AZ-talent kon ook naar buitenland: 'Maar voor zo'n stap is het te vroeg'

Zaterdag, 14 april 2012 om 00:00

AZ legde vrijdag Thomas Lam voor vier seizoenen vast en hield de verdediger daarmee uit de handen van enkele clubs uit het buitenland. De achttienjarige verdediger was namelijk bekend met de interesse van verenigingen uit Engeland en Italië: "Maar voor zo’n stap vind ik het te vroeg."

Lam zit sinds dit seizoen bij de A-selectie van AZ, maar wacht nog op zijn debuut in het eerste elftal. "AZ is een goede leerschool waar jonge talenten kansen krijgen", zegt de Fins jeugdinternational, die overigens gewoon in Amsterdam geboren werd, op de website van zijn werkgever. "Er spreekt veel waardering uit dit contract." Lam tekende tot de zomer van 2016.

De verdediger, die sinds zijn twaalfde in de jeugdopleiding van AZ speelt, heeft als doel om door te breken in het team van Gertjan Verbeek: "Een type als Niklas Moisander? Ja, dat hoor ik wel vaker. Het is ook nog eens mijn landgenoot. Ik leer veel van hem. Natuurlijk heb ik oog voor zijn vertrekwens. De trainer durft jeugdspelers een kans te geven. Ik hoop daarom snel mijn debuut te kunnen maken."Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door stefandegroot)

Eindelijk een jongen die wel het verstand heeft om in Nederland te blijven en daar eerst zijn kans eens te pakken. Wat heeft hij eraan als hij vertrekt en daar zo ver weg beland dat niemand meer iets van hem hoord en dat zijn kans verpest is?

14 april 2012 om 00:05

Inderdaad dit is gewoon een verstandige jongen die niet meteen op zijn 18e voor het grote geld gaat, Als hij echt zo goed is dan komt hij er vanzelf en dan krijgt hij ook nog een mooie carieere, Want je kan naar het buitenland gaan op je 18e en dan een lekker salaris pakken voor een jaar of 3/4 maar dan ben je 22 en dan moet je je debuut nog maken voor bijvoorbeeld een City of een Chelsea.

Maar iemand die iets meer informatie heeft over deze jonge speler ik weet zelf niks van die jongen namelijk.

14 april 2012 om 13:21

@ Afca

De jongen is half Fins. Zijn vader is Nederlands en ze moeder komt uit Finland. Hij is een voetballende verdediger met de behoefte om in te schuiven zoals jullie Vertonghen dat ook heeft en bij ons Moisander en Viergever dat zo nu en dan doen.

Hij was een middenvelder (nummer 10) tot 2 jaar geleden maar begon zich echt razendsnel te ontwikkelen toen AZ heb een linie naar achter haalde. Hij komt sinds zijn 15e uit voor het Finse jeugdploegen en is daar meermaals Talent van het Jaar geweest.

AZ was al vanaf vorige zomer bezig om hem vast te leggen als een volwaardige 1e team speler maar de onderhandelingen gingen moeilijk. Ook omdat er veel interesse was vanuit het buitenland. Toen opeens alle media de naam Lam gingen oppikken eind vorig jaar is AZ weer in actie gekomen om nog een poging te doen om te praten.

AZ heeft aantal grote talenten en daar is Lam zeker 1 van. De namen waar je ook op moet blijven letten is Lewis, Luckassen, Messaoud, Wijnaldum, Robert Klaassen en Hobie Verhulst. Dat zijn alle jeugd internationals die aardig een balletje kunnen trappen.

Ik hoop en ik dat AZ over 2 misschien 3 jaar net als Ajax grotendeels uit eigen jeugd zal bestaan. We hebben een fantastische lichting die eraan komt. Aantal jongens zoals Messaoud en Lewis hebben al een debuut gemaakt.

14 april 2012 om 13:37

Oke thanx voor de informatie het is een groot talent zo te horen.

De andere namen die je kent ken ik er een aantal van waaronder Luckassen Messaoud & wijnaldum die hebben volgens mij alle 3 hun debuut al gemaakt & volgens mij had die Messaoud zijn kaak gebroken tijdens een van zijn eerste wedstrijden toch??

Inderdaad daarom ben ik blij om te horen dat deze jongen behouden kan worden voor de club, Want zeg nou eerlijk jij heb toch ook liever een speler uit de eigen jeugd dan een 2e rangs buitelander, Maar AZ heeft zoiezo wel een goede jeugudopleiding dus dat komt helemaal goed & gertjan staat erom bekend dat hij de jeugd de kans geeft.

If youre good enough youre old enough zeggen ze dan.

Ik vraag me af of wijnaldum de linksback positie van poulsen gaat overnemen volgend seizoen weet jij daaar soms iets van?

14 april 2012 om 00:18

hij is niet de enige Maher heeft dezelfde keuze gemaakt hij had ook al aanbieding in buitenland toen hij 17 was toen tekende contract voor AZ tot 2015 gelukkig maar .

Goede zaak dan AZ hem heeft kunnen behouden, jammer dat hij niet voor de Nederlandse selecties uitkomt maar dat moet hij zelf bepalen natuurlijk. Hopelijk kan hij binnenkort(volgend seizoen bedoel ik dan eigenlijk) zijn debuut maken bij AZ.

Verstandige jongen: Hij ziet in dat Verbeek jonge spelers de kans geven

Eigenlijk echt Scandinavische mentaliteit.

Ik denk dat jonge spelers steeds meer gaan inzien dat de eredivisie het ideale podium is voordat je naar het gedroomde buitenland gaat: Gouweleeuw, V.rhijn,clasi en nog veel meer zijn mooie voorbeelden hoe het kan het buitenland kan altijd nog.
Kijk eens naar veel van die spelers die gaan voor de korte termijn: financieel onafhankelijk is lekker , maar dat kan altijd nog ,als je later moet terug kijken op een mislukte carriere omdat je de verkeerde keuzes hebt gemaakt is gewoon heel pijnlijk.

14 april 2012 om 00:42

Als je bij je club blijft moet je nog maar zien dat je doorbreekt en je geld binnenhaalt. Als je naar Manchester City kan (bijvoorbeeld), heb je financieel veel meer zekerheid.

En ik gebruik een addon voor Firefox die heet 'adblock Plus', geen last meer van al die grafreclames.

14 april 2012 om 01:41

De kans dat je bij de nederlandse top 6 een kans krijgt en doorbreekt is toch veel groter
Op geen enkele positie bij de top 6 in engeland heb je iets te zoeken als 17 ,18,19 jarige speler.
In de Nederlandse top 6 is de kans stukken groter.

Off: bedankt voor je tip dan hoef ik niet meer die kop van Hugo te zien.

Hulde voor deze jongen, eentje met gezond verstand die graag wil voetballen. De kans daarop is stukke kleiner als je op deze leeftijd al naar het buitenland vertrekt. Hoop dat ie volgend seizoen kans krijgt van meneer Verbeek.

"az talent kon ook naar het buitnland" Hij is toch een Fins jeugdinternational? Hij zit toch al in het buitenland?

14 april 2012 om 08:24

Nederlandse vader, Finse moeder. Geboren in Nederland

Als Thomas Lam had gezegd dat hij een stap naar het buitenland niet zou weigeren? Zouden er reacties staan met: 'ach laat hem gaan, hij is waardeloos en denkt dat hij wat is.' Maar nu zegt hij dat het een vroege stap zou zijn zo naar het buitenland. Dan is het ineens een geweldige talent en een slimme jongen. Zo was dit ook met Labyad. Veel mensen zijn nou eenmaal draaikonten. Moet ik een voorbeeld noemen? Johan Derksen.

14 april 2012 om 14:15

De reacties duiden er op dat hij er verstandig aan doet en het gaat niet zozeer over zijn voetbal kwaliteiten.

Dat is mooi al twee grote talenten uit de klauwen van de Engelse roof clubs kunnen houden.
Kunnen ze hier rustig voorbereiden voor hun debuut.
Maher is een goed voorbeeld, nu weten jeugd spelers dat ze bij AZ veel grote kans hebben om zich goed te ontwikkelen dan in het buitenland. Wie weet heeft hij over ruim een jaar een basisplaats te pakken.

14 april 2012 om 10:11

Het is ook maar voor heel weinig mensen weggelegd om als jeugdspeler door te breken bij een Engelse topclub. Daarnaast is de Nederlandse jeugdopleiding ook gewoon beter, en Lam beseft dat gelukkig ook.

Slimme jongen. Heeft bij AZ alle mogelijkheden om zich te ontwikkelen en zo dus in de kijker te spelen de komende jaren. Als de stap erin zit, gebeurt het wel na AZ.

Chapeau zo kan het ook.

Goed dat deze jongen het zelfbesef heeft dat je ontwikkelen in Nederland veel beter is aangezien de jeugd de kans krijgt, wat minimaal is daar in Engeland. Je leert meer door te spelen dan door te trainen met grote sterren en op de bank te zitten.

Beter voor Az dat deze jongen blijft. Hij is een groot talent. Zal de opvolger worden van Moisander.
Nu nog Butnerr kopen als opvolger van Poulsen. Toornstra als opvolger van Elm wanneer deze voor een groot bedrag verkocht gaat worden. Klaassen naar de selectie halen voor Martens.

esteban
Marcellis
lam
Viergever
buttner
Toornstra
maher
klaassen
Beerens
benschop
verbeek
14 april 2012 om 13:12

Ben ik even blij dat jij geen invloed hebt binnen Az.

1. Lam is niet de directe vervanger voor Moisander, dat is Marcellis of Klavan.
2. Buttner is niet beter dan G. Wijnaldum (eigen jeugd)
3. Klaassen is nog niet rijp genoeg om volgend jaar iets te kunnen betekenen.
4. Verbeek is niet beter dan onze eigen Gudmundsson
5. Altidore heeft in zijn eerste jaar bij AZ al 17 doelpunten gemaakt. EL + Eredivisie en volgend jaar maakt hij alleen al in de eredivisie 20 goals daar kan je klok op gelijk zetten

Persoonlijk denk ik dat je dit team kan vergelijken met Heracles en Vitesse. Hiermee bereik je niks.

Ook ben ik niet zeker van het verkoop van zowel Elm, Moisander als Martens. Alleen het contract van Elm loopt in 2013 af en de andere hebben contract tot 2014. Als er niet een goed bod komt dan zal AZ ze ook niet laten gaan. Dat heeft AZ in de winter al bewezen toen er al concrete belangstelling was voor Elm en Martens maar ook vorige zomer toen Moisander gewoon in Alkmaar werd gehouden en niet moest zeuren.

PS: Klaassen is geen aanvallende middenvelder zoals Martens dat is. Dat is meer een controleur zoals Schaars dat was en nu Elm. Misschien ken je de naam Messaoud niet maar dat is nogal een aardig talent als je het hebt over aanvallende middenvelders. 14 goals in afgelopen 13 wedstrijden en dat voor een middenvelder.

Daarnaast heb je Ortiz en Falkenburg die ook aanvallend ingesteld zijn.

Esteban
Johansson
Marcellis
Viergever
Wijnaldum
Maher
Roorda
Ortiz
Beerens
Altidore
Gudmundsson

vind ik goed je moet eigenlijk eerst ervaring doen bij je club waar je speelt en als je wat ouder ben en ervaren dan pas kun je naar een betere club

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Marco BizotKeeper10
Jonas SvenssonVerdediger10
Ron VlaarVerdediger10
Guus TilMiddenvelder10
Mats SeuntjensMiddenvelder10
Joris van OvereemMiddenvelder10
Thomas OuwejanMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.

11 fans
Verdediger, 24 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 25 mei
Sam Lammers mag op huurbasis vertrekken bij PSV, zo heeft de club bekendgemaakt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren