De onbegrijpelijk logische keuze voor Capello

Vrijdag, 24 augustus 2012 om 12:58 door Koni078

Fabio Capello heeft zijn eerste wedstrijd als bondscoach van Rusland erop zitten. In een vrij goed duel werd het uiteindelijk 1-1 tegen Ivoorkust. Toch kan ik niet geheel tevreden zijn met de aanstelling van de 66-jarige Italiaan. Met Engelse spelers communiceren was al moeilijk genoeg voor hem en het Russisch zal nóg moeilijker worden om onder de knie te krijgen. Rusland heeft een serieus probleem als het gaat om (goede) nationale trainers.

/

Wanneer iemand een andere mening heeft of boos wordt, zien ze dat meteen als een persoonlijke aanval en dan willen ze ook niets meer met je te maken hebben. Goede voorbeelden hiervan zijn Stanislav Cherchesov en Anatoliy Byshovets. Cherchesov had in zijn Spartak Moskou-periode diverse conflicten met Yegor Titov, die zich ernstig zorgen had gemaakt over de slechte prestaties van 'zijn' Spartak. De club leed een historische 1-5 nederlaag tegen aartsrivaal CSKA Moskou en verloor ook in de voorronde van de Champions League twee keer met 4-1 van Dynamo Kiev, de klassieke aartsrivaal. Nadat Titov door Cherchesov bij het tweede werd gezet, verliet de clubicoon de club, ging naar Khimki en dat zorgde ervoor dat het publiek zich tegen de huidige Terek Grozny-trainer keerde. Hij werd na de 4-1 nederlaag tegen Kiev ontslagen.

Ook Byshovets had bij Lokomotiv Moskou diverse conflicten met clubicoon Dmitri Loskov, die uiteindelijk besloot om na tien jaar Loko voor Saturn Ramenskoye te spelen. Nadat Byshovets ontslagen werd en de club koos voor Yuri Semin, keerde Loskov terug bij de club waar hij thuis hoort. Over Byshovets zei hij nog: ''Byshovets zei tegen ons dat hij door de club is gekozen om ons te leren voetballen. De Russen zijn zulke uitspraken wel gewend, maar de legionairs waren verbaasd door deze toespraak.''

Een ander probleem is dat de trainers die 'wij' op dit moment hebben of te licht zijn voor de baan of het niet willen. Met te licht bedoel ik dat de coaches niet constant genoeg zijn. De ene keer draaien ze een goed jaar en de andere keer gaat het dramatisch. Goede voorbeelden hiervan zijn Sergei Silkin, Leonid Slutsky en Yuri Krasnozhan. Silkin heeft vorig seizoen met Dynamo Moskou uitstekend gepresteerd door derde te eindigen, maar dit jaar ging het helemaal mis. Silkin had vorig seizoen al een conflict met de grote vedette Andriy Voronin, die niet meer met hem samen wilde werken doordat de 55-jarige coach de voorkeur gaf aan Zvejzdan Misimovic. De Oekraïense spits vertrok op huurbasis naar Fortuna Düsseldorf. Ook Aleksandr Samedov, die voor acht miljoen euro vertrok naar Lokomotiv, had geen goed woord voor hem over. Samedov vertelde de media dat de keus om naar Cherkizovo te gaan puur aan Silkin lag, omdat de trainer het niet meer in hem zag zitten. Het werd een heus moddergevecht nadat Silkin beweerde dat de rechtsbuiten voor het geld koos en dat Dynamo niet tegen wil en dank een ongemotiveerde speler willen behouden. Na de 0-4 nederlaag tegen de grote rivaal Spartak, heeft Silkin besloten om op te stappen en heeft de Politieclub uiteindelijk gekozen voor Dan Petrescu. Voronin is wél bereid om onder Dmitry Khokhlov, die na het opstappen van Silkin de honneurs waarnam, te werken en waarschijnlijk ook wel onder Petrescu.

Ook Slutsky is niet geschikt om CSKA Moskou te leiden. Onder zijn leiding blijft CSKA maar achteruit gaan en is geen enkele speler meer beter geworden. Pavel Mamaev, die onder Valery Gazzaev een topcontroleur was, staat nu stil in zijn ontwikkeling en is voorbijgestreefd door Pontus Wernbloom en Rasmus Elm en ook van Sekou Oliseh is helemaal niets goeds te zien. Zijn laatste goede wedstrijd die de Liberiaan speelde, was op 26 maart 2010, toen CSKA thuis met 4-0 won van Anzhi Makhachkala. Sekou maakte twee goals. De resultaten vallen ook enorm tegen. De ene keer word je thuis helemaal weggetikt door Zenit Sint-Petersburg(1-3) en de andere keer domineer en win je van Anzhi (1-0). Evgeni Giner blijft dus in Slutsky geloven, al denk ik dat Giner hem al veel eerder had moeten ontslaan.

De nieuwbakken Kuban-trainer Krasnozhan mag ook niet ontbreken. De trainer van Aras Özbiliz heeft een harde aanpak die niet gewaardeerd werden door Anzhi-vedetten Roberto Carlos en Samuel Eto'o. Binnen twee maanden moest Krasnozhan plaatsmaken voor Guus Hiddink. Ook Loko-voorzitster Olga Smorodskaya deed er alles aan om de bebrilde Krasnozhan eruit te werken. Zij nam zelfs het woord ‘matchfixing’ in haar mond, iets wat nooit werd bewezen. ''De Anzhi-periode was mijn fout. Dat was gedoemd te mislukken. Bij Loko heb ik echter niet gefaald. Het team draaide goed en daarom was mijn ontslag zeer verwarrend'', zei Krasnozhan. Met Slaven Bilic heeft Loko inmiddels een trainer met gezag.

De spelers die de dienst uitmaken bij de Russische topclubs houden dus vooral van trainers die status hebben. De beste trainer op dat gebied is Valery Gazzaev, maar of Gazzaev nog op het veld gaat staan, is nog maar de vraag. Snor is als voorzitter van Alania Vladikavkaz bezig om zijn oude club via een soort ‘Johan Cruijff-visie’ weer terug naar de top te brengen. Zijn zoon Vladimir traint de Ossetische club en papa Valery is het boegbeeld; hij staat de pers uitvoerig te woord en regelt bijvoorbeeld een nieuw stadion. Gazzaev zal de komende tijd dus niet meer op het veld gaan staan. Ook Valery Karpin concentreert zich liever op zijn baan als algemeen directeur bij Spartak, terwijl de spelers met plezier naar de training gingen. Diniyar Bilyaletdinov zei zelfs dat de trainingsmethodes van Unai Emery niet zoveel verschillen met die van Karpin.

Dat de bond voor Capello gekozen heeft, valt dus ook wel te begrijpen. Capello kan uitstekend met vedetten omgaan. Geen enkele speler zou het in zijn hoofd halen om Capello tegen te spreken. Wat Rusland dus nodig heeft, zijn toekomstige trainers die status hebben en kunnen delen wat zij hebben meegemaakt, zoals Karpin. Capello is dus niets meer dan een tussenoplossing totdat Rusland de ideale Russische bondscoach gevonden heeft. Hopelijk staat hij nog voor het WK 2018 op.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 6 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

14 reacties (laatste reactie door maartenvrossum)

Leuk om te lezen, maar ik vind het te veel info in 1x daardoor is het een ietwat hapsnap ce gewordenbr Sinds ik als internationaal chauffeur vaak in Rusland ben geweest probeer ik het land en de volksaard een beetje te begrijpen en je ce levert daar een bijdrage in. Dank daarvoor.

24 augustus 2012 om 13:48

Bedankt voor je feedback. Voor de volgende probeer ik het om er wat minder info van te maken.

Heb je het een beetje naar je naar je zin in Rusland? Normaal gesproken krijgen mensen al rillingen als ze over het land denken.

Heerlijk land, mensen zij ontzettend gastvrij en proberen het je op alle manieren je het naar de zin te maken. Kom er al vanaf 1989 rn kan dus zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben, maar het land echt begrijpen gaat mij niet lukken. Moet ook altijd lachen als ik hier de reacties lees over Rusland alle vooroordelen worden uit de kast gehaald koud niks te beleven etc. Nou na Andalusie is het mijn favoriete bestemming

Goed stuk. Veel info, maar nuttige info. Het is een verfrissende invalshoek, daar buitenlandse trainers voor een nationale selectie meestal met argusogen bekeken worden. Hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik niet precies weet hoe dat in Rusland gaat.

Door het blootleggen van de zwaktes van de huidige Russische toptrainers geef je je mening veel kracht bij. Rusland is een heel 'eigen' land en je geeft ook terecht aan dat Capello daar waarschijnlijk de nodige moeite mee gaat krijgen.

Jij laat zien dat je met goede research en kennis van zaken, mensen kunt informeren, enthousiasmeren en vermaken. Dat is waar het omgaat, je kennis delen met anderen en een gefundeerde mening geven.

24 augustus 2012 om 18:14

In Rusland is dat niet anders. Voor Hiddink hebben ze een uitzondering gemaakt, maar bij Advocaat was men ook behoorlijk sceptisch. Capello heeft dezelfde status als Hiddink, maar het is nog maar de vraag of hij het aan kan. Hij zal wel wat meer verstand van ons voetbal moeten hebben, want een Fedor Smolov, die nog niets heeft bewezen, zou eigenlijk in de voorselectie mogen zitten(ook al denk ik dat Smolov wel de potentie heeft).

Heerlijke CE! Ik volg het Russische voetbal nu een kleine 1.5 jaar.. Vooral Cska is mijn club geworden (ook dankzij mijn vriendin die russisch is en Cska fan is) maar toch ook Zenith.. die ook al jaren geen Russische trainer meer hebben.. En dat zie je terug in de resultaten van de afgelopen paar jaar. Ik vind het jammer, maar over Slutsky heb je gelijk, een paar jaar geleden wonnen ze nog de Uefa Cup (2005) en daarna werd het langzaam minder en minder.. en de wedstrijd tegen Zenith heb ik gezien.. ik dacht echt wat is hier aan de hand.. maar goed, ik denk dat het Russische voetbal nu steeds bekender wordt en ook steeds aantrekkelijker, het is echt een voetballand in opkomst. Dus ik verwacht dat er binnen nu en een paar jaar een nieuwe (jonge) trainer gaat opstaan die misschien nu nog voetbalt maar op internationaal niveau (bij wijze een Arshavin, Bilyaletdinov etc.) die in Engeland heeft lopen ballen. Toch wel een talentvolle trainer moet gaan komen.

Ik vind je CE zeker interessant en voor mij (die het voetbal daar wel redelijk volgt) is het niet teveel informatie, ik vind het maar net hoe je ervoor open staat. En het maakt mijn kijk op het Russische voetbal alleen maar interessanter hoe de gedachte gang daar is achter bepaalde clubs/trainers.

Keep up the good work! Spasibo!

Zoals je al vroeg aan Wandering, vind ik Rusland een heerlijk land om heen te gaan! Ben er nu 2x geweest, vorige week donderdag na een maand weer terug gekomen

24 augustus 2012 om 23:18

De groep is in principe hetzelfde. Alleen zijn die spelers nu wat ouder geworden en in plaats van in Brazilie te kijken, kijken ze nu in Nederland naar goedkope spelers.

Spalletti had trouwens Semak getipt als toekomstige trainer. Hij is bij elke Russische club aanvoerder geweest en zelfs 10 jaar captain bij ons.

25 augustus 2012 om 00:11

Ik schat denk dat Semak dat wek gaat worden.. Als je hem in het veld ziet lopen en de lijntjes toch nog zo uitzet en ook nog meedoet op deze leeftijd op dit niveau! Chapeau! En inderdaad CSKA heeft al een poos 'dezelfde' ploeg alleen zie ik elke wedstrijd geen echte vaste patronen in het spel.. Dat vind ik zo jammer want de meeste spelers zitten nou wel op een leeftijd dat ze moeten gaan presteren.. Alleen denk ik dat Vasiliy Berezutskiy 'over the hill' is helaas..

25 augustus 2012 om 01:05

Niet alleen Vasiliy, maar ook Ignashevich en Aleksei Berezutskiy zijn over the hill. Dat gold ook voor Aldonin en Semberas, vandaar dat ze nu weg zijn.

25 augustus 2012 om 21:06

ja klopt! Maar ook weer plannen om naar Russia te gaan binnen afzienbare tijd?

25 augustus 2012 om 21:21

Op dit moment niet, maar zoals de voetballers dat mooi zeggen: zeg nooit nooit.

Goede CE ik vond het veel informatie, maar het is ook weer niet zo dat je wooden weg kan laten. Je hebt goed je mening naar voren gebracht. Ik vind dat er een russische coach op moet gaan staan ternauwenood iemand die alleen maar assistent is geweest of een status als speler heeft. Verder volg ik het russische voetbal niet echt, maar het wordt langzaam aantrekkelijker.

Ik begrijp dat u voor een nogal verwarrende titel wilt zorgen, maar het begrip 'logisch' kan nooit samenhangen met een begrip als 'onlogisch'. Dus vanwaar die onnodige creativiteit van uw kant?

Daarnaast had ik van had ik van het door uw genoemde russische trainersgilde nog nooit gehoord. En ik had sterk de indruk dat u ook niet zo'n grote pet op had van al die Russische trainers, dus dan lijkt Cappelo (of hoe die ook mag heten) met zijn staat van dienst wellicht de geschikte bondscoach te zijn.

Dus kan ik niet anders concluderen dat dit hele verhaal totaal overbodig is geweest en dus nog overbodiger om het helemaal uit te lezen.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 66
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Dinsdag 22 mei
Drie clubs hebben Marouane Fellaini momenteel een concreet aanbod gedaan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren