Voetbalzone-weblog: Genoeg van Endless Summer en juichende Sneijder

Donderdag, 21 juni 2012 om 22:00

Het officiële toernooilied wordt ditmaal niet gezongen door Shakira of Enrique Iglesias, maar door Oceana, een redelijk onbekende zangeres van Duitse en Afro-Martinische afkomst. Maar onbekend of niet, met Endless Summer heeft zij daarentegen wel een knaller. Eentje die, om Kylie Minogue maar eens te citeren, je, tot vervelends toe, maar niet uit je hoofd krijgt.

/

In Nederland kun je de klok erop gelijk zetten. Met een EK of WK in aantocht komen de bekende namen weer met een voetballied, aanstekelijk of niet. Denk aan zangkanonnen als René Froger, Wolter Kroes, Dries Roelvink, De Deurzakkers en Johan Vlemmix, terwijl in het verleden altijd wel André Hazes een nieuw voetbalnummer uitbracht. Ook al wist hij: de kraker van 1988, toen hij vol passie en met hartstocht het ultieme en ongeëvenaarde Wij Houden van Oranje zong, zal nooit meer overtroffen worden. Toen niet, nu niet, nooit niet. Dan kan Kroes nog zo vaak Viva Hollandia gaan uitbrengen en staat Froger met Samen zelfs op nummer één, Hazes stoten ze nooit meer van de voetbaltroon.

/

In tegenstelling tot in Nederland, waar de geijkte namen het telkens weer proberen, is het altijd maar weer afwachten welke artiest de organisatie het officiële nummer laat zingen. Vaak wordt daarbij gekozen voor een grote naam, zoals de FIFA de laatst twee eindtoernooien koos voor de Colombiaanse superster Shakira. Zo deed ze dat in Duitsland, op het WK in 2006, met Wyclef Jean (Hips don’t Lie), terwijl ze twee jaar terug in Zuid-Afrika werd begeleid door de lokale band Freshlyground toen ze Waka Waka vertolkte. Een nummer die ik, net als Wave Your Flag van de Somalische zanger K’naan, inmiddels niet meer kan (aan)horen. Je hoefde in Zuid-Afrika de radio of tv maar aan te zetten, of je rond een stadion te begeven en je werd ermee dood gegooid. Ik kan je verzekeren: na zes weken komt dat aardig de keel uit. En dat het nummer uiteindelijk gewoon gejat bleek, van Golden Sounds, een band uit Kameroen die het in 1986 componeerde en produceerde onder de naam Zangaléwa, ach, dat bleek maar een detail. Zeker nadat de zaak al vrij snel werd geschikt.

Zoiets wilde de UEFA tijdens dit EK er se voorkomen. Met de dertigjarige Oceana Mahlmann, de opvolger van Enrique Iglesias die vier jaar geleden in Oostenrijk en Zwitserland Can You Hear Me zong, lijkt dat gelukt. Vooralsnog zijn er nog geen artiesten opgestaan die beweren dat Endless Summer hun nummer is. Ik weet niet of echt zo is of dat ze liever niet kenbaar willen maken dat het hun nummer is. Het mag dan steeds populairder worden en vaak in de EK-stadions in Polen en Oekraïne worden ingezet, wat mij betreft houden we dat vanaf nu achterwege. En dat komt niet alleen vanwege het refrein met de prachtige en uitdagende tekst Endless summer, oh, oh, oh, oh, yeh, yeh, yeh, yeh, yeh, endless summer, oh, oh, oh, oh, yeh, yeh, yeh, yeh, yeh. Sinds ik de clip heb gezien, met onder meer een juichende Wesley Sneijder, ben ik daar helemaal klaar mee.

/

En veel Polen ook. Ik had er vandaag in de fanzone in Gdansk nog over met een Poolse supporter. Waarom de UEFA, die het nummer op 6 mei presenteerde, niet koos voor een artiest uit het organiserende land? “Dan geef je het toernooi echt aan de inwoners.” Nee, in plaats daarvan werd voor de officiële tune voor een tamelijk onbekende zangeres uit Duitsland gekozen, iemand die volgens de Europese voetbalbond met haar muziek blank en zwart kan verenigen. Weliswaar is Oceana vrij beroemd in beide landen, waar ze in 2009 met Cry Cry de hitlijsten aanvoerde. En ze deed mee aan de Poolse versie van Dancing with the Stars waar ze zesde werd, maar echt tot de verbeelding spreekt zij natuurlijk niet. Niet bij mij, niet bij veel supporters.

/

De Pool nam een slok van zijn biertje en maakte vervolgens de vergelijking met de Olympische Spelen in Londen, waar onder meer Robbie Williams act de présence zal geven. Volgens hem is dát, een (super)artiest uit het organiserende land, de toekomst bij grote sportevenementen. En hij wees op de Braziliaanse zangers Gusttavo Lima (bekend van Balada) en Michel Télo (bekend van Ai Se Eu Te Pego) die grote kans zouden maken om over twee jaar het officiële lied van het WK in Brazilië te mogen zingen. Teruglopend naar het centrum, om vervolgens de tram te pakken naar het stadion voor de persconferentie van de Duitsers, werd ik ineens overvallen door een gevoel van opluchting. Opgelucht dat we het WK van 2018 niet hebben gekregen.

Vincent de Vries, freelance-voetbalverslaggever, houdt tijdens dit EK speciaal voor Voetbalzone een weblog bij. Vanuit steden als Gdansk, Warschau, Charkov en Krakau blogt hij dagelijks over de randzaken die een evenement zo uniek en speciaal maken.14 reacties (laatste reactie door jort123)

Het is inderdaad wel leuker voor een thuisland als het door iemand uit je eigen land gezongen wordt. Als het WK van 2018 in NL werd gehouden dan deed Rene Froger een nummertje maken.
Of de toppers

21 juni 2012 om 09:53

Doe maar liever Guus Meeuwis dan, heeft meer mijn voorkeur. ;

21 juni 2012 om 20:28

Of geen van allen in NL zijn niet veel goede zangers.

Waarom heb ik dit saaie en slechte stuk gelezen ??

Aangezien het over muziek gaat, Nederlanders maken al jaren geen goede muziek. Om dit te refereren aan de oranje hits vind ik overdreven, we blijven in de lijn.

Zo af en toe komt er goed lied, maar het meeste wat de Nederlandse artiesten doen is gewoon slecht, is er talent, vast wel, maar deze worden ook verpest, deze kiezen niet voor muziek maar voor geld, het volk daarintegen ?? de Toppers wie bedenkt het, het is slecht en horizonvervuiling, maar alles is uitverkocht, het willen bijhoren en daarom niet bekritiseren, heeft dus de muziekindustrie in Nederland kapot gemaakt.

Wellicht een leuke brug naar de songfestifal, waarin Nederland nooit meer de finale haalt, het volk dat in de artiest gelooft en teleurgesteld achterblijft als deze weer in de voorronde wordt uitgeschakeld, zeuren over vriendjespolitiek, dat gebeurt door de vakjury, bij televoting had je heel weinig vriendjespolitiek en bij beiden presteerde Nederland niet, puur omdat de muziekindustrie hier slecht is. De rode draad in Nederland is geld maken en niet muziek maken.

Zo wil ik toch ook een brug naar het voetbal maken. Op papier heeft Nederland 2a3 goede voetballers, meer niet, maar de jongens vinden zichtzelf geweldig, ze viden zichzelf wereldtop, het volk helpt ze zichzelf geweldig te vinden.
van Persie is een middelmatige voetballer, hij is een viezerik, die bijna iedere wdstrijd rood hoort te krijgen, bij Arsenal en bij Oranje, hij kreeg een keer rood en Wenger heeft zo hard gejankt, dat ze hem geen rood meer geven om Wenger zijn gejank niet te hoeven horen.
Robben, geflopt bij Chelsea en Real, bij Bayern deed hij het aardig onder van Gaal (the Dutch connection), na van Gaal bakt hij er ook niets meer van en heeft dit jaar echt alles eigenhandig verpest voor Bayern.
Snijder kan het wel, maar hij is meer een gloryboy geworden denk ik dan een voetballer, met zijn starfuckertje in zijn Hummertje gezien worden in Milaan is interesanter dan voetballen.
Afellay krijgt bij Barca niet eens de kans bij de wedstrijden nadat de competitie er niet meer toedeed.

Net als de muziek, zijn onze voetballers overhyped, wakker worden zullen we niet doen, het gevoel die voor Oranje wordt gekoesterd wint het telkens weer van het gezond verstand, waardoor ik mezelf tot de minder dan 1 reken, die het wel objectief bekijkt, ik durf wel toe te geven dat Oranje op eigen kracht niets voorstelt.
Wk 2010 is Oranje de finale ingefloten, de arbiters hebben geen enkele foute beslissing gemaakt in nadeel van Oranje, terwijl de tegenstanders genoeg te klagen hadden na de treffen met Oranje. Hier gaf het pers geen aandacht aan, wat terecht is, maar nu Oranje op zijn bek gaat moeten we geen zondebok zoeken en toegeven dat ZE slecht zijn.

Wij houden van Oranje is gewoon kippenvel. Wel passend dat het lied van Andre ook in het jaar was dat Nederland Europees kampioen werd. Als je dat lied hoort wil je ook alleen maar winnen volgens mij.

Ik ken heel het nummer niet...endless Summer...nog nooit gehoord.

21 juni 2012 om 12:46

De instrumental hoor je altijd voor, tijdens en na de wedstrijd, als dat logo van het EK van dit jaar telkens voorbij komt.

Deze songs zoals Endless Summer is toch een stuk beter dan die domme nummers van bv. Lenny en de Ajax Fans of die andere Nederlands blije muziek aka Andre Hazes. Om je kapot te schamen!
Nederlanders kunnen gewoon geen muziek maken. Alhoewel ik Ilse de Lange wel kan waarderen. Maar in het algemeen is Nederlandse voetbalmuziek gewoon waardeloos.

21 juni 2012 om 19:45

Genoeg goeie Nederlandse muzikanten hoor. Maar ze zitten wel allemaal in het metalwereldje

22 juni 2012 om 14:32

nee de nederlandse DJs kunnen er ook echt niks van toch?

Wat een goede tekst van dit lied zeg. Maar toch vind ik "stop je toeter in de la" beter van 'ernst, Daniël en de rest'.

Ligt het aan mij, of zijn er meer die Endless Summer nog nooit gehoord hebben?

22 juni 2012 om 02:34

Als je het lied hoort, zal je het wel enigzins herkennen. Tenzij je geen enkele wedstrijd van dit EK heb gekeken, maar daar ga ik niet vanuit.

wat een waardeloze column! Wat me vooral irriteert is dat gedram over Nederlandse voetbalmuziek ( nederlandse fans gaan uit hun dak als bijvoorbeeld viva hollandia voorbij komt) en dat Oceana niet uit 1 van de organiserende landen komt ( kwamen shakira, wyclef jean , k'naan of enrique iglesias wel uit duitsland etc. ???) en het feit dat dit wordt aangehaald door een of andere dronken Pool in de fanzone, en dit word gepresenteerd als de nationale opinie in Polen.
Als je nou een beginnende clubexpert van 14 was had ik je het vergeven , maar ik hoop uit de grond van mn hart dat je stopt met schrijven want het is echt een drama, en ik kan me niet voorstellen dat je je geld verdient met schrijven.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Dinsdag 24 april
Lionel Messi is overtuigd van de kwaliteiten van Jasper Cillessen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren