wk2018

Ajax installeert nieuwe RvC: 'Al 16 jaar geen rol meer in Europa, dat kan niet'

Donderdag, 14 juni 2012 om 15:55

De aandeelhouders van Ajax hebben donderdagmiddag tijdens een vergadering de nieuwe Raad van Commissarissen benoemd. Voorzitter Hans Wijers wil de club, samen met de andere commissarissen Leo van Wijk en Theo van Duivenbode, terugbrengen naar de Europese top. Dat verklaarde hij tijdens de vergadering.

/

“We spelen al zestien jaar geen rol meer in Europa en dat kan niet”, zei Wijers. De voormalig minister van Economische Zaken liet tevens weten dat hij en zijn collega’s er zorg voor zullen dragen dat de jeugdopleiding de komende jaren een zeer prominente rol blijft spelen binnen het beleid van de club. Daarmee blijft het belangrijkste gedeelte van de plannen van Johan Cruijff gehandhaafd.

“Incidenteel kan het zo zijn dat er aankopen plaatsvinden”, voegde Wijers daar wel aan toe. “Als Jan Vertonghen vertrekt, kán het zo zijn dat we geen vervanger rond hebben lopen en dus gaan we de transfermarkt op. Maar voor de rest is De Toekomst ónze toekomst.” Het trio volgt de vijf oude commissarissen Edgar Davids, Marjan Olfers, Cruijff, Steven ten Have en Paul Römer op. De rechter bepaalde eerder dit jaar dat zij moesten vertrekken.


Poll

Zie jij Ajax ooit nog een Europese hoofdprijs winnen?


Gerelateerd

92 reacties (laatste reactie door dijkie72)

Kom op Ajax zet deze lijn voort. Wij gaan terug naar de top.

14 juni 2012 om 16:01

Inderdaad, Ajax is een grote club in de wereld en het zal weer terug komen net als vroeger en natuurlijk zal er nog wat aan gedaan moeten worden om het zover te krijgen in de komende 3 jaar.

14 juni 2012 om 16:31

Die kans is zo klein dat dat gebeurt. Met top bedoel je neem ik aan de absolute Europese top? Daarin ben je praktisch kansloos tegen de clubs uit de grote landen. Je moet hopen op de financial fairplay, maar die is makkelijk te omzeilen. Ook zijn de TV en Merchandise inkomsten van Barcelona, Real Madrid, Man Utd, Chelsea, AC Milan etc al zoveel hoger dat dat bijna niet meer te achterhalen is. Ik begrijp dat het populair is om te zeggen dat ze Ajax weer terug willen brengen naar de Europese top maar dat is simpelweg niet realistsch.

Bovendien heb je voor een sterker Ajax ook een sterkere nationale competitie nodig. Dus zelfs als Ajax met het financial fairplay systeem maar enigsinds in de buurt van de eerder genoemde clubs komt, dan nog is het verschil tussen NEC en Wigan Athlectic te groot als je begrijpt wat ik bedoel. De Engelse Premier League blijft dan over de gehele linie vele malen sterker dan de eredivisie waardoor jongens als Vertonghen, Van der Wiel, Eriksen etc. ook in de toekomst de stap naar het buitenland willen maken.

Het zal een hele lastige opgave worden, en niet alleen voor Ajax maar voor elke Nederlandse club.

14 juni 2012 om 16:42

Ik had begrepen dat Nederland en Duitsland een licentie hebben waar in staat dat ze eerst de financien op orde moeten hebben voordat ze echt geld mogen gaan uitgeven.

Als Real en Chelsea nou eerst eens schulden vrij moeten zijn voordat ze de markt op mogen dan is die rijke sjeik een groot vermogen kwijt, ik neem niet aan dat hij dat kan omzeilen of wel?
Graag een antwoordd aub want dat zou ik graag willen weten.

14 juni 2012 om 16:43

in '95 zat Ajax toch ook in de eredivisie??? Toen waren Real, Man Utd, Ac Milan Juventus etc ook Europese topclubs?? Waren ze toen de beste van Nederland, de beste van Europa en zelfs de beste van heel de wereld??

Met goede talenten kan je heel ver komen!!

Keep up the good work Ajax!!

14 juni 2012 om 16:57

Toen waren de verschillen in inkomen ook niet zo groot Mikie010, die zijn er nu wel.

14 juni 2012 om 18:04

Een uitzonderlijk goede lichting en heel geluk wil nog wel eens helpen

Zeg nooit nooit. Wie weet hoe de voetbalwereld er over 10 jaar uitziet.

14 juni 2012 om 18:18

Volgens mij had Chelsea ook niet de sterkste selectie dit jaar. Volgens mij vielen City en United ook af in de Europa league en won Athletico deze. We moeten niet gaan doen alsof iedereen opeens klasses beter is. Tenslotte begint alles met een tomeloze inzet en keihard werken.

Wanneer je een groep heeft die durft en wil vechten kan je al een heel eind komen. Dat heeft Chelsea wel bewezen en internationale ook tegen Barcelona. Dat niet altijd de teams met de beste spelers winnen is ook wel gebleken met City die geeneens de groepsfase CL doorkomt.

14 juni 2012 om 18:28

Ik ben het eens Azalkmaar dat het heel moeilijk zal worden door:
- de grotere invloed van geld in het voetbal (nog meer dan in 95)
- het snellere vertrek van de top talenten doordat topclubs ze ook sneller halen om goedkoper uit te zijn
- minder terugkeer van absolute topvoetballers (cocu Rijkaard) omdat ze liever nog willen cashen in het buitenland

Maar heel moeilijk is niet onmogelijk! Als je goed beleid voert, met capabele mensen op technisch gebied (oud voetballers) en toppers op leidinggevend gebied (weijers, van wijk), je hebt een topopleiding, een sterk aankoopbeleid (jong toppers halen uit mindere landen) en een grote aanhang dan kan het gewoon!

Bewijs?? Kijk naar de resultaten van de Portugese clubs de laatste jaren! En als je de Europa league wint, doe je mee in Europa! en dat zorgt weer voor een boost die kan zorgen voor ver komen in de Liga de Campiones!

14 juni 2012 om 18:38

Toen mog je nog maar 3 spelers die niet uit het land afkomstig waren opstellen.
Toen die regeling afgeschaft werd zijn de clubs die in handen zijn gekomen van de oliesheiks de beste spelers gaan kopen.
Ze hoefden immers geen rekening te houden met de nationaliteiten van de spelers die erbij kwamen.

14 juni 2012 om 19:03

@jaspervanaz

Ze kunnen het salaris van een topspeler bijvoorbeeld op de loonlijst van een sponser zetten. Hetzelfde geldt dat ze ook deze aankoop door de sponser kunnen laten doen enzovoorts...

14 juni 2012 om 16:03

16 jaar al? dats wel erg lang.

14 juni 2012 om 16:09

Ik als Ajax supporter vrees dat er geen enkele club uit Nederland ooit nog een europese beker gaat pakken. De verschillen in europa worden te groot (financieel). Als Aston Villa meer kan betalen dan Ajax, wordt het natuurlijk wel lastig.

Of Financial Fair Play moet serieus van de grond gaan komen.

14 juni 2012 om 16:22

precies mijn gedachte. het zou fantastisch zijn als er nederlandse clubs weer mee zouden doen in europa maarja wij hebben het geld er gewoon niet voor, mocht dat Financial Fair Play er komen dat geef ik onze clubs echt wel een kans om weer prijzen te pakken in europa.

14 juni 2012 om 16:24

1995 hadden wij ook geen miljonairs rond lopen hoor. Alleen Frank Rijkaard was een hele grote naam. Als de jeugd iets langer vast gehouden kan worden zou het zomaar een keertje kunnen.

14 juni 2012 om 16:26

Het is inderdaad triest dat de degradatiekandidaat in Engeland of Duitsland meer geld kan bieden dan Nederlandse topclubs. Daarom schiet het niet op om de transfermarkt op te gaan. Alle Nederlandse clubs zullen talenten nog beter moeten opleiden om ooit weer een rol van betekenis te gaan spelen.

Overigens is het wel goed voor de competitie als teams als de Graafschap en VVV nieuwe stadion bouwen om meer financiële armslag te generen. De bodem van de Eredivisie moet omhoog. Voor spelers zijn dat ook de minst leuke wedstrijden omdat het in kleine oude stadions is met weinig supporters. Als dat verbeterd gaat de hele competitie er in de breedte op vooruit. Dat is uiteindelijk voor de topclubs ook goed. Dat speelt ook mee in de besluitvorming van spelers om naar een andere competitie te verkassen.

14 juni 2012 om 16:37

@thefathom: 1995 was een hele andere tijd, dat is niet meer te vergelijken. Bovendien was Ajax toen een voorloper als het gaat om de jeugdopleiding. Nu zijn er veel meer verenigingen die van de jeugdopleiding een speerpunt maken. Clubs als AZ, Heerenveen, Feyenoord, Sparta en Utrecht zitten allemaal in dezelfde vijver te vissen als Ajax waardoor de kans minder groot is dat Ajax de beschikking krijgt over alle toptalenten uit de regio. Iets wat eind jaren 80 wel het geval was.

Ook is die financial fairplay regel natuurlijk niet helemaal heilig. Je mag dan niet meer uitgeven dan er binnenkomt, maar dan nog heeft Man Utd een begroting van 300 miljoen tegenover 60 miljoen voor Ajax. Hoe wil je dat recht gaan trekken? Het is bijna niet te doen. Ik vind deze kreten dan ook niet helemaal verstandig omdat je realistisch gezien geen enkele Nederlandse club naar de Europese top (potentiele CL winnaar) kan brengen. Laten we nu maar hopen dat er een Nederlandse club is die de komende 10 jaar een keer de EL finale haalt. Ajax volgend jaar (via de CL) zou heel mooi zijn met de finale in de Arena in zicht.

15 juni 2012 om 11:10

Azalkmaar2 Ken je feiten. Feyenoord en Sparta hadden toen ook al een goede jeugd en deden toen ook echt mee om de beste jeugd binnen te halen. Net als H'veen, Psv en Utrecht. Alleen AZ is er serieuzer bijgekomen.

Daarnaast werd het voor 1995 al onmogelijk geacht om met een Nederlandse club de Champions League te winnen. Het gebeurde toch. Sterker nog 3 jaar eerder heeft volgens mij Van Loen gezegd dat Ajax wel eens de Uefa CUP kon winnen als de onderlinge concurrente positief uit zou vallen. Hier werd lacherig over gedaan. Ajax won dat jaar de Uefa Cup. En drie seizoenen later de Champions League, notabene in het debuutjaar in de Champions League.

15 juni 2012 om 12:14

@azalkmaar,

Wat het Financial Fariplay voornamelijk omgaat is dat de begroting ook leidend gaat worden. Nu kunnen clubs met een vermogen in het rood nog spelers kopen (real haalt Ronaldo nog even op) Een periode geven waarin de clubs uit de rode cijfers moeten zijn, en zijn ze dat niet, uitsluiten van europees voetbal. Het verschil in begrotingen blijft, maar dan kunnen de grote 15 clubs niet zomaar talenten weghalen met geleend geld.
Het is toch van de zotte dat Chelsea in de rode cijfers draait, en dan ook nog Lukaku halen, die geen minuut heeft gespeeld!! Anderlecht een bepalende speler kwijt, Chelsea nog verder in het rood, en zo gaan we maar door.
Financial fair play kan het voetbal weer gezond maken, maar dan moet het wel strak in- en uit gevoerd gaan worden

14 juni 2012 om 16:24

Het wordt wel lastig om weer echt mee tedoen in Europa omdat de Eredivisie van laag niveau is.
Ik ben benieuwd of we Ajax weer is kunnen bewonderen in laten we beginnen de EL finale.

Via de weg omhoog!

Zeer goed dat deze 3 bij Ajax zitten. Mensen teminste met verstand en ook met economisch zaken. Worden alleen die 4 of komt er nog eentje?

14 juni 2012 om 16:03

blijven die 3 neem ik aan. Ze moeten ook altijd met oneven aantal zijn ivm stemmen.

14 juni 2012 om 16:05

Worden er 5.

14 juni 2012 om 16:04

Het blijven voorlopig deze 3 mannen, Eerst is het belangrijk dat er weer een AD (algemeen directeur) komt en dat alles goed op de rails komt en daarna gaan ze de volgende 2 aanstellen..

14 juni 2012 om 17:33

Het zullen er nooit 4 worden want dan heb je een even aantal en dat is niet handig. De vorige RvC had ook verstand van voetbal en ervaring in het zaken leven dus wat dat betreft is er geen verschil. Sterker nog, je haalt misschien wel grotere ego's binnen dan er zaten....

Dat zijn namen die je graag in de RvC wilt zien. Ervaring in de zakenwereld en de voetbalwereld.

14 juni 2012 om 16:24

Dat was bij de vorige RvC niet anders hoor, ook ervaring in de zakenwereld en in de voetbalwereld. Echter waren zij zo ontiegelijk stom om Cruijff een mes in de rug te steken. Laten we hopen dat de nieuwe RvC heeft geleerd van de immense fouten van haar voorgangers.

16 juni 2012 om 11:36

@tristan - Alleen Cruijff ja en die werd continu tegengewerkt of niet gekend in zaken. Of bedoel je Davids - die heeft alleen als voetballer ervaring, is iets anders dan bestuurlijke ervaring in de voetbalwereld.

14 juni 2012 om 16:31

Dat zegt helemaal niks. Je moet mensen hebben die een goede sportvisie hebben en verstand van zaken in de voetballerij. Voetballers willen vaak nog teveel als speler denken en zien het grote geheel niet altijd. Zakenmannen worden vaak emotioneel als het op hun club aankomt. Toppers uit het bedrijfsleven veranderen dan in matige bestuurders in het voetbal.

Ik zou bijvoorbeeld graag Robert Eenhoorn bij Feyenoord zien komen omdat hij bij de honkbalbond heeft bewezen een goede organisatie neer te kunnen zetten. De juiste mensen op de juiste plaats neerzetten, een sportief stappen plan in elkaar kan draaien en met minimale middelen kan presteren. Die heeft nooit in de voetballerij of de zakenwereld gezeten maar ik denk dat hij door al zijn ervaring bij de Yankees en de honkbalbond wel weet wat er voor nodig is om topsport te bedrijven. Zo iemand heb ik het liefst in het bestuur of RvC in ieder geval.

Nu hopen dat de rust (voor lange tijd) weerkeert, het is toch eeuwig zonde dat zo'n grote club door bestuursperikelen zo vaak negatief in het nieuws is.

14 juni 2012 om 16:05

We kijken enkel nog vooruit die tijden zijn geweest. Frank doet het hartstikke goed met Ajax1, 2x achter elkaar kampioen en met wat aankopen er bij worden we het weer. Nu Narsingh en Moisander strikken en het komt goed.

14 juni 2012 om 16:15

We kijken enkel nog vooruit, nou ik waag dat te betwijfelen ik moet iedere x lezen hoe groot de geschiedenis van Ajax wel niet is, dat is ook terecht hoor, maar je kun niet de ene x beroep doen op die geweldige geschiedenis en de andere x zeggen we kijken alleen maar vooruit. Ook de bestuurscrisissen horen bij die geschiedenis.

Ajax is op zekers op de goede weg. Er stroomt weer veel jeugd door. Er staat een echte Ajax man voor de groep die zorgt voor die doorstroom en weer het vertrouwde 4-3-3 heeft terug gebracht. Enkele aankopen kunnen echter geen kwaad. Narsingh zou geweldig zijn, en een goede vervanger voor Vertongen is absolute noodzaak. Tenzij de transfer naar Tottenham geen doorgang vind. Een vervanger voor van der Wiel hebben we al in de persoon van van Rhijn. Maar eerst zien of er uberhaupt clubs concreet worden, want zo'n goede vorm heeft hij momenteel niet.

We gaan weer naar de weg, waar Ajax was. We zijn gestopt met domme idioten, nutteloze aankopen en gaan enkel nog voor nuchter en verstandige zaken.

Hoe groot mijn liefde voor Ajax is vind ik deze mensen grote dromers. Serieus, Ajax heeft niet de middelen om de echte aansluiting bij de Europese top te vinden. Daar praten Cruijff en de rest toch over? Hoe willen ze in godsnaam in de Arena talenten vast houden die misschien al na een jaar weg willen? Neem bijvoorbeeld Anita. In mijn ogen geen supertalent, maar was wel heel belangrijk voor het team in het laatste half jaar. Als zo een jongen al een bod krijgt van Newcaste hoe wil Ajax spelers behouden die echt talentvol zijn?

In een wereld waar Arabische oliesjeiks en Russische maffioso de boel kapot maken kan je wel heel naief zijn, maar Ajax zal misschien incidenteel een jaartje ver in de cl komen. Voor dat het jaar voorbij is zijn we al weer leeggeplukt...

14 juni 2012 om 16:06

Jij bent wel heel erg negatief zeg. Met een persoon zoals jij kan ik niet zo goed mee overweg. Ajax doet het hartstikke goed, sommige jongens hebben niet zoveel hersen capaciteiten en denken direct voor het geld te gaan. Kijk is naar een Eriksen, een jongen met een doordachte stap om bij Ajax1 te spelen. Als iedereen voorbeeld van Eriksen neemt in de jeugd heb je al 60% een verbetering.

14 juni 2012 om 16:09

Maar met jongens als Eriksen kom je nog steeds te kort voor de top... Nederland is en blijft een ontwikkelingsland voor talent, dit talent word pas echt goed wanneer ze naar het buitenland vertrekken.

Je blijft hier 20 van de 30 wedstrijden spelen tegen Rkc, NEC en Roda. Daar word je op ten duur niet beter van.

14 juni 2012 om 16:18

Je moet ook niet overdrijven met Eriksen, die wil vooralsnog ten minste 1 jaar langer blijven bij Ajax, maar dan vertrekt die eigenlijk nog op een te vroege leeftijd. Je hebt eigenlijk mensen nodig zoals Vertonghen die gewoon tot hun 25e bij Ajax blijven, maar dat zie ik niet zomaar gebeuren, de meeste gaan allemaal veel eerder weg.

14 juni 2012 om 16:38

ahjacied, ik ben een realist. Ik wil zo graag weer kunnen juichen als we de cup 'met de grote oren' hebben, maar de realiteit liegt niet. In ieder geval zo denk ik. Weet je, ik hoop dat ik ooit er totaal mis bij zat. Ik hoop het echt!

14 juni 2012 om 16:07

Gewoon de hoofdprijs gaan vragen. (daarmee bedoel ik bedragen vragen die niet bij de spelers horen) Doen ze ook in Portugal. Ajax moet weer een voetbal club worden, niet een bedrijf dat winst moet gaan maken. Ik hoop dat Ajax de komende jaren ook zich van de aandelenmarkt af kan kopen alleen gaat die wel duur worden. dus moet er op sportief gebied succes zijn..
En ze moeten zo door gaan met het contracteren van jeugd spelers zodat Ajax alles kan vragen voor haar spelers zodat ze niet zomaar er van door kunnen gaan..

Edit: paar typo''s

Dat heeft lang geduurd. Hopelijk kan men nu meters gaan maken met het benoemen van de nieuwe directie.

Wakker worden,ajax en geen enkele nederlandse club gaat ooit nog aansluiten bij de europese top de verschillen in salarissen met de topcompetities zijn zo enorm ze kunnen simpelweg hun goede spelers niet houden.ajax is weer op de goede weg door zich te focussen op de eigen opleiding en zal de komende jaren wel de nederlandse competitie domineren want ze bulken van de talenten maar de europese top moet je echt uit je hoofd zetten,gaat nooit meer gebeuren.

14 juni 2012 om 16:16

Hoezo nooit meer? Weet jij veel hoe 'de voetbalwereld' er over 50 jaar uitziet

14 juni 2012 om 16:24

Zal me ook niet echt boeien en de meeste op deze site niet want dan liggen we al lang tussen 6 planken dus dat lijkt me niet echt relevant.

14 juni 2012 om 16:28

Nou Kingbee , de actualiteiten liegen niet, de crisis slaat nu echt toe en Uefa gaat de regels aanscherpen. Er gaat veel veranderen hoor.

14 juni 2012 om 16:39

Ik hoop dat je gelijk hebt maar vergeet niet dat de grote clubs erg machtig zijn,zou alleen maar mooi zijn als we weer bij top zouden kunnen komen.ik ben gewoon bang dat al die mooi woorden van de uefa weer luchtkastelen zijn en dat de clubs met de grote schulden ook daar weer een oplossing voor gaan vinden in allerlei constructies.

14 juni 2012 om 16:45

Ik ga je uit de droom helpen, Ajax gaat nooit financieel kunnen wedijveren tegen die clubs, nooit.

Maar... dat hoeft ook helemaal niet, als de verhoudingen maar weer wat gezonder worden. Vroeger had Ajax ook altijd een veel kleiner budget, maar nog wel voldoende om spelers langer vast te houden dan ze nu doen. Als dit weer herstelt wordt dan kan het echt wel ooit weer.

14 juni 2012 om 18:52

alex4all. Dat financieel wedijveren gaat inderdaad niet zomaar lukken. Het verschil tussen Ajax en de rest van de nederlandse top is al stukken kleiner dan de verschillen met de europese subtop. De clubs in de premier league kunnen iets van 1,2 miljard aan televisiegelden verdelen per jaar. De minste club krijgt al 50 miljoen per jaar binnen. Ook de duitse en franse markt zijn een stuk groter.

Het helpt dat rijke eigenaren niet zomaar even het hele tekort kunnen aanzuiveren (meen gelezen te hebben dat ze niet meer dan 25 procent per jaar mogen bijstorten). Ook zal door de crisis de voordelige belastingtarieven voor clubs en voetballers worden aangepakt. Dit geldt vooral voor de zuidelijke landen. momenteel is het gewoon oneerlijk dat een voetballer die bij Benfica of Porto komt te spelen het salaris bijna brutto-netto krijgt. Daarom kunnen ze ook die enorme transfersommen binnenharken.

Topspelers langer dan 3 jaar vasthouden is niet echt realistisch. Dan moet je gaan werken met 5-jaarcontracten.

14 juni 2012 om 20:17

@dj

Het gaat er gewoon om dat je het geld gebruikt om die spelers te houden, daarnaast goed beleid en scouting, dan kan het wel eens gebeuren.

De verhouding die je nu noemt was vroeger ook, verschil van ongeveer drie keer het budget, daarmee heeft Ajax de CL gepakt. Alleen nu is het soms tien keer.

Er is toch wel een hoop veranderd bij Ajax het afgelopen jaar. Ik maakte mijn Vz acount aan op het hoogtepunt van de oorlog bij Ajax (rond benoeming van van Gaal) en zag mijn mooie cub helemaal naar de gallemiezen gaan. Driekwart jaar later hebben we een titel mogen bijschrijven en is de rust ogenschijnlijk volledig teruggkeerd. Na het debacle met het Nederlands elftal kan ik niet wachten tot het nieuwe seizoen begint en ik weer herkenbaar fris voetbal kan gaan zien. Of Ajax ooit terug aan de Europese top komt moet blijken maar de fundering ligt er in ieder geval wel, incidenteel moet een Nederlandse cub zich toch kunnen roeren in de Champions League.

Nu de selectie voor volgend seizoen gaan vormen en een nieuwe medische staf vormen. Dan kan Frank de Boer vooruit en kan de rvc rustig verder bouwen aan de wederopstanding van Ajax.

Ik ben niet echt fan van Ajax maar het zou wel leuk zijn om weer een keer een Nederlands team de Champions League te zien winnen

Allemaal leuk en aardig die ideeen over Ajax terug aan de top, maar ik moet 't nog maar eens zien. Dan willen ze Europees weer serieus mee gaan doen, maar ondertussen worden de salarissen verlaagd... Ja ik weet dat voetballers belachelijk veel geld verdienen, maar een hoog salaris is ook nodig om echte toppers te behouden. Dan kun je de begroting wel netjes op orde proberen te krijgen door salarisen te verlagen, maar zie dan nog maar eens toppers te behouden.

Ook denk ik dat de competitie gewoon niet aantrekkelijk genoeg is om spelers zoals Vertonghen langer voor Ajax te behouden. Dat idee van de Bene-liga is dan nog een goed idee om de competitie enigzins uitdagender te maken voor de spelers. Maar zelfs dan kunnen we niet op tegen de echt grote competities. Uiteindelijk zal het grootste deel van de selectie toch nog een stap naar het buitenland willen maken.

En dan dat Financial Fair Play, de oliesjeiks gaan daar echt wel een manier op vinden om die regels te omzeilen.

En ten slotte het stokpaardje van de Cruijff-groep, de jeugdopleiding... net alsof die nou zo dramatisch was de afgelopen jaren, er zijn zat goede spelers doorgebroken, het probleem is gewoon dat je ze niet lang kunt behouden voor de club, dat zal met dit hele Cruijff-plan echt niet veel gaan veranderen.

Incidenteel zou je misschien nog wel eens een goede lichting kunnen krijgen die allemaal net een jaar of twee langer bij Ajax blijven dan ze normaal gesproken zouden doen. Dan kun je eventueel eenmalig ver komen in Europa, maar zoiets gaat echt niet structureel zijn.

Dit jaar heeft Ajax zich gewoon bewijzen als een goede europese subtopper en heeft ploegen als Lyon en Man U bijna uitgeschakeld en dat met een halve B ploeg. Ik zie Ajax de komende jaren zeker groeien en rustig aan naar het niveau van AC Milan of Arsenal.

14 juni 2012 om 16:31

Wat een onzin zeg.
Clubs als Arsenal & Milan beschikken over veel hogere begrotingen en spelen bovendien in competities die van veel hoger niveau zijn dan (met alle respect) de Eredivisie.
Ajax verkoopt daarnaast ook altijd zijn beste spelers, dit in tegenstelling tot Milan en Nederlandse clubs (waaronder Ajax) verliezen de betere talenten ook al snel aan clubs als Arsenal etc.

Ik geloof best dat Ajax de komende jaren een grotere rol van betekenis spelen in Europa, maar als ze niet in staat zijn hun sterkhouders te houden (wat vaak het geval is) en hun grote talenten te behouden kunnen ze zich niet meten met de top van Europa.

Super!!!

Ik ga hier voor geflamed worden, maar toch, het verval van Ajax zie je ook terug in Oranje.
Ajacieden zijn over het algemeen toch gedurfder en hebben een echte winnersmentaliteit, met name in de aanvalslinie. Experimenteren met de opstelling? Geen probleem, gaan met die banaan.

Wat Bayern is voor Duitsland was Ajax altijd voor Nederland, brengt toch meer flair.

Daarnaast denk ik dat Frank de Boer een belangrijke rol heeft gespeeld in 2010.

Met de ffp zal de nederlandse competitie wel weer opbloeien hoopp ik,br Dan heb ik het niet over 5 jaae maar ik bedoel ver in de toekomst.br En zodra het eindelijk duidelijk is dat talenten moeten blijven dat er dan ook een groot verscchil zal komen.

Al ben ik voor de club in het noorden van Amsterdam dat neemt niet weg dat ik veel respect heb voor de weg die Ajax na vele jaren weer is ingeslagen. Voorheen kocht elke club een speler van 26 jaar om het gat op te vullen terwijl je een speler in de jeugd had die een klein halfjaartje moest rijpen en dan klaar er voor was om het team dan te gaan dragen. Alle clubs hebben daar aan mee gedaan en daarom is het nederlandse voetbal gestagneert of misschien zelfs gedaald!
De laatste jaren zie je toch dat bij Ajax en ook bij andere clubs (feyenoord, AZ, Heerenveen, Twente, PSV etc.) dat ze toch terug komen op de jeugd. Misschien is dat dan wel het voordeel van de econimische crisis waardoor het Nederlands voetbal weer aan het klimmen is naar een hoger niveau.
Het blijft jammer dat er jonge speler weg gekocht worden door de grote namen uit heel europa, maar nu een groot gedeelte van de Nederlandse competitie zich richt op de jeugd is er ook eens kans dat er meer speler doorbreken. Talenten zullen weg gekocht blijven worden want tegen die salarissen die worden geboden uit de kooplanden kunnen wij niet tegen op.
Echter zie ik wel een positief lichtpuntje:
Niet al het talent zou weggekocht worden waardoor er veel talent ook binnen onze eigen handen blijven. Omdat we al een ontwikkelingsland zijn voor jonge spelers zullen ook buitenlandse talenten zich aangetrokken voelen voor het Nederlandse voetbal.
Ik zie het dus gebeuren dat we in Nederland dichter bij de grote competities komen te staan en dat we in de toekomst weer in staat zijn om te kunnen winnen van de grote ploegen. De beste ploegen van de wereld zullen we niet meer krijgen maar een grote outsider kunnen we nog altijd worden, de europa leauge wordt wellicht een mooi speerpunt voor de komende jaren, daar kunnen we nog favoriet worden!

Voor een rol in Europa heeft Ajax een sjeik nodig, geen Rvc. Beetje naieve gedachte van Wijers.

Heel goede ontwikkeling zie ik nu bij de nederlandse clubs. Geef de jeugd een kans ipv oude, dure en niet presterende toppers van toen te halen. Goed voor het gehele nederlandse voetbal! Ik zie ons nog niet zo snel terugkomen bij de europese top. Dat kan alleen als we een rijke oliesjeik in huis halen en toppers gaan aantrekken. Maar zo wil ik absoluut niet naar de europese top. Ik zie liever jonge nederlandse spelers doorbreken. Het liefst bij alle nederlandse clubs. Zie ook de mooie ontwikkelingen, weliswaar noodgedwongen, bij Feyenoord. Svp geen selecties meer zoals jaren geleden onder Haan of Gullit toen er een heel legioen niet presterende zuidamerikanen rondliep. Ook al zouden ze welpresteren, dan nog zie ik liever eigen talentvolle jeugd spelen.

Tsja, Ajax zal misschien in de Europa League leuk mee kunnen draaien maar voor de Champions League heeft het niet de financiele middelen. In de CL regeert het geld. Zodra een speler bij Ajax zijn kop boven het maaiveld uitsteekt, dan wordt hij weg gekocht. Zo blijf je elk jaar bezig met opnieuw je team opbouwen.

Muahh miss over 10 jaar als de financial fair play regela gevestigd zijn en goed gehandhaafd worden.. Eerder of anders zie ik Ajax geen CL winnen...

14 juni 2012 om 16:45

Zelfs met FFP is het onmogelijk.
Kijk naar de begroting van bijvoorbeeld Real Madrid, dat is gewoon bijna een half miljard (!) per jaar. Vergelijk dat even met de begroting van Ajax, dat is 'maar' 62 miljoen per jaar.

Het Nederlandse voetbal is gewoon een voetbal fabriek die op een lange termijn uitstekende voetballers produceert en verkoopt.

Ze behouden de spelers niet en, daarom zullen de Nederlandse clubs niet kunnen meestrijden in de Europese top.

Het Nederlandse voetbal zal altijd een productiefactor blijven zolang de fiscus en zijn regelingen nog bestaat. Het zal zelden voorkomen dat Nederland herrinerd zal worden als heer en meester over Europa, zoals Spaanse, Engelse, Duitse en Italiaanse ploegen.

Je weet maar nooit misschien dat de nieuwe commisaressen financiele middelen weten te vinden.

14 juni 2012 om 16:58

Tja, je weet maar nooit maar dat is absoluut niet de rol van de van een Raad van Commissarissen. Een RvC houdt namelijk toezicht op het bestuur en het beleid en is er niet om zelf actief te gaan besturen.

Uitstekend dat deze mannen nu eindelijk zijn aangesteld. Hopelijk zijn zij in staat om de rust te laten terugkeren en iedereen weer op 1 lijn te krijgen. Als ik het goed heb begrepen zijn deze 3 ook aangesteld om Cruyff tegengas te geven. Ik ben dan ook zeer verbaasd dat Wijers al bij zijn eerste optreden gelijk begint over de aansluiting bij de Europese top. Volgens mij zijn mensen die dat denken de realiteit van het Europese voetbal volledig uit het oog verloren. We mogen als Nederland al blij zijn dat we niet verder wegzakken. De financiële mogelijkheden van andere clubs zijn zo groot dat deze clubs en competities voor spelers altijd interessanter zullen zijn. Begin nu niet gelijk met het formuleren van een onhaalbaar doel. Ooit word je hier namelijk weer op afgerekend. Er zijn genoeg realistische doelen te stellen en haal die nu eerst maar eens. Succes voor deze RvC en ik hoop voor de Ajacieden dat het nu eindelijk eens wat minder onrustig gaat worden.

14 juni 2012 om 17:23

Cruijff heeft zijn ding al gedaan, het is enkel nu de stappen en lijnen uitzetten. Rust zal wel weer is lekker wezen rond Ajax, het is nu rustig. Nu is 10 jaar volhouden.

Leuk hoor die ambitie van Weijers maar het is geen 1995 meer. Zolang er geen financial fair play wordt ingevoerd kan een Nederlandse topclub geen rol in Europa spelen. De hoogte van TV- en sponsorgelden in de grote competities maken dit vrijwel onmogelijk. Al die toekomstige zelfopgeleide talenten zijn al vertrokken voordat je er een Cl-winnend team van hebt kunnen maken.

Ik heb vertrouwen in deze mensen gezien hun kennis en verleden. Europa is ambitieus maar eerst maar weer de absolute topclub van Nederland worden door 4 in de 5 jaar kampioen te worden.

Ik zal wel weer een zeikerd zijn, maar ik snap niet waar al het positivisme op is gebaseerd? De RvC is een toezichthoudend orgaan dat toezicht moet houden op het beleid en op het bestuur. De RvC voert zelf geen beleid, bestuurt niet actief en hoort ook geen invloed te hebben op de sportieve prestaties van de ploeg. Het enige wat de RvC op korte termijn moet doen is een Bestuur benoemen en verder gewoon bij haar taken blijven.

Verder wordt er geroepen dat het namen zijn die goed in de RvC van Ajax passen en een aanwinst voor de club zijn. Maar wat is het verschil met de vorige Rvc? Daar zaten ook zakenlui en voetballers in en dat ging ook mis? Je weet vooraf nooit hoe dit soort mensen zich zal gaan gedragen en het zal niet de eerste keer zijn dat ego's het winnen van clubbelang.

In mijn ogen is de RvC gewoon een hele vervelende bijkomstigheid van de beursgang en heeft Ajax alleen maar last van dit orgaan....

14 juni 2012 om 17:21

De vorige RvC heeft toch met hun geruzie de hele boel verstierd.

Natuurlijk de RvC zijn normaal gesproken mensen meer op de achtergrond, en het positivisme is misschien iets te groot hier; maar een slechte RvC is gewoon dodelijk voor een club.

Ajax heeft er patent op lijkt wel om verkeerde mensen aan te trekken, die media geil zijn en zich belangrijker voelen dan de club.

Het grootste verschil is, dat de club voor een koers gekozen heeft een tijd geleden. De koers 'cruijff' zeg maar. En dat ze eerst RvC leden kozen die beleid wilde zien dat haaks stond op de gekozen koers. Nu hebben ze RvC leden gekozen die achter het ingezette beleid staan.

14 juni 2012 om 17:27

Juist omdat een slechte RvC erg vervelend kan zijn voor een club, snap ik niet waarom het nu allemaal hosanna is? Zou het niet juist wat terughoudender moeten zijn en zouden we niet eerst moeten kijken hoe deze mensen werken? Als ik Weijers (die redelijk mediageil is trouwens) nu al dit soort zaken hoor roepen, dan denk ik......man houd je nou eens op de achtergrond en ga niet meteen dit soort populistische dingen roepen.

Sinds Frank de Boer hoofdtrainer is zie je dat het niveau van het eerste elftal stijgt. Elk jaar vertrekken er wel een paar spelers en de kunst is daar elk jaar vervangers klaar te stomen in de jeugdopleiding zodat die zonder al te veel moeite die positie kunnen overnemen.

De bedoeling is dat in de a1 het positie spel wordt aangeleerd volgens de visie van Ajax, hierin behoren dan ook alleen jongens te zitten die in potentie het eerste kunnen halen. Daarom moet Ajax talenten van buitenaf halen om op alle posities een jongen met voldoende potentie te hebben staan. In jong ajax wordt het positiespel geperfectioneerd worden zodat ze met het eerste elftal meekunnen. Zie het als een fabriek waar voetballers worden gefabriceerd. Op deze manier moet het mogelijk zijn om elk jaar enkele voetballers te kweken die van toegevoegde waarde zijn voor het eerste.

Europese top wordt Ajax misschien niet maar af en toe een uitschieter naar boven zit er zeker wel in.

Ajax moet de ambitie hebben om zich te kunnen meten met clubs als Porto, Benfica, dat is wel haalbaar. Het niveau van Barcelona en Real Madrid is denk ik te hoog, omdat geld toch een te grote rol speelt. Maar goed met het niveau wat Porto heeft, kun je ook veel bereiken en zelfs met de nodige geluk een Europese prijs pakken. Al gaat dit wel even wat tijd kosten, ik heb er vertrouwen in.

Ik word zo moe van dat populistische gepraat. Ajax was Europese top maar zal dat niet worden zolang er rijke sjeiks zijn die het voetbal kapot maken.
En mochten wij grote talenten hebben worden die weg gekocht temeer daar Ajax verkopen van spelers nodig heeft om te overleven. Weer een handicap om de absolute top te halen.
Er wordt geroepen om het roepen en wat de supporters willen horen. Na de vorige RVC zou dit een verademing kunnen zijn, deze Rvc, er zitten grote namen in maar ook zij bieden geen garantie op successen en rust.
Nu gaat het Ajax voor de wind maar o wee als het weer wat minder gaat, dan zijn de supporters die nu juichen de eersten die de hoofden van deze mensen gaan eisen. Kortom: waan van de dag. Wees realistisch en weet dat Ajax nationaal zich kan meten met de rest maar internationaal gewoon te kort komt. Helaas maar waar.

14 juni 2012 om 20:17

Ik vind dit toch kort door de bocht Drukwerk. Hans Wjers is Minisiter geweest van Economische Zaken, als iemand de club kan leiden en meer geld kan genereren is hij het wel. En het zal nog een jaar of tien duren, maar als je structureel ieder jaar de begroting vergroot met 4 miljoen d.m.v TV gelden, transfers, prijzen en structureel CL, dan is de kans groot dat Ajax met een begroting van 95 a 100 miljoen weer mee kan doen met de Europese (sub)top. De echte top, Real, Manu, Bayern, AC Milan, is nog ver weg, maar Ajax kan in potentie weer uitgroeien tot een stabiele Pot 2 CL kandidaat die jaarlijks de kwartfinales ( en meer) haalt.

15 juni 2012 om 17:05

Weet je wat kort door de bocht is? Denken dat iemand die minister is geweest kan zorgen voor een structurele begroting van 4 a 5 miljoen per jaar. daarbij ook nog eens denkend dat de andere clubs niet groeien in hun budgetten. En je zwakt het zelf al af naar eerst pot 2 en dan de kwartfinales. Zelfs die zijn niet haalbaar hoe graag ik het ook zou willen. Real, Barcelona, Manchester, Arsenal, Chelsea, Bayern, Manchester City, AC Milan, Juventus, de ploegen uit Rusland en Oekraine, ze gaan allemaal Ajax voor bij. Ajax mag blij zijn als ze incidenteel de laatste 16 van de CL halen en misschien de laatste 8 van de EL. Dat zijn feiten.

Er moet eigenlijk echt heel snel een Bene league komen! dan is het voor buitenlandse spelers ook weer veel aantrekkelijker om in ons land te voetballen, waardoor de nederlandse en belgische clubs ook sterker kunnen worden!

Beetje een raar verhaal. Cruijff's belangrijkste doel was om oud-voetballers weer in de top te krijgen. Maar 2 van de 3 commissarissen zijn economen die weinig met het voetbal te maken hebben. Op zich prima, maar wel tegenstrijdig met hetgeen Cruijff riep. Ze komen puur in deze functie door hun persoonlijke band met Cruijff.

Ik ben en was fan van de plannen van Cruijff, maar vond het hele gezeur van de laatste jaren maar niks. Er werden kanten gekozen, terwijl iedereen eigenlijk hetzelfde met de club voor had. Wel is nu te zien dat er een andere instelling komt binnen Ajax. Frank heeft vertrouwen in de jongens uit de jeugd en de jeugdtrainers leveren goed werk. Je ziet nu al dat jeugdspelers meer vertrouwen krijgen. Ajax is de eerste club die zou moeten starten met het 'vernederlandsen' van de eredivisie. Ze moeten ervoor zorgen dat de eredivisie en het Nl elftal weer beschikt over goede spelers. De laatste jaren zijn er bijvoorbeeld nauwelijks goede verdedigers opgeleid. Een probleem dat ons hele land (op sportief gebied) raakt. Gelukkig wordt hier nu al mee begonnen en niet pas in crisis. Want Feyenoord begon hier ook mee, maar vooral omdat het geen andere keuze had.

Ik vind wel jammer dat velen zo realistisch zijn, ja realistisch, want het zal erg moeilijk worden de absolute top te bereiken. Maargoed gelukkig mag je dromen en zeker ajax, die daar best enige kans op maakt, meer dan bv. een de graafschap.. Het is altijd goed te streven naar het beste.. Dat past ook bij ajax!

14 juni 2012 om 18:19

Is dat niet wat elke club doet?

Mooie praat vd nieuwe voorzitter. Dus als ik het goed begrijp zegttie er worden vooral nog aankopen verrciht voor de jeugdelftallen en zelden voor de eerste selectie.

Overigens wel jammer dat Hans Wijers bij Ajax komt. Deze man heeft o.a. Fokker en Akzo Nobel kapot gemaakt.

Ze moeten proberen net onder de Europese top want er gaat te veel geld om bij de allerhoogste clubs. Maar Ajax zou wel mee kunnen doen met clubs als Tottenham, Valencia of Schalke. Champions league gaat heel lastig worden maar een Europa league is niet onmogelijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 24 juni
Door Anthony Martial in de aanbieding te betrekken, hoopt Manchester United Manchester City af te troeven in de strijd om Kylian Mbappé. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren