wk2018

‘Zo veel prijzen pak je niet in je carrière, of je moet Seedorf heten’

Zondag, 15 juli 2012 om 18:58

TILBURG – Uitstraling en traditie. Dat heeft Willem II absoluut, voor Nederlandse begrippen. Maar het gaat nog altijd om kwaliteit. Hoeveel ambitie de club ook heeft, het blijft de vraag of de kersverse Eredivisionist uit Tilburg nu al de sportieve capaciteiten heeft om te overleven. En uiteindelijk weer zoals vanouds een blijvertje wordt op het hoogste voetbalpodium van ons land.

Door QASIM HAKIM

/

Er heerst positivisme in Tilburg, bij het publiek en ook bij coach Jurgen Streppel die vorig jaar werd aangesteld en meteen via de nacompetitie wist te promoveren. “Van optimisme was vorig seizoen al sprake. Toen Willem II naar de Jupiler League degradeerde zag je dat er bij de toeschouwers een last van de schouders viel en de gedachte ‘we kunnen eindelijk opnieuw beginnen’ overheerste dan ook. Iedere uitwedstrijd werden we gesteund door veel meegereisde fans. Bij de uitwedstrijden tegen FC Dordrecht en Fortuna Sittard zaten er zelfs meer dan duizend mensen in het uitvak. Dat waren er meer dan de aanhangers van de thuisspelende ploeg. Fantastisch.”

Streppel glimt en zit er ontspannen bij op zijn kantoor in het stadion. Dat was een maand of tien geleden wel anders. Willem II kende namelijk een matige eerste seizoenshelft in de Jupiler League. “Tijdens de winterstop hebben we vervolgens een aantal nieuwe spelers gehaald en zijn we anders gaan voetballen. Dat leverde in het begin nog niet veel punten op, maar later wel.” Getuige de laatste negen competitiewedstrijden, waarin de Tilburgers ongeslagen bleven met zes overwinningen en drie gelijke spelen. Ook in de nacompetitie werd geen enkele van de vier wedstrijden verloren, met promotie als gevolg. Het Willem II van Streppel behoort daardoor tot een illuster rijtje. Het is slechts één van de vier ploegen die de laatste dertig jaar na degradatie uit de Eredivisie meteen na een jaar wist terug te keren.

/

“Voor mij persoonlijk is dat natuurlijk ook een hoogtepunt. Zoveel prijzen pak je niet in je carrière, of je moet Clarence Seedorf heten.” De man van Botafogo, die in zijn eentje meer internationale hoofdprijzen verzamelde dan alle spelers van het Nederlands elftal samen. Het dramatisch verlopen EK in Polen en Oekraïne leidde tot het ontslag van Bert van Marwijk en Streppel doet zijn zegje over de gang van zaken rondom de voormalige keuzeheer van Oranje. “Waar ik me aan heb gestoord zijn de open sollicitaties van coaches voordat Bert überhaupt vertrokken was. Respectloos.”

Enfin, terug naar Willem II. En Willem II is terug, na een jaar afwezigheid. En nu? Streppel: “Kwantitatief gezien staat we er goed voor. Het is natuurlijk de vraag of we kwalitatief gezien voldoende in huis zullen hebben. Onze spelersgroep heeft niet veel Eredivisie-ervaring, maar barst wel van de ambitie. We hebben een mix van jeugdige talenten en topspelers uit de Jupiler League binnengehaald, zoals bijvoorbeeld Jordens Peeters en Philip Haastrup. Twee verdedigers die bij hun vorige club, respectievelijk FC Den Bosch en Helmond Sport, aanvoerder waren.” Net zoals veel van zijn spelers debuteert Streppel in de Eredivisie, als coach dan. “Allemaal niet zo spannend, als je bedenkt dat onze technische staf gezamenlijk meer dan vijfhonderd Eredivisiewedstrijden achter zijn naam heeft staan; John Feskens, Raymond Vissers, Jack de Gier, Dirk-Jan Derksen en ikzelf.”

Streppel is niet van plan om zich in te gaan graven ‘a la’ De Graafschap dat uiteindelijk via de nacompetitie degradeerde. “De enige methode om te overleven is zo veel mogelijk de aanval te zoeken. Natuurlijk is handhaving, hoe dan ook, de doelstelling. Maar het liefst moet dit gepaard gaan met een progressieve spelontwikkeling, in aanvallende zin. Dat is de idealist die in mij schuilt. Als voorbeeld neem ik Italië. Een ploeg die jarenlang alleen maar heeft verdedigd en daar onder bondscoach Cesare Prandelli van af is gestapt. Je zag het resultaat tijdens het afgelopen EK. Je moet een goede mix zien te vinden. We gaan in een 4-3-3-formatie spelen en proberen zoveel mogelijk druk op de helft van de tegenstander te zetten.”

/

“Het is natuurlijk ondenkbaar om Ajax negentig minuten lang te gaan afjagen in de Amsterdam ArenA, maar er zullen zeker momenten in de wedstrijd komen dat het wel kan.” Voordat Streppel zijn aanvalsdrang kan gaan inzetten zullen er zeker nog een aantal aanvallers gehaald moeten worden. “Daar ligt onze eerste prioriteit. Momenteel is onze enige echte aanvaller Donny de Groot. Veel mensen zullen zegen dat hij met zijn 32 jaar op leeftijd is, maar daarentegen wel altijd fit. Daar gaat het om. Donny is een echte prof en vorig seizoen was hij goed voor veertien doelpunten. Hij is wel een spits die het beste uit de voeten komt in het vijandelijke zestienmetergebied. Daar moeten we dus ook zien te komen.”

Willem II heeft nog vier weken de tijd. Dan staat de openingswedstrijd op het programma, uitgerekend tegen aartsrivaal NAC Breda. “Willem II eindigde zijn Eredivisieavontuur in mei 2011 met een thuiswedstrijd tegen de Bredanaren die met 0-1 ging verloren, en begint nu opnieuw met de beladen derby in eigen huis. “Ongeacht tegen wie we spelen is het belangrijk dat we een goede start maken. In het verleden keek ik nooit naar het programma, maar dat veranderde afgelopen seizoen. Toen speelden we van de eerste negen wedstrijden in de tweede seizoenshelft er maar liefst zes uit. Dat is ontzettend krom. Daardoor kwamen we ook niet goed uit de startblokken. RKC Waalwijk had vorig seizoen bijvoorbeeld een geweldige start in de Eredivisie door een gunstig programma. Natuurlijk kom je uiteindelijk iedereen tegen, maar de volgorde is wel degelijk van invloed. Los van dit feit is het voor het publiek natuurlijk prachtig om het seizoen met een thuiswedstrijd tegen NAC te openen.”


Poll

Weet Willem II degradatie te ontlopen?


Gerelateerd

38 reacties (laatste reactie door superboeruhhh)

Willem II heeft ooit nog eens in de CL gespeeld. Dat kun je je haast niet meer voorstellen. Bij Willem II hebben goede spelers zoals onder andere Marc Overmars, Ullrich Van Gobbel, Tomas Galasek, Sammi Hyppia, Joris Mathijssen en Jaap Stam gevoetbald. Dat was in de hoogtijdagen van Willem II. Ze werden zelfs het ''ajax van het Zuiden'' genoemd. Daarna kocht AZ een paar goede spelers bij Willem II weg. Dit heeft Willem II niet meer op kunnen vangen. Helaas is het daarna elk jaar een stukje slechter gegaan.

Na het vertrek van Hans Verbunt en Andries Jonker was er geen redden meer aan en is Willem II na twee seizoenen uiteindelijk gedegradeerd. Ze hebben nog op het randje van de afgrond gestaan, maar door de sponsors en financiele steun van de fans hebben ze de ondergang weten te overleven.
De terugkeer naar de Eredivisie zal niet makkelijk zijn, maar ze spelen zich nu tenminste weer in de picture. De jeugdopleiding levert eindelijk weer eens goede talenten af. Er wordt dus hard aan de toekomst gewerkt. Deze week hebben ze voor 3 jaar een nieuwe hoofdsponsor vastgelegd. De club begint eindelijk werer uit het dal te klimmen.
Willem II hoort zonder twijfel gewoon in de Eredivisie, net als clubs als bijvoorbeeld Sparta, Nac, NEC en Vitesse.

Afgelopen seizoen zaten er genoeg dramatische wedstrijden bij.
De intentie om aanvallend te voetballen is voor mij al voldoende. Soms lukt het gewoon niet omdat je zelf niet goed genoeg bent of omdat de tegenstander te sterk is. Dat zal komend seizoen dikwijls genoeg voorkomen.

Als Willem II zich via de nacompetitie weet te handhaven is het seizoen al meer dan geslaagd.
Dit jaar staat in het teken van overleven. Ik denk dat Willem II een erg zwaar jaar tegemoet gaat. Ze zullen met Nac, RKC en FC Zwolle uit moeten maken wie er rechtstreeks degradeert.

15 juli 2012 om 19:42

Geef die man een groen randje.

Wat vind je trouwens van de ontwikkeling van Lumu?

16 juli 2012 om 08:29

@ scrumpti0uz

Ik ben vooral benieuwd hoe spelers als Lumu en Misjidan zich nu door gaan ontwikkelen.
Ik denk dat deze spelers in de toekomst een flinke transfersom op kunnen gaan leveren.

De jeugdopleiding van Willem Ii/rkc is weer op de weg terug. Er worden eindelijk weer eens talenten afgeleverd.
De A1 en de Beloften spelen weer op het hoogste niveau en zij hebben het vorig jaar uitstekend gedaan.

15 juli 2012 om 21:18

Je geeft een leuke samenvatting, maar je haalt veel dingen door elkaar. Willem 2 heeft inderdaad CL gespeeld, maar niet met de namen die jij opnoemt. Misschien wel een Hypia en Galasek, maar de grote man was toen Bert Konterman. Een andere reden achter CL, was het beleid. Martin van Geel was toen de TD en Co Adriaanse was een geweldige coach.

Beide gingen naar AZ en namen veel spelers mee. Willem 2 heeft het nooit meer kunnen opvangen omdat er geen goede TD en trainer ervoor terug kwamen.

Dit is ook het enige waar ik bang voor ben met een TD als Van Geel. Deze man is een ware held in het halen van goedkope, maar effectieve krachten. Echter als hij ergens anders heen gaat, neemt hij ze weer mee, meestal gratis.

15 juli 2012 om 23:05

Hij weet dan inderdaad alle transferclausules en dergelijke en kan dus alle spelers voor het minimale bedrag wegkapen! Alhoewel Willem II dat toch weer redelijk goed heeft gemaakt door El Hamdaoui (7.800.000) en Dembele (4.200.000) voor flinke bedragen te verkopen

16 juli 2012 om 08:27

@ kx22

Ik geef inderdaad niet helemaal een volledige weergave van de spelers. Maar het zijn slechts voorbeelden van enkele goede spelers. Ik had bijvoorbeeld ook spelers al El Hamdaoui en Dembele kunnen noemen. De genoemde spelers hebben niet allemaal tegelijk bij elkaar gevoetbald, maar het waren slechts voorbeelden.

Willem II heeft inderdaad zijn succes te danken aan onder andere Co Adriaanse en Van Geel.

Nou ik ben benieuwd...de ambitie om aanvallend te gaan spelen spat er vanaf, maar daar heb ik afgelopen jaar in de Juup zomaar weinig van gezien. Ik vond Streppel vaak veel te behoudend en niet uitgaande van de kracht van zijn eigen ploeg. Laten we maar hopen op een RKC scenario....

15 juli 2012 om 09:00

Dit jaar staat in het teken van overleven. De jeugdopleiding begint zijn vruchten af te werpen. Hopelijk breken er een paar talentjes door zoals bijvoorbeeld Theo Martens

De tegenstanders zal 9 van de 10 keer sterker zijn, dus ik verwacht weinig aanvallende wedstrijden.

15 juli 2012 om 20:06

@totti_nr10

Iedereen dacht precies hetzelfde van Rkc, als ze het overleven is het seizoen geslaagd, en uiteindelijk streden ze tegen Vitesse om een plek in de EL, zo zie je maar dat kleine ploegen niet onderschat mogen worden,

16 juli 2012 om 08:31

Het seizoen dat RKC Waalwijk gehad heeft is slechts een positief incident van een promovendus. Ik denk dat het realistischer is om te denken dat het een zwaar seizoen gaat worden voor PEC Zwolle en Willem II.

Ik denk dat Willem II toch een heel moeilijk seizoen weer krijgt.
Ze zijn één jaar weg geweest maar hebben zoveel spelers kwijtgeraakt die gewend waren om Eredivisie te spelen.
NAC telt op dit moment ook niet ze grootste jaren dus dat beladen duel kan nog best spannend worden ook.
DE competitie begint met veel krakers in ieder geval. Wel jammer want dan is een groot deel van noord Nederland nog op vakantie zoals ik.
Want Ajax - AZ staat ook gelijk op het programma.

Het hart van brabant, weet niet waar deze auteur vandaan komt?!

Het hart van Brabant is nog altijd Helmond.....daar waar Streppel de mooiste jaren heeft gehad als voetballer en trainer.....

Nou ik ben benieuwd wat de ploeg uit Tilburg ons gaat brengen komend seizoen.
De ambitie is er om aantrekkelijk te gaan spelen, of het de spelers er voor heeft is een tweede.
Ik vrees voor de Tilburgers dat ondanks alle ambitie's ze één van de degradatie kandidaten zullen zijn samen met Nac, Vvv, PEC Zwolle, en ik vrees ook Utrecht want ook daar zit het niet goed momenteel.

Wt een onzin; Bij de uitwedstrijden tegen FC Dordrecht en Fortuna Sittard zaten er zelfs meer dan duizend mensen in het uitvak. Dat waren er meer dan de aanhangers van de thuisspelende ploeg. Fantastisch.” bij Fortuna zaten er duidelijk meer Fortuna Supporters en dankzij die Fortuna supporters hebben jullie het record omtrent meeste toeschouwers in de JL. Er waren veel uit supporters van Willem II maar overdrijven is een kunst

15 juli 2012 om 23:08

Dat is inderdaad heel erg overdreven, aangezien er maar 800 man in het uitvak kunnen, maar er zaten toen ook heel veel Willem II supporters in de thuisvakken van Fortuna...

Ik zag gister een opstelling voorbij komen van Willem2 maar daar moet toch nog wel wat kwaliteit bij. Ik denk dat het dus met deze 11 nog niet mogelijk is om met een 433 resultaat te halen.

Als NAC zou degraderen naar de Jupiler League zou ik ook naar veel meer uitwedstrijden gaan omdat dan de vervoersconstructies veel aangenamer zijn. Nu ga ik gemiddeld naar 9 uitwedstrijden per seizoen. Maar mij krijg je echt niet bij Ajax of Feyenoord naar binnen want je wordt daar gewoon als vee behandeld.

Desondanks wel mijn respect voor mijn buren-supporters die dan toch na degradatie hun club blijven steunen. Je kunt een club of aanhang nog zoveel haten, maar ik heb wél het respect voor de échte supporters die hun club onvoorwaardelijk steunen, en dan maakt het me geen bal uit of ze nou voor Ajax, BV Veendam, Willem II of het mooie NAC zijn.

15 juli 2012 om 19:39

Den hoge,

In de jupiler league valt het ook vies tegen, als je merkt dat we zelfs een combi krijgen opgelegd naar respectievelijk Almere city & FC Volendam valt je niks meer in.
FC Eindhoven uit, moesten we 2x (op 100 km) ons kaartje inwisselen op een parkeerplaats langs de autoweg.
Zelfs naar BV Veendam werden we verplicht om in een idiote bus te zitten.

Jupiler League lijkt zo mooi, maar dat begint ook steeds minder mooi te worden met betrekking tot de regels.

15 juli 2012 om 20:25

geen gedoe met de buscombi, gewoon lekker in het vakkie van de thuisclub gaan zitten met bier op de tribune is ook niet verkeerd, je moet je alleen wel inhouden wanneer je cluppie scoort haha

16 juli 2012 om 04:03

@fortunarul3d

Toch jammer dat er overal zulke scherpe regels zijn aangezien wij, als vaste supporters, zo steeds verder in een hoekje worden geduwd. Ik baal er echt enorm van dat er allerlei risicofactoren een rol zijn gaan spelen terwijl er gewoonweg niets aan de hand is. Belastingscenten worden misbruikt en de supporters zijn de dupe.

Waarom hebben de supporters tegenwoordig geen inspraak meer hierin? Onze wijze bond weet altijd alles beter, maar ik heb het idee dat er daar alleen maar commerciële mensen zitten die geen bal verstand hebben van het woord clubliefde.

Willem 2 is vorig seizoen door veel clubs zoals Fortuna, Helmond en Den Bosch van de mat gespeeld. Ze hebben enkel veel geluk gehad in de Play-offs, met een ietwat 'lucky'-winst op Sparta en tegen Den Bosch hadden ze in de return de scheids wel erg mee, een geluksschot van afstand en de 2e vlak na de staking.. Al met al geen terechte promotie. Ik wens ze alle succes in de Eredivisie maar ik zie het somber in voor ze.

16 juli 2012 om 22:32

Grappig dat je een promotie onverdiend kunt noemen als je over twee wedstrijden beter bent dan den bosch en sparta en in de jupiler league de laatste 9 wedstrijden ongeslagen bent gebleven. In het begin verliep het vaak stroef en vooral de verdediging oogde soms erg onzeker. Maar wat jij nu doet is zeer onterecht om willem II zo af te schilderen, want deze promotie is zeker wel verdiend,

Lucky afstandsschot? Als marc hocher schiet zijn dit geen geluksschoten. Dit zijn geplaatste ballen. Zo legt hij er een aantal in het seizoen in. Die man heeft een trap in de benen waar je u tegen zegt

15 juli 2012 om 21:15

Hocher is die man die bij Ado nog geen 30 min gemaakt heeft. De man die tijdens trainingen achterop liep.

15 juli 2012 om 23:11

Maar wel de man de gouden traptechniek, die er dit seizoen wel 5 op deze manier in heeft gepeerd!

16 juli 2012 om 04:05

Ja en dat deed Lasnik vorig jaar ook, maar kijk maar wat hij nu bij NAC presteert....

16 juli 2012 om 14:26

Lasnik heeft toch nog wel een wat beter traptechniek dan Höcher! En hij heeft dit seizoen helaas weinig kansen gehad bij nac.. Afin, hoop dat hij op 10 augustus z'n traptechniek even verleerd is ;

''bij de uitwedstrijden tegen FC Dordrecht en Fortuna Sittard zaten er zelfs meer dan duizend mensen in het uitvak. Dat waren er meer dan de aanhangers van de thuisspelende ploeg. Fantastisch.”

Klinklare onzin. Er zaten namelijk 6500 toeschouwers die wedstrijd.

Weet je wat wel zo was, mijnheer Streppel? Fortuna zong Willem-ii weg in hun eigen Tilburg. En Willem-ii heeft hun huidige record aan de 900 Fortunezen in Tilburg te danken. Volgens mij haalt die kale knikker een aantal dingen door elkaar.

Groot respect voor Willem-ii, overigens. Ik hoop dat jullie erin blijven dit seizoen want een club als Willem-2 hoort niet in de JL thuis. Willem-2 uit was mijlenver de beste wedstrijd van het seizoen. Een eredivisie-waardige ambiance van beide supporterskampen.

15 juli 2012 om 21:13

Ik ben het met je eens. Ik vind dat als Streppel een keer wordt geinterviewd , dat hij niet zo een onzin moet uitkramen.hij werd het halve seizoen weggespeeld door ploegen als Almere city , Fortuna Sparta , Zwolle , Helmond en ga maar door. Hij heeft net als mijn ploeg Ado aantal jaar geleden de promotie gestolen van Rkc en W2 nu van Sparta.

Willem 2 mag blij zijn als ze een kwart van de thuis wedstrijden weten te winnen en 3 uitwedstrijden. De gouden code is nog altijd jaren 30 punten is handhaving en 9 van de 10 keer was het ook zo. Hoe ze het doen maakt geen zak uit, enkel wat De Graafschap liet zien vorig jaar leek helemaal nergens op , terwijl die zeker de voetballers hadden om wat aanvallender te spelen.

15 juli 2012 om 23:15

Dat van dat Fortuna Willem II heeft weggezongen in eigen stadion is klinklaren onzin. Vanuit het uitvak lijkt dit natuurlijk omdat je door elkaar wordt overgalmt. Maar vanuit de rest van het stadion was duidelijk te horen dat de Kingside er ver bovenuit kwam.

neemt niet weg dat het wel een geweldige ambiance vanuit beide supporterskampen was! Maar naar m.i. was dat tegen Zwolle toch veel mooier, waar de Zwolle fans toch mooi met ons mee gingen zingen: 'breda, Breda, Tilburg Komt Eraan!' en het uiteindelijk veranderde naar Zwolle, Zwolle, Tilburg Komt Eraan! En uiteindelijk hebben ze nog gelijk gekregen ook

16 juli 2012 om 03:25

Dit bericht kwam vanuit Fortuna-supporters verspreid aan de overkant en Fortuna-sponsors op de hoofdtribune.

Of het daadwerkelijk zo was. Ach, wat maakt het uit. Het was een mooie wedstrijd en qua ambiance 10x zo mooi dan eredivisie-wedstrijden van Rkc, Excelsior, VVV etc.

We zijn daar overigens wel goed wegkomen met een punt. Jezus wat misten jullie kansen.

Met hoeveel was Zwolle daar?

16 juli 2012 om 14:25

Ja wat hebben wij daar een kansen gemist, pff

Zwolle was daar volgens mij maar met een man of 300, dat was niet echt veel of zo, maar het was mooi dat de Zwolle-fans gewoon met ons mee gingen zingen ;.

Was ook mooi tegen Veendam, die 11 supporters in het uitvak deden de wave met ons mee

Ik hoop voor Willem 2 in ieder geval dat ze niet meer hoeven terug te keren in de Jupiler League. Diverse clubs hebben paar mannetjes van 13-14 jaar de ouwere gardes uitgedaagd.

16 juli 2012 om 14:29

Dat is volgens mij alleen in Almere (volgens mij) gebeurd?

‘Zo veel prijzen pak je niet in je carrière, of je moet Seedorf heten’
Jurgen Streppel is niet van plan om met Willem II, net als De Graafschap afgelopen seizoen overkwam, direct weer te degraderen naar de Jupiler League. “De enige methode om te overleven is zo veel mogelijk de aanval te zoeken”, verzekert de oefenmeester

Het kan aan mij liggen hoor, maar de Graafschap heeft 2 seizoenen in de Eredivisie gespeeld, in 2010/2011 zijn we 14e geworden.

Dan wordt er in dit stuk gekeken naar de verdedigende tactiek van de Graafschap, dit was tegen de wil van spelers/supporters, maar de Graafschap heeft Roelofsen zijn gang laten gaan door ons naar de Jupiler League te laten afglijden. Ulderink speelde totaal anders, aantrekkelijker en aanvallender dan Roelofsen.

Al met al wordt het dit seizoen een spannende ontwikkeling boven en onderin de ranglijst. Veel ploegen die gelijkwaardig lijken, dus het zou nog weleens kunnen zijn dat de verschillen aan het einde heel klein zullen zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Willem II

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Excelsior40-15
13.Willem II37-13
14.NAC Breda34-16
15.VVV-Venlo34-19
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Fernando LewisVerdediger10
Darryl LachmanVerdediger10
Jordens PetersVerdediger10
Freek HeerkensVerdediger10
Thom HayeMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Willem II.

15 fans
Coach, 48 jaar

In de wandelgangen

Zondag 24 juni
Een delegatie van Fenerbahçe, onder leiding van Damien Comolli, praat vandaag in Barcelona over de huur van Yerry Mina. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren