Kampioen FC Zwolle onderuit, strijd om play-offs helemaal open

De kersverse kampioen FC Zwolle is vrijdagavond tegen een nederlaag aangelopen. Willem II was in eigen huis met 3-1 te sterk en staat met nog één duel op de rol op de felbegeerde vijfde plaats. Daarmee stromen de Tilburgers in de tweede play-offronde in en ontlopen zij daardoor in eerste instantie een Eredivisionist. Helmond Sport slaat door het punt bij SC Veendam (1-1) sowieso de eerste ronde over. De strijd om de plekken acht en negen ligt nog helemaal open.

/

Willem II - FC Zwolle 3-1
FC Zwolle zat mogelijk nog in een hosannastemming, want de ploeg van Art Langeler begon bar in Tilburg. Donny de Groot knikte na tien minuten de openingstreffer binnen, na een voorzet van Danny Guijt. De thuisclub was sterker en claimde, vergeefs, twee strafschoppen. Virgil Misidjan maakte na een kwart wedstrijd spelen de 2-0 na een uitglijder van Bart van Hintum. In de tweede helft liet De Groot na het karwei af te maken en Jesper Drost bracht de spanning terug in de wedstrijd. Verder dan een kopbal op de lat van Ruud ter Heide kwam de kampioen niet meer; Arjan Swinkels maakte er drie minuten voor tijd nog 3-1 van.

/

Sparta Rotterdam - AGOVV Apeldoorn 4-1
Sparta Rotterdam was al verzekerd van de tweede play-offronde, maar wil het seizoen in stijl afsluiten. Marten de Roon werkte daar met zijn derde rode kaart van dit seizoen niet aan mee, maar AGOVV Apeldoorn kon tegen tien Kasteelheren geen vuist maken. Vojtech Schulmeister tikte de Gelderse laagvlieger nog wel op voorsprong, maar Jeroen Veldmate maakte één minuut later (’22) al gelijk: 1-1. Iliass Bel Hassani ontpopte zich tot de man van de wedstrijd door in de tweede helft tweemaal te scoren. Jeremy Bokila zette tien minuten voor tijd de eindstand op het bord met een harde pegel: 4-1.

/

FC Eindhoven - Fortuna Sittard 4-3
Net als Sparta hoeft ook FC Eindhoven zich geen zorgen meer te maken om het bereiken van de play-offs. De hoogvlieger maakte er met Fortuna Sittard een waar doelpuntenfestijn van. Na vijf minuten schoot Serhat Koç een makkelijk gegeven penalty binnen, maar Danny Schreurs pegelde de Limburgse bezoekers, die slechts één keer uit de laatste twaalf duels (!) verloren, na tien minuten voor rust langszij: 1-1. Jasper Waalkens (’37 en ’45) en Jelle van Kruijsen (’50) leken het duel op slot te gooien, maar Rowin van Zaanen maakte de 4-2 en tien minuten voor tijd kopte Rick Geenen de aansluitingstreffer binnen. Verder kwam Fortuna, dat nog meedoet om de eerste play-offronde, niet meer.

/

SC Veendam - Helmond Sport 1-1
Het was een tenenkrommend duel aan De Langeleegte en Emrullah Güvenc brak het na een kwart wedstrijd spelen open door de bal simpel langs Leonard Nienhuis te schuiven. SC Veendam was hierna constant de betere. Haaije Veenstra en Lars Lambooij kregen goede kansen, terwijl Erik Quekel namens Helmond Sport paniek zaaide. Een kwartier voor tijd zorgde Petrit Hoxhaj met een schitterende vrije trap voor de puntendeling: 1-1. De bezoekers doen mee in de tweede play-offronde, terwijl Veendam de eer in de slotfase het seizoen lijkt te redden.

/

MVV Maastricht - SC Cambuur 2-0
SC Cambuur had alle geluk van de wereld dat Prince Rajcomar na negen minuten op de paal schoot. MVV Maastricht was veel beter dan de tamme Friezen en Malcolm Esajas drukte het overwicht met een schitterende knal uit in de Limburgse voorsprong: 1-0. De bezoekers van Alfons Arts, die de tweede play-offronde wel uit hun hoofden kunnen zetten, genoten hierna het meeste balbezit, maar werden nooit gevaarlijk. Twintig minuten voor tijd counterde Bryan Smeets MVV naar de 2-0 overwinning. De thuisploeg mag nog hopen op een seizoenstoetje.

/

FC Den Bosch - Almere City FC 2-0
Met nog één duel te gaan staat FC Den Bosch één punt achter nummer vijf Willem II. De ploeg van scheidend trainer Alfons Groenendijk werd in de eerste helft tegengehouden door doelman Erwin Friebel, maar Almere City FC capituleerde in het tweede bedrijf alsnog. Na een uur maakte Tom van Weert de 1-0 en na een korte onderbreking (de grensrechter was geblesseerd) liep de gastheer uit naar een ruimere voorsprong. Mitchell Kappenberg trof namens de bezoekers de lat, maar Ralf Seuntjes liet in de slotminuut zien hoe het wel moest: 2-0.

/

FC Dordrecht - FC Oss 3-2
Wie veel doelpunten wil zien, moet tegenwoordig naar duels van FC Dordrecht gaan. De Schapenkoppen scoorden de laatste drie duels tien keer en vrijdagavond was het opnieuw driemaal raak. Tussen de twintigste en dertigste minuut viel het merendeel van de goals, drie stuks. Cecilio Lopes en Santy Hulst maakten vlot achter elkaar 1-0 en 2-0, daarna zorgde Aleksandar Stankov voor de Oss-treffer. Na dik een uur maakte Hulst zijn tweede en leek de zege binnen. Mark Redshaw zorgde met een late tweede treffer voor Oss echter nog voor wat spanning.

/

Go Ahead Eagles - FC Emmen 1-0
Het derde doelpunt van Marnix Kolder in de laatste vijf wedstrijden bracht Go Ahead de overwinning in De Adelaarshorst. De geroutineerde spits vond na een klein kwartier spelen het doel en verlengde de zegereeks van zijn club zo tot vier op een rij. Door het verlies van Fortuna Sittard passeert Go Ahead die club en houdt het zicht op een plek bij de eerste negen. Dat is positief, want als het daarin slaagt mag het deelnemen aan de play-offs om promotie richting de Eredivisie.