Update: Sno heeft ingreep aan hart achter de rug; NEC wacht af

Vrijdag, 7 december 2012 om 13:55
/

Evander Sno wacht nog altijd op de medische ingreep die hem van zijn hartritmestoornissen moet verlossen. De 25-jariger middenvelder van NEC kwam eind september voor het laatst in actie, tijdens het uitduel met Feyenoord (5-1). In De Kuip kreeg hij opnieuw last van zijn hart en moest hij voortijdig van het veld.

Sno werd twee jaar geleden als speler van Jong Ajax tijdens een wedstrijd getroffen door een hartstilstand. Hij kon blijven voetballen, met behulp van een inwendig kastje dat reageert op stoornissen. Nu kan Sno middels een operatie definitief van zijn problemen worden verlost, maar NEC weet niet wanneer hij geopereerd kan worden.

"We zijn afhankelijk van de specialist die de ingreep zal uitvoeren", legt technisch directeur Carlos Aalbers uit aan Voetbal International. "Die heeft een drukke agenda, zit af en toe in Amerika. Maar we hopen en verwachten dat Sno snel kan worden geopereerd. Maar we gaan nu al naar de winterstop, dus de verwachting is in elk geval dat we Evander pas volgend kalenderjaar weer in actie zien."

Update 22 december 22:15 uur - Ingreep bij Sno wordt begin volgende maand uitgevoerd
NEC verwacht Evander Sno in januari weer terug op het veld. De ingreep om de hartritmestoornissen bij de middenvelder te verhelpen, wordt begin december uitgevoerd, zo meldt de Nijmeegse club via de officiële kanalen. Sno volgde de laatste weken een aangepast trainingsprogramma buiten NEC om.

Update 7 december 13:55 uur - Sno heeft ingreep aan hart achter de rug; NEC wacht af
Evander Sno is deze week in het ziekenhuis geholpen aan zijn hart. De ingreep moet de middenvelder van NEC van zijn hartritmestoornissen afhelpen. Alex Pastoor verwacht Sno pas in januari weer terug op het trainingsveld. Of de ingreep Sno ook daadwerkelijk van zijn stoornissen afhelpt heeft, kan Pastoor niet zeggen. "We moeten dat afwachten", zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Maar hoe dan ook, hij is er zo lang uitgeweest, dat hij straks weer op nul moet beginnen."Gerelateerd

24 reacties (laatste reactie door jeroenassen)

Oef dat is niet echt fijn nieuws voor Sno, hoop dat hij snel weer kan spelen

Stel je zat in dezelfde situatie als Sno, zou je dan niet letterlijk doodsbang zijn dat het weer mis gaat elke keer als je op het veld staat?br Ik weet dat de dokters zeggen dat hij zou moeten kunnen spelen maar het lijkt me dusdanig beangstigend dat het misschien verstandiger is als hij er mee stopt en iets anders gaat doen.

22 november 2012 om 13:29

Het maakt niet uit of hij voetbalt of niet, de kans op een eventuele hartstilstand is in beide gevallen aanwezig. Als die pacemaker gewoon goed werkt en er geen onnodige risicos met hem genomen worden, zie ik er geen probleem in dat hij volgend jaar weer in de basis van Pastoor staat.

7 december 2012 om 14:35

Als je last hebt van hartritmestoornis dan maakt het wel uit of je grote fysieke inspanning levert of niet. Er is zeker ook een kans op een hartstilstand wanneer je niet dergelijke inspanningen levert, maar die kans is wel kleiner

Natuurlijk is het beangstigend maar ik denk dat Sno een betere begeleiding en artsenteam tot zijn beschikking heeft als wij als "normale" Nederlanders zouden krijgen. Als dat team hem garandeert dat hij zijn beroep, want dat is het voor hem, op deze manier veilig kan uitvoeren dan stap je misschien makkelijker over deze angst heen. Verder weet ik zijn achtergrond qua scholing niet, maar je moet natuurlijk wel een andere optie hebben als je zou stoppen met voetbal al is je leven natuurlijk altijd belangrijker.
Ik hoop dat hij snel weer op de velden staat mits dit verantwoord is natuurlijk, want vind het een sportieve en spontane voetballer die NEC ook nog eens heel goed kan gebruiken.

22 november 2012 om 23:46

Ik denk niet dat Sno echt een betere begeleiding heeft dan iemand anders. Je mag als arts geen voorkeur tonen boven een andere patiënt, al zijn er wel enkele uitzonderingen zoals bijvoorbeeld voor een staatshoofd of minister-president. Voor topsporters is er nog een andere soort uitzondering maar ik weet niet exact hoe dat in zijn werk gaat. Waarschijnlijk gaan ze dan naar een zelfstandige specialist die werkt in het ziekenhuis.

Welnu, ik ken de exacte hartafwijking niet, maar aan het verhaal en zijn voorgeschiedenis te horen vermoed ik dat we te maken hebben met atriumfibrilleren. Voor de geïnteresseerden, google dat woord eens, zonder visuele hulpmiddelen is dat een beetje moeilijk uit te leggen.

Welnu, als het atriumfibrilleren vanuit een bepaald deel uit het hart komt kun je dit door middel van een vrij eenvoudige chirurgische ingreep (ablatie) verhelpen. Het deel van het hart wat voor ritmestroornissen zorgt brandt je in feite gewoon weg. Je kunt het vergelijken met een wrat wegbranden op de huid met vloeibare stikstof. Je brandt het weg door een katheter in de lies in te brengen en via de bloedvaten naar het hart te gaan en daar deze procedure uitvoeren.

Doordat je het 'slechte' weefsel van het hart wegbrandt (en dit kun je ook vrij nauwkeurig bepalen) zal het gezonde weefsel de normale functie terug overnemen.
Voor een uitleg: hier een mooi filmpje van het Brussel Heart Center: http://www.youtube.com/watch?v=llwgjuhho0k

Ik wil er wel nogmaals op wijzen dat ik de exacte diagnose van Evander Sno Niet ken, dit is wat ik vermoed.

Denk dat dit alleen over de wedstrijden gaat, of mag hij ook niet trainen van Nec?

22 november 2012 om 23:51

Ik denk dat hij ook niet mag trainen vanwege de kans op verergeringen van zijn hartproblemen. Omdat je hart veel meer inspanning moet leveren tijdens trainen dan in rust zal je hart elektrofysiologisch ook sneller slaan en is er een vergrote kans op nieuwe ergere stoornissen met grotere kans op hartstilstand.

23 november 2012 om 00:48

Staat om de update inderdaad dat hij een aangepast trainingsprogramma buiten NEC om doet. Wel begrijpelijk inderdaad, maar goed hij staat er in januari dan ook niet meteen. Mist wedstrijd en trainingsritme..

Verschrikkelijk dit.

Eerst een hartaanval bij Jong Ajax. Daarna verrassend op een mooie weg door middel van een prachtig seizoen bij RKC Waalwijk. Een mooie stap vooruit naar NEC en dan dit weer. Vervelend voor het Nederlandse voetbal, maar natuurlijk honderd keer zo verschrikkelijk voor Evander zelf. Sterkte man!

Vervelend nieuws dit. Hoop dat Evander zo snel mogelijk wordt behandeld aan z'n hart en dat we hem in de derby thuis tegen Vitesse op 3 februari weer kunnen gebruiken.
Evander ooohoooo!

Hopelijk is hij dan helemaal van zijn kwaal af. Dat zou natuurlijk een enorme bevrijding zijn voor hem.

Hoezo vindt iedereen dit zo verschrikkelijk nieuws? als ik sno zou zijn zou ik hier blij mee zijn. Natuurlijk is het Klote dat hij er meer dan een half jaar uitligt, maar als hij eenmaal de operatie achter de rug heeft dan zijn zn hartritme stoornissen verholpen en hoeft hij waarschijnlijk helemaal niet meer met een kastje te spelen en sowieso is de kans op een nieuwe hartaanval dan vele malen minder. kortom qua gezondheid gaat sno er alleen maar op vooruit en daar kan je alleen maar heel blij mee zijn.

welke specialist is dit eigenlijk? Is dat die brugada uit Belgie niet?

IK heb geen idee hoe dit allemaal in zijn werk gaat maar weet niet als ik hem was of ik nog zou durven voetballen. Ik krijg zelfs het gevoel als ik naar de tv zit te kijken en hij valt of wat dan ook al gelijk een naar gevoel. Maar hoop als die zelf het graag wil dan voor hem dat die zo snel mogelijk weer kan voetballen en nog zo lang mogelijk (gezond) kan voetballen dan

ik gun die man het beste maar het zou me niet verbazen als er weer wat schokkends gebeurd!!!

Met deze (weers)omstandigheden is het inderdaad maar afwachten met Sno...

Nee, zonder gein, hoop dat hij nu van zijn kwaal af is en weer op de velden te vinden is.

Ik heb mijn twijfels of deze speler dit seizoen nog in actie gaat komen.

Mocht het voor het einde van het seizoen nog niet goed gekomen zijn met Sno, doet NEC er verstandig aan zsm afstand van deze speler te doen. Sno kan er niets aan doen, maar voor NEC kost hij een vermogen aan salaris.

Ben benieuwd hoe ze erachter komen of het geholpen heeft..

Erg jammer voor Evander en Nec! hoop dat hij snel weer voetbald!

Sterkte Evander!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

NEC

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Jong Ajax7634
3.NEC7336
5.Jong PSV6423
Voor de complete stand: Jupiler League
SpelersPositieW
Joris DelleKeeper00
Maarten PaesKeeper00
Van DuinKeeper00
Joshua SmitsKeeper00
Guus JoppenVerdediger00
Mart DijkstraVerdediger00
Ted van de PavertVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina NEC.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina NEC.

Nederland
18 fans
Middenvelder, 31 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 26 april
Real Madrid wil Manchester City aankomende zomer beroven van een basiskracht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren