Amoah duikt na een jaar in Turkije op in Friesland

Woensdag, 13 juni 2012 om 15:07

Matthew Amoah keert na een jaar afwezigheid weer terug in de Eredivisie. De Ghanese aanvaller tekende woensdag een eenjarig contract bij sc Heerenveen. De 31-jarige Amoah komt over van het Turkse Mersin Idman Yurdu, dat hem een jaar geleden overnam van NAC Breda.

/

Het avontuur in Turkije liep echter uit op een tegenvaller voor de oud-speler van onder meer Vitesse, Fortuna Sittard en Borussia Dortmund. Amoah kwam daar slechts vijf keer in actie en scoorde niet één keer, al was dat mede te wijten aan blessureleed. Bovendien lag de spits overhoop met de clubleiding, omdat hij zijn salaris niet ontving.

In Friesland moet de 42-voudig international de strijd aangaan om de spitspositie. Clubtopscorer Bas Dost vertrok onlangs naar VfL Wolfsburg, waardoor die plek weer helemaal open is. Amoah is na Kristoffer Nordfeldt, Marten de Roon, Mark Uth en Jukka Raitala de vijfde aanwinst van Heerenveen voor komend seizoen.


Poll

Matthew Amoah is een goede aanwinst voor sc Heerenveen


Gerelateerd

83 reacties (laatste reactie door vincentdelbos)

Goede versterking voor Heerenveen, heeft bij Vitesse en Nac aangetoond dat hij goals kan maken.

13 juni 2012 om 16:01

Daarom, als hij nog steeds zo explosief is als bij Nac, waarom dan niet! Ben wel benieuwd hoe hij het gaat doen. Heb alleen nu niet het gevoel dat de spits positie ideaal is.. 2 jongens met geen ervaring(uth en Valpoort) en 'oude' spits met veel ervaring. Had liever een type Dost gezien(dus neit zoals hij nu was, maar hoe hij toentertijd bij Heerenveen binnenkwam vanuit Almelo).

Redelijke voetballer met toch wel een aardige neusje voor de goal. Weet niet of dit de verwachte aanvaller moet zijn die Bas Dost moet doen vergeten in het Noorden.
Amoah is al op leeftijd en is daardoor niet meer zoals we hem van vroeger bij Vitesse en NAC kenden.
We zullen zien..

Die man heeft zijn tijd ook wel gehad, niet de speler die Heerenveen naar de top 6 gaat schieten in ieder geval. Ik weet niet goed of ik hier nou blij van moet worden of niet. Ik had eens gelezen dat hij in Turkije sowieso al op een zijspoor was beland. Zal wel een miskoop worden ..

13 juni 2012 om 18:39

Als het een miskoop wordt, jammer dan, dan vertrekt hij volgend jaar alweer omdat zijn contract niet langer loopt. En hij zal heus niet meer gaan verdienen dan welke andere speler in de selectie, aangezien we niet meer aan hoge salarissen doen.
Hij mag mooi de concurrentie aangaan met Uth en Valpoort, misschien ook nog Slagveer. En dan zien we het wel. Een ervaren speler is wel welkom na het vertrek van Sibon, Elm en waarschijnlijk nog Breuer en Kruiswijk.

So, verassing! Maar ik denk dat amoah nog steeds van waarde kan zijn, maar Dost zal hij niet zo snel laten vergeten denk ik zo

Oh dit valt me tegen van Heerenveen. Die gaat nou niet bepaald Friesland naar een hoger niveau trekken. Vind ik ook niet in hun beleid passen, deze 'aanwinst'.

Van Basten je bent spits geweest man!

13 juni 2012 om 15:18

Van Basten gaat niet over het transferbeleid, die beslissingen worden door de clubleiding genomen.

13 juni 2012 om 16:15

Onzin, een trainer heeft daar altijd een zegje in. Anders wordt de ene na de andere speler zomaar door je strot geduwd. Natuurlijk werkt het totaal niet als de clubleiding even alles zou besluiten.

13 juni 2012 om 15:47

Juist wel. Uth is jong, dus die staat er niet direct. Amoah heeft niet voor niks een eenjarig contract gekregen. Daarna moet Uth er staan.

13 juni 2012 om 18:44

Maar toch valt dit me tegen van Heerenveen. Amoah is een aardige Eredivsiespits, maar makkelijk 2 klassen minder dan Dost. Dit gaat Heerenveen echt keihard voelen, zeker nu ook Assaidi en Narsingh zeer waarschijnlijk vertrekken. Jammer, want persoonlijk vind ik Heerenveen een mooie club. Maar ze leveren nu wel erg veel kwaliteit in. Een beetje scout had voor 2 miljoen een potentie topspits(voor Heerenveen dan) gevonden.

Had niet verwacht dat hij weer terug zou keren naar de Eredivisie.
Maar het blijft natuurlijk wel een goeie aanwinst voor Hereveen nu Dost weg is.
Hoop maar dat hij zijn draai hier wel kan vinden en belangrijk voor de club kan zijn.

haha ik dacht vanmorgen nog, wanneer zouden we hem weer terug zien in Nederland.

Een aanwinst voor de eredivisie! Wat scoorde Amoah toch makkelijk tijdens zijn NAC tijd. Toch al wel op leeftijd, maar zeker een versterking voor Heerenveen.

off: 'bovendien lag de spits overhoop met de clubleiding, omdat hij zijn salaris niet ontving. '
Oei, dat zal Bakkal minder vinden... Mersin is toch overgenomen door een rijke eigenaar?

Deze naam had ik niet verwacht.
Maar goed het valt te proberen, zo slecht kan het ook niet zijn.
Hoop niet dat het zoiets wordt als Kalou alleen...

13 juni 2012 om 15:16

Dat heb ik nou dus wel. Het was een goede spits bij Nac, maar in het laatste seizoen daar vond ik het al niet meer de topper van de jaren ervoor. Nu na een jaar bijna niet spelen en gezeur lijkt het mij niet dat die man ineens de sterren van de hemel speelt. Ik denk niet dat het iets wordt met hem dus. Alhoewel ik van harte hoop dat hij het tegendeel gaat bewijzen!

Toch wel een prima spits. Niet als hele duidelijke, onomstreden eerste spits. Maar wel goede zet van Heerenveen om erbij te hebben!

Wauw, wat een verrassing zeg, hoewel ik betwijfel of hij Sc Heerenveen weer aan de top 5 kan helpen.

Is die club niet de club waar Bakkal misschien heengaat? Of is dat een andere....

13 juni 2012 om 16:58

Een en dezelfde. Bakkal heeft om een bankgarantie gevraagd, omdat hij het niet vertrouwt en het salaris kennelijk een van de redenen zou zijn om daar naartoe te gaan.

13 juni 2012 om 17:19

Oke, bedankt voor de informatie!

Ik ga er van uit dat ze hem transfervrij halen. Het is niet de meest geweldige spits, maar wel een met ervaring en komt nog goed mee denk ik. Daarnaast zal hij Uth kunnen begeleiden.

13 juni 2012 om 15:54

Als je iemand koopt, laat je hem toch geen 1 jarig contract tekenen. Dus kan het niet anders dan dat hij transfervrij is.

Raar dat Heerenveen hem haalt vind ik. Toch wel aardig over zijn top heen, een beetje een aankoop zoals ze ook Kalou haalden enkele jaren geleden.

Vervanger voor de bankzittende Sibon verwacht ik.

13 juni 2012 om 15:48

Dus Uth is de vervanger van Dost? Of gaat er nog een spits komen?

13 juni 2012 om 16:32

Hangt er vanaf wei er nog weggaan. Het zou ook goed kunnen dat er nog een spits komt aangezien Uth ook op beide flanken uit de voeten kan.

zo jammer dat men het op het niet krijgen van zijn salaris wil steken. ik haat gewoon zulke praatjes. is bullshit. hij heeft het gewoon niet kunnen waarmaken...klaar!! nog nooit iets gehoord van financiele problemen bij die club. geen enkel speler die klaagt. ja juist enkel amoah werd niet uitbetaald. gewoon gefaald ja jongens

13 juni 2012 om 15:18

Ze bedenken dat echt niet hoor, zal wel een kern van waarheid achter zitten....

13 juni 2012 om 15:21

niks bullshit, zowel Amoah als NAC Breda wachten nog op het geld wat ze tegoed hebben. Mersin probeert het nu toe gooien op het feit dat Amoah geblesseerd was en dat dat een verbogen gebrek zou zijn. Ten eerste is dat gewoon onzin en ten tweede heb je daar je medische keuring van dus moeten ze hun eigen medische staf aansprakelijk stellen.

Het maakt niet uit of hij wel of niet gepresteerd heeft, zowel NAC als Amoah hebben recht op hun geld.

13 juni 2012 om 15:51

@vet8: Wat een onzin. Dus als hij niet presteert betaal je hem gewoon maar niet? Zou lekker makkelijk zijn. Feit is dat er bij die Turkse clubs vaker gezeik is. Bij de topclubs valt het nog wel mee maar bij die clubs daaronder is er altijd wat. Boukhari heeft recent ook nog problemen gehad met betalingen en ook Amrabat heeft problemen. Het is gewoon ontzettend onprofessioneel daar. Ik snap ook niet dat zo'n jongen als Bakkal daar zin in heeft. Het is vragen om problemen.

Zozo, onverwachts nieuws!

Leuk om te zien dat Amoah weer terug is in Nederland.. Toch altijd een ondergewaardeerde spits, in mijn ogen!

De aanvallers die Heerenveen nu heeft zijn eigenlijk nog te jong, Valpoort & Uth.
Amoah krijgt niet voor niets een éénjarig contract. Deze man gaat na één jaar waarschijnlijk gewoon weer weg en dan kunnen de jonge spelers laten zien wat ze kunnen. Hem echt de opvolger van Bas Dost noemen gaat me dan ook wat te ver.

super slechte aankoop van heerenveen... hadden ze maar nicklas helenius gehaald.... wat nou ervaring had dan gewoon sibon ofzo gehouden.

13 juni 2012 om 18:46

Sibon is al 37 en liep echt op zijn laatste benen. Aan het eind van het seizoen zat er gewoon nog weinig snelheid in en bracht hij ook nog weinig extra's als pinchhitter. Daarbij kon hij niet veel langer dan een kwartier spelen.
En ervaring in het team is toch wel belangrijk aangezien er een flink aantal ervaren spelers zijn vertrokken/nog gaan vertrekken.
Of het een slechte aankoop is, moeten we nog maar zien. Hij mag de concurrentie aangaan met Uth en Valpoort, dan zien we wel hoe goed hij is.
Hij heeft maar een 1-jarig contract dus als het niets is, is hij ook zo weer weg.

Over uit de lucht vallen gesproken.. Goeie aankoop voor Heerenveen lijkt mij.

Zeer verassende aankoop, geen slechte speler. Maar het is geen Dost natuurlijk, neem aan dat ze hem puur voor de ervaring hebben binnengehaald en om de spitsenpositie breed te houden. Als Uth niet helemaal lekker loopt kun je Amoah er altijd ingooien.

Ik heb dit altijd een goede speler gevonden.

Ik denk dat hij voor Heerenveen dan ook zeker van waarde zal zijn.

Dit is gewoon om ervaring in de ploeg te brengen volgens mij lag de gemiddelde leeftijd van de selectie nu op 23 dus er mag zeker wel wat ervaring bij.

Amoah heeft laatst verteld dat hij zijn salaris elke maand gewoon netjes gesort heeft gekregen. Enkel het salaris van de laatste maand was nog niet overgemaakt. Dit was een maand geleden ongeveer. Hij had verder niks te klagen en had het er over graag weer terug naar Nederland te willen, goede spits voor Heerenveen aangezien hij dreigend is in de 16, wat bij NAC met minder aanvallend voetbal als Heerenveen beter uit de verf gaat komen.

Off:
Hoe doen ze dit trouwens met de transferzaken, NAC heeft namelijk nog geen cent gezien van de transferkosten welke de Turkse club over zou maken.

De Sibon naast Mark Uth.

Senioriteit is niet verkeerd met Europees voetbal in het verschiet.

Dit zag ik niet aankomen. Ik weet ook niet of ik Amoah als een bankzitter moet zien of als spits nummer 1. Uth is ook gehaald, maar dit is qua naam en clubs ook geen geweldenaar. Amoah had bij NAC een aardig salaris, dus ik denk eigenlijk dat Heerenveen ervan uit gaat dat hij eerste spits wordt. Uth en Slagveer/valpoort moeten dan de concurrentie aangaan. Fazli is er ook nog, maar die heeft volgens mij maar 1 pot gespeeld afgelopen seizoen. Bij NAC was hij goed, maar zo te lezen heeft hij een behoorlijke terugval gehad en vraag ik me af of hij wel de juiste spits is. Gelukkig met 1 jaar contract niet heel veel risico.

13 juni 2012 om 18:50

Ik verwacht niet dat Amoah nou zoveel salaris gaat verdienen. De hoge salarissen zijn verleden tijd in Heerenveen, zo kon ook Elm niet voor het zelfde salaris als hij kreeg bijtekenen.
En ik denk dat hij gewoon de concurrentie moet aangaan met Uth en Valpoort. Al kunnen die jongens ook op de flanken spelen.

Miskoop. Tenzij hij flink inlevert en tweede spits wordt.

Hij is 31 en viel bij NAC toen al tegen. Is Amoah gekocht als eerste of als tweede spits? Ik ken die Uth niet. Ja ik hoorde wel dat ze die gekocht hadden en dat dat een spits was. Maar is dan een jongen die er 15 in kan schieten? Of meer iemand voor de toekomst?

13 juni 2012 om 15:46

Ik twijfel ook of hij na afgelopen jaar nog zo fit, sterk en doelgericht is.
Viel bij NAC al tegen? Heeft altijd zijn meerwaarde gehad en het was voor hem ook niet altijd makkelijk. Toen Amoah nog in de spits stond was hij vaak het aanspeelpunt waar spelers als Lurling en Schilder moesten bijsluiten.

Dat deed hij heel behoorlijk.
Ik denk dat hij met vleugelspelers die de achterlijn kunnen halen nog beter tot zijn recht komt en nog productiever kan zijn.

13 juni 2012 om 15:48

Het laatste jaar bij Nac bedoelde ik. En nu is ie inmiddels weer twee jaar ouder. Dus ik verwacht geen wonderen van hem.

13 juni 2012 om 15:52

Cool.. Hij is 2 jaar ouder geworden in een seizoen afwezigheid? ;-)

13 juni 2012 om 15:56

Miskoop? Dat vind ik wat voorbarig. Het hangt er vanaf met welke insteek je hem haalt. Heerenveen mist op dit moment veel ervaring, zeker voorin (na het vertrek van Sibon), dus dan wil je wel een ervaren speler. Maar ervaren spitsen zijn vaak niet goedkoop, dus als dat de insteek is, kan het een prima aankoop zijn, als hij de concurrentie aangaan met Uth.

Uth schijnt erg talentvol te zijn. Köln gaf na het vertrek van Podolski de voorkeur aan jongere spelers. De supporters van Köln hadden hem graag gehouden, ok omdat hij topscorer was van de voorbereiding en hem wel eens wilden zien als opvolger van Podolski. Ik neem aan dat hij een balletje kan trappen, maar de tijd zal het leren.

Ben altijd wel fan geweest van Amoah. Toen hij bij zowel Vitesse als NAC speelde zag ik hem altijd graag al naar Heerenveen komen. Als hij zijn niveau haalt 1 van de betere spelers in de Eredivisie.

Succes in Heerenveen Matthew!

Ik begrijp de negativiteit bij velen hier niet zo goed. Amoah is gewoon een prima spits, met ervaring. Als je die gratis kunt binnenhalen doe je gewoon goede zaken.

een redelijk standaard spits zal geen potten gaan breken, wwarschijnlijk gehaalt als blijkt dat die nieuwe duitser het niet gaat maken denk ik

Slim gedaan van Heerenveen. De markt voor spitsen is in Nederland dun gezaaid. Zie maar eens een goede opvolger te krijgen.

13 juni 2012 om 18:47

Heerenveen heeft een smak geld voor Dost gekregen. Voor een vierde van het bedrag wat je voor Dost gekregen hebt kan je zo, als je een goede scout hebt, een hele waardevolle, jonge spits halen met veel potentie. Hoeft niet uit Nederland te zijn, Heerenveen heeft wel vaker succes gehad met Scandinaviers in het verleden. Deze aankoop snap ik totaal niet.

sc Heerenveen heeft de contracten van twee jeugdspelers verlengd. Keeper Jurjan Wouda (21) heeft voor een jaar bijgetekend bij de beloften. De Hongaarse jeugdinternational Kenny Otigba (21) tekent voor twee jaar bij. De centrale verdediger speelt sinds 2008 bij de jeugd van sc Heerenveen.

13 juni 2012 om 18:20

Je geeft hier verkeerde informatie. Otigba is geen 21, hij is 19 jaar oud.

14 juni 2012 om 08:23

Ik heb het zo van de heerenveen site geplukt dus het lijkt mij dan dat hij 21 is.

14 juni 2012 om 08:28

http://www.sc-heerenveen.nl/nieuws/kenny-otigba-1/...
Achter die 1/ moet nog 10 komen maar om de een of andere reden kwamen daar 3 puntjes te staan.

Slimme zet van Heerenveen. Nu hebben ze Uth en Amoah in de spits. Nu alleen nog buitenspelers kopen als Assaidi en Narsingh weggaan (wat ze vrijwel zeker doen), bijvoorbeeld Wildschut en Antonia.

Benieuwd waar het geld blijft wat NAC nog tegoed heeft van de club.
Nooit de transfersom ontvangen en de club beweert nu dat NAC en Amoah een blessure hebben achtergehouden.

Grote smoes natuurlijk, ze waren gewoon niet tevreden over het functioneren van Amoah. Ongelofelijk dat dit kan in Europa. Hier moet de Uefa/fifa toch kunnen optreden?

Men zou een bedrag van 450.000 over 9 termijnen betalen maar NAC heeft nog welgeteld 0 euro ontvangen. Kost NAC enorm veel geld aan tijd die medewerkers in deze zaak steken extra rentekosten bij lopende schuldeisers vanwege de slechte liquide positie.

Hopelijk leren clubs en speler hiervan (zoals Bakkal) door niet naar dit soort clubs in bijvoorbeeld Turkije te gaan.

13 juni 2012 om 16:01

Dat kan je aan zien komen natuurlijk. Alleen de top 3 in Turkije betaald normaal salarissen uit, de rest van die clubs betaald nauwelijks. Er hebben al zoveel spelers hun carriere kapot gemaakt door naar de middenmoot in Turkije te vertrekken. Yildirim bijvoorbeeld.

Voor NAC bijzonder sneu natuurlijk, maar PSV wacht toch ook al 5 jaar op geld van Real Betis met die transfer van Robert(?).

Krijgt Amoah een hoger salaris i.v.m. een niet europese nationaliteit of heeft hij een dubbel paspoort?

13 juni 2012 om 16:27

Amoah is een Ghanees international en zal dus een non-eu salaris moeten krijgen...

13 juni 2012 om 18:48

En dat voor een speler van 31 wat nou geen echte topper voor Heerenveen is. Nou,tel uit je winst.

14 juni 2012 om 14:23

Hmm, ik was in de veronderstelling dat als je een bepaald aantal jaar in een land hebt gewerkt, dat deze regel niet langer van toepassing is.

Daar wordt Heerenveen niet beter van. Amoah is doorgaans goed voor een goaltje of 10 a 12 per seizoen. Dus niet te vergelijken met Dost. Bovendien is Amoah ook nogal eens geblesseerd.

He waarom zo negatief jongens? Kanoveral gebeuren. Amoah kan zeker van toegevoegde waarde zij voor Heerenveen.bij Vitesse deed hij goede dingen! Jammer dat het bij Mersin niets is geworden. We weten niet wat er aan d hnd is dus kunnen we geen oordeel geve. Je moet overal waar j tekent altyd een bankgarantie eisen. Rar dt hij dat niet deed, btj dom maar een goede speler!!!!

Als Heerenveen fan ben ik hier helemaal niet zo gecharmeerd van. Amoah is een leuke spits, maar niet iemand die het verschil kan of gaat maken. Daarnaast is hij 31, over zijn top heen. En als je naar zijn statistieken kijkt, was zijn top niet heel byzonder met een gemiddelde van zo'n 10 goals per seizoen. Nee, dit is absoluut niet een waardige vervanger van Dost. Nou verwachtte ik niet iemand die er gelijk 30 in legt, maar dit is het andere uiterste. Amoah welkom, en ik hoop dat je mij m'n ongelijk gaat bewijzen. Hopen dat Hedenstad ook snel gecontracteerd wordt, dan hebben we de verdediging aardig op orde denk ik.

En over Heerenveen gesproken, de geruchten over Helenius, zijn die ergens op gebaseerd of uit de lucht gegrepen. Ik las dit en was enthousiast over dit 'nieuws', mits het op waarheid berust.

13 juni 2012 om 16:25

Amoah zal toch echt meer als pinchhitter oid gehaald zijn, anders leg je m niet voor maar 1 jaar vast.

waarom halen turkse clubs zo 5de rangs buitelanders.... ? en dan veel loon beloven, die speler speelt amper 5 matchen en dan wil je hem nie betalen. zo gaat dat helaas niet.

Hij is heus niet gehaald als eerste spits hoor :'

Zijn ze helemaal gek geworden? Sibon laten lopen en deze uitgerangeerde speler aan het publiek tonen? Ik hoop dat ik het mis heb, maar heb er geen goed gevoel over. Ik dacht juist dat Heerenveen zich wilde richten op talent.

13 juni 2012 om 16:27

Sibon was natuurlijk wel een heel ander type. Niet een pure afmaker zoals Amoah. Als 2e spits lijkt het mij wel een redelijke aankoop.

13 juni 2012 om 16:34

Als ervaren spits vind ik Amoah toch wel beter dan Sibon. Ik heb hem niet gevolgd in Turkije maar een nog oudere Sibon zou niets meer toevoegen aan Heerenveen. Ik weet dat hij bij NAC erg duur was, dus hopelijk levert hij aardig wat salaris in dan. Ik denk toch dat dit de spits wordt bij Heerenveen dit seizoen..

Moooi nieuws! Ben benieuwd hoe hij t der bij ons vanaf gaat brengen!

Hij was in Turkije gewoon een spook,ik volg heel fanatiek de Turkse competitie, maar ik hem nooit zien spelen,

Bij NAC een prima speler die ze ook bij Heerenveen goed kunnen gebruiken. Goede aankoop, uitstekend zelfs.

Wat is dat met al die "is toch op leeftijd, dus we weten het niet" opmerkingen?
Hij is maar 1 jaar weggeweest. Zelfs op 'leeftijd" liet hij bij NAC zien gewoon een aardige neus voor de goal te bezitten.

13 juni 2012 om 17:02

Het laatste jaar bij NAC bakte hij er weinig van. Doorgaans scoorde ie in de eerste seizoenshelft nog wel, maar vanaf december had je er niks meer aan.

Hmm hij lijkt mij niet de spits die Bas Dost gaat nadoen.
Daarbij komt dat hij qua leeftijd ook niet veel meer waard zou zijn als hij verkocht gaat worden.
Ik zou de voorkeur geven aan een jongere spits.

Gewoon een goede aankoop dit, ik zie het wel zitten. Alleen moet niet hopen dat dit een Kalou'tje wordt.

Altijd wel een goede speler gevonden,

Maar is dit de opvolger van Dost, of voor de breedte?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
6.Vitesse4916
9.PEC Zwolle44-12
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Warner HahnKeeper10
Daniel HøeghVerdediger10
Joost van AkenVerdediger10
Lucas WoudenbergVerdediger10
Denzel DumfriesVerdediger10
Stijn SchaarsMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

Ghana
5 fans
Aanvaller, 37 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 23 mei
Leonid Slutsky was afgelopen weekend aanwezig bij de wedstrijd van Fenerbahçe tegen Konyaspor. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren