Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

'Mensen die roepen om de BeNeLiga moeten de rekensom eens maken'

Laatste update:

AZ-directeur Toon Gerbrands ziet vooral commerciële voordelen, Toby Alderweireld is voorstander en de UEFA zet er een werkgroep op. Waar hebben we het over? Over de BeNeLiga, een samensmelting van het Nederlands en Belgisch voetbal. In februari sprak twee derde van de bezoekers van Voetbalzone zich uit vóór een dergelijke competitie. De Eredivisie CV, het overkoepelend orgaan van onze competitie, ziet het echter niet gebeuren.

Door ERIK VAN DAM

/

“Er wordt op dit moment gewerkt aan een BeNeLiga voor vrouwen”, zegt Frank Rutten, directeur van de Eredivisie CV. “Dat is een pilot die in nauw overleg loopt met de KNVB, de clubs die daar bij betrokken zijn en de Belgische bond. Voor de vrouwen werkt het prima, in Nederland zijn we niet in staat een volwaardige competitie op te zetten voor vrouwen. Als we dan de beste vrouwen van Nederland en België tegen elkaar laten spelen, kan het vrouwenvoetbal zich sportief verbeteren. Als je praat over een BeNeLiga voor mannen, dan is daar totaal geen sprake van. Er lopen daar geen gesprekken over en er zijn geen ideeën over. Het is in het verleden wel eens globaal onderzocht, maar als je kijkt naar de marktsituatie in Nederland en België, dan verschillen die nogal. Op financieel gebied, maar minstens zo belangrijk is het juridische en organisatorische aspect.”

Er zitten vrij grote verschillen tussen de voorwaarden waaraan een Nederlandse of Belgische club moet voldoen om op het hoogste niveau te spelen. Hoe zit het met stadions, hoe zit het met de rol van overheden, met opleiden? Nederland en België verschillen daarin, dus maakt dat het gecompliceerd. Rutten legt uit dat de verschillen tussen de Eredivisie en de Jupiler Pro League te fors zijn om eenvoudig tot een samensmelting van de twee competities te komen.

Televisiegelden
Ter illustratie schetst Rutten een voorbeeld van hoe het zou kunnen zijn. “Stel, we halen in Nederland 50 miljoen euro op en dat vergroten we in een BeNeLiga naar 75 miljoen. Het bedrag gaat dan wel omhoog, maar de vraag is of iedereen daar beter van wordt. Als de top negen in Nederland samen 70 procent van het totaalbedrag mag verdelen, komt dat op 35 miljoen euro uit. Als dat bij de Belgen net zo is, verdienen de beste clubs samen 70 miljoen. En dan zouden we 5 miljoen euro stijgen door samen te gaan? De clubs zullen zich ook realiseren dat de kans dat ze nú in de top negen eindigen veel groter is, dan wanneer ze samengaan met de andere competitie. Leidt het vergroten van die koek tot meer inkomsten voor de clubs? Een behoorlijk deel van de clubs gaat er juist op achteruit.”

/

“De gedachte die leeft is dat, áls we dit zouden doen, er een grotere markt komt waarop meer geld is te verdelen. Op zich denk ik dat dat misschien zo is”, zegt Rutten. Hij waarschuwt echter. “In Nederland wordt het geld tussen de topclubs, middengroep en kleinere clubs vrij steil verdeeld. Oftewel: het verschil tussen de club die het meeste krijgt en de club die het minste krijgt, is in Nederland groter dan in veel andere landen. Je moet dan uitgaan van een factor 5 in ons land. In Engeland is het ongeveer 1,5 en in Duitsland ongeveer 2,2. Dat betekent dat in Nederland procentueel gezien de grotere clubs méér krijgen dan in enkele andere landen. Ga je de koek vergroten, dan heeft dat alleen maar zin als de grotere clubs net zoveel krijgen als nu. En de vraag is of dat wel gaat werken voor alle clubs.”

Spelers van buiten de EU
Het non-EU-criterium is een volgend obstakel voor de oprichting van een BeNeLiga. Het 'fiscale regime' noemt Eredivisie-directeur Rutten het. “In Nederland moeten spelers van buiten de Europese Unie anderhalf keer het gemiddelde salaris verdienen. Dan praat je over een bedrag van tussen de 450.000 en 500.000 euro. In België kunnen die spelers voor minder dan een ton aan de bak. Nou moet jij tegen Anderlecht, Club Brugge of Standard Luik voetballen en die kunnen spelers opstellen tegen een heel ander salaris dan jij, terwijl je in dezelfde competitie speelt. In de Europa League of Champions League snap je dat, want die competities zijn de kers op de taart. Maar als je dat in je eigen competitie gaat doen, dan vraag ik me af of dat een werkbare situatie gaat worden.”

Kijkcijfers
Ook de prima kijkcijfers zijn een reden om de Nederlandse en Belgische competitie gewoon gescheiden te houden. Eredivisie Live zendt sinds het begin van het seizoen 2008/09 de wedstrijden live uit op haar betaalkanaal. De zender is in handen van de eredivisieclubs zelf, omdat geen enkele landelijke aanbieder het bedrag bood dat deze clubs wilden ontvangen. De kijkcijfers zijn prima; in januari had het kanaal bijna 600.000 abonnees.

/

Rutten erkent ook dat de Nederlandse voetbalfan momenteel warmloopt voor het betalen voor duels op televisie. “Onze competitie doet het qua kijkcijfers gewoon heel goed. Bij de NOS en Eredivisie Live loopt het goed en de bezettingsgraad in de Nederlandse stadions is gemiddeld 90 procent. Zit de gemiddelde fan in Nederland te wachten op een bezoekje van Club Brugge in plaats van NAC Breda? Ik heb daar mijn twijfels over. Wat wij zien, is dat de Belgische competitie in Nederland niet eens wordt uitgezonden. Er is totaal geen interesse voor.”

“Er zitten nauwelijks sterke merknamen tussen. Geeft een samensmelting van de Nederlandse en Belgische competitie dan een boost aan Nederland?” Rutten heeft meer pijlen in zijn koker. De televisiemarkt is een uiterst belangrijke bron van inkomsten voor de clubs. “In Nederland blijft de kabel heel erg dominant en in België hebben ze nu een partij die het voetbal zo ongeveer gratis weggeeft: Belgacom. Wij hebben onze twijfels of dat wel werkt. We geloven meer in óns scenario op de lange termijn dan in dat van de Belgen. In Turkije haalt men zo'n 250 miljoen euro op met de tv-rechten. Die halen, geloof ik, de helft van hun exploitatie uit het buitenland. Turken die in Duitsland, Nederland en andere landen wonen. Het aantal Nederlanders in het buitenland dat zou willen betalen, is marginaal.”

/

Europese tickets
Een samengaan van de Nederlandse en Belgische competitie zou qua televisiegelden en kijkcijfers nauwelijks verbetering brengen voor de clubs, zo is al uitgelegd. Wat echter minstens zo belangrijk is, is het werpen van een blik op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Nederland staat op plek acht; het mag de kampioen afvaardigen naar de Champions League en de nummer twee naar de voorronde van dat lucratieve toernooi. De nummers drie, vier en vijf kunnen zich richten op de stukken minder aantrekkelijke Europa League en de nummers zes tot en met negen strijden samen ook nog om een plekje in de voorronde van die competitie. Zes tickets dus voor Europa; de Belgen hebben er vijf.

Ik hoop dat er ooit een BeNeLiga komt

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooi stuk en een duidelijk inhoud. Precies waar het op staat! Laat die Beneliga maar achterwegen.

3 mei 2012 om 13:48

Wat wel leuk zou zijn is misschien een soort beneliga beker te spelen? Zonder dat er europese plaatsen aan verbonden zijn.

3 mei 2012 om 14:15

Nog meer wedstrijden spelen dus. Naast de reguliere competitie, play-offs, nationele beker, onzinnige vriendschappelijke interlands, interlands, Europees voetbal. Waar ga je de tijd en energie weg halen om een Beneliga beker te spelen?

Er zou ook geen belangstelling voor zijn trouwens. Het zou neer komen op een vriendschappelijke beker dus.

3 mei 2012 om 16:39

In plaats van de Knvb beker misschien?

4 mei 2012 om 10:37

Goed idee! Misschien de beker inderdaad samenvoegen! Dat zou wel een extra dimensie geven aan die denneappel!

4 mei 2012 om 19:39

Ik vind het allemaal maar niks dat samenvoegen. Het onderwerp officials/scheidsrechters is niet eens behandeld. Ik kan me voorstellen dat er er constant gezeik komt over een partijdige scheids wanneer het een Belgisch tegen een Nederlandse club is. Wat voor land moet die scheids vandaan komen dan? Nee hoor, wordt niks.

4 mei 2012 om 23:49

Is er nu dan constant gezeik over vanuit welke regio de scheidsrechters afkomstig zijn?

En meer wedstrijden, je kunt het ook altijd spelen met de beste 8 teams uit elke competitie dan zou je hem zelfs kunnen spelen in 3 wedstrijden...
Het lijkt me gewoon leuk om een zo gezegd 'beste' team van de lage landen te hebben. En dan kun je nog altijd evalueren of het aanslaat ipv direct alles of niets te spelen met een beneliga.

3 mei 2012 om 18:07

Niet zo lang geleden stond er in de VI een artikel dat de Eredivisie CV nog maar 35 miljoen te verdelen heeft wat een dieptepunt blijkt te zijn en nu wil deze meneer Rutten ons wijsmaken dat we te maken zouden moeten hebben met 50 miljoen.

Me dunkt dat hij zijn positie gewoon wil veiligstellen en allerminst denkt over het weldoen van de desbetreffende clubs. Zowieso neem ik zijn rekensommetjes niet al te serieus meer na het debakel met Talpa.

3 mei 2012 om 21:23

Jij kan het niet serieus nemen, maar ik denk dat veel anderen dat wel doen. En ik ook. Het klinkt allemaal heel logisch en hij heeft op veel punten ook gewoon gelijk. Nederland zou er op achteruit gaan en het is nu een van de spannendste en leukste competities.
En de supporters gaan toch niet voor een uitwedstrijd helemaal naar Belgie?

5 mei 2012 om 10:36

Je beseft toch dat voor een heel deel clubs uit wedstrijden naar Antwerpen, Brugge of Brussel heel wat dichterbij zijn dan naar Groningen of Hereveen.

Daar naast haalt hij enkel financiele argumenten aan, alsof de clubs enkel beter worden van meer geld. Al eens gedacht aan de stijging van het niveau doordat men moeilijkere wedstrijden moet spelen?

Nu ja niet dat ik zo'n voorstander ben van de Beneliga, maar het lijkt me logisch dat beide landen zouden profiteren van een sterkere competitie. Enkel die Europese plaatsen zijn een problemen. Alhoewel, die worden toch uitgedeeld per land en niet per competitie?? Dus zowel de hoogst gerangschikte BE clubs als NL clubs zouden naar de cl kunnen.

4 mei 2012 om 00:32

inderdaad! netjes stuk. ben hier vaak wat mindere kwaliteit gewend....

heb mijn twijfels inderdaad ook over de beneliga. Zou wel een paar mooie kanten hebben maar of het 't over het geheel waard is... tsja

5 mei 2012 om 13:04

je hebt gelijk, dit stukje partijdig geschreven tekst is heel erg goed.
Alleen jammer dat hij voor zijn eigen portemonnee pleit, laat iemand aan het woord met kennis van zaken die hier wel voor is en je krijgt een heel andere uitleg.

Zeer helder stuk. In eerste instantie was ik ook van mening dat het wellicht goed was voor de tvgelden, sponsoring en sterkte van de competitie maar deze argumenten liegen er niet om.

3 mei 2012 om 13:38

Maar waarom altijd gelijk zo heftig, dit soort dingen moet groeien.
Wellicht moeten ze gewoon starten met een Benecup.

Op die manier ontloop je de sponser en eu. plekken discussie

Guldenmiddenweg lijkt mij

3 mei 2012 om 21:25

Hoeveel wedstrijden wil je spelen in een jaar? De planning is nu al helemaal vol en doordeweeks ook nog een keer na Belgie reizen voor een bekerwedstrijdje is helemaal niks. En dan nog ben je afhankelijk van lotingen.

3 mei 2012 om 18:13

Jongens, dit is gewoon dezelfde pessimistische prietpraat die altijd afgestoken wordt. Hij noemt geen argument, enkel gevoelens en twijfels. Als Ajax' begroting met 5mln stijgt, is dat prima. Als de markt voor sponsors vergroot, is dit sowieso prima. Als de kwaliteit vergroot wordt van de competitie en het kijkplezier vergrootwordt, is dat sowieso dikke prima. Als de spelers een grotere uitdaging krijgen en daardoor beter worden, is dat prima.

Innoveren is altijd eng. Diegenen die dit doen, worden echter ruimschoots beloond. In dit geval met betere wedstrijd. Voor de jonkies de metafoor: pikachu durfde niet te evalueren in Raichu; had ie sowieso moeten doen(veel sterker). Voor de oudjes, Columbus waagde wat niemand durfde en vond een land dat nu al 100 jaar het machtigste en rijkste land ter wereld is.

Wie waagt, wint.

Een hoop zwakke argumenten, Aegon heeft bijvoorbeeld wellicht weinig te zoeken op de Belgische markt. Maar een competitie die in beide landen actief is trekt natuurlijk weer andere sponsors aan die wel in beide landen actief zijn.

Om zoveel mogelijk ploegen alsnog een kans te geven zou de beker afgeschaft kunnen worden en de competitie met 22 ploegen gespeeld kunnen worden.

Ik denk op termijn dat we zelfs met Oostenrijk-zwitserland-denemarken-schotland er nog bij verder moeten gaan om Europees mee te kunnen komen.

Of het financieel echt gaat helpen weet je pas naderhand, als het niveau goed is worden wedstrijden ook aan het buitenland verkocht en uitgezonden.

3 mei 2012 om 09:20

Ben het niet met je eens. Natuurlijk trekt het andere sponsoren aan, maar wat je vergeet is dat er in Nederlands teams gaan verdwijnen. Als er minder Nederlandse teams op het hoogste niveau kunnen spelen, houdt dat in dat de teams die afvallen omdat deze minder aantrekkelijk zijn voor sponsoren. Deze krijgen minder geld en kunnen daardoor (gezien de huidige situatie) niet meer rondkomen. Minder teams in de top betekend ook dat Nederlandse talenten de minder kans krijgen om op het hoogste niveau uit te komen. Hierdoor wordt de topsportpiramide kleiner waardoor het niveau van het Nationale Elftal en van de competitie af zal nemen.

Champions League en Europa League plaatsen houd je niet als je samengaat, je wordt als competitie opnieuw ingedeeld waardoor er dus minder kans is dat er Nederlandse clubs in deze competities komen waardoor je weer minder geld kan stoppen in je eigen talenten.

Al met al zal het niveau afnemen, zeker na een jaar of 5-10 en zal de competitie weer afnemen en minder aantrekkelijk worden voor investeerders.

Natuurlijk is dit een schets maar ik verwacht niet dat het voor de Nederlandse clubs beter zal worden, voor de Belgen daar in tegen wel. Voor hun wordt de markt veel interessanter

3 mei 2012 om 09:21

Dus nederland belgie luxemburg oostenrijk zwitserland denemarken en schotland 1 competitie om europees mee te kunnen doen.
Ten eerste heb je dan al bijna een europese competitie en ten tweede, dat betekent dat je zo'n 3 nederlandse clubs in de hoogste divisie hebt zitten om zogenaamd europees mee te kunnen doen. De rest van de nederlandse clubs heb je dan de nek omgedraaid!
Bovendien blijdt het natuurlijk een illusie dat je net zoveel geld op gaat halen zoals in een engelse competitie.
Verder hoor ik al sinds de begin jaren 80. De verschillen worden nu zo groot. We winnen europees nooit meer iets! En wat blijkt; om de zoveel tijd komt er een club in uit Nederland die een cup pakt. En dat is gezien de grote van de competitie en het geld altijd nog een top prestatie.

3 mei 2012 om 18:59

Natuurlijk gaan we niet zoveel geld ophalen als de Engelse competitie. Maar vergeet niet 20 jaar geleden was de Italiaanse competitie veruit de sterkste. De Engelse heeft door veel te investeren langzaamaan de macht overgenomen.

Samen met Belgie zou de doelstelling zijn uit te komen op het niveau van Frankrijk. Franse wedstrijden worden in het buitenland regelmatig uitgezonden (ik woon in Mexico en hier is er regelmatig Frans voetbal op TV maar nooit Nederlands)

Sinds de jaren 80 zijn de verschillen in begroting tussen de topcompetities en Nederland wel veel te groot geworden.
De nummer laatst in Engeland heeft al een grotere begroting als Ajax.

3 mei 2012 om 21:02

Het niet om de grote van een begroting het gaat erom waar je het geld aan besteed. Ajax doet dat in talent ontwikkeling. Engelse ploegen in het kopen van spelers.

Meen je nu serieus dat je denk dat de Beneliga even groot kan worden dan de Franse competitie. Natuurlijk stelt de Franse Liga ten opzichte van de Spaanse, Engelse en Duitse competitie niet veel voor maar deze twee competities leveren echt niet veel op. Het zou een redding zijn voor het Belgische voetbal maar een ondergang voor dat in Nederland. Vergeet daarbij niet dat de sportcultuur in Nederland anders is al dat in het buitenland.

totaal geen zin in, België moet gewoon zijn eigen competitie houden en Nederland zijn eigen en daarnaast moet naderland weer eens een goed Europees seizoen hebben en lekker stijgen op die lijst zodat we misschien nog wel meer Europese tickets kunnen krijgen

Het gaat mij als voetbalfan helemaal niet om dat stomme geld, maar om leuke wedstrijden en een brede top met daarin ook clubs als Anderlecht en Standard lijkt mij geweldig. Jammer voor de onderste 8 clubs in de eredivisie, maar het lijkt mij een hele mooie toevoeging. En dat het niet direct geld oplevert... Ik wil mooi voetbal zien.

3 mei 2012 om 13:34

Je mist al meteen een belangrijk punt wanneer je zegt : "jammer dan voor de onderste 8 clubs in de eredivisie".

Die gaan namelijk samen met de onderste helft in Belgie "degraderen" naar een gezamenlijke 2e divisie. Waar 't toch al moeilijk is om je vanuit de huidige eerste divisie op te werken naar een constante factor in de eredivisie zal dat dan helemaaaaal moeilijk worden aangezien er daar dan nog meer clubs zijn met een begroting waar jij niet aan kan tippen.

Tevens betekent dit dat onze huidige eerste divisie verdwijnt naar een niveau op het 3e plan , oftewel ...tot ziens ! Er gaan daar nu al clubs failliet of (over)leven op het randje van bestaansrecht. Niet alleen financieel , maar ook qua aandacht van zowel supporters als media. Hoe denk je dat het ze zal vergaan wanneer ze op nog eens een niveautje lager zullen acteren ?

Zo'n 8 a 9 financieel voldoende sterke clubs uit onze eigen hoogste divisie zullen daar kunnen blijven , de rest wordt bijna per direct een spreekwoordelijk mes in de rug gestoken. Het is dus niet alleen jammer voor die 8 ondersten uit de eredivise zoals jij stelt , maar al met al alleen al in Nederland 24 clubs die keihard geraakt gaan worden. Tel daar de Belgische clubs die in datzelfde schuitje gaan meevaren bij op en het leed is niet te overzien.

4 mei 2012 om 13:50

Moet je voor die paar honderdduizend fans die paar miljoen tekort doen?

Ik zie trouwens ook een sterkere 2e divisie die misschien de moeite waard wordt om af en toe te volgen...

Misschien is het een idee om het over 4 jaar in te voeren, dan kunnen clubs daar met contracten die lopen rekening mee houden, want clubs als Telstar, Ommen, Almere city hebben natuurlijk een probleem..

Ik las laatst hier op het forum een mooi idee, wat misschien wel uitvoerbaar is ook.

We schaffen de Knvb beker af, die geen prestige kent, en maken daar een Benebeker van.. Wordt het meteen een veel spannender iets waar veel meer mensen naar kijken en wat ook de rivaliteit tussen Belgie en Nederland doet opleven!

3 mei 2012 om 12:45

Een Benebeker lijkt mij ook een geweldig idee. Wellicht kun je dan wel de eerste rondes nog nationaal houden en vanaf een derde of vierde ronde internationaal gaan loten. Persoonlijk vind ik Nederland te klein om een echt spannende beker zoals de Fa-cup te kunnen krijgen. Met wat meer topclubs wordt deze sowieso spannender.
Wat betreft een gezamenlijke competitie. Niet alle argumenten hier boven zijn heel sterk maar voor mij telt vooral dat een competitie een nationale aangelegenheid is. Mensen die zelfs landen als Luxemburg en Oostenrijk erbij willen betrekken zijn mijns inziens niet goed snik. Je verliest hiermee alle sentimentele waarde van de hudiige competitie in ruil voor mogelijke extra inkomsten voor enkele clubs. Het spelen tegen teams uit andere landen hebben we al in de vorm van de CL en EL dus daarvan zie ik de noodzaak niet in.
Laten we aub de competities nationaal houden en niet ten koste van geld alles globaler en groter aan willen pakken. Juist het nationale aspect en het feit dat we met minder middelen maar door beter beleid vaak meer presteren in Europa is toch prachtig. Daarnaast is het aantal Nederlanders in de competitie groeiende waardoor we juist weer herkanbare teams krijgen. Laten we dat niet weggooien!

3 mei 2012 om 17:19

Nou nou 'internationaal' nog wel, het is Belgie maar hoor, de zuidelijke Nederlanden. Men vergeet de grote overeenkomsten en gezamelijke geschiedenis van de lage landen wel eens.

Gelukkig zitten er nog mensen met verstand bij de Knvb, de mensen die willen hebben een korte termijn visie.
Rutten kijkt het op de langere termijn, uitleg hoeft voor de rest niet. Want in het verhaal staat genoeg, argumenten.

3 mei 2012 om 11:45

Het is een en al pessimisme van die vent. Het gaat er juist om dat we niet meer tegen vvv, excelsior, de graafschap, rkc hoeven te voetballen maar tegen Standard, Anderlecht, en Club.

3 mei 2012 om 13:53

En dat levert inderdaad mooie wedstrijden op, echter even een heel concreet voorbeeldje :

Ik zie in je profiel je woonplaats ...dordrecht. Datzelfde Dordrecht gaat verdwijnen naar een 3e divisie en kan dus wel opdoeken. Evenals zo ongeveer alle andere huidige eerste divisionisten. Op dit moment zouden clubs als FC Utrecht / Groningen / NAC / Heracles dan naar de 2e divisie verdwijnen. Teruglopende supporters aantallen , minder sponsoring , te grote stadions en dus dure behuizing , minder media aandacht enz enz enz.

Slechts 8 clubs uit onze huidige eredivisie gaan leuke wedstrijden spelen tegen bv Anderlecht en Club , alle andere zowel eredivisionisten als eerste divisionisten zullen als club een enorme stap achteruit gaan maken.

Ach ja ...als "we" maar niet meer tegen Graafschap , Excelsior en VVV hoeven te spelen ?

3 mei 2012 om 14:15

Net of Dordrecht de illusie heeft om in de eredivisie te komen spelen. Daarnaast als die competitie komt dan komen er waarschijnlijk 10 clubs uit de eredivisie en 8 uit de belgische.

Het gaat er in deze competitie juist om dat het na verloop van een aantal jaren zich iig kan meten met de Duitse, Franse, Italiaanse en Portugese clubs. Spaanse en Engelse blijven voorlopig nog wel even buitencategorie. Maar de gedachte is dus dat er in een sterkere Beneliga topspelers vinden dat ze niet perse weg moeten uit de Benelux om in een goede competitie te spelen.

Wij vinden het normaal dat onze topspelers hem naar het buitenland peren als ze 23 zijn en het word steeds vroeger. Als de competitie groter word en de clubs die al jaren problemen hebben eruit worden gezeefd en de concurrentie dus ook sterker word dan behoud je al die spelers wellicht wel.

Dan kan de Beneliga uitgroeien tot een goede geduchte competitie waarvan de clubs wel eens kunnen gaan stunten in de Cl.

En de clubs waar ik aan denk die eruit zullen vliegen dat zijn dan clubs als Graafschap, Vvv, Excelsior, Rkc. Clubs die altijd al heen en weer pendelen tussen de Eredivisie en JL. Dat Excelsior en RKC nog bestaan dat slaat eigenlijk al nergens op. De Graafschap en VVV komen naar de Arena met het doel om niet al teveel doelpunten tegen te krijgen. Dat is gewoon triest.

Dit betekent ook dat de 2e divisie ook sterker word dan nu het geval is. Je zou zelfs die 2e divisie onder kunnen verdelen in Noord - Midden - Zuid Benelux. Zou ook interessanter zijn voor de clubs omdat ze vaak tegen streekgenoten spelen.

Daarnaast zitten de stadions in de 2e divisies van Duitsland en Engeland ook vaak vol.

3 mei 2012 om 12:40

Argumenten? Ik zie alleen maar persoonlijke, niet onderbouwde meningen van één persoon. Over vermeende interesse van sponsoren, vermeende interesse van tv-zenders en vermeende interesse van supporters. Nergens, maar dan ook echt nergens, blijkt dat hij al met die partijen diepgaand gesproken heeft. Integendeel, met een voorbeeld als Belgacom geeft hij duidelijk aan totaaaaaal niet te weten waar hij over spreekt.

Sorry maar ik vind dit echt hele zwakke argumenten. Ik wil niet zeggen dat ik perse voor of tegen ben maar kom met goede argumenten

Hij geeft al aan Stel: ''stel, we halen in Nederland 50 miljoen euro op en dat vergroten we in een Beneliga naar 75 miljoen''

Hoe komt hij hierbij hij geeft al aan stel. In Nederland is dit getal maar 35 miljoen en er is al aangegeven dat hier absoluut geen groei in zit. In belgie is het 65 miljoen en hier zit nog een goede groei in. Dus dit argument wil ik dan wel uitgelegd hebben??

Zit de gemiddelde fan in Nederland te wachten op een bezoekje van Club Brugge in plaats van NAC Breda? Ik heb daar mijn twijfels over. Wat wij zien, is dat de Belgische competitie in Nederland niet eens wordt uitgezonden. Er is totaal geen interesse voor.”

Onzin ja natuurlijk heb ik meer zin in een wedstrijd Ajax Anderlecht, Ajax-club Brugge dan in een wedstrijd Ajax-excelsior, Ajax- Zwolle enz.
Ook is het onzin dat hij zegt dat de Belgische competitie niet eens in Nederland wordt uitgezonden, Ik kijk op Sport1 regelmatig naar Belgische wedstrijden. Uit deze opmerking kan je ook zeggen dat er geen belangstelling is voor elke andere competitie.

“In Nederland blijft de kabel heel erg dominant en in België hebben ze nu een partij die het voetbal zo ongeveer gratis weggeeft: Belgacom. Wij hebben onze twijfels of dat wel werkt. We geloven meer in óns scenario op de lange termijn dan in dat van de Belgen.

Wat is jullie scenario dan? We zitten aardig op de max met Eredivisie live.

Ook voor sponsoren is het niet interessant om de club die zij financieel ondersteunen ook geregeld tegen Belgische verenigingen te zien spelen. Aegon bijvoorbeeld, het bedrijf dat het meeste geld steekt in een Eredivisieclub, lijkt niets te winnen bij een verandering van de Nederlandse competitie. Op de Belgische markt heeft die organisatie, die Ajax maximaal twaalf miljoen euro per seizoen uitkeert, weinig te zoeken

Ja je kan altijd wel een zo een voorbeeld vinden maar Afas bijvoorbeeld heeft heel veel baat bij gehad als sponsor van AZ dit jaar. De naamsbekendheid is ontzettend gegroeid wat wil nou. Afas zit ook in Belgie dus die vinden dat vast niet erg.

3 mei 2012 om 11:22

''hoe komt hij hierbij hij geeft al aan stel. In Nederland is dit getal maar 35 miljoen en er is al aangegeven dat hier absoluut geen groei in zit. In belgie is het 65 miljoen en hier zit nog een goede groei in. Dus dit argument wil ik dan wel uitgelegd hebben??''

Het gaat niet om de getallen. Het gaat erom dat de groei van tv inkomsten te laag is om er echt voordeel uit te halen. Jij gaat mij namelijk niet wijsmaken dat de Belgische clubs genoegen nemen met een minder groot aandeel van de inkomsten, alleen maar omdat de inkomsten in NL zo laag zijn.

''onzin ja natuurlijk heb ik meer zin in een wedstrijd Ajax Anderlecht, Ajax-club Brugge dan in een wedstrijd Ajax-excelsior, Ajax- Zwolle enz.
Ook is het onzin dat hij zegt dat de Belgische competitie niet eens in Nederland wordt uitgezonden, Ik kijk op Sport1 regelmatig naar Belgische wedstrijden. Uit deze opmerking kan je ook zeggen dat er geen belangstelling is voor elke andere competitie.''

Jij wel, maar ik niet. Alleen omdat jij dat wil, wil dat niet zeggen dat zijn argument slecht is. Pas als je een onderzoek uit zou voeren naar de welwillendheid onder de supporters kom je daar achter. Ik interesseer me persoonlijk helemaal niet in de Belgische competitie. Vind alleen Anderlecht een mooie club. Daarbij zend sport1 zo'n beetje half europa uit.

''afas zit ook in Belgie dus die vinden dat vast niet erg.''

Dat is wel heel erg kortzichtig. Heb je Afas gesproken dan? Hij heeft hier namelijk wel een goed punt, want zodra je een Beneliga opstart, trekt Aegon de stekker eruit. En weg is de 12 miljoen voor Ajax. En zoals al eerder vermeld is het hoogst onzeker of de licht hogere tv inkomsten dat op gaan vangen. En dat betekent dus nog een reden waarom we dit niet moeten willen. Daarbij vermeld ik nog even dat Ajax samen met Psv, Feyenoord en Twente de dienst uitmaken wat betreft inkomsten voor de Nederlandse competitie.

3 mei 2012 om 12:38

Geef me nu eens één reden waarom Aegon de stekker eruit zou trekken? Gaan er plots minder Nederlanders naar Ajax kijken? Ik denk het niet, dus wat kan het hen schelen of er Belgen meedoen of niet. Het bereik van Ajax in NL blijft even groot, het bereik in België wordt groter. Daar heeft Aegon niks aan, maar het doet hen evenmin kwaad. Wat er wel kan gebeuren is dat er een sponsor komt die tegen Ajax zegt dat ze die jongens van Aegon na afloop van hun contract er maar moeten uitgooien want ze zijn bereid het dubbele te betalen omdat zij wel in België actief zijn. Dus je kan niet verliezen, alleen maar winnen!

3 mei 2012 om 13:08

" Daarbij zend sport1 zo'n beetje half europa uit. "
Ja dus klopt zijn argument niet dat het niet uitgezonden wordt of wel dan?

Afas heb ik inderdaad niet gesproken. Maar zoals ze bij Business Class praten zouden ze er absoluut geen slecht belang in hebben. Denk je dat in Nederland ineens de kijkcijfers naar beneden gaan voor wedstrijden van AZ? dus ze hebben alleen maar een groter doelgroep voor hetzelfde geld want ze hebben een langlopend contract.

Daarnaast waarom zou Aegon de stekker eruit halen? Ook hier voor geld dat de kijk cijfers niet minder worden.

We doeken gewoon de hele Eredivisie uit commerciële overwegingen op. Heeft men dan absoluut geen enkel gevoel voor traditie en historie? Een dolksteek in de rug voor al die clubs waarop men zolang geteerd heeft. Een schande is het! Dat men dit überhaupt durft te overwegen, is voor mij al vloeken in de kerk. Een Beneliga is niet bespreekbaar, ongeacht hoe groot de commerciële voordelen ook zijn. De nationale competitie blijft behouden of er vallen gewonden en doden!

Poten af van de Eredivisie!!!!

3 mei 2012 om 11:49

Ik zou juist gaan dansen van plezier als Ajax niet meer tegen die clubjes als Rkc, Vvv, Excelsior, de Graafschap hoeft te spelen. Ben je daar mooi vanaf. Deze Rutten klinkt mij vooral in de oren als een enorme pessimistische angsthaas.

3 mei 2012 om 12:55

Best kerel, dan verkast Ajax toch lekker naar België? Kan het spelen tegen de Belgische subtop zoals Kortrijk en Lokeren in half volle stadionetjes. Geloof mij maar, dan speel je echt tien keer liever tegen RKC en de Graafschap. Wat een kortzichtig ''geneuzel'' toch weer .

3 mei 2012 om 13:00

Bah bah, RKC gaat meespelen om Europees en VVV wint dit jaar thuis van feyenoord en speelt gelijk tegen ajax en psv. Deze ploegen zijn gewoon een meerwaarde voor de eredivisie hoe graag jij daar ook niet tegen wil spelen met je clubje.

3 mei 2012 om 12:10

Amen. Niets aan toe te voegen. Volledig mee eens!

Men heeft het weer enkel over geld. Hoe zit het op sportief vlak? Denk men nu echt dat het niveau van het Nederlands voetbal in de breedte omhoog gaat als men negen clubs afschrijft en laat verpieteren? Lijkt me sterk. Hoe bedoel je koretetermijn denken. De Beneliga zal de teloorgang van het Nederlandse voetbal betekenen.

Wat een ontzettend zwakke argumenten. Kijk alleen al naar dit lijstje en dat zegt genoeg:

Begrotingen NL clubs 11/12 in miljoenen euro's:
Ajax 62
PSV 60
Twente 45,4
Feyenoord 38
AZ 28
Vitesse 26
Heerenveen 22
Groningen 17
Utrecht 17
NAC 14
ADO 14
Roda JC 13
NEC 10,7
Grraafschap 9,5
Heracles 9
VVV 9
RKC 5
Excelsior 2,7
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/eredivisie_2011/12br...
België
Anderlecht 45
Club Brugge 30
Standard 25
Genk 22
AA Gent 16,5
Beerschot 10
Zulte W 10
Lierse 10
Lokeren 7
Kortrijk 7,5
Westerlo 6,5
Cercle B 6
KV Mechelen 6
Leuven 6
Stvv 6
Bergen 5,5

Als je de hoogsten dan samenvoegt krijg je (uitgaande van 18 clubs):

Ajax 62
PSV 60
Twente 45,4
Anderlecht 45
Feyenoord 38
Club Brugge 30
AZ 28
Vitesse 26
Standard 25
Genk 22
Heerenveen 22
Groningen 17
Utrecht 17
AA Gent 16,5
NAC 14
ADO 14
Roda JC 13
NEC 10,7

Het spijt me hoor, maar als je niet kan inzien dat deze competitie kwalitatief gewoon veel sterker zal zijn, dus meer toeschouwers zal trekken, dus meer kijkers zal krijgen, dus meer sponsors en inkomsten, waardoor clubs hogere salarissen kunnen betalen en dus betere spelers kunnen aantrekken (en toptalenten langer behouden) dan heb je echt een bord voor je kop of zoek je naar excuusjes om het niet te hoeven uitvoeren.

Om even in te gaan op die vent:
"de clubs zullen zich ook realiseren dat de kans dat ze nú in de top negen eindigen veel groter is, dan wanneer ze samengaan met de andere competitie"

Oftewel, laten we de competitie zwak houden, als ik het goed begrijp.

"ga je de koek vergroten, dan heeft dat alleen maar zin als de grotere clubs net zoveel krijgen als nu. En de vraag is of dat wel gaat werken voor alle clubs"

Oftewel, we laten de grote clubs de grote clubs blijven door het kunstmatig in stand te houden en goed gevoerd beleid te straffen.

"in Nederland moeten spelers van buiten de Europese Unie anderhalf keer het gemiddelde salaris verdienen. Dan praat je over een bedrag van tussen de 450.000 en 500.000 euro. In België kunnen die spelers voor minder dan een ton aan de bak"

Natuurlijk moet je dat niet doen. Maar het is een kwestie van alles op elkaar afstemmen in de beide regeringen zodat het in beide landen hetzelfde is. Zal misschien niet in een dag gebeuren maar met wat lobbywerk moet je toch een heel eind kunnen komen.

"ook de prima kijkcijfers zijn een reden om de Nederlandse en Belgische competitie gewoon gescheiden te houden"

Volgens mij is het de eerste keer in jaren dat er ineens positief wordt gesproken over de kijkcijfers, kan me genoeg berichten herinneren waarin Eredivisie Live een ontzettende flop wordt genoemd. Voor zover ik weet wordt EL nog steeds kunstmatig in leven gehouden.

"zit de gemiddelde fan in Nederland te wachten op een bezoekje van Club Brugge in plaats van NAC Breda?"

Misschien niet in plaats van Nac, maar zeker wel in plaats van Excelsior, VVV of RKC Waalwijk.

“In Nederland blijft de kabel heel erg dominant en in België hebben ze nu een partij die het voetbal zo ongeveer gratis weggeeft: Belgacom. Wij hebben onze twijfels of dat wel werkt. We geloven meer in óns scenario op de lange termijn dan in dat van de Belgen."

Dan overleg je dat toch en overtuig je de Belgen van jouw gelijk dmv harde klinkende cijfers? Een competitie met louter NL en BE toppers en subtoppers zal sowieso meer kijkers trekken dan nu.

"in Turkije haalt men zo'n 250 miljoen euro op met de tv-rechten. Die halen, geloof ik, de helft van hun exploitatie uit het buitenland. Turken die in Duitsland, Nederland en andere landen wonen. Het aantal Nederlanders in het buitenland dat zou willen betalen, is marginaal."

Vergelijking die slaat als een lul op een drumstel en ook totaal niet relevant.

"in een slecht seizoen zouden de Nederlandse clubs mogelijk buiten de top drie eindigen en wordt het voetbal er voor de fans van Ajax, Feyenoord, Psv, FC Twente en AZ niet bepaald leuker op"

Tsja dat is topvoetbal he. You win some, you lose some. Feyenoord heeft de afgelopen zoveel jaar ook geen Europees voetbal gespeeld. Liverpool gaat het dit jaar ook niet halen waarschijnlijk, dat is voor hun fans ook niet leuk. Hoort erbij.

"denken we nou werkelijk dat wij dadelijk samen elf plekken gaan krijgen?”,
Nee tuurlijk niet maar gezamenlijk kunnen we misschien wel Frankrijk voorbij, of Portugal, voor een extra ticket.

"sponsoren zeggen denk ik niet ineens tegen zo'n club Oh, nu is de markt groot genoeg om jullie te sponsoren.”"

Dat is aan sponsoren om te bepalen, niet aan deze gozer. Je vergroot de markt wel van 16 naar 26 miljoen inwoners waardoor het voor grote bedrijven veel aantrekkelijker wordt om sponsor te worden.

"en een Beneliga 2 is totaal niet interessant. Ga eens naar een stadion in de Belgische eerste divisie. Je schrikt je het apezuur. Wat daar speelt, is minder dan onze Hoofdklasse.”

Nonsens. In Duitsland is het voetbal door goed beleid zo aantrekkelijk geworden dat ze zijn begonnen met een derde Bundesliga competitie. Wat daar speelt, is ook minder dan onze Hoofdklasse, maar voetbal is er toch voor de supporters?

"als je ze confronteert met de gevolgen voor de Uefa-ranglijst en andere elementen, dan zitten er enorm veel onzekerheden in een samengaan van de twee verschillende competities"

Natuurlijk zitten er veel onzekerheden in, maar als je het nou eens echt goed overleg gaat voeren tussen de twee bonden en landen, haal je die onzekerheden juist weg.

3 mei 2012 om 13:16

Deze post is misleidend en kan linea recta de prullenmand in. De verdeling is acht om acht clubs. Acht uit Nederland, en acht uit België. Jouw verdeling is dertien clubs uit Nederland om vijf uit België. Voor die vijf clubs extra hoeven wij echt niet de Eredivisie de nek voor om te draaien. De meeste clubs uit België zijn gewoon bagger. Zowel sportief, als financiëel en zullen geen enkele toegevoegde waarden hebben. De Eredivisie zal er over de breedte alleen maar minder aantrekkelijk op worden. Weg met dit stuitende idee, en vlug wat!

3 mei 2012 om 13:23

@ Martuh Dit wilde ik net zeggen, je was me voor Ik ben het met al je punten eens!

3 mei 2012 om 15:35

"denken we nou werkelijk dat wij dadelijk samen elf plekken gaan krijgen?”,
Nee tuurlijk niet maar gezamenlijk kunnen we misschien wel Frankrijk voorbij, of Portugal, voor een extra ticket.

Wat een kul argument.

Dus jippie we krijgen 1 extra ticket (wat nog valt te bezien) en we leveren er als Nederland 2 of 3 in. Tel uit je winst!!

Het niveau van de competitie zou ook omhoog gaan, de sterkste Belgische clubs zijn van het niveau Nederlandse subtopper en zouden dus komen in plaats van de clubs die nou beneden staan. Hierdoor word de competitie ook aantrekkelijker doordat het leuker is om te zien en spelers betere wedstrijden spelen en dus meer leren. Daardoor word de competitie ook aantrekkelijker voor buitenlanders, waardoor het makkelijker word om spelers aan te trekken en te behouden (ook Nederlandse) wat zowel sportieve als financiële voordelen heeft.

Het tweede niveau zou vanzelfsprekend ook een stuk sterker worden.

''ga eens naar een stadion in de Belgische eerste divisie. Je schrikt je het apezuur. Wat daar speelt, is minder dan onze Hoofdklasse.”
Hoe denigrerend kan je zijn ...

Trouwens is het TV contract in België veel interessanter en wordt er hier véél meer geld mee verdiend.

“In Nederland blijft de kabel heel erg dominant en in België hebben ze nu een partij die het voetbal zo ongeveer gratis weggeeft: Belgacom.

Belgacom geeft helemaal niks gratis weg. Belgacom TV is een betaalzender en moest het dit seizoen doen met de overschotjes (portugese competitie, oninteressante matchen van de Eerste Klasse), niemand ging daarvoor nog meer betalen dan het standaard abonnement.

TV contract België: 55,2 miljoen euro
TV contract Nederland: 35 miljoen euro

Met dat tv contract zou veel meer te verdienen zijn in Nederland...

Hoe dan ook: een Beneliga is niet echt doenbaar, maar een gezamenlijk bekertoernooi lijk mij interessanter.

"minder Europese plaatsen" is zowat van een non-argument.

Omdat de top in de Beneliga breder wordt zal de kwaliteit simpelweg stijgen, misschien wordt er dan eindelijk weer eens echt meegedaan zodra de Championsleague betreden wordt.

Feit is dat het zoniet verder kan gaan en Financial Fairplay zal hier maar bar weinig aan veranderen.

3 mei 2012 om 14:01

Klopt, je krijgt misschien meer plaatsen, maar die gaan dan niet naar Nederlandse ploegen, maar naar Belgische. Is dat leuk voor een supporter van AZ of Heerenveen?

3 mei 2012 om 15:42

Is het niet nog leuker voor een supporter van AZ of Heerenveen boven een club als Brugge of Standard te eindigen om daarna zelfverzekerder Europa in te gaan?

3 mei 2012 om 15:58

Ja of als 10e en helemaal geen europees voetbal te spelen...

3 mei 2012 om 16:08

We spelen toch nationaal om internationaal hoge ogen te gooien of niet? Dan moet de kwaliteit van de liga omhoog.

3 mei 2012 om 16:09

Daar profiteren vooral Psv, Ajax, Feyenoord van. Ploegen als AZ en Heerenveen vallen dan af en gaan dus helemaal niet omhoog. Spelers die graag Europees willen spelen kiezen dan niet meer voor die clubs, maar voor een Belgische.

3 mei 2012 om 16:17

Inderdaad, of een ander land.

Er zijn dan sowieso nog maar 9 nederlandse clubs waar talentvolle nederlandse voetballers in geinteresseerd zijn. Gevolg: Nog meer nederlandse talenten vroeg naar het buitenland.

Zo veel foute of zwakker argumenten in één artikel, dat is ook een kunst. Gelukkig zijn veel mensen op VZ slim genoeg om dat ook in te zien. Enkel hoop ik dat de hoge pieten niet zo dom zijn om in te gaan op de populistische zever die deze man hier verkondigt.

Wat betreft de juridische regelgeving is alles een kwestie van aanpassing. Als 27 Europese staten hun wetgeving kunnen aanpassen tot één Europese regelgeving (zogenaamde Acquis Communautaire), dan denk ik dat 2 buurlanden die niet zo verschillen hun regelgeving, hun verschillen over de fiscale wetgeving voor voetballers buiten de EU wel kunnen regelen.

Wat de financiële inkomsten betreft zijn de cijfers die hij noemt eerst en vooral volledig fout. Daarnaast is het koffiedik kijken wat de cijfers zullen worden indien er een Beneliga komt. Het enige wat we wél weten, is dat een stadion voor Ajax - Anderlecht sneller gevuld raakt dan voor Ajax - Zwolle. Daarbij zal de vraag voor het uitgeven van de wedstrijden veel groter worden, waardoor een forse stijging van de prijs van de Tv-gelden het logisch gevolg zou moeten zijn.

Wat de Europese tickets betreft zie ik het eerst en vooral nooit gebeuren dat geen enkele Nederlandse ploeg in de top 3 eindigt, laat staan de top 6. Stel dat dit binnen een paar jaar wel het geval zou zijn (wat ik door de structurele achterstand van de Belgische ploegen op de Nederlandse zeker niet zie gebeuren) zou dit de competitie enkel ten goede komen. Hoe hoger de concurrentie, hoe hoger het niveau.

Laten we beginnen met een Benebeker. Als dit succesvol is zal er misschien sneller over gesproken worden. Al denk ik dat het nog zal duren tot de Oost-europese landen ons volledig van de kaart hebben gespeeld voor we in actie zullen schieten.

Ok dus als iedereen een Beneliga competitie wilt moeten we er met zijn allen eerst voor zorgen dat deze knuppel eruit gebonjoured word?

Ik zou het zeker als een doel zien om deze competitie te gaan vormen en een plan gaan maken zodat beide competities synchroon lopen met elkaar qua regels ed zodat het wat makkelijker samen gevoegd kan worden.

Het lijkt mij geweldig iig. Je ziet het ook aan die laatste paar wedstrijden van Ajax. Die clubjes kwamen alleen maar naar de Arena om de schade zo beperkt mogelijk te maken en om er totaal geen voetbalavond van te maken. Nou leuk hoor. Knap gedaan. Bravo.

Die kerel ziet bijna alleen maar negatieve dingen.als de competitie uitbreidt dan moet dat die Belgische clubs ook inspireren om hun eigen clubs weer op te knappen?

Wat ik in alle reacties mis, en ook in voorgaande topics, is dit punt. Tuurlijk op korte termijn gaat het niveau duidelijk omhoog, je voegt de topteams bijelkaar. Alleen zonder kleintjes geen grote, en wat ik daar mee wil zeggen is dat na een jaar of 10, de supttopteams van nu onderin spelen. Het kan niet anders dan dat een AZ, vitesse, heerenveen of roda (bijvoorbeeld) tegen die tijd in het rechterrijtje speelt. Dus minder inkomsten, minder exposure, minder toeschouwers,, minder spelers Over het geheel genomen zal het niveau wel iets stijgen, maar op den duur heb je ook groten en kleintjes in een competitie als deze, en echt niet iedere week een topper.

3 mei 2012 om 12:36

Natuurlijk zullen sommige ploegen in de rechterkolom moeten eindigen. Maar dat betekent niet dat de stadions daarom leeg zullen lopen. De Uefa heeft een onderzoek gedaan naar de leefbaarheid van voetbal. Daaruit blijkt dat je gemiddeld X aantal inwoners nodig hebt om een competitie leefbaar te houden (ik dacht 25-30 miljoen, maar ben niet zeker). Duitsland is, als gezondste voetbalcompetitie, het voorbeeld. Het gemiddeld aantal supporters is daar het hoogste van alle competities, omdat in quasi alle wedstrijden het stadion goed gevuld geraakt.

Je kan je redenering trouwens ook anders maken. Wat zijn de effecten op lang termijn als we niets ondernemen? Als we kijken naar het budget van Ajax (60 miljoen euro) en dit vergelijken met de topploegen in de concurrerende landen wordt snel veel duidelijk:

Lyon (140 miljoen)
PSG (130 miljoen)
Marseille (85 miljoen)
Porto (80-90)
Zenit (100)
Cska (72)
Spartak (75)
...

Onze topploegen zullen niet verder kunnen strijden tegen de hoge salaris die een Franse, Portugese, Oekraïense of Italiaanse middenmoter kan bieden, waardoor onze competitie alleen maar zal verzwakken. Ook wat infrastructuur betreft zullen we niet de middelen hebben met ons lager budget, om hetzelfde te bieden aan onze jeugd dan in andere landen. Hetzelfde geldt voor beter scoutwerk, jeugdopleiding, ... .
Dat een begroting niet alles bepaalt, weet ik ook wel. Kijk maar naar Apoel. Maar op lang termijn zal dit ontegensprekelijk nefaste gevolgen hebben voor kleine competities als de onze.

Wat een schandalig artikel. Hoe kan iemand in die positie zo uitgaan van eigen meningen en veronderstellingen, zonder ook maar één minuut werkelijk aan onderzoek te besteden. Akkoord dat we niet van vandaag op morgen naar één competitie kunnen, maar wat houdt ons tegen om te onderzoeken hoe we bv. het juridisch en legaal kader kunnen aanpassen? Nee, deze kermisaap roept liever op voorhand dat het gewoon niet kan en daarmee uit. Wat een instelling... En ondertussen maar verder achteroplopen!

Het soort argumenten waar hij ook mee komt aanzetten... Aegon wil niet sponsoren in België, so what? Er zijn ongetwijfeld talloze grote sponsors te vinden die vandaag niet geïnteresseerd zijn in de markten België of Nederland apart, maar die waarschijnlijk heel wat anders zullen denken van een markt van meer dan 25 miljoen mensen.

Alle economische redenen die hij aanhaalt zijn makkelijk van tafel te vegen want ze slaan nergens op en zijn totaal niet onderbouwd. De bewering dat supporters niet op het bezoek van Club Brugge zitten te wachten vind ik bv. ook nogal aanmatigend. Hoe meent hij dat te weten? Is hij het al gaan vragen aan alle supporters? Een degelijk marktonderzoek laten uitvoeren zou ik zeggen, daarna mag je uitspraken gaan doen over dergelijke dingen! Tot zover: zwijgen en doen waarvoor je betaald wordt!

En dan zeg ik nog niks over het argument waarmee hij begint: "als we dan de beste vrouwen van Nederland en België tegen elkaar laten spelen, kan het vrouwenvoetbal zich sportief verbeteren. Als je praat over een Beneliga voor mannen, dan is daar totaal geen sprake van." Euh... Want? Het mannenvoetbal staat al op zo'n hoog niveau dat het zich niet meer kan verbeteren? Spelen tegen De Graafschap is beter dan spelen tegen Anderlecht?

En nog zo'n leuke: Belgacom geeft het voetbal bijna gratis weg. Als je zoooooo slecht geïnformeerd bent dat je dergelijke uitspraken doet, dan zwijg je gewoon beter. Wat een idioot.

Ik vind de argumenten bedroevend zwak.
Waar is de onderbouwing van de tv-gelden? Hij roept maar wat cijfers zonder een onderzoek hiernaar.
Zo kan ik ook mijn mening promoten naar andere.

En hoezo is er geen interesse voor Belgisch voetbal? Omdat het niet wordt uitgezonden?
Wij Nederlanders zien de Belgen gewoon als een minder volk, daarom kijkt niemand.
Ik kijk geregeld naar Sporza, zeker toen er Europees voetbal was voor de Belgen.
Die regelen dat veel beter dan Rtl7. Bij RTL krijg je 10seconde overzicht van AZ toen PSV speelde en de rest was reclame. Bij Sporza geven ze een uitgebreide samenvatting van Club toen Anderlecht speelde, dat is veel leuker dan die reclames

Een voorbeeld uit de praktijk, werden de samenvattingen op zondag niet veel leuker toen ze van RTL teruggingen naar Ned1? Het werd allemaal beter.

We moeten niet om de mening vragen van de alleen aan gelddenkende directeur, we moeten kijken naar wat de clubs willen in Nederland en Belgie. Deze man vreest alleen voor zijn baan en dure auto's. Niet om de kwaliteit van de sport.

3 mei 2012 om 13:13

Op sport 1 zijn Belgische wedstrijden. Blijkbaar stelt sport 1 niets voor en is er volgens deze man ook geen interesse naar Engels, Duits en Spaans voetbal. Ik kwam ook veel zwakke argumenten tegen, maar zie dat in de voorgaande reacties al een groot aantal genoemd is en heb geen zin om alles op te sommen.
En inderdaad, in het vorige artikel werd de directeur van de eredivisie gevraagd. Die verliest zijn baan natuurlijk bij een fusie, dus die kan onmogelijk voorstander zijn.

Misschien een idee om de beker samen te doen? Zo maak je het beker tournooi in een klap een stuk interessanter. Nu kampen club tot de halve finales met lege stadions. Daar zouden we dan ook mooi van af zijn

3 mei 2012 om 13:04

Soort van FA cup en een leageu cup zoals in Engeland!

Nederland haar beker (en JC schaal)
België haar beker (en equivalent van supercup/jc schaal)

Misschien winnaar beker vs winnaar beker als extra prijs?
Of winnaar competitie vs winnaar competitie die zich ''kampioen van de lage landen'' mag noemen?

Maar over de beneliga zelf, ik vind het jammer (ben zelf voor AZ) voor clubs als Rkc, Vvv, Nac, Roda en Heracles die dan verbannen worden naar een 2de divisie of zelfs een 3de als je alles gaat fuseren.... dat is een stuk traditie en historie wat je door de plee spoelt.

Die fans raak je dan ook kwijt van de kleine clubs... en ik denk dat de gemiddelde Nederlander liever tegen Nederlandse teams speelt dan tegen een of andere wallonische of vlaamse club... wordt er zelfs iig niet warm of koud van.

Heel andere cultuur en beleving daar... en het grote geld wordt er niet mee verdiend, dus dat is geen argument. Tenzij het TV geld 500% gaat stijgen maakt NL een kans op aanhaken europese top, maar dat doet het niet, dus kansloos.

Fairplay systeem is onze enige hoop! (aanpakken schulden van de knoflook landjes)

Dit is duidelijk belicht van de kant van de tegenstander.

1.er zal meer kijkgeld komen dan het nu simpel optellen van de twee landen bij elkaar, omdat er meer aantrekkelijkere wedstrijden komen en omdat het toch een grotere competitie wordt is er meer internationale aandacht dus ook veel meer reclame geld.

2. De toeschouwers zullen eerder naar een wedstrijd gaan omdat er ook meer rivaliteit is tussen Heerenveen- Anderlecht dan Heereveen - de graafschap, want het blijft toch een Nederlandse club tegen een buitenlandse club.

3. De zwakkere clubs zullen af vallen dus stijgt het niveau van de competitie dus wordt aantrekkelijker voor spelers om in die competitie te spelen.

4. Als het niveau omhoog gaat betekend ook dat er Europees meer te halen is.

Ik zie het graag gebeuren!!

van Raay zei dit al tien geleden

3 mei 2012 om 13:27

1. Aantrekkelijke wedstrijden is natuurlijk maar subjectief, de één vind wedstrijden van bv. Barcelona geweldig door hun manier van voetballen. Persoonlijk vind ik er geen hol aan. En internationale aandacht? Denk niet dat Engelsen en Duitsers warmlopen voor een potje tussen Genk & Utrecht ofzo.
2. Zie punt 1.
En daarbij ik als Feyenoord-fan hoop elk jaar de derby tegen Sparta te spelen en streekderby tegen Den Haag. Dit zijn wedstrijden die dan ook gaan verdwijnen. Ook wordt het voor uitsupporters niet makkelijker om mee te reizen. Een Luik - Groningen is een flink stukje rijden op een vrijdagavond..
3. Uiteindelijk kijken de meeste spelers toch meer naar geld dan sportieve aspecten helaas.
4. Het is niet gezegd dat het niveau omhoog gaat. En zoveel zal er nog steeds niet te halen in Europa. Daarvoor blijft het hopen op een keer een positieve uitschieter.

Persoonlijk zit ik in ieder geval totaal niet op een Beneliga te wachten.

3 mei 2012 om 15:56

Je argumenten zijn niet erg sterk.

1. Je verondersteld maar wat. Niemand kan garanderen dat samengaan met Belgie meer reclame of langdurige aandacht oplevert. Grote landen geven nu al ook niet veel om nederlandse en/of belgische clubs. Waarom wel als ze tegen elkaar spelen.

2. Er komen inderdaad leuke buitenlandse duels bij, maar je vergeet aan de andere kant dat er diverse derby's verdwijnen. Dus dit kun je wegstrepen.

3. Er vallen nu zwakkere clubs af, maar daardoor onstaan er weer nieuwe zwakkere clubs. Clubs die nu altijd veilig in de middenmoot spelen worden de nieuwe degradatiekandidaten. Degraderen betekent financiele zorgen dus nieuwe probleemclubs.

4. Het niveau gaat omhoog, maar ik betwijfel of dat zoveel is dat het gapende gat met de top van Europa nu opeens gedicht gaat worden. Landen als Engeland, Spanje, Italie en Duitsland zullen ook dan nog steeds meer te bieden hebben. Dus waar zit de winst?

Verder is er nog maar plek bij 9 clubs uit Nederland om als nederlandse voetballer op het hoogste niveau in eigen land te spelen. De kansen worden dus kleiner, dus verdwijnen talenten eerder naar het buitenland.

Een Beneliga zal de ondergang van het Nederlands voetbal betekenen.
1. Het bezoeken van uitwedstrijden wordt zo duur dat supporters niet naar België of Nederland kunnen reizen.
2. België heeft maar een beperkt aantal aansprekende clubs, nl Anderlecht, Brugge en Standard Luik. De rest is echt niet beter dan Heracles of Rkc. Sportief schiet je er dus niet zoveel mee op.
3. De Tv-gelden nemen helemaal niet toe. Het verhaal van de Knvb is volkomen juist.
4. Je moet als Nederland Europacupplaatsen inleveren. Dat betekent dus dat jonge spelers na een slecht sportief jaar geen ervaring kunnen opdoen.
5. Een topliga betekent de doodsteek voor alle clubs die daaronder zitten en niet mee mogen doen, bv een FC Utrecht. Die krijgen geen topclubs meer op bezoek en dan kun je de tent wel sluiten.
6. Een speler uit de Beneliga die naar de Bundesliga of Premier League kan, zal daar altijd de voorkeur aan geven. Het is dus niet zo dat je spelers langer aan je bindt.

Kortom: nooit aan beginnen. Koester de leuke, gekke Nederlandse competitie en besteedt nog meer aandacht aan de jeugdopleiding.

3 mei 2012 om 14:58


Snowfall@
Als mijn bedrijf (helaas niet groot genoeg) op de shirts zou staan heb ik er zeker meer voor over als er een benneliga is omdat er meer bereik is.
Ook de reclame op de tv tussen de wedstrijden door zal meer opbrengen (dus zal er ook meer betaald moeten worden door diegene die de rechten koopt).

Alle clubs niet goed genoeg zijn horen ze ook niet mee te doen als jij over de 100 meter 20 seconden doet ga je ook niet naar de olympische spelen.

luie spits@
Jouw naam zegt het al je bent te lui om van Groningen naar luik te rijden dus neem je de trein € 28,40 hi speed. In de grotere Europese landen is dit ook geen probleem en zijn er meer en wedstrijden die nog verder zijn .

Kortom we zijn het niet eens met elkaar, maar daar hoeven we gelukkig geen 8 weken voor in het Catshuis te zitten wij weten dat gelijk al !!!!!


3 mei 2012 om 22:16

Meer bereik? We hebben het hier over Vlaanderen. Een zeer kleine markt. Of je moet frietsaus verkopen.

4 mei 2012 om 01:37

@ snowfall
neem me maar niet kwalijk dat ik gereageerd heb, want jouw wijsheid is zeker grens over scheidend .
Dan moet Remia maar sponsor worden of misschien is het een idee als Jupiler bier wat in de voetbal gaat doen !!!

3 mei 2012 om 15:41

"het bezoeken van uitwedstrijden wordt zo duur dat supporters niet naar België of Nederland kunnen reizen." Daarmee begin jij je betoog? En dan verwacht je dat mensen je serieus nemen?? Ja, de reis van Nederland naar België is vele malen langer en duurder dan van Hamburg naar Munchen, of van Parijs naar Lyon, of van Manchester naar Londen, of van Milaan naar Napels enz. Waarschijnlijk nog gevaarlijker ook, met die grensovergang ertussen! Nee, je mag er niet aan denken om heel die afstand af te leggen en dan nog binnen het weekend terug thuis te raken ook. Elke keer een week vakantie nemen om er te raken, en dan weer een week om terug thuis te raken en te bekomen van de reis. En dan zwijg ik nog over die jetlag!

3 mei 2012 om 22:20

Stakkert. Jij begrijpt er helemaal niets van. Voor een Feyenoordsupporter die uit Groningen komt kost het veel meer geld om naar Brussel of Brugge te reizen. Dat jij veel poen hebt is leuk voor je. Maar met deze benzineprijzen, die alleen nog maar hoger worden, houdt de clubliefde ook een keer op.

4 mei 2012 om 11:23

Ow "stakkert", hoe leuk gevonden! Jammer dat het verkeerd geschreven is, maar ergens ook veelzeggend natuurlijk...

On-topic: Afstand kan toch nooit een argument zijn, kijk gewoon naar de landen en competities rondom ons! Rij samen met andere supporters, dan bespaar je toch.

Ach Eredivisie CV, moeten we die mensen nou echt serieus nemen die hun eigen product (eredivisielve) niet eens fatsoenlijk aan de man kunnen brengen met 0,0 innovatie?
Het enigste bedrijf ter wereld die een digitaal product de staat uitverkocht geeft en het enigste bedrijf in de wereld die toelaat dat hun product 20km verderop duurder is omdat de retailers er een paar euro zelf opdrukken.

Lachwekkend net als deze druif

Alleen fans van clubs die menen hier aan mee te kunnen doen vinden dit een goed plan. Totaal geen gevoel voor voetbal!!

Mooi stuk, als ik het zo begrijp is een Beneliga heel goed voor zowel België en Nederland. Kom maar op dan met Ajax-oh Leuven!!!

Ik ben benieuwd hoe het supportershart had gesproken toen Feijenoord vorig jaar in het rechterrijtje stond. Stel je voert het in gaan we dan naar begrotingen kijken? Stel, AZ en Heereveen hebben naar jaren goed beleid een minder jaar en worden 10e en 11e. Gaan die dan naar de 2e Beneliga?

Als je voor de Beneliga bent, heb je ook geen gevoel voor je land. Kan mij het verotten dat een Anderlecht dan een keer wel mee kan in de CL.

Denk trouwens ook maar niet ik fan van een Nederlandse Beneliga word, ik zou deze competie als kijker de rug toekeren.

Trouwens als we nu ook een Belgisch/nederlands elftal naar toernooien gaan sturen. Hebben de goede achterhoede van Belgie en de Aanvallers van Nederland. Misschien als we met Engeland samen gaan hebben we ook box-to-box middenvelders?

Dan weten we tenminste zeker dat de kans groter is dat we een Ek/wk/olympische spelen winnen. Ohja en natuurlijk meer kijkers en meer sponsor voor de voetbalbond Fknba.

3 mei 2012 om 14:28

Het plan was om het gemiddelde over 5 jaar te nemen, dus zou een incidenteel succes er niet voor zorgen dat je er ineens bij zit en andersom.maakt het wat uit of het België is dan? Is maar een paar kilometer verder en ze spreken er dezelfde taal. Nu kijk ik niet naar een Anderlecht, maar als ze in de competitie zitten die ik volg, dan zeker wel.

Er zijn zoveel clubs in de Eredivisie die het bijna niet kunnen rooien en alleen maar aan het lenen zijn en vaak genoeg op de rand van failissement hebben gestaan dat het juist voor die clubs beter zou zijn om een toontje lager te gaan zingen op semipro niveau.

Ajax, Feyenoord, AZ, Psv, Twente, Heerenveen, Vitesse, Groningen, Rodajc, Utrecht lijken mij de Nlse clubs historisch gezien.

Anderlecht, Standard, Genk, Gent, Brugge, en nog 3.

Maar goed stel dat het er echt van komt dan zal ik er echt niet heel koud een keuze worden gemaakt. De clubs zullen dan 2 jaar de tijd krijgen om zo hoog mogelijk te eindigen in hun eigen competitie om daarna een verdeling te maken.

3 mei 2012 om 15:23

Toch raar dat je nu net in je rijtje minimaal 3 clubs noemt die bijna failliet waren....

Die moeten dus volgens jou op semiprof niveau verder en dan noem je ze daarna de nl clubs.

Feit is gewoon dat degene die de benelux divisie niet halen en/of degraderen een groot probleem hebben. De televisiegelden in de 2e divisie zullen natuurlijk in verhouding niets voorstellen dus clubs uit het huidige rechterrijtje zullen moeite hebben om te blijven bestaan. Dan heb ik het nog niet eens over de huidige jupiler clubs die dan 3e divisie worden.
Dus je maakt er meer mee kapot dan dat je er winst mee behaald.

3 mei 2012 om 16:51

Ik heb echt nul komma nul medelijden met clubs als Rkc, Excelsior, Vvv, de Graafschap. Voor mijn part zetten ze gewoon een competitie op zonder die clubs plus de 8 sterkste clubs van Belgie. Speel je een seizoen met 22 ploegen. 2 zwakste vallen af. Volgende seizoen met 20 ploegen waar ook de 2 zwakste vanaf vallen.

Wat kan mij het nou schelen dat dat soort clubjes in de problemen komen. Dat komen ze zowiezo al omdat velen boven hun stand leven.

Je verliest echt niets hoor als Excelsior en RKC enzo niet meer op het hoogste plan voetballen.

3 mei 2012 om 17:06

Echte voetballiefhebber hoor ik al.

Als het aan jou ligt spelen we in nederland dus met een stuk of 12 clubs een competitie. Leuk!!... not.

3 mei 2012 om 19:57

Waarom niet gewoon verder gaan met 20 ploegen?
Meer wedstrijden betekend ook meer inkomsten. In Spanje en Engeland wordt ook gewoon met 20 ploegen gespeeld.

22 kan zelfs gewoon (in de championship in England wordt met 24 ploegen competitie gespeeld)

De competitie wordt aantrekkelijker voor de kijker. Wie zet nou vrijdagavond de tv aan voor excelsior-vvv met alle respect. Daarnaast wordt het interessanter voor sponsoren om in te stappen. Meer kijkers, meer sponsoren, een echte win-win-situatie.

3 mei 2012 om 14:53

En voor Kortrijk-utrecht blijf je wél thuis?

3 mei 2012 om 15:44

Inderdaad voor 9 clubs meer kijkers, meer sponsoren. Voor de overige 27 minder.
Wat nou win-win.

Leuk dat er over nagedacht wordt maar die Beneliga komt er hooguit op termijn uit pure noodzaak. Voorlopig is de eredivisie nog levensvatbaar. Bij een samenvoeging zijn er veel praktische problemen op te lossen. Meestal lukt dat pas onder grote druk. Bovendien zal per saldo het aantal europese tickets afnemen wat geen aantrekkelijk vooruitzicht is.

Ik snap sowieso niet waarom wij graag willen concureren met de toplanden op competitie gebied. We gaan ook niet proberen om ons leger op het niveau van de VS te krijgen of om onze export op het niveau van China te krijgen. Je moet je niet proberen te spiegelen aan landen met extreem veel meer mogelijkheden. Wij doen het als Nederland extreem goed met de middeleen die we hebben. We hebben 1 van de leukste competities in de wereld. Alle stadions zitten vol. Europees doen we het helemaal niet verkeerd en met de financial fair play zijn er nog meer mogelijkheden. het enige waar wij nederlanders naar moeten kijken is hoe we het beste uit onszelf halen. En die Belgen, Engelsen, Duitsers , Italianen etc kunnen het verder lekker zelf allemaal uitzoeken. Hebben wij niets mee te maken. Relatief zijn wij sowieso 3 klassen beter dan al die landen bij elkaar.

3 mei 2012 om 20:52

Compliment, dat is natuurlijk de essentie. De denkfout dat we moeten concurerern met toplanden.

Ik was ook altijd pro beneliga ,maar wordt toch lastig , denk toch dat de oplossing finalcial fair play
en de regel 6+5 het voetbal weer normaal gezond kunnen maken.

Alleen in de hoogste divisie zou het dan moeten gaan , en dan de 1ste divisie in nederland en belgie de nummers 1 automatisch laten promoveren.
De nummer 16 uit de hoogste divisie nacompetitie laten spelen.

Met de volgdende teams zou ik spelen:
Ajax
Feyenoord
Psv
Az
SC Heerenveen
Twente
Groningen
Vitesse
FC Utrecht
Nac

Anderlecht
Rc genk
Standaard luik
Club brugge
kv mechelen
AA gent
lierse sk
Germinal beerschot

3 mei 2012 om 15:26

Volgens mij zullen beide landen niet akkoord gaan met een niet land gerichte degradatie.

Dat zou kunnen inhouden dat er bv over een jaar of 10 alleen nog maar Nederlandse (of Belgische) clubs in de hoogste divisie spelen. Op 1 na dan.

3 mei 2012 om 17:03

En daarom is dus de hele Beneliga een schijnvertoning en gaat het mank als een volwaardige competitie. Het idee is eigenlijk al te belachelijk voor worden. Stel je een situatie voor waarbij de minst presterende Nederlandse club achtste word en alsnog degradeerd, ondanks het feit er nog acht clubs onderzitten. Wie wil er nu naar zo'n schijncompetitie kijken. ik snap het niet...

Wel mooi om te zien hoe iedereen hier met cijfers loopt te strooien en Stel situaties en aannames maakt omtrent een Beneliga... Ik denk voordat we ook maar kunnen stellen of zeggen of het concept wel of niet ZOU werken er eerst maar eens een fatsoenlijk marktonderzoek gedaan moet worden door een neutrale instantie.

hij heeft deels gelijk , onze stadions zijn bouwvallen en wie er probeert iets aan te doen staan in de kou want het duurt gemiddeld 10 tot 12 jaar eer je door onze papiermolen geraakt en wie heeft daar zin in ?
kijk naar mijn eigen club brugge ....alles was rond wat betreft het financiële plaatje en dan kom daar zo'n actie groepje van 10 man sterk een stokje tussen steken want het zou hun zondagsrust verstoren en dat kunnen ze niet hebben .....het begon in 2005 en we zijn ondertussen al 2012 en nog altijd weten we niks ....we weten zelfs nog de locatie niet verre van dat we er ooit gaan inspelen .....arm belgië
ik geef rutten gelijk op het vlak dat jullie aardig gaan verschieten .....
waarom lopen onze beste spelers weg ?? je gaat er hier niet op vooruit geloof me ....de stadions zijn lelijk en nodigen niet uit tot ambiance

Er is nog een belangrijk argument vergeten.

Hoe gaat de degradatie in zijn werk?

Zeg je bv de nr 17 en 18 degraderen? En de kampioenen 2e divisie uit beide landen promoveren?
Dat zou kunnen inhouden dat je binnen 10 jaar met een divisie met alleen maar nederlandse of alleen maar belgische clubs komt te zitten. Dat lijkt mij niet de bedoeling en dan komen er zeker problemen met sponsoren en tv gelden.

Of zeg je de slechtste club uit Nederland en de slechtste uit Belgie degraderen? Dat zou kunnen inhouden dat in het uiterste geval zelfs de nr9 kan degraderen en houdt ook in dat clubs als Vitesse/roda/nac/utrecht etc dus nu jaarlijks degradatievoetbal spelen.

Ben benieuwd hoe anderen dit zien.

3 mei 2012 om 17:02

Het scenario waar over gesproken is zou zijn: Beginnen met 20 clubs (11 nederlandse, 9 Belgische)

Er zijn drie degradanten zoals in de PL.

Er promoveert sowieso een Belgische en Nederlandse ploeg en derde ploeg die promoveert is afhankelijk van de gedegradeerde. Indien er dus 2 Belgische ploegen degraderen dan mogen er 2belgische stijgen, indien er 2 Nederlandse degraderen mogen 2 NL ploegen stijgen.

Zo zou de verhouding bijna altijd ongeveer gelijk blijven of er moeten plots al drie ploegen van 1 land degraderen.

Behoorlijk goed over nagedacht vind ik.

3 mei 2012 om 17:19

Op basis van ranglijst dus, wat inhoudt dat mochten de clubs van 1 land sterker blijken te zijn dan dat van het andere land er binnen bv 10 jaar er een scheve verhouding kan gaan ontstaan. Dan heb je opeens bv 15 nederlandse en 5 belgische clubs over.

Verder zorgt het voor heel veel onzekerheid bij de clubs die kunnen promoveren, aangezien die pas na afloop van de competitie duidelijkheid krijgen of ze mogen promoveren.

Ook krijg je problemen bij degradatie, want er kunnen dus 0,1,2 of 3 clubs uit 1 land degraderen. Hoe pas je die een niveau lager in? Degraderen er daar opeens dan ook 0,1,2 of 3? Lastig.

3 mei 2012 om 22:47

Bwaah ook niet compleet waar, de kampioenen weten al zeker dat ze promoveren he. De tweedes kunnen eventueel promoveren, das dan voor hen een extraatje.

En de verhouding zal realistisch gezien bijna altijd 2 clubs uit 1 land en 1 club uit een ander land. indien er toch echt 3 zijn dan kan de verhouding langzaam scheef gaan lopen, maar die kans lijkt mij op langere termijn klein. Niet onmogelijk, maar daar zullen ook wel oplossingen voor zijn.

Ik denk om eerlijk te zijn dat als de Nederlandse ploegen samen worden gezet met de belgische dat de belgen dan helemaal kunnen fluiten naar europees voetbal , Nederlandse ploegen zijn veel te sterk voor de belgen. Ik zou het gewoon zo laten

Ik denk dat in dit artikel veel drogredenering wordt toegepast.

Waar het op neerkomt is de fusie van Nederlands en Belgisch voetbal. We moeten alle argumenten dus beschouwen in het kader van zo'n fusie. De Belgische competitie en bijbehorende ploegen worden als het ware ook 'van ons'. Je moet dan de landsgrenzen wegdenken en Bene beschouwen als één groot land. In dit artikel wordt geargumenteerd dat 'wij' straks onze Europese tickets met 'hen' zouden moeten verdelen, en dat 'wij' niet staan te wachten op 'hun' wedstrijden.

De eerste generatie zal deze onwennige houding hebben ten opzichte van een Beneliga. Maar volgende generatie voetbalfans die opgroeit in zo'n situatie, zal niet beter weten. De reden dat 'wij' momenteel geen interesse hebben in het Belgisch voetbal is omdat het is afgescheiden van het Nederlands voetbal. De interesse zal uiteraard stijgen wanneer Nederlandse ploegen het wekelijks opnemen tegen de Belgische.

Qua tv-gelden wordt er ook vreemd geredeneerd; namelijk dat de inkomsten zouden kunnen stijgen van 50 naar 75 miljoen. Deze beredenering betekent dus dat de Belgen 25 miljoen uit zouden geven aan het kijken naar Nederlands voetbal. We weten dat België momenteel een groter budget voor tv-gelden heeft. Ik weet het precieze aantal niet, dus laten we arbitrair zeggen 75 miljoen. Als we de twee groepen bij elkaar nemen en we maken geen drastische veranderingen aan de abonnementen, is er dus potentieel 50+75 = 125 miljoen aan tv-inkomsten te besteden. De Belgische competitie is gemiddeld zwakker en de grotere clubs zijn de Nederlandse, dus we mogen er van uit gaan dat de Nederlandse ploegen gemiddeld meer dan 50% aan inkomstgelden zullen opstrijken (wegens betere sportieve prestaties en grotere aanhang). Kort gezegd: de Belgen brengen méér tv-inkomsten in het laatje, en zullen er denk ik juist mínder van terug zien. De Nederlandse ploegen gaan er dus wel degelijk op vooruit.

Er is pas draagvlak voor een Beneliga als we de grenzen tussen beide landen op meer dan sportief gebied kunnen vervagen. Het publiek zal dus interesse moeten ontwikkelen in België en haar voetbal, sponsoren zouden hun afzetgebied uit moeten weiden naar België en er zouden gezamenlijke afspraken moeten komen over financiën, organisatie, beveiliging, etcetera.

Ik zou een Beneliga wel aanmoedigen, maar ik ben dan ook zelf een voorstander van een fusie tussen België/vlaanderen met Nederland. Ik denk dat dit politiek, economisch en cultureel op lange termijn (20 jaar) veel zal opleveren.

Dit is toch puur en alleen maar het negatieve er van naar buiten brengen. Gewoon een pleidooi om te laten zien dat deze meneer er tegen is. Het zou misschien wel eens goed zijn voor 2 landen die totaal geen voetbalimago meer hebben in europa om eens een leuk concept te bedenken om dit weer te verbeteren. Een leuk scenario zou kunnen zijn elk gewoon hun eigen competitie spelen met aan het eind een gemengde play-off te laten spelen. Dan heb je een soort voorronde EL of CL tussen 2 landen die erg spannend kan zijn aangezien je niet precies van je tegenstander weet hoe goed of slecht deze is. Een hele competitie tussen 2 landen is organisatorisch vrijwel onmogelijk denk ik. Dus ze moeten het kleiner aanpakken. Het is maar een idee.

Waarom moeten wij met Belgie samen een competitie opzetten, nergens voor nodig, onintressant. Portugal gaat toch ook niet samen met Spanje, terwijl Portugal maar 10 milioen inwoners heeft. Oostenrijk gaat toch ook niet samen met Zwitserland, en Engeland zit niet te wachten op Schotland. Zo zit ik ook niet te wachten op een degradatie duel Utrecht-zulte Waregem, wat moet ik daar in godsnaam mee.

Ik heb het al eerder gezegd. De keuze is topsport vs breedtesport c.q. lokaal amusement. Ik ben voorstander van de topsportbenadering. Dat betekent dat sommige clubs meer zullen profiteren dan anderen en waarschijnlijk zullen er een aantal clubs op achteruit gaan.
In Nederland hebben we de neiging de grijze middenmoot als norm te verklaren. Een voorbeeld: Het presteren van een arts wordt in Nederland juridisch beoordeeld als wat een gemiddelde arts dient te doen voor een goede prestatie. In Duitsland is de norm een goede arts ipv een gemiddelde arts.
De grijze middenmoot zal mij een worst wezen. Ik ben Ajacied, en zie het liefst een zo sterk mogelijk Psv, Feyenoord, Vitesse en Twente uit Nederland, en Anderlecht, Club Brugge, Racing Genk en Standard uit Belgie, die het mijn favoriete club Ajax zo moeilijk mogelijk kunnen maken, zodat zodra Ajax kampioen wordt het geen kampioen van de armoede is, maar een echte kampioen.
Spelers zullen minder snel huilen dat ze uitgeleerd zijn in Nederland.

Dit zijn wel allemaal punten op een zeer negatieve toon naar buiten gebracht.
Zal het niet zo zijn dat de Non-eu spelers regeling gewoon gelijk getrokken gaat worden naar of de Belgische maatstaven of de Nederlandse maatstaven of één ertussen in?
Lijkt me niet dat die voor beide landen anders zullen blijven.

Ook kijkcijfers zouden wel eens omhoog kunnen gaan want een duel tussen Ajax-psv zal niet meer bekeken gaan worden (al denk ik dat dan ook wel omdat de Belgische kijkers dan ook ineens intresse zullen hebben) maar de nummer 16 tegen de nummer 18 is dan na het samengaan van een hoger niveau dan het huidige niveau in Nederland en Belgie. Dus zelfs de kijkcijfers zullen echt wel omhoog gaan. Daarbij heb je ook nog eens dat je een betere competitie krijgt met nog meer spanning en titelkandidaten wat in Europa ook nog wel kijkers gaat trekken.

En de Europese tickets wat ik al eerder gaf zal in het begin misschien wat minder zijn maar dat zal met de tijd moeten groeien. Wanneer je gewoon 2CL teams mag afvaardigen of 1 zeker en 2 voorrondes mag spelen is gewoon prima. Vervolgens 4 clubs de Europa league insturen zou betekenen dat je 6/7 clubs in Europa hebt, is toch prima?

Sponsering lijkt me juist wel intressanter want er zijn genoeg sponseringen door grote bedrijven die nu ook naamsbekendheid in Belgie gaan krijgen en toch weer extra kijkers trekken. Al blijf je natuurlijk bij de kleinere clubs meer bij de lokale sponsering. Maar ook hier zal zijn omdat de competitie intressanter en sterker wordt is het aantrekkelijker om een sponsering aan te gaan.

Ik denk dat het gewoon een geval is hoe je er zelf tegenover staat en hoe je aan de hand van die gedachte de punten opsomt. Ik denk wanneer je een competitie maakt van 18 clubs 10 uit NL en 8 uit BE en de rest in een soort Eerste divisie stopt, en de huidige Eerste divisies uit beide landen gewoon gescheiden houd. Dan kan je in de nieuw onstane Eerste divisie 2 teams laten degraderen daarvoor komt er 1 uit Nederland en 1 uit Belgie voor terug. Dan hou je de reiskosten enz laag voor de huidige jupiler clubs die toch nog niet veel geld te besteden hebben, en je hebt er een nieuwe eerste divisie bij met een hoger niveau dan de huidige eerste divisie. Ik denk dat je hiermee gewoon een prima competitie kan opstarten waarmee je zeker op den duur zou kunnen concurreren met de Franse/italiaanse competitie en dat lijkt me dan een meer dan prima competitie.

En zo is het met dit verhaal snap iedereen ook wel gelijk de stand van zaken en dat een Beneliga totaal niet realistisch is. Ik denk ook dat voor clubs in de onderste 8 plaatsen in Nederland die zich net bovenwater kunnen houden door een degradatie in de benaliga gelijk de nekschot krijgen.

Hier boven zie ik reacties over ideeen om de knvb beker af te schaffen en de Benebeker te beginnen dit lijkt me echt een heel mooi idee want het enige stukje in het artikel waar ik het niet mee eens is waar hij vraagt wie er nauw zit te wachten op een wedstrijdje tegen club Brugge ik wel hoor.

Aan de enen kant een competitie met clubs Als Feyenoord, Az, Ajax, Psv, Twente, Anderlecht, Brugge, Luik heeft wel veel aanzien omdat dit toch naar mijn idee grote clubs zijn. Maar voor de rest schiet je er niks mee op.

Misschien dan nog een ideetje van mij kant waar ik wel benieuwt over ben hoe anderen daar over denken. Stel je houd de Knvb beker en dat daar de Benebeker bij komt maar dat de knvb beker voor jeugdspelers en reserves dan geef je de jeugdspeler extra kans om zich te bewijzen en dan kunnen de 1e elftallen strijden om de Benebeker.

Voorbeeld Lamprou, Nelom, Huijgevoorts, Kongolo, Leerdam, Goosens, Vilhena, Mokotjo, Manu, Achabar, Isoufi
Voorbeeld : Cilissen, Koppers, Blind, van Rhijn, Ligeon, Rits, Serero, Kip, Lukoki, Fischer, Ebecilio
Dan heb ik Feyenoord tegen Ajax als voorbeeld gekozen.

Deze spelers spelen extra veel belangrijke wedstrijden op een hoger niveau kunnen zich beter bewijzen en zullen misschien ook door zo'n ontwikkeling minder snel voor een buitelandse club kiezen. Sterker nog stel dat het helemaal inslaat dat een jeugdspeler van bijvoorbeeld Brazilie puur om deze ontwikkeling eerder voor een Nederlandse club zou kiezen omdat de jeugdopleidingen zijn goed in Nederland, Vervolgens als je dicht tegen het eerste elftal aan zit dat je je kan verbeteren en laten zien in de knvb beker om vervolgens eredivsie voetbal te spelen en in de Benebeker kan spelen tegen clubs als Anderlecht, Luik, Brugge, Gent en Genk. Misschien ben ik wel weer aan het dagdromen maar dit klinkt mij wel ok en Financieel verantwoordelijk.

Zo'n Be-ne-liga hoeft er voor mij echt niet te komen hoor. Het zou schandalig zijn om sommige clubs uit zowel Nederland als België buiten de boot te laten vallen, op welke voorwaarden kan een club zijn intreden doen dan? Is dat op basis van begrotingen? Dat zou schandalig zijn, een club als RKC heeft een heel lage begroting, maar doet het beter dan veel clubs met een hogere begroting... Dit zou dus betekenen dat er een Jupiler League zal ontstaan met 35 clubs? Of zal er dan een Jupiler League 2 of een Topklasse 2 komen? Houdt het maar lekker zoals het is, ik heb geen trek in busreisjes naar Genk of iets dergelijks. Onze competitie heeft zo zijn voordelen, maar ook zijn nadelen. We zullen er mee moeten leven, en dat gaat prima volgens mij. Voor mij is er geen enkele reden om van competitie te veranderen.

zozo, wat een verhaal...ik was eerst echt voorstander van de Bene liga, omdat ik werkelijk dacht dat er financieel veel uit te halen was. Maar na het lezen van dit verhaal ben ik toch wel 180 graden gedraaid qau mening. Laat maar zitten die Bene liga...

Gewoon lekker onze eigen eredivisie houden , Altijd feest.

ik geloof zelfs dat ze in turkije 300 miljoen aan tv rechten betalen... maar wat heb je der aan als die zender de bond kan bespelen zogelijk zij willen? en de bond zo corrupt is als iets ?!

nou ik ben voorstander van een beneliga, lekker veel topmatchen. maar ben ook maar een neutrale suppoter.
kan me wel voorstelle dat vele het niet willen. bijvoorbeeld een ploeg als anderlecht die in belgie de absolute top is en zeker om de 2, 3 jaar wel eens kampioen wordt. met een beneliga zie ik da hun echt nie doen.

Ik ben van mening dat er in de Nederlandse competitie teveel clubs meedoen. Al deze clubs zwemmen in een betrekkelijk kleine vijver, waarin een beperkte hoeveelheid geld uit sponsering voorkomt.

Clubs moeten nu eens na gaan denken en besluiten te fuseren. Sparta, Excelsior, Dordrecht, Feyenoord. Maak daar lekker 1 club van. Nostalgie en verleden levert geen geld op. Er zijn simpelweg te veel clubs in een te grootte competitie.

De competitie an sich zal al verkleint kunnen worden naar 16 of misschien wel 14 clubs. Het bestaansrecht van een Excelsior, Graafschap, VVV in de eredivisie heb ik nog niet kunnen vinden.

My 2 cents

Het idee van een Beneliga competitie is alleen maar ontstaan omdat Nederlandse topclubs het gat met de Europese top steeds groter ziet worden.
Ik ben voorstander van andere middelen om het gat te verkleinen. In plaats van dit onhaalbare niet rendabele idee is het beter dat er regels worden doorgevoerd om kleine topclubs een kans te geven.
De Knvb moet lobbyen voor strengere regels bij de Uefa zoals:

jeugdspelers die je contracten kan geven met een minimale transfersom
de 6+5 regel
Financiel Fair Play

Laten wij onze eigen eredivisie meer houden.

De dollars van Jordania zorgen er wel voor dat de Nederlandse topploegen straks concurrentie hebben. Als je steeds zeker weet dat je bij de eerste drie eindigt ben je minder gemotiveerd, dan wanneer je concurrentie hebt. Dat geldt individueel zoals bij een spits, maar ook voor topploegen.

En nu Feyenoord weer op de weg terug is en AZ ook financieel weer alles op orde heeft, hebben we een aardig goeie en brede top.

Het zal niet zo snel gebeuren dat we er europese tickets bij krijgen, maar we mogen ook gewoon blij zijn met het aantal tickets dat we nu hebben. Het is mooi dat de nederlandse talenten van minstens vijf clubs zich kunnen meten met europese tegenstanders. Dat is goed voor het Nederlands elftal en goed voor hun ontwikkeling.
Clubs kunnen dan misschien niet meer aanhaken bij de europese top. Maar op deze manier kunnen spelers toch nog de stap maken richting de absolute top. En dat is ook wat waard.

In dit stuk staat dat er geen belangstelling is voor Belgisch voetbal in Nederland.
Wel andersom denk ik ook niet zo erg hoor (voor mij niet omdat ik Alle competities volg), maar het merendeel van mijn vrieden die alles minder uitgebreid volgen laten toch altijd de Eredivisie links liggen hoor!

3 mei 2012 om 19:43

Logisch ook, de meeste mensen die buitenlands voetbal volgen, volgen de grote landen zoals Spanje, Engeland en Duitsland. Belgen (en dan vooral Franstaligen) volgen wellicht ook de Franse Ligue 1. Er zal weinig aandacht zijn voor de "kleine buren" (klein vergeleken met de net genoemde landen uiteraard).

Ik woon in Engeland en hier worden de Spaanse en Duitse competities beter gevolgd en zijn meer live op TV dan de Schotse competitie, dat is natuurlijk vergelijkbaar.

Waar praten we eigenlijk over, wij hebben in Nederland de laatste jaren de spannendste competitie van Europa zowel als het gaat om de bovenste plaatse als om de dergradatieplaatsen. De kampioen is pas definitief op 1 speelronde voor het einde. Om plaats 2 strijden nog 3 teams en vervolgens om de plaatsen 3 en 4 strijden ook nog eens 5 teams. Directe degradatie wordt pas op de laatste speeldag beslist en voor de Play-offs voor een EL ticket is de strijd ook nog niet beslist.
Kortom, we hebben misschien niet de beste competitie van Europa, maar wel de spannendste.
Hulde hiervoor aan alle 18 clubs. ik heb via eredivisie live veel wedstrijden bekeken van diverse clubs en veel genoten. Laten we het gewoon zo houden als het nu is, het was toch weer een pracht seizoen!!

Gelukkig maar, ik zit niet te wachten op de Beneliga. De laatste jaren is de Eredivisie sportief gezien een van de competitiefste van Europa. Daarnaast beginnen de Nederlandse clubs de laatste jaren gelukkig steeds verstandiger beleid te voeren. Veel Eredivisieclubs hebben ook een modern stadion, voetballen op een positieve manier en passen vaak jeugd in.

Daartegenover staat de Belgische ploegen, waarvan er slechts vier interessante ploegen zijn; Anderlecht, Club Brugge, Standard en Genk. De rest stelt helemaal niets voor. Daarnaast zijn de stadions zwaar verouderd en trekt een topclub uit de Eerste divisie soms nog meer publiek dan een middenmoter in de belgische eerste klasse. Veel ploegen spelen fysiek vechtvoetbal met derderangs buitenlanders itt veel Nederlandse ploegen die met jonge talenten werkt en positiespel spelen. In belgie zijn buitenlanders goedkoper te halen dus je ziet daar allemaal derderangs afrikanen en balkanboys. De Eredivisie heeft ook een betere naam doordat ploegen als Ajax, PSV en Feyenoord een groot verleden hebben en ook recent nog hebben gepresteerd.

Dus nee, doe maar geen Beneliga.

Ze willen gewoon meer geld. Terwijl we moeten besparen. Wat een hypocritie schuilt er in de zakenwereld.

Nee dank u, die beneliga mogen ze in de vuilbak smijten. Heb mijn
Research gedaan en het stinkt naar de pest.

Ik ben het er helemaal mee eens. Histories gezien ook zonde vooral voor clubs als sparta, nec die een rijke historie hebben en door zo bene liga bijna onmogelijk op hoogste niveau komen.

Interessante kop 'mensen die roepen om de Beneliga moeten de rekensom eens maken'

Nergens uit dit stuk blijkt dat hij die rekensom beter heeft gemaakt dan anderen die dat deden..

Voetbal is amusement, de Beneliga betekent gewoon dat er meer topwedstrijden komen! Ik geloof dat daar de meeste supporters, kijkcijfers en sponsoren warm voor lopen..!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren