Top drie Eredivisie moet AZ voorlaten in veldencompetitie spelersbond

Donderdag, 22 november 2012 om 14:57

De Vereniging van Contractspelers (VVCS) organiseert dit seizoen voor de vijfde keer de nationale veldencompetitie. Aanvoerders van de uitspelende clubs sturen na iedere wedstrijd in de Eredivisie en de Jupiler League een bericht aan voorzitter Danny Hesp met een beoordeling van het veld waarop ze zojuist gespeeld hebben. Het cijfer 1 staat voor een slecht veld, het cijfer 5 staat voor een topveld. Na dertien speelronden heeft de VVCS een tussenstand bekendgemaakt.

/

De winnaar van de veldencompetitie in de Eredivisie van vorig seizoen, Ajax, staat nog steeds in de top, maar niet meer op de eerste plaats. De Amsterdammers vinden zichzelf terug op plek nummer vijf. De bovenste plek wordt nu ingenomen door AZ, dat volgens de aanvoerders van de clubs uit de Eredivisie dus de beste grasmat had in de eerste dertien speelronden. PSV staat tweede, terwijl de grasmat van FC Twente de top drie completeert. Omdat Vitesse op de vierde stek staat doet de top drie van de Eredivisie (PSV, FC Twente en Vitesse) het dus goed.

Blijkbaar is kunstgras nog altijd niet populair bij de voetballers. Promovendus PEC Zwolle heeft een mat van nepgras en staat op de laatste stek in de rangschikking, terwijl kunstgrascollega Heracles Almelo het niet veel beter doet met een zeventiende stek. Van alle velden met echt gras krijgt die van VVV de slechtste beoordelingen.

De tussenstand in de Eredivisie na dertien ronden:

01. AZ
02. PSV
03. FC Twente
04. Vitesse
05. Ajax
06. NEC
07. Feyenoord en Roda JC Kerkrade
09. RKC Waalwijk
10. sc Heerenveen
11. ADO Den Haag en FC Utrecht
13. Willem II
14. FC Groningen
15. NAC Breda
16. VVV-Venlo
17. Heracles Almelo
18. PEC ZwolleGerelateerd

39 reacties (laatste reactie door azalkmaar2)

Dit vind ik zo'n onzin. Heeft niet veel met het veld te maken, maar meer met de hele beleving.
Hoe zijn de kleedlokalen, hoe zijn de douches, hoe groot en mooi is het stadion, zijn de tribunes leeg of is het stadion uitverkocht enz.

Kijk bijvoorbeeld naar Vvv-venlo. Klein en oud stadion, maar het gras is daar echt wel prima in orde! Daar is helemaal niets op aan te merken, maar toch krijgen ze de laagste waardering vwb echt gras.

22 november 2012 om 15:35

Je speelt tegenwoordig in de stadions en geeft de cijfers? De cijfers worden door de aanvoerder na de wedstrijd uitgedeeld op basis van de kwaliteit van het veld. Nu zal de stemming soms wel een keertje meespelen in de beoordeling maar over het algemeen zal iedereen toch wel volwassen genoeg zijn om een eerlijk cijfer te geven. Het is trouwens niet voor niks dat AZ in dit klassement bovenin meedraait, dat doen ze al jaren. AZ zorgt heel goed voor de grasmat en heeft een ideaal stadion (licht, wind, lampen) om het veld in topconditie te houden. De Arena was daar bijvoorbeeld in het verleden minder geschikt voor, maar daar hebben ze tegenwoordig ook maatregelen genomen en ligt er ook een uitstekende grasmat.

22 november 2012 om 16:00

Wat maakt een grasmat volgens jou dan beter? Langer/korter gras? (hier is een richtlijn voor) Meer gras per vierkante cm? Wittere lijnen? Zachtere ondergrond?

Ik denk dat het onmogelijk is om hier objectief, puur op de grasmat punten voor te geven. Het is namelijk niet zo dat er één stadion is waar bijvoorbeeld bruin gras ligt.

Daarom verwacht ik dat de meeste waarderingen een 3 en een 4 zijn. Er is namelijk geen enkel veld dat een 1 of een 2 verdient en ook geen veld dat een 5 verdient. Dus zal je voor een klein en oud stadion eerder een 3 geven en voor een groot, nieuw stadion een 4. En zie, de lijst past precies bij deze theorie.

22 november 2012 om 16:33

Voetbal jij zelf? Als je dat zou doen dan zou je deze vraag niet stellen. Bij amateurclub zie je namelijk een perfect contrast tussen goede en slechte grasmatten. Als is dat contrast daar natuurlijk veel groter dan bij clubs uit het betaalde voetbal.

Kom jij wel eens in een voetbalstadion of kijk je wel eens voetbal op tv? Dan zou je het verschil tussen een goede en een slechte mat ook weten. Wat dacht je bijvoorbeeld van het veld van AIK 2 weken geleden tegen Psv? Of het veld van Ajax enkele jaren geleden toen de plaggen in het rond vlogen? En dan had je altijd nog De Graafschap en Groningen die ook niet altijd een goede mat hadden. Kortom: Er is een duidelijk verschil.

Ik voetbal zelf ook een bescheiden niveau, en zelf ik zie het verschil tussen een goede en slechte mat. Daar doet het clubgebouw of de uitslag van de wedstrijd echt niks aan af.

22 november 2012 om 16:58

Serieus?? vergelijk jij nu de velden van profclubs met die van amateurclubs? En die van een vruchtbaar land als Nederland met een dorre steppe in Griekenland?? Kom op zeg.

Jij weet zelf ook wel dat de verschillen in Nederlandse velden (op profniveau dus) te verwaarlozen zijn. En dan komt het aan op randzaken zoals de tribunes en de sfeer. Of zie jij op zondagavond geregeld zandige vlaktes voorbij komen?

Noem mij dan eens één veld op in de Nederlandse eredivisie die volgens jou maar 1 punt krijgt en één veld dat eventueel 5 punten zou krijgen, dus een veld dat de perfectie benaderd!

22 november 2012 om 17:27

proef ik hier jaloezie? AZ heeft al jaren het beste veld van Nederland. Maar het verschil met dit jaar is dat AZ erg matig presteert. Hierdoor stapt de tegenstander vaker niet met lege handen van het veld. (dat was vorig jaar wel anders). Een tegenstander die net 3 punten heeft behaald heeft vaak een hogere score voor het veld over dan een speler die net keihard heeft verloren. Daarom is het niet echt realistisch zo'n schema. Pas als echte experts het gaan beoordelen kun je concluderen wie het beste veld heeft. En ook dan zal er niet veel veranderen aan de tussenstand die net gegeven is.

23 november 2012 om 09:47

@mark0181: Ik geef het aan om de verschillen aan te tonen, uiteraard uitvergroot maar dat snap je hopelijk zelf ook wel.

AIK speelt trouwens in Zweden, dat zou je moeten weten want PSV speelde daar 2 weken geleden nog tegen zoals ik in mijn stukje aangaf. Dit geeft al aan hoeveel voetbal jij volgt.

De velden van De Graafschap, Groningen en Ajax zijn ook altijd matig geweest. Ajax heeft de laatste seizoenen trouwens wel een goede grasmat liggen maar nog niet zo lang geleden was dat anders.

22 november 2012 om 15:45

Precies, ik durf mn hand er voor in het vuur te steken dat de grasmat van NAC echt niet onderdoet voor die van een Vitesse.

22 november 2012 om 20:12

Ik denk toch dat je je nogal vergist. Vitesse heeft ook in het veld flink geinvesteerd (o.a. door eenzelfde lampensysteem te kopen als PSV gebruikt).

22 november 2012 om 17:22

Aanvoerders van de uitspelende clubs sturen na iedere wedstrijd in de Eredivisie en de Jupiler League een bericht aan voorzitter Danny Hesp met een beoordeling van het veld waarop ze zojuist gespeeld hebben.

Kan je mij uitleggen wat de douches, kleedkamers, de beleving en de tribunes met de kwaliteit van het veld te maken hebben?

Zegt nog niets, ik denk dat oa Ajax wel hoger zal eindigen omdat zij een meer constant veld hebben. In de wintermaanden zijn vele andere velden slecht bespeelbaar terwijl dat van Ajax dan nog altijd redelijk tot goed is. De velden van oa. Groningen zijn dan altijd één grote zandbak als ik mij dit goed herinner.

22 november 2012 om 15:12

Nee, ze hadden er laatst een nieuw veld eringelegd als ik het goed heb.
Maar tis 1 hobbelveld, let er maar eens op, voor de rest valt het veld wel mee hoor.

Plek 14, in ieder geval beter als plek 16 van vorig jaar :P

22 november 2012 om 15:17

Oke dat wist ik niet nee, maar vorig jaar of het jaar ervoor was het daar altijd een grote modderpoel naar mijn idee

22 november 2012 om 15:20

Ja klopt, maar ze hebben als het goed is in begin 2011 nog een nieuw veld eringelegt van een paar ton.

wel jammer opzich, Groningen stond altijd wel in het 'linkerrijtje' als het ging om de velden een aantal jaren geleden.

22 november 2012 om 15:23

Je hele onderbouwing slaat toch nergens op? Ajax zal wel hoger eindigen, en dan geef je aan dat hhet bij bv. Groningen altijd een zandbak wordt in de winter. Maar Groningen staat al 14e in deze lijst...

Waarom zal Ajax een beter veld hebben dan Vitesse straks ? Die hebben ook een dak dat dichtkan.
En PSV is traditioneel al een van de beste velden elk jaar. Dus waarom zal Ajax nog hoger eindigen dan?

22 november 2012 om 15:31

Ik zeg toch o.a. Ajax, en ik onderbouw mijn mening door te zeggen dat Ajax een constant veld heeft terwijl andere velden in de inter slechten worden. Vervolgens geef ik hier een voorbeeld van. Ik zeg niets over het feit dat PSV bijvoorbeeld geen goed veld zou hebben in de winter

Het is wel opmerkelijk dat de laatste weken het gras in de Arena weer last lijkt te krijgen van oude kwaaltjes, veel spelers die uitglijden.

22 november 2012 om 15:44

Over ajax gesproken, Feyenoord kan er al het hele seizoen wat van, echt zonde is dat. Ik snap ook niet waar het mee te maken heeft.

22 november 2012 om 16:50

Klopt, maar eigenlijk viel het me pas op bij de interland Nederland - Duitsland. Daarvoor is het niet opgevallen vermoed dat ze een nieuwe grasmat erin hebben gelegd, maar het veld is bij lange na niet zo goed als de afgelopen twee seizoenen.

NEC heeft een geweldige 6de plaats. Echt een topprestatie van dhr. van Benthum.
Het veld bij NEC was de afgelopen jaren in mijn ogen een van de slechtste.
Nu ligt het veld iedere thuiswedstrijd er geweldig bij. Hopelijk kan men deze lijn doortrekken in de winterperiode.
Hulde!

22 november 2012 om 19:56

Ik moet zeggen dat ik blij wordt als ik ook bij Nec positieve dingen zie!
Je ziet al dat het veld aan de betere hand is, qua spelers aankopen/verkopen gaat het wel beter.

Alles wordt wel goed doordacht! Het is alleen jammer dat de jeugd een dreun kreeg na het degraderen maar ik verwacht dat Nec daar wel bovenop komt.

Ze spelen ook elk jaar sterk voetbal met veel inzet, en dit jaar is het ook nog is met goed voetbal.
helaas hebben ze niet een spits die de kansen erin schiet anders zouden ze minimaal linkerrijtje halen, Nu ze de kansen niet afmaken is het nog spannend of ze een val gaan maken of blijven aanhaken.

Belachelijk dat Heracles zo laag staat, er is niks mis met dat kunstgras. Dat veld wat er nu inligt doet niks onder voor echt gras. Ik heb er een paar keer een balletje op getrapt en het voelt echt aan als echt gras.

22 november 2012 om 16:52

En datzelfde 'gras' ligt nu ook sinds dit seizoen bij PEC Zwolle. Maar goed, ik zou zelf liever ook spelen op echt gras mits het veld vlak is en het gras kort.

22 november 2012 om 18:12

Ik weet niet of Zwolle hetzelfde veld heeft als Heracles.

Ik speel ook liever op echt gras als, zoals je al aangeeft, vlak is en goed gemaaid. Maar dat is niet overal het geval. Dan speel ik toch echt liever op een goed kunstveld dan dat ik op een veld speel met kuilen en hobbels waar je ze geblesseerd raakt alleen al door er op te rennen (enkelblessures)

Het veld van Ajax lag er gister weer perfect bij maarja ik weet niet hoe het speelt. Deze beoordeling zou wel kloppen denk gewoon ook dat de velden steeds beter worden in Nederland. Arena zal zeker in de winter zonder gure winden lekkerder zijn om te spelen en te kijken.

De enige die nooit overeind kan blijven staan is Boerrighter die gleid echt constant uit.

Wederom het kunstgrasveld van Heracles dat in de onderste regiones staat, terwijl zij vorig jaar ook al als laatste eindigden. Kennelijk vinden de uitspelende aanvoerders dat kunstgras toch helemaal niets hebben en ik ben het daar roerend mee eens. Kunstgras zorgt voor heel ander veldspel en vergt een hele andere manier van voetballen. Damn, wat ben ik daar tegen zeg!

22 november 2012 om 16:12

De kunstgrasvelden in Almelo en Zwolle zijn van de hoogstte kwaliteit dus daar kun je prima op spelen maar ik snap de lage stand volkomen. Voetbal hoor je te spelen op echtt gras en kunstgras zie ik als een prima alternatief voor het geven van trainingen in de winter.
Toch denk ik dat in de nabije toekomst steeds meer ploegen zullen overstappen op kunstgras omdat je daar , behalve bij sneeuwval, eigenlijk altijd goed op kan spelen.

22 november 2012 om 16:52

Ik mag hopen van niet, we spelen al tig jaren op echt gras en de grasvelden die je hier in de top ziet staan zijn niet 1,2 of 3 maar 10 klasses beter dan kunstgras.

Kunstgrasvelden is de ideale uitkomst voor amateurclubs omdat daar de onderhoudskosten voor een echt goed grasveld gewoon te hoog liggen. En aangezien je vaak op hobbel de bobbel veldjes voetbald is het echt een verbetering. In de eredivisie waar 9 van de 10 grasvelden gewoon uitstekend verzorgd zijn is kunstgras een schande.

22 november 2012 om 17:00

Die topclubs hebben ook het budget ervoor om dit zo spik en span te onderhouden. Voor PEC Zwolle snap ik wel dat ze voor kunstgras hebben gekozen. Ze spelen relatief veel in het stadion (jeugd, vrouwen, training). Het bespaart ze veel kosten en kunnen hun eigen spel (aanvallend, technisch, verzorgd) spelen. Dit was met een echt grasveld een stuk lastiger geweest.

Maar ik hoop dat zodra PEC niet voor degradatie voetbal speelt er een echt grasveld voor in de plaats komt.

Hebben ze ook rekening gehouden met "emotionele aspecten". Ik bedoel dat wanneer een aanvoerder van een team met een overwinning van het veld af stapt, zal het betreffende veld (naar mijn verwachting) een hoger cijfer krijgen dan wanneer er wordt verloren.
Dit zou ook meteen verklaren waarom AZ dit seizoen bovenaan staat...

22 november 2012 om 15:25

Vandaar dat PSV en Twente ook hoog staan

22 november 2012 om 15:31

Dan zou Heerenveen met ze meestrijden om de 1e plaats

Overigens lijkt me dat dat emotionele aspect wel degelijk meespeelt. De afgelopen jaren lijkt het veld in Heerenveen steeds beter te worden. Het is nu een mooie dichte grasmat zonder kale plekken. Dit is het verleden wel anders geweest. Toch komt dit niet terug in de waarderingen.

Maar misschien is de algehele kwaliteit omhoog gegaan. Het lijkt er iig op dat clubs steeds beter met hun grasmat weten om te gaan.

22 november 2012 om 17:28

Of dit zou moeten verklaren waarom AZ vorig jaar de veldentest niet won.

Netjes. Ik ben trots op m'n cluppie. We deden het al goed de laatste jaren, maar het is wel mooi om te zien dat spelers van andere clubs de grasmat kunnen waarderen.

En mensen die zeggen dat de stemming van de desbetreffende persoon een rol speelt, moeten wel even verder denken, want AZ had tot voor kort een lange, ongeslagen reeks op de eigen grasmat, dus tot op dat moment hadden veel ploegen bij ons verloren of gelijkgespeeld.

Ik heb helemaal niks met kunstgrasmatten. Deze ontnemen alle charmes van het voetbal.
het hoort er toch gewoon bij dat als het regent het glad is dat als het vriest de mat hard is.
uit financieel aspect snap ik het wel. Een gemiddelde grasmat kost al gauw een ton onderhoud niet meegerekend, laat staan wat een top mat kost. Maar ik vind niet dat we hier naar toe moeten om overal kunstgras te leggen.

Prima 6de plaats voor Nec, complimenten hiervoor gaan naar van Benthum hij hefet er echt een topgrasmat van gemaakt, goede prestatie voor Nec.

Feyenoord wel opvallend laag zeg. Jarenlang geprezen voor het perfecte veld, dan valt dit wel tegen. Maar goed, uiteindelijk draait het om de punten, niet om de sprieten.

Zou leuk zijn als de lijst van de Jupiler League ook gemeld zou worden Scoort mijn cluppie altijd hoog! Alleen laatst heeft een regenwedstrijd het veld wat aangetast...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Marco BizotKeeper10
Jonas SvenssonVerdediger10
Ron VlaarVerdediger10
Guus TilMiddenvelder10
Mats SeuntjensMiddenvelder10
Joris van OvereemMiddenvelder10
Thomas OuwejanMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Donderdag 24 mei
Anderson Talisca gaat Besiktas verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren