Update: Zwolle verandert alleen de naam: niet het logo, shirt en beleid

Woensdag, 18 april 2012 om 16:35

FC Zwolle vierde vrijdagavond het kampioenschap in de Jupiler League en speelt daardoor volgend seizoen in de Eredivisie. De vraag is of de ploeg dan nog steeds FC Zwolle heet. De club uit Overijssel onderzoekt momenteel de mogelijkheid om de naam te veranderen in PEC.

/

De Zwolse club droeg tot 1990 de naam PEC Zwolle '82, maar die club ging failliet. Hierna werd er een doorstart gemaakt onder de naam FC Zwolle. Er blijken meer gevoelens te zijn bij de naam PEC Zwolle en voorzitter Adriaan Visser bekijkt momenteel wat er mogelijk is.

De preses spreekt van een eerste verkenning. "We waren nieuwsgierig of dat ook daadwerkelijk mogelijk was", zegt Visser in Voetbal International. "Vooralsnog lijken we te struikelen over het juridische aspect. PEC is failliet gegaan en daar kleven mogelijk nog wat nadelen aan. We bekijken de mogelijkheden en mocht het daadwerkelijk kunnen, dan zou het voor ons een serieuze optie zijn."

Update 14 april 19:43 uur - FC Zwolle krijgt bij rentree in Eredivisie definitief andere naam
FC Zwolle gaat met ingang van komend seizoen weer door het leven als PEC Zwolle. Voorzitter Adriaan Visser liet dat zaterdagavond weten tijdens de huldiging van de kersverse Jupiler League-kampioen. Eerder was het vanwege juridische aspecten onzeker of de naamswijziging daadwerkelijk plaats zou gaan hebben. Visser zei daar niets meer over.

Update 18 april 16:35 uur - Zwolle verandert alleen de naam: niet het logo, shirt en beleid
FC Zwolle heet na dit seizoen PEC Zwolle, maar verder zal er niet veel veranderen. Dat benadrukt voorzitter Adriaan Visser in een persbericht. "In het huidige logo worden de letters FC vervangen door PEC en ons herkenbare en geaccepteerde logo blijft voor de rest ongewijzigd", zegt hij. "Verder speelt PEC Zwolle ook volgend seizoen de thuiswedstrijden in het blauw-wit. Dit zijn immers de kleuren van zowel de stad als de regio. De naamswijziging gaat op geen enkele manier invloed uitoefenen op het verdere beleid van de club."Gerelateerd

96 reacties (laatste reactie door rik-rik)

ik als zwollenaar zeg gewoon doen mensen
dat brengt weer een stukje historie bij de meeste supporters naar boven

Doen Doen Doen

14 april 2012 om 16:59

Zo simpel is het niet. Je kan wel zeggen;''doen doen doen'', maar er zitten ook nadelen aan. Schulden die niet afbetaalt zijn onder de oude naam kunnen dan wel afbetaalt moeten worden of andere verplichtingen die die naam met zich meebrengen.

14 april 2012 om 18:48

Het lijkt me niet dat je door naamswijziging opeens andermans schulden moet af betalen. Dat kan nl. niet. Het probleem zit er waarschijnlijk in dat de naam PEC nog eigendom is van de failliete boedel en dat ze die dus niet zomaar kunnen gebruiken.

14 april 2012 om 21:32

Als je iets wil zeggen doe het dan waar je verstand van hebt.
Tuurlijk krijgen hun deze schulden niet daar het een nieuw opgestart ''bedrijf'' is.

Ont.
Ik vind het wel lekker klinken en idd beter als fc Zwolle
Nog gefeliciteerd Zwollenaren.

Als PEC failliet is lijkt me dat het onmogelijk is. En bij deze alle Zwolle fans nog maar gefeliciteerd!

14 april 2012 om 17:13

Het is Fiorentina ook gelukt, ik weet niet precies hoe dat gegaan is en of daar grote kosten aan vast hebben gezeten, maar het kán in ieder geval wel..

14 april 2012 om 17:46

Dit was in Italië, daar zullen de faillisementswetten heel anders zijn dan in Nederland.

14 april 2012 om 18:24

Fiorentina heeft wel degelijk de naam veranderd, niet het gedeelte Fiorentina maar wat er voor staat was volgens mij vroeger anders vanwege het faillisement

14 april 2012 om 20:29

het was AC Fiorentina alleen doordat ze failliet raakten werd het Florentia Viola en uiteindelijk heten ze nu ACF Fiorentina

14 april 2012 om 19:53

Nee "pec Zwolle" is failliet. Niet "pec". Dat is de truc.

Zou leuk zijn voor Zwolle als er inderdaad meer gevoelens bij zitten. Wel oppassen met het juridische aspect, er zouden misschien nog ergens schulden openstaan.

Ben erg benieuwd wat het zal worden.

14 april 2012 om 18:09

Die lui hebben geen kans in de Eredivisie denk ik. Welk team is slechter? Behalve dan de clubs die nu gaan degraderen. Ik zie ze eigenlijk van bijna niemand winnen. Toegegeven, dat dacht ik eerst ook van Rkc. Maar zoiets zie je bijna nooit.

18 april 2012 om 17:05

dat zie je tegenwoordig steeds vaker...kijk maar naar Rkc,swansea in engeland,evian in frankrijk...die turkse club waar amoah is heengegaan...fc augsburg is ook bijna zeker om in de bundesliga te blijven..en zo gaat het steeds vaker...wen er maar aan..

Voor mensen in de regio zal dit mooi zijn. PEC straalt ook wel iets meer uit dan FC Zwolle, van vroeger uit.

Dan moet het wel Pec Zwolle worden niet alleen pec vind ik.
Vind de huidige naam overigens ook wel goed.

14 april 2012 om 21:09

vind FC Zwolle ook beter.. wedden dat iedereen weer (scheld)namen gaat bedenken met de letters Pec.. daarnaast PEC Zwolle klinkt gewoon niet;p

Wat een goede zaak. Er wordt gekeken naar wat de supporters willen en eventueel wordt de complete naam van de club veranderd. Wij krijgen het niet eens voor elkaar om stoeltjes te vervangen of ons het normale logo terug te krijgen.

Gefeliciteerd met de promotie. FC Zwolle klinkt beter.

Ik had het net met een vriend over "het lek van Pec". Zou volgend jaar misschien zomaar weer kunnen. Goede zaak.

14 april 2012 om 17:34

lek van pec was ook wel de bolle van zwolle werd genoemd?
Keepte van 83 tot 85 voor zwolle
daarvoor werd hij de beer van de meer genoemd

14 april 2012 om 21:22

Klopt Piet Schrijvers was de "beer van de Meer" bij Ajax, hij ging in zijn nadagen naar Zwolle en werd in eerste instantie de "bolle van Zwolle" , dat werd al snel het "lek van Pec". Hij had trouwens een nog minder fraai figuur dan Verhoeven en heeft het Nederlands elftal gehaald.

15 april 2012 om 01:05

en in zijn laatste jaar bij zwolle degradeerde hij uit de eredivisie

Zwolle is de laatste jaren actief bezig meer binding te krijgen met de stad en de regio en daarin is dit een logisch gevolg. Ik ben echt blij verrast hoe de club in een rustiger vaarwater is geraakt sinds het vertrek van Everse en het opstappen van het bestuur (?). Nu weet ik niet precies hoe dit laatste in elkaar stak, wat ik wel weet is dat er jaren achter elkaar gezeik was. Het is mooi om te zien dat de club daar eindelijk van verlost is en met een goede trainer en voorzitter aan het bouwen is.

Een aantal jaar terug had de club al aangegeven binnen vijf jaar, pin mij niet vast op het termijn, te willen promoveren en dat is gisteravond binnen dit termijn gelukt. In de krant stond vanochtend dat de club van een begroting van 4,4 miljoen naar een begroting van 6 miljoen wil en over zichzelf als doel heeft gesteld om over een x-aantal jaar een stabiele middenmoter (plaats 12-8) in de Eredivisie te willen worden. Dat is lastig maar het uitspreken van ambitie met een aan goed onderbouwd stappenplan is absoluut een pluspunt.

Het kampioensfeest was gister in het stadion al geweldig geregeld, men wist een prima sfeer te creëren waarin het hele stadion meegezogen werd. Het zou mooi zijn als het Zwolse bedrijfsleven en achterland een grotere binding krijgt met de club. Want in tegenstelling tot wat Derksen bij Voetbal International beweert is het verzorgingsgebied van Zwolle in veel facetten vrij groot. Denk dan aan de gehuisveste zorginstellingen en bedrijven. Voor een club als Zwolle is daar zeker nog meer uit te halen. Als dit een stap is om die binding te vergroten dan kun je daar lijkt mij onmogelijk tegen zijn.

Hoe dat, maar dat weten ze zelf blijkbaar ook nog niet precies, juridisch en financieel zit weet ik verder ook niet en houd ik mij ook totaal niet mee bezig. Voor mij maakt het niet veel uit of het FC Zwolle of PEC Zwolle (of PEC '82) heet en ik betwijfel ook of dit doorgang vind. Maar het feit dat ze met dit soort zaken bezig lijkt mij positief.

Lijkt mij geweldig, een beetje nostalgie in de naam

Nac, NEC en Pec. Leuke namen allemaal. Ik snap dat er veel gevoelens aan kleven maar ik vind als buitenstaander F.C Zwolle beter klinken dan Pec.

PEC tegen Nec, NEC tegen Nac, de Eredivisie wordt zo clownesk vind ik. FC Zwolle klinkt beter.

14 april 2012 om 16:56

FC Zwolle klinkt niet echt origineel, ik vind het maar vreselijk FC en dan stadsnaam.

14 april 2012 om 17:46

Ben ik het mee eens. Ten eerste is het dan Football Club Zwolle...in die optiek zou ik eerder kiezen voor VV, VC of SC. FC is erg afgezaagd en 0 origineel. PEC heeft van oudsher natuurlijk een prima naam, het is een beetje een grappige naam maar als de supporters en de stad er meer mee hebben zou ik zeggen doen!!!

14 april 2012 om 17:59

Misschien een domme vraag maar waar staat PEC dan eigenlijk voor? ... Eendracht Combinatie?

14 april 2012 om 18:08

Prins Hendrik - Ende Desespereert Nimmer - Combinatie.
Een tongbreker van de eerste orde. ;

14 april 2012 om 20:21

Nog niet zo erg als in Breda: Nooit Opgeven, Altijd Doorgaan, Aangenaam Door Vermaak en Nuttig Door Ontspanning Combinatie Breda.

ik hoop dat het fc blijft, herkenbaarder voor mij en ik vind het logo zo mooi

Gaat toch helemaal nergens over. Het beestje hoeft maar een naam te hebben. Wellicht roept het roem op bij de oudere supporter, maar de jongeren zullen zich er weer minder mee kunnen identificeren.. Het is maar net hoe je het bekijkt en wat je als bestuur wil uitstralen. Beter gaan ze na het feest goed bezig zijn met hoe het aan te pakken komend seizoen. Er zullen daar veel spelers moeten afnokken en minimaal een half nieuw elftal bij moeten halen willen ze zich kunnen handhaven, want met deze selectie gaat dat never nooit lukken.

FC betekent Football Club....pec staat voor? Wordt nergens vermeld in het artikel....hou niet zo van het gebruik maken van leenwoorden.

14 april 2012 om 17:51

als je ff gegoogled had had je het geweten.. Bij deze ;
1904: Ontstaan van voetbalclub Ende Desespereert Nimmer (edn) in Assendorp
1906: Ontstaan van voetbalclub Prins Hendrik (ph)
1910: Fusie van PH en EDN tot de Ph-edn-combinatie (pec)
1971: Naamsverandering naar PEC Zwolle
1982: Naamsverandering naar PEC Zwolle'82
1990: Faillissement van PEC Zwolle'82, Oprichting FC Zwolle

14 april 2012 om 17:52

In 1910 leidde een fusie tussen PH en EDN tot de Ph-edn-combinatie (pec). In 1971 werd deze naam veranderd in PEC Zwolle.

Commercieel heel slim. Het verbaast me niet dat ze dit juist op dit moment naar buiten brengen. De merchandise zal enorm stijgen doordat iedereen nieuwe shirtjes wil hebben van het 'nieuwe Zwolle', ook omdat ze juist nu weer Eredivisie gaan spelen.

Kan het nog lelijker Pec? waar staat het voor eigenlijk wat een bagger naam

14 april 2012 om 20:55

PEc Zwolle is nostalgie!! Dus je kan je beter wat meer verdiepen in de historie

15 april 2012 om 01:09

kijk een paar posts naar boven daar heb ik verteld wat pec betekend

Prachtig Pec. De naam opzich is natuurlijk drama, maar vraag je opa/vader er eens naar n die weten precies dat het om zwolle gaat. Die naam had een landelijke uitstraling. Nu zullen mensen zeggen 'van nostalgie kan je niet vreten' maar zwolle zal nooit meer grote betekenis gaan spelen in de eredivisie (achterban/financiele mogelijkheden), dus hoppa het begrip PEC terug

Definitief dus, jammer ik vond /vind Fc Zwolle beter dan Pec.

Ik ben ze altijd zo blijven noemen, ik hoef er dus niet aan te wennen. Succes komend seizoen Pec'ers!

Prachtige historische naam, en veel origineler dan het doorsnee FC.

Pec Zwolle dus nu als de supporters van Zwolle het goed vinden ben ik er blij mee.

Off-topic: Ik zie Pec Zwolle volgend jaar tussen plaats 9 en 14 spelen is het niemand opgevallen dat als een club van de Jupiler leauge naar de Eredivisie gaat het eerste seizoen gewoon erg goed spelen. Eerst met VVV daarna met Excelsior en nu weer met RKC waarom zou het niet lukken met Pec Zwolle denk ik dan.

Ik vind PEC Zwolle een mooiere naam dan FC Zwolle, orgineler en er is een stukje geschiedenis aan verbonden. Denk ook dat er niet veel Zwolle-fans zijn die dit erg vinden. Een vraagje, weet iemand of ze gewoon met de huidige clubkleuren doorgaan of met de oude groene shirts?

14 april 2012 om 20:56

Er was wel vroeger haat en nijd tussen Zwolsche boys en Pec.-zwolle. Veel Zwolsche Boys fans gingen niet naar het betaalde voetbal van PEC

Leuk , weer een traditionele naam terug die terug gaat tot 1904.

krijgen ze dan ook 't lek van Pec terug :P

Hoe spreek je het uit dan, PEC of P' E' C?

14 april 2012 om 20:46

'pek', vandaar ook de uitdrukking het lek van pec, het lek van p e c klinkt niet zo mooi. ;

16 april 2012 om 16:21

En toch is het voor een Zwollenaar gewoon P.e.c.

14 april 2012 om 21:35

Dus volgend seizoen PEC tegen Nec

14 april 2012 om 21:41

NEC spreek je uit als N.e.c. dus die grap gaat niet op, de meeste mensen zeggen dat wel zo NEC en Nac, terwijl er toch puntjes tussen staan.

Overigens vind ik het best opmerkelijk nieuws, iets historisch wat weer terugkomt. Is ook veel leuker dan altijd het standaard FC ervoor. Goede ontwikkeling!

19 april 2012 om 00:27

PEC wordt vooral gebruikt door de jongere supporters en de buitenstaanders.
De oudere Zwollenaren hebben het steevast over Pee Ee Cee

Hopen op het oude logo en een groen/wit thuisshirt.

[img]http://www.spitsnieuws.nl/sites/default/files...

houden ze het logo??

14 april 2012 om 22:55

Denk het niet, het wordt waarschijnlijk aangepast, want daar staat nog gewoon FC op!

14 april 2012 om 23:58

Ze krijgen een oud logo weer terug waarschijnlijk. Als je het shirt van vorig jaar hebt, dan de rechterlogo als je het shirt aanhebt. Is wel een mooier logo

Verdiende kampioen.! Zat er aan te komen en hoop dat ze wat toevoegen aan de eredivisie.! Naamsverandering is denk ik voor de Zwolle supporters mooi maar voor de rest denkt dat niemand het een bal uitmaakt

Pec Zwolle is als naam back. Heerlijk!! Nostalgie!

ik snap niet waarom iedereen zo lyrisch is, het is onlogisch deze verandering

Een logische en ook onvermijdelijke stap op weg naar Europees voetbal in het seizoen 2013/2014. De oorspronkelijke en authentieke clubnaam is in historisch opzicht immers spraakmakender dan het weinig tot de verbeelding sprekende en veralgemeniseerde FC Zwolle.

Het maakt voor de continentale media de voorbeschouwingen ook beeldender en smakelijker.

PEC Zwolle, twice runner-up of the Dutch FA Cup...enz.

18 april 2012 om 16:41

Stap naar Europees voetbal?

Ik zie je wel vaker wartaal uitslaan maar dit slaat alles.
Ik vind het voetbal wat hun spelen veel te traag voor de Eredivisie, ik ga er dan ook van uit dat dit gewoon degradatie kandiaat nummer een is. Niet iedereen is Heracles of RKC

Gefeliciteerd Zwolle, lekker feestje vieren!!!

Er zijn veel mensen die zeggen dat Zwolle kansloos is in de Eredivisie,
Maar dat zeiden ook veel mensen van RKC en die staan nu toch mooi 8ste!
Dus veel succes, Zwolle!

Daar komen de oude koeien weer uit de sloot na 22 jaar, laat de naam FC Zwolle blijven.
Failliet is en blijft failliet, al het werk wat de heer Sporre heeft verricht word door een einzelganger weer te niet gedaan.
Een trap na voor de heer Sporre die de club 22 jaar geleden van de ondergang redde en een trap naar alle Zwolse boys mensen, die kunnen de naam pec wel schieten.

FC Zwolle vind ik veel mooier klinken dan PEC Zwolle.. Maar er zit historische waarde aan natuurlijk.

Wel prachtig voor Zwolle dat ze eindelijk weer terug zijn in de eredivisie! Het is ze van harte gegunt!

FC Zwolle ligt iets lekkerder in de mond maar ik denk dat het historische aspect hoger lag bij "pec" .
Verder vind ik het wel een vooruitgang voor de Eredivisie als Excelsior eruit gaat.

Vind sowieso dat FC overal voor een beetje onnodig. We weten dat het om voetbalclubs gaat dus waarom niet gewoon Groningen, Twente, Utrecht, Zwolle...

In de officiële naam staat natuurlijk wel FC, maar als je die club noemt vind ik het overbodig.

Je zegt ook gewoon Barcelona, Real Madrid en Liverpool in plaats van FC Barcelona, Real Madrid CF en Liverpool Fc.

Dus laat het gewoon bij FC Zwolle, en ga het gewoon Zwolle noemen.

Belachelijke aanpassing. Fc Zwolle klinkt mooier en logischer gezien de prestaties van Gaston Sporre. Maar goed, niets aan te doen. Komt er nu ook zoals eigenlijk bij Pec een jaartal achter? Dus Pec 12 of zoiets?

18 april 2012 om 17:05

Denk dat het PEC Zwolle blijft en dat ze de 12 weglaten.

Erg jammer dat ze de naam weer moeten veranderen. IK Vind Fc zwolle beduidend beter klinken dan PEC Zwolle maar dat is mijn mening. Je word als fc zwolle kampioen waarom zou je het dan veranderen.

Pec Zwolle, die naam heeft natuurlijk wel geschiedenis.
Voor mij geen betekenis omdat ik dat niet mee heb gemaakt, maar begrijp dat het voor de mensen daar wel leuk is.
Misschien ook leuk omdat de shirts nu anders zijn, de supporters willen misschien nu allemaal het 'eredivisie shirt' met PEC erop. Stijgt de shirtverkoop nog harder.

PEC Zwolle gaat wel meer betekenen denk ik voor de échte supporters aangezien de historie van de club, niet echt heel verschil met de vorige naam. Zou mooier zijn als de shirts werden verandert en het beetje ging lijken op die van eerst onder de naam Pec.

PEC zwolle, logo word niet veranderd? Beetje jammer want er staat FC Zwolle op.

18 april 2012 om 18:53

"in het huidige logo worden de letters FC vervangen door PEC en ons herkenbare en geaccepteerde logo blijft voor de rest ongewijzigd"

18 april 2012 om 19:04

Oke, ben benieuwd hoe ze het doen en welke spelers ze halen

Leuk nieuws, dat FC wordt ook zo saai. FC barcelona, FC bayern munchen, FC kaisernlautern etc. PEC zwolle heeft een leuke geschiedenis, heb even snel wikipedia doorgelezen, was er in '82 nog niet Het enige wat ik niet snap is waar PEC voor staat, is dat oud-nederlands? Alle zwollenaren: Succes in de Eredivisie. Ik denk dat jullie hard moeten zwoegen, zou trouwens geniaal zijn als ze champions league in gaan! Krijgen ze nou meer budget, of blijft dat wat het nu is? Ik denk dat het een degradatiestrijd wordt met Graafschap/excelsior ( 1 van 2 degradeert) en als RKC slecht draait, die ook. Maar leuke ervaring natuurlijk! Vind het een mooie club, genoot als ik jupiler league keek

18 april 2012 om 22:09

De naam PEC is voortgekomen uit het samenvoegen van 2 clubs: Prins Hendrik en Ende Desespereert Nimmer. Dus de naam is Prins Hendrik-ende Desespereert Nimmer Combinatie

Het staat voor: prins hendrik ende despereert nooit combinatie

Goed dat Overijssel weer vertegenwoordigs is ( Enschede en Almelo liggen er ook in, maar vereenzelvigen zich meer met hun regio dan met hun provincie), maar ze kunnen zich beter druk maken over hoe zich te handhaven in de Eredivisie. Maar op zijn minst één seizoen waarbij Van Kooten en De Bie herleven in hun video-collectie met samenvattingen van NAC - Pec, NEC - NAC en PEC - Nec.

Pee ee cee dus? Zoals men schijnbaar in Nijmegen zegt 'een nek zit onder je kop, en-ee-cee zit in je hart, haha

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
9.PEC Zwolle44-12
11.Excelsior40-15
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Dirk MarcellisVerdediger11
Philippe SandlerVerdediger10
Bram van PolenVerdediger11
Tijani ReijndersMiddenvelder10
Mustafa SaymakMiddenvelder11
Erik IsraelssonMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

In de wandelgangen

Zondag 20 mei
Luuk de Jong is niet de enige Nederlandse spits die in beeld is bij Club América. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren