Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Voetbalzone-weblog: Ierse en Nederlandse fans, de beste ter wereld

Laatste update:

Er wordt weleens gezegd dat de Nederlandse fans de beste supporters ter wereld zijn. Dat denken we niet alleen in Nederland, maar denken ze sinds kort ook in Charkov, de stad waar Oranje zijn EK-duels speelt. Zelden hebben de inwoners zo’n bonte stoet van fans gezien. Die creaties, dat zingen. De keren dat de Oekraïners met open mond stonden te kijken, zal nooit meer worden overtroffen.

/

Na de verbazing was er vooral de samensmelting. Oekraïners die zich massaal aansloten bij de Oranje-fans die de oranjemars liepen. Al verbaasde me dat niet. Ik moest direct aan de woorden denken van Maxime van Marle, de Nederlandse vertegenwoordiger van de UEFA in Charkov. Toen ik de Groninger, al bijna drie jaar wonend in de stad in het oosten van Oekraïne, twee maanden geleden daar sprak, zei hij al dat de Nederlanders in de armen worden gesloten. En hij vertelde over de Davis Cup-ontmoeting tussen Oekraïne en Nederland, een jaar eerder, eveneens in Charkov. Toen de Nederlandse fans uit de bus stapten, compleet met drumstel en al, wisten de Oekraïners niet hoe en waar ze moesten kijken. En, zo vertelde Van Marle, ze werden helemaal stil toen de fans in het stadion massaal zongen: het is stil aan de overkant!: “Die hadden echt: wat gebeurt hier?”

/

Later gingen de Nederlanders tot grote verbazing van de Oekraïners ook nog eens de polonaise lopen. “Maar toen ze hen in de rij zagen staan voor het bier, zag je ze ineens kijken: ah, ze drinken wel bier! Vanaf dat moment was het twee handen op één buik. Toen wist ik: tijdens het EK zal dat niet anders zijn.” En Van Marle kreeg gelijk, met memorabele momenten op zaterdag, woensdag en ongetwijfeld zondag wanneer Oranje Portugal treft. Dat niet alleen het Nederlandse Legioen hoge ogen gooit in de verkiezing van Beste Supporters ter Wereld merkte ik de afgelopen dagen wel in Gdansk. De stad in het noorden van Polen waar de Ieren, of wel The Green Army, vanwege het duel met Spanje waren neergestreken. Mannen en jongens die makkelijk te herkennen zijn. En dan heb ik het niet alleen over het groen dat ze aan hebben. Een korte blik op hun benen, meestal melkwit (of anders: na een paar dagen volledig verbrand), zegt al voldoende. En als je dat niet ziet, dan hoor je ze wel.

/

Zelden zo’n trouw legioen gezien. Een hoeveelheid waarvan je bang wordt. Zo waren het geen paar honderd, maar vele duizenden. En de een was nog mooier en origineler uitgedost dan de ander. Op de fanzone had ik er het nog met Nick Green, een IT’er uit Dublin en lid van het meest sympathieke leger van de wereld. Hij maakte de vergelijking met Nederlandse fans. Supporters die ook niet verzaken en waarmee de Ieren inmiddels een band hebben opgebouwd. “Ik was er zelf niet bij”, vertelde Green, “Maar wat ik zoal hoorde is dat dat min of meer is ontstaan tijdens het WK in 1994, in de Verenigde Staten. Daar zorgden de Ieren en de Nederlanders in Orlando samen voor één groot feest, net als destijds op het EK in 1988 in Gelsenkirchen. Dat is toen min of meer doorgezet. Dat zag je ook wel toen Oranje een paar jaar geleden in Dublin moest spelen. Daar wordt nu nog over nagepraat, haha.” En hij ging door. Vond dat de Ieren en de Nederlanders in feite weinig verschillen. “Kijk alleen al hoe beide fans zich kleden. Dat is toch veel origineler en mooier dan fans uit andere landen? Alleen daarom al is er die connectie. En bovendien houden we beiden wel van een feestje en een biertje. Er gebeurt dan ook niet wat tussen ons. Alleen zingen we veel en veel beter. Daar kan niemand tegenop.”

/

Dat bleek wel in de tram naar het stadion en later in het stadion. Het is dat Spanje zijn hakkie-takkie-voetbal liet zien, anders had je het gevoel kunnen hebben dat je bij een popconcert zat. De Ieren bleven maar zingen. Niet alleen voor en tijdens de wedstrijd, maar ook daarna. Op het moment dat de spelers al het veld hadden verlaten, bleef The Green Army zitten en hief het opnieuw minutenlang, hartstochtelijk en ongeëvenaard, de populaire song ‘The Fields of Athenry’ aan. Vicente del Bosque, de Spaanse bondscoach, was er aardig van onder de indruk, zo zei hij na afloop. Dit in tegenstelling tot Roy Keane, de voormalige aanvoerder van de Ieren en in Polen aanwezig als tv-commentator. Die vond dat het nu maar eens tijd is voor een mentaliteitsverandering bij voetballers én supporters. Dat ze maar eens moeten ophouden altijd en eeuwig overal naar toe te gaan alleen om te zingen. En dat het reinste onzin is dat spelers na afloop het alleen maar hebben over hoe geweldig de fans zijn. Er moest juist gepresteerd worden, vond Keane. Niet blij zijn met wat je al hebt. Op het moment dat ik donderdag afdaalde naar de buik van het stadion, dacht ik meer aan het praktische. Of het geen optie is om The Green Army voor één keer in te huren. Sturen we ze direct naar het Eurovisie Songfestival. Succes verzekerd.

Vincent de Vries, freelance-voetbalverslaggever, houdt tijdens dit EK speciaal voor Voetbalzone een weblog bij. Vanuit steden als Gdansk, Warschau, Charkov en Krakau blogt hij dagelijks over de randzaken die een evenement zo uniek en speciaal maken.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

''as the old saying goes there are only two types of people in this world those who are Irish and those who want to be Irish''.

Deze blog laat een volkomen misplaatste poging zien om het Nederlandse Hoempa-pa publiek te vergelijken met de Ieren. Onze indianen, generaals, talloze leeuwen, negen sinterklazen en dertien als Volendamse vrouwen verklede bierbuiken schrikken zich dood als ze opeens in een voetbalstadion blijken te zitten. Dat was ze vooraf niet verteld!! Het Hollandse carnavalspubliek hoor je in het stadion niet en heeft helemaal niets met voetbal te maken.

16 juni 2012 om 09:03

Onzin. Die Ieren hadden toch al door dat ze niet tegen ploegen als Spanje, Italie en Koratie kunnen winnen. Dus gingen ze gewoon hun ploeg aanmoedigen, ondanks dat ze allang doorhadden dat ze niks in de poule te zoeken hadden.
Wat had je anders verwacht van die supporters? Dat ze hun ploeg gaan uitfluiten als ze achterstaan tegen Spanje? Komop zeg.

Daarnaast mag iedereen die voor een Ek-kaartje betaald toch zelf weten wat ze doen? De Nederlanders geven iig sfeer aan het stadion. Bovendien verwacht het publiek wel wat meer dan een 1-0 verlies tegen de Denen, dus het is hun goed recht als ze niet tevreden zijn over het elftal.

Wat dat 'niet achter je ploeg staan' is maar tijdelijk. Het zijn de emoties die gaan werken na zo'n hopeloze wedstrijd. Maar Nederlandse supporters zullen altijd wel achter het elftal staan.

16 juni 2012 om 09:12

Nederlanders geven sfeer aan een stadion? Je kunt een mobiele telefoon aan de andere zijde horen afgaan.

16 juni 2012 om 10:10

@highvoltage
staan is een groot woord want dat doen ze alleen als er een wave langskomt.
en zingen doen ze ook nooit. ze zouden toch massaal het wilhelmus inzetten nou ik heb ze niet gehoord

16 juni 2012 om 11:38

Bij Nederland is het altijd gezellig in de stad. maar in het stadion is het drama. Twee keer per wedstrijd slaan op een trommel en dan Holland roepen, omdat niemand zonder een trommel iets in durft te zetten in hun carnavalkostuum. En als het effe tegen zit beginnen te fluiten. Wij mogen de Ieren hun veters niet strikken. Wij zijn in charkov met 10.000 hun met 40.000 in zowel het stadion als in de stad.en dat terwijl Nederland 4x zoveel mensen heeft. En om maar effe een idee te krijgen van de Ierse fans een filmpje aan het eind van de wedstrijd bij een 4-0 achterstand

http://m.youtube.com/index?desktop_uri=%2f&gl=nl#/...

16 juni 2012 om 12:29

In het AZ stadion is dat zeker het geval Wondersloff, maar wat een onzin je hier verkondigt is me een raadsel. De Nederlandse fans staan overal bekend als geweldig publiek, dit is weer een (overigens ook typisch nederlandse) poging om ons eigen land af te zeiken!

16 juni 2012 om 12:59

Highvoltage je reactie slaat nergens op. Nederland heeft nu toch ook 2 wedstrijden verloren. Waarom hoor je het publiek dan nauwelijks?

Wat we Nederlandse supporters mag meegeven is dat ze in grote getale komen opdagen en ik moet zeggen dat het er soms heel erg indrukwekkend uitzag vooral toen we zelf in Zuid Afrika aanwezig waren en deelnamen met de karavaan, maar qua vocalen in het stadion valt het erg tegen.

Ik heb het al vaker gezegd, maar ik mis echt het strijkorkest. Knvb moet ze terug inhuren en iets doen aan al die kinderen van bobo's die alleen maar naar de stadion gaan om thuis later te vertellen hoevaak ze de wave hebben gedaan.

16 juni 2012 om 13:10

Wat heeft AZ hier mee te malen, Monatoetje? Volgens mij gaat dit topic over het Nederlandse publiek. Je moet toch wel volstrekt zielig zijn om dan naar het clubvoetbal te verwijzen. Gezien je logo zou ik zeker dat lef niet hebben, want jouw publiek vertoont nog de meeste overeenkomsten met die kansloze figuren met een bos wortelen op het hoofd.

16 juni 2012 om 14:04

Het Nederlands publiek heeft wel een eigen identiteit. Het maakt niet uit waar Oranje voetbalt, er is altijd voldoende Oranje aanwezig in de stadions en steden. Nederlanders reizen Oranje overal achterna en zijn altijd in grote getallen aanwezig. Natuurlijk zien de meeste mensen er te uitgedost uit, maar liever ons publiek dan al dat saaie publiek van al die andere landen. Nederlandse fans staan bekend om hun gezelligheid.

En tja die Ieren, prachtig publiek, maar dat gezang leek een beetje gemaakt, alsof ze de zwakke resultaten wilden wegcounteren. Na al die jaren zijn ze er weer een keer bij, als ze er toernooi bij waren zou dat gezang ook wel wat minder zijn. Tenminste dat denk ik.

16 juni 2012 om 11:06

Hulde voor deze reactie wondersloff. Je hebt helemaal gelijk. Op voetbalsupporter gebied is het Oranje publiek het laagste van het laagste. Ik ben blij voor de mensen die er plezier in/mee hebben, maar ik heb er helemaal niets mee en schaam mij er enorm voor.

16 juni 2012 om 11:33

Hoewel ik het met jullie eens ben dat Nederlanders hun eigen publiek overschatten zijn Nederlandse supporters absoluut niet het laagste van het laagste. Dat zijn Russen en Polen die vechten, rellen en discrimineren. Onze supporters zijn een bende malloten maar gedragen zich tenminste.

16 juni 2012 om 11:41

@tristan

Klopt, de russen, Polen, Kroaten en grieken vechten jammer genoeg veel. Maar ze steunen hun ploeg wel en het is in het stadion bijna altijd wel een goede sfeer.

16 juni 2012 om 13:02

Tristan Polen en Rusland hebben een bloedige geschiedenis. De Polen voelden het als een provocatie toen de Russen een "onschuldige" mars naar het stadion deden en vielen daardoor plukjes Russen aan. De mars was misschien op zich onschuldig, maar de banner in het stadion sprak boekdelen en was wel degelijk een provocatie.

16 juni 2012 om 16:45

Erg is dat he? Ik zal blij zijn als de Eredivisie weer begint, stadions vol voetbalfans die uit volle borst zingen en achter hun club gaan staan. Oranjefans hebben weinig meer met voetbal te maken, ze staan amper achter hun team. Veel lawaai vooraf, maar eenmaal in een stadion zijn ze muisstil.

16 juni 2012 om 12:54

Hahaha zo niet met je eens, dus het is een plicht volgens jou om als fan niet in een soort van uniform te gaan? Nee je moet gewoon een voetbalshirtje dragen en that's it want anders heb je niks meer met voetbal te maken. Hmm als Nederland verliest zie ik even veel emotie in de Nederlanders als in elk ander land en daar gaat het toch om? De passie voor voetbal, de emotie en alles wat er om heen draait? Uiteindelijk staan ze beide voor maar 1 doel, hun land moet winnen!

16 juni 2012 om 16:42

Je weet wat een uniform is? Uniform zou zijn als iedereen gewoon een oranje shirt aan trekt. Wat we nu zien is een bonte verzameling van de meest uiteenlopende creaties. Prima outfit om in februari een paar dagen te gaan stappen beneden de rivieren, maar met voetbal heeft het echt heel weinig te maken.

16 juni 2012 om 12:57

@wondersloff

Ik wil je negativisme over ons publiek niet onderbreken, maar hoe verklaar jij dat vrijwel ieder ander land lovend is over onze aanhang? Wat denk je dat die Ieren denken? ''dat iedereen ons zo geweldig vind, met talloze Leprechauns in het publiek''. Onze indianen, generaals, talloze leeuwen, negen sinterklazen en dertien als Volendamse vrouwen verklede bierbeuken is precies waar ons land voor staat en waar we trots op kunnen zijn.

16 juni 2012 om 13:00

Ahhh eindelijk, Feankenner snapt het. Zo uiten wij onszelf en ik zie dat overgens bijna elk land doen, ik snap de ergernis niet van Wonderslof.

16 juni 2012 om 13:16

Het is natuurlijk logisch dat een Heerenveen fan zich niet stoort aan Oranje publiek. Thialf ligt immers in Heerenveen.

Er zijn veel voetbalfans die passie, emotie en beleving centraal hebben staan in hun voetbalbeleving. Mensen die daardoor de Ieren kunnen waarderen op internationaal niveau of Schotland, Rusland, Polen etc.
Mensen die op clubniveau bijvoorbeeld Panathinaikos, FC Nürnberg, Brøndby IF, Partizan Belgrado, of één van de vele andere clubs waar deze waarden voor de supporters op 1 staan, het meest kunnen waarderen.

Dan zijn er nog voetballiefhebbers of mensen die niks met voetbal hebben die de sfeer bij
Oranje of bijvoorbeeld SC Heerenveen erg kunnen waarderen.

Ik hoor bij de eerste groep, en gelukkig horen er daar meer bij hier op voetbalzone.

16 juni 2012 om 13:18

God allemachtig arnautovic, die eerste twee zinnen waren dusanig primitief dat de rest me niet eens meer boeit. Wat een ongelooflijk domme opmerking.

16 juni 2012 om 13:34

Dat is jammer Feankenner, ik was zelf namelijk vooral te spreken over het gedeelte dat daarna kwam.
Maar je kunt het toch met mij eens zijn dat er verschillende soorten voetbalbeleving zijn? En dat er bij Oranje een compleet andere beleving hangt dan bij vele andere landen, en ook compleet anders dan bij de Nederlandse clubteams. En sommige mensen kunnen dat wel waarderen, anderen niet zo.

16 juni 2012 om 13:04

Inderdaad. De beelden die onlangs verschenen van een verslaggever die haar werk niet kon doen omdat onze landgenoten er maar een feestje van bleven maken zijn tekenend voor hoe de Nederlanders zich in het buitenland gedragen. Het is een grote gezellige boel, een feestje in de stad. Daar staan we om bekend. Maar als voetbalsupporters of mensen die sfeer creëren in het stadion verdienen we natuurlijk geen enkele erkenning. Het is gewoon een doorsnee zaterdagavond in Eindhoven met af en toe een wave tussendoor. Als we opvallen komt dat enkel door de originele kleur. Als we rood, wit of blauw waren had niemand het over 'ons fantastische publiek'.

En de Ieren, tja. De passie straalt er ook niet vanaf wanneer ze bij 4-0 achter bewust bezig lijken met het weggeven van een show. Het is mooi maar het is wel zingen zodat de wereld hoort dat ze met z'n allen prachtig kunnen zingen. Tenminste, zo komt het op mij over. Ierland doet qua niveau ver onder voor de andere ploegen maar profileert zich nu wel een beetje als een lachertje. Mooi als een publiek achter de ploeg blijft staan zoals dat van mijn club achter Messi bleef staan bij gemiste strafschoppen. Maar hoe de Ieren bezig waren kwam op bij over als 'haha tja, onze ploeg kan er toch geen drol van, laten we maar massaal hard gaan zingen zodat we opvallen'. Het leek erop alsof het gewoon niets met het team te maken.

16 juni 2012 om 13:20

Het is goed dat je je verhaal in twee delen hebt geplaatst. Het eerste deel nadert perfectie. Het tweede deel is helaas een mislukking.
Als jij denkt dat de Ieren "zingen zodat de wereld hoort dat ze met z'n allen prachtig kunnen zingen" heb je er vrij weinig kaas van gegeten.
Dat hele gedeelte daarna wil ik niet eens citeren, maar ook daar sla je de plank mis helaas.

16 juni 2012 om 13:23

Ik zeg dat het zo op mij over komt. Als ik er naast zit kun je me daar best van overtuigen hoor. Leg maar eens uit in welk opzicht de Ieren daar aan het supporten waren terwijl ze veelal om zich heen keken in plaats van het team aan stonden te moedigen. Ik wil je best geloven, maar ben nog niet overtuigd. Ik vind het mooi dat die Ierse supporters er ook staan wanneer het slecht gaat hoor, dat wel. Beter dan een publiek dat kritisch wordt en de ploeg in de steek laat. Maar op mij kwam het over alsof het zingen niet meer met het supporten van de ploeg te maken had maar dat het zingen om het zingen werd.

16 juni 2012 om 13:38

Ik ben het wel met je eens dat het misschien niet meer het team supporten om te winnen was. Maar naar mijn idee stonden ze daar echt met z'n allen de ploeg te steunen op een moeilijk moment. De ploeg was uitgeschakeld en verloor kansloos van de Spanjaarden, maar juist op dat moment tonen de fans hun trots en waardering voor de nationale ploeg.

Ik volg de Ierse ploeg wel vaker en weet uit ervaring dat de fans eigenlijk altijd zo gepassioneerd zijn. Daarom geloof ik er niet in dat deze beleving er was om de wereld te overtuigen, maar puur uit trots.
Verder heeft het overigens ook met de nationale geschiedenis te maken, het is niet voor niets dat men minuten lang 'the fields of Athenry' zong. Dat is nationale trots in de puurste vorm.

Derhalve vind ik het zo jammer dat ons eigen publiek nooit verder komt dan een mager 'hup Holland hup' dat nadat deze tekst tweemaal gezongen is weer plaats maakt voor een stilte waarin men een speld kan horen vallen.

16 juni 2012 om 13:45

Ok misschien was het gewoon een misinterpretatie van mijn kant. Of in ieder geval, we zijn het denk ik wel met elkaar eens. Dat ze de wereld iets te laten zien hebben is vast niet zo inderdaad maar dat ze echt bezig waren met supporten om de ploeg te helpen ook niet. Ze laten de ploeg in ieder geval niet in de steek en zingen uit trots voor hun land. Fields of Athenry vind ik trouwens een van de mooiste liederen die door supporters gezongen worden, hoor 'm ook wekelijks bij wedstrijden van Liverpool, al ben ik er niet uit of ze daar 'fields of Athenry' of 'fields of Anfield Road' zingen, kan het simpelweg niet verstaan.

Tja het zit ook niet in onze cultuur om elkaar te steunen zoals de Ieren. Ik ken een aantal Britten en hun manier van denken, normen en waarden zijn gewoon zo anders dan van Nederlanders. Zoveel socialer en amicaler en je hebt echt het idee dat ze er altijd voor je zijn, net als dat de Green army er altijd voor de Ierse ploeg is en the Kop er altijd voor Liverpool is.

16 juni 2012 om 13:52

Goed dat we het dus met elkaar eens zijn. Wat de cultuur betreft heb je ook helemaal gelijk, vooral wat Ierland, Schotland en Wales betreft. Bij de Engelse nationale ploeg zie je de laatste jaren qua support een omslag richting hetzelfde soort publiek als de Oranje fans.

Bij Liverpool zingen ze inderdaad 'fields of Anfield road'. ;

16 juni 2012 om 14:03

Klopt. Misschien dat de verandering bij het Engelse publiek toch te maken heeft met een bepaald verwachtingspatroon waar in de verste verte niet aan wordt voldaan.

16 juni 2012 om 16:25

Het is echt onzin wat jij zeg, Ierse supporters staan gewoon bekend als een van de beste ter wereld en sommige Nederlanders begrijpen niet dat je 10000% achter je ploeg blijf staan ongeacht het resultaat.

16 juni 2012 om 16:31

vergelijk Ieren AUB niet met britten! ;

16 juni 2012 om 19:20

En Hollanders aub niet met Nederlanders..;-)

En wat die de carnavalsclowns met voetbal te maken hebben is mij nog altijd niet dudielijk...

17 juni 2012 om 01:22

R.r132,

Anders lees je voortaan even al mijn reacties en lees je ze ook goed door. Dan zie je dat ik na de reacties van arnautovic mijn mening al lang heb bijgedraaid.

16 juni 2012 om 15:18

Jongejonge het is ook typisch Nederlands om op alles af te geven wat Nederlands is. Bereiken we de wk-finale? Afkraken die hap. Is er iemand positief over onze supporters? Meteen maar even redenen verzinnen om dat ook neer te kunnen sabelen. Onze supporters zijn geliefd overal waar ze geweest zijn. Mensen kijken raar op, en sluiten hen dan in de armen.

Ik word zo moe van mensen die altijd maar in hokjes denken. Een voetbalsupporter moet fluiten, zingen en juichen, anders is het niet normaal en wat niet normaal is mag niet. Nederlandse carnavalsupporters zijn anders dan veel anderen. Vieren feestjes, zijn knettergek maar wel gezellig. En populair. Lees het stukje over Oekraine maar. Kijk is hoe populair de Nederlandse supporters waren in Zwitserland. En dat is niet alleen bij voetbal zo, ook bij de Olympische Spelen wil de hele wereld het Heineken Holland House in. Zij beleven voetbal op hun eigen manier, dat kun je ook respecteren. Alles wat anders is is niet perse fout toch?

Nederlandse supporters steunen hun land op hun eigen manier. Dat dat niet voldoet aan jou ideaalbeeld van een voetbalsupporter toont vooral een gebrek aan ruimdenkendheid bij jou. Over smaak valt niet te twisten, de een vindt dit soort supporters geniaal en de ander houdt meer van Turkse/poolse/engelse supporters die gewoon de hele wedstrijd lang schreeuwen, fluiten en zingen. Ook leuk, je hoort mij niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Maar zeggen dat het Hollandse carnavalpubliek niks met voetbal te maken heeft slaat nergens op, genoeg mensen/spelers etc. genieten ervan.

En over de Ieren: Het is een stuk makkelijker te blijven zingen als je de absolute onderdog bent en verwacht geen enkele wedstrijd te winnen. Je weet al dat je met grote cijfers weggetikt gaat worden door Spanje, dan is het niet zo moeilijk om vrolijk te blijven. Als je als Nederlandse supporter ineens ziet dat je ploeg achterstaat tegen Denemarken schrik je daar toch wel even van. Dat heet emotie. Maar ook daarna zag ik nog de wave rondgaan, hoorde ik het publiek nog doorzingen. Ik zeg niet dat het Nederlandse publiek beter is dan het Ierse, maar ik ben apetrots op ons publiek.

16 juni 2012 om 16:52

Ik denk dat de meesten niet zozeer afknappen op het feesten rond het stadion en het gedrag in de stad. Dat vindt iedereen mooi en dat is ook prachtig. Het gaat erom dat de Ieren met de Nederlanders worden vergeleken als zijnde de beste supporters, terwijl voor velen daar meer bij komt kijken dan alleen maar aanwezig zijn. Die Ieren laten zich duidelijk gelden in het stadion, daar waar Nederlanders weinig interactie hebben met wat er op het veld gebeurd en ook niet echt vaak te horen zijn.

Ik als voetballiefhebber stoor mij bij Oranje met name aan het gebrek aan liefde voor het spel. Het gaat vooral om gek doen en gezellig en het voetbal is een bijzaak. Het is een feestje voor en door Oranje verklede mensen en het voetballen maakt velen eigenlijk niet zoveel uit (lijkt het). Ik heb het een paar keer van dichtbij meegemaakt en de meesten wilden er vooral 'bij zijn'. Er is niet zoveel mis met dit soort gedrag, als je maar niet jezelf te onpas op de borst gaat slaan met hoe goed we wel niet zijn, terwijl er aanwijsbaar betere supporters zijn als het aankomt op vocale steun tijdens de wedstrijd. Feesten kunnen Nederlanders als de besten, een van de redenen dat andere supportersgroepen graag met de Nederlanders feesten in een Heineken Huis op grote sportevenementen.

Dat overigens al die gemeentes blij zijn met de Nederlanders is volkomen logisch. Nederlanders bezorgen de stad een topomzet, ze zijn vaak vriendelijk en trappen geen rotzooi. Ook zijn Nederlanders vaak in grote getalen aanwezig wat natuurlijk prachtig is en vooral goed voor de portemonnee van de desbetreffende stad. Nederlanders spreken vaak meerdere talen en passen ons (een beetje) aan bij de lokale cultuur, dat doen we al eeuwen. Handelsland Nederland moet zich altijd positief profileren om geld te verdienen en dat lukt ons heel aardig. Dat heeft alleen niks te maken met het steunen van je land en elftal.

16 juni 2012 om 19:11

Het is helemaal niet typisch Nederlands om op alles af te geven. Vóór het EK dacht iedereen namelijk nog dat we kampioen zouden worden.

Weet je wat wél typisch Nederlands is? Denken dat je de beste van de wereld van iets bent terwijl je het niet bent.

17 juni 2012 om 16:48

hoezo alle nederlanders over een kam scheren? weet niet of je wel eens dingen leest vna nederlanders naar andere volkeren toe , maar dit vind ik ook wel weer heeeeeeel ruimdenkend (not)
en ieder mens is verschillend dus je kunt helemaal niks met elkaar vergelijken de ene beleeft een voetbalwedstrijd zo , de andere zo. heeft niks met je ras je land van herkomst te maken!

17 juni 2012 om 17:19

Oh kom op, hier wordt gesproken over supportersgroepen en hoe die zich als groep manifesteren. De Nederlandse supporters gedragen zich al tientallen jaren, als groep, anders dan die uit een ander land. Het is dus absoluut wel mogelijk om hier te spreken over de Nederlandse supporter, dat heeft niets met ruimdenkendheid te maken. Ik heb het niet over de individuele Nederlandse supporter, maar over de supportersgroep die als Oranjelegioen de eindtoernooien van Oranje bezoekt.

Komt ook nog is bij dat een groep aantrekkingskracht heeft op gelijkgestemde mensen. Mensen die ook voetbal als carnaval beleven zullen meer genieten van het Oranjelegioen dan de harde kern supporter die vind dat voetbal niet op die manier beleefd moet worden. Het is sowieso algemeen bekend dat de harde kern van bijv. Ajax en vooral Feyenoord weinig met Oranje opheeft. In mijn ogen kan je dus prima over de Nederlandse supporters als groep praten. Waar je ras vandaan haalt is mij een raadsel, ik heb het 0,0 over rassen gehad.

Tot slot scheer ik niemand over een kam. Ik heb nergens gezegd dat elke Nederlandse supporter zo is, ik heb het puur gehad over de groep die in dit artikel behandeld wordt en die door veel mensen ons ''carnavalspubliek'' wordt genoemd.

16 juni 2012 om 15:48

wondersloff

Het negativisme druipt er weer vanaf, ook een Hollands kwaaltje. Waarom kunnen we niet gewoon trots zijn op ons oranje legioen? We staan werkelijk overal enorm goed bekend in het buitenland. Bij elk eindtoernooi komen we met grote getallen en creëeren enorm veel sfeer. Daar is toch ook wat voor te zeggen? Volgens zuurpruimen als jou kan het waarschijnlijk nooit goed zijn. We zijn tenminste niet standaard.

Wel ben ik het met je eens dat we in het stadion ook best meer van ons kunnen laten horen, maar veel anders dan Hup, Holland Hup valt er ook niet te zingen. We hebben gewoon geen liederen. Daar kan wat aan gedaan worden, maar echte initiatieven daarvoor ontbreken ook.

En wat is er toch in godsnaam mis met het feit dat we onszelf uitdossen tijdens de eindtoernooien? Is het dan verboden om grappig aangekleed te zijn en mensen een glimlach op hun gezichten te toveren? Wat een galspuwerij weer zeg.

Ik ben trots op onze supporters die er altijd zijn, maar het is volgens velen hier pas goed als we alleen maar lopen te knokken en overfanatiek zijn. Want dat is tenminste stoer.

16 juni 2012 om 19:13

Negativiteit is niet typisch Nederlands. Ook in Engeland hebben ze genoeg zelfspot en zeikerds.

Wat wél typisch Nederlands is, is waar jij nu toe oproept: 'waarom niet gewoon trots zijn?' Zelfs als ze door de hele wereld uitgelachen doet het Nederlanders nog steeds niets. Nog steeds denken ze dat ze de beste zijn.

17 juni 2012 om 01:22

Euhm.. Waar gaat dit over?

Ik heb het puur en alleen over de oranje supporters en niet over het vertoonde spel, mocht je daar op doelen met "nog steeds denken dat ze de beste zijn"..

Ik roep op om juist minder kritisch te zijn naar onze eigen supporters, zoals je misschien al gemerkt hebt is zo ongeveer 80 procent hier van mening dat we als supporters voor lul staan, terwijl we juist zeer goed bekend staan in het buitenland en altijd en overal in grote getalen aanwezig zijn. Het is dus kennelijk juist Niet Nederlands om trots te zijn op ons publiek, Einstein.

Hoe je het ook bedoelt: zowel het Nederlands Elftal als het oranje publiek wordt nergens uitgelachen. Dat weet ik uit eigen ervaring in het buitenland. Iedereen roemt ons aanvallende voetbal (onder BVM iets minder) en onze feestelijke supporters. Maar uit je 'goed onderbouwde' reactie van net maak ik op dat je precies weet waar je het over hebt. Nog zo'n zuurpruim van een 'kenner'

16 juni 2012 om 18:55

Waarom sommige bonden nou jalours zijn op de Nederlandse aanhang?
Nederland is het braafste jongetje van de klas, maken niks kapot, nauwelijks commentaar op het voetbal, zoeken de confrontatie niet op met de tegestander.
Ik zou willen dat we Poolse aanhang hadden, lekker die Denen bang maken voordat het spelletje al begonnen is.

16 juni 2012 om 21:29

Wondersloff, ik hou van je. Treffend.

17 juni 2012 om 02:11

He gatver, verklaar je niet nader aub.

Het is alleen de vraag of we nog steeds zo trouw zijn, als we bijvoorbeeld net zo belabberd als Belgie presteren.

16 juni 2012 om 11:24

Denk bij eindtoernooien wel want het meerendeel gaat er heen om te zuipen en te feesten.

Ik denk niet dat je de Nederlandse fans echt kunt vergelijken met de Ierse fans. Misschien wel qua gezelligheid en feestvreugde, maar niet qua ondersteuning naar het elftal toe als het om voetballen gaat. De Ierse fans juichen Ierland ook na een fikse nederlaag nog toe. Bij Oranje is het recent een aantal keren voorgekomen dat de spelers werden uitgefloten door de Oranjefans.

Ook nu na twee nederlagen zie je hier op het forum dat dezelfde mensen die twee jaar geleden juichend bij de grachten stonden nu schrijven zich te schamen voor het elftal en te hopen dat zij worden ingemaakt en afgestraft. Een echte fan staat ook in slechte tijden achter het team (mijn mening).

16 juni 2012 om 09:47

Klopt. En naast de Ieren mag je ook de Schotten boven Nederland zetten. Voor de kwalificaties van het WK 2002 kwamen meer dan tienduizend Schotten naar Brussel, Schotland wordt daar uitgeschakeld en niet alleen is het één groot feest daarna, ze gaan zelfs met een paar honderd de Belgen nog steunen in Praag.

Nederlandse fans zijn herkenbaar en vrolijk als er gewonnen wordt maar ze zijn praktisch uitgeschakeld en het regent annuleringen, de kaarten tegen Portugal vliegen tegen dumpingprijzen ebay op en het gemor is niet van de lucht.
De Ieren gaan, in de weet dat ze weinig kans hebben op kwalificatie, met enkele tienduizenden hun ploeg steunen, niet omdat het een succesploeg is maar omdat het hun ploeg is.
En Roy Keane moet zijn mond houden over steun aan het Ierse elftal, we zijn zijn gedrag op het WK 2002 nog niet vergeten.

16 juni 2012 om 13:08

De Nederlanders zijn geweldig om in je stad te hebben. Geen wanklanken en hoge omzetten in de lokale horeca. Qua sfeer in het stadion mag je Oranje toch wel ergens onderaan zetten. Ierland staat daar stipt op nummer 1, wellicht met de Schotten ook. De Polen en Kroaten zijn een stel ruige gasten, maar ook die laten zich heel hard horen. Ik heb nog nooit Nederlanders het team over een dood punt horen zingen. Het wordt ook met het jaar erger door alle gratis kaarten via bedrijven. Het is belangrijker om erbij te zijn geweest dan ook daadwerkelijk je land te vertegenwoordigen.

16 juni 2012 om 16:29

Keane zeikt veel ja, maar Mick Mccarthy had wel naar hem mogen luisteren in 2002, want kan je nagaan hoever we met hem waren gekomen!

Nederlandse supporters?? Wat een grap. Ik hoor meestal het uitvak als Nederland thuis speelt. Grieken, Ieren en Turken zijn pas goede supporters ; )

16 juni 2012 om 11:09

Blackwolf66, als je het vergelijkt met Nederlandse 'supporters' zijn alle fans van andere landen goede supporters.

16 juni 2012 om 12:58

Denemarken heeft wel een goed publiek? Die heb ik ook met toeters en bellen gezien, maakt dat ze direct ook zo ''slecht''? Je kunt het niet eens onderbouwen vriend. Maar ik weet wel dat als of Denemarken verliest of Nederland verliest en even veel passie en emotie bij komt kijken en daar gaat het uiteindelijk om!

16 juni 2012 om 13:09

Waar heb ik het over Denemarken? Ik waardeer het ten zeerste dat je waarschijnlijk op mijn profiel hebt gekeken, maar daardoor verwar je klaarblijkelijk mijn persoonlijke voorkeur met mijn reactie.

Nederlandse fans de beste? Nee gewoon nee.. niet wat ik hier lees op VZ en wat ik om me heen hoor..

Ierland wel idd
Griekenland
Turkije
Engelse..
Polen is ook hardcore

16 juni 2012 om 11:18

Ligt eraan wat je de beste vindt. In bijvoorbeeld Polen en Griekenland komt er meer geweld bij kijken dan bij Nederlanders en Ieren.

16 juni 2012 om 11:28

Die landen hebben idd meer geweld jammer genoeg. Maar de ploeg steunen ze wel.

Het was een prachtig gezicht dat al die Ieren aan het zingen waren terwijl ze 4-0 achter stonden, echt kippenvel!!

Ik vind dat Nederland juist géén goede fans heeft. Het zijn een stel clowns die qua zingen niks voorstellen. Toeschouwers i.p.v. supporters. Denk aan EK 2008 waar de Russen de Nederlanders totaal overstemden.
Het is een soort bioscooppubliek, gekleed als clowns. Leuk en aardig die grote aantallen, maar wanneer iedereen zwijgt heb je er niks aan.

16 juni 2012 om 11:10

Denk aan elke willekeurige wedstrijd van Oranje waar elke willekeurige tegenstander het Oranje publiek volledig overstemd heeft.

Houd het zelfverheerlijking dan nooit op !

Natuurlijk zeggen ze daar dat de Nederlanders de beste zijn, de Nederlanders brengen daar tijdelijk geld in het laatje. Straks zijn de Italianen de beste of de Fransen of weet ik veel wie.

Mijn persoonlijke mening is dat de Nederlanders niet weten wat supporten is, een supporter is niet iemand die de gratis oranje shirtjes van een bierfabrikant als zijn kostbaarste bezitting ziet of iemand die een kaartje koopt, vervolgens zijn halve wijk informeert dat hij een kaartje heeft, een supporter is meer iemand die naar het stadion gaat om al is het zijn laatste adem, zijn team aanmoedigd, de mensen in zijn wijk die weten waar hij is, zonder dat hij daar promotie voor maakt.

16 juni 2012 om 13:23

Goede reactie hard, maar ik zou graag een kleine nuancering zien. Omdat je zegt dat "nederlanders niet weten wat supporten is". Maar dit is natuurlijk alleen bij Oranje het geval, waar clownesk carnavalspubliek op af komt. Op clubniveau hebben we gewoon verschillende goede supportersgroepen en kunnen clubs als Feyenoord, Ajax, FC Twente, FC Groningen, FC Utrecht, NAC gewoon trots zijn op hun fanatieke supporterscultuur die in niets lijkt op de sfeer bij het Nederlands elftal.

16 juni 2012 om 13:48

Ben het helemaal met jullie eens. De oranje vereniging zou hier eens over na moeten denken. Misschien juist een wat fanatiekere groep gaan samenstellen zoals bij veel clubs

16 juni 2012 om 14:36

Tja dan zou je hetzelfde krijgen als in Argentinie. Tijdens een toernooi slaan alle harde kernen de handen bijeen en gaan dan met duizenden naar het toernooi, soms zelfs op gratis kaarten van de overheid. Ik vraag me af of de Nederlandse clubsupporters dat op kunnen brengen. Ik heb het idee dat de harde kern supporters eerder hun handen van Oranje af trekken dan zich er mee te gaan bemoeien. Nederland is altijd een verzameling van voorkeuren en volkeren geweest die meer streekvoorkeuren hebben dan een landelijke binding. Zo is dat ook met clubvoorkeuren, waar je kiest voor de club die het meest bij jouw persoonlijkheid/regionale voorkeur past. In andere landen ben je gewoon voor je lokale club en sta je achter je land.

Trots op ons land kennen we in Nederland niet, want het heeft altijd betrekking op het eigen ego. We zijn alleen trots op Nederland als het ook nog individuele pluspunten geeft, zoals een buitenland dat meekijkt en je credits geeft voor je support. Dan kunnen wij Nederland heel goed doen alsof we Nederland fantastisch vinden. Verliezen we het toernooi, dan is het azijn zeiken weer professioneel begonnen.

16 juni 2012 om 14:59

Een supporter is iemand die er is en zijn ploeg steunt. Of dat nou met een gratis oranje shirt is of met een duur origineel Nike Nederlands elftal shirt is, maakt echt helemaal niks uit. Zij zijn er altijd en in grote getale, zie bijvoorbeeld het aantal wat in Zuid Afrika aanwezig was.dat zijn ook gewoon supporters, alleen niet volgens jouw ''normen''. Gelukkig tellen die normen niet.

Ned elftal heeft geen supporters, in de verste verte niet te vergelijken met de Ieren.
Ned elftal heeft volgers die de gebeurtenissen rondom de wedstrijd veel belangrijker vinden dan de wedstrijd zelf.
Gebrek aan passie en fanatisme om de ploeg naar een hoger plan te schreeuwen is er al vele jaren.

Vroeger ging ik regelmatig kijken, sinds het meer carnaval is dan dat het iets met voetbal supporters te maken heeft kijk ik wel voor de Tv..

16 juni 2012 om 14:40

We are clowns, not fans

16 juni 2012 om 15:29

De gemiddelde voetbalsupporter van de meeste landen neemt zichzelf heel erg serieus, wil aan iedereen laten zien dat hij stoer is door, al dan niet zijn shirt aan, zo hard mogelijk te schreeuwen want wie het hardst schreeuwt wint. Oja, en als er mensen aan twijfelen of ze wel stoer genoeg zijn gaan ze voor, na of tijdens de wedstrijd nog even op de vuist. Ook leuk hoor, dat soort supporters. Heb absoluut respect voor dat soort mensen. Alleen het is niet de enige soort supporters die er zijn.

Onze Nederlandse carnavalsclowns beleven voetbal op hun manier. Persoonlijk vind ik dat leuker dan de manier hierboven. Jezelf niet zo serieus nemen, lekker vrolijk een feestje maken en wat kan jou het schelen wat de rest van de wereld er van vind? Je zit er voor jou, je zit er voor je club, en je zit er niet om de reputatie van stoere supportersschare te verdienen. Voelt voor mij veel lekkerder. Iedereen roept altijd dat je meningen moet respecteren, maar je ziet dat zodra mensen het anders doen dan wat iedereen normaal vindt, dit meteen afgebrand wordt. Nederlandse supporters zijn heel anders dan die van andere landen. Dus meteen zijn dat geen supporters, geen echte, etc. Alsof er ergens een regelboek ligt, met normen waaraan je moet voldoen anders ben je geen voetbalsupporter. Man, neem jezelf toch niet zo serieus en geniet lekker.

16 juni 2012 om 15:55

Iedereen inderdaad zijn eigen manier van een wedstrijd beleven van zijn favoriete ploeg of landen team.
Als mijn favoriete ploeg 2-0 achterstaat dan baal ik en hoop dat de wedstrijd nog kan kantelen, een manier omdat proberen te bewerkstelligen is als 1 man achter de ploeg gaan te staan met support.
Dat is hoe ik wedstrijden beleef van mn favoriete ploeg en dat heeft niks met mezelf te serieus nemen te maken.
Het enige wat ik misschien te serieus neem is het resultaat van de wedstrijden die ik bezoek.

16 juni 2012 om 19:15

De gemiddelde voetbalsupporter gaat op de vuist, maar de Nederlanders niet. Wat een ongelooflijke onzin. Kraak toch eens niet iedereen af zodat je zelf beter lijkt. Dat deden de 'kenners' ook al na Duitsland-portugal, terwijl ze zelf net hadden verloren van een matige tegenstander.

16 juni 2012 om 21:25

@ewoud

"oja, en als er mensen aan twijfelen of ze wel stoer genoeg zijn gaan ze voor, na of tijdens de wedstrijd nog even op de vuist. Ook leuk hoor, dat soort supporters."

Dat is een kleine groep, er zijn ook Nederlandse fans die het nodig vonden Duitse auto's uit te laten branden omdat ze niet tegen hun verlies kunnen.

Ik ben het met je 2e alinea wel volledig eens.
De Nederlandse carnavalsclowns zijn gewoon tot beste supporters van het wk benoemd. Daar zitten genoeg andere voetbalgrootheden.
De Ieren zijn eigenlijk ook gewoon carnavalsclowns, het enige verschil is dat zij niet in een optocht naar het stadion gaan, maar in het stadion gaan zingen. Het verwachtingspatroon is ook heel laag, die komen puur voor hun plezier. Als je naar Nederland gaat kijken, wil je ook resultaat zien uiteraard.

Nederlandse supporters zorgen inderdaad voor een leuke feestsfeer. Het zijn nooit een zooitje hooligans zoals de Engelsen jarenlang waren. (hoewel je daar ook de laatste tijd niet zoveel over hoort)

Maar als het om passie en steun voor het eigen team gaat als het even tegenzit, dan hoor je ze niet of nauwelijks.
"you only sing when you're winning" schiet me dan te binnen.

Nederland - Rusland 2008 was daar een goed voorbeeld van. Na een kwartier was het duidelijk dat NL de wedstrijd niet onder controle had. Het oranje-publiek zat erbij alsof ze naar een auto-ongeluk zaten te kijken, stil en aangeslagen.

En dan kun je wel met een hele kroeg "hup, Holland, Hup!" naar een flatscreen staan schreeuwen, maar dat helpt niet echt.

16 juni 2012 om 14:41

Over Engelse hooligans hoor je tegenwoordig niks meer omdat het door de voetbalwet daar verboden is om berichten over rellen in de media te plaatsen. Tijdens het clubvoetbal gebeurd het nog ieder jaar wanneer ze Europa ingaan alleen horen wij er niks van.

Ik kan me bijvoorbeeld nog goed herinneren dat Feyenoord na Nancy in 2006 de Uefa Cup uitgeknikkerd werd vanwege ongeregeldheden in het stadion, terwijl Manchester United tegen Lille exact hetzelfde had en ook nog massaler en je hoorde er niks over. Het uitvak was veel te vol en duizenden supporters gingen daar met elkaar op de vuist. Uiteindelijk kregen zij ook alleen maar een boete van 10 000 euro omdat het commercieel te interessant is om Engelse clubs in het toernooi te laten.

Nederland heeft misschien wel de gezelligste en "onschuldigste" supporters. Maar qua passie en aanmoediging staan ze onder de degradatiestreep. Te veel kermis, te weinig passie.

Het Ierse publiek vind ik vele malen beter dan het Nederlandse. Nederlanders zeuren veel meer en worden stil als ze achter staan. Ieren zingen de hele wedstrijd door en blijven sfeer maken, ook al staan ze 4-0 achter.

Sorry, maar ik vond dat de Nederlanders erg stilletjes waren tegen Duitsland?
Had veel fanatieker gemogen aan de Nederlandse kant.

In thuiswedstrijden van Nederland is het vaak inderdaad wel een goede sfeer.

Het Turkse publiek in stadion's vind ik nog altijd de beste!

16 juni 2012 om 16:37

Omdat je turks ben zeker?

16 juni 2012 om 19:17

Ik ben geen Turk en ik vind Turks publiek ook gruwelijk. Jij niet? Omdat je Nederlander bent zeker?

17 juni 2012 om 12:11

Turkije is zwaar gruwelijk man, vooral Galatasaray met hun welcme to hell!

Haha de Nederlandse supporters hebben een te grote mond.
Ik vind de Oekrainse Supporters ook wel goed, hoe ze daar tegen Frankrijk in de stortregen alsnog aan het feesten waren.

16 juni 2012 om 15:00

De meesten hier kraken de Oranje fans af, misschien eerst even doorlezen voordat je commentaar geeft over een ''grote mond'', waar amper sprake van is.

De toeschouwers van het nederlandse elftal zorgen voor een carnavals sfeer maar zijn niet de supporters die het elftal naar een overwinning toeschreeuwen. Helaas kom ik ook niet verder dan hup holland hup als het om liedjes gaat.... Misschien is dat het probleem wel.

Njah die kroaten kunnen pas een helse sfeer maken, ook al is het soms wat overdreven zoals met die rookbommen die er werden gegooid.
Vind toch dat landen als turkije en kroatië het meest invloed op een wedstrijd kunnen hebben als publiek, ook zijn die 2 landen uit supermoeilijk om te spelen door het publiek en de sfeer die ze creëren..

16 juni 2012 om 18:24

Dan ben je niet buiten Europa geweest mijn vriend, als dat jou zo aanspreekt, kijk eens naar Zuid-amerika en vooral Algerije, daar komt de tegenstander niet levend eruit als ze de punten niet thuis laten

Nederland supporters komen inderdaad om alleen te feesten. Ik kijk zelf ook in kroegen (gezellig) ga nooit naar het stadion, vanwege desinteresse van het publiek voor de wedstrijd en ben fanatiek. Overigens zonder carnavalskleding, dat iedereen van mij mag dragen. Maar een meer fanatisme dat mag van mij wel. Lijken wel op Duitsers ook zo'n bioscooppubliek.

Nederlandse supporters zijn boring. Alleen wat ik hoor is hup holland hup door 100 fans. Echt een saai publiek. Geef mij maar de Zuid Amerikaanse supporters. Dat is pas feest om tussen te zitten.

De beleving is wat voetbal zo speciaal maakt voor mij. Derhalve vind ik het jammer dat juist dit elementaire punt zo ontbreekt bij ons nationale elftal. Voetbalbeleving is ongekend en bij geen enkele andere sport op deze wereld terug te vinden, die pure passie, trots en hartstocht. Korfbal en volleybal kunnen zonder fans en sfeer, voetbal niet.

Vocaal is Nederland echt eend drama hoor en kunnen wij echt niet tippen aan de Ieren. Zit vaak vol met bobo's en kinderen. Nee doe mij het clubvoetbal maar qua sfeer

Het oranje legioen kan alleen voor sfeer zorgen als Nederland voor staat, en dan ook nog mooi aanvallend voetbal speelt. Is een van beide niet aanwezig, dan volgt meestal snel een fluitconcert.

Om die reden heb ik nog nooit een wedstrijd van Oranje bezocht. Ik heb gewoon veel meer met mijn eigen club waar ik al 20 jaar een seizoenkaart van heb, en waar ik die onvoorwaardelijke steun van de supporters wel terugvind.

Nu is dat ook wel wat makkelijker, want bij NAC is het verwachtingspatroon, net als bij de Ieren, ook niet zo hoog als bij Oranje. Al met al baal ik er wel van dat het nu zo slecht gaat.

In Zwitserland en Engeland waren ze voor de Nederlanders vorige EK omdat wij er zo een gigantisch feestje van maakten!

16 juni 2012 om 16:58

Het gaat toch ook niet om het feest vieren? Iedereen is het daar over eens dat Nederlanders er altijd een mooi feest van maken. Het gaat meer om het achter je team staan in het stadion zelf.

17 juni 2012 om 02:28

Nee hoor want in het artikel wordt van geen enkel uitgangspunt uitgegaan. Het gaat hier om fans, of dat nu in het stadion is of ergens in een plaatselijke kroeg ...

17 juni 2012 om 10:57

Wel in de reacties onder het artikel wordt er alleen gesproken over sfeer in het stadion. Daar zijn we toch aan het discussiëren?

Nederlandse supporters maken er een carnaval sfeer van. Als je het met die oog gaat bekijken zijn jullie de beste ter wereld, dat klopt.
Maar daar gaat hij bij voetbal niet om. Het gaat erom welke fans de tegenstander onder druk kan zetten, Zijn eigen team kan motiveren door op de juiste momenten het hele stadion tegelijk een liedje te zingen. En de scheidsrechter onder druk te zetten door bij verkeerde beslissingen hem uit te fluiten.
In dit geval is Turkije de beste.

Paar voorbeelden:

Sfeeracties van Galatasaray supporters (ultraslan):

Voetbal:
- Galatasaray - Besiktas 3D Choreografie, Cimbom basi dik yurur
- Galatasaray - Fenerbahce 3D Choreografie
- Hardste geluid in een voetbal stadion 132 decibel
- Langste spandoek van de wereld 315 meter

Basketbal
- Galatasaray - Cska Moskou Choreografie
- Euroleague heeft Galatasaray supporters als beste gekozen.

16 juni 2012 om 19:24

Ik hou meer van supporters die bovenop de wedstrijd zitten. Veel van die echte ultras zijn meer bezig met springen en dergelijke waardoor ze nauwelijks op de wedstrijd letten. Je hoort dan geen fanatiek geluid bij een mooi schot of goede scherpe tackle ed. Dan lijkt het publiek zijn eigen feestje te vieren. Ik hou van de supporters die fanatiek reageren op de scheids en tegenstanders en de eigen spelers toejuicht bij een mooie tackel of wanneer er goed gebikkeld wordt.

All round the fields, of Anfield road, where once we watched, the King Kenny play, and could he play!
Stevie Heighway on the wing, we had dreams and songs to sing, bout the glory round the fields of Anfield road.

Wie heeft wie nageaapt
Beide prachtige nummers en die Ieren zijn echt veel beter dan dat carnavalspubliek van Nederland.

16 juni 2012 om 17:13

Liverpool heeft de Ieren nageaapt. The Fields of Athenry is een Iers protestlied, over de grote periode van honger in Ierland in de 19e eeuw. Ierland werd in die tijd verwaarloosd door de Britten.
Edit: de Celtic fans zingen dit lied overigens ook, maar dan het origineel, zoals de Ieren dus.

Ik vind de Marokkaanse, Turkse en Braziliaanse fans veel leuker en beter.zij kunnen pas echt feest vieren.

16 juni 2012 om 19:19

Absoluut. Nederlanders denken dat ze de beste van de wereld zijn in feestvieren ofzo, maar sinds wanneer is je als een idioot gedragen omdat je te veel gedronken hebt feestvieren? Het is gewoon een beetje kansloos.

Onmogelijke vergelijking. Het Oranjelegioen is zeer diep afgegleden, zingen in het stadion? Amper. Bij achterstand? Fluiten! Oranjemars? Irritante dronken dropjes die niet weten zich te gedragen als ze van huis zijn.

De Ieren? Gezellig, vriendelijk, zingen tot ze er bij neervallen.

16 juni 2012 om 18:17

Ik zei al eens gekscherend, misschien alleen de Kuip supporters van Feyenoord afsturen op Oranje!

16 juni 2012 om 18:51

Veel Feyenoorders hebben niet zoveel op met Oranje. Dat heeft ook echt al een hele lange geschiedenis en niet alleen betrekking op het type supporters. Ik ben dus benieuwd of het zou werken ;

Niet om vervelend te doen, maar het is mogelijk dat Nederlandse fans verwender zijn dan fans van andere landen. Als het dan even iets minder gaat, stopt het aanmoedigen en slaat het snel om in teleurstelling. Hier hebben ook clubs met een rijk verleden last van zoals Ajax en Psv.

Naar mijn mening is deze arrogantie bij Oranje nergens op gebaseerd, want de laatste prijs die ze hebben weten te pakken is 24!!!! jaar geleden. Best knap voor een land met (volgens de binnenlandse kenners) vele topspelers.

Hahahaha dit begint toch echt trieste vormen aan te nemen.. Voetballend willen we ons koppelen aan Spanje en op de tribunes willen we Ieren zijn.. Wees gewoon even verdorie realistisch verdikkeme. Dan vind ik de Kroaten echt indrukwekkend qua support, maar die zijn niet zo zielig om zich te willen vergelijken met de beste der besten!

Wat ik helemaal niet snap is dit.

In onze competitie hebben we Feyenoord,ado,utrecht,twente en Nac, hoe kunnen de Oranje-fans dan niet fanatiek zijn, maar wel clowns? Genoeg fanatieke supportersgroepen in NL, maar uitgerekend de lachertjes bezoeken Oranje

16 juni 2012 om 19:52

@kharika,

Omdat bovengenoemde groepen nooit massaal naar het Nl-elftal gaan. Wel enkele losse individuen, maar geen georganiseerde groepen.
Los van het feit dat de harde, fanatieke supporterskernen van Nlelkaars aanwezigheid zelden tolereren.
De carnavalssupporters (pardon, fans) van Oranje jagen de echte clubsupporters weg. Je schaamt je dood voor die carnavalsvierders. Die gaan er alleen maar heen om te laten zien hoe origineel ze wel niet verkleed zijn, maar niet om het team aan te moedigen.
In Bern (of Basel, weet het niet meer precies) waren in 2008 100.000 Nederlanders in de stad, maar toen Oranje achterstond hoorde je niemand. Ik vind dat in- en intriest.

Nederlands fans niet, maar die Ieren zijn prachtig om te zien!

Het Nederlandse fans zijn er ook bij Carnaval en al dat gedoe, die mensen komen niet voor het voetbal.
Ze zijn anti-voetbal tot dat Nederland in een EK of WK zit, dan is er weer "feest" en dan komen ze weer hoor....

Nou ik vind dit best overdreven hoor. Uit het stadion zijn de Oranje fans nog wel gezellig en sfeervol, maar in het stadion is het echt tien keer niks. Je hoort soms alleen eventjes "holland, Holland, Holland"en that's it. Nee in het stadion zelf hoor je onze Oranjefans bijna nooit.

In mijn ogen staan de Ieren met de Schotten gewoon bovenaan. Zij zingen gewoon erg passievol terwijl hun ploeg soms kansloos wordt verslagen. Dat zie ik ons echt nooit doen hoor. Ik weet dan niet eens wat voor lied we moeten zingen... Zingen de Oranjefans in het stadion weleens liederen eigenlijk? Tijdens de wedstrijd dan he. Ik kom niet verder dan "het is stil aan de overkant"

Turkse supporters zetten tegenstanders onder druk, en ze zijn enorm fanatiek, en ze kunnen heel goed sfeer maken, maar als ik naar de wedstrijd van Nederlands elftal kijk, zie ik geen sfeer helemaal niks,

Dan is de Sfeer in het stadion misschien minder dan de Ieren, Maar wij Nederlanders willen ook gewoon goed voetbal zien, en er staat miljoenen op het veld en de supporters betalen genoeg geld voor een kaartje. dus er mag ook wel wat verwacht worden.en goed voetbal. want daar komen de mensen toch voor, en als je land verliest ga ik er niet vrolijker op worden.

Maar gaat het ook niet om de sfeer buiten het stadion, hoe wij met mensen omgaan in andere landen? zo kan je het ook bekijken. denk dat de mensen in Charkov dat een stuk belangrijker vinden dan de sfeer in het stadion.. want die merken daar toch weinig van.

De auteur moet zich de ballen uit z'n broek schamen door het afschuwelijke Nederlandse carnavalspubliek in één adem te noemen met de heilige, pure, gepassioneerde Ierse supporters. Dat noem ik heiligschennis.

Goede supporters zijn het als het om feest vieren gaat ja, maar niet om 90 minuten lang te zingen zoals in andere landen.

Ieren en Nederlanders, dat gaat goed samen ja.

De topicstarter refereert aan het feit dat Nederlanders zich niet laten horen als ze verliezen, maar toen bij die kwalificatie die we verloren van de Ieren, toen was het alsnog 1 groot feest.

De Ieren liggen ons gewoon goed, wellicht heeft dit ook te maken met het feit dat ook zij als land eigenlijk gewoon groots zijn maar toch altijd underdogs door de grootte, zij met Engeland en wij met Duitsland. Het is een state of mind, nuchterheid en gelatenheid. Maar als er iets te vieren valt, dan gaan we los.

Wij hebben inderdaad niet de passie die b.v. de turken en zuid amerikanen hebben. Dat komt mede omdat wij Nederlanders daar te nuchter voor zijn. Wij zien voetbal voor wat het daadwerkelijk is: Bijzaak.

Er zijn dingen in het leven die vele malen belangrijker zijn.

17 juni 2012 om 12:21

Lol te nuchter Nl'ers zijn nooit nuchter

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren