Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De scheids is uitgefloten

Laatste update:

Ik vraag me soms af waar de KNVB deze mensen toch vandaan tovert: de scheidsrechters. Dat ze elk jaar toch weer een groepje mensen weten te vinden die zich wekelijks laten afzeiken, dat vind ik knap. Ik zelf zou er namelijk niet aan moeten denken. Als scheidsrechter ken je namelijk geen vrienden, maar enkel vijanden. Waar je ook je zo best staat te doen, of het nu in Groningen is of in Maastricht, ze zullen je haten. Ze zullen je uitfluiten, jou en je familie uitschelden en bedreigen. En waarom? Juist, omdat je een situatie niet goed inschat. Of dit zelfs eigenlijk wel goed doet, maar zij het er niet mee eens zijn. Jij bent er in hun ogen namelijk alleen maar om de voetbalwedstrijd te verzieken. Helaas begint deze tendens steeds meer door te slaan. De arme scheidsrechter staat er meer dan ooit helemaal alleen voor.

/

De beelden van een heel stadion dat kwetsende liedjes over een scheidsrechter zingt, daar kijken wij al niet meer van op. Waar er een paar jaar terug nog een wedstrijd werd stilgelegd, daar probeert nu een verlegen stadionspeaker te vragen of ze alsjeblieft willen ophouden. Vaak gebeurt dit niet, maar wordt er toch geen actie ondernomen. De scheidsrechter moet het kennelijk maar beschouwen als een onderdeel van zijn baan en er vooral niet te moeilijk over doen.

Het zijn de supporters die in het stadion de dienst uitmaken en er alles aan doen om de scheidsrechter te beïnvloeden. Zo is namelijk elke achterbal volgens het publiek een corner. Is het bij spelers van de tegenpartij het hands, of ze nu de bal met hun borst, hoofd of knie rake. Is het sowieso een penalty als er een speler van de eigen ploeg neer gaat in het strafschopgebied. Daarnaast zijn ook nog alle inworpen voor de eigen ploeg en worden overtredingen alleen maar door de tegenstander gemaakt. Alleen een scheidsrechter die zich hier aan houdt zal geliefd zijn bij het publiek. Maar helaas voor het publiek, een scheidsrechter probeert wel eerlijke beslissingen te maken. Gefluit wordt er toch wel aangezien je het nooit allebei de teams naar de zin kan maken.

Maar helaas voor de scheidsrechters zit het er nog niet op als de wedstrijd afgelopen is. Zodra je de catacomben inloopt staan de journalisten al klaar om je te confronteren met al je fouten die je gemaakt hebt. Zij hebben immers de situaties al twintig keer terug gezien vanuit vier camerastandpunten en snappen niet dat hun het wel zagen en jij als ‘scheidsrechter’ niet. Vervolgens rest er eigenlijk dan nog maar één ding dat je kan doen. Je moet voor de camera je excuses maken en toegeven dat je er naast zat. Doe je dit niet, dan ben je maar een arrogant ventje dat alleen maar uit zelfverheerlijking scheidsrechter is geworden. Dit zul je nog maandenlang naar je hoofd geslingerd krijgen in de voetbalpraatprogramma’s. Tenminste, als ze niet nog drukker zijn met het totaal belachelijk maken van de vierde man. Maar fluit je een goede wedstrijd zonder fouten, denk dan maar niet dat de NOS of Eredivisie Live je dan voor de camera uitnodigt. Het is immers gewoon je werk, dus waarom zouden ze je een compliment geven?

Maar dat er allerlei factoren zijn waardoor het voor jou extra moeilijk gemaakt wordt, daar houdt de media zich wat minder mee bezig. Want niet alleen het stadion probeert de scheidsrechter te beïnvloeden, de spelers doen hier net zo hard aan mee. Bij de minste aanraking duiken ze al naar de grond, om kenbaar te maken dat ze werden aangeraakt. Ze schreeuwen het uit van de pijn alsof ze zonder verdoving op een operatietafel liggen. Dit doen ze net zolang totdat ze merken dat je er weer ingetrapt bent, dan is heel opeens de pijn als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat voetballers door andere sporters worden gezien als jankerige aanstellers is dan ook niet verwonderlijk. Daarnaast is het getoonde gedrag ook nog eens hartstikke onsportief en er op gestuurd om elkaar kaarten aan te naaien. Ook het vragen om kaarten voor de tegenstanders is voor veel spelers gebruikelijk.

Dat een scheidsrechter tussen al het acteergedrag door de echt zware overtredingen soms niet goed bestraft is dan ook niet alleen zijn schuld, maar ook die van de spelers zelf. Ze creëren als het ware een rookgordijn waardoor het voor een scheidsrechter haast onmogelijk wordt om goed te kunnen zien of iets echt is of niet. Het zou mijns inziens al helpen als er naast niet waargenomen overtredingen ook naar niet waargenomen schwalbes vooronderzoeken kunnen worden ingesteld. Nu komt men hier nog ongestraft mee weg en is het risico dat je loopt met het uitproberen van schwalbes niet zo groot.

Maar ik heb het gevoel dat zoiets niet ingevoerd zal worden. Het zou namelijk het werk van een scheidsrechter makkelijker maken en kennelijk is dat niet de bedoeling. Er zijn inmiddels al voldoende technische hulpmiddelen die het voetbal misschien wat minder dynamisch, maar wel eerlijker maken. Deze hulpmiddelen kunnen voor zowel scheidsrechters als trainers een uitkomst zijn. Maar kennelijk is er binnen de top van de FIFA enUEFA teveel belang om dit zo lang mogelijk tegen te houden. Tot die tijd zal de scheidsrechter de pispaal blijven en op weinig respect kunnen rekenen. Laten we hopen dat dit ooit veranderd en dat de scheidsrechters het respect krijgen dat ze verdienen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je neemt al mijn woorden uit de mond, prachtig geschreven! Scheidsrechters worden altijd bekritiseerd door het verliezende team. Eerder op de scheids schelden en niet bij hun eigen team kijken!

10 mei 2012 om 09:32

Heel mooi geschreven inderdaad. Aan de andere kant is het vaak frustratie wat hen drijft tot het onheus bejegenen van de scheidsrechter dus ik vraag het me af om het helpt om allerlei technieken in te voeren, dit zal er voor zorgen dat een scheids nog nauwkeuriger beslissingen maakt, maar of daarmee de woede op de scheids wordt afgewend vraag ik me af.

10 mei 2012 om 09:53

Wat hij zegt is ongelofelijk goed en eigenlijk wat de norm zou moeten zijn, maar je kan niet beweren dat het prachtig geschreven is, aangezien de schrijfkwaliteit nog te wensen over laat.

Voorbeeld:

'borst, hoofd of knie rake' - raken of raakt. Rake is geen Nederlands en naar mijn verwachting zal het dit binnenkort ook niet worden

verder nog paar slordigheden, maar wel goede CE.

10 mei 2012 om 12:57

Klopt, heb het nog wel nagekeken. Maar heb er denk ik over heen gelezen. Toen ik hem hier op de site nog eens doorlas, zag ik het wel.

10 mei 2012 om 14:19

Is een begin, anders is het een idee om het door iemand te laten doorlezen voordat je hem instuurt.

4 sterren

Nieuw regel toevoegen uefa ; trainers mogen niet meet uitspreken over dr scheidsrechter tegen de media. Alleen mag de media over scheids beoordelen. Bij klacht brief sturen, intern. Klaar!

10 mei 2012 om 11:37

Haha sorry hoor maar iedereen mag een oordeel hebben. Ik vond het al belachelijk dat PSV ging zeuren omdat Sinouh iets over 9/11 in zijn vrije tijd tweete.

En wat schiet je er nou mee op als alleen de media mogen beoordelen over een scheids?

Dank u wel voor deze CE. Dit zou eigenlijk wereldwijd moeten worden gelezen/vertaald en gepubliceerd worden. Hopelijk gaat er dan een lampje branden bij de spelers/supporters/coaches/clubs/fans en alles en iedereen die met voetbal te maken heeft en zich (vaak!) negatief uit heeft uitgelaten en te weinig positief.

Er plakken twee kanten voor mij aan jouw verhaal: het respect van de tribune en de acties op het veld. Ik ben het met je eens dat wat er van de tribune wordt afgeschreeuwd, veel te ver gaat. Ik heb eigenlijk ook sterk het gevoel dat dit in Nederland heel extreem is t.o.v. van de rest van Europa. De andere kant zijn de acties op het veld. Een speler doet letterlijk alles om te winnen. Aan de scheidsrechter de taak om te beoordelen of dit op een faire manier gebeurd of niet. Daar staat het onder druk zetten van het publiek los van.

Daar komt bij kijken dat je kunt afvragen, wat verdienen ze eigenlijk?

Een scheidsrechter schijnt na het checken van wat bronnen ongeveer € 3.000,- per wedstrijd te verdienen in Nederland. In toplanden ligt dit nog wat hoger, zo rond de € 6.000,- per wedstrijd.

(http://www.voetbalzone.nl/doc.asp?uid=143869)

Ik vind dit een riant salaris, waar men heel netjes van kan leven. De druk die spelers uitoefenen op scheidsrechters met hun acties, daar moet een scheidsrechter tegen kunnen. Maar wat het publiek soms roept is soms een brug te ver. De oplossing is niet 1,2,3 te vinden helaas. Ik had graag een idee terug gezien in je verhaal.

Voor de rest prima geschreven en leuk dat er iemand is die dit aankaart!

9 mei 2012 om 17:53

klopt ik heb ook geen echte oplossing voor het probleem.
Het enige wat al wel zou kunnen helpen is Technische hulpmiddelen. Zodat belangrijke situaties kunnen worden terug gekeken. En spelers die geslaagde schwalbes uitvoeren en kaarten aannaaien alsnog schorsen/ straffen.

Verder doen spelers veel om te winnen inderdaad, maar als ze overal een gigantisch drama van maken en het uitschreeuwen van de pijn, dan vermoeilijkt het wel de situatie van de scheidsrechter. Puur op het geluid afgaande lijkt het soms of het halve veld zijn benen breekt.

Overigens bedankt voor je compliment

9 mei 2012 om 17:54

Het is heel makkelijk op te lossen, de begrippen sportiviteit en respect zou weer waarde moeten krijgen en coaches moeten fel optreden als dit niet gebeurd. Guardiola heeft in al die jaren zich nog nooit uitgesproken over het schwalbe gedrag bij Barcelona, Mourinho hield zijn mond over Di Maria en de situaties van Pepe werden afgedaan als '' hij doet alles om te winnen ''.

Di Matteo heeft zich niet uitgelaten over Chelsea-legend Didier Drogba...

Daarbij vergeet je 1 ding, heel leuk dat de scheidsrechters de taak hebben om de manier te beoordelen of dit goed of slecht gaat maar de scheidsrechter moet ook rekening houden met de spelers die zoals bij Barcelona met 7 man om je heen staan en in het Spaans schreeuwen vloeken en smeken om een kaart of penalty of vrije trap.

Dus de bonden moeten zich hier ook duidelijk over maken. Maar het is zielig, zelfs op de amateurvelden word dit niet toegelaten. Toen ik nog speelde zei de scheidsrechter, enkel de aanvoerder mag commentaar leveren, de rest moet zijn mond houden. And so we did...

Maar op het hogere niveau is blijkbaar vanalles en nog wat toegestaan en de scheids zoekt het maar uit.

Tevens is de salaris irrelevant voor het beoordelen van situaties voor een scheidsrechter. Want hoe goed je er ook van kan leven, het is niet zo dat hoe meer een scheidsrechter betaald word hoe meer een scheidsrechter kan, of tot hoe meer een scheidsrechter in staat is om te doen. Ze meer of minder geven maken hun niet meer of minder menselijk, en deze mensen maken fouten, dus ik snap het nut niet zo van om die salarissen erbij te halen.

De essentie is dat scheidsrechters bijna niks meer goed kunnen doen omdat iedereen altijd wel wat aan te merken heeft. En ook de spelers, die hijzelf moet beoordelen maar daarin fouten maakt omdat hij mens is, dragen daar aan bij.

9 mei 2012 om 18:25

Jouw verhaal klinkt mij meer als een sprookje in de oren met 'als' 'als' verhalen, maar geen concrete oplossing voor het probleem zich nu heeft ontvouwt. Je beste speler afvallen terwijl hij wel de winnende binnen schiet (drogba), lijkt mij niet de oplossing in het prof. voetbal. De enige die het kan afstraffen dat is de scheidsrechter Zelf. Als een scheidsrechter rechtlijnig en duidelijk is, zal hij met respect worden behandeld door voetballers. Dat moet hij zelf afdwingen en kan hij zelfs zo nu en dan een foutje maken.

Ik zelf vond Kuipers een perfect voorbeeld bij Barcelona - Milan. Hij liet zich niet gek maken en spelers hadden al snel door dat ze met zeuren niks gingen bereiken en gaven al snel op.

Ik vind een salaris verhaal wel degelijk van waarde als je de vraag stelt waarom je nog een scheidsrechter wilt worden, zoals deze schrijver zich afvraagt in de inleiding.

Ben het inhoudelijk met je eens. Het mag wel eens opgenomen worden voor de scheidsrechters. Wat dat betreft chapeau!. Technologie prima alleen is het geen wondermiddel. Sommige situaties zijn na honderd herhalingen nog niet goed te beoordelen helaas.

Het leest her en der niet helemaal lekker. Je gebruikt iets te veel ''maar helaas'' en ''maar''.

Mooi stuk. Alleen scheidsrechters verdienen 3000 piet wedstrijd die moet hen op de been houden. Ik krijg gemiddeld 1600 en week in de zorg en krijg dagelijks van alles naar mijn hoofd geslingerd maar dan is het normaal. Voor dat bedrag voor 1 x 90 minuten mogen ze mij noemen hoe ze willen.

Wauw fantastische column, geen saai verhaal over één of ander dom clubicoon.. Dankjewel!

Doet een scheidsrechter verder nog wat aan zijn beroep, behalve die 90 minuten per week fluiten? Volgens mij niet. 90 minuten werk per week, en meer verdienen dan de gemiddelde 40uur-werkweek-nederlander. Zo'n rampzalig leventje hebben die lui ook weer niet.

Inhoudelijk vind ik deze CE top. Alleen zitten er helaas toch wel wat schrijffouten in, taalconstructies die niet helemaal lekker lopen. Maar ondanks dat, inhoudelijk een goed verhaal. Leuk!

Goede CE, een foute zin:

"dan is heel opeens de pijn als sneeuw voor de zon verdwenen" ofja, fout, slechte zin dan. Het kan wel, maar ik moest er 3 keer overheen lezen voor ik door had wat daar nou echt stond.

Mooie CE
en alles wat je zegt klopt nog ook he , ik zou zeggen ga zo door!

Ik heb ergens gehoord dat die gasten per eredivisiewedstrijd 5000 euro krijgen. Dan heb ik er geen medelijden mee als ze een keer wel of niet terecht aan de tand gevoeld worden.

Prachtige clubexpert! M'n complimenten!

Wat ik vooral nog even wil zeggen is dat die journalisten inderdaad niet altijd de scheids moeten interviewen als ze een fout maken. Dat vind ik wel zo stom! Alsof ze zich moeten verantwoorden! Het zijn geen kleine kinderen! En de journalist is geen rechtbank.

Ik ben blij dat je het hebt opgenomen voor de scheidsrechters, want die spreekkoren ook.. dat is toch niet normaal meer? Tegenwoordig durven scheidsrechters de wedstrijd niet eens meer stil te leggen, omdat hij dan de enige is die het doet. En omdat ie dan als mietje bekend staat.

Ik verbaas me er over dat er nog steeds mensen zijn die scheidsrechter willen zijn. 't zou wel grappig zijn als de scheidsrechter ook een keer z'n shirt uittrok. En dat daaronder dan te lezen is: M'n moeder is geen hoer. Ofzoiets.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren