk verhaal, en origineel geschreven!
Ook wat nieuwtjes voor mij, wist niet dat Schaken bij Cambuur gespeeld had.

4 sterren van mij, en een aanmoediging voor een volgende column, ga zo door!

Leest makkelijk weg.

Origineel en weet precies wat je bedoelt. Bij Feyenoord heeft Schaken ook vaak 85 minuten helemaal niets. Altijd bal vasthouden en terug en altijd de actie buitenom. Toch levert hij in de overige minuten paar hele bruikbare voorzetten af. Ik hoop niet dat Schaken naar 2014 meegaat, maar deze wedstrijden kan niemand hem meer afnemen!

Leuk verhaaltje. In het begin dacht ik dat het weer een zeik column werd om de onrecht van van Gaal aan te halen en waarom hij allemaal niets zeggende spelers erbij haalt.

Gelukkig schrijf je echter gewoon een leuk stukje en het leest lekker weg.
Ik denk dat niemand had gedacht dat Schaken zo ver zou komen. Zal mede door zijn werklust zijn geweest en dat is precies hetgeen wat 'wij' bij Feyenoord willen zien.

Met de winnende in de finale met het wk '14 hou ik niet echt rekening, maar zoals jij er zelf al naast zat zoals je aangeeft in je stukje, zijn de wonderen de wereld misschien nog niet uit

Leuk om te lezen, leuke schrijfstijl

Beste Misterlsk,

een heerlijke CE om te lezen, verademend zou ik het bijna willen noemen! Mooie opbouw, je hebt er een leuke anekdote van gemaakt. 5 sterren, ik had er graag nog meer willen geven!

Prachtig stuk! Dit bewijst weer dat er meerdere wegen naar Rome leiden!

Prachtig stuk.
Leest heel fijn en speelt in op de verbazing die ook mij is getroffen. Ik en mijn vrienden grappen er nog wel eens over. Schaken was namelijk in zijn 1e seizoen bij Feyenoord slechts een figurant en ik had ook nooit verwacht dat hij de rol zou vervullen die hij nu vervult. Zijn werklust is om van te genieten en met zijn professionele houding is hij een voorbeeld voor velen.
Met de komst van Koeman veranderde er heel veel. Vandaar moesten ook wij onze woorden inslikken..
"schaken heeft opeens talent onder zn bed gevonden"

Jammer dat Cambuur Schaken destijds zo snel heeft weggedaan... Met hem hadden we nu ongetwijfeld in de Eredivisie gespeeld... *kuch*

Geweldig stuk!!!! Kan er niets meer over zeggen!!!

Schaken is echt een held!

Wat je zegt klopt helemaal haha, spelers bij Cambuur die bij andere clubs geweldig doen, raken bij ons nooit een bal!

Leuke CE over Schaken

Geweldige CE, niets meer dan lof.

Ik ben echt groots fan van Ruben Schaken, toen hij bij VVV zijn laatste seizoen speelde vond ik hem al goed spelen en viel hij bij VVV altijd op. Toen was ik nog geen fan uiteraard maar sinds zijn vorige seizoen werd ik op de helft daarvan steeds meer van de man. Niet alleen op het veld maar vooral buiten het veld. Kan echt heel goed naar hem luisteren als hij dan praat over zijn eigen voetbalschool.

Vanavond weer een hele goede wedstrijd gespeeld en ik gun het hem om een hele mooie transfer te maken naar een mooi clubje in Engeland of misschien wel Spanje/italië.

5 Sterren van mij.

mooie ce, je verdient mijn respect, niemand kan het beter verwoorden als jij, ga zo door maat!

mooi stuk! 5 sterren van mij

Mooie clubexpert, origineel onderwerp en goed geschreven!

Prachtige CE! Niet omdat het over een Feyenoorder specifiek gaat, maar meer de "diepere" boodschap. Aan alleen talent heb je niks, mentaliteit is zó belangrijk als het gaat om het bereiken van de top.

5 sterren

Dit is echt een mooie CE. uit de belevenis van een supporter die zijn begintijd heeft meegemaakt. Ook mooi dat je het erin verwerkt hebt. Vervolgens geef je ana het eind van de CE je fout toe en zie je de schoonheid ervan in. (dat heb je natuurlijk bewust gedaan).prachtig!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

SC Cambuur

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
6.Telstar613
Voor de complete stand: Jupiler League
SpelersPositieW
Pieter BosKeeper00
Mathias SchilsVerdediger00
Jordy van DeelenVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina SC Cambuur.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
Drie clubs hebben Marouane Fellaini momenteel een concreet aanbod gedaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren