wk2018
 

Nieuwe bondscoach wacht zware taak

Vrijdag, 22 juni 2012 om 10:01 door Koni078

Het is onrustig in Rusland. Het nationale team heeft een teleurstellende prestatie geleverd door zich niet voor de kwartfinale van het EK te kwalificeren in een poule met Griekenland, Tsjechië en Polen. De fans zijn boos op de spelers en andersom ook. Andrei Arshavin zorgde voor ophef door tijdens een interview, met verborgen camera, te zeggen dat het niet de spelers’ probleem is dat ze niet aan de verwachtingen hebben voldaan, maar dat van de supporters zelf. Een nieuwe trainer is absoluut een must nu Dick Advocaat officieel naar PSV is vertrokken. Na het EK wordt de nieuwe trainer bekend gemaakt. Maar wie kan die zware taak op zich nemen?

/

Bij de Russische voetbalbond (RFU) gaat het ook niet goed. Men is door dit debacle het vertrouwen in de bondsvoorzitter, Sergei Fursenko, verloren en een afgevaardigde van de Democratische Partij Rusland wil dat de 'Zenit-dominantie' in het nationale elftal gestopt wordt. Vitaly Mutko, de minister van Sport,  heeft aangegeven dat er koppen moeten rollen bij de Bond. Als zij zelf geen oplossing kunnen vinden, garandeert Mutko dat zij zelf in zullen grijpen. Wat de RFU in ieder geval garandeerde, is dat de nieuwe bondscoach na afloop van het EK bekend gemaakt wordt. De RFU is op zoek naar een trainer die de selectie moet verjongen met oog op het WK 2018, die in mijn land gehouden gaat worden. Daarom bestaat de kandidatenlijst uit Luciano Spalletti, Valery Gazzaev, Nikolai Pisarev en Valery Karpin. Alle vier de trainers kunnen uitstekend met jonge spelers omgaan. 

Spalletti is één van de grote favorieten. De Italiaan doet het ontzettend goed met Zenit Sint-Petersburg door twee landstitels op rij te winnen. Wat meespeelt, is dat Fursenko een verleden heeft bij Zenit. Dat is ook de reden waarom Advocaat bondscoach werd. Maar Sine-Belo-Golubye wil de kale Spalletti onder geen beding laten gaan. '”Spalletti zal Zenit trainen. Wij hebben hem zelf hard nodig”, zei Aleksei Miller, voorzitter van Gazprom, tegen Interfax. 

De volgende genoemde kandidaat is Pisarev. De Russische Maradona (qua uiterlijk) doet het goed bij Jong Rusland. Het is voor mij merkbaar dat de jonkies onder hem veel plezier uitstralen bij zowel de wedstrijden als de training. Fedor Smolov bijvoorbeeld heeft bij Dinamo Moskou geen basisplaats weten te veroveren sinds zijn huurperiode bij Feyenoord, maar Pisarev laat hem niet vallen en Smolov betaalt dat met doelpunten terug. De vraag is alleen of de 43-jarige Pisarev ook met ervaren spelers om kan gaan. Echt ervaring als trainer heeft hij ook niet. Voordat hij bij Jong Rusland zat, was hij bondscoach van het Russische beachsoccer elftal. 

De andere grote favoriet is Gazzaev. Gazzaev geniet bij de Russische analytici de voorkeur boven een buitenlander als Spalletti. Gazzaev kan goed met ervaren spelers omgaan en durft jonge spelers een kans te geven. Zonder Snor zou Alan Dzagoev nooit zo belangrijk zijn geweest bij CSKA Moskou. Een nadeel van Gazzaev, is dat hij in Rusland een vergelijkbare reputatie als Louis van Gaal heeft. Ook hij was eerder bondscoach van Rusland geweest en dat ging niet zo goed als gehoopt, zoals dat met van Gaal bij het Nederlands Elftal het geval was. Maar bij clubs heeft hij altijd uitstekend gepresteerd. Zoals Mikhail Gershkovich al zei: "als je kijkt naar de dingen die hij fout deed, laten we dan niet vergeten wanneer dat was. De jaren erna werd Gazzaev kampioen van Rusland en won hij de UEFA Cup met CSKA"

De laatste kandidaat is Valery Karpin. Karpin heeft bij Spartak Moskou het maximale eruit gehaald door dit seizoen verrassend tweede te eindigen achter CSKA. De selectie van Spartak bestaat grotendeels uit jonge spelers. Echter heeft Karpin al aangegeven geen bondscoach te willen worden en zich nu te willen concentreren op zijn baan als algemeen directeur. Maar ik verwacht dat als de jonge Russen Karpin genoeg pushen, hij uiteindelijk toch wel overstag gaat.

Een kandidaat die ik niet uitsluit is Guus Hiddink. Hiddink is eerder bondscoach geweest van Rusland en hoewel hij zijn doelstelling eigenlijk niet gehaald heeft door zich niet te kwalificeren voor het WK 2010 in Zuid-Afrika, heeft hij tijdens het EK 2008 wél alles uit de selectie gehaald wat erin zat. Dat kan ik van Advocaat helaas niet zeggen. Hiddink zou ik alleen aanstellen in het geval dat de alle vier genoemde kandidaten geen bondscoach willen worden. 

Mijn eigen voorkeur gaat uit naar een Russische trainer. Zij spreken de taal van de spelers en weten als geen ander dat het tijd wordt om te verjongen. Bij een buitenlandse trainer heb ik het gevoel dat ze enkel naar status zullen kijken, zoals Advocaat dat deed. Dat moet nu eindelijk eens voorbij zijn. "Rusland heeft een bondscoach nodig die elke opleiding en elk team in de Tweede Divisie kent. Dan kan je een goed team voor het WK 2018 vormen", zei ex-bondscoach Yuri Semin. Het allerliefst zie ik graag mijn grote idool Gazzaev het met Pisarev als assistent doen, zodat Pisarev een paar jaar kan leren van één van de beste Russische trainers voordat hij op eigen benen gaat staan. "Deze combinatie zou het meest logisch zijn", zei Valery Nepomniachy, technisch adviseur bij CSKA. 

Wie de nieuwe bondscoach ook wordt; het eerste wat hij moet doen, is de vedetten eens goed aanpakken. Hij moet zeggen: “Zo Andrei, dus jij vindt dat het de fans hun probleem is dat jullie hun verwachtingen niet hebben waar kunnen maken? Geef die aanvoerdersband dan maar hier. Jij bent het niet waard om het gezicht van Rusland te zijn”. En spelers zoals Roman Shirokov en Yuri Zhirkov, die volgens een afgevaardigde in de Duma van de partij Rechtvaardig Rusland de fans in Warschau uitscholden, meteen voor tien interlandwedstrijden laten schorsen. Zulke arrogantie mag niet meer geaccepteerd worden. Daarna kunnen we ons gaan concentreren op het kwalificeren voor het WK 2014 in Brazilië en wie weet leveren we daar een positieve prestatie waar het volk trots op kan zijn.   

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 7 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door koni020)

Een leuk stuk, weinig fouten gezien of dat ligt aan mij. Snel door te lezen en je eigen mening komt naar boven.

Goed stuk
Je hebt veel kennis
Toch vond ik het verhaal niet heel boeiend
De kandidaten werden achter elkaar genoemd en je somde ze zo
Op, je had misschien op een andere manier de kandidaten kunnen belichten.
Wel kwam je mening goed naar voren
Ik geef je 3 sterren

22 juni 2012 om 13:42

Bedankt voor je feedback. Mijn bedoeling was vooral om de kandidaten één voor één te beschrijven en dan mijn mening met een aantal quotes te versterken. Jammer dat het jou niet zoveel geboeid heeft. Hopelijk kan ik je de volgende keer wel overtuigen.

23 juni 2012 om 00:06

dit vond ik een van je sterke punten!

Redelijke Ce.

Die vorige CE over Alan Dzagoev vond ik eerlijk gezegd leuker om te lezen, want er stonden heel veel interessante dingen in. Maar deze CE vind ik niet echt heel boeiend, maar wel mooi geschreven.

Ik geef je 3 sterren.

22 juni 2012 om 17:20

Ook voor jou geldt: jammer dat ik je niet heb kunnen overtuigen. Ik wilde de lezers enkel een bepaald beeld geven van de genoemde trainers, waarvan twee Russen(gazzaev en Karpin) waarschijnlijk enkel door hun naam bekend zijn. Het is met 1000 woorden ook erg lastig om voor vier personen een stukje achtergrond info te schrijven. Hopelijk overtuig ik jou ook de volgende keer.

Leuk om te lezen en goed geschreven. Er staan weer veel dingen in die ik niet wist.

Ik ben het trouwens niet eens met wat je zegt over Arshavin. Spelers hoeven niet te voldoen aan de verwachtingen van supporters, vind ik. Supporters hebben soms onmogelijke verwachtingen. Spelers hebben al genoeg motivatie van zichzelf en voelen daarnaast de druk van de trainer. Ze zitten echt niet te wachten op ook nog gezeur van de fans.

Supporters zijn er in de eerste plaats om de spelers te steunen (support). Er staat nergens in een 'reglement' dat ze het recht hebben om een bus op te wachten (psv) of het trainingsveld op mogen lopen (feyenoord, Cambuur).
Spelers hebben de morele plicht om de supporters te bedanken voor hun steun. Maar ze hebben nooit gevraagd om supporters, dus ze hoeven ook niet aan hun vaak onmogelijke verwachtingen te voldoen.

22 juni 2012 om 20:23

Natuurlijk kunnen spelers niet altijd aan de verwachtingen van de supporters voldoen, maar dat is geen reden om te zeggen dat het de probleem van de supporters is dat hun helden hebben gefaald. Je mag toch op z'n minst van de spelers verwachten dat zij die poule als eerste doorkomen?

Je kunt dan wel zeggen dat de spelers niet zitten te wachten op gezeue van de fans, maar diezelfde fans zorgen er wel voor dat de spelers zoveel verdienen(lekker cliché haha). Dan hebben zij ook het recht om verhaal te halen vind ik.

22 juni 2012 om 20:34

Daar heb gelijk in. Zeker in dat laatste. Maar sommige supporters reageren wel erg primitief en ik verdenk de Russen daar een beetje van. Een nederlaag is slecht en een overwinning is goed.
Als je puur kijkt naar de wedstrijden, dan hebben ze het tegen Tsjechie gewoon goed gedaan. Tegen Griekenland hebben ze niet veel fout gedaan. Toen hadden ze de pech dat de Grieken met z'n elven stonden te verdedigen.
Rusland had het gewoon af moeten maken tegen Polen. Arshavin haalde twee keer de achterlijn en kon tot twee keer toe de bal terugleggen op de 'zestien' waar een medespeler vrij stond. Maar hij liet dat na. En ja.. toen moest het nog gebeuren tegen Griekenland. Niet de ideale situatie.

Maar ik vind dat je als supporter soms ook gewoon mag balen en niet altijd gefrustreerd moet zoeken naar een zondebok.

22 juni 2012 om 20:39

Pech wil ik het niet noemen. Ik vond het voorspelbaar wat onze spelers tegen de Grieken deden. Het ontbrak aan een buitenspeler die het veld breed houdt. En je bent het toch wel met me eens dat je van Griekenland hoort te winnen? Desnoods spelen ze met een muur van 300 man.

Arshavin begon goed, maar daarna was het wel erg nonchalant wat hij liet zien. Het was net alsof ik naar Robben zat te kijken...

22 juni 2012 om 21:40

Ja, dat ben ik met je eens. Sowieso hadden ze de nul moeten houden. Ze hadden aan een gelijkspel genoeg.

Leuk om te lezen. Heb weer een aantal dingen gelezen die me interesseerde en boeide.

Zelf zou ik voor Gazzaev gaan, presteert uitstekend bij Cska en weet goed om te gaan met zowel jong als oud. Vooral trainers die jonge spelers de kans geven staan bij mij hoog aangeschreven. Van Marwijk kiest ook jonge spelers maar geeft ze dan vervolgens geen kansen en dat irriteert me voornamelijk.

Mensen maken fouten en van fouten leer je uiteraard, Gazzaev is de juiste keuze als het gaat om het kiezen van een Russische bondscoach die duidelijk is naar de spelers toe. Hiddink zou ik alleen opteren als Rusland geen goede gegadigden zou kunnen voorleggen, zoals Belgie bijvoorbeeld niet kan.

22 juni 2012 om 17:58

Precies wat ik bedoelde ja. Hiddink moet je enkel nemen als alle vier de kandidaten geen bondscoach willen zijn.

Gazzaev zie ik, net als jij, ook graag komen. Naar mijn mening is hij de beste Russische trainer sinds Oleg Romantsev. Alle spelers werken graag onder hem en hij laat zeer goed voetbal zien. Ik hoop alleen niet dat hij niet op dezelfde steen gaat stoten, wanr anders kunnem we concluderen dat Gazzaev meer een clubcoach als een bondscoach is.

Maar Karpin zie ik het ook dolgraag doen. Die heeft met louter jonge spelers ook een goede prestatie geleverd(zoals ik heb aangekaart) en van de spelers die nog een beetje ervaring hebben, heb ik ook niet horen klagen over hem. Hoop wel dat als Karpin het wordt hij niet alleen maar jongens van Spartak erbij gaat halen.

22 juni 2012 om 18:05

Ja inderdaad, dan krijg je zo'n Hodgson drama verhaal, dat moet je uiteraard niet hebben.

Het belangrijkste is om een trainer te hebben die communicatief goed is. Het allerbelangrijkste is dan ook de relatie tussen een trainer en zijn spelers, we hebben bijvoorbeeld gezien dat Robben het gezag van Bert ondermijnt door hem af te snauwen, die neemt hem totaal niet serieus dus. Een trainer moet wel serieus genomen worden door zijn spelers en hoe beter je relatie met je spelers hoe meer ze voor je willen werken - zie Mourinho.

Laat Cska Gazzeav wel gaan mocht de Russische voetbalbond naar hem informeren? Kan me namelijk voorstellen dat je, je trainer graag behoud als die succesvol is voor jou club.

22 juni 2012 om 18:22

Om eerlijk te zijn hebben wij daar niets over te zeggen, want hij is sinds 2008 geen trainer meer van ons. Gazzaev is nu voorzitter van zijn club Alania Vladikavkaz en ik denk wel dat ze hem laten gaan hoor. Twee seizoenen geleden degradeerde Alania naar de Fnl(eerste Divisie) en hij heeft zijn club, na ontslagen te zijn als trainer van Dinamo Kiev, door veranderingen binnen de club in één jaar weer teruggebracht naar waar ze thuishoren: de Rpl. Hij heeft zijn zoon Vladimir aangesteld en laat de club weer opleiden en scouten naar versterkingen.

Onze trainer heet Leonid Slutsky. ;

22 juni 2012 om 18:34

Oh mijn excuses dan. Volg de Russische competitie totaal niet, vandaar.

Dan doet de beste man uitstekend werk, zowel als voorzitter als trainer. Ik hoop dat Rusland een goed besluit zal nemen wat betreft het kiezen van de juiste persoon die Rusland weer kan leiden. Talent hebben ze zeker nu moet er alleen op de juiste manier mee worden omgegaan.

Koni020 een van mijn favoriete Ce-schrijvers en gelukkig ook een van de regelmatige Ce-schrijvers.
Ik moet zeggen dat de mensen die voor me gereageerd hebben , wel een punt hebben deze Ce boeit niet van het begin tot het eind daarmee kan je zeggen dat je veel beter kan dan dit.

Inhoudelijk snap ik niet dat een kenner van het Russische voetbal zich zo makkelijk laat meesleuren in de waan van de dag.
Ik ben helemaal geen groot fan van Hiddink, maar hij heeft wel een mentaliteitsverandering in Rusland bewerkstelligd en dat laat je behoorlijk onbelicht.
Zonder Guus en zijn werk mbt opleidingen was Rusland nog steeds op het niveau Roemenie en Bulgarije geweest terwijl er een inmens potentieel in Rusland is qua mogelijkheden.

22 juni 2012 om 19:53

Hiddink heeft er inderdaad mede voor gezorgd dat er zoveel doorstroom in de opleidingen zit van de clubs. Daarover niets meer dan lof. Maar ik zeg enkel dat Hiddink zijn doelstelling niet gehaald heeft. Wat is daar verkeerd aan dan? Zijn doelstelling was zich kwalificeren voor het WK 2010 en zoals je weet is dat niet gelukt. Bovendien heeft Hiddink ook erg weinig gebruikt van de jonge spelers die zeker een kans hadden verdiend in het nationale team. Vandaar dat ik dat dus onbelicht laat.

Geweldig,

Ik vind dit echt een hele goede uiteenzetting, meewegende dat je maar 1000 woorden hebt, heb je het een mooi samenhangeld verhaal van gemaakt.

voor mij zijn er een aantal dingen die terug moeten komen in een uiteenzetting

1) het probleem

2) de personen / factoren

3) een stukje persoonlijke voorkeur

4) algemene opinie, wat denken de mensen in het die het meest begaan zijn met de probleemstelling

5) een oplossing voor het probleem

het enige wat ik erop kan aanmerken is dat je in de laatste allinea begint met een nieuw probleem namelijk hoe spelers zich gedragen en dat ze eigenlijk aangepakt moeten worden.

ik geef je 5 sterren en ik hoop dat je wat kan met deze feedback

23 juni 2012 om 00:19

De laatste alinea was eigenlijk niet bedoeld om een nieuw probleem aan te kaarten. Ik zie het meer als de eerste taak die de nieuwe bondscoach moet uitvoeren.

23 juni 2012 om 00:20

dan breng je naar voren wat hij moet doen en niet wie hij moet worden, ik vond het verder niet storend maar ik denk dat je het beter weg had kunnen laten zodat je het onderwerp afsluit met je advies voor de Russische bond of er moet natuurlijk een deel 2 aankomen!

Weer een duidelijk stuk zoals ik van je gewend ben! Ik ben benieuwd wie de nieuwe bondscoach van Rusland word van de namen die je noemt ken ik alleen Spalleti Karpin en Hiddink natuurlijk.

Zelf vind ik het soms goed als er een buitenlandse trainer voor de groep staat , als ik bijvoorbeeld naar mijn land Polen kijk durven de Poolse trainers niet aanvallend te spelen en de buitenlandse trainers met name Nederlandse wagen zich daar wel aan. Ik ben er van overtuigd dat elke trainer met een beetje kwaliteiten en ervaring een goed elftal voor jullie kan maken voor het WK van 2018 , aangezien het bij jullie barst van de talenten.

23 juni 2012 om 11:33

Een buitenlander neerzetten is voor één keer goed ja. Maar dan moet hij ook echt aandacht besteden aan ons nationale voetbal. Hiddink heeft dat dmv de 6 plus 5 regel door de bond laten invoeren gedaan, maar Advocaat heeft helemaal niets voor ons betekend. Die was alleen bezig om spelers met status/ervaring mee te nemen.

Ik ben het met je eens dat Rusland gewoon een Russische coach zou moeten aanstellen.

Ik vind zelfs dat de Eufa / Fifa zoiets moet verplichten. We hebben het immers over nationale elftallen. Verder is het duidelijk geschreven en benoem je de verschillende mogelijkheden. Ik mis wel wat pit in de tekst.

23 juni 2012 om 15:57

In principe zou dat wel moeten ja. Waarom moeten een Douglas en een Guilherme zich tot Nederlander en Rus laten naturaliseren terwijl Advocaat zonder gedoe gewoon bondscoach kan worden. Helaas hebben we niet zo heel veel goede trainers waar we uit kunnen kiezen behalve de mijn genoemde kandidaten dus dan moet je verder kijken.

En als je landen verplicht nationale trainers aan te stellen, zal het vaak voorkomen dat ze een trainer moeten aanstellen die bij een club zit. Dat is ook niet echt goed voor de ontwikkeling van de clubs.

23 juni 2012 om 16:56

@ Koni020

Op die manier worden landen wel gedwongen om zelf ook trainers op te leiden. Ook Nederland is ooit op 0 begonnen. Als landen deze prikkel niet hebben dan gooien ze er wat geld tegenaan (in het geval van Rusland niet zomaar wat geld) en nemen ze telkens een buitenlander.

23 juni 2012 om 20:17

Daar kan je ook gelijk in hebben ja. Maar dan zou je clubs moeten verbieden buitenlanders aan te stellen. En hoe je het wendt of keert, bij de clubs gaat het altijd om prestaties en hen maakt het niet uit wie daarvoor zorgt. Jammer van je laatste zin in je reactie trouwens. Dat vind goedkoop scoren en dat is nergens voor nodig, want je opmerking is duidelijk genoeg. 

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 70
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Manchester United is bereid om diep in de buidel te tasten voor Toni Kroos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren