'Gomes gaf me tips, zei dat ik nog jong ben en rustig moet blijven'

Donderdag, 16 februari 2012 om 17:00
/

PAPENDAL - Voor het eerst sinds jaren gloort voor Vitesse weer een klassering in het 'linkerrijtje' aan de horizon. De selectie is breed en sterk, de trainer ambitieus en inspirerend en in financieel opzicht zijn er geen zorgen. Iedereen blij? Bijna iedereen. Eloy Room (23), vorig seizoen nog eerste keus tussen de palen, zit dit seizoen op de bank achter Piet Velthuizen. Hij zou dolgraag het succes van Vitesse écht meemaken. Over de grote woorden van Maasbert Schouten, de band tussen Room en Velthuizen en collega-keepers in het buitenland. “Er moet iets geweest zijn waardoor Manchester United besloot Maarten Stekelenburg niet te halen.”

Door ERIK VAN DAM

Reservekeepers hebben het vaak niet makkelijk. Jim van Fessem is al jaren tweede keus bij NAC Breda, maar gaf onlangs aan dat hij dat niet zo erg vindt. Hij is 36, heeft zijn hoogtijdagen achter de rug en schikt zich in de rol van reserve. Room is echter dertien jaar jonger en wacht nog op de topjaren in zijn carrière. Hij speelt dit seizoen de tweede viool achter Velthuizen en zou graag weer eens de wedstrijdspanning voelen, het gras ruiken en voor duizenden mensen keepen. Het zit er voor nu echter niet in. Het seizoen 2010/11 verliep voor Vitesse teleurstellend, maar Room keepte vrijwel alles en deed waardevolle ervaring op. Het avontuur van Velthuizen bij Hércules verliep echter zonder succes en Vitesse haalde hem terug: Room werd de dupe. Hij noemt het 'een omschakeling'. “Ik was er in het seizoen dat ik keepte niet mee bezig, dat Piet zou kunnen terugkomen. Het is misschien wel eens door mijn hoofd gegaan, omdat hij weinig speelde, maar ik focuste me op mezelf. Ik begreep in de voorbereiding op dit seizoen via-via dat Piet terug zou komen. Dat was voor mij ook een verrassing, ineens was hij er. Maar natuurlijk wilde ik vervolgens gewoon de concurrentiestrijd aangaan, dat ga ik niet uit de weg”, zegt hij.

/

Room keepte het eerste duel van dit seizoen nog wel. Velthuizen was tegen ADO Den Haag niet speelgerechtigd en dus begon Room onder de lat. Na twintig minuten moest hij er echter vanaf met een hamstringblessure. Sindsdien is Velthuizen is weer nummer één, zoals voorheen. “Piet en ik kennen elkaar al vanaf dat we kleine jongetjes zijn, we komen uit dezelfde buurt in Nijmegen. We kennen elkaar door en door, ook al is hij een paar jaar ouder dan ik”, beschrijft Room zijn band met de 25-jarige reservekeeper van het Nederlands elftal.

“We kunnen het goed met elkaar vinden, maar op de training willen we natuurlijk altijd van elkaar winnen.” Deze strijd blijft Room voeren. Hij ziet dat Vitesse boven verwachting presteert en in de subtop meedraait. Vergeten is het vorige seizoen, waarin men onder Albert Ferrer als vijftiende finishte. “Het is moeilijk er de vinger op te leggen”, zegt Room, terugkijkend op het seizoen 2010/11. Hoe het kwam dat Vitesse toen teleurstellend presteerde, dat weet ook hij niet zo goed. “Wij als spelers kunnen niet direct zeggen dát is het, daar ligt het aan, maar het is wel zo dat wanneer je in een negatieve spiraal komt, alles op den duur mis gaat. De trainingen onder Ferrer waren top, daar lag het naar mijn idee niet aan. Het was gewoon een wat rommelig seizoen; Merab Jordania nam de club ineens over, Theo Bos ging weg en Ferrer kwam. Spelers kwamen, spelers gingen en de druk stond erop. Mensen verwachtten veel, mede door die uitspraken”, herinnert Room zich. Hij doelt op de woorden van Maasbert Schouten. “Niet schrikken: Vitesse gaat vanaf nu voor de landstitel”, zei de scheidend voorzitter in augustus 2010, toen hij bekendmaakte dat Jordania de nieuwe eigenaar werd van Vitesse. “Het was niet realistisch voor dat moment”, zegt Room nu. Zijn teamgenoten en hij hadden nog niet door hoeveel impact de woorden van Schouten later hadden. “Het ging allemaal zó snel. Later denk je wel: het was geen slimme zet dat te zeggen, zo zet je alleen maar meer druk op de spelers. De gemiddelde leeftijd was toen, meen ik, 22 jaar? We kwamen net om de hoek kijken, maar naarmate het seizoen vorderde verwachtten mensen steeds meer van Vitesse. Dat werd moeilijk, iedereen wilde om die uitspraken van ons winnen. Men speelde met een ander gevoel tegen ons.”

/

Inmiddels is Vitesse goed op dreef en haalt men de punten keurig binnen, de matige reeks sinds de winterstop even daar gelaten. “We hebben tijd nodig om de uitspraken van destijds waar te maken. Kijk naar FC Twente, kijk naar AZ: die hebben ook een aanloop moeten nemen om te komen waar ze nu zijn”, zegt Room. “Vitesse 'moest' het direct laten zien, maar dat kan niet. De verwachtingen waren gewoon te hoog gespannen: ik heb veel meegemaakt bij Vitesse, maar zoals toen nog nooit. Elke dag was er wel een cameraploeg, iedereen wilde komen praten.”

“Op den duur spraken we af om oppervlakkig te zijn naar buiten toe. We moesten de dingen binnenskamers houden.” Inmiddels hoeft Vitesse niet meer zo op de tenen te lopen als vorig seizoen: de Arnhemmers spelen verdienstelijk en niemand vindt het vreemd dat de club mikt op deelname aan Europees voetbal. Maar de positieve spanning die nu rond Vitesse hangt gaat eigenlijk aan Room voorbij, want hij komt niet aan spelen toe. “Ik weet dat het voor mijn ontwikkeling het beste is als ik wekelijks speel, op het hoogste niveau en het liefst een heel seizoen. Je traint nu de hele week goed en wilt in het weekend de beloning, maar die is er niet”, zegt de doelman, die zijn duels afwerkt bij Jong Vitesse.

/

“Op maandag moet ik er alles uithalen bij de beloften. Ik geef dan alles, dat doe ik altijd, maar het wordt wel moeilijk. De winterstop is nu al geweest, Piet heeft zijn contract met vier jaar verlengd en Vitesse is over ons beiden heel tevreden. Ze zijn heel blij met me en hebben dat ook uitgesproken, maar de kansen hier zijn moeilijk. Verhuren? Daar hebben we nog niet over gepraat, maar ik wil natuurlijk graag spelen. Voor Vitesse is het ook niet goed als ik stilsta in mijn ontwikkeling, ik denk dat de club dat ook begrijpt. Dat ik opensta voor verhuur, staat wel vast.”

“Je moet gewoon kijken wat de mogelijkheden zijn”, zegt Room. Hij buigt iets voorover en legt uit: “Voor keepers is het sowieso lastig: de trainer moet het met je zien zitten, je moet een keer een kans krijgen. Een middenvelder of spits mag een keer invallen na een goede wedstrijd bij de beloften en wordt langzaam gebracht, maar een keeper moet er direct staan. Wanneer je een fout maakt, word je daar op aangekeken, zeker als het minder gaat. Kijk naar David de Gea bij Manchester United. Hij speelt nu weer omdat Anders Lindegaard geblesseerd raakte, maar in principe stond hij er wel naast. Terwijl United wel twintig miljoen pond voor die jongen betaalde. Wie ik gekozen zou hebben voor Manchester United? Tja, het meest voor de hand liggend is toch wel Maarten Stekele

Poll

Eloy Rooms toekomst ligt bij Vitesse


Gerelateerd

45 reacties (laatste reactie door dejoskoman)

Mooi interview met Room. Een lekker lang stuk en niet te oppervlakkig.

Room moet zijn kansen gewoon afwachten bij Vitesse. Als Velthuizen zo blijft keepen, dan staat Room er snel genoeg in. Vorig jaar was het allemaal niet geweldig. Mede door de nieuwe spelers en posititie op de ranglijst zal hij ook beter presteren dan vorig jaar.

16 februari 2012 om 15:49

"als Velthuizen zo blijft keepen, dan staat Room er snel genoeg in."

Wat bedoel je hier precies mee? Ik kan dit namelijk op twee manieren opvatten:
1. Velthuizen keept slecht, wat in mijn ogen absoluut niet waar is. Hij heeft goede reddingen en coacht de verdediging ook prima.
2. Velthuizen keept de sterren van de hemel en gaat snel naar een goede club, wat ik ook niet echt zie gebeuren. Velthuizen heeft vorig jaar al een mislukt avontuur in het buitenland gehad, dus ik denk dat hij wel twee keer nadenkt voordat hij weer zo'n avontuur aangaat. Daarnaast heeft hij zijn contract verlengd en heeft hij ook aangegeven dat hij met Vitesse de weg omhoog in wil zetten. Volgend seizoen zal Velthuizen nog wel in Arnhem spelen dus. Zo heel snel zal het dus niet worden voor Room.

In mijn ogen is het voor Room het beste wanneer hij verhuurd wordt aan een club uit de eredivisie, waar hij wel wekelijks kan spelen. Velthuizen zal nog wel een aantal jaren bij Vitesse blijven, maar wanneer Velthuizen zal vertrekken, zal Room met extra ervaring in de eredivisie wel een waardig opvolger worden denk ik. Ik hoop dan ook dat hij niet definitief zal vertrekken.

16 februari 2012 om 17:43

De eerste is juist.
Mensen zien vaak alleen de reddingen van hem. Hoe kan het toch dat van de laatste 89 uittrappen van Velthuizen er 81 bij een tegenstander terecht komen. Niet zo gek dat hij dan veel reddingen moet plegen. Hij pakt mooie ballen, maar hij laat er ook verschrikkelijk veel door (matavs schot, Feijenoord/nec thuis waar een corner en goal uitkwam, Heerenveen in de competitie en beker, zelfs bij NAC thuis zat hij er ver naast, wordt gered door v Ginkel) zo kan ik echt nog lang doorgaan, alleen dit seizoen al.
Hij schreeuwt onredelijk tegen zijn medespelers, zelfs bij zijn fouten (az, Feijenoord, Heerenveen ed). Ik zie dit niet als coachen.

16 februari 2012 om 19:55

Over de uittrappen heb je inderdaad wel gelijk. Hoewel je wel moet toegeven dat ze al veel beter zijn dan 2 jaar geleden, toen gingen zijn 'lange ballen' vaak op eigen helft al over de zijlijn.

Die voorbeelden die jij noemt waren inderdaad niet de sterkste momenten van Piet de laatste tijd. Dat we 11 keer de nul hebben gehouden is in mijn ogen ook meer de verdienste van Kalas en Kashia, maar ik denk niet dat Room een betere eerste keeper zou zijn dan Velthuizen. Ik ben wel benieuwd hoe hij het zou doen als eerste keeper.

Wat me overigens wel opvalt de laatste tijd, is dat er nooit een mannetje bij de tweede paal wordt gezet bij corners. Bijvoorbeeld de 1-1 van Dost in de beker en de 1-0 van Guidetti van afgelopen zondag hadden voorkomen kunnen worden wanneer er iemand bij de tweede paal zou hebben gestaan.

16 februari 2012 om 19:51

Inderdaad, nu zie je hoe die jongen zich voelt, ik snap dat hij verhuurd wil worden.

Maar Velthuis keept goed hoor.

19 februari 2012 om 20:07

Is room niks voor Nec. Babos wordt nu toch wel erg oud. Voor volgend jaar zou hij een optie zijn. Ik weet alleen niet of hij van Arnhem naar de de concurrent in Nijmegen wil gaan.

eloy moet gewoon een jaartje verhuurd worden en dan zien we of hij veel is gegroeid in zijn ontwikkeling

Lekker interview Eloy! , goede keeper met veel talent, zeg al jaren dat je er toch wel komt uiteindelijk dus inderdaad heb geduld!

Mooi interview met Room, vind hem een hele goede keeper en eigenlijk is hij te goed om bij Vitesse op de bank te zitten.

16 februari 2012 om 17:10

mee eens, maar Velthuizen is gewoon beter op het moment. Room moet daar weg, hij moet op deze leeftijd gewoon veel spelen, anders komt hij stil te staan in zijn ontwikkeling.

Misschien is Room iets voor Heerenveen? Die keeper daar ben ik ook niet zo kapot van, en toch een goede club. Zou mooi zijn voor Room.

16 februari 2012 om 20:42

Jah ik ben het dan ook weer met jouw eens, Velthuizen is ook beter en die heb zijn contract pas nog 4 jaar verlengd dus die zal daar nog wel ff blijven.
Heereveen lijkt me ook een uitstekende club voor hem, maar volgensmij keept Van den Busse dit jaar wel aardig.
Zou Roda niet kunnen? vind die keeper daar niet echt heel goed en Room is denk ik wel beter.

Room moet gewoon naar Heerenveen of Utrecht gaan, daar hebben ze behoefte aan een goede keeper. Op de bank zitten kan nog wel als je een jaar of 38 bent;

16 februari 2012 om 17:12

Utrecht heeft helemaal geen behoefte aan een nieuwe keeper. De buitenwacht kraakt Fernandez leuk af op een paar foutieve momenten en iedereen gaat er vrolijk in mee. Die jongen is relatief jong voor een keeper, 23, en is deze zomer pas verhuist vanuit Paraguay nota bene. Hij komt direct in een team te staan dat niet draait en vervolgens wordt hij afgeschoten..maak het nou.

16 februari 2012 om 18:26

Maak het nou? Heb je die gast onzeker zien staan, zien misgraaien?
Al wordt je naar zimbawe gestuurd, dat is nog geen reden om zo te staan prutsen..
Met je maak het nou...
En ik heb niets met de buitenwacht te maken, die jongen ziet er gewoon onzeker uit en Room is gewoon een betere keeper en dus zou die Utrecht beter maken.
Dat is mijn mening en ik hou er niet van als dat wordt afgeslagen met Maak het nou, net of ik één of ander jochie ben die zn moeder voor de 3e keer om een snoepje vraag.

16 februari 2012 om 20:23

Aah jankbek. Jsv030 heeft gewoon gelijk. Fernandez kan heus wel keepen anders zou FC Utrecht hem niet hebben gehaalt. FC Utrecht heeft gewoon een dramatische selectie en dan is het niet altijd even makkelijk je als keeper te onderscheiden.

17 februari 2012 om 07:19

Als onzekerheid de doorslaggevende factor is , kan je hem net zo goed voordragen bij een Psv of een Ajax. Terwijl die keepers wél al jaren aanwezig zijn. Afgezien daarvan heeft Fernandez laten zien dat hij in ieder geval wel degelijk kan keepen; hij heeft Utrecht tegen bijvoorbeeld Ado gewoon in de wedstrijd gehouden.

Maak het nou was niet netjes, toegegeven, maar ook bij mij reflecteerd enige emotie in mijn reactie..net als bij jou. Want zeg eens eerlijk, het argument 'betere keeper' telt niet echt he?

18 februari 2012 om 22:29

Nou die Fernandez komt nou niet echt betrouwbaar over. Een drama keer op het eerste gezicht maarja dat zeiden we ook van Gomes ....

Vitesse kan hem beter verhuren, zodat hij zich kan doorontwikkelen. Zonde van zo een talent om de bank te blijven, want ik zie hem Veldhuizen er niet zomaar uitspelen.

Mooi interview inderdaad. Mooi te horen dat Gomes zijn voorbeeld was. Hij is samen met Zoet de meest getalenteerde keeper van de eredivisie, ook al is hij alweer 23.

16 februari 2012 om 17:20

Nee ik ben het hier niet met je eens ik vond hem namelijk vorig jaar toch een behoorlijke grabbelaar/ ik vind jeroen zoet veel meer uitstralen en hij heeft wel een meer dan aardige indruk op mij achter gelaten sinds hij bij rkc zit.

16 februari 2012 om 23:51

En Laten we cillissen ook niet vergeten, ook vele malen sterker als room

18 februari 2012 om 14:10

Cilissen haha laat me niet lachen wat een grabbelaar

Leuk interview...

Ik denk dat room wel iets te kort komt voor Vitesse. Al weet je het nooit, keepers zijn in het algemeen het best na de dertig. Hij moet gewoon ervaring op doen, ga lkkr bij een Rkc, Excelsior of VVV keepen. Krijg je lekker veel ballen....

Zwakke keeper, het is maar goed voor vitesse dat ze Pietje in de goal hebben !

Room woont bij mij in de straat!!!
Hij is gewoon een coole keeper en moet meer de kans krijgen.
Hij is pas jong dus kan nog veel leren.

18 februari 2012 om 10:54

haha Job woont ook in Lent

18 februari 2012 om 16:01

Hahahaha jij ook?
Hoe heet je misschien ken ik je?

18 februari 2012 om 16:17

nee ben een vriend van eloy :P dus weet ook waar hij woont haha :P

je bent in Venlo van harte welkom als die Gentenaar volgend jaar weer een jaartje ouder is!

16 februari 2012 om 20:24

Dit klinkt eigenlijk nog niet eens zo gek ook nog. Zou een goede stap zijn.

Room kan een leuke eredivisiekeeper worden maar veel verder dan dat zie ik hem niet komen. Hij moet volgend seizoen gwn ergens gaan keepen bij een club die hem vertrouwen geeft en niet na een foutje afstraft.
In mijn ogen is Zoet de meest getalenteerde keeper in Nederland, 20 jaar, eerste seizoen Eredivisie en dan maar een offday kennen in Enschede, is echt heel knap.

Hij is de perfecte keeper voor Heerenveen!
Hij kan zeer zeker dit niveau aan en Heerenveen kan zeker een jonge sterke keeper gebruiken

Ten eerste bij Heerenveen hebben ze vdb die een zeer sterk seizoen doormaakt. en naar mijn mening is hij op dit moment een van de beste keepers van de eredivisie !
Verder vind ik piet een niet zo sterke indruk maken meer een show keeper.

16 februari 2012 om 20:36

Ik vind zelf piet toch echt beter Piet maakt in heb begin van het seizoen geen goede indruk. Maar hij tikt er wel veel uit vitesse is daarom ook tweede minst gepaseerde club dag ik zo?

ligt misschien ook aan het spel van vitesse, dat zeer verdedigend is.
volgens mij heb je niet veel wedstrijden van Heerenveen gezien, dan zie je wel hoe belangrijk VDB is.

een super aardige en rustige jongen dit , ik gun het hem om te spelen , aangezien hij genoeg talent heeft en ik denk dat hij ook wel in dit team past , vorig jaar was het drama dus daar beginnen we maar niet ovver

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
4.Feyenoord6637
6.Vitesse4916
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Matthew MiazgaVerdediger10
Fankaty DaboVerdediger10
Guram KashiaVerdediger10
Alexander BüttnerVerdediger10
Arnold KruiswijkVerdediger10
Thomas BrunsMiddenvelder11
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

In de wandelgangen

Zondag 27 mei
Lionel Messi heeft Barcelona geadviseerd om Marcos Alonso vast te leggen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren