Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

The guardian angel of Stamford Bridge

Laatste update:

Een treurige sfeer was te proeven op Stamford Bridge. Het stadion was overschaduwd door donkere grijze wolken waaruit druilerige regen viel. De wind was kil en tierde door het stadion. Zelfs het weer begreep wat dit moment voor de club betekende. Supporters keken verloren en voor zich uit, zoekend naar troost voor dit verlies. Deze dag was een zwarte bladzijde in het geschiedenisboek van The Blues.

Onder een daverend applaus werd zijn as talmend naar de penaltystip gebracht. Hoe dichter zijn as bij de stip kwam, des te stiller werd het. De wind was gaan rusten, het regenen was opgehouden en de donkere grijze wolken trokken weg. De lucht was nu niet langer bedekt en de blauwe hemel werd zichtbaar. Verdriet maakte plaats voor trots. Er ontstond een vredelievend gevoel. Ademloos keken de supporters toe hoe zijn as in de stip verdween. Toen de stip was dichtgemaakt, besefte men wat dit betekende. De laatste spreker, Robson Charles, kon amper iets zeggen. 'Wat ik ook zeg, de woorden zullen hem altijd tekort doen', dacht hij bij zichzelf. Na enkele seconden boog hij naar de microfoon, schraapte zijn keel en zei: “Hij heeft vrede gevonden, in een tijd van oorlog”. Met deze woorden namen zij afscheid van Ossie.

De Europa Cup finale uit 1971 is ongetwijfeld het grootste succes in zijn carrière geweest. Chelsea FC had op dat moment een geweldige selectie met spelers als Ron Harris, Peter Bonetti en Charlie Cooke. In de eerste wedstrijd speelde Chelsea in Athene met 1-1 gelijk tegen Real Madrid. In de tweede wedstrijd van deze finale verschenen de spelers opnieuw aan de aftrap. Nu was er iets anders; de spelers van Chelsea roken bloed. De spelers van Chelsea waren weliswaar zenuwachtig, maar de motivatie om deze finale te winnen was groter dan ooit. Ron Harris pepte zijn team nog maar een keer op en maakte duidelijk dat het oorlog was. 'Wij zijn beter, dus wij gaan winnen en elke andere gedachte is fout!' Na enige tijd spelen gaf Tommy Baldwin een pass op Harris. Niemand. Na enige tijd spelen gaf Tommy Baldwin een pass op Harris. Niemand anders dan Harris zette de beslissende aanval op. Hij zag dat Baldwin de open ruimte indook en gaf de bal mee. Na een korte dribbel gaf Baldwin de bal aan ‘Ossie’. Met vier verdedigers van Real Madrid voor zich maakte hij drie stappen, maakt een lichte schijnbeweging, haalde uit en zag tot zijn verbazing de bal in de rechterhoek verdwijnen.

Hij rende naar de cornervlag en gooide zijn handen in de lucht, zakte door zijn knieën en deed zijn ogen dicht. Hij kon het zelf amper geloven; uitgerekend hij die scoort. Het publiek van Chelsea werd helemaal gek en verkeerde in extase. Supporters konden zich niet meer inhouden en kwamen het veld oprennen. Het gejuich werd steeds harder. dit was zijn hoogtepunt. Hij had zojuist de 2-1 gemaakt. Nog nooit was Chelsea zo dichtbij haar eerste grote internationale prijs geweest. Dit was het doelpunt dat Chelsea de overwinning gaf. Voor het eerst in de historie had Chelsea de Europa Cup 1 gewonnen. Door dit legendarische doelpunt had hij, zich op internationaal clubniveau onsterfelijk gemaakt.

Destijds kreeg menig verdediger alleen al bij het horen van zijn naam rillingen. Zijn kwaliteiten waren fenomenaal. Vanaf dat belangrijke moment kon hij in de ogen van de Chelsea supporters niks meer fout doen. Voor het Engelse nationale elftal heeft hij helaas nooit kunnen schitteren. De reden hiervoor was dat hij vanwege zijn gedrag buiten het veld de krantenkoppen regelmatig wist te halen. De toenmalige bondscoach, Alf Ramsey, vond dat een goede reden om hem niet te selecteren. Hij heeft slechts vier interlands gespeeld. In deze vier wedstrijden heeft hij niet kunnen scoren. Door de prestaties bij Chelsea heeft hij de naam ' The King of Stamford Bridge' gekregen.

Helaas was het noodlot hem niet gunstig gezind. Tijdens een begrafenis van een familielid kreeg hij een hartaanval. Hierdoor is Peter Leslie Osgood op de jonge leeftijd van 59 overleden. Toen Robson Charles het hoorde was hij geschokt. Zijn vriendin was aan het koken en hij zag het schokkende bericht op het Engelse nieuws. Door dit schokkende bericht was hij overdonderd en al zijn eetlust was verdwenen. Hij hoopte dat het niet waar was, dat hij het overleefd had, maar dat bleek later ijdele hoop te zijn. De kille dood had Osgood gevonden.

''Aan het einde van alles, is het de dood die jou kiest.

Doe de lichten aan van de vele lampen
en verzamel rond zijn bed. Kniel en pak
zijn hand vast. Kijk hem in de ogen aan
en zie zijn verhaal. Leen hem uw ogen,
uw warme bloed, uw kloppende hart en
de wil om te leven. Praat met hem, spoor
hem aan en overtuig hem. U kunt hem
nog redden. Hij is jong maar heeft zoveel
pijn van binnen. Hoe moet hij dan in vrede
leven, als niets hem meer vreugde geeft?
Hoe moet hij dan sterven, als hij vergeten is?

Maar de dood kende geen genade en
antwoordde:' Ik kies hem.' Dus hij ging
en er was een stilte in de zwoele zomernacht.
In vrede en vreugde, omringd door de sluiers
van slaap, doofden langzaam de lichten
van de lampen. In het donker lag hij daar
op bed, somber en verlaten. En met verloren
hoop, blies zo zijn ziel, zachtjes zijn laatste adem uit.

Vervolgens, ver weg, het geschreeuw van de pijn, opzoek naar zijn lichaam.'

'The King of Stamford Bridge' heeft Chelsea met een grote leegte en eenzaamheid achtergelaten. Nu hij niet langer onder ons is, heeft hij de meest prachtige rustplek voor zijn ziel. Elke speler, vriend of vijand, weet het volgende: wanneer Chelsea thuis speelt, waakt hij over de club. Iedereen weet dat, wanneer Chelsea hem nodig heeft, hij uit zijn slaap ontwaakt en de club de kracht en liefde geeft die nodig is. Zolang het stadion bestaat, zal hij eeuwig voortleven in zijn eigen en enige thuis, Stamford Bridge.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Hele mooie CE. Peter Osgood was een legendarische Chelsea-speler en bezorgde hun hun eerste internationale prijs.

5 dikke sterren.

Mooi stuk, één klein foutje:
Na enige tijd spelen gaf Tommy Baldwin een pass op Harris. Niemand. Na enige tijd spelen gaf Tommy Baldwin een pass op Harris. Niemand anders dan Harris zette de beslissende aanval op.
Dubbele zin, maar dat doet niets af aan dit verhaal;

Ik heb een paar kleine foutjes ontdekt. Je bent een paar komma's vergeten, maar zo'n stuk doet je zoiets al snel vergeven. Fenomenaal geschreven. Je hebt me helemaal in het verhaal getrokken. Het gedicht vond ik wat overbodig, maar verder vind ik het echt heel goed. Zoals ik zei is het enige minpuntje dat het hier en daar ietwat beter kan.

Deze Ce roept bij mij de volgende vragen op:
A Wie is Robson Charles?
B Vrede gevonden in een tijd van oorlog, wat voor oorlog wordt hier bedoeld?
C Was het terecht dat Osgood door zijn gedrag niet geselecteerd werd voor het nationale elftal en waarom?

Super stuk weer, ik ben ook eigenlijk niets anders van je gewend
Ik werd helemaal meegetrokken in het verhaal.

Ajax won destijds de Europacup 1, Chelsea speelde voor de voorloper van de uefa cup. Verder is het een leuk stuk, voor alsnog 3/4 sterren. Zal het morgen toelichten zit nu op telefoon

Mooi geschreven man. Leuk dat jij toch toestemming hebt gekregen om eens iets te schrijven over de geschiedenis van Chelsea.

Osgood is echt een legendarische speler. Het was ook de favoriete speler van Meneer de Wit en mijn vader heeft me dan ook vaak verhalen over Osgood verteld.

Ik zit nu op mijn mobiel dus kan je verder niet beoordelen maar dat komt nog wel

De rillingen liepen al over mijn rug toen ik merkte dat het over Ossie ging. Ik heb hem nooit echt goed meegemaakt, maar natuurlijk veel over hem gelezen en beelden van hem gezien. Natuurlijk ook op de foto geweest met zijn standbeeld voor The Bridge ;

De absolute legende van Chelsea en een legendarische speler. Mooi filmpje als tribute nog op youtube gevonden:

http://www.youtube.com/watch ?v=22q9gsfhojs (spatie na watch weghalen)

Op 1:25 komt trouwens een goal voor die verdacht veel lijkt op de goal die jij beschrijft in je CE.

Na enige tijd spelen gaf Tommy Baldwin een pass op Harris. Niemand. Na enige tijd spelen gaf Tommy Baldwin een pass op Harris. Niemand anders dan Harris zette de beslissende aanval op.

dit was zijn hoogtepunt.

Dit zijn de foutjes die ik heb gevonden. Bij het eerste heb je natuurlijk twee keer achter elkaar dezelfde zin met daartussen het woord 'niemand'.

Bij het tweede is er geen hoofdletter.

Maar ik geef nooit minder sterren door foutjes, die maak ik zelf namelijk ook. Een prachtig stuk is het. Kreeg soms kippenvel.

Prachtig dat er mensen zijn die de helden uit de voetbalgeschiedenis in ere houden. Daardoor de moeite waard.
Jammer dat het in van die opgezwollen taal geschreven is. Zo vol van bijvoeglijke naamwoorden dat het wel een deeltje uit de Bouquetreeks lijkt.

Een goede eindredacteur had het een stuk leesbaarder hebben gemaakt. Zonder vreemde formuleringen als: "helaas was het noodlot hem niet gunstig gezind". Ja, daar is het Noodlot voor hè? Of: as die talmend naar een penaltystip wordt gebracht? En: lucht die niet langer bedekt is?

Prachtige CE man! Het gedichtje heeft voor mij wel een meerwaarde gegeven aan je stukje.

mooi stuk, echt puur emotie

Allereerst wat puntjes van kritiek! Laat ik beginnen met de titel. Je hebt het wel heel erg letterlijk vertaald vanuit het Nederlands Stamford Bridges' guardian angel is de juiste vertaling. Verder staan er nog wel wat typfoutjes in maar die zijn hierboven ook al besproken.verder is het voor de niet-chelsea mensen onder ons misschien wel handig om wat dieper om de genoemde persoonlijkheden in te gaan. Ik persoonlijk heb niet zoveel met de club dus ook niet met de historie. Ook dat gedichtje hoeft van mij niet zo maar dat is iets persoonlijk. Ik heb nooit echt iets met poëzie gehad.

Maar goed. Verder vind ik het een mooi, interessant stuk hoor. Keep up the good work!

Een heel mooi eerbetoon aan onze koning. Schitterend verhaal, prachtig.

Knap geschreven,dikke pluim!
Ik weet nog dat ik er destijds bijwas (thuis tegen de Spurs ( 1-0 of 2-1 winst) toen er afscheid werd genomen van Ossie.
Kan nog kippevel krijgen als ik aan die wedstrijd terug denk.
Mooi verhaal en nogmaals ere en hulde aan Chelsea's grootste ooit !

Mooi stuk!
Ik ben zelf ook voor chelsea dus ik weet wie bijv. Peter Oswood is.

Mooi stuk, maar volgens mij gaan 4 op de 5 Ce's tegenwoordig over de dood. Misschien moeten we allemaal wat positiever in het leven staan?

Ik vond het stuk eerlijk gezegd niet lekker lezen. Ik ken de geschiedenis van Chelsea niet, de namen die je noemt zeggen mij weinig en in het hele stuk refereer je naar Os als 'hij' terijl ik nog geen flauw idee heb over wie het stuk gaat. Dat irriteerde me eerlijk gezegd tijdens het lezen en ik kon het niet laten om te gaan zoeken naar de naam alvorens echt te lezen.

Je hebt er verder wel voldoende je best op gedaan en kent je klassiekers en legt er veel gevoel in. Ik geef geen sterretjes, maar overall wel een (gematigd) positief oordeel.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren