Wilmots kan debuut als Belgisch bondscoach niet vieren met zege

Vrijdag, 25 mei 2012 om 22:42

De Belgische ploeg wordt een mooie toekomst voorspeld, maar vooralsnog vallen de resultaten tegen. Ook de thuiswedstrijd tegen Montenegro kon vrijdagavond niet in een overwinning worden omgezet: 2-2. Interim-bondscoach Marc Wilmots, die na het vertrek van Georges Leekens voor het eerst als eindverantwoordelijke op de bank zat, zag PSV'er Dries Mertens een hoofdrol vertolken en liet Nacer Chadli van FC Twente de gehele wedstrijd op de bank zitten.

/

Jan Vertonghen droeg de aanvoerdersband bij de Rode Duivels en stond samen met Toby Alderweireld, ploeggenoot bij Ajax, in het centrum van de defensie. Zij konden echter niet voorkomen dat België een valse start beleefde. Al na zes minuten kwam Montenegro op voorsprong, toen Mirko Vucinic bij een vrije trap diep werd gestuurd en de aanvaller de verbaasde Thibaut Courtois passeerde. België moest zodoende al snel in de achtervolging en Eden Hazard liet direct van zich horen, maar het schot van de beste speler van de Ligue 1 ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal.

België was de bovenliggende partij, maar tot veel kansen leidde dit niet. Toch viel nog binnen het halfuur de gelijkmaker: Axel Witsel speelde Mertens vrij, die buitenspel stond maar zag dat de vlag omlaag bleef. Er werd zodoende niet gefloten en Mertens trok de bal hard voor op Kevin Mirallas, die van dichtbij binnenkopte. Zeven minuten later liet Mirallas weer van zich horen: ditmaal verdiende hij een penalty, die werd benut door Hazard. De aanvaller moest zijn eerste gescoorde penalty overigens nog overnemen, omdat Mertens te vroeg was ingelopen.

De rollen werden dus omgedraaid. België voetbalde beter dan Montenegro, dat er maar nauwelijks aan kwam in de eerste helft, maar nog wel de lat raakte. Ook in de tweede helft was de thuisploeg de bovenliggende partij en Marouane Fellaini leek de marge naar twee te tillen, maar de goal van de middenvelder werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel. België zocht geduldig naar een opening, maar uit het niets kwam Montenegro op gelijke hoogte. Nikola Drincic gleed de 2-2 binnen en daar zou het, ondanks een goede actie van uitblinker Hazard in de slotfase, bij blijven.

Bekijk hier de samenvatting van België - Montenegro:Gerelateerd

109 reacties (laatste reactie door samur)

jammer want ze hebben echt een fantastisch team op elke positie hebben ze min. 1 topper alleen missen ze een echte spits

26 mei 2012 om 10:33

@taartmeester: en er werd een buitenspel doelpunt van Belgie wel goedgekeurd en een penalty gemakkelijk gegeven. Dus over de scheidsrechter heeft Belgie niks te klagen.

26 mei 2012 om 10:59

Taartmeester, ik heb de tweede afgekeurde treffer van Fellaini nog op mn netvlies staan, maar dat was zuiver buitenspel.. Voor de rest was het middenveld met Witsel, Fellaini en Hazard fantastisch!

26 mei 2012 om 11:07

Penalty makkelijk gegeven? Mirallas stond op 5m van doel en die Montenegrijn stak z'n hand uit en tackelde zo de speler, bewust om hem niet te laten scoren.

26 mei 2012 om 16:19

Een Belgenhater? Is dat een nieuw woord?

Laten we het zo zeggen, als iemand in Nederland het goed voor heeft met jullie en jullie graag terug wilt zien op eindrondes en dergelijk, dan ben ik het wel!

26 mei 2012 om 18:19

@ Wazza dat was helemaal geen buitenspel. Onterecht afgekeurd. Maar goed, 'compensatie' voor de eerste goal van ons dan, die wel offside was.

De 2e afgekeurde goal van Fellaini (die wegens licht duwen), was overigens een ge-wel-dig doelpunt. Zo jammer dat zo'n pareltje wordt afgekeurd, anders ging die de wereld rond!!

check
http://www.youtube.com/watch?v=yoymmib_e-k

Man hoeveel domme goals gaat dit team nog slikken? Zijn 80 minuten de betere ploeg en eindigen in een gelijkspel, dat moet je toch kunnen.

We misten dan wel Kompany en Vermaelen.. Tegen Montenegro moeten Verthongen en Alderweireld toch hun mannetje kunnen staan? niet dus.

25 mei 2012 om 22:49

Het is een oefenduel, dus ik neem aan dat een foutje eerder gemaakt wordt door de kleine gevolgen. Laten we niet te hard van stapel gaan!

25 mei 2012 om 22:53

Deze ploeg verliest al 4 jaar op rij punten door dit soort matchen door domme tegengoals. Wordt echt hoog tijd dat ze een team vormen en een voorsprong kunnen vasthouden of gewoon al tegen kleine teams winnen.

Sinds 2002 geen tornooi meer, en toch al een dikke 4 jaar met deze generatie aan het spelen. Tijd om te oogsten

25 mei 2012 om 22:56

Dan zullen ze toch eens moeten beginnen met een goede coach aan te stellen, Advocaat vond ik het destijds best goed doen, maar ja die zag weer dollartekens

26 mei 2012 om 03:20

Is inderdaad schandalig dat België met zo'n goed team niks weet te bereiken, op papier zou België iedere 4 jaar gewoon een van de favorieten voor het EK moeten zijn.

Wat was Alderweireld matig zeg.

Hazard vond ik ook niet zo denderend, hij kan veel beter. Mirallas speelde wel lekker.

Ben wel benieuwd naar de wedstrijd tegen Engeland.

België heeft veel grote talenten, maar als team vind ik ze nog vrij matig. In September zullen ze er moeten staan (WK kwalificaties).

De verdediging was dramatisch. Vooral de backs maar ook Vertonghen & Alderweireld waren archislecht. Dan brengt die clown van een Wilmots Simons centraal achterin en natuurlijk scoort Montenegro meteen.

25 mei 2012 om 22:54

Odoi was een back. Vertonghen speelde hele centraal , en tja die 1ste goal was eigenlijk echt pech , viel op de rug van Alderweireld en gaf een halve assist.

25 mei 2012 om 22:57

Simons moest er noodgedwongen op worden gezet, Lombaerts was immers geblesseerd en er waren geen andere opties.

25 mei 2012 om 22:58

Hazard speelde ook matig.
vertonghen deed niet echt veel fout, Belgie laat vertonghen niet een beetje diep gaan.. jammer.

25 mei 2012 om 23:17

De enige keer dat hij diep ging scoorde Montenegro meteen.

Helaas weer scheidsrechterlijke dwalingen. Dit verdiende maar 1 winnaar. 2 onterecht afgekeurde doelpunten. Jammer maar helaas. Toch tevreden over het spel Van belgie. Toch jammer Dat we het zo makkelijk weggeven

25 mei 2012 om 22:51

Het doelpunt van Fellaini werd afgekeurd dit kon de 3-1 zijn maar de 1-1 van Belgie, dat was zeker meer dan een halve meter buitenspel dus je hebt niets te klagen.

25 mei 2012 om 22:54

Fellaini eigenlijk 2 keer scoort , die laatste op het einde was geen zak aan.

25 mei 2012 om 22:58

Lezen is moeilijk he? In mijn eerste zin zeg ik toch hij één keer onterecht afgekeurd werd en die laatste niets aan? Hij moet eens leren spelen zonder zijn ellebogen.

25 mei 2012 om 23:48

Bij de goal van Fellaini was weinig aan de hand. Eerder een duikeling. Sloeg Absoluut nergens op

25 mei 2012 om 22:56

Montenegro was ook best gevaarlijk en de scheidsrechterlijke dwalingen waren best in evenwicht, zo kregen we bij de 1-1 de goal cadeau Maar dat je als Brugge fan sneller op de scheidsrechter vit, dat had ik wel verwacht (grapje!!!!)

Tegen dit Montenegro kan je niet tevreden zijn met dit gelijkspel. Zo n match moet je gewoon met 3-1 of zelfs 3-0 winnen. Maar als je zo gemakkelijk kansen weggeeft, dan verdien je dit soort uitslag.

25 mei 2012 om 23:46

De eerste goal was duidelijk buitenspel en die penalty was veel te makkelijk gegeven. België heeft helemaal niets te klagen over de scheidsrechter. Gewoon eigen schuld dat de kansen niet werken afgemaakt. Qua veldspel duidelijk beter maar dan moet je die ballen er wel inschieten. De 'nederlandse Belgen'' vond ik allemaal niet geweldig vanavond.

26 mei 2012 om 09:16

Ik vind ook niet dat er geklaagd moet worden op de ref - zeker niet na een oefenmatch-, maar die penalty te makkelijk gegeven? Heerlijke beweging van Mirallas, en die verdediger trekt hem in de val naar de grond. Als dat geen strafschop meer is, dan schaf je dat systeem beter meteen af.

26 mei 2012 om 12:45

Nee hij loopt tegen zijn bovenarm aan en gaat dan liggen alsof hij wordt neergeschoten. Onmogelijk dat je daardoor valt. Hij voelt iets en gaat dan meteen liggen. Zo zie ik het althans, maar ik had al door dat de meningen daar heel erg verdeeld over zijn.

Hoe zit het trouwens met Antwerp? Denk je dat het nu echt einde verhaal zal zijn of komt het wel weer goed?

26 mei 2012 om 14:27

Ok, hij zou misschien kunnen blijven rechtstaan. Maar het is vooral uiterst dom van de verdediger: hij schuift zelf weg, en grijpt dan met zijn arm naar de benen van Mirallas. Hoe licht hij hem dan ook raakt, dat lijkt me overduidelijk strafschop.

Wat Antwerp betreft... Zucht. Stilaan wordt zelfs een echte supporter het beu. Ik geloof niet dat dit het einde is, dat wordt zo om de 3 maanden wel eens verkondigd. Die Tony Gram heeft een rechtszaak gewonnen tegen ons, waardoor Antwerp hem nu zo'n 1.5 miljoen verschuldigd is. Op zich absoluut niet onoverkomelijk voor Verhaegen/hofmans (de nieuwe investeerders), maar Gram denkt nu dat die twee zich zullen terugtrekken uit het "antwerp-project" omdat dit toch weer een extra schuldenberg is die aan het licht komt. Aan de andere kant kan het niet anders dan dat Verhaegen/hofmans wisten dat deze rechtszaak liep, dus lijkt het me logisch dat ze ook de gevolgen ervan dragen (ook al stamt dit geschil af van het vorige bewind, het Eddy Wauters-tijdperk).

Ik vind het gewoon jammer dat dit weer gebeurt. Sinds die nieuwe groep rond Verhaegen er is (vorige zomer dus), was er toch een nieuwe schwung merkbaar. Ik zou zelfs durven zeggen een vooruitgang. Daarom niet per se op het veld, maar wel in het bestuur en qua transparantie tov de supporters. Het is dan ook heel spijtig dat al deze verhalen (gram, het feit dat Vanoppen onze licentie wou intrekken, enz.) Antwerp altijd in zo'n kwaad daglicht plaatsen. Terwijl we voor het eerst in jaren weer meteen over een licentie beschikten voor dit jaar, dat wil toch iets zeggen in tweede (de helft slaagt daar niet in). En als je die achterban ziet... Wekelijks 4 à 5000 man, bij topmatchen tegen de 10.000. Dat zie je nergens in 2e. Als wij op verplaatsing spelen, zitten er vaak meer Antwerp-fans dan thuissupporters in het stadion (niet dat ik zelf meega op verplaatsing, maar het is wel zo). Geloof me, als wij terug in 1e komen... Dat hebben ze in België nog nooit gezien. Dan zit daar stante pede 12.000-15.000 man. Ik hoop het echt, zo hard. Met die tv-gelden zouden we ook meteen van een pak financiële problemen af zijn.

Maar bon, ik zie het eigenlijk vrij rooskleurig in. Veel schulden zijn al weg, vorig jaar voor het eerst in jaren mooie investeringen in de spelerskern (ook al kwam het er afgelopen seizoen niet uit), behoorlijke wat Belgen in de kern... Nu nog een goeie trainer (marc Brys?) en enkele mooie versterkingen, en we spelen mee voor de promotie.

Ik snap dit Belgie niet echt, zo veel talenten en weer hetzelfde, domme fouten achterin. Je kan wel zeggen je speelde zonder Kompany, Vermaelen en Dembele maar ook met die erbij is het altijd hetzelfde verhaal. Respect voor Montenegro, een land met 600.000 inwoners en dan zo kunnen voetballen. Vooral die nummer 7 viel mij op, Mirallas speelde ook lekker. Ik vind dat Defour moet spelen op het middenveld, hij is een echte spelverdeler terwijl Witsel een nummer 10 is. Dan kan je met Hazard op links en Dembele op rechts. In de spits zet je dan Mirallas, technisch zeer goed en ook nog snel.

25 mei 2012 om 23:00

Witsel kotmt creativiteit tekort om op de nummer 10 staan.
Hij is op z'n best in een meer verdedigende rol zoals hij bij benfica speelt, ook vandaag zie je dat hij tekort komt voor op de nummer 10 te spelen.
Jammer dat de bruyne niet kan meedoen, anders zou ik hem op de flank zetten samen met mirallas en dan benteke in het punt ( of lukaku als hij speelkansen krijgt volgend jaar ).
En dan hazard op de 10.

25 mei 2012 om 23:07

Witsel was vandaag dan ook niet echt een nummer 10 hé =)

Eerder een spelmaker op het middenveld, een rij achter Hazard(die de feitelijke nr 10 was). De eerste helft vond ik Witsel wel goed spelen, hij was echt wel goed als spelmaker.

Als Witsel vlak achter de spitsen speelt is het eerder als infiltrerende middenvelder, een echte nr 10 is hij idd niet maar zo speelde hij ook niet vandaag.

25 mei 2012 om 23:08

Zo zou je inderdaad ook kunnen spelen maar iemand als Defour zomaar op de bank zetten, hij speelt niet vaak bij Porto maar Guarin is nu van Inter, misschien krijgt hij volgend seizoen de kans en bewijst hij zich. We mogen hem niet snel vergeten, nog jong en had ook de gouden schoen gewonnen. Vind toch dat hij voor Witsel moet gaan i.p.v Hazard, oké hij is niet zo creatief als Hazard maar hij speelt het spelletje beter, hij gaat een-tweetjes aan, tikt de bal in één tijd, kan scoren, koppen en is geen egoïst, daarmee bedoel ik dat hij weinig alleen probeert. Je zag Hazard vandaag tussen 3 man een actie proberen, dan gaat de bal naar Mertens, hij doet hetzelfde, Mirallas, weer hetzelfde. Dit is een beetje voorspelbaar. Met Defour centraal speelt Belgie meer controlerend en komt de bal sneller naar de flanken. Met alle respect maar met een De Bruyne en een Benteke red je het Wk niet. Ze zitten in een groep met Wales, Croatie, Servie, Romenie en het wordt zeer lastig. Dit is mijn eigen mening. Zo'n talenten verdienen het om het WK te spelen.

Courtois
Odoi
Vince
Vermaelen
Vertongen?
Defour
fellaini
Dembele
Witsel
Hazard
Mirallas
25 mei 2012 om 23:11

Exact wat ik zou zeggen, hij speelt ook mooi mee, als hij op 10 komt te staan vorm je een soort 3 mans middenveld omdat Witsel meestal goed terugzakt. Dat lijkt me iets stabieler.

25 mei 2012 om 23:50

Ik vind Witsel geen 10. Hij mist net dat tikkeltje extra, die genialiteit om de bal diep te spelen wanneer hij dat zou moeten. Meestal kapt hij nog is terug naar achteren om dan zijn bal terug te spelen.

26 mei 2012 om 09:45

Witsel is alles behalve een nummer 10. Heeft daar op het begin van dit seizoen gespeeld voor Benfica maar moest al heel snel naar de 6 gaan. Hij kan de snelheid in het spel niet behouden, mist creativiteit en de nodige vista. Defour zou misschien een goede 6 zijn maar heeft een ongelukkig seizoen gekend met zijn blessure.

Dembele moet je ook niet op de flanken gaan zetten, behalve als hij mag zwerven. Hetzelfde geval als Witsel, speelde eerst op de flanken of als tweede spits, maar in de laatste 3 maanden van het seizoen kwam hij van centraal op het middenveld (in typische 442).

Mirallas in de spits is geen slecht idee. Ik vind dat we af moeten van de grote spits waar alle ballen naar kunnen gedropt worden. Leg gewoon lekker combinatievoetbal op de mat met de balvaardige spelers die je hebt. Maar daarvoor moet je wel het nodige tactisch inzicht hebben natuurlijk.

Nouja, iedereen maakt wel is 'n foutje (vz).

Belgie heeft echt 'n geweldig elftal, met spelers als Axel Witsel, Eden Hazard, Romelu Lukaku, Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, etc, maar ze moeten echt 'n bondscoach hebben die met deze talentvolle jongens kan werken.

Als ik de speler van Belgie zie, en de spelers van Montenegro, dan zou ik denken dat Belgie 'n relatief makelijke overwinning kon boeken met de spelers die ze hebben, maar de druk is denk ik ook te hoog voor Belgie.

25 mei 2012 om 22:53

Ze hebben met Vucinic en Jovetic 2 uitstekende spelers, daarnaast hebben ze in de verdediging Basa(lille) en Savic(city bank). Zo slecht zijn ze niet maar als je dan naar Belgie kijkt heb je wel gelijk. Vergeet ook niet dat dit Montenegro 2 maal gelijkspeelde tegen England(0-0 en 2-2) dus dit is voor mij zeker geen verrassing.

Het resultaat is minder. Met dit elftal mag je wel winnen hoor.

En bij Montenegro is '' Jovetic '' nog steeds gebleseerd, want hij speelde niet.

We waren gewoon zwak, ja domineerden wel het spel maar dat is nu ook niet verwonderlijk tegen Montenegro. We konden te weinig echt dreigen, Hazard was af en toe leuk maar met de vrije rol die hij vandaag heeft gekregen heeft hij te weinig mee kunnen doen. Het lijkt nog altijd niet te willen lukken voor hem bij de Duivels.

Offensief vond ik Mirallas het enige lichtpunt, hij kon op de flank af en toe heel goed dreigen, het was ook niet fenomenaal maar ik vond hem wel goed. Witsel speelde een goede eerste helft, en je zag daarin echt waarom hij begeerd is door alle topclubs, het is gewoon een complete middenvelder die zowel duels kan winnen als een goed overzicht heeft. Maar in de tweede helft zakte hij toch een beetje in en was hij al veel minder aanwezig.

Verdedigend hebben we ons een paar keren belachlijk gemaakt. Het zou niet mogen, maar we hebben Kompany(en eventueel Vermaelen ook) echt wel gemist. Die eerste goal zou nooit maar dan ook nooit gevallen zijn met Kompany op de positie van Alderweireld. Alderweireld is natuurlijk nog jong, maar op dit moment is hij zeker geen basisplaats waard in de nationale ploeg, dan heb ik zelfs nog altijd liever Van Buyten.daarbij mistten we ook een echte leider in de tweede helft, en dat is toch iets wat Kompany kan als geen ander, zijn ploeg erdoor trekken wanneer het moeilijk gaat. Maar goed, zelfs met de afwezigen was er genoeg kwaliteit in de ploeg aanwezig om het vandaag af te maken, dus het was gewoon een dikke onvoldoende.

De scheids was trouwens wel veruit de slechtste man op het veld vandaag, die heeft zich echt belachlijk gemaakt...

26 mei 2012 om 11:35

Ik vond Hazard zeker niet slecht hoor..

Vertonghen en Alderweireld zijn mij echt tegengevallen! Vertonghen (beste speler Eredivisie) en Alderweireld zijn bij Ajax een compleet duo.. Er komt weinig langs, maar gisteren ging het niet best.. Vooral Vertonghen herkende ik niet terug.. Te nerveus, bracht opbouwend weinig (terwijl dat een sterk punt is van Vertonghen bij Ajax) en niet geconcentreerd..

Fellaini, Hazard, Mirallas, Lombaerts, Courtois en Witsel vond ik erg goed, maar het team speelt nog erg als los zand!

Di Camargo is een te trage spits.. Moussa Dembele (of Jelle Vossen) is de oplossing.. Voor de rest zo laten staan, alleen het centrale duo vervangen door Kompany en Vermaelen!

Belgie is er over twee jaar hopelijk weer bij.. Weet je wat de pech is van Belgie? Dat ze geen goede status hebben.. Nederland wordt bij lotingen altijd groepshoofd.. De Belgen worden als derde gepakt.. Dat betekend dat je 2 goede tegenstanders treft.. Nederland niet, die loten als eerste, daarna een minder sterk land (bijv. Zweden), daarna nummer drie (kan Belgie dus zijn) en daarna alle zwakker broeders (albanie, Andorra etc etc).. Dat is de pech.. Als jullie een rang op zouden schuiven, dan wordt je als tweede gepot, zeg maar.. Dan tref je een beter land (nederland, Duitsland, Spanje etc etc), dan ben je zelf tweede en daarna komen de mindere landen!

Ik vraag me nu echt af hoe we überhaupt kunnen winnen tegen met alle respect Wales en Schotland , met dit voetbal in ieder geval niet.

25 mei 2012 om 23:01

@ PR- man
Wales en Schotland zijn nou niet echt beter dan dit Montenegro. Maar neemt niet weg dat het voetbal bedroevend was met de spelers die er beschikbaar zijn.
Bij hun clubs altijd goed maar samen bij de Duivels altijd een stuk minder.

25 mei 2012 om 23:34

Wales hebben Bale en Bellamy , die komen van de flank en onze backs zijn om echt van te huilen ... Schotland is vooral een zeer stevige ploeg die niets van onze aanval zullen heenlaten , aanvallend ken ik ze niet echt. Nee , wel aardige spelers , maar totaal geen team. Dit moest altijd gewonnen worden met 3-0. Tempo traag en zelfs Hazard moet vaak diep inzakken. De Camargo is geen spits voor de Rode Duivels ... Simons centraal met de verdedigers ter beschikking ... Maar kom , dan is het september en hopelijk wat beter want zo wordt het echt niks. Vraag me echt af of een andere coach het beter kan doen , backs zal hij niet kunnen toveren...

26 mei 2012 om 00:24

@ PR- man

Nee dat klopt, maar ja het ligt niet alleen aan de backs natuurlijk. Opkomende backs heeft Belgie inderdaad niet, maar met 4 CV zou er ook toch wel wat mogelijk kunnen zijn, maar dan moeten ze in de voorhoede wel meer voetbal gaan stoppen. Spelers als Simons zijn dan niet per se nodig. Dat kan men ook af met bijvoorbeeld een Fellaini of Defour.

Ik zie nog altijd graag deze opstelling

en dan de volgende wissels: Mignolet, Alderweireld, V Buyten dan maar ( speelt pocognoli niet nog ergens?), Defour, Martens, Nainngolan, Mertens, Lukaku, Benteke

Courtois
Vermaelen
Kompany
Lombaerts
Vertonghen
Fellaini
Witsel
Hazard
Dembele
De Bruyne
Mirallas
26 mei 2012 om 01:08

In de moderne voetballerij vullen backs toch een belangrijk aandeel , bij hun start vaak de aanval over de flank. Als een back niet mee opkomt , moet de flankspeler altijd terugkomen en dit vertraagt enorm. Nu kunnen we eigenlijk niet anders , Pocognoli mag het van mijn part proberen in een andere competitie , dan kan hij mij overtuigen want bij Standard is het allemaal OK , niet slecht of formidabel. De Bruyne zou ik toch centraal zetten , moest hij het kunnen bewijzen volgend jaar. Hij heeft een goed overzicht en goeie techniek. Een zwervende rol voor Hazard , startend van de flank. De andere flank laat ik over aan Dembele/chadli/mertens of zelfs Mirallas en in spits Mirallas/lukaku/vossen. Dembele speelt nu vaker centraal bij Fulham heb ik gehoord ? Dan staat hij goed bij je opstelling.

26 mei 2012 om 09:09

@ Pr-man
Dembele speelt al bina het hele seizoen als middenvelder en doet dit meer dan uitstekend. Die is echt toe aan een stap omhoog in zijn carierre. In principe zouden zowel de Bruyne, Dembele en Hazard allemaal centraal kunnen staan en zijn het geen echte wingers. Maar ik vind deze 3 kwalitatief stukken sterker dan bijv. Mertens/ chadli/ de ceulaer etc. Dus ik zou het een poging geven.

Vertonghen en Vermaelen speelden bij Ajax in het begin van hun carierre als back. Dit deden ze niet slecht, al zijn ze centraal wel sterker. Maar ja je moet wat. Spelers als VD Borre, Deschacht zijn de laatste jaren al afgetest en ook Odoi kan/kon mij niet bekoren.

26 mei 2012 om 09:21

@pr-man: aanvallend merk je inderdaad dat er een "probleem" is omdat de backs niet hoog genoeg opkomen. Hoewel Lombaerts en Odoi nog een paar keer probeerden. Ik vond Odoi ook wel een lichtpuntje: zeker aanvallend dan. Hij speelt misschien niet altijd zuiver in, maar hij probeert tenminste wel dingen en naar voor te voetballen. Een rechtsback moet dat doen vind ik.

Maar ondanks dat we geen offensieve backs hebben, scoren we wel twee keer. Alleen krijg je er ook twee binnen. Dat vind ik echt onbegrijpelijk. Als de backs defensief ingesteld zijn, moet je gewoon de nul kunnen houden. Maar dat lijkt o zo moeilijk voor dit team.

Belgie heeft in potentie echt zo'n goed team. Spelers als Courtois, Witsel, Kompany, Verthongen, Hazard om maar even op te noemen. Toch hebben ze het steeds lastig tegen relatief mindere tegenstanders. Zou zo zonde zijn voor het voetbal als Belgie een gevalletje Engeland wordt, op papier 1 van de beste , maar op het veld toch veel minder.

Alweer te traag spel. Omschakeling moet pakken sneller!

Scheidsrechter ontneemt twee zuivere goals van de Belgen (en keurt een buitenspelgoal dan weer goed voor hen), moet wel gezegd worden.
Hazard is een beest, ongrijpbaar gewoon

Ik weet niet wat er ontbreekt maar er ontbreekt wel degelijk iets.
Op papier hebben we sterke namen, maar er zijn er maar weinigen die spelen zoals bij hun club.
Het probleem is gewoon dat deze mannen niet genoeg samen spelen en nog nooit een toernooi samen hebben gespeeld.
Hopelijk kiest hazard voor chelsea, zodat hij wat automatismen kan creëren met lukaku en de bruyne vooraan, want dat lijken we toch wel zeer te missen.
Ben benieuwd naar de wedstrijd naar engeland, wat me een echte waardemeter lijkt.

25 mei 2012 om 23:40

Laat ze eerst mar eens beginnen met het starten van een vaste formatie, zoals bij Oranje dat al jaren speelt met het blok Mathijsen/heitinga, die is niet het beste van de wereld, maar wel aan elkaar gewend.
Bij de belgen staat de ene wedstrijd Komany/vermalen, dan weer Kompany/vertonghen dan weer eens met Alderweireld op rechts, dan weer Lombaerts, dan staat Ciman er in, dat wisselt teveel om automatismen te krijgen.
En zo gaat het over meerdere pleken in dat team, nadeel van de belgen is, is dat ze teveel goede spelers hebben, op dezelfde posities, die allemaal denken te moeten spelen volgens de coach, en dus op een andere plek gepost worden

Ah jo wordt nooit iets met Belgie. Er wordt al jaren geroepen van hoe fantastische spelers ze wel hebben maar maken het bijna nooit waar als team. Met alle respect je moet toch wel winnen van Montenegro. En zet volgende x Hazard op 10 zoals het hoort. Vond em best tegenvallen helaas.

25 mei 2012 om 23:13

Hazard volgende keer op 10 zoals het hoort? Hij speelde vandaag gewoon op 10 hoor.

25 mei 2012 om 23:13

Euhm, Hazard had een vrije rol als nummer 10 hoor...

25 mei 2012 om 23:23

Ik vond Zwarte berg erg goed spelen die spits maakt ze wel ,het is dat de het hard waaide waardoor de bal de lat raakte anders was het 2-3 ,pas tegen Tjechie play offs gingen ze eruit.

Je kunt zeggen wat je wilt, maar België heeft echt een goeie ploeg, met Courtois, Alderweireld, Verthongen, Witsel, Fellaini, Hazard, Mertens, Lukaku en noem maar op, daarom is het altijd gek dat ze nooit met toernooien meedoen.

Wat een drama individueel heel sterk,los zand als team als ze gewoon eens naar beelden van Brazilie 1958,1962,1982 kijken daar leer je meer als Leekens,wilmots,vanderelst.
Toc speelt de slechte verhouding tussen Vlaminen,waloniers ook mee.
Je moet er toch niet aan denken in Nederland 2 talen b.v Engels,of Duits erbij dan krijg je toch groepjes vormen.

Hopelijk worden de jongens van Ajax gepasseerd.wat was Verthongen slecht.het twede doelpunt kan Jan op zijn conto schrijven.simons zijn ogen spraken boekdelen.ik vraag mij af wat Jan in Engeland wil gaan doen,de bal onder de voet dood houden dat kent men daar niet.

25 mei 2012 om 23:38

Ben je nu serieus? Het was net Simons die daar bij die tweede goal te laat komt en dat duel als een preminiem verliest.

26 mei 2012 om 00:02

Vertonghen speelde eigenlijk wel goed , maar Alderweireld had gewoon pech dat de bal op zijn rug viel bij de eerste goal...

26 mei 2012 om 10:03

Alderweireld had niet alleen pech, hij speelde op zijn minst een zeer ongelukkige partij. Die bal valt niet op de rug van Kompany of Vermaelen, dat is zeker. Daarnaast waren sommige van zijn tussenkomsten heel slecht. De bal die hij op de rug van de aanvaller trapt en zo voor gevaar zorgt is ook meer dan ongeluk. Een goede verdediger ramt de bal niet blindelings naar voor als hij een speler voor hem heeft staan. Alderweireld krijgt een dikke 3/10 vandaag. Verthongen deed het niet slecht, je zag wel dat het niet mocht inschuiven van Wilmots. In de tweede helft kreeg hij een zee van ruimte op het middenveld maar gaf hij een korte pass aan een middenvelder, terwijl hij bij Ajax resoluut naar voor zou trekken met de bal.

Odoi deed het niet slecht, maar eigenlijk ook niet goed. Bij hem kon je alvast niets slecht zeggen over zijn instelling. Was waarschijnlijk de spelers die de meeste kilometers heeft gelopen en elk kopduel sprong hij alsof zijn leven ervan afhing. Maar toch moet je vaststellen dat Odoi nog geen Rode Duivel materiaal is. Loopt er soms bij als een kip zonder kop, vooral wanneer hij 2 spelers voor zich heeft staan (terwijl dat één van de belangrijkste verdedigende taken is van een back in het moderne voetbal).

Centraal zit het goed, maar de backs blijven een sukkelstraatje. Lombaerts en Odoi kwamen niet genoeg naar voor bij balbezit van de middenvelders. Misschien was het de opdracht die Wilmots hun had gegeven, maar het is cruciaal voor middenvelders om ruimte te kunnen krijgen doordat de backs spelers naar zich toe zuigen. Nu had je datzelfde principe tussen middenvelders (hazard en Witsel) en flankaanvallers (mirallas en Mertens). Maar hiermee win je niets, aangezien je centraal middenveld leeg is en je zo vast zit op die flank.

Wilmots mag een goede motivator zijn, een meester tacticus zal hij nooit zijn.

België heeft een goed ploegje hoor. Met spelers als Vertonghen, Alderweireld, Witsel, Fellaini kan je ver komen. Zie ze dan ook liever op het EK dan Oekraïne of Tsjechië. Hopelijk zijn ze er over 2 jaar bij in Brazilië. Zit veel talent in dit landje.

25 mei 2012 om 23:38

Vergeet de beste speler van de Ligue 1, Eden Hazard niet

Ik zeg het nu al. Met dit voetbal zijn we er ook in Brazilië niet bij. Alle respect voor de prestatie van Montenegro in de afgelopen EK kwalificatieronde, maar met het talent dat er vandaag bij België op het veld stond had deze wedstrijd een makkie moeten worden.

25 mei 2012 om 23:44

Dit is geen talent meer,allemaal gelouterde spelers die allemaal al een paar jaar op het hoogste nivo in de basis staan, Tijdens de Olympische spelen in China waren het nog talentjes

25 mei 2012 om 23:52

Je hebt natuurlijk gelijk. Vervang talent dan maar door klasse.

De reden dat Belgie dit soort teams niet oprolt is omdat ze geen spel versnellers op het middenveld hebben staan. Die Witsel is typisch zo'n begaafde technicus die het belangrijker vind om zijn klasse te etaleren, dan om echt in dienst van het elftal te spelen. Felleini oogt ontzettend log, al is hij wel vrij technisch voor zijn postuur. Beide voetballers zijn wel goed, maar versnellen het spel niet. Ik geloof dat ik op de Belgische TV eens heb horen zeggen dat het bal onder de voet voetballers zijn, niet aan de voet. Dat drukt mooi uit wat ik hier net zeg en versterkte mijn opinie. De exponent van dit type voetbal is die Witsel. Wellicht een van de beste, maar zijn benadering in het spel druppelt door het team, waardoor er een nonchalance ontstaat en de discipline zoek raakt. Gewoon een wedstrijd geconcentreerd uitspelen, zeker tegen de kleintjes. Dat is waar je de drie punten pakt en hoe je je kwalificeert. Belgie had makkelijk zich ten koste van Turkije kunnen kwalificeren, maar juist door dit soort wedstrijden zijn ze de boot ingegaan.

Dan het tweede component over spel versnellers op het middenveld, los van de negatieve invloed die het heeft op het team. Zij voeren het tempo op waardoor kleine teams uit elkaar en stuk gespeeld worden. Zij kunnen de druk opvoeren tot een niveau waarbij een groepje beperkte voetballers het gewoon niet meer kunnen bijbenen. Al die voetballers als Hazard, Mertens, Dembele en zelfs de jongens op het defensieve middenveld lopen zoveel om iets onverwachts te doen. Dan tonen ze een driehoekje op de Belgische TV om te laten zien dat er wel degelijk gecombineerd wordt, maar dat is haast om het combineren zelf. Uiteindelijk wil je een man meer situatie creëren in de voorste linie.

Nederland heeft naar mijn mening 2 spel versnellers. De eerste is Sneijder. De tweede is Clasie. Clasie is nog niet op het niveau van Sneijder qua versnellen, maar kan daar komen. Ik had dan ook graag gezien tegen Bayern tweede helft, Clasie met Strootman op het middenveld en Maher ervoor. Komt iedereen lekkerder uit de verf. Jammer

Terugkomend op Belgie. Dit is hun probleem. Ze hebben geen spelers die echt bij elke bal aanraking een halve seconde wint voor zijn medespelers. Ik zag de steekbal van Witsel voor de eerste goal (die overigens buitenspel was) en snap dat de jongen inzicht en techniek heeft, maar soms is het goede de vijand van het beste. Hem of Felleini wisselen voor Dembele is meer van hetzelfde. Er moet naar een ander spelers profiel gezocht worden op het middenveld. Als Belgie die niet heeft dan is dat jammer voor ze. Dan zullen ze alle snelheid en verassing moeten blijven creëren vanuit hun geloop met de bal en voor het publiek blijven combineren om te combineren ipv tijd te winnen en tegenspelers echt uit elkaar te spelen. Het is gewoon postbode voetbal met een technisch sausje erover waar je naar zit te kijken.

26 mei 2012 om 10:12

Mooie analyse, zeer sterk! Ik moet zeggen dat ik het (bijna) helemaal met je eens bent. Witsel legt de bal niet onder de voet door nonchalance, dat is meestal het bewijs dat hij de snelheid van het spel niet aankan. Dat zag je bijvoorbeeld ook bij Benzema vorig jaar. Hij kreeg toen tonnen kritiek omdat hij dat ook vaak deed, maar eigenlijk is dat een symptoom voor een speler die de snelheid niet aankan (of soms aandurft). Nu zie je Benzema amper nog de bal stilleggen wanneer er snelheid in het spel zit.

Fellaini moet van mij geen aanvallende rol krijgen bij België. Hij is de beste stofzuiger die ik ken en heeft daarbij overschot aan techniek om de bal netjes af te geven. Naast hem kan Dembélé volgens mij dan weer wel staan. Hij heeft dit jaar een enorme stap gezet. Ik raad je aan om enkele wedstrijden van hem terug te bekijken op het internet. Dat enorm frustrerende waardoor ik Dembélé nooit graag zag spelen zit eruit, de bal blokkeren en heel het spel lam leggen. Hij is nu de draaiende motor van Fulham geworden. Wel moet ik hieraan toevoegen dat dat ook dankzij zijn nieuwe rol is als halve nummer 6. Maar zelfs wanneer hij iets aanvallender staat, moet ik zeggen dat hij dat dit jaar bij Fulham zeer goed doet.

Maar je hebt overschot aan gelijk als je zegt dat we een echte draaiende motor missen. Daarom ook dat Hazard zo laag de bal kwam halen. Witsel en Fellaini kunnen het spel niet echt op gang brengen. Daarom zoals je zelf zegt moet er één van de 2 af en in de toekomst idealiter een De Bruyne in de plaats.

26 mei 2012 om 13:50

Ik zou als spelversneller voor Defour of Naingolan kiezen.

Defour viel gisteren pittig in voor de laatste 5 minuten, daarom zou ik hem eens graag als controlerende middenvelder zien naast stofzuiger Fellaini. Defour heeft die snelle of splijtende pas in de benen als hij zich naast een meer verdedigende middenvelder bevindt. Dan kan hij zich namelijk meer op het aanvallende compartiment richten en hij is ook iemand die de hele 90 minuten blijft lopen , een vechtertje a la Gattuso.

Defour heeft in vergelijking met z'n ex-ploegmaats Witsel en Fellaini veel minder speeltijd bij de Rode Duivels om zijn kunnen te laten zien. Hij is ook een aanjager op het middenveld. Dan hebben we 2 leiders, Kompany in de verdediging en Defour op het middenveld.defour kan onze draaiende motor worden in de ploeg en op het veld.

Voor een leider in de aanval zullen we nog geduld moeten oefenen. Daar hoop ik op Lukaku.als drager van de aanval. Anders spelen we maar zonder een echte nummer 9, zoals bij Barca, maar zwerven ze van posities met elkaar. Mirallas, Dembele ,hazard en Mertens kunnen dit vast en zeker eenmaal ze het gewoon zijn.

Ik ben het wel met je eens dat Fellaini onze stofzuiger moet worden. De bal recuperen en vlug afgeven aan de middenvelders met een meer aanvallende rol. Een type Busquets dat af en toe ook diep gaat.witsel is inderdaad iemand die het spel (enorm) vertraagd. Daarom zou ik hem niet in de basis laten starten maar als we een voorsprong willen vasthouden. Hij en Dembele, van die spelers kan je moeilijk de bal afpakken aangezien ze er telkens hun lichaam goed gebruiken.

Geduld, vertrouwen en liefde geven aan deze generatie, ze komen er wel !

26 mei 2012 om 23:23

Mooi slot. Het is wel een feit dat alle fans van de Rode Duivels willen dat we meteen de pannen van het dak spelen, terwijl we zoals je zelf zegt geduld vertrouwen en liefde moeten geven.

Naingolan ken ik niet voldoende om over te oordelen. Defour heb ik dit jaar wel bekeken in de Portugese competitie en ik moet zeggen dat ik verrast was dat hij zo snel en zo goed mee kon draaien. Voor zijn blessure was hij zelfs één van de uitblinkers en dat nadat hij er niet de ideale voorbereiding had op zitten.

Maar ja geduld hebben is zo moeilijk. Jaren zijn we altijd aanwezig geweest op grote tornooien en dan plots horen we er niet meer bij. Alle Belische fans snakken naar een groot Ek/wk. Hopelijk halen we het WK, wat mijn geduld geraakt stilaan op!

26 mei 2012 om 11:22

Witsel is een speler die erg traag speelt. Hij houdt wel goed de bal bij en verliest hem nooit, maar hij versnelt het spel niet. Met Fellaini en Witsel op je middenveld heb je 2 allrounders, twee type Yaya Toure's maar die zullen het spel niet versnellen.

Fellaini moeten we altijd als nummer 6 opstellen. Als stofzuiger. Dan Witsel net naast/voor hem. En dan op 10 hebben we keus uit verschillende spelers. De '10' is zowel de beste positie van Hazard, Dembele én De Bruyne. Ik vind dat je Dembele altijd moet opstellen maar bij Fulham speelt hij nu op 10 en daar vind ik dat hij ook moet staan. Maar dan moet Hazard uitwijken naar de flank. Met een middenveld Fellaini - Witsel - Dembele zou je technisch een perfect middenveld hebben maar het zijn alle 3 spelvertragers. In de spits moet sowieso Mirallas staan, en niet een lange wapper als De Camargo, Benteke, Ogunjimi of Lukaku. Op die positie hebben we een technische speler nodig. Iemand die niet telkens de bal terug legt maar ook gewoon kan bijhouden of kan omdraaien en proberen te knallen. Want dat heb ik De Camargo geen enkele keer zien doen gisteren.

Lucky België, eerste goal was buitenspel, en bij 2e gaat hij wel makkelijk liggen...
Er moet toch veel meer te halen zijn uit deze selectie, op papier geweldige spelers, maar als team dus niet zo

26 mei 2012 om 11:26

De penalty was zeker terecht hoor! Voor de rest heb je gelijk.. Ze hebben goede spelers, maar spelen als los zand..

Off topic: Hoe laat is morgen de aftrap van onze oranje leeuwen?

ON: Belgie heeft geweldige spelers, een trainer ala van gaal, mourinho zou ze heeeel ver brengen.

Ik dacht dat belgie zulke fantastische talenten hadden? Die zijn nu inmiddels in de beste jaren van hun carriëre beland, en nog steeds is het zo'n kutteam.
Ik denk dat dit wel het maximum is van Belgie, een knap gelijkspel tegen Montenegro.

Onafhankelijk van het resultaat, hoop ik dat het duidelijk is voor de bond dat Wilmots als bondscoach niet sterk genoeg is. Heeft geen ervaring, is tactisch erg beperkt en is vooral een motivator. Hij moet nog groeien als coach. Z'n ambtstermijn bij de Duivels dient om ervaring op te dien, niet om een nationaal team met een talentvolle lichting te leiden.

Over de match zelf.. tegen Montenegro moet je altijd winnen maar wat die 2 centrale verdedigers daar achterin deden stel ik me toch vragen bij. Alderweireld en Vertonghen laten het centrum open en Vucinic kan er zo doorheen, wordt zelfs nog bediend door Alderweireld ook. Vlak voor de rust weer een kunstje van Alderweireld, bal botst bijna net voor Vucinic maar gelukkig kan die zelf nog wegwerken in tweede instantie. Bij die tweede goal van hun gaat Vertonghen plots als rechtsbuiten voetballen zodat Mertens naar de linksachter moet en daar erg makkelijk wordt uitgespeeld en zo de te voorspellen 2-2 viel. Ik vraag me echt af wat die geleerd hebben van de Ajaxschool en heb zwaar m'n twijfels over het niveau van de Eredivisie. Of was het het gebrek aan richtlijnen voor de wedstrijd? Leekens is een erg defensief ingestelde coach die een zeer goeie organisatie opstelt, terwijl ik me afvraag hoe Wilmots dat zou moeten gedaan hebben. Volgens mij was het iets van 'let op Vucinic' en 'doe jullie best jongens', meer niet.

Twee doelpunten van Fellaini werden onterecht afgevlagd, erg jammer want 2-2 als resultaat is echt te belachelijk voor woorden. 2 absurde tegengoals, 2 goals onterecht afgekeurd en een totaal gebrek aan systeem in het elftal. Nu gebeurt alles op intuïtie en spelen de spelers meer freestyle. We hebben echt nood aan een bondscoach die automatismen in dit elftal kan steken.

26 mei 2012 om 00:32

Dat is helemaal waar , volgens mij weet Wilmots wel een opstelling , maar gewoon geen goede speelwijze. Nu nog moest Hazard veel inzakken , wat eigenlijk niet mag als je Witsel en Fellaini hebt. Vandaag had ik ook liever Nainggolan eens gezien ... En ik vond het raar van het Ajax-duo , op sommige momenten was er bijna niemand achteraan terwijl het centrale altijd achterin moet blijven ... Backs waren vandaag toch het absolute pijnpunt , tegen Wales wordt het al erg spannend als ze het moeten doen tegen Bale en Bellamy ... Ik zou gaan voor een ander soort opstelling en als coach liefst Gerets of V Gaal. Maar zou België eigenlijk niet met een Napoli opstelling kunnen spelen , een 3mans verdediging ?

Courtois
Alderweireld
Kompany
Vermaelen
Vert/Lom
Hazard
Mertens
Mirallas
26 mei 2012 om 01:02

We zullen wel verplicht zijn om met zo'n opstelling te spelen want backs hebben we niet en zullen we in de nabije toekomst ook niet te snel krijgen.

Courtois
Kompany - Vermaelen - Vertonghen
Nainggolan - Fellaini
Witsel - Hazard - Dembele
Benteke - Mirallas

ik weet niet welke opstelling de beste is als je met 3 man wilt spelen.. Napoli speelt met twee vleugelspelers die de hele zijkant aflopen en zowel verdedigen als aanvallen. Wie zou dat bij ons kunnen? Chadli is de enigste denk ik.

Het is te hopen dat de Belgen zich weten te kwalificeren voor het komende WK, want er zit echt wel veel talent en kwaliteit bij ze in de ploeg en ze hebben een beresterke verdediging met Vertonghen, Alderweireld, Vermaelen, Kompany en Van Buyten.

Jammer dat het nog niet echt een goed collectief is, ik gun het ze in ieder geval van harte om weer eens aan een groot toernooi mee te mogen doen, is veel te lang geleden!

Wat een slaapverwekkende pot, zeg. Echt helemaal geen tempo. Montenegro kroop met zijn allen achter de bal en wij slaagden er amper in tempo te maken om ze uit verband te spelen. Druk op hun verdedigers werd er niet gezet en op het middenveld werd ook niet doorgejaagd. En in de tweede helft, hielpen al die wissels ook niet mee.

In de verdediging was met name Alderweireld zwak. Hij liet zich voortdurend in de rug pakken, zowel toen hij centraal stond, als toen hij rechtsback speelde. Bij die eerste tegengoal, staat heel die verdediging ook tegen de middenlijn te slapen terwijl Montenegro een vrije trap mag nemen (dus zonder druk op de bal in de diepte mag passen) net voor de middenlijn. Natuurlijk gaat dat fout! Vertonghen had ook de richtlijn gekregen, niet mee op te stomen. Had nochtans best kunnen helpen. Dan had een van die Montenegro-verdedigers moeten uitstappen en gaan er communicatieproblemen ontstaan.

Fellaini en Mirallas vond ik de twee besten. Mirallas dreigde op allebei de flanken, ging zowel buitenom als binnenom, scoorde en won de penalty. Fellaini liep gaten dicht, won ballen en paste over het algemeen nauwkeurig, al zaten er ook een paar simpele verkeerd. Die nonchalance moet er uit. Maakte twee doelpunten die mijn inziens gewoon hadden moeten tellen (knappe goal zou die tweede trouwens geweest zijn). Toen hij voorin ging spelen, was hij ook de enige die daadwerkelijk druk zette op de man in balbezit en niet gewoon op 2 meter bleef staan.

Ik heb een opstelling bijgevoegd met het oog op de WK 2014-campagne.
Courtois hoort eerste keeper te zijn (ondanks zijn foutje vandaag, die eerste goal had hij gewoon moeten hebben) op basis van zijn prestaties bij Atlético dit seizoen. Met Mignolet is er ook nog eens een backup die het heel goed doet in Engeland.

Rechtsback dan Alderweireld maar. Noodoplossing, maar goed. Een betere optie hebben we gewoon echt niet. Odoi dan maar als backup in de selectie. Op linksback kies ik voor Vermaelen. Ik denk dat hij die positie van al onze linksvoetige centrale verdedigers (vermaelen, Vertonghen, Lombaerts) het best kan invullen en centraal heb ik in alle drie vertrouwen dus opteer ik ervoor Vermaelen linksback te zetten. Centraal in de defensie heb je dan Kompany en Vertonghen. Beiden kunnen doorschuiven naar het middenveld in balbezit. Alderweireld, Van Buyten, Vermaelen en Lombaerts kunnen er ook invallen.

Op het middenveld is Fellaini de ideale stofzuiger, Nainggolan een goeie backup. De Bruyne speelt op de 8. Hij is een veel betere passer dan Witsel, die beter is als lopende man bij een driehoekje om zo in de zestien te infiltreren. Als spelverdeler, neemt hij te veel tijd. Defour (en Odjidja) zijn backups.

Op tien Hazard. Die moet daar gewoon vertrouwen en tijd krijgen. Moet de patron worden. Witsel als zijn backup. Op de flanken moet er naar de vorm van de dag gekozen worden uit Mertens, Mirallas, Dembélé en Chadli. Dembélé zou ook een optie zijn op tien.

Diep in de spits Benteke als basisspeler. Kan in de bal komen en kaatsen. Zoals hij vandaag liet zien in zijn invalbeurt, combineerde heel goed met Hazard. Heeft ook snelheid, een behoorlijke passeerbeweging en het postuur om in de zestien kopduels te winnen. Moet volgend jaar alleen bevestigen en consistenter worden. De Camargo als backup, tenzij Lukaku een club vindt waar hij speelminuten krijgt, dan zou die ook in de basis kunnen als hij het goed doet.

Courtois
Alderweireld
Kompany
Vertonghen
Vermaelen
Fellaini
De Bruyne
Mirallas
Hazard
Dembélé
Benteke

Ik weet niet wat ik er moet van denken, het zijn maar oefenwedstrijden...

K heb het gevoel dat ik steeds voor niets afzak naar Brussel...

Ik begin mij zorgen te maken, heb al vaak mensen horen zeggen dat we ons nooit zullen kwalificeren voor een Ek of Wk...
Ik begin alsmaar meer te vrezen dat die mensen gaan gelijk krijgen!!!...
Hebben wij dan echt zulke goede voetballers? Want goede voetballers zouden toch het verschil kunnen / moeten maken.
In ieder geval er zal tegen Wales-schotland-servië-kroatië toch uit een ander vaatje moeten getapt worden!

26 mei 2012 om 10:35

Belgie is een beetje het Argentinie van Europa. Zeer goed spelers, maar als team bakken ze er niks van. argentinie heeft geluk dat de andere landen van Zuid-amerika van laag niveau zijn waardoor ze toch op de eindtoernooien zijn. Belgie heeft gewoon pech. Belgie zou met haar materiaal makkelijk eindrondes moeten kunnen bereiken.

26 mei 2012 om 11:24

Nee hoor, jullie komen er wel!

Er is genoeg kwaliteit, zelfs zoveel dat een aantal van de Duivels een plekje in Oranje zouden krijgen.. Ik heb gisteren weer gekeken, maar de Belgen moeten de concentratie bewaren!

Ik herkende Vertonghen en Alderweireld totaal niet terug.. Zeker Vertonghen niet, wat in Nederland bij Ajax gewoon een klasbak is! Veel te nerveus, niet sterk in de opbouw (wat toch echt een kwaliteit van Vertonghen is) en zonder zelfvertrouwen.. Dat zelfvertrouwen ontbreekt hem bij Ajax niet..

De Belgen moeten dus meer de concentratie en overzicht bewaren.. Niet alleen maar de vleugels inspelen en wachten wat zij ermee gaan doen, maar als team(!) opereren.. Dat zag ik niet terug.. Iedereen deed zijn ding en dat was het..

België moet echt veel beter gaan spelen om het WK te halen. Natuurlijk is dit hun eerste oefenwedstrijd onder een andere coach enz. maar in september moeten ze er echt gelijk staan. In mijn ogen zitten ze in de moeilijkste poule met Kroatië, Servië, Schotland en in mindere mate nog Wales. Zulke landen zullen de defensieve fouten bij de Belgen nog harder afstraffen. Hopen dat ze het redden.

Ik kijk uit naar de wedstrijd tegen Engeland. Dan spelen, als het goed is, Kompany, Vermalen en Dembele mee. Spelers die normaal gesproken gewoon in de basis spelen bij België.

Haha, ik dacht eerst nog ff marino, maar montenegro is ook verre van best...

Moest dit Belgie oprecht mee naar het EK?

Ik vond Belgie eigenlijk echt niet slecht spelen. Combinatievoetbal met hoge druk zoals ik het graag wil zien. Wat natuurlijk niet kan en nooit zou mogen gebeuren is dat Montenegro 4 keer aan de backlijn komt en de bal bijna 3 keer binnenvliegt. Ik weet echt niet waar dat aan ligt maar ze moeten echt eens 90' geconcentreerd verdedigen.

Ik deel de mening van Tonymonty hierboven. Over het algemeen speelde België ook niet zo slecht. Zeker het 1e uur waren we absoluut heer en meester, vanaf minuut 1 eigenlijk. OK, het liep niet altijd fantastisch vlot, maar niet vergeten dat Montenegro geen enkele aanval in mekaar gebokst heeft. Dat doelpunt maken ze op een sluwe, snel genomen vrije trap (ongelooflijk dat daar nog ingetrapt wordt in de moderne voetballerij). En die lob op de lat komt er na een simpele counter. Voor de rest was België haast continu in balbezit, met enkele kansen. Voor een eindeseizoensmatch vond ik het allemaal nog meevallen. De pressing was inderdaad hoog, al viel die het laatste halfuur volledig weg (begrijpelijk: warm weer, oefenmatch...).

Als ik er dan enkele opvallende spelers uitpik, begin ik bij Courtois. Weinig te doen gehad, paar goeie saves op die twee afstandsschoten. Maar die eerste goal moest hij absoluut hebben vind ik. Jammer, want Vucinic trapt vrij slapjes in.
Denis Odoi vond ik toch wel een lichtpuntje op rechtsback, al zullen velen het daar niet met me eens zijn. Soms is de positie niet honderd procent correct ingevuld, maar dit is wel het type rechtsachter dat we nodig (en nog niet) hebben. Iemand die kan combineren, met techniek, die mee durft op te rukken. Af en toe zit er eens een verkeerde inspeelpass bij, maar soit. Dat moet je erbij nemen. Dani Alves geeft ook wel eens een bal weg.
Het centrale Ajax-duo vond ik echt ondermaats. Van die ''automatismen'' heb ik echt niks gemerkt, vooral Alderweireld acteerde zeer onzeker. Alsof hij de finale van het WK speelde. Die moeten we daar binnen 2 jaar dus niet opstellen ; . Nee serieus, toch -voorlopig- te groen om daar te spelen (niet dat dat een thema is: Kompany-vermaelen-van Buyten staan hoger in de pikorde). Vertonghen deed weinig verkeerd, maar gebruikte te weinig zijn kwaliteiten vond ik. Inschuiven was er niet bij (dat zal wel gevraagd zijn door Wilmots, al had dat van mij zeker gemogen), maar ook zijn opbouw was heel voorzichtig. Zelden vooruit, 9/10 gewoon breed leggen. Terwijl hij net de man is die van achteruit een splijtende pass zou kunnen geven. Verder vind ik hem bij een snelle tegenaanval nog altijd net wat te statisch.
Nicolas Lombaerts was degelijk als altijd als linksback. Niet zijn vaste positie, maar van mij mag hij daar altijd staan. Verdedigend sterk, probeert offensief mee op te rukken, al blijft dat beperkt.

Marouane Fellaini vond ik één van de absolute uitblinkers. Als je hem puur op de 6 zet, is hij écht wereldtop. Recupereert verschrikkelijk veel ballen, wint quasi alle duels, heeft heel goeie voeten, houdt het spel simpel en blijft nu ook gemakkelijk in positie een hele wedstrijd. Bovendien zowel verdedigend als aanvallend goed op stilstaande fases. Daarnaast nog twee maal knap gescoord (zeker die tweede), maar even veel keer onterecht afgefloten (buitenspel, zogezegde overtreding).
Axel Witsel speelde zoals altijd, maar super vond ik hem niet. Af en toe een tikje te traag uitgevoerd. Ik denk dat hij het het zwaarst had gezien het einde van het seizoen. Technisch wel sterk, moeilijk van de bal te zetten. Maar iets te weinig rendement.
Eden Hazard op 10, het is wel duidelijk dat hij daar moet spelen. De 2e der uitblinkers. Uiteraard een weergaloze techniek. Maar ook gekoppeld aan een fantastisch vista én een sterk onderstel. Uiterst moeilijk van de bal te zetten. Niet alle dribbels lukten, maar dat moet je kunnen aanvaarden van iemand die de actie durft maken. Verdeelt het spel en doet ook verdedigend meer dan zijn werk. Het talent druipt ervan af, en hij gaat alleen maar beter worden. Knap ook , die dubbele penalty.

Kevin Mirallas was voor mij de man van de wedstrijd. Jammer dat hij bij Olympiakos wat in de vergeethoek zit hier in België, maar werd daar wel kampioen, topschutter én speler van het jaar. En dat merk je eraan. Heerlijke techniek, machtige versnelling en nog eens doelgericht ook. Kan zowel vanop links en rechts naar binnen én buitenom, enorm gamma aan mogelijkheden. Werd 4-5 jaar geleden de Belgische Cristiano Ronaldo genoemd in Lille, en hij heeft wel wat dezelfde stijl (uiteraard niet hetzelfde niveau). Volgens mij maakte hij toch ook al zijn 5e bij de Duivels. Mag er van mij -mits in vorm- altijd op staan.
Dries Mertens speelde zoals ik hem altijd ken. Mooie, zuivere techniek. Goed in de korte combinatie. Maar voor mij toch de minste van de drie ''kleintjes'' (hazard, Mirallas, Mertens). In tegenstelling tot Mirallas lijdt Mertens voor mij wat aan het ''robben-syndroom'': iets te weinig variatie in de dribbel en de looplijnen. Te weinig buitenom, te weinig met links. Ook die enorme kans in de tweede helft ligt me wat zwaar op de maag. Alleen op de doelman, dat moet altijd binnen. Wel chapeau voor zijn inzet en verdedigend werk, ging zeer vaak storen en druk zetten, ook op de eigen helft.
Igor De Camargo tot slot vond ik matig. Ben nochtans wel fan van hem. Maar je ziet inderdaad dat hij, als er snel gecombineerd wordt, dat niet gewend is. Lukaku, Benteke en Vossen kunnen dat beter. Hij staat er uiteraard om duels te winnen, maar ook dat deed hij dan te weinig vond ik. Slechts één keer gevaarlijk geweest, met een puntertje. Dat is te weinig voor een diepe man.

Tot slot wil ik graag nog opmerken dat ik het al na een kwartier zei, en blij ben dat Filip Joos en Predrag Filipovic het bij de rust bevestigden: hoe er verdedigd werd op die Vukcevic en -vooral- op Mirko Vucinic, was bij momenten echt lachwekkend. Volgens mij wisten onze verdedigers niet eens dat Vucinic bij Juventus speelt en een superspeler is. Hij liep er inderdaad bij alsof hij al op vakantie was, maar wel een heerlijke voetballer. Zuiver op techniek één van de besten ter wereld vind ik. Als je dan ziet hoe Odoi, Alderweireld en Vertonghen er soms mee in duel gingen... Alsof Vucinic bij een Montenegrijnse middenmoter speelt of zo. Scoorde de 1-0 en zette die andere op weg naar die lob op de lat met een heerlijk moment (opwippertje en diep steken). Ook Vukcevic mocht in de tweede helft veel te veel zijn gang gaan. De 2e goal viel dan ook vanop zijn -mooie- assist.

Dit blijft voor mij de beste opstelling van de Rode Duivels. De bezetting die ik wil staat er niet echt bij, een 4-3-3 met de punt van de driehoek op het middenveld naar achter. Maar Witsel moet dus geregeld naast Hazard komen. Hazard, De Bruyne en Mirallas hebben dan zoveel voetbalverstand dat ze geregeld van positie kunnen wisselen. En als Lukaku zich volgend jaar weet te evolueren (bij eender welke club), dan lijkt de diepe spits positie me ook verzekerd. Al kan Benteke daar ook een topper worden, als hij zich verder ontwikkelt.

Courtois
Odoi
Kompany
Vermaelen
Lombaerts
Witsel
Fellaini
De Bruyne
Hazard
Mirallas
Lukaku
26 mei 2012 om 10:40

Mooie analyse, ben het er grotendeels mee eens.

Over de ideale opstelling met de huidige selectie zou ik het toch anders doen. De Bruyne in de plaats van Mertens zou ik ook heel graag doen. Alleen is het daarvoor nog iets te vroeg. Maar ik hoop dat Kevin DB volgend seizoen nog wat sterker wordt en dan mag Mertens er voor mij heel snel af.
Ik zou Vertonghen liever zien spelen dan Lombaerts, omdat ik denk dat Vertonghen aanvallend veel meer kan bijdragen als de coach hem de ruimte geeft om op te komen.
Dembélé centraal naast Fellaini is waarschijnlijk hetgeen waar velen het mee oneens zullen zijn. Enkel is dat wel de positie die hij schitterend vervult bij Fulham. Je zou eens moeten zien hoe goed hij zijn verdedigende taken daar ook uitvoert.

Dat is dan ook één van de belangrijkste rede waarom ik voor een buitenlandse coach zou gaan. Iemand die komt zonder in vaste hokjes te kijken. Moussa speelt nu als centrale middenvelder met een meer verdedigende speler naast hem, waarom hem dan als flankspeler, nummer 10 of zelf tweede spits gebruiken? Wat hij vroeger deed bij AZ of Fulham was leuk, maar op zijn positie nu is hij wereldtop. Niet voor niets zitten alle topclubs achter hem.

Ik hoop daarnaast dat Lukaku ook zijn kans krijgt tegen Engeland.. Hij heeft er een heel ongelukkig seizoen opzitten maar heeft de juiste mentaliteit en werd zowaar Motm in de laatste wedstrijd van het seizoen bij Chelsea.

Courtois
Odoi
Kompany
Vermaelen
Vertonghen
Dembélé
Fellaini
Mirallas
Hazard
Mertens
Lukaku
26 mei 2012 om 11:01

Lombaerts en Vertonghen schat ik ook zowat even hoog in. Ik vind Lombaerts verdedigend nog iets sterker, Vertonghen aanvallend. Beide zijn uiteraard niet het prototype van de moderne linksback, maar Pocognoli haalt voor mij het niveau niet (te onregelmatig) en Tshimanga komt er wel, maar is nog jong.

De Bruyne vind ik nu al beter dan Mertens: meer genialiteit, en lijkt me meer complementair met Hazard en Mirallas. Mertens is eigenlijk een "hazard-light" (als ik het zo mag omschrijven), terwijl De Bruyne toch een ander type speler is. Kevin zowat de passeur met het overzicht en de goeie voorzet, Hazard de spelverdeler met de dribbel en Mirallas de man die op de flank op snelheid en techniek een man voorbij kan. Volgend jaar gaat hij alleen maar beter worden, ben héél benieuwd hoe Kevin het gaat doen in de voorbereiding bij Chelsea. Stiekem denk ik dat, als hij topfit is, hij gewoon een seizoen gaat meedoen bij The Blues (als wisselspeler wel, maar toch geregeld minuten maken).

En Dembélé moet er eigenlijk inderdaad ook op, maar dan in de plaats van Witsel. Moeilijke keuze lijkt me, die laat ik dan ook over aan de bondscoach. Ik persoonlijk hoop eerder op een Belg, van mij mag het gerust Marc Wilmots blijven. Ligt heel goed in de groep, en is streng genoeg om er zich boven te zetten. Echt een man die leiderschap, vertrouwen en vakmanschap uitstraalt vind ik. Als het dan toch iemand anders wordt, liefst Gerets. En ik denk dat Gerets -zoals jij het gepast omschrijft- niet in hokjes zal denken, aangezien hij al jaren niet meer in België geweest is.

26 mei 2012 om 11:25

Vertonghen en Lombaerts op links inderdaad evenwaardig. Het kan er van afhangen tegen wie je speelt of met hoeveel verdedigende middenvelders je speelt. Als je en Witsel en Fellaini zet kan je daar een meer aanvallende Vertonghen zetten, terwijl met Dembélé Lombaerts misschien best achteraan het slot op de deur houdt en het middenveld laat voetballen.

Over De Bruyne ben ik het ook eens. Zijn grootste probleem is dat hij fysiek nog niet klaar is om 90 minuten op het allerhoogste niveau te spelen. Kwalitatief vind ik hem ook al lang veel beter dan Mertens (die ik gisteren trouwens zeer ontgoochelend vond). Hopelijk kan hij die fysieke bagage volgend jaar krijgen in de PL, zodat hij ook bij de Rode Duivels zijn plaats kan krijgen. Want het is zoals je zegt, hij is complementair met Hazard itt Mertens.

Ik blijf sceptisch ten opzichte van Wilmots. Een rol als T2 vind ik geen vernedering. Hij is een uitstekende motivator en kan de groep recht houden. Daarnaast heb je gewoon iemand nodig die tactische vaardigheden heeft. Het is wachten op het volgende verlies van Marokko waarschijnlijk

26 mei 2012 om 12:56

Leuk, wij komen eigenlijk volledig overeen qua mening. Heb ik nog al gemerkt. Op Wilmots na uiteraard, maar bon. Ik begrijp wat je bedoelt: Wilmots is nog nooit T1 geweest, dan is het riskant om hem nu voor deze levensbelangrijke opdracht voor de leeuwen te gooien. Dat hij tactisch minder is, kan zijn. Maar eigenlijk kan je dat ook niet weten, aangezien hij dus nog nergens T1 geweest is.

Tot slot wil ik nog even zeggen: wat jij zegt over Mertens is waar, hij ontgoochelde. Maar eigenlijk ook weer niet. Het probleem is gewoon -dat zeg ik al jaren- dat de Eredivisie in België vreselijk overschat wordt. Ik wil nu niet opnieuw een hele polemiek starten over Eredivisie vs. Jupiler Pro League. Maar ik bedoel gewoon: in België blonken Lukaku, De Bruyne, Benteke, Vossen... uit, in Nederland Vertonghen, Alderweireld, Mertens. Maar toch worden die laatste 3 precies op een veel hoger voetstuk geplaatst dan de "belgische" jongens. Terwijl bijvoorbeeld een Mertens de eerste 2 maanden van dit seizoen echt outstanding was, maar daarna toch serieus terugviel. En dit in nog altijd "maar" de Eredivise. Odoi gisteren speelde bijvoorbeeld een pak beter dan Alderweireld, maar ik ben er zeker van dat 90% van de fans de volgende keer liever Toby dan Denis op de rechtsachter ziet spelen. Gewoon omdat hij in Nederland speelt. Ik vind dat niet logisch. Over Lukaku/vossen/de Bruyne wordt altijd zo getwijfeld en meewarig gedaan, terwijl zij -in mijn ogen- minstens even grote talenten zijn als Alderweireld, Vertonghen, Chadli en Mertens.

26 mei 2012 om 23:32

Inderdaad, ik vind het ook altijd heel fijn om je reacties te lezen. Ik heb het soms wat moeilijk om mijn reacties te nuanceren in het heetst van de strijd als het over de Rode Duivels gaat. Dat zag je vooral in de periode van Leekens...

Over de Eredivisie geef ik je ook helemaal gelijk als je zegt dat die in België overschat wordt. Odoi heeft in deze ene wedstrijd voor mij persoonlijk meer bewezen dan Alderweireld in zijn tiental wedstrijden bij de nationale ploeg. Let op, de Eredivisie is volgens mij wel een veel betere competitie dan de Belgische als je de topclubs vergelijkt. Dit juist door het gebrek aan visie en structurele achterstand in België. Ik kan niet oordelen over het talent in Nederland, maar zo weinig doen met zo veel talent hier in Brussel, dat begrijp ik bijvoorbeeld helemaal niet. De jeugdploegen van Neerpede Anderlecht winnen heel vaak met 2 vingers in de neus van Italiaanse en Engelse topploegen, maar vanag een bepaalde leeftijd zie je daar niets meer van terug.

Belgie heeft een geweldig team en speelde gisteren helemaal niet slecht, maar toch speel je slechts gelijk..

Het middenveld van Belgie was superieur.. Witsel, Fellaini en Hazard (op 10) waren fenomenaal!

Waar ik me echt over verbaasd heb was de wedstrijd van Vertonghen en Alderweireld.. Ik herkende ze werkelijk waar niet terug! Vertonghen, in Nederland de topper, was zichzelf niet.. Ik vond hem nerveus ogen.. In Nederland ze verzekerd van zichzelf steekt hij af en toe met grote passen het veld over, maar gisteren kwam er niets uit.. Verdedigend niet goed, opbouwend (toch een sterk punt van Vertonghen) ook niet goed.. Alderweireld hetzelfde verhaal.. Veel kijken naar de man (ik geloof ook de 1e goal), maar niet naar de bal..

Wie vielen mij nog meer op? Nou, naast het door mij geroemde middenveld beviel Mirallas me wel.. Technische speler, je weet nooit wat hij gaat doen.. Zeker met de penalty stuurde hij de verdediger het bos in!

Odoi had ik nog nooit zien spelen, maar die beviel mij ook wel! Snelle back, komt vaak mee op en speelt goed mee.. Lombaerts was ook goed..

Courtois had een paar goede en knappe reddingen, maar bij de eerste goal had ik het idee dat hij hem makkelijk had kunnen hebben.. Vreemd van Wilmots vond ik de keuze van Gillet als vervanger van Courtois.. Ik had Mignolet verwacht.. Nu ben ik een groot aanhanger van Mignolet.. Ik vind hem misschien net nog beter dan Courtois!

Wat mij opviel en waar volgens mij het pijnpunt ligt van de Duivels, is de bezieling, de beleving en concentratie.. Het is veel op eigen houtje, veel gemakzucht en weinig samenhangend.. Er is weinig concentratie.. Als ze de hele wedstrijd 100 procent ervoor gingen, dan had Belgie zo met 4 a 5-0 van het veld af kunnen stappen!

Al met al voorspel ik (maar dat doe ik al jaren) een grote toekomst voor onze zuiderburen.. Met de keepers zit het wel goed (courtois en Mignolet), met de verdediging hebben ze toppers (vertonghen, Kompany, Vermaelen, Lombaerts, van Buyten en Alderweireld) waar Bert van Marwijk jaloers op zou zijn, op het middenveld wordt balans gehouden met Fellaini en Witsel.. Hazard daarvoor betekent creativiteit en dynamiek.. De flanken met Mirallas en Mertens zijn gevaarlijk en onvoorspelbaar.. Alleen de spits positie baart mij zorgen.. Misschien kan Jelle Vossen dat opvullen? Anders heb je nog Lukaku, maar die moet nu speelminuten gaan maken.. Anders is het echt funest voor die jongen..

Al met al positief dus, het talent is er, maar nu de strijd nog.. Geconcentreerd zijn, afwachten, niet in het mes lopen en niet laks zijn.. Nu hangt het nog teveel af van individuele kwaliteiten en oplevingen.. Als ze het achter niet weggeven komt het wel goed met de Belgen!

26 mei 2012 om 14:05

Wazza, ik ben het grotendeels met je eens, maar ik reageer eigenlijk alleen om je het volgende te zeggen.
Het was vooraf bepaalt dat Courtois deze wedstrijd zou spelen en Mignolet tegen Engeland. Er was ook vooraf bepaald dat Gillet voor beide wedstrijden (dus ook komende week tegen Engeland) de reservedoelman zou zijn. Maar ik verwacht in de toekomst wel de volgende rangorde bij onze keepers: Courtois-mignolet-gillet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

België

FIFA ranking: 3
111 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Jan VertonghenVerdediger60
Axel WitselMiddenvelder61
Toby AlderweireldVerdediger51
Romelu LukakuAanvaller56
Dries MertensAanvaller54
Voor de complete selectie: Clubpagina België.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina België.

171 fans
Aanvaller, 31 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 Napoli 38 18 4 0
2016/2017 Napoli 35 28 6 0
2015/2016 Napoli 33 5 7 0
2014/2015 Napoli 31 6 4 1
2013/2014 Napoli 33 11 4 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ik ga voor Vertonghen, hij is heel technisch voor iemand die zo groot is’

België plaatste zich in een groep met Griekenland, Bosnië & Herzegovina, Estland, Cyprus en Gibraltar zonder al te veel moeite voor het WK van deze zomer en van de Rode Duivels...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 21 mei
Voorzitter Nasser Al-Khelaifi van Paris Saint-Germain sluit uit dat Arsène Wenger als sportief directeur aan de slag gaat in Parijs. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren