wk2018
 

Het wonder van Polen en Oekraïne

Vrijdag, 25 mei 2012 om 23:21 door Koni078

Over drie weken is het weer zover: dan begint het EK 2012 in Polen en Oekraïne. Mijn land Rusland zal van de partij zijn en erg veel moeite heeft het daarvoor niet moeten doen. Voordat de loting van de EK-kwalificatie bekend werd gemaakt, was al duidelijk dat Rusland zich met twee vingers in de neus zou kwalificeren. En dat hebben onze jongens waargemaakt door Ierland, Slowakije, Armenië, Macedonië en Andorra achter zich te laten. Kan Rusland weer net zo verrassen als in 2008? 

/

Rusland heeft geen internationale vedetten die landen als Spanje, Nederland, Duitsland wel hebben. Andrei Arshavin kan die grootheid zijn, maar laat dat niet vaak zien. De enige speler die ik als internationale vedette beschouw, is Igor Akinfeev. Dat is uiteraard vanwege zijn fantastische reddingen die hij voor CSKA Moskou verricht. Ik ben daarom hartstikke blij dat Akinfeev op tijd fit is. Ons voordeel is dat wij veel spelers hebben die negentig minuten (of meer) kunnen blijven rennen. Aleksandr Anyukov, Yuri Zhirkov, Igor Denisov, Roman Shirokov en ook Denis Glushakov heb ik nooit vermoeid gezien. Naast hard werken beschikken ze ook over veel voetballend vermogen. Vooral Shirokov is in de vorm van zijn leven. Shirokov is in de zestien gevaarlijker als vroeger. 

Aleksandr Kerzhakov is onze nummer één in de spits. Kerzhakov is clubtopscorer van Zenit en ook een speler die hard blijft werken. Roman Pavlyuchenko en Pavel Pogrebnyak hebben dat minder. Die twee zijn meer spitsen die wachten op hun moment. Artem Dzyuba is ook in de voorselectie opgenomen en dat doet me deugd, want in Dzyuba heb ik altijd al een groot talent gezien. Dzyuba, die 1.96 meter lang is, is geen typische pinchhitter als Dmitri Bulykin, die als breekijzer bruikbaar is. Hij is technisch verfijnd en kan zelfs als aanvallende middenvelder spelen. Zijn doelpunt tegen FC Porto verraadt zijn klasse. Zijn talent kwam er bij Spartak Moskou nooit uit totdat hij steeds beter begon te worden na twee huurperiodes bij Tom Tomsk. Dit seizoen heeft hij elf treffers gemaakt. Meer dan terecht dus dat Dzyuba de voorkeur krijgt boven Bulykin.

Achterin kampen we met ernstige problemen. Vasily Berezutsky ondervindt te veel hinder van zijn heupblessure en zal net als de zieke rechtsback Roman Shishkin het EK aan zich voorbij laten gaan. Berezutsky mag dan naar mijn mening een matig seizoen hebben gespeeld, maar we hebben geen fatsoenlijke vervanger voor hem klaar staan. Taras Burlak zou de meest logische vervanger van Berezutsky moeten zijn. Burlak is 22 jaar en heeft bij Lokomotiv Moskou een uitstekend seizoen gehad. Maar wat doet Dick Advocaat? Hij roept Roman Sharonov van Rubin Kazan op, terwijl iedereen in Rusland heeft kunnen zien dat Sharonov met veel ruimte kwetsbaar is en een draaicirkel van een vrachtwagen heeft. Je kunt Sharonov vergelijken met Wilfred Bouma, die in Oranje ook helemaal niets meer te zoeken heeft en toch kans maakt mee te gaan. Voor Shishkin zou ik Kirill Nababkin van CSKA Moskou meenemen. Dit omdat Sergei Parshivlyuk van Spartak het EK ook niet zal halen en Nababkin dus de enige overgebleven reserve back achter Anyukov is. Tevens is Alan Dzagoev geblesseerd, maar hij haalt de prijskamp wel. Hij zal alleen geen wedstrijdritme hebben.

Een andere verrassing is dat Diniyar Bilyaletdinov gepasseerd is en Marat Izmailov hem zal vervangen. Bilyaletdinov heeft tijdens de EK kwalificaties altijd een uitnodiging gekregen terwijl Izmailov daar zes jaar op heeft moeten wachten. Bilyaletdinov heeft Everton verruild voor Spartak om meer aan speeltijd toe te komen. Het is dus extra pijnlijk voor hem dat hij er niet bij is. Toch ben ik blij dat Izmailov er weer bij is, want ik heb het altijd een geweldige speler gevonden en vond het ook onzin dat Guus Hiddink en Advocaat nooit naar hem omgekeken hebben. Izmailov is bij Sporting Portugal een publiekslieveling en beheerst de kwaliteiten die Bilyaletdinov ook heeft een stuk beter. Bovendien is Izmailov een betere kaatser dan Bilyaletdinov. Bij Bill duurt het allemaal te lang voordat hij iets goeds doet met de bal.

In Groep A hebben we met Polen, Tsjechië en Griekenland op papier geen moeilijke tegenstanders. Het is ook zeker waar dat wij de favoriet zijn. Maar Rusland staat erom bekend dat het zichzelf erg lastig maakt door de kansen niet af te maken. Dat is al meerdere keren gebeurd, dus ik ben er nog niet gerust op. Vooral niet als we tegen Polen moeten. Dat kan, letterlijk en figuurlijk, een slachtpartij worden. Mijn andere angst is dat bij de spelers ook is doorgedrongen dat Advocaat na het EK naar PSV vertrekt. Ik ben van mening dat je je niet optimaal in kan zetten als je weet dat je baas toch vertrekt. Dat is met Fred Rutten bij PSV ook gebeurd.

Mochten er geen verrassingen plaatsvinden, moeten we gaan hopen op een wonder. In de volgende ronde komen we namelijk Duitsland, Portugal of het Nederlands elftal tegen. De leeuwentranen van Oranje van de uitschakeling op het EK in 2008 zijn nu wel opgedroogd. Toch zal menig volger van het Nederlands elftal geregeld terugdenken aan de verloren kwartfinale tegen het Rusland van Hiddink. Rusland moet hopen op een vergelijkbaar huzarenstukje tijdens het Europese eindtoernooi van deze zomer te verwezenlijken, want Duitsland, Nederland en Portugal zijn kwalitatief sterker als wij. Toch hebben we laten zien dat wij ook tegen de grote landen niet onder hoeven te doen. Tijdens de WK kwalificatie 2010 in Zuid-Afrika hebben we twee keer nipt verloren tegen de Duitsers(2-1 en 1-0), terwijl wij de betere partij waren. Tegen de Portugezen moeten wij het trauma van de 7-1 nederlaag in 2006 nog verwerken, dus onze wraak zal zoet zijn. 

Ik verwacht dat, als wij één van de drie landen verslaan, de halve finale het maximaal haalbare is. Ik hoop natuurlijk dat we finale winnen en het liefst van Oekraïne, maar we moeten realistisch zijn. Twee keer boven jezelf uitstijgen tegen een Europese grootmacht zal moeilijk worden. Ik vrees dat we voor de finale een paar klassen te kort komen. Gelukkig zijn de wonderen de wereld nog niet uit. 

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

28 reacties (laatste reactie door ansjo)

Leuk en boeiend stuk! Zo vaak lees je geen normale dingen als deze over Russische clubs of het Russische voetbal. 5 sterren.

Verdediging is altijd drama bij ons. Waar is Igna btw?
Maar het is leuk om te lezen. Wat is er ongeveer aan de hand.

Ik denk dat Rusland moet straks weer tegen Nederland eigenlijk.

26 mei 2012 om 08:40

Igna is er gewoon bij hoor. Dus het lijkt me niet zo zeer nodig om hem aan te kaarten. Vind het alleen zonde dat ik mijn tijd besteed heb om Dzyuba te promoten terwijl hij niet eens mee mag.

Goed stuk, ik moet zeggen dat je stukken me soms kiespijn geven omdat ik Russisch voetbal niks vind hahah, maar eigenlijk zijn die van jouw echte Ce's en ik betrap je nooit op fouten. Gewoon volle 5 sterren, Rusland heeft de sterkste selectie in de groep, maar je zou zomaar tweede eindigen achter Polen, ze spelen immers thuis. Ook, moet je rekening houden met Tsjechie ze hebben Rosiscky een paar andere aardige spelers en een doelman die misschien op dit moment op eens eigenlijk het beste keept op de planeet. Dan nog denk ik dat Portugal geen schijn van kans maakt en het 3 keer verliest, Denemarken kan verassen... iedereen gaat zien hoe goed Eriksen speelt ik gok op 6 assists en 1 goal op het toernooi.

26 mei 2012 om 08:46

Om eerlijk te zijn ben ik banger voor Cech dan voor Rosicky. Wij hadden het tegen Shay Given al moeilijk genoeg om onze kansen af te maken en ik vrees dat dat met Cech hetzelfde geval zal zijn. Rosicky is niet meer zo goed als 5 jaar geleden en het blijft iemand die meer met de bal blijft lopen dan het overzicht bewaart. Beetje Bilyaletdinov achtig. Over Denemarken vind ik je iets te positief. Wij hebben tegen ze geoefend in Kopenhagen en daar hebben we maar op 65 procent gespeeld en toch met 0-2 gewonnen. Eriksen had ook niet veel goeds gedaan. Het maximum tegen Nederland, Duitsland en Portugal kan halen is 3 punten.

26 mei 2012 om 16:37

Vergis je niet in Rosicky. Hij is niet meer de Rosicky van in zijn hoogtijdagen, maar de laatste maanden laat hij behoorlijk goede dingen zien bij Arsenal. Hij lijkt weer op die 'mozar' van weleer. Hij heeft alleen ritme en veel ballen nodig, en aangezien hij veel gespeeld heeft en de bal genoeg zou krijgen als vedette, zou ik hem zeker niet onderschatten.

Leuke CE overigens. Een vraagje: heb jij het zelf niet moeilijk met al die namen? Ik zou er helemaal gestoord van worden!

26 mei 2012 om 18:09

Nee, eigenlijk niet. Die namen onthou ik makkelijker omdat ze meestal in Cyrillische letters geschreven worden. Szczesny is voor mij ook geen moeilijke naam.

Maar ik snap wel wat je bedoelt hoor, maar je moet ook beseffen dat de gemiddelse Oost-europeaan ook veel moeite hebben met namen als Bouma, Janssen, Cole of Walker.

Beste Koni20,

goed stuk, je hebt een duidelijke mening die je goed kunt onderbouwen en ik ben ook meerdere dingen opgestoken van je CE. Hier en daar heb ik wel een spelfout of stijlfout ontdekt, maar dat doet helemaal niks af aan je stuk en is eigenlijk ook niet echt relevant.

Ik geef je 5 sterren voor dit leuke stuk.

Goed , helder stuk over Rusland, wat in mijn ogen toch wel kan verrassen op het EK, als jullie samen met Polen doorstromen naar de kwartfinale, wacht waarschijnlijk de wedstrijd met Portugal of Nederland waar jullie in mijn ogen alles behalve kansloos zijn.

Helder en leuk stuk om te lezen. Rusland is inderdaad een land dat boven zich uit kan steken, met een paar loopwonderen in de selectie. Ik mis eigenlijk alleen een stukje tekst over dat talent van Cska Moskou, Alan Dzagoev. Wat is precies zijn status in Rusland en in de Russische selectie?

26 mei 2012 om 12:08

Dzagoev is het grootste talent van Rusland sinds Arshavin. Hij maakt bij Cska het verschil, maar bij het nationale team doet hij dat minder. Vandaar dat ik hem nog niet echt inschat als internationale vedette, want daarvoor moet je ook het verschil maken voor het nationale team.

26 mei 2012 om 12:11

Aha oke, duidelijk. Heeft hij wel een basisplaats in de Russische selectie? Misschien dat hij deze zomer het verschil wel gaat maken!

26 mei 2012 om 12:13

Normaal gesproken wel, maar hij was geblesseerd geweest en mist nog wedstrijdritme. Bij de definitieve selectie zit hij in ieder geval wel.

26 mei 2012 om 13:14

meestal maakt messi ook niet het verschil bij argentinie, maar hij is de beste van de wereld!

26 mei 2012 om 13:31

Daarom vind ik het voor Messi ook te vroeg om te concluderen dat hij de beste speler ter wereld is. Laat hij eerst maar eens het verschil maken bij Argentinie zoals Ronaldo, Sneijder, Robben, Özil, Xavi, Iniesta, Casillas etc dat wel voor hun land doen.

Goed stuk, lopend verhaal en goed beargumenteerd. Enige minpuntje: je gebruikt een paar keer als wanneer je dan moet gebruiken. Desalniettemin 5 sterren!

Duidelijk een stuk tekst dat voor velen van toegevoegde waarde kan zijn, wanneer zij interesse hebben in andere nationale ploegen dan Nederland. Ik ben meer te weten gekomen over de Russische nationale ploeg, vanuit een ander perspectief en zal geheid het e.e.a. van je info intern oprakelen wanneer zij spelen!

Het verhaal loopt aardig. De structuur is goed, her en der zou ik wellicht ervoor kiezen om opmerkingen in hele korte zinnen om te zetten.

Ik zou deze zin iig even laten aanpassen. ' Rusland moet hopen op een vergelijkbaar huzarenstukje tijdens het Europese eindtoernooi van deze zomer te verwezenlijken, want Duit.. '

Thanks, keep up the good work!

Ik vind het altijd leuk dat je stukken schrijft, alsof wij de Russische competitie op de voet volgen. In sommige zinnen merk ik dat tenminste. Maar dat is niet erg, want het blijft boeiend om te lezen. Het wordt voor Rusland heel moeilijk om na de groepsfase verder te geraken. Maar goed, ieder EK kent verrassende en teleurstellende landen. Rusland lijkt me uitermate kansrijk om wederom te gaan verrassen, dit natuurlijk geholpen door de zeer matige poule waarin gestart zal worden. Ik kijk ook niet vreemd op als Rusland die poule met negen punten afsluit. Polen heeft wel het thuisvoordeel, maar individueel is Rusland nog altijd sterker. Ik ga vooral letten op Alan Dzagoev, als er dan toch een Rus naar een Europese topclub zal verkassen, dan is hij het. In je stuk refereer je nog naar het EK 2008, ik moet eerlijkheidshalve bekennen dat ik nauwelijks terugdenk aan dat duel. Als je me nu vraagt wie de doelputen voor Rusland heeft gemaakt, weet ik het niet meer. Ik meen dat Torbinskiy de laatste treffer maakte. Het zou wel leuk zijn als we elkaar wederom treffen.

26 mei 2012 om 16:23

Nee, Torbi maakte de 1-2. Laatste treffer werd door Arshavin gemaakt.

26 mei 2012 om 18:29

En de eerste door Pavlyuchenko zeker? Wie wordt eigelijk de trainer na dit EK?

26 mei 2012 om 18:42

Inderdaad.

De opvolger staat nog niet vast, maar als ik Life Sports moet geloven word het Valery Gazzaev. Een uitstekende trainer en mijn grote idool. Hij durft, in tegenstelling tot Advocaat, jonge spelers kansen te geven. Karpin zou ook een goeie zijn geweest, maar hij wilde niet. De Russische Bond is in ieder geval op zoek naar zo'n type trainer. Ik heb nog het allerliefst dat het een Rus is en niet iemand als Luciano Spalletti.

Leuke en informatieve CE. Weinigen hier volgen de Russische competitie of het Russische team. Meer dan dat kan ik er ook niet van maken. Het is niet erg bijzonder en je vertelt geen schokkende dingen over een club of iets dergelijks. Het is altijd handig om zoiets te lezen, maar naar mijn inzien is het niet echt een column (een CE zie ik als een column). Echter vind ik het altijd wel leuk om zoiets te lezen over Rusland of andere landen.

Ook is het grammaticaal grotendeels correct. Zelf heb ik nog een klein foutje ontdekt (je gebruike beter als wij, moet dan wij zijn), maar verder geen grote fouten. Ik ga het niet beoordelen, maar vind het een leuk stukje.

Ik wil je in het bijzonder complimenteren met je schrijfstijl; je hebt in de periode tussen je eerste en je laatste Clubexpert-artikel een aardige vooruitgang geboekt. De artikelen zien er verzorgder uit en qua grammatica en spelling is het steeds meer in orde.
Ondanks de subjectieve insteek in je column mis ik wel het persuasieve element. Je beschrijft wat je van bepaalde spelers vindt, maar de intentie om de lezer te overtuigen komt niet duidelijk over – er vanuit gaande dat dat wel de bedoeling is. Daarnaast ontbreekt enigszins de doorlopende lijn in het verhaal; eerst bespreek je spelers die (al dan niet) zijn geselecteerd, daarna beschrijf je de kansen van Rusland op het EK, maar ik mis de link. Je had de spelers bijvoorbeeld op een directere manier kunnen betrekken in de prognose.

Desondanks is het wederom een interessant stuk over het Russische voetbal. Je maakt me nieuwsgieriger naar het Russische nationale team, net als je mijn interesse in de Russische competitie hebt versterkt. Ik zal de Russen met belangstelling gaan volgen op het Ek

26 mei 2012 om 20:27

Dat mijn mening niet overkomt naar de lezer zal vast komen omdat de meerheid de speler niet kennen. Het was meer mijn bedoeling om te laten zien wat voor een team Rusland is en hoe de voorselectie eruit zag(nu Dzyuba gepasseerd is).

26 mei 2012 om 20:44

Prima, dan gaat dat onderdeel van de feedback niet op :-)

Leuk en informatief stuk. Rusland is voor velen toch een van die landen die we nauwelijks kennen en die verrassend voor de dag kunnen komen.

goed en mooi stuk!!
en je leest er makkelijk doorheen

Ik vind het altijd wel leuk als Rusland met een team op de proppen komt zoals in 2008 vol met namen waar niemand ooit van gehoord heeft en na het EK gelijk begeerd worden door topclubs. Zoals het geval was met Zhirkov, Pavluychenko en Arshavin. Of die Kolodin met die kanonharde schoten.

28 mei 2012 om 10:11

Verschil is nu wel dat de meerderheid namen als Arshavin en Pav zullen onthouden.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 70
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Manchester United is bereid om diep in de buidel te tasten voor Toni Kroos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren