Wespennest in de bergen

Vrijdag, 13 april 2012 om 17:18 door Berdyev

Wekelijks sterven handenvol militairen bij vuurgevechten in Tsjetsjenië. Diverse republikeinen willen zich nog altijd (vergeefs) afzetten van de Russische Federatie. Het voetbal is dé uitlaatklep voor de strijders die de twee recente en gruwelijke oorlogen willen vergeten. De voetbalclub Terek uit de hoofdstad Grozny is voor hen de ultieme afleiding.

Uitgemoord

Het Kaukasische klootjesvolk krioelt in de bergen. Op het platteland kraait geen haan. Ze leiden een onafhankelijk en vredig leven. Voor tsaar Ivan de Verschrikkelijke is Tsjetsjenië in de zestiende eeuw dan ook een makkelijk te vangen prooi. Peter de Grote geeft het offensief vervolgens gestalte, maar stuit in de achttiende eeuw op verweer. Toch grijpen de Russen de macht; Tsjetsjenen worden gezien als tweederangsburgers. Tijdens de vijftigjarige Kaukasusoorlog worden hele dorpen uitgemoord. Duitsland belooft het onderdrukte gebied vrijheid als de Sovjet-Unie in de Tweede Wereldoorlog zou worden verslagen.

Dat lukt niet. Jozef Stalin neemt wraak op Tsjetsjenië en legt bijna een kwart van de bevolking om in werkkampen. Na de dood van Stalin neemt Nikita Chroesjtsjov het over. Hij geeft het bergvolk weer hoop en besluit dat zij stapsgewijs mag terugkeren naar hun land. De hele staat is geruïneerd en dat bezorgt de Tsjetsjenen de schrik van hun leven. Er worden duizenden wapens meegenomen en ditmaal worden de Russen verdreven. Als een Rus door dronken Tsjetsjenen wordt vermoord, barst de bom. Op de begrafenis zweren honderden Russen wraak en op straat worden Tsjetsjenen afgeslacht. Het kookpunt is bereikt.

Nieuwjaarsdag

De Tsjetsjeense luchtmachtgeneraal roept de onafhankelijke staat Tsjetsjenië uit. Deze man is een groot fan van presidentskandidaat Boris Jeltsin en hoopt dat die de verkiezingen wint. Die wint hij, maar tegen de verwachting van de luchtmachtgeneraal in wil de eerste president van Rusland Tsjetsjenië weer heroveren. De sloper van de SU besluit uiteindelijk Tsjetsjenië te bombarderen, op Nieuwjaarsdag. De bergrebellen zijn strijdbaar en geven zich niet gewonnen. De vrede wordt na twee jaar getekend.

In 1998 proberen de Russen het opnieuw. Tsjetsjenië vecht terug met landmijnen en bommen, op normale burgers. In 2002 eindigt de tweede Tsjetsjeense oorlog. Bijna dagelijks staan de kampen nog tegenover elkaar en sneuvelen er mensen, maar de laatste jaren is het ‘rustig’. Zo rustig zelfs dat Grozny – dat ‘verschrikkelijk’ betekent en dus afstamt van Ivan de Verschrikkelijke - de rustigste stad zou zijn van heel Rusland. Hier wordt ook gevoetbald. Bij Akhmat Abdhulkhamidovich Kadyrovs republikeinse voetbalclub Terek Grozny om precies te zijn. Wie denkt dat Terek een rustig provincieclubje is, zit duidelijk mis.

Softe Gullit

Wie voor Terek voetbalt, vertegenwoordigt Tsjetsjenië, dat net zo groot is als Gelderland, Noord-Brabant en Friesland bij elkaar. De grote baas van Terek was tot voor kort Ramzan Kadyrov, de zoon van wijlen Akhmat. Akhmat kwam in 2004 tijdens de Dag van de Overwinning om het leven bij een bomaanslag in het oude stadion. Ramzan is de president van Tsjetsjenië en door Vladimir Putin aangesteld om er de orde te handhaven. Hij regeert met harde hand en wordt door mensenrechtenorganisaties beschuldigd van moord, ontvoeringen en folteringen. Eind november droeg hij vanwege de hoge werkdruk het stokje over aan voormalig militair Magomed Daudov, de vicepremier van Tsjetsjenië.

Terek staat bekend als de club waar Ruud Gullit het dertien duels voor het zeggen had. Nadat de komst van Víctor Munoz stukliep, klopte de club aan bij de Amsterdammer. Gullit kreeg naar eigen zeggen de toezegging dat Mbark Boussoufa, Majid Bougherra en Diego Forlán zouden komen, maar verder dan een persoonlijk akkoord met laatstgenoemde kwam het niet. Gullit was volgens een ex-middenvelder van de ploeg ‘te soft’. Hij wisselde voorturend met de opstelling. Eigenlijk was hij tot zijn ontslag nog aan het experimenteren. “Ik was uitdrukkelijk tegen de komst van Gullit en Munoz. Maar Bulat Chagaev (voormalig sponsor) haalde ze allebei binnen. Nu nog ondervinden we hinder van die beslissingen”, vertelde vicevoorzitter Haidar Alkhanov onlangs tegen RIA Novosti.

Martens en Bony

Onder Stanislav Cherchesov gaat het qua puntengemiddelde beter, al staat de ploeg nog altijd op de derde plaats in de degradatiepoule. Terek, dat over een begroting van 22,6 miljoen euro beschikt, krijgt het geld doorgesluisd uit Moskou. Ook Telman Izmaylov, voormalig eigenaar van de Cherzikovsky Markt, en zakenman Ruslan Baysarov sponsoren. Terek haalde Marcin Komorowski, Maciej Rybus, Adilson en Igor Lebedenko naar de Akhmat Arena. Cherchesov heeft een betere selectie dan zijn voorganger. Daar hadden in de winterse transferperiode nog grotere namen bij kunnen komen.

Maarten Martens, Yassine El Ghanassy, Wálter Montillo en Gonzalo Zárate wezen de bekerwinnaar van 2004 echter af. Ook de namen van Wilfried Bony, Roland Lamah, Salomon Kalou, Mohamed Tchité, Daniel van Buyten, Muhamed Subasic, Stefanos Athanasiadis en Edgar Silva zingen rond in de schurkenstaat. Voor Bony zou Terek tien miljoen euro overhebben. De ambities van Terek, dat op 250 kilometer van Grozny in een kuuroord traint, zijn zonneklaar: de club wil zo snel mogelijk Europa in.

Waanvoorstelling

Maar rustig zal het nooit worden aan de Terek-rivier. Zo mag de vicevoorzitter en de minister van Sport, Alkhanov, dit seizoen geen wedstrijden meer bezoeken, omdat hij na het duel met Volga (1-3 verlies) de scheidsrechter in diens kleedkamer fors beledigde. En voormalig spits Ewerthon zei onlangs dat de trainer een ploeggenoot van hem sloeg en dat Kadyrov na een verloren pot de kleedkamer instormde om te briesen dat eigenlijk alleen Tsjetsjenen zouden mogen spelen voor Terek.

Volgens baas Magomed Daudov lijden spelers, die zeggen dat bij Terek geweld en chaos aan de orde van de dag is, aan waanvoorstellingen. “Spelers geven alleen interviews nadat ze de club verlaten en geven achterlijke redenen waarom ze niets op het veld konden laten zien.”

De stad wordt helemaal opgeknapt, het stadion is ultramodern en Terek is een van de weinige clubs die veel aandacht besteed aan de jeugdopleiding. Het team is te vergelijken met Vitesse. Volgens Alkhanov is Terek inmiddels een ‘voetbalautoriteit’, maar de club is ook een oorlogsslachtoffer. Fanclubs verdwenen en weinig spelers zien het zitten om in een wespennest te strijden. Hoog in de bergen.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 3 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

20 reacties (laatste reactie door lloro)

Goed stuk, het verschaft ook bakken vol met informatie. De club komt op mij over al een van de, al dan niet de, mooiste club van Rusland. Het enige wat ik mis is meeslependheid, daarom 4 sterren.

Mooi stuk goed geschreven ik geef er 4 sterren voor!

Leuk om weer eens een stuk van jou hand te lezen. Ben zelf alleen geen voorstander van verhalen geschreven in krantenartikel-stijl. Je geeft hiermee in een keer een heleboel informatie, en springt als het ware van de hak op de tak. Voor mij persoonlijk leest dat niet prettig.

Overigens wel klasse dat je het Russische voetbal zo blijft promoten, dat houdt mij en vele andere goed op de hoogte!

Kun je me misschien ook informeren over de ambities om de criminaliteit in deze schurkenstaat tegen te gaan? Ik kan me voorstellen dat het als mens niet prettig is om je te vestigen in een onveilige stad. Probeert deze eigenaar ook de slechte naam van Terek tegen te gaan?

13 april 2012 om 19:45

Nee, dat doen ze allemaal niet. Het enige wat ze doen is de desbetreffende speler die zijn verhaaltje doen in de media over Terek afzeiken en wijzen naar zijn eigen prestaties(die inderdaad niet zo indrukwekkend waren).

Ik vind het een prima stuk, het is leuk om een stuk te lezen dat niet alleen maar over voetbal gaat maar ook een stuk historie met zich mee brengt. Heel interessant.

Dan de club, ik ben geen expert in Russische clubs, maar vind dat het niveau toch wat word onderschat. Terek had met Ruud Gullit geen goede trainer in huis, hem moet je geen club laten opbouwen, hij kan redelijk presteren wanneer een wereldtoppers in huis zijn, je noemde een aantal namen die op het lijstje zouden staan van Terek. Geen geweldige namen moet ik eerlijk zeggen, als Terek de tweede Anzhi wilt worden moeten ze toch wat betere spelers halen. Ze zouden bijvoorbeeld eens kunnen stunten door voor een groot bedrag een echte wereldtopper binnen te hengelen. Maar ik vind dat je alles goed beschrijft en dat je een mooie schrijfstijl hebt.

Ik geef maandag een beoordeling, aangezien ik nu alleen op ´´m.voetbalzone´´ kan

Groetjes!

13 april 2012 om 18:55

Het klopt dat die namen niet zo denderend zijn, maar Terek wil ook geen tweede Anzhi worden. Volgens Haidar Alkhanov, de vicevoorzitter, past die politiek helemaal niet bij Terek. Bovendien heeft Terek niet de financiële middelen als Anzhi. Wilfried Bony, Roland Lamah, Muhamed Subasic en Edgar Silva zouden prima spelers zijn voor de club.

13 april 2012 om 19:58

Terek kan ook geen tweede Anzhi zijn, omdat spelers met een gezond verstand daar niet heen willen gaan, tenzij je goed geld wilt verdienen zoals Jonathan Legear. De meesten gaan nu namelijk allemaal naar Anzhi toe. Daar is het toch een stuk veiliger als in Chechenie.

Een mooi en informatief stuk, maar in mijn ogen had je toch wat meer mogen vertellen over het nieuwe Akhmat stadion wat er al staat. Dat stadion trekt toch aardig wat fans hoor. In de degradatiepoule komen al 18.000 fans terwijl er 30.000 in kunnen. Ik kan trouwens niet echt merken dat Terek aandacht aan de jeugdopleiding besteed. Volgens mij is alleen Rizvan Utsiev via de jeugd een vaste kracht geworden? Verder heb je nog Zaur Sadaev, de speler die volgens Alkhanov beter was dan Boussoufa, maar die speelt amper. Maar goed, Alkhanov heb ik toch nooit serieus genomen. Het is een hele nare en enge man die zelf met alle winden meegaat en alleen maar op de tegenstander zit te zeiken. Voor de rest ziet het er hartstikke netjes uit.

Leuke en vooral ook informatieve stuk.
Enige minpunt waren de subtitels, die ervoor zorgen dat het minder een CE is.

Al die Belgen die worden genoemd. Valt me echt op. Legear ging helaas wel in op de avances van Terek Grozny. Hij verdient er nu goed en sportief tja hij speelt z'n wedstrijden. Hoe doet die het trouwens?

Die subtitels maken het stuk net duidelijker omdat je weet waarover het stukje zal gaan.

14 april 2012 om 12:25

Hij doet het aardig, maar ik merk dat hij dolgraag wil vertrekken. Hij wilde zich via Terek naar Lokomotiv Moskou spelen en hij had al aangegeven dat hij Loko een mooie club vindt.

Mooi stuk. Maar ik zou als voetballer daar nooit naartoe gaan.

16 april 2012 om 12:34

Zou je ook toelichting willen geven waarom je daar nooit heen zou willen gaan.

Het is namelijk een land in opbouw in voetballend opzicht, en ook word je er meestal financieel veel beter van dan anders clubs is warme landen.

16 april 2012 om 14:08

Het is mij daar te gevaarlijk en het is daar een dorre en dooie boel.

16 april 2012 om 14:09

Hoe weet jij dat het een dooie boel is.

Overigens valt het gevaarlijke ook wel mee, in sommige plaatsen is het wel gevaarlijk, maar dat is ook zo in Spanje, of hier in NL.

16 april 2012 om 14:11

Hoe weet jij dat het een dooie boel is.

Overigens valt het gevaarlijke ook wel mee, in sommige plaatsen is het wel gevaarlijk, maar dat is ook zo in Spanje, of hier in NL.

16 april 2012 om 14:26

In de Bijlmer lopen ze niet met mijnen rond hoor.

16 april 2012 om 15:15

In Spanje zijn anders wel genoeg bomaanslagen, waar ook de nodige slachtoffers vallen. Maar ik denk dat je hier eeuwenlang over door kunt discussiëren, en dat zou zonde zijn van de Ce.

Weer lekker informatief en dit stuk is prima te volgen. Goede schrijfstijl ook weer, weinig op aan te merken.

Wat me echt negatief opviel was dat je steeds benoemde dat Grozny zo in de bergen ligt. Dat geldt misschien voor Zuid-tsjetsjenië, maar absoluut niet voor Grozny zelf. Dat ligt gewoon in een laagvlakte 130 meter boven zeeniveau. Daarmee slaan zowel je titel als je laatste zin nergens op, zonde, omdat het zo ontzettend makkelijk te controleren is. Zonde ook omdat zo'n fout mij enigszins doet twijfelen aan de hele inhoud van je stuk, waar ik verder inhoudelijk weinig vanaf wist.

Bij nog eens overlezen lees ik weer iets aparts: 'zo rustig zelfs dat Grozny – dat ‘verschrikkelijk’ betekent en dus afstamt van Ivan de Verschrikkelijke - de rustigste stad zou zijn van heel Rusland.' Ondertussen sterven er wel wekelijks militairen bij vuurgevechten in Tsjetsjenië, de provincie waarin het ligt?

Echt zonde, want qua schrijfstijl en inhoud zit het verder weer fantastisch in elkaar.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Rusland

FIFA ranking: 66
43 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Andrey EshchenkoVerdediger40
Sergei IgnashevichVerdediger40
Aleksey KozlovVerdediger40
Igor DenisovMiddenvelder40
Alan DzagoevMiddenvelder40
Voor de complete selectie: Clubpagina Rusland.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Rusland.

In de wandelgangen

Donderdag 24 mei
Anderson Talisca gaat Besiktas verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren