Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Eredivisie ziet Bundesliga door record verder aan de horizon verdwijnen

Laatste update:

Waar de clubs in de Nederlandse Eredivisie vermoedelijk ongeveer 35 miljoen euro aan televisiegelden te verdelen hebben, hangt de vlag in Duitsland er een stuk beter bij. De uitzendrechten van de hoogste twee niveaus leveren vanaf 2013 een recordbedrag van ruim 600 miljoen euro per seizoen op.

Vanaf 2013 heeft de DFL, de Deutsche Fussball Liga, jaarlijks 628 miljoen euro te verdelen. Dat bedrag is nu nog 412 miljoen euro. Voor de kijkers verandert er overigens weinig, want de samenvattingen blijven te zien bij de ARD en ZDF, terwijl betaalzender Sky de wedstrijden live uitzendt.

Duitsland is met het bedrag gestegen op de Europese ranglijst. De Bundesliga is de Franse Ligue 1 voorbij gestoken; de Franse clubs hebben jaarlijks 570 miljoen euro te verdelen. De Engelse Premier League is nog altijd de competitie met de hoogste inkomsten uit televisiegelden (770 miljoen euro).

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hoe bedoel je oneerlijke strijd.

17 april 2012 om 16:01

Tja, Duitsland telt meer dan 80 miljoen inwoners ten opzichte van de 16 miljoen inwoners in Nederland.

De markt is eenmaal groter: meer supporters, meer merchandising, ... waardoor er ook meer geld instroomt voor Duitse ploegen.

By the way, het leven is een oneerlijke strijd. Dus in plaats te gaan zagen over justice, kan je het accepteren en er het beste van proberen te maken.

17 april 2012 om 16:12

Als je 80 miljoen neemt, tegenover 600 miljoen is de factor 7,5.

Als je in Nederland die factor toepast: 16 x 7,5 is dat 120 miljoen.

Misschien kort door de bocht, maar dan zou je toch zeggen dat er 120 miljoen uit valt te persen in ons land? Of in ieder geval rond de 80-100 miljoen. Hoe klein dan ook.

Ambitie, daar schuilt succes.

17 april 2012 om 16:13

Precies zoals Mudi het zegt.

En we mogen blij zijn dat we als voetballand nog steeds meedoen in de top van de wereld, want in principe zou Nederland daar ook niets te zoeken hebben. We mogen in de handjes knijpen met de jeugdopleidingen in Nederland, en dat er op een of andere manier toch van boven uit altijd 11 spelers gezegend zijn met een talent om het land op een mooie manier te vertegenwoordigen.

17 april 2012 om 16:31

Als voetbal-land of als speler-leverancier ?

17 april 2012 om 16:42

Idd, zie het zo

Duitsland telt 80 miljoen inwoners en iedereen weet dat voetbal leeft in Duitsland. De media en voetbalploegen gaan daarop inspelen omdat ze beiden enorm baat hebben bij een groter doelgroep. Zo gaan ze ervoor zorgen dat rivaliteit tussen supporters stijgt zodat ze hun ploeg heviger supporteren. Heviger supporteren = emotioneel meer betrokken zijn met de ploeg = meer merchandising = meer naambekendheid = meer supporters (over heel de wereld) = meer geld om te verdienen voor media en voetbalploegen = inspelen op situatie = ...

Het is gewoon een vicieuze cirkel. Eenmaal je erin geraakt, ga je erin groeien. Eerst was het Engeland die deze systeem hanteerde, dan Spanje (in mindere maten omdat daar niet alles eerlijk verloopt (barca en Real bestelen de andere ploegen)) en nu Duitsland en Frankrijk.

Als Nederland wilt groeien in voetbal, dan moet het land meer moeite doen om de voetbalploegen te helpen. Ze moeten hun ploegen meer promoten, de inwoners meer manipuleren, een groter doelgroep aanspreken, ...

Een oplossing is het starten van een Benecup (geen competitie). Zo heb je meer naambekendheid in België en Nederland waardoor je al een stap verder gaat. Maar zolang België en Nederland er weinig aandacht aan besteden, zal het Belgisch en Nederlands voetbal voorbijgestoken worden door landen met hoge inwonersaantal (turkije, Rusland, Ukraine, Romania, Polen, ...)

17 april 2012 om 21:40

kijk jij snapt het beneliga dat zeg ik al jaren, als dit zo doorgaat zijn we over 10 jaar helemaal niks meer in europa op club gebied. mogen we blij zijn met 1 vooronde champions leage en 1 of 2 vooronde europa league plaatsen. alle spelers lopen de grens over en de (top) clubs lopen leeg. hebben we een eredivisie op jupiler league niveau.

17 april 2012 om 16:30

Hoezo oneerlijk? Gewoon rijker? Zo is het leven nu eenmaal. De één heeft alles de ander niks. En of het oneerlijk is ? Jij mag het zeggen.

Je kan het niet veranderen! In Nederland zitten de stadion met 15000 man nog niet eens vol. Kijk in de Duitse 3e liga...... daar zitten er gemakkelijk al 7500/12000

17 april 2012 om 17:06

klopt, gewoon rijker.
Maar het wordt wachten tot de emmer overloopt. Want al die clubs smijten met geld. in duitsland dan minder als in engeland, italie spanje. maar ook wel.

wanneer dit spaak loopt, en dat gaat gebeuren, gaat het ook helemaal mis.

17 april 2012 om 21:38

Gemiddelde salaris van een Duister ligt stukken lager dan in Nederland. Leuk het Ruhrgebied. Maar in Oost Duitsland heerst nog veel armoede. Gemiddeld heeft een nederlander veel meer uit te geven. Dus in verhoduing zou De ongeveer 5x meer dan in NL moet krijgen. Maar ja....het is maal 18. Best apart...maar ja zelfs in Belgie krijgen de ploegen meer dan in NL. Het is gewoon zo dat er in nederland met RTL en NOS en SBS gewoon geen echte zenders bij zitten die geld willen uitgeven, de een mag niet (nos), de ander rekent alles 600 keer door en gelooft en dan wel (rtl) en de ander wil voor een dubbeltje op de eerste rij (sbs). We zijn gewoon een soort zeeuwen, 'geen cent te veel''. Ook de reden waarom NL ín een recessie zit terwijl Duitsland bijvoorbeeld al weer flink groeit, we zetten alles opzij, en wachten tot er een bom ontploft ofzo....bang en angst.

Het enige positieve voor Nederland hieraan is dat het gebruik moet maken van de eigen jeugdopleiding.

Engeland heeft ook veel geld maar geen goede opleiding, dit zie je dan ook weer in de Nationale teams.

17 april 2012 om 15:56

Ja, alleen het negatieve hieraan is dat de buitenlandse clubs genoeg geld hebben om die (jeugd)spelers op te halen...

Zo blijft de oneerlijkheid binnen het Europese clubvoetbal groter worden..

17 april 2012 om 16:19

jammer dat jouw ploeg dat niet doet..

17 april 2012 om 16:21

Affeley, Labyad, Dempay, Willems... nou niet overdrijven he ;

17 april 2012 om 16:27

noem je er ff 4 van de laatste 4 jaar. zozo,

17 april 2012 om 16:33

Affelay is al weg en Willems komt van Sparta. Dat vind ik trouwens ook bij Ajax sommige mensen overdrijven dat Ajax zoveel jeugdspelers in hun team heeft maar ik vind jeugdspelers, spelers die niet gekocht zijn op 16/17 jarige leeftijd. Dus ik vind spelers als Eriksen, Vertonghen en Alderweireld niet behoren tot de categorie die uit de jeugd van Ajax komt. Daarentegen is het natuurlijk wel goed scoutingswerk.

17 april 2012 om 16:37

vertonghen en alderwereld spelen al jaren bij ajax. dus die zijn zeker voor een groot deel gevormd door de jeugdopleiding.

ik was ook helemaal niet uit om te zeggen dat ajax dat goed doet. dat weet iedereen, hetzelfde bij feyenoord.

ik doelde er meer op dat psv vorige zomer van halfhalf is afgestapt en nu als koopclub bekend staat. ben benieuwd naar deze zomer. hopelijk doen ze geen gekke dingen. en bouwen ze een team met deze, toch zeer goede spelers, plus wat jeugd.

17 april 2012 om 16:39

Vertongen kwam al op zijn 15e naar Ajax. Hem kan je in tegenstelling tot Eriksen wel tot eigen jeugd rekenen vind ik.

Dit is toch belachelijk, hoe wordt er verwacht dat de Nederlands clubs zich ooit gaan meten met de grote competities tot dat we op dit gebied mee kunnen dingen, zelfs Belgie heeft een hogere tv gelden pot dan wij...

17 april 2012 om 16:35

Dan moeten er meer mensen Eredivisie Live aanschaffen. Zo simpel is het. Ik kan me best voorstellen dat, de mensen die bereid zijn om 15 euro te betalen voor live voetbal, het liever uitgeven aan Sport1 (topwedstrijden uit heel Europa) dan aan wedstrijden uit de Eredivisie. Het moet aantrekkelijker worden gemaakt.

17 april 2012 om 16:41

Zeker, maar als elke inwoner in Nederland, ongeveer 18 miljoen, Eredivisie Live á 15 euro zo kopen dan komen we hier nog niet een bij in de buurt. en dan gaan we ervan uit dat elk persoon het koopt, niet elk huishouden, en geen onderscheid in leeftijd. is toch absurd?

17 april 2012 om 17:54

@ Bruijnie

Dat bedrag is per maand, dus wanneer elke inwoner (17miljoen stuks) €15,- per maand zou betalen, kom je op ruim 3 miljard aan abonnementsgelden. Je komt er dus ruimschoots bij in de buurt. Het is echter totaal niet reëel dat dit gebeurt, maar toch zou er in NL denk ik een potentiële doelgroep van zo'n 5 tot 8 miljoen mensen moeten zijn, welke geïnteresseerd is in het voetbal. Natuurlijk vindt het grootste deel hiervan alleen de samenvattingen van de NOS genoeg, maar je hebt toch ook een grote groep die wel live zou willen kijken.

Wanneer je rond de 1miljoen mensen weet te strikken die een abonnement nemen, dan zit je al op tussen de 150 en 200miljoen aan abonnementsgelden. Nederlandse clubs zouden dus veel meer televisiegelden moeten kunnen vangen, wanneer Eredivisielive wat meer aan zou slaan.

17 april 2012 om 19:04

Wat dacht je van de kosten die de netwerken moeten maken? En de winst die ze willen maken?

Er gaat nog voldoende af van die 150-200 miljoen

17 april 2012 om 20:21

@ Peetvader

Natuurlijk gaat er nog geld vanaf, maar niet zoveel dat er maar 35miljoen overblijft lijkt me. Daarnaast zijn de abonnementsgelden niet de enige inkomsten die Eredivisielive heeft, zo heeft het ook nog reclameinkomsten, waar ook veel winst op gemaakt wordt. Deze inkomsten worden ook alleen maar meer naar mate het aantal abonnees groter wordt.

17 april 2012 om 20:34

1 milj. abonnenten is wel hoog gegrepen. Sky heeft in Duitsland 3 milj. abonnenten en een deel daarvan is helemaal niet in voetbal geinteresseerd en kiest bijv. het filmpakket.

17 april 2012 om 21:41

Dus een gezin moet voor elk lid een abonnement nemen....

Ik zeg een Beneliga zo komt er meer Tv-geld binnen, zeker ook omdat België (hoe raar het ook is) meer Tv-geld binnen krijgt.

17 april 2012 om 15:57

Voor de paar stuivers extra, heb liever deze spannende eredivisie dan dat we met een paar belgische ploegen samen moeten.

On: Volgens mij ging het wat beter met de abbonees op Eredivisie Live. Dus ik denk dat binnen een paar jaar dit bedrag van 35 mil wel iets omhoog moet kunnen.

17 april 2012 om 16:00

Denk dat als je één Beneliga hebt er genoeg spanning in zit hoor. Zeg maar de beste 9 Nederlandse en beste 9 Belgische clubs samen in een topcompetitie, waarvan het niveau dan dus beduidend hoger is.

Jupiler League (eerste divisie) afschaffen en de hogere clubs bij de resterende 9 clubs uit de opgeheven eredivisie voegen, waar de Nederlandse clubs uit die Beneliga naartoe kunnen degraderen en vandaan kunnen promoveren. Zie het wel zitten, alhoewel onze Eredivisie gewoon heel mooi is, en we het in Europa het voorlopig nog wel redelijk doen.

En ach, het is al eens berekend dat het plafond van Eredivisie Live al zo''n beetje is bereikt, dus ga er maar niet vanuit dat die 35 mil nog veel gaat stijgen.

17 april 2012 om 16:04

Paar stuiven extra? De België Tv-inkomsten stijgen als een gek hebben nu al 57 Miljoen tv-inkomsten en voor volgend jaar wordt verwacht dat het rond de 62 miljoen zit. Dat moeten dan wel een hoop stuivers zijn

En het lijkt mij nou juist spannender om een Ajax - Anderlecht te zien dan een Ajax - Excelsior.

17 april 2012 om 17:04

Nou laten we stellen dat je 20 mil extra zou hebben. Denken jullie dat het nederlanse voetbal zo veel beter wordt? Belgie heeft meer inkomsten maar doet het europees vele male slechter dan nl. Je moet niet naar andere landen kijken, want wii nlers blijven zuinig en kijken veel voetbal doormiddel van streams. Het is mij meer een kwestie van er zo snel mogelijk voor zorgen dat het nederlands voetbal hun eigen inkomsten uit televisiegelden verhoogt. Zou eens gaan kijk hoe ze in belgie aan die 60 mil gekomen zijn en hier wat van gaan leren. En ja bik heb het idee nooit wat gevonden die beneliga. Heb helemaal niks met het belgisch voetbal. Wel eens naar die samenvattingen gekeken. Wat een drama is dat. Als de enige beweegredenen dan geld is speel ik vele male liever tegen excelsior.

17 april 2012 om 17:35

als het komt omdat Nederlanders vanwege zuinige uitgaven de wedstrijden veel liever via streams bekijken, dan moet er ook niemand klagen dat de tv inkomsten niet eerlijk zijn. Je schiet je zelf in je eigen voet als het ware.
Zo slecht gaat het financieel niet in NL om niet te betalen voor de wedstrijden.

17 april 2012 om 17:39

België doet het niet vele male slechter dan Nederland. Sinds de invoering van de playoffs is het niveau gestegen. België is over de laatste 3 jaar de 10de beste competitie in Europa en Nederland de 7de. 3 Belgische werden groepswinnaar in de EL en Genk bleef in de CL thuis ongeslagen tegen Chelsea, Valencia en Leverkusen.

17 april 2012 om 17:55

België heeft meer Tv-inkomsten dan Nederland door de NOS die op zondag de samenvattingen van alle Eredivisie club's uitzend(heb er niks tegen maar dat is een groot probleem van de Tv-inkomsten) daardoor zijn er maar weinig mensen geneigd om een abo te worden want Zondag kun je alle samenvattingen zien (ik ben alleen een Abo van Sport 1 en ga naar de wedstrijden van Psv en kijk de samenvattingen op Nos). Terwijl België dit niet doet daardoor gaan de voetbalfan een abo kopen en kijken ze de wedstrijden live. Verder is niet alleen Nederland en België een besproken land geweest die samen gevoegd zouden worden bijv.scandinavian Football League waar alle Scandinavische landen worden samengevoegd en een paar jaar geleden werd er zelfs gesproken van een Iberian Football League waarin de Spaanse en de Portugese club's werden samengevoegd. Engeland laat toch ook gewoon club's van Wales mee doen aan de competitie Swansea City is er een mooi voorbeeld van en er wordt zelfs gesproken dat club's van Schotland ook mogen deelnemen. Dit alleen maar zodat er meer Tv-inkomsten komen.
Een Beneliga is alleen maar niet beter om financiële redenen maar ook sportieve redenen dan heb je gewoon een geweldige 1ste Divisie.

Het grote probleem is dat gemeenten geld blijven werpen in een bodemloze put. Het Nederlandse voetbal is gewoon méér dan doodziek. En net als de almachtige Moeder Natuur moeten wij de zwakkeren in de kudde achterlaten om eenzaam te laten sterven. Een korte opsomming van welke rotte appels we dan verlost zijn: de trieste sfeer in het Mandemakers Stadion, het zielloze FC Omniworld, vermoeiende busreizen naar Velsen-zuid, lege tribunes bij RBC en uitstapjes naar FC Oss en FC Emmen. Allemaal clubs die, uitgezonderd Telstar dat vorig seizoen nog een periodetitel pakte, niks te zoeken hebben in het betaalde voetbal. Simpelweg omdat ze geen succes boeken en daarnaast geen maatschappelijk draagvlak hebben. Waarom pompt een overheid nog geld in een club waar de tribunes tweewekelijks nagenoeg leeg zijn?
Laat die fusie met de Belgische competities er maar komen. Eindelijk een breder topniveau in zowel Nederland als bij onze zuiderburen. Standard Luik, Anderlecht, Club Brugge en AA Gent die het Psv, Ajax, Feyenoord en FC Twente eens moeilijk gaan maken in plaats van incidentele stunts van respectievelijk Vitesse, NEC of Vvv-venlo. Een dergelijk samengaan van competities zou de redding betekenen voor de eredivisie, de Jupiler Pro League en beide eerste divisies. Bovendien komen er dan meer profniveaus, neemt de belangstelling van sponsoren om geld te schieten toe en stijgen de inkomsten uit televisierechten. Alleen qua stadions zou het een achteruitgang betekenen voor de Nederlandse deelnemers. De Belgische thuishavens zijn nou eenmaal niet zo heel erg denderend modern. Maar wie zich tijdig wil voorbereiden kan in Haarlem nog even de geur van verrotting opsnuiven!

17 april 2012 om 16:17

Beetje oneerlijk voor de Nederlandse subtop...die het zo nog financieel moeilijker krijgen....want je kan geen competitie met 32 teams hebben....
Beneliga een leuk idee, maar gelukkig gaat dat hem niet worden.
Stel je moet van Friesland helemaal naar het onderste puntje van Belgie voor een doordeweekse pot voetbal....dat is niet te doen! al helemaal niet voor supporters....en geen supporters is geen voetbal.

17 april 2012 om 16:44

als je van friesland naar limburg rijd kan je net zo goed doorgaan naar kortrijk of gent

on: op deze manier word het nlse voetbal niet echt beter van.. ik begrijp maar goed dat de engelse clubs geen goed jeugtopleiding hebben als ze de eredivie hebben als jeugtopleiding

17 april 2012 om 17:02

Hoe denk je dat ze dat in landen als Frankrijk, Duitsland, Spanje, Turkije, Rusland, Brazilië, Argentinië, Australië weet ik t waar allemaal doen? Daar zijn die afstanden minstens even groot. Iets verder denken dan je neus lang is..

17 april 2012 om 17:11

Niet zo zaniken. In Duistland en Engeland doen ze het toch ook? Maar in nederland willen we iedereen weer tevreden houden dus dan gaan we om die paar duizend uitfans de rest van voetballiefhebbend nederland een mooie competitie ontzeggen.

18 april 2012 om 23:38

Ik denk dat voetbal minnend Nederland het prima vind zo...
Wij ...de meeste Nederlanders willen dat niet.
Trouwens als jij vind dat ik zeik moet je even heel gauw wegwezen van dit forum... hier kunnen mensen hun mening kwijt...en discuseren ..;
Als jij dat zeiken vind omdat iemand niet dezelfde Mening deelt... sorry dat gaat er bij mij niet in.

18 april 2012 om 23:40

In Australie heb je geen vol uitvak... het voetbal is daar nog niet zo groot als hier.
De supportersschare in de grotere competitie's is ook groter...dus ik vind het niet zo'n goede vergelijking.

17 april 2012 om 21:43

En dan ben je kampioen van.....een lege dop....nee echt leuk zo'n Benixliga

Tja, Duitsland is nou eenmaal veel meer voetbalgek dan Nederland. Zelfs de eerste divisie wordt heel breed uitgemeten in de krant.

17 april 2012 om 15:55

dat ook...maar t grootste verschil is natuurlijk dat er in duitsland een paar mensen meer wonen..

17 april 2012 om 16:00

Ze hebben vijf keer zoveel mensen, maar ontvangen 17x zoveel geld, dus dat gaat niet helemaal op.

17 april 2012 om 16:12

Het grootste verschil is dat in Duitsland het "support your locals" principe veel meer leeft en daardoor groter is. In Duitsland is het heel ongewoon om voor een club te zijn die niet bij jou in de buurt ligt. Het is onwaarschijnlijk dat een inwoner van Dortmund fan is van Bayern München, al zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen.

Was dat in Nederland het geval, dan zaten daar ook veel meer supporters in de stadions en was het Nederlandse voetbal internationaal gezien veel aantrekkelijker.

17 april 2012 om 17:38

Inderdaad Rienier67:
En hoe komt het dan dat Belgie volgend seizoen al 62 miljoen aan inkomsten heeft en wij maar 35?
Belgie is kleiner en volgens mij minder voetbalgek dan NL. Dus de oorzaak licht ergens anders.

17 april 2012 om 15:59

Inderdaad, het is gewoon een feit dat in Duitsland het voetbal veel meer leeft dan in Nederland.
De tweede en derde divisie trekken daar nog meer toeschouwers, dan hier in de eredivisie.
Neem bij ons de Jupiler League, daar krijg je op RTL 7 de samenvattingen, maar op elke andere zender reppen ze er met geen enkel woord over.

Zelfs de voetbalsites op het internet, ja ook voetbalzone, geven geen ruk om de jupiler league.

17 april 2012 om 16:11

Misschien leeft het ook wel meer in Duitsland, maar dat kan ook gauw met 80miljoen inwoners. In Duitsland gaat natuurlijk ook het meeste aandacht uit, en zijn er de meeste fans voor de topclubs. Omdat je ook nog zoiets heb als regionale fans (waarvan er dus in Duitsland een stuk meer zijn) vind ik het niet zo gek dat het bij ons al bij de jupiler league ophoudt!

17 april 2012 om 16:27

Het voetbal leeft daar niet per se meer... ik bedoel het in de verhouding qua inkomsten...
Zij verdienen ook meer omdat het een grotere competitie is die in meer landen word uitgezonden...dit leverd natuurlijk ook enorm veel geld op.
Zelfs in de states zien ze de PL etc.
Maar onze competitie ...ho maar.
Dus daar ligt ook een aardig verschil in,

17 april 2012 om 17:40

Ndisdenaam:
Je hebt zeker gelijk wat betreft de internationale inkomsten. Maar dan nog moet er een verklaring zijn waarom Belgie 62 en NL 35 miljoen aan inkomsten heeft.

jezus die verschillen zijn wel echt gigantisch, zo blijf je natuurlijk oneerlijke concurentie houden! Nederlandse televisie-gelden zouden ook is moeten stijgen!!

17 april 2012 om 15:53

Hoe? In Duitsland wonen 82 miljoen mensen terwijl in Nederland er maar 17 miljoen wonen.
Ik zeg dat er een Beneliga moet komen want zelfs een België heeft meer Tv-inkomsten dan Nederland samen komen de Tv-inkomsten wel ergens rond de 80 miljoen maar nog is het verschil tussen de top en Nederland veelte groot.

17 april 2012 om 16:02

Ja leuk en prachtig dat ze dan misschien op 80 miljoen uitkomen, dat komt jou als supporter van PSV wel goed uit. Maar voor clubs als Ado, Nec, De Graafschap en nog veel erger Cambuur, Sparta, Willem II, MVV is de ramp dan helemaal niet meer te overzien.

17 april 2012 om 16:02

In principe is een beneliga een goed iniatief alleen zal het op veel weerstand komen van het walonische deel van België je zou dn beter Vlaams deel bij Nederlandse competitie kunnen doen en walonisch deel bij Frankrijk! Maar op je vraag hoe de tv gelden van de Eredivisie omhoog moeten: in Duitsland krijgen ze nu 628 miljoen er wonen 82 miljoen mensen in Duitsland dus dat komt neer op 7,6 miljoen per miljoen inwoners komt er in Duitsland binnen aan tv gelden! Als je in Nederland ook deze ratio zou hebben zouden we op 17 * 7,6=129,2 miljoen euro aan tv gelden voor het nederlandse voetbal dat ligt dus 100 miljoen euro hoger! Dus ik vraag me vooral af hoe dat verschil ook zo groot kan zijn!

17 april 2012 om 21:50

Beneliga...meen je dat nou? Wat heb je er aan? Dan ben je kampioen van niks....als je de begrotingen van de clubs ook bij elkaar legt...dan zou Anderlecht de 6/7de begroting van de benaliga hebben, dus dat zou meteen de enige ploeg bij de eerste acht zijn die mee mag doen. Bovendien kun je het Nederlands elftal dan ook wel afschaffen, de eredivsieiis namelijk de basis...die word opeens geheel anders.

Voorstanders van de benaliga zijn angsthazen en weinig initiatiefrijk.

Nederland heeft met Ajax, Feyenoord, het Nederlands Elftal en vele goede spelers een prachtig uithangbord. Belgie is in Europa volgende europeanen het minst zeggende land, dat rijmt niet met elkaar. Leuk voor Belgie, maar heel, heel slecht voor Nederland

Pfff....

Dat is gewoon 665 miljoen!! meer ongelooflijk.

Zo wordt het zeker moeilijker om bij te blijven met de andere competities.

Misschien een rare vraag maar hoeveel zou een Bene liga samen opleveren? iemand die dat weet?

Edit excuses 665 moet natuurlijk 565 zijn

17 april 2012 om 15:55

35miljoen eredivisie + 57 miljoen België = 92 miljoen Beneliga nog steeds veel minder dan Duitsland

17 april 2012 om 16:01

Bedankt, dat is zeker een schijntje vergeleken met Engeland / Frankrijk / Duitsland

Des te knapper dat onze clubs minimaal tot de kwartfinale komen van de Europa league en niet te vergeten dat Ajax had doorgemoeten ten koste van Lyon

17 april 2012 om 16:08

En ojha als er geen Beneliga komt gaat Psv,ajax en Twente etc etc. het niveau worden van een Club Brugge let maar op mijn woorden. De Nos heeft al aangegeven dat het bedrag van 35 miljoen niet meer kan stijgen terwijl ze in België verwachten dat het volgend jaar rond de 62 miljoen kwa tv-inkomsten zitten en dus een stijgende lijn krijgen.

17 april 2012 om 16:13

De NOS is toch niet de enige die hierover gaat? Lijkt me dat de betaalzender van Nederland ook wel wat bijlevert. En aangezien de geluiden positief waren m.b.t. tot een toename van het aantal leden zullen we wellicht weer wat stijgen.

Feit blijft natuurlijk dat we ons nooit kunnen meten met deze (absurde) bedragen. Iedereen wist natuurlijk dat het gat groot was, maar ik had zelf niet verwacht dat het zó groot zou zijn!

17 april 2012 om 16:19

Dat hoeft niet perse.

Als de clubs goed blijven opleiden en de talenten hier in Nederland kunnen houden en ze vertellen dat op je 16de weg gaan zinloos is en je niks zal bereiken anders dan alleen maar op de bank zitten en trainen met spelers.
Daar waar je in Nederland kan spelen en je ontwikkelen en later een transfer kan maken naar het buitenland.

Wat dus goed voor de club zal zijn aangezien zij een geldbedrag ontvangen, het enigste wat we hier moeten aanpassen is het onderhandelen clubs als Porto laten hun beste spelers niet gaan voor een schijntje en ontvangen daarmee de hoofdprijs. Ik ben er van overtuigd dat de clubs hier in Nederland dat ook kunnen doen maar tegelijkertijd bang zijn om een dergelijk bedrag niet meer te ontvangen dus gaan ze maar akkoord met het eerste beste bedrag.

17 april 2012 om 18:21

@sukkie
in 2011 waren de Tv-inkomsten nog 45 miljoen euro en nu is het 35 miljoen euro een stijgende lijn is het zeker niet(bron.http://www.nieuwsblad.be/article/detail.... Terwijl het in België maar blijft groeien met de Tv-inkomsten het zal mij niks verbazen dat zij over 5 jaar 100 miljoen aan Tv-inkomsten krijgen

Aan de ene kant is het natuurlijk belachelijk veel geld wat er rolt, maar aan de andere kant ben ik hier blij om. De duitse clubs hebben , geen echte suikeroompjes in de richting van Qatar/rusland als eigenaar zover ik weet. Met 200 miljoen ( waarvan Bayern/bvb/s04 het meeste geld krijgen ) zie ik de top van Duitsland toch weer meer inkomen krijgen, en dus beter investeren.

Hierdoor kan Bayern dat in 2013 ook van zijn stadion schulden verlost is geloof ik, een gigantisch transferbudget hebben, om tegen de Engelse topclubs/spaanse topclubs op te boxen. terwijl de club niet in het rood staat.

je zou bijna zeggen dat ajax en psv als voorbeeld beter zelf hun wedstrijden kunnen verkopen. Dan verdienen ze in iedergeval meer dan nu lijkt me

17 april 2012 om 15:54

zodat je ook de zekerheid hebt dat er een scheuring zal ontstaan tussen alle clubs en bovendien is nederland commercieel gezien niet groot genoeg om zulke megabedragen te scoren.
kijk eens naar het gigantische achterland wat de duitse clubs hebben tegenover nederland.

Vind je het gek, een land met 80 miljoen inwoners is toch wel wat anders dan een land met 16 miljoen. Overigens is 600 miljoen ongeveer 20x zoveel als die schamele 35 van Nederland, dus er zit nog wel wat mis ergens.. En klaarblijkelijk niet de samenvattingen (niet aankomen!!!)...

17 april 2012 om 15:55

Er spelen betere spelers in Duitsland daarom wordt er meer betaald per inwoner van een land. Ik zou ook liever meer geld betalen om een betere speler in actie te zien dan een matige speler.

17 april 2012 om 15:57

Hoe bedoel je er wordt meer betaald? Hoe betalen die inwoners dat dan?? Wordt de Bundesliga doorberekend in de belastingen? xD

17 april 2012 om 16:02

@fchillegom

Ik weet 't niet hoor, maar misschien dat de betaalzenders voor live wedstrijden duurder worden?

17 april 2012 om 16:04

Ja maar dat betekent dus niet per inwoner, maar per abbonee...

17 april 2012 om 16:44

Er is daar waarschijnlijk een (veel) groter percentage dat abonnee is.

17 april 2012 om 18:46

Ik zal heel even uitleggen waar het mis is gegaan, bij ziggo kan je per abbonement 3 kaartjes gebruiken, ( kosten wel geld, maar dat gaat naar ziggo) . Mensen kunnen diie kaarten gewoon opsplitsen aan familie, zo betaald mijn opa de helft van eredivisie live. Maar goed de grap is nog niet compleet mijn pa heeft een glitch gevonden en hebben nu 4 kaarten per abbonement 3 thuis, en een bij mij opa.
Tel uit je winst €€€€€€€€$$$$$$$$

Een BeNeLiga lijkt toch de enigste oplossing.. De grote landen lopen alsmaar uit terwijl wij blijven hangen ! Een competitie met 12 ploegen uit Nederland en 8 uit België lijkt het meest logische binnen afzienbare tijd ! Of natuurlijk een kleinere competitie met 18 of zelfs 16 teams.

17 april 2012 om 15:59

ook bij een eventuele beneliga blijf je nog mijlen ver achter ten opzichte van landen als engeland en duitsland.
wat zou een beneliga waard zijn in uitzendrechten?
80miljoen, 90 miljoen?
veel meer zullen ze echt niet krijgen denk ik.

18 april 2012 om 11:46

Opzouten met die Beneliga. Nederland moet gewoon eigen competitie houden, klaar

Dat lijkt mij toch echt logisch gezien aantal inwoners, oppervlakte land. Zulke factoren spelen allemaal een rol. En Duitsers zijn ook gewoon meer voetbalgek dan Nederlanders.

lekker belangrijk dat duitsland nog verder afstand neemt van nederland.

laat ze daar blij mee zijn, als oranje het op het veld maar doet zal het mij niks intresseren.

17 april 2012 om 16:10

dus als de clubs de toegangsprijzen verdubbelen omdat ze te weinig tv-gelden ontvangen vind jij dat prima? dus als een deel van onze belastingen, via de staatskas naar het EMF wordt gesluisd om op een indirecte manier dus de salarissen van Ronaldo en co. te betalen vind jij dat prima? Daar hebben ze een woord voor.......''teletext-supporter''.

17 april 2012 om 16:18

grappemaker..

heb jou vaker gezien op vz en het enige wat jij kan is iedereen afkraken en denken dat je alles beter weet, en even voor alle duidelijkheid ik ga naar alle thuis en uit wedstrijden van ajax.

wie is hier de teletekst supporter pet en bril publiek.

snap dat jij dat erg vind voor zon club als waar jij voor bent zou ik ook geen stuiver meer voor moeten uitgeven. ;

17 april 2012 om 16:50

It's all about facts mein Freundchen... ik ben opbouwend kritisch, dat is iets anders dan ''iedereen'' afkraken.

Ik zie veel reacties van ongeloof en onbegrip over deze verschillen. Dit terwijl er altijd en masse om gratis live streams wordt gevraagd tijdens wedstrijden. Beetje tegenstrijdig lijkt me.
Laten we blij zijn dat we relatief goedkoop (eredivisie Live) en gratis (nos, Rtl) voetbal kunnen kijken.

17 april 2012 om 15:58

Blij dat we dat kunnen zien, verdrietig dat de verschillen qua inkomsten alsmaar groter en groter worden.. Het is wel zo dat veel mensen in het buitenland hun clubs niet eens kunnen volgen omdat het gewoon te duur is om te bekijken. Die mazzel hebben wij dan. Zij hebben daarentegen de mazzel dat hun clubs in Europa wat meer voorstellen.

Zo lang ik kan genieten van studiosport op zondagavond en ik me wedstrijdjes op sport 1 lekker kan volgen vind ik het prima.

Het gat was al veelste groot tussen de grote 4 (spanje, engeland, duitslan en italie)
dat zal op deze manier alleen maar groter worden.
Ik vraag me af of dat finacial fairplay nog van invloed gaat hebben, maar ben bang van niet.

Zal een benelige een oplossing zijn? ik weet het niet....

Raar is het niet aangezien Duitsland internationaal gezien na Engeland en Spanje als de grootste competitie wordt gezien op het moment waar Nederland door alleen Nederlanders wordt gevolgd en een paar Belgen.

Daarbij is voetbal in Duitsland gewoon veel groter. Er zijn meer divisies boven het amateur voetbal die allemaal op tv en in de krant wordt vermeld waar de 1ste divisie in NL nauwelijks echte aandacht krijgt. Dan heb je nog het vrouwenvoetbal wat op grote schaal bekeken wordt.

Clubs als St. Pauli, Bielefeld, 1860 Muenchen, Duesseldorf, Aachen trekken wekelijks gemiddeld 20.000 toeschouwers. Daar zouden hier de subtoppers een moord voor doen. Naast de Duitse voetbalcultuur moet er ook gezegd worden dat bij bijna alle clubs een goede organisatie staat en dat de liquiditeitsstromen gezond en beheersbaar blijven. Naast de goeie gezonde voetbalcultuur, zijn de tarieven voor iedereen, dus ook Koos en Ingrid en Jan Modaal, de stadions en de infrastructuur zaken waar de Duitsers trots op zijn. Zodra de FFP wordt ingevoerd zal het niet lang meer duren voordat de Buli de sterkste competitie in Europa is.

17 april 2012 om 16:13

is het ook niet zo geregeld in duitsland dat de DFB daar zeer streng op toeziet dat de clubs er financieel geen rommeltje van maken?
dat heb ik ooit eens half opvangen, klopt dit?

17 april 2012 om 17:01

klopt! Sterker nog.....weet je waarom er geen sjeiks en oliedollars in Duitsland te vinden zijn...een club mag niet worden overgenomen door een externe financierder (lees; sjeiks en andere louche figuren). Een club mag in de Buli alleen worden overgenomen als de partij/investeerder langer dan 15/ 20 jaar aanj de club verbonden is. Voorbeelden zijn Volkswagen bij Wolfsburg en Bayer bij Leverkusen.

17 april 2012 om 17:07

dat is heel helder en duidelijk dus.
dank u.

Het gaat ook niet lang meer duren voor het contract hier afloopt met eredivisie live en dan is Ajax een van de eerste die zijn eigen rechten gaat verkopen,jammerlijk misschien maar wel begrijpelijk want die kunnen veel meer verdienen door het zelf te doen en niet meer de boel te moeten verdelen onder de rest.
En als er een schaap over de dam is dan zullen er meerdere volgen,denk dat voor Feyenoord deze optie ook meer opbrengt dan zo als het nu gaat.

Ongeloofelijke bedragen, iets wat wij nooit zullen krijgen!

Wij moeten als Nederlandse clubs gewoon gigantische bedragen voor spelers gaan vragen want de clubs uit de grote competities kunnen dat betalen.

De verhouding tussen het aantal inwoners in beide landen en de tv-gelden is bizar; 5x meer inwoners maar bijna 20x meer inkomsten.

Niet alleen kijken er in Duitsland meer mensen ook is het slimmer geregeld. De Jupiler League moeten op andere dagen gaan voetballen en het moet voor de wedstrijden van de eredivisie of erna worden uitgezonden zo blijven mensen hangen/gaan mensen eerder kijken!

In Engeland en Duitsland doen ze dit ook en met ongekend succes, dus waar wacht Nederland nog op?

17 april 2012 om 16:46

Inderdaad. Als je kijkt naar sportschau op zaterdag 18 uur. Dan zie je eerst de wedstrijden van de lagere divisies voorbij komen. En als laatste komt de bundesliga. Dus de mensen zetten het met etenstijd erop en blijven dan lekker hangen omdat ze ook de bundesliga nog willen zien.

Op vrijdagavond gaat alle aandacht uit naar andere programma´s hier. Op zaterdag ook. 18:00 is op zaterdag nog een perfecte tijd. Op zondag 19uur is ook niks mis mee maar je krijgt niet alles te zien.

Maar ik denk ook dat het met interesse te maken heeft. Ik interesseer me eigenlijk totaal niet voor de jupiler league. Ik kijk eigenlijk altijd sportschau om 18uur.

Dus ik vind dat je helemaal gelijk hebt!

De inkomsten van de televisie een beneliga zullen geen simpel optel sommetje zijn. Je kan er zeker van zijn dat het tegen de 200 miljoen aan gaat zitten, als het niet meer is. Dat zou het gat een groot stuk dichten

17 april 2012 om 16:41

Nu zul je er wel van op kijken maar een Beneliga zit rond de 92 miljoen aan Tv-inkomsten en meer als de helft komt door België.

Het verschil zit hem wellicht ook in de structuur van betaal tv. Bij ons kost eredivisie live ronde de 15 euro per maand. Per abonnee dus 180 euro per jaar. Naar eigen zeggen hebben ze rond de 400.000 abonnees dus halen ze 72 miljoen op. Om een of andere reden komt dit geld niet bij de clubs maar komt het bij de kabelboeren terecht die er een flinke duit aan over houden.

17 april 2012 om 17:16

maar eredivisie live is ook geen succes, als ze 400.000 leden hebben wat ze claimen is het geen succes.
dat is gewoon te weinig voor zo'n zender.
ik meen dat ze altijd geroepen hebben dat ze 750.000 tot 1 miljoen abonnomenten nodig hebben om dit een succes nummer te maken, ook voor de clubs.

Dan ben ik toch voor een Beneliga hoor.

Dat levert misschien niet direct zoveel geld op maar het maakt de competitie wel sterker.
Daar door wordt het aantrekkelijker voor zowel spelers als supporters.
Clubs als Anderlecht, Gent en Standaard Luik voegen echt wel iets toe aan de Eredivisie, en clubs als Excelsior, VVV en de Graafschap niet.

Je zou er ook aan kunnen denken om alle bovenste voetbalafdelingen gelijk te schakelen. Om de druk niet al te groot te maken en ruimte te laten voor één groot verenigd Europees voetbaltoernooi, gaan we uit van 16 teams. De Bundesliga, Premier League, Serie A, Primera Division en Eredivisie, allemaal slechts 16 clubs. 30 wedstrijden Arsenal, Barcelona of Ajax. Wedden dat je daarmee het verschil al mindert? Natuurlijk, grotere landen hebben een grotere afzetmarkt, maar ook daar kun je wat aan doen. Daarbij kun je denken aan een Eredivisie club-pakket, waarbij de vraag het aanbod bepaalt qua prijs; de facto is een ajax-pakket duurder dan een excelsior-pakket.

Je kunt de gaten nooit volledig dichten, maar het verleden toont, dat het ook helemaal niet noodzakelijk is. Ook in de jaren 70 en 90 waren Italiaanse, Spaanse en Engelse clubs rijker en groter. Toen hebben wij ook regelmatig prijzen voor hun neus weggekaapt. Dus laten we niet alles op het financiele of commerciele afschuiven. Beetje innoviteitsdrang is vaak afdoende.

Ja natuurlijk zijn de verschillen groot, maar je kan niet zomaar extrapoleren qua inwoners.
Het verschil zit em volgens mij niet in de uitzendingen in Duitsland of Nederland zelf. Maar de internationale wedstrijden.
Dortmund-bayern van vorige week werd bvb uitgezonden op zenders in 180 landen of zoiets. Dat zie ik nog niet direct gebeuren met Psv-ajax.
Daarom zit er bvb zoveel verschil in tv-gelden tussen Real/barca. Omdat de wedstrijden van Real/barca op veel meer zenders in de ganse wereld worden uitgezonden dan die van pakweg Real Sociedad en Betis Sevilla.

Joh vind je het logisch, Teams uit de 4e divisie (Na de Bundesliga 1 en 2 en de eerste divisie he) trekken nog meer supporters dan bij teams als Fc Zwolle,volendam,excelsior,vvv,willem II

De Eredivisie NV moet zich wat beter verkopen in het buitenland. Als Frankrijk 500 miljoen op kan halen moet 200 miljoentjes voor de eredivisie mogelijk zijn. Gewoon per team een Chinees,japans en Indiaas talent in de basis en af en toe laten scoren.

17 april 2012 om 21:54

Ben ik het mee eens. Met Ajax, Feyenoord, Nederlands Elftal en een schat aan fantastische spelers hebben we een pracht produkt waar we niks mee doen. Als je dan nog eens kijkt hoe spannend de compeititie al jaren is...maar ja, Nederland is een land aan het worden dat in zichzelf keert, geen uitraling meer. Vroeger waren we handelaren, we doen niks meer, als een NL ploeg in de Europa Cup naar het buitenland gaat moet er een leger aangeschaft worden om ze in goede banen te leiden. Het is treurig, want we hebben iets moois maar onze huidige landsaart zorgt er voor dat we er niks mee doen.

Toch wel mooi voor de Duitse competitie die zowiezo al veel volk naar het veld trekt. Wordt het geld daar eerlijk verdeeld onder de achtien ploegen of hoe zit het daar eigenlijk? Uitstekende deal en ik denk dat ze daar ook wel uiterst tevreden mee zullen zijn binnen de bond. Weet iemand eigenlijk de top 5 van de tv gelden want ik ben daar niet echt van op de hoogte.

Ik weet alleen dat de Serie A een deal heeft gesloten voor 2.5 miljard euro voor 3 seizoenen en dat is voor de hele competitie. Buiten dat heeft RTI ook nog voor de 12 grootste clubs/populairste clubs apart ook nog eens een deal gesloten omdat zij voor de meeste kijkcijfers zorgen. Deze deal zou rond de 700 miljoen zijn over drie seizoenen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren