Nederland hoort thuis in de Europa League en niet in de Champions League

Woensdag, 28 november 2012 om 22:15
/

PSV valt meer kwalijk te nemen dan FC Twente. Beide clubs minachtten en schaadden op dramatische wijze het nationale belang van deelneming aan de Europa League. Dick Advocaat gaf eerlijk toe dat de Eredivisie hem duidelijk meer uitdaagt dan Europees voetbal. Tegen Dnjepr Dnjepropetrovsk uit Oekraïne spaarde de resultaat-trainer opzettelijk de voornaamste spelers voor de krachttoer met Vitesse, 2,5 dag later in hetzelfde stadion.

Ook collega Steve McClaren van FC Twente biechtte openlijk zijn mindere interesse in de Europa League op. In Hannover kwam hij evenmin met de sterkste formatie opdagen. Gelet op het chronische gebrek aan creativiteit viel dat minder op dan bij PSV. De Enschedese runner-up waggelt immers al weken door de vaderlandse competitie.

Zeker, er valt heel veel aan te merken op de Europa League in de huidige vorm. Inderdaad een slap aftreksel van de Champions League, in elk geval financieel. Het contrast tussen de twee is alleen al qua verdiensten veel en veel te groot, maar geld blijft geld en elke bonus is in de hedendaagse crisis puur meegenomen. De arrogantie van PSV en FC Twente valt om meerdere redenen scherp af te keuren. PSV speelde thuis en belazerde met de verkeerde instelling en benadering van het duel tegen Dnjepr ook nog eens zijn eigen aanhang. Okay, de donderdag als speeldag voor de Europa League wringt aan alle kanten. De bevoorrechte Champions League heeft nu eenmaal meer prioriteit en mag twee speelavonden opeisen.

/

De UEFA schaamt zich allerminst voor zijn overdreven voorkeur voor de Champions League. Tiny Sanders, algemeen directeur van PSV, tracht al jaren de UEFA te bewegen tot een meer evenwichtige en gelijkwaardige aanpak van de twee Europese competities. Juist daarom mag en kan hij het wangedrag van zijn trainer Advocaat nooit tolereren. Vloeken in de kerk. Mede door de slechte en ongeïnspireerde resultaten van PSV en FC Twente zakte Nederland in het puntenklassement af naar een negentiende plaats. Zoiets wreekt zich nog niet volgend seizoen, maar in de nabije toekomst kost dat plaatsen voor de Champions en Europa League. En dat scheelt hoe dan ook inkomsten.

Terecht hekelden andere clubs het belachelijke beleid van PSV en FC Twente. Voor de groepsfase verspeelde Nederland al de deelneming van Feyenoord, AZ, Heerenveen en Vitesse. Het schrikbeeld dreigt dat niemand overwintert. Want Ajax kan nog altijd als vierde eindigen in de poule. Het was in het seizoen 1998/99 voor het laatst dat Nederland na de jaarwisseling niet meer door Europa zwierf. Een herhaling is mogelijk, want Manchester City kan Ajax in de groep nog steeds van de derde plaats afhouden. De Engelse kampioen heeft meer kwaliteit, maar dat laat zich lastig tot een collectief kneden.

Wie de prestaties van Ajax in de Champions League objectief analyseert, kan niet anders dan vaststellen dat de landskampioen eigenlijk bitter weinig te zoeken heeft op het galabal van het Europese voetbal. Kansloos tegen Real Madrid en Borussia Dortmund, erg fortuinlijk tegen Manchester City. In Amsterdam gingen de Engelsen aan hun eigen irritaties en gekijf ten onder en in Manchester verdienden the Citizens eerder de punten dan Ajax. Het Nederlands voetbal kan dan wel excelleren in balbezit, maar dat heeft op het hoogste niveau geen enkele waarde en betekenis. De top van de Eredivisie moet zich eens realiseren dat ze thuishoort in de Europa League en niet in de Champions League.

/

De negentiende plaats op de Europese ranglijst geeft exact aan waar het nationale clubvoetbal momenteel staat. Afgegleden naar de middenmoot, ver afgedreven van de elite uit de grotere landen. Het is een illusie om te dromen van een permanente terugkeer. Zelfs Johan Cruijff kan dat sprookje niet meer tot leven wekken. Het is totaal misplaatst dat Nederlandse deelnemers de Europa League minderwaardig achtten en niet serieus nemen. Ze hebben helemaal geen keus. De Champions League is en blijft te hoog gegrepen. Wat miljoenen ophalen in de groepsfase en daarna hopen op een doorstart in de Europa League.

En wat zijn PSV en FC Twente nou in feite opgeschoten met het verkwanselen van hun wedstrijden in de Europa League? PSV struikelde ongemakkelijk over de ambities van Vitesse. Onverdiend, zo veroordeelde Advocaat de nederlaag. Gelet op het aantal kansen klinkt dat niet absurd. Maar PSV ontbeerde andermaal scherpte voor het Arnhemse doel; een tekortkoming die niet eens verbaasde. FC Twente redde op het nippertje een punt tegen PEC Zwolle, en dat in het eigen stadion. Het bewijst eens temeer dat het helemaal geen kwaad kan om gewoon drie wedstrijden af te draaien in acht dagen. Voetballers spelen liever dan trainen. Rouleren heeft alleen zin met een brede en gelijkwaardige selectie. En elke internationale ontmoeting levert toch weer ervaring op, zeker bij jonge spelers.

/

Het past PSV en FC Twente niet om de Europa League af te doen als een ongewenste en storende onderbreking van de Eredivisie. Het is ook onzin om te stellen dat zoiets de amusementswaarde van de eigen competitie louter opwaardeert. De Eredivisie wordt toch al een beetje teveel als een ‘leuke speeltuin’ aangemerkt. Samen met de KNVB moeten PSV en FC Twente zich bekommeren om een krachtige lobby voor reële verbeteringen van de Europa League. De formule deugt niet. Veel te veel deelnemers. Verzin een list. Verdeel het totaal in twee of wellicht zelfs drie divisies, met tussentijdse promotie en degradatie. Schaf de groepen af. Voer van meet af aan weer het k.o.-systeem in. Dat zorgt bij voorbaat voor meer spanning dan nu in de al snel uitgebluste poules van vier ploegen.

De UEFA moppert al maanden dat veel landen en clubs de Europa League ongegeneerd verwaarlozen en in zekere mate boycotten. Het is waar, maar dat ligt voor een deel ook aan de UEFA zelf. Zeker PSV heeft de historie om in actie te komen tegen het starre regentendom. Maar dan dient het wel voor alles met het ware eerste elftal uit te komen tegen Dnjepr. Stel nou dat PSV opnieuw geen Champions League afdwingt, iets wat niet mag gebeuren maar wel kan met al die grillige types , dan lonkt opnieuw de ….. Europa League!

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.


Poll

Nederlandse ploegen hebben niets in de Champions League te zoeken


Gerelateerd

57 reacties (laatste reactie door ndisdenaam)

Alle kampioenen van alle landen horen thuis in de Champions League want daarom heet het toch Champions League. Ze moeten die namen veranderen. Commercial League zou beter passen.
Alles draait om geld en ik snap ook wel dat de nummer drie van Engeland aantrekkelijker is dan de kampioen van Letland maar anderzijds had dat vroeger veel meer charme.
Alleen een knock-out systeem en alleen maar kampioenen in het toernooi, de herinnering is er nog.

28 november 2012 om 08:38

Alsof Commercial slecht is? Een League voor alleen kampioenen wordt vaak door veel mensen verheerlijkt, maar daar zit echt niemand op te wachten (als iedereen daar op zat te wachten, zou iedereen het kijken en zou het commercieel aantrekkelijk zijn). Wij willen Arsenal, Manchester United, Chelsea, Real Madrid, Barcalona, Bayern Munchen, Borussia Dortmund en weet ik veel wie nog meer tegen elkaar zien spelen. De kampioenen van Griekenland, Zweden, Denemarken, Zwitserland, Kroatie en de rest van de minder bedeelden, daar wil niemand naar kijken. Leuk om er een paar te hebben als 'voorrondevulling', maar echt niet meer.

28 november 2012 om 08:53

Ik ben het met Remco1981 eens !!

wat moeten de nummers 4 van Engeland, Spanje etc. in de championsleague? Zo wordt de ongelijkheid in clubs alleen maar in stand gehouden en zelfs verslechterd.
Als je nu alleen de kampioenen van alle landen laat spelen stroomt er bij de kampioenen van de kleinere landen ook automatisch meer geld binnen. En de wedstrijden van de Europa league worden ineens interessanter.

De Uefa league levert gewoon bijna niets op, of je moet heel ver komen... het is aan de Uefa zelf om daar wat aan te doen... verhoog het prijzengeld dan gewoon!!

Bij de EK en WK kwalificatie spelen de kleine nietszeggende landen toch ook samen in de poules met de grote landen?

28 november 2012 om 09:06

Blijkbaar zijn er wel mensen die zitten te wachten op een kampioenenleague, maar het gros van de mensen willen nu eenmaal de beste clubs tegen elkaar zien spelen. En die beste clubs spelen nu eenmaal allemaal in Engeland, Spanje, Duitseland, Italie of Frankrijk. Rusland komt daar ook steeds dichterbij. Nummers 1 van minder bedeelde landen, dat wil niemand zien.

Wat de Europa League betreft zou ik die competitie gewoon afschaffen. Dat voegt toch eigenlijk niks meer toe? Het is een competitie van clubs die de Champions League net niet hebben gehaald. Een soort goedmakertje. Schaf dat gewoon af en richt je alleen maar op de Champions League

En ook op een EK/ WK heb je zoiets als een groepsfase (en die is per continent ingedeeld). Daar zou je ook nooit een Letland zien spelen tegen Argentinie.

28 november 2012 om 09:14

Omdat de 2e, 3e en 4e clubs uit Engeland, Spanje en Duitsland beter zijn dan 99 procent van de kampioenen van andere competities.

28 november 2012 om 09:31

@westend

maar bij een EK hebben de kleine landen toch net zoveel kans om door te gaan als de grote landen?
Bij de champions-league moeten ze vaak zoveel voorrondes spelen dat het nagenoeg onmogelijk is om door te komen

28 november 2012 om 09:34

Zijn er werkelijk mensen die zich weer verheugen op de kwartfinales van de CL met Man Utd/chelsea/man City/arsenal/bayern/real/barca/ac Milan?

Ik ben er wel een beetje klaar mee, elk jaar dezelfde clubs. Terug naar EC1 voor kampioenen, knockoutfase vanaf het begin en eerlijkere verdeling van prijzengeld over de verschillende Ec-toernooien, anders is het snel gedaan met de pret.

28 november 2012 om 09:35

@persiangooner

Klopt, en dat heeft grotendeels ook met geld te maken. Met de opzet van deze championsleague en de verdeling van de gelden zal er weinig veranderen. Het verschil tussen de andere landen wordt alleen maar groter. Alleen Rusland en Oekraine (het olie-geld) kan straks nog eventueel mee....

Persoonlijk vind ik dat jammer... altijd maar weer dezelfde clubs...

28 november 2012 om 09:48

@westend: Maar de beter clubs betekend niet automatisch het beste voetbal. Ik bedoel kijk naar Chelsea en Man City wat voor afbraakvoetbal die spelen dan kan je toch beter een team als bv Shaktar erin zetten die wel willen aanvallen.

Je hoeft ook niet alleen maar de kampioenen van de EU landen door te laten stromen want inderdaad op sommige clubs zit je niet echt te wachten maar om nu de 4de in Engeland of Spanje ook door te laten is gewoon teveel van het goede. Hou het bij gewoon max 2 teams per land en maak de aantal groepen wat kleiner zodat je het geld wat overblijft naar de EL kan doen en die competitie intressanter maker omdat er dan ook daar meer geld te verdienen valt en er ook grotere teams inkomen omdat er maar max 2 per land naar de CL mogen.

28 november 2012 om 09:56

@ Westend
Het klopt dat men niet op de kampioenen van kleinere landen zit te wachten. Maar op deze manier zal zo'n team ook nooit groot kunnen worden en dat is natuurlijk wel jammer. Het zou mooier zijn voor de CL als de kanshebbers uit meer verschillende landen zouden komen. Nu zijn het praktisch altijd ploegen uit de grote 4 die de laatste rondes vullen.
Persoonlijk zou ik het mooi vinden als er maar 2 ploegen per land mee mogen doen. Zo krijg je ook een sterkere Europa League en gaat hier door de aansprekende namen vast ook meer geld naar toe als clubs als: Arsenal, Schalke, Inter, Valencia, Chelsea, Spurs, Malaga, Atletico etc allemaal EL spelen.

Een CL met:
Real Madrid& Barcelona
Man City& Man United
Juventus& AC Milan
FC Porto& Benfica
Bayern Munchen& Borussia Dortmund
Montpellier& Psg
FC Zenit& Spartak Moskou
Shakhtar Donetsk& Dynamo Kiev
AFC Ajax& Feyenoord
Galatasaray& Fenerbahce
Olympiakos Piraeus
RSC Anderlecht
FC Nordsjaelland
Celtic
CFR Cluj
FC Basel
Bate Borisov
Dinamo Zagreb
Red Bull Salzburg
Helsingborgs
Slovan Liberec
AEL Limassol

Op deze manier heb je nog steeds een aantrekkelijk toernooi, maar wel meer teams uit verschillende landen.

28 november 2012 om 14:04

@ Sokker,

Nee, dat is niet waar. Bij een EK hebben de grote landen meer kans om door te komen, omdat de poules worden ingedeeld op basis van sterkte. Daarom zie je ook nooit een poule waarin Nederland, Spanje, Duitseland, Frankrijk en Engeland in 1 poule zitten. Minderbedeelde landen worden ingedeeld bij sterke landen, waardoor de kans vrij klein (tot nihil) is dat kleine landen doorgaan naar een eindtoernooi.

28 november 2012 om 14:11

@ Alpenreus

Hoe je het ook in wil delen, het zijn over het algemeen dezelfde clubs die doorgaan naar de kwartfinale/ finale. Daar zijn het immers de beste clubs ter wereld voor. Ook in een systeem waarbij er naar 1 kampioen mee zou mogen doen per land, zul je zien dat Man Unt/chelsea, Bayern, Real/barca/ Milan daar spelen.

En op zich klopt het niet wat je zegt. Kijk eens naar de finalewedstrijden van de laatste jaren:
Chelsea - Bayern
Barcalona - Manchester United
Inter - Bayern
Barcalona - Manchester United
Manchester United - Chelsea
AC Milan - Liverpool

Dan zijn het toch niet 'steeds' dezelfde. De traditionele top zal er toch altijd wel bij blijven.

28 november 2012 om 14:16

Sebasjuh,

Betere clubs spelen niet automatisch het beste voetbal? Dat is een mening. Chelsea heeft met haar soort voetbal wel de Champions League gewonnen, dus de taktiek was doeltreffend. Ze hebben met hun 'afbraakvoetbal' dus gewoon alle andere verslagen. Dus dan ben je terrecht de winnaar van de Champions League. Minder bedeelden uitnodigen voor de champions league geeft je helemaal niet de garantie tot goed voetbal. Ik zou eerder het tegenovergestelde denken. De winnaar van de Poolse competitie gaat bijvoorbeeld echt niet vol op de aanval als ze spelen tegen de winnaar van de Spaanse competitie. Ze zijn niet gek daar hoor....

Niet alleen de kampioenen van de EU? Dus je wilt dan ook dat we wedstrijden worden gespeeld in Australie, Brazilie en Zuid-afrika?! Als we zo'n competitie moeten organiseren is het hek toch van de dam voor wat betreft de reistijden. Dat is niet haalbaar.

4de rang Spanje en Engeland trekt nu eenmaal meer dan 1ste/ 2de rang Zwitserland/ Polen. Persoonlijk kan ik zo 4 Engelse en Spaanse teams opsommen en dan ken ik daar ook nog wel een aantal smaakmakers. Dat geldt niet voor de Poolse/ Zwitserse. Die competitie trekt gewoon niet, dat wil niemand zien.

28 november 2012 om 23:10

@westend

klopt, maar waarom kan dat niet in de championsleague dan? Dan is dat toch hetzelfde? De grote clubs zijn beschermd, dus voor clubs uit mindere competities wordt het moeilijker zich te plaatsen voor de volgende ronde, maar de kans is er wel !!
Gewoon alleen de kampioenen in de poules, en laat de grote clubs dan maar een beschermde status krijgen.
Waardeer de Uefa league op met hoger prijzengeld, en het wordt ook interessanter voor de clubs om daarin mee te spelen.

28 november 2012 om 12:50

dat zou idd beter zijn.het is belachelijk dat de kampioen van Schotland moet kwalificeren en de nummer 4 van Engeland zo mee mag doen.gewoon stoppen met die klote poules en weer vanf de 1e ronde knock out.nu zie je dat veel clubs de laatste wedstrijd(en) laten lopen omdat ze al geplaatst zijn of geen kans meer maken waardoor andere weer genaaid worden daardoor.

28 november 2012 om 12:51

Plus 1 voor je reactie over Commercial League! Zo is het inmiddels wel, al zullen de bobo's en proleten bij de Uefa dat nooit toegeven.

De naam Champions League is verouderd en niet meer van deze tijd. Er moet een nieuwe naam voor komen. De Europa League moet worden geschrapt en er moet een competitie worden opgezet waarbij zowel voormalige CL als EL deelnemers worden meegenomen. Daarnaast moet er iets met de financiële situatie van verschillende clubs gebeuren zodat er weer meer evenwicht gaat komen. Maar daar mogen we waarschijnlijk nog heel lang op wachten.

28 november 2012 om 15:12

Wat is er mis met commercie? Heb je enig idee wat dat inhoud? Het is voor de commercie huist wenselijk om een competitie te krijgen die zeer aantrekkelijk is om naar te kijken. Je naam 'against modern football' zegt daarin eigenlijk al genoeg. Ben je bijvoorbeeld ook tegen technologische verbetering in het voetbal (bijvoorbeeld doellijntechnologie)?

28 november 2012 om 17:26

Niet de eerlijkheid bepaald tegenwoordig een verloop van een wedstrijd, maar de commercie bepaald alles. Waarom denk je dat een kampioen van bijv. Schotland zich via diverse wegen moet kwalificeren in de CL terwijl een nummer 3 van Engeland nagenoeg rechtstreeks wordt geplaatst? De rede is dat bijna niemand staan te wachten op een Schotse, Oostenrijkse, Deense....... club. Vooral de commercie staan er niet om te springen en zij zijn juist diegene de voor de inkomsten zorgen.

28 november 2012 om 16:20

Lex Muller je bent een held. Kan zón mijn eigen verhaal zijn zo. Want zó denk ik er ook over.
Ik kan er met mijn kop niet bij wat de Nederlandse clubs en vooral Psv en Twente geflikt hebben. Die trainers zitten er voor zich zelf, en denken niet aan de ranglijst belangen.

29 november 2012 om 12:05

Precies, als iedereen zoals hierboven in het artikel zou denken dat zouden alleen de rijkste der rijkste in de CL thuishoren...onzin natuurlijk!

Daar heb je Lex Bruller weer... De man zou zich moeten afvragen Waarom PSV en Twente dit doen... Ik snap de beweegredenen van PSV wel... Dat Nederland niet in de CL thuishoort ligt niet aan Nederland maar aan de Uefa. Aan de belachelijke verschillen tussen Nederland en het buitenland, aan het Bosman arrest, aan de TV gelden, aan die wansmakelijke Media Poule en aan het feit dat de Uefa fnuikend toelaat dat clubs in het buitenland met miljoenen smijten, met een suikeroompje of met torenhoge schulden... Lex, verhuis aub naar het Hockey als je het allemaal niet snapt...

28 november 2012 om 22:53

Haha die lex muller kan alleen maar zeiken. Waar was hij de laatste jaren toen er wel voldoende ploegen overwinterden? Kampioen open deuren in trappen. Zet even de begrotingen madrid: 500 mil, Dortmund 150 en city tegen de 60 mil af van Ajax. Iedereen zei van tevoren je pakt 0 punten. Nu heb je er 4 en maak je kans op EL en dat zou slecht zijn?

29 november 2012 om 09:03

Nou inderdaad, en Ajax moet in die wedstrijden top zijn om iets te presteren. Tegen Dortmund uit en beide wedstrijden tegen City speelden ze ook erg goed, alleen thuis Real en Dortmund kwam het er niet uit, en dan ga je over de knie... Ik vind het een vervelende criticaster, echter is hij wel een afspiegeling van onze pessimistische media...

Haha onze Lex. Vertel mij eens hoe schrijf jij een artikel... Gewoon alle topics in de gaten houden. Degene met de meeste kliks en hits daar ga jij ook over schrijven.

Doe even normaal Lex. Zijn weinig ploegen die wat te zoeken hebben in een poule met de kampioen van Spanje, Engeland en Duitsland. Het is bitter maar waar. Maar PSV of een Ajax zouden beide niet misstaan in een andere groep in de CL. Hebben we wel een kans in ieder geval.

En laten we eerlijk zijn. De Uefa waardeert de EL niet. (geld) Clubs waarderen de EL niet. (geld) Hierdoor zijn de supporters de EL ook niet gaan waarderen. Misschien ben ik dan iets te eerlijk. Maar als ik Ajax in de EL zie spelen denk ik ook. Verspilde moeite. Wordt liever kampioen. Het is niet dat we zeggen echt aansprekend. En als club schiet je er financieel bijna meer bij in dan dat je winst haalt.

Denk ook dat onze Lex vergeet dat Nederlandse clubs met talenten te maken hebben. Jonge spelers. Die getraind worden en op een gegeven moment verkocht worden. Dit is een cyclus. Soms moeten er nieuwe spelers ingepast worden en dit kan tijd kosten. Deze achterlijke paniek de hele tijd. We staan in Europa niet vooraan. Gewoon spelers blijven opleiden. Heb je meer kans dan in het financiële geweld meegaan.

28 november 2012 om 08:49

Ajax en PSV is de ideale 2e en 3e kandidaat ongeveer daar tussen. We moeten geluk hebben qua loting om eventueel door te gaan. We moeten niet doen of we meer dan dat zijn. PSV heeft het al moeilijk met Europa League ploegen en Ajax mist de kwaliteit in de CL om het tegen top ploegen waar te maken.

28 november 2012 om 08:56

Bij Ajax is het anders de laatste jaren ook niet gelukt tegen wat mindere goden als Dynamo Zagreb, Auxerre, Olympique Lyon, Kopenhagen, Slavia Praag etc..

28 november 2012 om 09:49

@imit ik heb het over dit jaar en niet over de andere jaren. Vorig jaar hadden we ook gewoon door moeten gaan trouwens... Dit jaar hadden Ajax en PSV wel degelijk potten kunnen breken in de CL. Het was treurig wat Twente en PSV in de EL lieten zien. Er daar bij wel motivatie een rol gespeeld hebben. Als je tegen Ac Milan uit moet is wat motiverender dan tegen de ploegen waar tegen zij moesten.

Het wordt allemaal heel negatief afgespiegeld. Ja we zijn geen absolute top meer. Dat was de meeste mensen als 10 jaar duidelijk. Het is niet anders. Maar de Nederlandse clubs kunnen absoluut strijden om plaats 2/3 in een CL groep.

28 november 2012 om 17:03

Je bent in ieder geval een betere collumnist dan Lex Bruller Maar het is idd zo dat weinig ploegen in de poule van Ajax makkelijk doorgekomen waren, die poule was bizer sterk...

Eens of wouden andere zeggen dat Nederland wel thuis hoort in de Champions League? We komen gewoon zwaar te kort om mee te doen in het toernooi. We kunnen zo en dan leuk stunten tegen een ploeg, maar als we 10x tegen die een City bijvoorbeeld spelen verliest elke Nederlandse ploeg maximaal 8 keer.

In de Europa League hebben we tenminste kans om verder te gaan in het toernooi. Ik zie dat niet zo snel gebeuren in de CL, tenzij we geluk hebben. Alleen de verhouden EL en CL qua geld en inkomsten moeten anders, dan wordt het een leuk toernooi.

28 november 2012 om 14:02

Nederland hoort wel thuis in de Champions League. Oke, het is een tijd geleden dat ze de groepfase hebben overleefd maar volgens mij hebben ze altijd redelijk wat punten gepakt en eindigen ze vaak als 3e.

2010-11:
Spurs 11 pts Real Madrid 16 pts
Inter 10 pts AC Milan 8 pts
Twente 6 pts Ajax 7 pts
Bremen 5 pts Auxerre 3 pts

2011-12
Real Madrid 18 pts
Lyon 8 pts
Ajax 8 pts
Dinamo Zagreb 0 pts
2012-13
Dortmund
Real Madrid
Ajax
City

Doen we het dan zo slecht? Kijk eens naar clubs zoals Dinamo Zagreb die dit seizoen nog niet eens heeft gescoord in de CL en al 13 tegen heeft. Kijk eens naar FC Nordsjælland die nog maar 1 punt heeft behaald. Dat zijn ploegen die niet thuis horen in de CL omdat ze alles verliezen of 1x maar gelijk spelen. Ajax maakt het altijd spannend maar komt net te kort, ook omdat ze al jaren in de poule des doods zitten.

Ja Lex het zal wel wat jij allemaal uitkraamt maar die miljoenen die we ervoor krijgen zijn toch wel erg fijn.

och, wat nu, ze worden eerlijk nadat ze uitgeschakeld zijn, dat moesten ze vooraf doen. Dan komt het geloofwaardiger over, nu schaad het je carriere ermee. Maar daar maken ze zich schijnbaar niet druk om. Dit schaad niet alleen hunzelf maar ook de club.

Gewoon wanbeleid bij vooral PSV, ze moeten zich schamen!

28 november 2012 om 09:09

Waarom wanbeleid? Keuzes maken is toch ook gewoon een vorm van beleid. En als een bepaalde competitie je geen donder kan schelen, waarom zou je er dan je energie aan verspillen?

28 november 2012 om 09:20

Keuzes maken is inderdaad een vorm van beleid. Als die keuzes verkeerd uitpakken en/of de prestaties zijn niet goed, ga je al snel richting wanbeleid.

28 november 2012 om 09:25

Wie zegt dat de keuzes slecht hebben uitgepakt? Ze hebben tegen Vitesse toch gewoon erg goed gespeeld? Nu tegen Ajax punten pakken. Ik snap je ophef niet hoor

Ik vind dat er teveel ploegen van hetzelfde land meedoen in de Champions League. Ik geniet vaak helemaal niet van de toppers in dit toernooi, helemaal al niet in de groepsfase. De wedstrijden tussen grote clubs en de underdogs zijn vaak veel leuker, simpelweg omdat de underdogs niets te verliezen hebben, waardoor het open wedstrijden worden.

Ik wil daar niet mee zeggen dat de Champions League beter af is met standaard 2 of 3 Nederlandse ploegen, maar ik vind wel dat de kampioen van Nederland thuishoort in de Champions League, simpelweg omdat deze ploeg over een jaar gezien het beste heeft gepresteerd. De Europa League wordt verder zo onaantrekkelijk gemaakt dat onze topploegen er niet eens de moeite voor doen, terwijl ze makkelijk de knockout fase kunnen halen. Wat dat betreft trapt Lex hier weer louter open deuren in, in zijn eigen wereldje. Jammer.

Zelfs in een column over voornamelijk Twente en PSV beweert hij nog snel even dat Ajax geluk heeft gehad tegen Manchester City. Treurig

In een wat simpelere poule, waarvan een er hoop van zijn, had Ajax stukken meer kans gehad.

Twente en PSV hebben het gewoon laten liggen, slecht gepresteerd. Toen het leed al bijna geschied was begonnen zij en de media maar over b-spelers.

Hoop zelf dat er zo snel mogelijk weer knock-out wedstrijden komen in de EL, maakt het denk ik een stuk interessanter.

Ajax niets te zoeken in de CL? Ajax heeft gewoon ontzettende pech gehad met de loting! Uit elke pot troffen ze de sterkst mogelijke of één van de sterkste. Heeft Ajax iets meer mazzel hadden ze het kunnen redden, net zoals vorig jaar het bijna lukte en een bizarre uitslag in Kroatië je de das om doet.

Overigens hebben clubs als Twente en PSV voldoende mogelijkheden gehad, alleen hebben ze de pech (of het geluk, is maar net hoe je het bekijkt) dat er een trainer zit die liever een jaar overslaat en kampioen wordt en dus CL speelt, dan de 8e finale halen in de EL. Voor de andere clubs die in de EL mochten starten was het louter pech. Vitesse en AZ treffen het miljoenenelftal van Anzhi, Feyenoord heeft eerst pech tegen Kiev, later tegen Praag. De enige ploeg die het heeft laten liggen is Heerenveen, maar we weten allemaal dat dit een elftal in opbouw is en dan is een misstap niet vreemd.

Al met al zijn de conclusies veel te voorbarig en zeer overdreven. De laatste 5 jaar deed Nederland het zeer goed in Europa en kan er altijd wel een minder jaar tussen zitten. Om dan te concluderen dat we er niets te zoeken hebben gaat echt helemaal nergens over. Waan van de dag column....

28 november 2012 om 12:24

Heerenveen een elftal in opbouw? Een elftal in afbraak bedoel je! Je kan het ze inderdaad niet kwalijk nemen dat ze na het topseizoen vorig jaar uitgekleed aan dit seizoen begonnen en weinig presteren.

28 november 2012 om 17:48

Na afbraak moet er weer opgebouwd worden

28 november 2012 om 18:01

Tuurlijk is Heerenveen een club in opbouw. Ze hebben net hun beste spelers verloren en blijven achter met een fiks aantal jonge spelers. In Friesland moet men weer bouwen aan een nieuw elftal dat zich kan meten met het vorige, alvorens ook deze weer weggekocht worden en het riedeltje weer van voren af aan begint. Nadeel van een subtopper zijn, al je goede spelers worden weggekocht.

Misschien kan meneer Muller even toelichten wanneer Twente zich precies schuldig heeft gemaakt aan het rouleren van spelers en waar Mcclaren heeft geroepen geen interesse in de Europa League te hebben?

Twente heeft voornamelijk veel pech gehad, niet alleen met blessures maar ook met de arbitrage, met iets meer geluk hadden ze de wedstrijden tegen Hannover, Helsingborg en Levante gewonnen en waren ze met 2 vingers in de neus doorgegaan naar de volgende ronde.

Overigens moeten al die clubs die nu om het hardst schreeuwen dat Twente en PSV de Europa League niet serieus nemen eens afvragen wat zij hebben bij gedragen aan de Nederlandse coëfficiënten, in het geval van Twente is dat bijna de helft van het totaal aantal behaalde punten.,

Begrijpbaar uit financieel oogpunt. Maar je hebt ook nog supporters die niet met 2e rangs selecties willen worden opgescheept. Dan kan je ook wel naar de Jupiler League gaan kijken. Uiteindelijk kan alleen de Uefa er wat aan doen door het prijzengeld te herverdelen in het voordeel van de EL. Als straks de supporters ook nog weg blijven dan blijft er weinig over van de EL. Na de wedstrijden van Twente (nog steeds 1 te gaan...) zit ik zelf ook niet meer op de EL te wachten. De kwalificatie was van een hoger niveau dan de de groepsfase.

Nee, ik vind dat we thuishoren in de champions league. PSV en Ajax zijn goede elftallen. Ik heb genoten van Ajax tegen nota bene de engels kampioen. En wat dat het misloopt tegen Dortmund en Real Madrid. Dat is europeese top. Ik heb Ajax met durf de afgelopen jaren zien voetballen tegen clubs als Milan, Man United, Real Madrid, Lyon en Man city en heb met trots naar de tv zitten kijken. Ajax kon mee. Celtic won met 2-1 van Barcelona. Horen die daar dan wel thuis dan? Ajax speelde ze weg met 4-0. Ik ben 100 overtuigd dat Ajax thuishoort in de champions League. Het is moeilijk om ieder jaar een elftal op te zetten waar volgend jaar weer 3 spelers weg zijn. Ik vind het knap dat Ajax vecht tegen de bierkaai. Over PSV en twente heb ik niks te zeggen. Die hebben mij teleurgesteld. Ik hoop dat ze beiden gelijk en dat ze kampioen worden, maar in mei staat er 1 team weer te huilen.

28 november 2012 om 22:41

Dat is ook het grootste probleem, dat laatste wat je zegt, dat er steeds weer de krenten uit de pap verdwijnen bij Nederlandse clubs op het moment dat ze zich kwalificeren voor de CL / EL.

Eerst die moeite en de verdiende tickets en dan komt de vakantie en blijkt dat de mensen die hier het meest aan bij hebben gedragen weer weg zijn voor het seizoen dat het er toe doet.

Even kijken:

- Feyenoord: wie misten ze tijdens de kwalificatie? precies
- Heerenveen: duh
- AZ: Elm weg, daarnaast nog meer spelers, zwaai zwaai
- Twente: ook belangrijke spelers weg
- Ajax: Vertonghen weg, de leider van de achterhoede...
- Psv: die had er idd gewoon geen zin an

En dat is niet alleen dit seizoen hoor, het is elke keer raak. En buiten dat zie je ook altijd dat die nieuwe selecties weer tijd kosten om de boel op te bouwen. Bij Ajax bijvoorbeeld gaat het pas na de winterstop echt lopen, maar ja, dan lig je er dus al uit.

Kots en kots ziek word je er van, in Europa denken ze onze competitie niets voorstelt maar c'mon, er wordt elke keer in gesneden en we zijn alleen maar herstellende tijdens het Europees beginseizoen, lekker om dan die matches te moeten spelen.

De Europa League afdoen als volledig onbelangrijk is natuurlijk ook niet waar. Het grootste probleem ligt in de opbouw naar de knock-outwedstrijden. Eens de groepsfase overleefd is, raken de teams wel geïnteresseerd.
Bovendien kan de Europa League wel wat punten opleveren op de coëfficiëntenlijst. Door een paar jaar de groepsfase te overleven is België er in geslaagd om een rechtstreeks ticket voor de Champions League vast te krijgen. Italië is dan weer een Champions League ticket kwijtgeraakt omdat de Duitse clubs wel steeds meedoen in de Europa League.

Zeker een kern van waarheid in, et is ook gewoon zo. De clubs van Nederland doen meestal niet eens mee. In het buitenland worden ze gewoon gezien als een Fc Cluj ofso.... Niks bijzonders dus

Geen enkele Nederlandse club heeft wat te zoeken in de Cl,doelstelling voor de landskampioen is altijd die 3e plaats,om te kunnen overwinteren in die 'vervloekte' El,en de runner up hoopt zich gewoon te plaatsen voor de groepsfase,die doen niet mee om te winnen.

Ze moeten juist blij zijn met die El,daar valt nog wat te winnen.

Het ene seizoen is helaas ook niet het andere seizoen. De ene keer presteren clubs beter in Europees verband dan de andere keer. Ik vind dat PSV het met name tegen AIK heeft laten liggen. Dnjepr is overigens nog een lastige ploeg om tegen te voetballen. Die staan ook hoog op de ranglijst van Oekraïne waarbij ik het arrogant vindt overkomen dat er gedacht wordt dat PSV hier wel even van weet te winnen. Tegen Napoli heeft PSV een ontzettend goeie pot voetbal gespeeld en heel verdiend met 3-0 gewonnen. Advocaat heeft gelijk gehad door van Bommel te sparen en de licht geblesseerde Narsingh en Strootman niet op te stellen tegen Dnjepr. Had hij dit dan wel moeten doen Lex Muller?

Het is PSV keer op keer overkomen dat het in de 2e seizoenshelft enorm veel moeite heeft om competitiewedstrijden winnend af te sluiten na het spelen van Europese wedstrijden. Als de Europa League financieel aantrekker zou zijn geweest had PSV er nu ook voor gekozen om zowel de competitie als de Europa League als prioriteiten te zien. PSV wil heel graag kampioen worden om de miljoenen van de Champions League te innen. Dit geld is niet noodzakelijk voor PSV maar helpt wel om de club verdere stappen voorwaarts te maken. Ik vind het gerechtvaardigd dat PSV in het belang van de club denkt. In het voetbal draait het om geld. Punten pakken ze ook volgend seizoen wel weer voor het Nederlands voetbal. Een slecht Europees jaar ligt niet aan 1 club. Alle Nederlandse clubs hebben hopeloos gefaald en dat zegt meer iets over het niveau van het Nederlands clubvoetbal.

eerste goede column van Lexie! Spelers sparen, laat me niet lachen, als iedereen in de EL er alleen al 80% voor gaat zijn alle nederlandse teams kansloos

dit Europees seizoen was een drama laten we dat voorop stellen, maar als je dan kijkt dat Ajax een klote loting had, PSV en FC Twente het amper serieus namen, Vitesse pech had met de Voorronde tegen Anzhi, Feyenoord net begonnen met een praktisch compleet nieuw elftal (toen nog zonder Pelle) en AZ dat dat eveneens Anzhi kreeg Voorgeschoteld, dan kun je toch ook wel begrijpen dat het zo gelopen is !

Overigens moet het volgend jaar toch wel beter gaan ! en daarmee wil ik ook wel zeggen dat FC Twente en PSV het toch niet kunnen verkopen om in de competitie voor top plaatsen te gaan mede voor Europees voetbal, om er dan uiteindelijk een B elftal op te stellen waar mogelijk ?!

Ajax was vorig jaar anders gewoon door gegaan als Zagreb niet corrupt was geweest. Dit jaar zaten ze ingedeeld bij de 3 landskampioenen van de 3 sterkste competities ter wereld. Hallooo.

Kans om te overwinteren is er wel degelijk maar dan moet je dus geen pech hebben.

De verschillen in beloning moeten genivelleerd worden, want met deze verschillen worden de rijken rijker en de armen armer. EL zou daarmee opgewaardeerd worden en clubs uit landen als Nederland voldoende motiveren om de beste spelers op te stellen. Overigens ben ik het wel eens met de belachelijke benadering van Advocaat en Mcclaren van de EL, een mentaliteit die een dedain uitspreekt dat niet bij een Nederlandse club past. Gelukkig werden beide coaches afgestraft afgelopen weekend, maar de punten voor de Europese competitie zijn vervlogen. Als ik het goed begrijp, dan zouden clubs als Twente en Psv niet meer met hun beste teams gaan spelen als het kampioenschap niet haalbaar meer is. Het bereiken van de EL is voor hun niet interessant toch? En op deze manier geeft de tweede plaats ook geen recht meer op voorronde CL.

Dat Nederland niets in de CL te zoeken zou hebben, vind ik niet. Ajax had vorig jaar door moeten gaan, maar werden door corruptie veroordeeld tot de EL en dit seizoen kwam het bij de kampioenen van Spanje, Engeland en Duitsland in de poule, hoe kun je het zwaarder treffen? Daarbij hebben ze misschien in Manchester geluk gehad, maar daar staat de pech in Duitsland tegenover. Nu derde worden (als dat lukt) zou bijna niemand verwacht hebben toen de loting bekend werd. Iedereen had het over roemloos ten onder gaan. Wat dat betreft is het spel van de Nederlandse kampioen meegevallen. De thuiswedstrijden tegen Real en Dortmund waren dramatisch natuurlijk, maar dat kwam niet alleen door het kwaliteitsverschil, alsmede door de angst voor de tegenstander. Vaker dit soort wedstrijden spelen zal de resultaten beter maken.

Is het niet een idee om de Europa League niet verplicht te stellen? Iedereen kan zich inschrijven en dan wordt aan het einde van het seizoen in elke competitie de balans op gemaakt en bekeken naar de hoogst geklasseerde die mee willen doen. Dus stel je voor dat PSV zich niet beschikbaar stelt dan PSV ticket dan gaat naar de ploeg die net buiten de boot is gevallen voor Europees voetbal.

Zo heb je in elk geval gemotiveerde ploegen dit willen winnen. Want kom op, ik snap dat PSV en Twente het nut van de EL niet inzien. Maar geef het dan weg aan een ploeg die er wel voor wil gaan. We gaan toch niet naar een wedstrijd zitten kijken waar het de ploegen niet uitmaakt of ze winnen of verliezen.

Champions League mogen spelen is nu gewoon een monopolie voor de sterke teams uit de grotere competities. De Uefa wordt er enkel rijker van en vindt het absoluut niet erg dat de Europa League als niets wordt aanzien omdat ze toch veel verdienen met de Champions League. Ook wel vrij logisch als je de sommen ziet die teams krijgen bij een overwinning in één van de beide competities. Sportief is de Europa League erg mooi om te zien want sommige wedstrijden in de CL ben ik echt beu gezien en zijn slaapverwekkend. Maar een voetbalclub is een bedrijf , dat winst wil maken.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8148
2.Ajax7352
3.AZ6831
4.Feyenoord6034
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

85 fans
Coach, 70 jaar
SeizoenClub
2017-2017 Nederland
2016-2017 Fenerbahçe
2015-2015 Sunderland
2014-2014 Servië
Laatste voetbalnieuws

Advocaat: ‘Ik heb met veel grote spelers gewerkt, maar hij is een héle grote'

De directie van Feyenoord hoopt vurig dat Robin van Persie ook volgend seizoen nog in De Kuip speelt. De 34-jarige aanvaller heeft een doorlopend contract bij de Rotterdammers, maar twijfelt of...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 26 april
Real Madrid wil Manchester City aankomende zomer beroven van een basiskracht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren