Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Onderzoek naar BeNe-liga: 'Competitie op niveau Frankrijk of Spanje'

Laatste update:

De Europese voetbalbond UEFA gaat onderzoeken of een gezamenlijke Belgische en Nederlandse competitie, de zogenaamde BeNe-liga, de (financiële) ongelijkheid met andere Europese competities kan wegwerken. Het idee is niet nieuw, maar stuitte in het verleden op een 'nee' van de UEFA. "Wij staan daar niet meer negatief tegenover", vertelde een zegsman aan Het Nieuwsblad.

"Er komt zelfs een werkgroep om de impact te onderzoeken. Als we niets doen, kan het profvoetbal in de volgende tien jaar in veertig van de 53 Europese landen verdwijnen. Binnen enkele maanden moet die werkgroep echt van start gaan", zo verzekerde de UEFA in Zwitserland. "Nu al worden contacten gelegd met vertegenwoordigers van de diverse nationale federaties." William Gallaird, senior adviseur van UEFA-preses Michel Platini zegt op zijn beurt: "Je hebt in mijn ogen minimaal een markt met dertien miljoen mensen nodig. "Ideaal lijkt me zelfs vijftig miljoen."

In België worden de uitspraken met name door Standard Luik -voorzitter Roland Duchâtelet op gejuich onthaald. "Dit is de economische weg die we moeten inslaan', stelt hij met zekerheid. "Als voor de vuist weg Anderlecht, Club Brugge en Standard samen met PSV, Feyenoord en Ajax in één BeNe-liga spelen, krijgt je een rijkdom aan traditie. Dan groei je naar een competitie op het niveau van Frankrijk of Spanje, en kom je zelfs in de buurt bij een land als Duitsland."

Nederland staat (nog) niet te springen voor de BeNe-liga. Alex Tielbeke, directeur van de Eredivisie CV, het overkoepelend orgaan van alle Eredivisieclubs, is sceptisch. "Uit studies in het verleden is gebleken dat de Nederlandse voetballiefhebber hier niet warm voor loopt." Het Nieuwsblad berekende op basis van de prestaties van de Belgische en Nederlandse ploegen van de afgelopen vijf jaar in de eigen competitie welke clubs in aanmerking zouden komende voor een eventuele BeNe-liga:

01) Anderlecht
02) Club Brugge
03) Standard Luik
04) AA Gent
05) Racing Genk
06) Zulte-Waregem
07) KV Mechelen
08) KV Kortrijk

01) FC Twente
02) PSV
03) Ajax
04) AZ
05) Feyenoord
06) FC Groningen
07) sc Heerenveen
08) Roda JC Kerkrade
09) NAC Breda
10) Heracles Almelo

Voor of tegen een BeNe-liga?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
3 februari 2012 om 16:31

Lijkt me inderdaad een goed plan. Want de Nederland word te klein voor twee betaalde divisies van totaal 36 clubs.
Daarnaast gaan de niveau’s van de Beneliga en de Beneliga heel erg omhoog. Jan zelfs van de hele Jupiler League de 3e divisie maken.
Door de Crisis en het grote geld wat er tegenwoordig in de voetballerij omgaat moeten we wel samen werken. Nederland heeft veel met België. We zijn al zo klein land. Dan mogen dit extra je wel. We kunnen nu ook meer punten halen in Europa als clubs als Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik en AA Gent bij ons horen. Ik hoop dat we gewoon onze 9e plek om de Uefa Coefficientenlijst gewoon houden. We houden er nog 4 sterke divisies aan over. Waarom zouden wij het niet doen?

Dit zijn de 3 divisies in België en Nederland.
Bene Liga:

01) FC Twente
02) Psv
03) Ajax
04) Az
05) Feyenoord
06) FC Groningen
07) sc Heerenveen
08) Roda JC Kerkrade
09) Vitesse
10) FC Utrecht
11) Anderlecht
12) Club Brugge
13) Standard Luik
14) AA Gent
15) Racing Genk
16) Zulte-waregem
17) KV Mechelen
18) KV Kortrijk

Bene Liga 2:

01) Heracles
02) NEC
03) NAC
04) ADO Den Haag
05) RKC Waalwijk
06) Excelsior
07) Graafschap
08) VVV
09) Beerschot Ac
10) Raec Mons
11) Lokeren
12) Lierse Sk
13) Oud Heverlee Leuven
14) Westerlo
15) Sint-truiden
16) FC Zwolle
17) Willem Ii
18) Sparta

Bene Liga 3:

1 FC Eindhoven
2 FC Den Bosch
3 SC Cambuur
4 FC Dordrecht
5 Mvv
6 Helmond Sport
7 Almere City
8 Go Ahead Eagles
9 Fortuna Sittard
10 Telstar
11 FC Oss
12 FC Volendam
13 FC Emmen
14 SC Veendam
15 Agovv Apeldoorn
16 Charleroi
17 Antwerp Fc
18 KV Oostende
19 Eupen
20 Roeselare
21 Red Star Waasland
22 Kvsk United Lommel
23 Eendracht Aalst
24 White Star Woluwé

Top Klasse:

1 Visé
2 Heist
3 Boussu Dour Borinage
4 FC Molenbeek
5 FCV Dender
6 Nieuwkerken Sint-niklaas
7 KVK Tienen
8 AFC Tubize
9 Standaard Wetteren
10 Harkemase Boys
11 Hilversum Fc
12 SV Spakenburg
13 Rijnsburgse Boys
14 SC Genenmuiden
15 Katwijk
16 Ijsselmeervogels
17 Noordwijk
18 Capelle
19 FC Lisse
20 Achilles 29

zo 4 divisies beter. en de Top Klasse wordt Semi Prof. dus een klein salaris.
wat vinden jullie van het plan? graag reacties !!

Niet doen, er gaan een hele hoop derby's verloren.
Clubs als Heerenveen en Groningen krijgen dan nooit meer europees voetbal.
en dan missen zij de inkomsten.
Een competie hoort bij een Land.
Misschien dat ze de Knvb beker kunnen delen ofzo.
Maar niet doen dit.

3 februari 2012 om 07:51

Heerenveen en Groningen zullen altijd een rol van betekenis spelen ook als de Belgische topploegen erbij komen.

3 februari 2012 om 08:02

Clubs als Heerenveen en Groningen zullen meer sponsorinkomsten en tv-gelden krijgen omdat het bereik van de competitie groter wordt. Ook zij zullen er dus op vooruit gaan.

3 februari 2012 om 10:38

Groningen haalt al bijna nooit Europees.. Daarnaast zal de concurrentie toenemen, inkomsten zullen juist stijgen en het aanzien van de competitie groeit wat betekent dat het interessanter is om te blijven of komen te spelen in de Be-ne liga. Is toch mooi als elk seizoen 6/7 clubs kunnen strijden om het kampioenschap?

3 februari 2012 om 10:48

Met zo'n mentaliteit zullen we er nooit geraken. Ergens heel lang geleden deden onze Belgische en Nederlandse clubs mee voor de grootste prijzen, terwijl we nu een belachelijke prooi voor onze buren in het noorden en het zuiden zijn. De Bene-liga zou trouwens zo interessant kunnen worden dat spelers niet willen vertrekken omdat onze competitie juist zo aantrekkelijk is. Jongens die nu weggekocht worden uit Genk of Twente om dan ergens neer te stallen zullen nu veel gemakkelijker de stap kunnen zetten naar een hoger niveau én er zal een hogere prijs voor betaald moeten worden.

3 februari 2012 om 15:21

De competitie wordt sterker en dus ook interessanter voor spelers. Daardoor kunnen de clubs sterker worden en zullen ze alsnog kans maken op Europa League

3 februari 2012 om 16:20

@ kevert

Ik snap echt niet waarom je zoveel duimpjes omlaag krijgt...

Heel leuk dit idee jongens, maar bekijk even welke nederlandse clubs hiervan de dupe zijn:

NEC (overigens 3 seizoenen geleden nog overwinterd in de uefa cup, dus ongelovelijk dat ze er niet bij staan!)
vites (zeg het niet graag, maar die zouden er ook bij moeten)
Ado
FC Utrecht
de Graafschap

Ik zou het verschrikkelijk vinden om clubs als genk, zulte waregem en aa gent ervoor in de plaats te krijgen!

3 februari 2012 om 19:04

Ik denk gewoon dat dan na een paar jaar weer 14 clubs nederland en dan 4 belgie, want ik vind belgie zijn er maar een paar ploegen zoals anderlecht luik enzo, maar de rest niet zo en Vitesse er niet bij die moeten er toch wel bij, die zijn dalijk een goeie club als ze zo blijven. Ze kopen ook wel goed in is na mijn mening dan.

3 februari 2012 om 19:05

Kan ook iemand mij vertellen of dan de europese tickets bij elkaar worden opgeteld of gewoon dat ze een land laten vervallen en zo doorgaan.

Lijkt me Ge-wel-dig , nieuwe derbys als Amsterdam tegen Brussel Ajax -anderlecht, PSV - Standaard Luik, Club Brugge - Feyenoord.

Dan zijn we ook gelijk af van de arme kleine clubs in de eredivisie en is Belgie van haar arme dwergen af.

1 Competitie met alleen subtoppers en topclubs Prachtig.

3 februari 2012 om 08:25

Misschien moet je eerst eens uitzoeken wat een derby is?

3 februari 2012 om 08:28

@groundhopper
Ja kijk bijvoorbeeld eens naar de Derby: Nederland - België!
Dan spannen we het allemaal.

3 februari 2012 om 11:31

Ja, op landenniveau is dat een derby, maar op clubniveau is een wedstrijd tussen twee willekeurige clubs uit buurlanden geen derby. Roda JC - Allemania Aachen wellicht, maar Anderlecht - Ajax zou ik geen derby noemen.

3 februari 2012 om 15:04

Ja een wedstrijd met Rivalen kun je het beter bestempelen

Liever failiet dan met de Belgen!! Of een rijke ole Sjeik!

De Nederlandse voetbal geschiedenis is gewoon te waardevol om met de Belgen te gaan! Tuurlijk zou misschien veel geld op leveren! maar daar gaat het toch niet om om geld zie Sporting Braga die stonden toch ook met alleen goed gescoute jonge jongens in de finale van de El?

Against Modern Football!!!!!!!!

Misschien een bekertoernooitje organiseren?

3 februari 2012 om 08:00

Dat was ook meer geluk dan wijsheid, ook kun je in Portugal makkelijk en goedkoop buitenlanders halen wat een groot voordeel is voor Portugese clubs. Daarbij vind ik dat in dit rijtje totaal geen clubs passen van het kaliber NAC die nog niet eens hun eigen reet kunnen betalen. Dan nog liever Vitesse ofzo.

3 februari 2012 om 08:34

En op wat voor manier stond Braga in de finale.
Nee de Belgische tv-rechten leveren nog meer op dan de Nederlandse dus Nederland moet wel iets doen anders gaat straks Belgie ons nog voorbij.

En met alle respect voor de kleine clubs maar wanneer de Graafschap, Vvv en Excelsior vervangen kunnen worden door Anderlecht, Club Brugge en Standard Luik is dat toch pure winst?
Die gezamenlijke competitie kan doorgroeien en zou zelfs in mijn ogen met Duitsland uiteindelijk moeten kunnen concurreren omdat je dan echt een grote top/subtop aan teams hebt en de kleinere teams die niet echt iets te zoeken hebben in de Eredivisie verdwijnen.

Ik denk dat het wel een goede uitkomst zal zijn voor Nederland en Belgie alleen zou je dan ook meteen naar 20 teams moeten gaan. Het probleem alleen is de lijst met teams want je ziet daarin. Zoals een Vitesse die nu overgenomen is heeft natuurlijk meer potentie voor de top dan bv een Nac die nu in het voorbeeld genoemd wordt. Daarom zou je denk ik voordat het ingesteld wordt eerst 3-5 jaar punten aan de eindklassering van clubs moeten geven om ook daadwerkelijk de beste clubs van dat moment erin te krijgen.

Daarnaast zal je een 2de en 3de divisie kunnen beginnen waar het niveau dan ook meteen een stuk hoger ligt.

Ik denk dat het voor de topclubs in Nederland ideaal zou zijn om weer te kunnen aanhaken in de CL en voor de overige clubs een goede stap om weer door te groeien zodat ze in de EL ook buiten een Ajax, Psv en Twente goed meekunnen doen.

Wat mij betreft mogen ze er mee beginnen.

3 februari 2012 om 10:17

Ben ik helemaal met je eens. Dit is zeer interresant, niet alleen vanwege het financieel opzicht maar ook voor de supporters die nieuwe tegenstanders erbij zien komen en de competitie zien versterken.

Door de sterkste teams bij elkaar te voegen behoud je ook veel eerder spelers als Verthongen binnen de competitie, omdat het niveau van de competitie groeit en er veel meer te leren is en je de motivatie behoud voor topspelers om tegen de 'kleinere' teams te spelen.

Daarnaast vind ik dat als dit wordt ingevoerd er eerst moet worden gekeken naar de sterkste teams van beide landen bij elkaar. Dus geen onderscheid maken tussen Belgische en Nederlandse teams, maar eerst de hele mikmak bij elkaar gooien en daarna onderscheid maken tussen de sterkste teams in de poules. Zo voorkom je dat bijvoorbeeld de 11ste team uit Nederland dat eigenlijk sterker is dan de 8ste team van Belgie er niet bij kan, omdat er maar een bepaalde hoeveelheid Nederlandse teams in mogen. Logischerwijs zal het dan ook zo zijn dat er meer Nederlandse teams zullen zitten in de Bene-league dan Belgische. Ook zou ik de hele 2de en 3de divisie bij elkaar gooien. Dus niet aparte Nederlandse divisies en daarna pas uitmaken wie er doorgaat naar de Bene leaugue, want zo zwak je die divisies alleen maar af terwijl ze bij elkaar juist sterker worden en meer tv-geld voor vrij komt.

Wat mij betreft mogen ze er wel heel snel mee beginnen!

zou ik wel leuk vinden en ik denk ook dat het voor het voetbal wel goed is, meer goede teams in 1 competitie lijkt me voor leuker voetbal staan...

3 februari 2012 om 16:46

Ik denk dat het sowieso beter is om vlaanderen aan NL toe te voegen.

Dan krijgen we alleen de clubs uit die streek en zijn we een mooie provincie rijker!

Iedereen blij!

Zo gaan we richting een Duitsland waar alleen subbtoppers en topploegen meedoen, waarom zou je arme kleine clubs in je competitie willen hebben ??? In Duitsland heb je wel 10+ grote clubs zitten als wij dat met Nederland en Belgie gaan doen hebben we straks alleen maar clubs met grote budgetten met goede en betere spelers. Meer tv geld en veel meer geld beschikbaar voor de clubs.

Ben met name benieuwd hoe de divisie onder de Eredivisie/bene-liga er dan uit gaat zien. Clubs moeten namelijk wel kunnen promoveren/degraderen. Wordt dit ook op 1 hoop gegooid? Of blijft dit gescheiden en wordt en dan vervolgens tussen de 2 winnaars een play off gespeeld?

Ik ben zeker tegen. Dat zou dan betekenen dat andere goede teams in de Eredivisie, zoals Heracles, NEC en Vitesse dus in een 2e competitie komt met de slechtste 8 van België. En dan zou je als Groningen uit speelt in België wel erg ver moeten rijzen. Nu niet, en nooit niet!!!

3 februari 2012 om 08:37

Dat ver reizen valt ook wel mee in Duitsland, Engeland, Spanje en Italie en zelfs Frankrijk reizen ze nog verder dan wanneer Nederland en Belgie samen gaan.

En ja er komen wat lagere clubs zoals een Nec dan in de 2de competitie maar je moet ook eerlijk toegeven dat wanneer je dan weer naar de 1ste competitie komt er meteen meer mogelijk is. En er zullen altijd teams net op het randje balanceren van naar de 2de of de 1ste maar voor de sterkte en het geld wat je ermee kan ophalen denk ik dat het een goede oplossing zou zijn.

3 februari 2012 om 09:22

Kulargument. Als Groningen supporter zit ik net zolang in de bus om bij Roda te komen als bij Club Brugge, dat half uurtje extra doet er niet toe. En is zelfs de moeite meer dan waard, ik ga liever een half uur langer reizen voor Brugge Groningen, dan een half uur korter voor RKC Groningen.

3 februari 2012 om 10:50

Ver reizen? Ik hoop voor u dat dat ironisch bedoeld was... Zelf al zou er een Beneliga komen, zou het nog steeds één van de kleinste competities ter wereld zijn. Trouwens, goede teams zoals NEC en Vitesse? Hou toch eens op, die ploegen stellen weinig voor en zullen mits de goede keuzes ook hun weg naar de top kunnen bereiken.

3 februari 2012 om 11:02

Waarom had PSv dan zoveel moeite met zowel Vitesse als Nec? Omdat ze er niets van kunnen?
Heracles doet het fantastisch gezien het budget maar hoort niet in dat rijtje thuis, zelfde zou je van NAc kunnen zeggen..zet je het echter af tegen de Belgische clubs die zouden moete instromen dan weer wel. Zulte waregem, kortrijk?
Denk sowieso dat de subtop in Nederland sterker is dan die in Belgie.

3 februari 2012 om 11:09

Het is niet omdat Real Madrid moeite kent met Poonferradina dat die club het in het algemeen goed doet. Maar ik wil niet gezegd hebben dat Vitesse of NEC slechte clubs zijn, enkel dat ze in vergelijking met de subtoppers in Frankrijk, Duitsland of Engeland weinig voorstellen. Een ploeg als NEC zou door pakweg Hannover gemakkelijk met de grond gelijk gemaakt worden. Trouwens, het gaat niet enkel over de kwaliteit van de competitie, maar veel meer over de financiële leefbaarheid ervan. Dat is waarom de Uefa een onderzoek start. Er bestaat de vrees dat competities als die in België en Nederland zullen uitsterven door de financiële ongelijkheid.

3 februari 2012 om 15:53

en ah oke vitesse stelt niks voor vergeleken met sub toppers in europa, vandaar dat schalke maar net met 2-1 won van vitesse en we eigenlijk een gelijk spel verdiend hadden. Maar nee je hebt gelijk, schalke stelt ook niks voor he... en kom nou niet met het slappe argument van het was maar een oefenwedstrijd want nee beide elftallen namen deze wedstrijd serieus en speelde met hun beste spelers.

Maar 1 ding is zeker vitesse zal nooit in de 2e divisie van de bene liga spelen, grootste onzin ooit. En dat zou juist slecht zijn voor het voetbal in NL, de rijkste club met de meeste potentie en toekomst kapot maken door ze in 2e divisie te stoppen... nee lekker slim bezig. Dan zullen veel spelers vertrekken en wie wilt er dan nog naar vitesse komen, aangezien jordania goede vrienden is met platini ben ik niet bang dat hij dit laat gebeuren.

3 februari 2012 om 15:06

ja als Barca tegen real speelt moeten ze ook 673 KM reizen.
Als Milaan tegen Palermo speelt moeten ze ook 2 uur vliegen.

Zeer interessant. Je krijgt er gelijk een heleboel Nederlands/belgische derby's bij. Lijkt me fantastisch al die derby's der lage landen. Ook lijkt het me leuk zo'n mooie club als Anderlecht te mogen verwelkomen in de Arena. Rijk aan historie met mooie voetballers en lijkt dus veel op Ajax.

Het voetbal komt deze fusie zeker ten goede, want als je kijkt naar het niveau van Excelsior of VVV Venlo dan is het schandalig dat ze in een landelijke competitie spelen. Bij een fusie wordt dit tegengegaan en kan er ook meer strijd ontstaan.
Meer strijd doordat het niveauverschil omlaag gaat tussen de nummer 1 en de nummer laatst. Enerzijds motiveert het de nummer 1 nóg beter te worden en anderzijds motiveert het de nummer laatst om meer aandacht te geven aan het voetbal omdat er een grotere kans bestaat dat ze hoger op kunnen komen.

Qua reistijd moeten we niet zo zeuren... clubs in Engeland/duitsland/spanje/italië en elke andere grote competitie moeten ook ver reizen en dat is geen probleem.

En wat moeten clubs als Vitesse, Nec, Utrecht en ADO dan doen? Echt een raar idee dit. Laat maar gewoon de Eredivisie blijven. Zo slecht presteren we Europees niet en daarbij valt er elke speelronde wel veel goals.

3 februari 2012 om 08:00

Ze beginnen een divisie lager, omdat het niveau van voetbal slechter is. Is dat zo'n rare beredenering?? Als je minder goed kunt voetballen moet je toch gewoon een divisie lager spelen. Ik denk persoonlijk dat het een goed idee is die clubs lager te laten spelen, omdat het ze enorm motiveert goed te gaan voetballen om toch weer aan te haken bij de eredivisie.

3 februari 2012 om 16:05

Veel van die clubs zullen dan ook wel kapot gaan, of zouden die clubs nog steeds leuke voetballers kunnen aantrekken... kom naar ons in de gezellige 2e divisie van de bene liga jaaaaa daar zit niemand op te wachten.

en wat te denken van de supporters van die clubs, veel daarvan zullen niet eens meer komen naar het stadion. Missen de clubs ook veel inkomsten en zullen de stadions overal half leeg zijn.

Neem vitesse, denk je nou echt dat wij als supporters dan naar al die kut wedstrijden gaan kijken in belgie en hier... haha nee dank je. -_-

En oke vitesse zal door hun mogelijkheden wel meteen promoveren maar denk je nou echt dat de sterk houders van dit vitesse zoals gewoon een paar op te noemen, een velthuizen, een reis, een bony, een annan(optie tot koop), een kalas(jaar langer huren), een kashia etc etc zullen blijven en 1 jaartje in een kut competitie zullen spelen ? nee die gaan natuurlijk weg, want hun zijn naar vitesse gekomen voor de sub top in NL en europa, dus well played, maak vitesse die net in opbouw is maar meteen weer kapot.

De clubs kunnen gewoon degraderen/promoveren dus er gaan geen clubs verloren.

3 februari 2012 om 16:39

@ wehave

Heerlijke simpele beredenering. Was alles maar zo makkelijk!

Meteen doen. Hoe mooi is het als we een competitie met alleen maar (relatief) sterke ploegen hebben? De enige mogelijkheid voor Nederlandse clubs om weer echt mee te doen. De tv-gelden zullen stijgen evenals de sponsorinkomsten. Dat zal weer betere spelers aantrekken en om zo de competitie beter te maken. Liever gisteren dan vandaag!

3 februari 2012 om 11:04

maargoed, maken Zulte waregem en kortrijk de competitie sterker?

3 februari 2012 om 11:27

Maar denk je niet dat dat soort teams binnen de kortste keren degraderen en opgevolgd worden door teams als Vitesse en Utrecht?

3 februari 2012 om 16:08

Vitesse zal dan een selectie hebben met spelers van het niveau jenner enzo, dus ik weet nog niet of ze dan snel zullen promoveren.

Ik zou het persoonlijk fantastisch vinden, hopelijk ontstijgt deze nieuwe competitie dan het aanmodderen van de eredivisie. Anderlecht en Luik zijn grote clubs, die twee keer per jaar treffen is toch mooier dan Excelsior. Wel jammer voor clubs als Excelsior, maar misschien moeten ze dan ook gelijk maar de eerste divisie samenvoegen, wordt ook die gelijk interessanter.

Ik denk niet dat dit idee erdoorheen komt, al zou ik er niet onwelwillend tegenover staan. Wat wel jammer is dat we dan niet meer kunnen genieten van bepaalde krakers zoals: Utrecht - Ajax.
Misschien dat Vitesse dan toch sneller dan verwacht kampioen wordt..... alleen jammer genoeg wel een niveau'tje lager.

3 februari 2012 om 08:07

Komt dan wel Ajax-standard Luik voor terug, ook niet mis lijkt me. En ik denk dat tegen de tijd dat dit er door komt Vitesse goed mee kan draaien in deze competitie, Uefa en veranderingen gaan meestal niet zo goed samen.

3 februari 2012 om 08:07

Maar wees eerlijk, wat zie je liever, Utrecht - Ajax of Anderlecht - Ajax? Voor mij is die keuze in ieder geval snel gemaakt. Krijgen we direct een tweede divisie die het aankijken waard is, ipv die jupiler league van nu.

3 februari 2012 om 08:12

Scheelt Ajax wel weer een lastige uit wedstrijd ;.

3 februari 2012 om 11:05

denk dat het lijstje nu al niet up to date is en als het zover is zeker niet...

3 februari 2012 om 12:42

Utrecht-ajax is alleen een topper in Utrecht zelf. Meeste Ajacieden zal het niet zoveel boeien. Tegen Anderlecht is wel ff wat mooier!

6 februari 2012 om 08:00

"meeste Ajacieden zal het niet zoveel boeien."

Weet je dat zeker? Ze schijnen er maar niet van te kunnen winnen.

Enigste manier om op het niveau van de top landen te komen is lekker diep in het rood te mogen staan! Brassen met geld en maar kopen!

Zodra je je financiële huishouding zoals de meeste NL clubs (In België weet niet ik hoe ze met de financiën werken) op orde hebt, heb je nog net een nagel om aan je kont te krabben en dan houdt het hard op!

Kijk wat een Barca, Real en dat soort ploegen ieder jaar aan spelers inkopen, die verhoudingen zijn inmiddels zo scheef, dat krijg je op deze manier nooit goed, ook niet als je simpelweg de beste 10 van ieder land bij elkaar in 1 competitie zet.

3 februari 2012 om 08:28

Maar dan vergeet je even dat Barca een schuld van 400 miljoen heeft, en MU bijna een miljard. Deze clubs mogen in hun landen veel schuld hebben. Als dat hier ook zou zijn, hadden we het zelfde niveau.

Dit is een belachelijk plan, waar geen enkele Nederlandse club op zit te wachten.
Wij kunnen veel beter onze eigen competitie versterken door van 18 terug te gaan naar 16.
Dan heb je een minder drukke agenda, waardoor de kans op blessures ook kleiner is.

ach wat maakt het uit over een aantal jaren zijn alle belgische clubben eruit geschopt en is het nog een nl competitite

Ik begrijp dat Belgie hier enthousiaster over is dan Nederland.

Met alle respect, maar de Nederlandse competitie is van een wat hoger nivo en volgens mij zijn de bezoekersaantallen ook hoger.

Ik zelf vind het wel een interessant plan. En volgens mij kan deze competitie, na een jaar gewenning, ook echt een mooie competitie worden.

De weerstand neemt iig toe en dat is altijd welkom.

Maar ik kan me voorstellen dat heel veel NL clubs, met name clubs die niet in aanmerking zouden komen zoals NEC etc., hier totaal niet op zitten te wachten.

3 februari 2012 om 10:53

Belgen enthousiaster, maar Nederland zal ook niet lang meer zitten klagen. Het is dom om koppig te blijven geloven dat een klein competitie als die van Nederland mee kan blijven draaien met de grote Europese competities. Zoals de Uefa-man zei, je hebt minstens 30 miljoen inwoners nodig om rendabel te kunnen zijn.

3 februari 2012 om 22:34

Hij zei dat je een markt van ten minste 13 miljoen nodig hebt, niet 30 miljoen inwoners.

Maar Nederland moet inderdaad ook niet meer klagen hierover. Alleen de teams die niet in aanmerking komen hiervoor zouden gaan protesteren, maar dat is volkomen begrijpelijk.

4 februari 2012 om 10:17

Neen hoor, op een andere site wordt over 30 miljoen gesproken en niet 13. Daardoor zou de Beneliga met 29 miljoen net haalbaar zijn volgens Uefa-correspondenten.

Heerenveen-zulte Waregem. Gooi het uitvak dan maar dicht met die idiote combi's in dit land, 7 uur in de bus zitten is voor niemand aangenaam.

3 februari 2012 om 09:15

dan ga je toch gewoon de dag ervoor en ga je slapen in de bus

3 februari 2012 om 11:10

of vlieg je vanuit eelde ;-) Ik ben zwaar voorstander van de Bene-legue, grotere competitie betekent meer aanzien, meer internationale fans meer inkomsten kunnen we ook weer eens ergens om mee spelen in Europa, de kleinere clubs die goed beleid voeren komen er vanzelf wel.
Ben alleen benieuwd hoe het met de voetbalwetgevingen zit, er komen zeker een paar nieuwe top wedstrijden erbij, die ipv 16 mil door 30 mil worden bekeken.

Zeker top!

3 februari 2012 om 11:19

Waarom zou daarvoor een combi zijn? Ik vind dat geklaag over afstanden flauwekul kijk naar Italië, Engeland, Spanje of Duitsland. Wat dat betreft hebben we het nu gewoon erg luxe qua reisafstanden.

3 februari 2012 om 11:32

Waarom krijgt Feyenoord een combi naar Heerenveen? En naar Waalwijk? En naar Venlo? En naar Groningen? En naar Utrecht? En naar Kerkrade?
In Duitsland hebben ze volgens mij geeneens afgesloten uitvakken, dus daar zal combivervoer ook niet van toepassing zijn, net als in Engeland. Hoe het in Spanje en Italië zit weet ik niet.
Dat de afstand niet te groot is ben ik met je eens, mits er voor de meeste uitwedstrijden (ik begrijp ook wel dat Ajax-feyenoord een combi moet zijn) vrij vervoer gegarandeerd kan worden. En in Nederland verwacht ik niet dat dat gebeurt.

3 februari 2012 om 11:47

Het aantal combi's wat Feyenoord heeft komt grotendeels door het vooroordeel wat mensen hebben. Mensen denken dan aan de gebeurtenissen in Nancy of bij het Maasgebouw. Wanneer er dan een incident gebeurd in Heerenveen, wat rotzooi getrapt in een café. Dan word dat het jaar erop gebruikt om de boel in toom te houden. Ik ben serieus benieuwd hoeveel combi's andere clubs hebben in vergelijking met Feyenoord.

En in Duitsland weten supporters zich gewoon te gedragen. Daar zitten de uit en thuis supporters door elkaar heen in een vak. Dat zullen we hier nooit zien belachelijk/opmerkelijk als je er overna denkt.

3 februari 2012 om 12:09

Dat bedoel ik ook. Er gebeurt nooit wat, maar omdat we de naam tegen hebben zitten wij met de gebakken peren. Zulte Waregem zal dat niet hebben, maar ik noemde zomaar een ploeg op joh. Er zal vast wel een club in België zijn die ook een 'feyenoord-imago' heeft.

Ik denk als dit doorgaat dat we in 5-7 jaar nog maar 5-6 Belgische clubs zijn en het restant Nederlandse clubs. Verschil tussen de subtop van Nederland en subtop van België is toch (in mijn ogen) een groot verschil...

3 februari 2012 om 14:00

De Belgen zullen zich niet zo laten doen hoor, we zullen bijleren van jullie, en jullie zullen bijleren van ons, het zal na een paar jaren een mooie mix zijn !

Dit gaat dus totaal niet werken, aangezien je dan meer de competentie krijgt tussen twee landen dan tussen clubs. Het word meer Nederland Belgie dan club tegen club. Verder heb je met twee verschillende regeringen te maken met verschillende regels omtrent voetbal dus dat zal ook moeilijk worden.

Je moet niet eens willen om op het niveau van spanje en zo te komen. Die landen zijn vele malen groter als Nederland en Belgie samen. Plus daar gooit iedereen er maar lukraak geld tegen aan. Nederland mag best trots zijn op wat wij laten zien.

En als laatste zouden mooie derby's verloren gaan, dingen die onze competitie mooier maakt. Als fan van De Graafschap is dit een soort van doodsteek. Aangezien de kans om nu nog op het hoogste podium te komen nihil is. Dit zal voor veel clubs die tussen wal en schip vallen gelden. Aangezien je niet meer de televisie gelden gaat krijgen, die je anders zou zien.

3 februari 2012 om 08:31

Dat is toch mooi?? landenrivaliteit. Daardoor gaat juist de amusementswaarde omhoog en het voetbal ook, want je wil natuurlijk niet verslagen worden door die Belgen.

Misschien moet De Graafschap dan beter en gerichter beleid gaan voeren dan duurt het misschien lang maar kunnen ze wel terugkomen op het hoogste niveau mét beter voetbal.

3 februari 2012 om 09:49

Ja en dat is juist de bedoeling van het plan: het niveau van de onderste regionen van de divisie omhoog halen. Het verschil van de top en degradatie kandidaten is in Nederland erg groot en zou bij een samenvoeging van de competities veel kleiner worden, hierdoor zal de competitie spannender worden en dus interessanter.

3 februari 2012 om 11:03

Dan zouden er eigenlijk soort van poules moeten komen. Twee van Nederland, Ajax en PSV bijvoorbeeld, en twee Belgische clubs, laten we zeggen Anderlecht en Club, in één poule. Iedereen speelt twee keer tegen elkaar en de beste twee gaan door naar de volgende ronde. Soort Champions League, maar dan in BE en NL, wellicht?

3 februari 2012 om 11:21

Jij neemt Spanje als voorbeeld ik noem Duitsland daar word gewoon een goed beleid gehanteerd (over het algemeen gezien).

3 februari 2012 om 12:15

Ja dat is ook een prima competitie. Maar als je puur kijkt naar bevolkingsgroote is het toch vrij duidelijk. Duitsland heeft volgens mij zeker 3x zoveel inwoners als Nederland en Belgie samen. Plus de industrie is daar vele malen groter. Allemaal factoren die meewegen op financieel niveau.

Hoe mooi het mij ook zou lijken, ik denk dat het simpelweg gewoon niet mogelijk is.

3 februari 2012 om 14:04

[quote]
Als fan van De Graafschap is dit een soort van doodsteek. Aangezien de kans om nu nog op het hoogste podium te komen nihil is.
[/quote]

Jij en nog een paar 100 man en een paardekop vinden dit jammer, maar de rest van Belgie Nederland is blij dat ze daarvanaf zijn.
Wie kijkt nu graag naar de Graafschap als je er niets mee hebt ? wil je de graafschap zien moet je maar naar het stadion gaan (inkomprijs zal serieus dalen dus dat is een voordeel) of naar de regionale tv kijken, val er vooral niemand nationaal mee lastig want dan beginnen de mensen te zappen !

Dit is geen sneer naar de Graafschap, maar naar alle mindere ploegen in Belgie en Nederland.

3 februari 2012 om 16:49

Wil je de graafschap zien dan moet je naar het stadion gaan, de prijs zal ervan dalen...

Dus clubs als De Graafschap zien hun inkomsten dalen door mindere omzet van de inkomsten uit toegangskaarten en tv-gelden. Als gevolg hiervan zullen ook de sponsorinkomsten dalen en kunnen ze potjes spelen tegen de B-keuze of C-keuze van Belgie. Op die manier gaan er in Nederland nog meer clubs verloren.

3 februari 2012 om 17:47

Volgens mij hebben sowieso alleen topclubs hier profijt van, maar de kleinere clubs worden zonder pardon aan de kant gezet. Ik vind het opzich geen slecht idee, maar dit is pas een eerste schets, als het verder uitgewerkt wordt denk ik dat het best wel mooi kan worden.

Liever een mindere competitie dan met de Belgen. Lijkt me helemaal niks zo'n Beneliga omdat de Eredivisie gewoon een mooie competitie is waar het altijd spannend is.
Het enige leuke eraan zou de supporters strijdt zijn tussen Nederland en België. Maar verder, gewoon doorgaan met de Eredivisie.

Worden de punten behaald in europees verband dan ook meteen opgeteld?? Want dat zou betekenen dat we meteen 2 CL plaatsen en 1 voorronde krijgen plus 5 clubs in de EL. Dat zou natuurlijk ook niet vervelend zijn. Dit betekend dat er meer spelers naar je competitie willen komen en je dus een impulse krijgt in kwaliteit.

En clubs als vitesse en utrecht komen vanzelf bovendrijven want deze zijn kwalitatief gewoon beter dan de belgische clubs. Ik denk dat dit inhoud dat je op den duur gewoon 13 nederlandse en 5 belgische clubs in je competitie hebt lopen. Dus je maakt eigenlijk je eigen competitie beter omdat je er een paar belgische topclubs aan toevoegd.

Dit zou echt geweldig zijn!!!!!

Gelijk aan frankrijk spanje haha dat is schitterend.

Een competitie met Nederland zie ik ook niet zitten. Sommige verplaatsingen worden dan zo ver en buiten Feyenoord, Twente, PSV en Ajax zeggen die andere clubs me ook niet veel. Verder is er dankzij het riante tv-contract (In België 55 miljoen tov 35 miljoen in Nederland) niet meteen nood aan extra kapitaalinjectie. Zou liever een bekertornooi der lage landen zien. Dan zijn die paar uitstappen richting Nederland wel interessant als daguitstappen.

3 februari 2012 om 11:18

Eredivisielive betaalt 40 miljoen en de NOS 19 maakt 59 miljoen.oke is in verhouding met de inwoners aantallen lager als de inkomsten in België, maar niet zo laag dat dit een beletsel zou moeten wezen, trouwens in 2013 komt er een nieuwe bieding van de omroepen voor de samenvattingen, waar eerst de NOS praktisch enig kandidaat was komt er nu SBS bij, dat zal de prijs ook (iets) doen stijgen.

3 februari 2012 om 17:59

Die 55 miljoen per jaar in België is enkel de opbrengst van de livewedstrijden waarop Telenet heeft geboden. Dus het ligt hier ook wel nog wat hoger...

3 februari 2012 om 14:54

Die andere clubs zeggen je niks? Sparta, finale europa cup, AZ finale en halve finale europa cup, Willem 2 ook een finale europa cup, alleen Anderlecht en Club Brugge hebben dat gepresteerd in Belgie, Nederland is zoveel groter dan Belgie, jullie hebben amper historie, kom je flink praten

Hmm ik vind het wel een goed plan,het niveau word opgekrikt en de concurrentie neem toe.. Maaaaar hoe zit het met de kleinere clubs? En wie bepaald welke clubs er in deze competitie komen? En hoe zit het met champions league en europa league? Gezien al deze vragen en ik neem ook aan dat er nogal wat tegenstand komt (zoals hierboven uit de reacties al blijkt) komt denk ik niet de dit er ooit zal komen. Wat me wel een leuk plan lijkt is om een grensoverschrijdend bekerduel ofzo te organiseren,dan kunnen de clubs zonder 'echt' europees voetbal toch over de grens voetballen en is er een extra prijs te behalen.

Als je de Uefa-coëfficiënten bij elkaar optelt komt Nl/be op de derde plek, net onder Duitsland.

Lijkt mij geweldig! dit is de enige manier om bij Europa aan te haken. Een groter publiek is grotere inkomsten en grotere sponsoren.

Meer concurentie (sterkere teams), en geeft nog meer concurentie dat NL niet van BE wil verliezen en andersom net zo!

De overeige teams zullen dan de 2de divisie worden en wat nu 2de is zal 3de worden net als in Engeland. En we krijgen meet Europa plaatsen, want BE heeft nu 1 CL ticket en NL ook dus dat gaan er dan 2 worden vast en 1 voor ronde!

Als het mogelijk is be ik zeker Voor!

En geen Vitesse? Belachelijk.

De Belgische liga is trouwens dramatisch.

3 februari 2012 om 08:41

Op basis van de afgelopen 5 jaar! Vitesse was vorig jaar haast er uit nog.

Dat ze nu goed draaien door het olie geld wil niet zeggen dat ze ook geschiedenis hebben! Dan is Utrecht nog bizarder eigenlijk!

3 februari 2012 om 11:08

begrijp wel wat je wil zeggen maar Vitesse heeft wel degelijk geschiedenis. Op een na de oudste profclub van nederland (na Sparta)

Ach, dat rijtje moet je met een korreltje zout nemen denk ik..

3 februari 2012 om 11:28

Dat ligt er aan hoe je er naar kijkt, ga je clubs op historie schikken of op resultaat (in dit geval van de afgelopen 5 jaar zoals de Uefa ook rankschikt). Persoonlijk lijkt me dat je op resultaat moet sorteren hoe mooi en prachtig historie ook is het draait om het heden. Daarnaast kunnen clubs nog altijd promoveren en degraderen.

Wel raar dat Vitesse niet bij het rijtje nederlandse clubs staat

3 februari 2012 om 08:41

"het Nieuwsblad berekende op basis van de prestaties van de Belgische en Nederlandse ploegen van de afgelopen vijf jaar in de eigen competitie welke clubs in aanmerking zouden komende voor een eventuele Bene-liga:"

Als je dit leest is het niet zo raar....

3 februari 2012 om 11:30

Vitesse investeert dan al een tijdje flink de prestaties blijven tot nu toe uit. Dit seizoen word waarschijnlijk het eerste redelijke seizoen in een lange tijd.

Aan de ene kant lijkt het me wel interessant, maar op de een of andere manier zegt mijn gevoeln(nog) niet doen.

wel doen, het niveau moet omhoog, zo kunnen wij langer van onze talenten genieten. Je zal zien dat het niveau van Nederland zal gaan stijgen

3 februari 2012 om 14:08

Het niveau van Belgie zal ook stijgen ! we worden er allemaal beter van.

Ik zit er totaal niet op te wachten. Waarom moet je per sé als klein land bij de besten willen horen dan? Je moet dat accepteren en lekker je eigen competitie houden.

Maar dan komt er ook een competitie onder toch? Bene-liga 2 ofzo? Ik zit als De Graafshap-supporter niet de wachten op duels met bijvoorbeeld Lierse SK.

3 februari 2012 om 09:39

Alsof De Graafschap zo gemakkelijk van Lierse SK zou winnen...
(of is dat niet wat je daarmee wilt zeggen?)

3 februari 2012 om 10:31

Knappe jongen die dat uit dtcer's bericht haalt. Natuurlijk wil hij dat daar niet mee zeggen. Ik neem aan dat het hem voor een groot deel om traditie te doen is, want wat is nou bijvoorbeeld Lierse SK? Jaar in jaar uit spelen onze clubs tegen elkaar, en dan zouden we opeens tegen onbekende Belgische clubs moeten gaan spelen. De binding die een wedstrijd tegen Lierse oplevert lijkt mij ook heel anders dan tegen Volendam, Sparta of Mvv. Maar goed, dat is dus mijn interpretatie van dtcers bericht.

3 februari 2012 om 11:22

Nee dat zeg ik niet, maar dat lijkt mij niets aan, zelfde verhaal voor ploegen als Leuven, Westerlo etc. Nederland is al zo goed in alles weggeven en dan wordt de eigen mooie competitie ook nog weggegeven.

3 februari 2012 om 11:24

Ik snap gewoon niet wat er mis is met de Eredivisie. Iedereen weet dat Nederland kleiner is dan Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje etc. en dat de competitie nooit zo goed zal worden, maar dat hoeft toch ook helemaal niet?

Ik vind gewoon dat Nederland zijn eigen competitie moet houden en België haar eigen. lijkt me ook totaal niet leuk om dan nog te gaan naar duels..

dat zou heel mooi zijn word dan een veel sterkere competitie.ok je hebt wel verre uitwedstrijden vooral wanneer je fc groningen fan bent zoals ik maar ja dat heeft ook weer zijn charme zie je nog eens andere stadions

Doen!
Mensen die zeuren over de kleinere clubs in de eredivisie moeten gaan bedenken dat de 2e divisie ook beter word en dat je ook kans hebt om te promoveren.

Wedstrijden als Zulte Waregem-ajax of KV Kortrijk-fc Groningen, daar zit niemand op te wachten. Dan nog liever tegen VVV en Excelsior. In niveau misschien minder, maar die clubs spreken toch nog meer aan dan die onbekende Belgische clubs.

3 februari 2012 om 14:09

Daar ben je mis ! de mensen zullen toch kijken omdat we hopen dat ons land het wint !

3 februari 2012 om 15:57

Daarnaast zal je een verdeling krijgen van supporters, ik speel lever tegen die Belgische clubs dan VVV of Excelsior, al verwacht ik niet dat deze twee clubs lang in de Bene league zullen blijven.
Dit soort clubs worden binnen de kortste tijd vervangen door clubs zoals Vitesse, en Utrecht, waarom, omdat de supporters aantallen veel groter zijn van deze twee clubs.

Meer grote stadions, wedstrijden die niet worden gevolgd door alleen Nederlanders, maar ook door de Belgen. Volle stadions, en met uitzondering van Groningen, Heerenveen en Twente zijn de afstanden niet eens erg verschillend.

Als Nederlandse clubs, clubs uit België treffen is dit al speciaal voor ons, met deze constructie kan dit iedere week. Er is genoeg rivaliteit tussen de teams, dit zal het Nederlands voetbal en Belgisch voetbal alleen maar goed doen. De identiteit zullen we zeker niet kwijt raken, ik verwacht dat dit zelfs versterkt.

Goed idee. Het lijkt me wel zaak dat er twee competities eronder komt bestaand uit teams uit 1 land. Dus een Nederlandse en een Belgische 2e klasse.

Goed iniatief..

Ik hoor hier een belg zeggen dat Nederland 35 miljoen ophaalt met tv rechten en Belgie 55 miljoen maar dat is onjuist.

Eredivisie live is 40 miljoen plus de nos 19 maakt 59 miljoen. Is nog altijd te laag.

Laat de marktwerking zijn werk doen.

Zeer goed idee.
Ik denk dat het financieel en sportief gezien een hoop zal schelen.
En de sub-toppers in nederland zullen toch wel beter zijn dan een KV Kortrijk bijvoorbeeld. Denk hierbij maar aan vitesse of fc utrecht.

Door het financieel voordeel zullen spelers er eerder voor gaan kiezen voor clubs als Psv, Ajax en Club brugge te gaan spelen. Misschien is de keuze voor talenten als Labyad (bijvoorbeeld) dan wel een stuk makkelijker

Ik vind het zeker de moeite waard hier verder onderzoek na te doen. Dat de gezamenlijke competitie een kwalitatieve vooruitgang is tov beide landelijke competities is iedereen het over eens. Velen zijn echter kritisch over het niveau daaronder, terwijl ik juist denk dat daar voor alle clubs net zo veel winst te behalen is. In dit voorbeeld ontstaat dus op deze manier een nederlandse eredivisie met de overige acht clubs uit de huidige eredivisie (utrecht, Vvv, NEC etc.) aangevuld met de acht beste van de Jupilerleague, uiteindelijk is dit een superinteressante competitie waar het niveau door de mangel genomen geleidelijk omhoog zal gaan. Een promotie degradatie regeling zorgt er zelfs voor dat bijvoorbeeld jaarlijks 2 a 3 nederlandse ploegen van competitie wisselen en een niveau lager zorgt het weer voor een meer geleidelijke overgang tussen de amateurs -en profs, immers zal de huidige jupiler league een soort van 2e/ 3e divisie worden, gevuld met ploegen als Agovv, Fortuna Sittard, maar ook Veendam, Ijsselmeervogels, AFC e.d. Ik zie het allemaal wel zitten, hopelijk leidt dit uiteindelijk tot meer exposure, meer inkomsten, een hoger niveau en europese resultaten voor nederlandse clubs, die uiteindelijk weer in staat zijn voetballers van wereld/ europees niveau aan te trekken of te behouden.

Denk dat dit het overwegen serieus waard is, zou jammer zijn voor een aantal clubs die dan nog even buiten de boot vallen maar denk dat dit op de lange termijn meer voordelen dan nadelen oplevert.

Voordelen zijn dat er:
Financieel een betere markt komt met veel meer mogelijkheden voor zowel nl als be clubs. Zeker als er in Europa eindelijk de financial fair play ingevoerd wordt. Meeste van de nl clubs zijn dan in ieder geval gezonder en kunnen rekenen op meer inkomsten, de tv rechten zijn nu een lachertje.
Denk wel dat je beter uit kunt gaan van 10-12 nl clubs en 8 Belgische zodat je een mooie en interessante competitie kan opzetten.
Er vervallen dan wat derby's maar je krijgt er waarschijnlijk ook weer nieuwe toppers bij. Vooral de eerste jaren zullen er nieuwe banden/rivaliteiten ontstaan.

Ook de markt krijgt een nieuwe aantrekkingskracht waardoor spelers sneller deze kant op zullen komen. Hoop wel dat er een regel komt die het niet mogelijk maakt dat er bijvoorbeeld een selectie is met bijvoorbeeld 22 Brazilianen en Afrikanen en maar 1 Nederlander/belg. Denk dat je uiteindelijk dan moet doorgroeien naar meer eigen jeugd.

Denk ook alleen maar goed voor de eerste divisie, meer geld en meer doorgroei.
Nadeel is natuurlijk dat er vooral de eerste jaren nog een periode van gewenning zal zijn en veel tegenstand.

Vind wel dat er dan eens serieus gekeken moet worden naar samenvoegen van clubs, zou voor de marktwerking en het voetbal in totaliteit alleen maar beter zijn, helaas ligt dit natuurlijk erg gevoelig daar supporters natuurlijk trouw zijn aan een club en niet uit een regio. Helaas denk ik wel dat dit de toekomst is willen alle clubs in welke vorm dan ook overleven.

Ben er zelf merk ik nog niet klaar voor voor een beneliga maar denk persoonlijk wel dat het de toekomst is om te kunnen concurreren in het europese en het ook steeds meer mondiaal wordende voetbal.

En wat gebeurd er met de overige clubs?
Die worden in een soort van 2e divisie gestopt, samen met de overige clubs uit België?

Ik vind het tot nu toe een slecht idee, maar wie weet hoe ik er tegen aan kijk als ik meer info heb

3 februari 2012 om 17:13

Ja dat denk ik. Maar wat gebeurt er met de jupiler league. Wordt die ook verdeeld met Belgische clubs? Dan krijg je dus 4 competities in het betaalde voetbal. Clubs onderin kunnen al moeilijk het hoofd boven water houden, en zelfs clubs in de eredivisie hebben het lastig (nec, nac, roda, utrecht, excelsior, rkc, vvv). Als die clubs op het 3e of 4e niveau terechtkomen zullen de inkomsten nog meer dalen wat de doodsteek is in mijn ogen. Ook clubs die het in de eredivisie lastig hebben om financieel rond te komen zullen omvallen bij een eventuelen degradatie of als ze worden ingedeeld in de 2e divisie.

Ik zie het eigenlijk wel zitten. Een competitie met de Nederlandse en Belgische top en subtop lijkt me interessanter dan de eredivisie. Met alle respect hoor, maar PSV tegen Anderlecht of Club Brugge lijkt me toch wat boeiender dan tegen pakweg Heracles of Vvv.

Bijkomend voordeel zou zijn dat het heel goed is voor de lagere niveau. Dan krijg je onder de Bene-liga een competitie met het rechterrijtje van de eredivisie en het linkerrijtje van de eerste divisie en die is natuurlijk boeiender dan de huidige eerste divisie. En daaronder krijg je dan een competitie met het rechterrijtje van de eerste divisie en de betere topklassers (en wellicht de tweede elftallen van de topclubs, die in o.a. Spanje en Duitsland ook al meedraaien in de lagere divisies), waardoor meteen het probleem is opgelost van het gapende gat dat nu nog tussen de eerste divisie en de topklasse ligt.

3 februari 2012 om 17:19

Ik word zo moe van die vergelijkingen van clubs als Anderlecht en Brugge met Heracles en vvv. Je vergelijkt de beste clubs uit Belgie met de zwaksten in Nederland, ja dan lijkt zo'n Nebe-competitie een stuk aantrekkelijker.

Vergelijk dan bijvoorbeeld psv-mechelen met psv-heracles. Want dat zijn de wedstrijden die je dan ook krijgt. Dan heb ik toch liever het laatste. Voor de top is het mooi met wedstrijden tussen ajax, psv, anderlecht, brugge enz. Maar daaronder is het toch gewoon verschikkelijk? Kijk je liever naar Cercle Brugge of Mechelen dan naar bijvoorbeeld Excelsior? Ik in ieder geval niet, en ik denk dat alleen de topwedstrijden op veel belangstelling kan rekenen, maar tegen de mindere clubs niet. Om nog maar te zwijgen over de 2e of 3e divisie, daar zal helemaal geen belangstelling voor zijn.

Lijkt me helemaal Ge-wel-dig!!!!!

Competities op basis van de huidige ranglijst:
1e Klasse:
1. Psv
2. RSC Anderlecht
3. FC Twente
4. KAA Gent
5. Az
6. Club Brugge
7. Ajax
8. Standard Luik
9. SC Heerenveen
10. KV Kortrijk
11. Feyenoord
12. KRC Genk
13. Vitesse
14. Cercle Brugge
15. FC Groningen
16. KV Mechelen
17. Roda Jc
18. Heracles Almelo
(10 NL, 8 Be)

2e Klasse:
1. Nec
2. Beerschot Ac
3. NAC Breda
4. Bergen
5. ADO Den Haag
6. Lokeren
7. RKC Waalwijk
8. Lierse Sk
9. FC Utrecht
10. OH Leuven
11. De Graafschap
12. Zulte Waregem
13. VVV Venlo
14. KVC Westerlo
15. Excelsior
16. Stvv
17. FC Zwolle
18. Eupen
(9 NL, 9 Be)

Topklasse A:
1. FC Eindhoven
2. Charleroi
3. FC Den Bosch
4. Oostende
5. Willem Ii
6. Antwerp Fc
7. MVV Maastricht
8. WS Woluwe
9. Almere City Fc
10. Roeselare
11. FC Volendam
12. RBD Borinage
13. Fortuna Sittard
14. FCV Dender Eh
15. FC Emmen
16. KVK Tienen
(8 NL, 8 Be)

Topklasse B:
1. Sparta Rotterdam
2. Waasland-beveren
3. SC Cambuur-leeuwarden
4. Lommel United
5. FC Dordrecht
6. Eendracht Aalst
7. Helmond Sport
8. Wezet
9. FC Oss
10. KSK Heist
11. Go Ahead Eagles
12. FC Brussels
13. Telstar
14. SK Sint- Niklaas
15. SC Veendam
16. Tubeke
(8 NL, 8 Be)

Agovv Apeldoorn & Wetteren vallen uit obv ranglijst.
Topklasse A & B acteren op hetzelfde niveau en de kampioen van beide competities vervangen de nummers 17 en 18 in de 2e klasse.
Nu nog een goed play-offs systeem ontwikkelen en je bent een heel eind op weg.

3 februari 2012 om 10:19

Deze competities zien er inderdaad erg indrukwekkend uit met een erg sterke eredivisie waar de verschillen tussen de top en de rode lantaarn veel kleiner zullen zijn. Ook het kijken van de 1e divisie zal dan de moeite waard zijn omdat er dan nog steeds goede clubs bij zitten en deze zal dus veel meer kijkers trekken dan de jupiler league tegenwoordig. De lage divisies moeten gewoon hun best doen om te promoveren en nu blijf je zelfs nog een redelijke sterke divisies houden in de onderste regionen van het profvoetbal. Je krijgt dan een beetje het idee als in Engeland waar zelfs clubs uit de lagere divisies een erg fanatieke aanhang hebben.
Je zou dan, net als in Duitsland, de samenvattingen van alle competities achter elkaar kunnen uitzenden zodat ook lagere competities veelvuldig bekeken zullen worden.
Ik denk dat dit erg goed zou zijn voor het Nederlands en Belgisch voetbal.

3 februari 2012 om 10:40

Het Bene-liga idee is alleen interessant voor het hoogste niveau, absoluut niet voor de lagere niveau's. Op Cambuur - Tubeke of Emmen - Roeselare zit echt helemaal niemand te wachten. Sowieso krijg je dan veel wedstrijden zonder uitpubliek, want ik zie niet veel mensen van Friesland naar Wallonie (of andersom) reizen voor zulke wedstrijden.

3 februari 2012 om 11:22

Eerste divisie Noord en Eerste divisie Zuid. De nummers 1 promoveren sowieso en de nummers 2 vechten onderling uit wie promoveert.

3 februari 2012 om 11:39

Dat lijkt me ook geen goed idee. Die Eerste Divisie Noord zou dan helemaal uit Nederlandse clubs bestaan en de Eerste Divisie Zuid uit voornamelijk Belgische clubs en een paar Nederlandse.

3 februari 2012 om 11:49

dat kan ook niet, want dan zouden er 2 zuidelijke clubs kunnen degraderen en 1 zuidelijke en 1 noordelijke club kunnen promoveren waardoor de verhouding in de lagere competities scheef groeit...

3 februari 2012 om 11:53

dat is onzin. net alsof er (buiten de supporters van de betreffende clubs) nu iemand zit te wachten op almere tegen oss...
Uit publiek zal wel meevallen want de afstanden worden niet gek veel groter dan nu. In engeland, frankrijk, duitsland etc kan het toch ook...?

3 februari 2012 om 20:21

Dan zal er ook wel geen clubliefde bij die supporters zijn als er niemand naar hun uitwedstrijden gaat.

3 februari 2012 om 11:26

Ik als Volendam en Ajax fan heb hier 2 meningen over.
ten 1e:

Vanuit me Ajax mening:
Ik speel liever tegen een Utrecht of Vitesse dan dat ik speel tegen ( met alle respect) Cercle,kortijk of Mechelen. Als er nou 9 Nederlandse en 7 Belgische teams komen (dus samen 16) kan het opzich nog wel een mooie competitie worden.

Vanuit me Volendam mening:
Elke supporter van de jupiler league clubs speelt liever in de JL tegen Nederlandse clubs dan tegen clubs als Wezet? Tubeke? oid. Daarnaast worden de topclubs in de Jl(cambuur,volendam,zwolle,sparta,willem2) helemaal de dupe, omdat die om de paar jaar ook vaak promoveren en dan tegen Ajax,feyenoord etc spelen en daar is nu nog veel minder kans op.
Dus conclusie:
Geen enkele JL team zou het er mee-eens worden en de onderste regionen van de Eredivisie(buiten de 10 die mee mogen doen) sowieso ook niet.

3 februari 2012 om 12:01

Het algemene niveau van de competities gaan omhoog waardoor de wedstrijden alleen maar interessanter zullen worden. Ik kan me voorstellen dat het voor jou als Ajax supp. niet interessant is omdat de kans dat ze kampioen worden natuurlijk kleiner wordt. voor Volendam is het wel interessant omdat een vaste plaats in de tweede klasse best mogelijk is waardoor je wedstrijden tegen utrecht, nec, nac ed. zal spelen en dat moet toch interessant zijn...

3 februari 2012 om 12:45

Alleen nec,nac,utrecht uit die divisie zijn ietwat interessant. al vind ik die clubs ook niet alles.

3 februari 2012 om 15:31

Ja wedstrijden tegen Utrecht of Vitesse zijn mooier dan Kortrijk of Mechelen. Maar wedstrijden tegen Anderlecht of Brugge zijn ook leuker dan Excelsior of Vvv.

Al langer ben ik voorstander van deze competitie. Europees voetbal halen en kampioen worden wordt moeilijker, maar je hebt het dan des te meer verdiend. Spelers verlaten de clubs uit beide landen omdat ze zijn 'uitgeleerd'. Feitelijk gezien is er geen uitdaging meer en bieden andere competities veel meer geld, waardoor spelers steeds jonger weggaan. De Nederlandse competitie is al een 'veredelde' jeugdcompetitie, en voor Belgie gaat steeds meer hetzelfde op nu ook de toptalenten uit dat land jonger verrtekken naar het buitenland. Bovendien spelen er veel Belgen in Nederland, dus voor de Belg is het ook leuker om in een competitie deel te nemen waar deze Belgen actief zijn.

Een ander argument is dat veel clubs vooral een lokale aantrekkingskracht hebben. Eerder in dit topic werd gerefereerd aan clubs als Volendam die het dan moeilijk gaan krijgen. Clubs als Volendam draaien volledig op sponserbudgetten van lokale bedrijven, die de clubs blijven steunen omdat er een lokale functie is. Denk je dat de sponsering van Volendam iets van invloed uitoefent in Sittard? Minimaal, misschien netwerken.
Terwijl grotere clubs (anderlecht, Psv, Ajax & Luik) een nationale uitstraling hebben. Vooral clubs als deze profiteren enorm en door de toegenomen competitie zal de aandacht voor deze clubs nog verder toenemen.

Ik ben echt zo hard voor! Met een achterland van 25 miljoen mensen behoor je tot de zevende plek qua grootste competities. De gunstige ligging, West-europa, is ook in ons voordeel. Structurele challenger worden in de CL zal nog moeilijk blijven, maar denk wel dat dit twee stappen vooruit is omdat je de talenten één tot twee jaar langer kan vasthouden!

Ik vind het een slecht idee, het is altijd ten voordele van de grote clubs. Er wordt nooit gedacht aan de middenmoot of de degradatieclubs.
Op dit moment zouden clubs zoals FC Utrecht, NEC en Vitesse buiten de boot vallen en in een tweede divisie belanden, daar staan zowel de clubs als de supporters niet op te wachten. Ik vind die clubs te groot en te goed om in een 2e divisie uit te komen.
Denk ook niet dat er echt veel voordeel valt te bemerken op financieel gebied voor de middenmoot, want als de top van de eredivisie en de top van de belgische competitie wordt samengevoegd. Zullen die het meeste geld kunnen verdienen en die verdienen toch al het meest. Wat overblijft voor de rest zal toch niet afdoende zijn om zich sportief enorm te verbeteren.
Nee, ik blijf erbij zo'n plannen zijn leuk voor topploegen, maar een nadeel voor de kleinere clubs.

Bovendien is de eredivisie aantrekkelijk genoeg voor de gemiddelde supporter, ieder weekend zijn er verassende uitslagen en iedereen kan van iedereen winnen. Dat maakt het voetbal toch veel leuker, dan als je weet dat ieder jaar dezelfde kampioen wordt en de rest op gepaste afstand volgt.

3 februari 2012 om 10:14

Die clubs die jij opnoemt komen heus wel bovendrijven. Genoeg potentie in deze clubs/steden

3 februari 2012 om 11:25

De concurrentie wordt nu veel groter. Het eerste jaar zijn er zo'n 8 clubs die allemaal mee kunnen spelen om het kampioenschap. Dat vindt je nergens anders!!!!

3 februari 2012 om 11:36

Je hebt gelijk, dat er dan meer concurrentie is voor bovenin, maar dat zal dan vooral Ajax, Twente, Psv, (wellicht) Feyenoord, AZ en 3 belgische ploegen zijn. Daarmee zijn dan ook meteen de plekken voor Europees voetbal verdeeld.
Maar dat zal niet gelden voor bijvoorbeeld mijn club, die mogen dan nog meedoen om net te degraderen, terwijl we nu ieder jaar hoop hebben om de play-offs te behalen.

3 februari 2012 om 16:38

Dit is in het begin heel jammer maar helaas, Roda hoopt op het halen van Europees maar ligt er naar alle waarschijnlijkheid na 1 of twee voorrondes uit. Als je dat puur financieel bekijkt kan Roda beter meer televisiegeld krijgen in een gezamenlijke competitie.

Daarnaast zal Nederland samen met België meer plaatsten krijgen voor Europees voetbal, spelers blijven langer bij clubs, omdat er een grotere uitdaging is, want nu spelen spelers misschien 6 wedstrijden per jaar op niveau en de rest is tegen een stuk mindere ploegen. Wanneer je dan als team Europees voetbal haalt kan je misschien nog wat betekenen, en win je ook de voorrondes van de Europa Legue. Daarnaast denk ik dat er maar 2 of 3 clubs in België daadwerkelijk beter zijn dan de Nederlandse middenmoot en daarna zijn de clubs toch erg gelijkwaardig of zelfs minder. Voor iedereen zal uiteindelijk de concurrentie omhoog gaan, maar van concurrentie wordt men alleen maar beter.

In tegenstelling tot als we appart blijven, Nederland wordt steeds minder aantrekkelijk, in de Championslegue doen we niet meer mee, Europa legue eigenlijk ook amper. Landen zoals Rusland wordt vol geld in gepompt, dan hebben we dalijk helemaal niets meer te zeggen in Europa.

3 februari 2012 om 11:41

Concurrentie is alleen maar goed dat bevorderd de prestaties en doordat er gepromoveerd en gedegradeerd kan worden, worden de ploegen met een goed beleid beloond. Door de grotere afzetmarkt zal er een grotere geldstroom zijn. Dat met het beleid wat de Knvb hanteert qua gezond beleid van clubs zal juist voor een sterke en gezonde competitie zorgen.

Ploegen zullen innovatief moeten worden en goed over hun beleid nadenken omdat de concurrentie moordend is. Nu dobberen clubs als Nec en Utrecht praktisch standaard in de middenmoot door op automatische piloot te spelen/handelen. Dat zal met zo'n league dus niet kunnen omdat de onderlinge verschillen minder groot zijn.

NAC Breda? Roda JC? Klopt helemaal niks van, presteren verschrikkelijk de laatste 5 jaar.

Dit lijkt me niks, deze competitie. Gewoon lekker de Eredivisie, ongecompliceerd, foutenfestival, volle stadions.

3 februari 2012 om 10:29

Voor NAC kan ik niet spreken, daar let ik niet zo erg op.
Maar Roda heeft de afgelopen 5 jaar maar 1 slecht seizoen gedraaid, de andere jaren structureel in de top 9 geeindigd. Alleen geen Europees voetbal gehaald, omdat we de play-offs nooit doorkwamen.

De Tv zenders zullen makkelijker winstgevend zijn, aangezien niet 16 maar 26 miljoen mogelijke klanten een abonnement kunnen nemen. Wanneer er dan meer geld stroomt naar de clubs, wordt de kwaliteit ook beter. Wat weer leidt tot hogere populariteit, wat weer meer inkomsten betekent. Ook internationaal. Meer inkomsten leiden tot spelers die niet zo snel worden weggekaapt naar een andere competitie, wat ook de competitie ten goede komt.
In theorie klinkt het goed. Daarnaast is het mooi als je de wedstrijdjes Psv-rkc (wat toch normaal gesproken walkovers zijn) kan vervangen door een Psv-anderlecht.

Ik denk wel dat men niet met Spanje kan concurreren. Met Frankrijk wel, dat kan nu al bijna eigenlijk.

Als dit al zou doorgaan zou ik een voorbeeld nemen aan de Premier League. Dus 20 clubs en ook de promotie/degradatie moeten het zelfde worden. Zo wordt het ook makkelijker voor clubs die net buiten de 'beneliga 1' vallen.

Toch zal het wel erg zonde zijn van onze Nederlandse voetbal historie....

Als PSV supporter juich ik dit erg aan, maar kan me voorstellen dat de middenmoot en degradatiezone teams dit niet zien zitten.

Het zou wel een enorme boost geven aan de kwaliteit en inkomen voor de clubs die dan zouden uitkomen in de Bene-liga 1. En daarmee is de kans om verder te groeien, en het Europese topniveau te halen, een stuk groter.

3 februari 2012 om 10:59

Ik denk dat dit voor de eredivisieclubs onder de subtop juist wel interessant zou zijn. In principe spelen die clubs nu niet echt ergens voor, afgezien van lijfsbehoud in de eredivisie en misschien, in het gunstigste geval, een paar wedstrijdjes in de voorronde van de Europa League. Juist voor de clubs denk ik dat het wel een mooie uitdaging zou zijn om te spelen voor promotie naar de Bene-liga.

Ik ben in eertste instantie niet zo gecharmeerd van die Bene- liga,maar als we inderdaad wat aansluiting willen. dan zal het wel moeten.
Maar dan is de vraag .... wat willen we!?
Willen met onze kleine maar vermaakkelijke competitie houden waar we toch leuk voetbal zien.
Of willen we een grotere competitie met Veel meer reistijd voor de supporters... met wedstrijden die nu nog geen emotionele lading hebben...maar wel een afzetmarkt dat verdubbeld wordt.. meer sponsering, meer Tv gelden.. ja financieel kunnen we dan een beetje aanhaken... maar willen we financielle aansluiting.... of gewoon lekker voetbal zien .

als er een Bene-liga komt... zullen vooral de spelers erop vooruit gaan...ze gaan meerverdienen...we kunnen nog betere spelers halen(die meer verdienen).
Wij..... supporters gaan veel meer betalen... en veel meer reizen.
Dus het kan...... maar de vraag is ...... is dit wat we willen.
Misschien moeten we tevreden zijn met wat we hebben.

3 februari 2012 om 17:04

Ik vraag het me af, veel meer reistijd, voor drie clubs misschien, want vanuit de Randstad naar België is net zover als naar Groningen of Friesland.

Daarnaast, weten we niet of de competitie minder vermakelijk wordt, ik kan me namelijk erg vermaken wanneer een wedstrijd spannend is, een leuke actie wordt gemaakt of er is een topper op TV, het voetbal zal er zeker niet minder leuk om worden.

Er is altijd al een rivaliteit geweest tussen Nederlandse en Belgische clubs, en rivaliteit tussen clubs zal uiteindelijk in de loop der jaren wel komen. Misschien wat kleinere derbies zullen verloren gaan, zo zou NEC Vitesse misschien straks alleen in de beker kunnen bestaan.

Lijkt mij een topplan, zolang je de clubs wel aan de financiële gezondheidsregels kunt houden zoals die nu bv in de Eredivisie gelden. Door een plan zoals deze vergroot je de kansen van de clubs in Europees verband omdat je meer start plekken hoort te krijgen en de competities daardoor vanzelf aantrekkelijker worden voor spelers om te blijven en heen te gaan, waardoor het veld er alleen maar sterker op wordt.
Daarnaast denk ik dat het qua reistijden wel mee valt, de enige reden waarom er nu gezeurt wordt ove Roda uit (vanuit Groningen bv) is omdat men niet anders gewend is dan dichtbij, terwijl je via gewenning ook zo kunt wennen aan Club Brugge uit.
Daarnaast hoor ik veel mensen zeggen dat een 2de divisie geen uitdaging zou zijn voor bepaalde clubs...in dat geval zou ik zeggen kijk eens naar de Engelse Premiership als voorbeeld...dit is ook een 2de divisie van het Engelse prof niveau het is nou niet of het niveau daar dramatisch is of de bezoekersaantallen dramatisch. In feite denk ik zelf dat als je dit plan doorveort dat de top Liga een niveau hoger wordt dan de huidige Eredivisie/jupiler League, terwijl de 2de divisie op het niveau zal staan wat dus de huidge Eredivisie/jupiler League hebben.
Met de divisies daaronder hoef je niet per se Nederland en België samen te voegen, daarvoor kan je ook afspreken dat promotie/degredatie via play offs van beide competities gedaan worden.
Al met al kan ik mij niet voorstellen dat dit de competities zwakker maakt, juist sterker, voor zowel het hoogste niveau als de prof niveaus daaronder en daarmee aantrekkelijker voor spelers!

wat gebeurt er met clubs als NEC en ado, nac, utrecht? die gaan hieraan onderdoor en krijgen half gevulde stadions en lopen ook een hoop televisie inkomsten mis. daar wel eens overnagedacht?

3 februari 2012 om 11:16

Het recht van de sterkste... Utrecht overleeft, ADO overleeft, beide kandidaten voor promotie/degradatie in de eerste divisie. NEC wordt Eerste Divisie materiaal en NAC zou hier op zn blote knietjes op moeten hopen, want die gaan het financieel niet meer uitzingen.

3 februari 2012 om 17:03

Die komen dan in de 2e divise en spelen nietszeggende potjes tegen onbekende clubs uit Belgie waarvan ik bijna geen speler van ken. Als gevolg hiervan zullen de inkomsten uit toegangsbewijzen dalen (minder supporters en lagere prijs) en ook de tv-gelden zullen naar beneden gaan. Als gevolg door mindere belangstelling zal de sponsorgelden ook dalen. Clubs als Nec, Utrecht, Nac hebben het financieel niet al te best, en dit is denk ik de doodsteek. Als gevolg zullen vele clubs kapot gaan, maar wat overblijft is een competitie die vrij sterk is, maar ik vraag me af of dit naar loop der jaren ook niet zal minderen.

Zo is het moderne voetbal. Grote clubs worden groter, clubs die nauwelijks kunnen meekomen krijgen een mes in de rug gestoken en er zullen velen ten onder gaan.

Dan kan ik ook wel met een idee komen. Van elk land nemen we 1 ploeg (toplanden 2) en maken daarvan 1 competitie. Dan krijg je een competitie met bijvoorbeeld: Ajax, Bayern Munchen, Dortmund, United, Chelsea, Paris Saint Germain, Inter, Ac Milan, Real, Barcelona, Porto, Sporting Lissabon, Celtic, Anderlecht, Galatasaray, Zenit st Petersburg, Shakthar en Red Bull Salzburg.

Dan heb je een topcompetitie met alleen maar toppers en het niveau zal hier zeer hoog van zijn. De andere clubs laten we dan maar kapot gaan, want zoals feye88 zegt, het recht van de sterktste.

Nee, ik vind het een waardeloos idee. De top wordt sterker, maar daaronder wordt het niets. Belgie en Nederland hebben beide 2 divisies met betaald voetbal. Voeg je deze samen en dan heb je er 4. Clubs in de 3e en 4e divisie zullen waarschijnlijk zeer snel verdwijnen doordat ze geen inkomsten meer binnenhalen. Clubs in de 2e divisie krijgen het ook zeer lastig, alleen bovenin worden ze er beter van. Dus ik ben tegen. Ik heb mijn twijfels over de belangstelling voor zo'n competitie. Ajax - Anderlecht spreekt tot de verbeelding, maar Fc Groningen - Zulte Waregem totaal niet. Dan zie ik liever Groningen tegen Utrecht bijvoorbeeld. De grote clubs willen alleen maar rijker worden, ten koste van de kleintjes. Maar zonder de kleintjes blijft er geen competitie over en blijkbaar beseffen ze dat niet.

doen doen doen doen doen doen doen doen!!!

Het heeft geen zin om naar het verleden te kijken en te gaan zwijmelen over hoe romantisch onze competitie was. Feit is dat we steeds verder achter raken bij de Europese top. De ontlading na het winnen van de Uefa Cup door Feyenoord in 2002(10 jaar geleden) en de Champions League door Ajax in 1995(17 jaar geleden!!!) was ongekend groot. Dat we dit al zo lang hebben moeten missen is een schande. De Lage Landen zijn op Brazilie na zowat de grootste kweekvijver voor talenten en al die talenten gaan naar andere landen. Onze competitie is een lachertje geworden! Rotterdams Talent in Rotterdam! Amsterdams talent in Amsterdam! Brussels talent in Brussel, Brugges talent in Brugge! En dan heb ik het niet over de talenten die door de filter van de Engelse clubs zijn ontsnapt, maar de grootste talenten van Belgie en Nederlad, die vol trots spelen voor hun favoriete clubs. Krijgen we weer echte clubmensen, echt voetbal en betere rivaliteit.

Het spijt me voor de kleinere clubs, met name de Graafschap gaat me aan het hart, maar die clubs kunnen echt geen potten meer breken. Er zijn gewoon te weinig financiele middelen in die delen van het land.

Maar het zal wel een droom blijven...

Zou misschien ook leuk zijn om een club uit Luxemburg de mogelijkheid te bieden om aan die competitie mee te laten doen. Dan moet daar natuurlijk wel wat geld in gestopt worden, maar zat zou naar mijn idee toch ook wel leuk zijn en ook erg goed voor het voetbal daar.

3 februari 2012 om 17:05

Dat zou helemaal een ramp zijn. Belgisch voetbal spreekt al weinig tot de verbeelding in nederland. Maar om dan clubs uit Luxemburg toe te voegen (ik ken er trouwens geen 1) ten koste van Belgische en Nederlandse clubs zal al meteen de doodsteek zijn. Dan heb je meteen 1 of 2 nietszeggende clubs er in zitten.

3 februari 2012 om 18:08

1 club is genoeg. Steek er een beetje geld in en je hebt daar een club met voldoende achterland die in een goede competitie vanzelf aardige spelers aantrekt. Het kost misschien alleen wat tijd, moeite en geld om daar een club van niveau op te zetten, maar als dat is gelukt lijkt het me zeker een mooi en leuk idee.
Natuurlijk moet je niet een club uit Luxemburg in zijn huidige staat toelaten, dat is niveau topklasse daar of nog wel lager, maar als het lukt om daar iets op te zetten is het voor mij zeker de moeite waard!

Haha vitesse zit niet bij de clubs die in aanmerking komen daar zou jordania niet blij mee zijn.

3 februari 2012 om 11:29

Iets verder kijken dan je neus lang is. Ze gaan dan naar de afgelopen vijf jaar kijken. Voordat het zover is dat dit eventueel ingevoerd zou kunnen worden zijn we een paar jaar verder. Vitesse zal vanaf dit seizoen structureel in het linkerrijtje eindigen.

Overigens ontzettend veel respect voor Heracles en Zulte Waregem. Erg knap dat zij zich zo hebben weten te manifesteren

Uitstekend initiatief, maar de clubs die niet in aanmerking komen voor de eerste divisie worden middels zo'n plan zonder pardon plots gedegradeerd. Denk niet dat Fc Utrecht en NEC daarop zitten te wachten. Toch beide gerenomeerde clubs die al jaren mee spelen in de Eredivisie met beiden een mooier stadion/complex dan menig Belgische club die er wel in voorkomt. De nieuwe Galgenwaard is bijv. al veel mooier en moderner dan die ouwe bak waar Brugge in speelt... Om maar te zwijgen van de kleinere teams. Ik begrijp het getemperde enthousiasme in Nederland daarom ook wel.

Eigenlijk zou het ook zomaar kunnen zijn over misschien 10 jaar dat er geen ene Belgische subtop ploeg In deze competitie verdwijnt we moeten wel zorgen dat die 10-8 of 10-10 verhouding gelijk blijft!

ik bedoel dat er ook gewoon 8 belgische ploegen erin blijven want de Nederlandse subtop is beter als de belgische! dus we moeten er voor zorgen dat de verhouding 8 belgische ploegen en 10 Nederlandse ploegen behouden blijft niet dat er over 10 jaar dit is 3 belgische ploegen en 15 Nederlandse ploegen dan schiet het ook niet op! dus er moet een soortje regeling komen dat het gelijk blijft de verhouding!

Maar eerst moeten ook de stadions in België beter worden want dan breken er gelijk rellen uit tussen Anderlecht-feyenoord omdat Anderlecht vriendjes is met Ajax kwa supporters!

3 februari 2012 om 12:01

Dan heeft Ajax 1 club die vriendjes met ze is. Verder hebben ze 16 anti ajax clubs.

3 februari 2012 om 15:09

Niks ervan, de recht van de sterkste en als jij gelijk gaat krijgen dan komen ze erachter dat dit plan een grote fiasco was

Als ze dit gaan doorvoeren zou ik de hoogste divisie tot 16 clubs beperken (9 NL, 7 Bel). Daaronder zou ik dan al meteen beginnen met regio divisies Noord Zuid van 18 teams (waarbij misschien ook nog Luxemburg bij zuid gevoegd kan worden). In dat geval zou je, gebaseerd op de huidige ranglijst, een 2e Noord niveau krijgen van:

Heracles, Nec, Nac, Ado, Rkc, Utrecht, Graafschap, Vvv, Excelsior, Zwolle, Eindhoven, Sparta, Den Bosch, Cambuur, Willem II, Dordrecht, Mvv, Helmond Sport, Almere en Oss.

Dit is voor veel clubs in de Jupiler League een positieve stimulans, en clubs als Vvv, De Graafschap en Excelsior hoeven even geen degradtie te vrezen en kunnen rustig aan de club gaan bouwen.

De kampioenen van zowel Noord als Zuid promoveren dan, en beiden divisies leveren 2 of 3 teams voor een nacompetitie, waarvan de winnaar dan ook nog promoveert.

3 februari 2012 om 12:27

Denk je nou echt dat supporters van Heracles, Nec, Nac, ADO en Utrecht zitten te wachten om tegen clubs als Helmond en Oss te spelen? Daar komt dus ook geen drol naar kijken. Geen tv-zender zal ook geïnteresseerd zijn om daar de rechten voor te kopen.

3 februari 2012 om 14:30

Ik heb het ook niet over de clubs die jij op noemt. Voor die clubs is het gewoon simpel: beleide voeren en dan promoveren. Naar mijn verwachting zou er bij een Bene liga binnen een jaar of 4 de verhouding zo zijn dat je ongeveer 11 NL clubs hebt en 5 Belgische. Dus niks aan de hand voor de clubs die jij op noemt als ze maar geduldig zijn en normaal beleid voeren.

Als ze dit nu zouden doen is Vitesse failliet, Jordania zal niet doorgaan met vitesse als ze in de 2e liga moeten gaan spelen. Jammer voor de kleinere clubs maar goed voor de grote

Als je een nieuwe competitie opzet die sterker moet worden, moet je zwakkere teams opofferen. Dat klinkt hard en is vervelend voor clubs die net buiten de boot vallen, maar zo werkt voetbal nou eenmaal. Je kunt moeilijk rekening houden met clubs die niet goed genoeg presteren. Het spijt me voor clubs als NEC en Nac, maar om tot grotere hoogten te komen, moet je ook dingen kunnen opofferen.

Lijkt me op zich een goed plan maar dan wel met een verdeling van 7 Belgische en 11 Nederlandse clubs, naar rato van de bevolkingen. Mogelijk probleem is wat je de eerste jaren doet met de promotie/degradatie. Stel dat de Belgische clubs 4-7 in een paar jaar degraderen en er Nederlandse clubs voor in de plaats komen dan krijg je een zeer scheve verdeling die onwenselijk is.

Een alternatief zou zijn om de competite met alleen Vlaanderen op te zetten. Belgie loopt op zijn laatste benen en een vergaande of zelfs komplete zelfstandigheid van Vlaanderen ergens in de komende 10 jaar ligt in de lijn der verwachting. Nadeel is dat je Standaard kwijt rijkt en evt. Anderlecht, maar je hebt dan een echte Nederlandstalige competitie.

3 februari 2012 om 12:32

Die verdeling zou totaal niet onwenselijk zijn. Dan krijg je geen competitie met de sterkste clubs. De Belgische clubs worden dan kunstmatig in leven worden gehouden en kunnen makkelijker gaan werken met een veel lagere begroting. Dat zou dus gewoon concurrentievervalsing zijn. Dan gaat die competitie dus niet meer om een beter niveau te krijgen, maar om geld. Niemand zal er wat aan vinden als alle clubs met 5-0 van Kortrijk winnen.

Uiteindelijk gaat dit ten koste van het Nederlandse voetbal. Hoogstens Club Brugge, Anderlecht, Genk, Gent en Standaard zullen wat toevoegen. De rest is gewoon onder het niveau van de Nederlandse top 13.ik durf wel te zeggen dat clubs als Nec, Vitesse en Utrecht wel beter zijn dan Zulte Waregem, KV Mechelen en KV Kortrijk. Het zegt genoeg dat de betere spelers van Mechelen naar Nederlandse subtoppers/middenmoters gaan (asare, Vleminckx, Ivens). Verder zal het niveau van de genoemde clubs zakken als een baksteen. Het zijn clubs die toch wel talenten ontwikkelen: Cillessen, Nuytinck, Butner, Van Ginkel, Van Wolfswinkel enz. Die talenten zullen minder snel doorbreken. Clubs zullen bang zijn om te degraderen en gaan daardoor buitenlandse jongens kopen waardoor Nederlands talent nog minder de kans krijgt. Voor de korte termijn is zo'n league dus goed qua inkomsten, maar op de lange termijn gaat het ten koste van talent. Ook denk ik dat een groot aantal van die clubs zullen omvallen als ze in een Eerste Divisie spelen. Daar zou het niveauverschil nog veel groter zijn tussen de Nederlandse en Belgische clubs. Alleen de Nederlandse middenmoters zullen in de bovenste regionen zijn.

Als je het dan toch door wil voeren dan zouden 20 clubs een idealer aantal zijn (zoals de Premier League). Dan is de overgang wat beter en kunnen meer clubs profiteren van de inkomsten. Dan zou ik gaan voor 7 Belgische clubs en 13 Nederlandse.

Verder zou het dom zijn om het aan het aantal 10/8 van landen vast te houden in het tweede en derde jaar. Zo zou het kunnen zijn dat de nummer 14 zou moeten degraderen terwijl 15, 16, 17 en 18 Belgische clubs zouden kunnen zijn. En dat dan bijv, nummer 15 en 16 in de League mogen blijven. Dan kan het ook zijn dat bijv de nummer 5 in de Eerste Divisie promoveert. Dat komt niet ten goede van het niveau van zo'n competitie.

Hahahahha wat een grap! Utrecht doet het een jaar minder en worden meteen van de lijst gehaald!br Utrecht is de enige club naast de traditionele top3 die nooit gedegradeerd is.

3 februari 2012 om 14:49

Wat dacht je van Roda kerel ?

Ik denk dat er wel betere manieren zijn om de oneerlijke financiële concurrentie te verkleinen. Dit is dan ook een idee vanuit de Uefa om de Uefa rijker te maken en niet om Nederlandse en Belgische clubs competatiever te maken. Ook met een bevolking van 27 miljoen (nederland en België bij elkaar) leg je het af tegen landen als Engeland, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië, Turkije en Rusland.

Voorbeeld 1 is om clubs te beschermen tegen het leegroven van jong voetbal talent door de grote clubs uit met name Engeland. Wanneer je daar regels voor maakt die het financieel onaantrekkelijk maakt om dat te doen dan maak je al een stap voorwaarts en behoud je spelers langer voor je eigen competitie. Dat zou het niveau van de eigen competitie verhogen.

Voorbeeld 2 is om terug te gaan naar de oude opzet van de Europese bekertoernooien. Niet meer 4 clubs uit een land in de CL laten voetballen terwijl de kampioen van pak hem beet Hongarije al voorrondes moet spelen. Gewoon de kampioenen van alle landen bij elkaar in de koker en via knock out systeem laten spelen. Zelfde voor de bekerwinnaars en voor de nummers 2 en 3 de Uefa cup. Op lange termijn zal het niveauverschil tussen landen dan minder groot worden en blijven spelers uit bijvoorbeeld Servië liever bij Rode Ster of Partizan in de CL spelen in plaats van tegen degradatie in Engeland.

Voorbeeld 3 is om een restrictie op het aantal spelers van buitenlandse komaf (weer) te gaan hanteren. Niet meer dan 3 spelers tegelijk in het team. Dat voorkomt Man City praktijken dat er 6 topspitsen op de bank/tribune.

Alle voorbeelden gaan op korte termijn geld kosten aan de overkoepelende voetbal federaties en daarmee geen kans van slagen hebben. Maar spreek dan ook niet uit dat je wat wilt doen aan de financiële ongelijkheid.

Verder zijn er denk ik meer liefhebbers te vinden voor een Utrecht Ajax dan voor een Groningen Genk.

Ik zie het er niet van komen .
De sponsorgelden zullen niet door groeien naar nivo van landen als Engeland Spanje bv dus je blijft daar mee al op achterstand , gewoon omdat een sponsor niet altijd in beide landen op de markt is en daar dus geen meerwaarde weghaalt .
ook kwa uitzenden van de sport zal nog meer versnipperd raken straks bij 6 zender voetbal en op welke tijd of dag moeten ze dan spelen want ook daar zit weer sponsor belang .
dan nog het beker voetbal straks moet Harkemase boys naar de Panne voor amateur clubs leuk maar koste plaatje is niet leuk meer voor ze .
als sponsor gelden dan niet gelijk komen met met eerder genoemde landen trekken de betere spelers toch nog ergens anders heen omdat ze daar meer kunnen verdienen .
en in dat verdienen zit het hem juist als alle sporters in de hele E.e.g de zelfde belasting zouden afdragen kon er in de kleine landen veel meer .
ook zou je in de E.E .G met salaris schalen moeten werken , een speler die net komt kijken en 20 jaar is moet die een miljoen verdienen , ik vind dat je dat salaris moet opbouwen na leeftijd prestatie en dienst jaren bij een club .
nee samen gaan ik denk niet dat het lukt .

Heel interessant, ik ben benieuwd of dit er ooit van komt. Het zal wel een onmogelijk groot karwei worden om dit allemaal te kunnen regelen. Ik ben persoonlijk een voorstander, wegens de verhoogde inkomsten voor de clubs. Het zou wel een stap terug in Europa kunnen zijn.

Als ze willen voorkomen dat het profvoetbal in veel 'mindere' landen verdwijnt, moeten ze die poenerige competities maar eens aan banden leggen. Neemt niet weg dat ik het idee van een gecombineerde competitie met de Belgen altijd al wel interessant heb gevonden.

Dat gezeik en gezanik over een Beneliga, ik zit daar toch totaal niet op te wachten. Met alle respect richting de Belgische competitie, ik kan me haast niet voorstellen dat de gemiddelde voetbal liefhebber zit te wachten op duels zoals Heracles - Zulte Waregem bijvoorbeeld. Er wordt wel eens gezeikt over de NL competitie, maar de enige die je helpt hiermee is de Belgische competitie want laten we eerlijk wezen, wie zit er nu te wachten op de Belgische competitie. Dit is zoals gewoonlijk weer een actie om meer geld te jatten uit de portemonnee van de liefhebber. Het leuke is, dat geld krijgen ze niet aangezien er niemand zal komen.

En de competitie zo laten groeien dat het een niveau van Spanje/frankrijk of Duitsland bereikt? Ga toch gauw een eind weg. Beleidsbepalers, dollar graaiers en weet ik veel wie moet zich gewoon realiseren dat een Nederland en Belgie zelfs gecombineerd te klein is en niet interessant genoeg is voor de grote sponsors/tv geld etc. En dat willen ze al jaren niet meer accepteren.

We hebben niet de faciliteiten, grote steden en inwoners om het allemaal boeiend te maken. En internationaal gezien zijn alleen Ajax, Feyenoord en PSV echt aantrekkelijk. Ik vind het frappant dat ik hier zoveel voorstanders zie voor dit plan. Heeft die van Raaij meer mensen gekker gemaakt dan ik had gedacht.

Zet die plannen eens in de koelkast!

3 februari 2012 om 15:16

Anderlecht is internationaal aantrekkelijker dan Psv en Feyenoord bijelkaar, maar voor de rest heb je gelijk

Kom op meteen doen en ons niveau zal hoger en hoger worden en daardoor zullen we makkelijk concurreren met Italië en Frankrijk. Wedstrijden als Ajax-anderlecht wilt toch niemand missen of Psv-standaard Luik. Ik hoop dat dit door zal gaan en het leuker maakt.

Echt wel pro beneliga (mss omdat ik belg ben) en wel met deze redenen:
A. Financieel
1. op financieel vlak zal het voor alle clubs positief zijn, voor zover ik weet zijn er nu veel Nederlandse clubs die financieel niet zo goed voorstaan. Alle Belgische clubs moeten nu al verplicht "winst" maken.
Daardoor dat er een aantal eerste klasse clubs naar derde verwezen zijn hier, omdat ze verlies maakten.

2. enkele grote sponsors die er nu zijn, kunnen een veel groter publiek aanspreken, meer waar voor hun geld. die sponsorcontracten zullen de clubs opnieuw moeten onderhandelen. Dus opnieuw meer geld naar de clus.

3. de tv gelden zullen stijgen. Meer kijkers, meer zenders, meer geld.

4. Verkoop van spelers zal meer opbrengen, grotere competitie, betere spelers, betere spelers, meer opbrengst bij verkoop.

5. Ticketprijzen, deze zullen meer opbrengen, tegen kleine clubs is de inkom iets goedkoper, tegen topploegen komt er ook meer volk, meer bezoekers, volle stadiums, meer geld.

B. Sportief
1. Niveau zal sowieso omhoog gaan, betere spelers, meer inzet tegen grotere ploegen. (iedere week Europees voetbal)

2. Europees voetbal voor de eerste 10 landen in de competitie, minder druk voor topploegen om altijd naar het scorebord te kijken, eens punten verliezen na of voor ze Europees moeten spelen is niet zo erg. Met gevolg dat inzet voor Europese machten groter zal zijn, nog verder kunnen komen dan nu het geval is! (uefa country ranking samentellen, 72915 punten, staan we op de 3de plaats net onder Spanje en ruim achter Engeland)

3. Spelers aantrekken van een kleine competitie naar een grote is altijd gemakkelijker. ook deze zal een grote competitie worden, spelers aantrekken word gemakkelijker, hoger niveau tot gevolg!

4. Grotere competitie, jeugdspelers zullen niet zo snel een overstap maken naar andere landen, iedereen vloekt wel eens als hij weet dat een parel uit de jeugdwerking van zijn of haar club "gestolen" kan worden door de grotere clubs.

5. In Spanje en Engeland heb je clubs die nog grote schulden maken, veel clubs die flirten met het bankroet. Nu al zie je spelers uit de Spaanse eerste klasse de overstap maken naar de Belgische eerste klasse, zal in Nederland ook wel zo zijn. Dit omdat we een stabiele competitie zijn die geld opbreng, zeker van je loon. Ook dit zal versterk worden, terug een sportieve boost!

6. Ook 2de klasse zal aantrekkelijker worden, clubs van zelfde orde zullen tegen elkaar spelen.

Nadeel:
Er zullen een aantal clubs verdwijnen uit het betalend voetbal. de kleine clubs zullen niet verdwijnen, maar terug op amateurs niveau komen. Dit is misschien de zure appel om door te bijten, maar voor het hele verhaal rendabel te houden, is dit de enigste manier (of er nu een beneliga komt of niet!)

anyhow, ik beslis niet, kan enkel maar iedere stap vooruit toejuichen!

Ik vind een goede keuze, alleen hopen dat Nederlandse er niet van ten onder gaan. Echter, ze zullen Vitesse eigenlijk moeten ruilen met Nac.

Wat een grap, krijg je dat anti-voetbal voor terug, alleen Anderlecht en AA Gent willen in Belgie aanvallen, de rest maakt je competitie alleen frustrerend

Ik sta hier zeer positief tegenover, ik betwijfel alleen of de voetbalclubs er ook over denken. En dan doel ik met name op de clubs die in de zogenaamde tweede divisie zouden moeten beginnen.

Voor club en spelers wordt het dan ineens heel raar om in die competitie te moeten acteren. Zo zou de doelstelling van bijvoorbeeld FC Utrecht moeten zijn om kampioen te worden. Mooie doelstelling natuurlijk, maar het is wel ineens een hele grote verandering.

Je moet ook denken aan het feit dat het voor zowel de Eredivisie als de Jupiler Pro League een lastige beslissing is. Wat keer je uit aan de kampioen? Wat keer je uit aan de kampioen van de tweede divisie en van de derde divisie? Hoe zit het de Europese licenties voor Champions League en Europa League?

Kortom: De meningen zijn zeer verschillend, en er is nog genoeg stof om over na te denken, maar ik zeg doen!

Het totale niveau en de aantrekkelijkheid van zowel de Nederlandse als de Belgische clubs neemt toe. Ik denk dat we er wel een sterkere competitie door krijgen met misschien ook wel grotere begrotingen. Het zijn beide echte voetballanden met een grote historie. Ik sta er niet negatief tegenover. Ik zie PSV liever spelen tegen Anderlecht, Standard Luik en Club Brugge dan tegen Excelsior.

Van mij mogen Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en Standard Luik bij onze competitie gevoegd worden. Echter, op die andere Belgische clubs zit ik echt niet te wachten. De Nederlandse competitie is een stuk sterker in de breedte dan de Belgische, De verhouding zou mijns inziens 14 Nederlandse clubs en 4 Belgische clubs moeten zijn. Maar goed, das mijn mening.

3 februari 2012 om 17:00

De Belgische ploegen die je opnoemt behoren tot de top 5, daarbij moet je echter Genk ook bijnemen om die top 5 volledig te krijgen.
Van de 3 andere Belgische clubs zou er dan iedere keer 1 degraderen, want na deze top 5 heb je er een hoop (7 clubs) die eigenlijk aan elkaar gewaagd zijn! Maar ik denk dat in Nederland ook een absolute top is (huidige top 6?), met daaronder een waaier aan clubs (huidige 9 clubs na de top).

Ik kan me die uitspraak van Jordania dat ze over 3 jaar kampioen wilden worden, in een klap relativeren haha

Daar gaat het Nederlandse voetbal dat Belgie verdedigt alleen maar als je daar wel eens naar een wedstrijd zitten kijken! Nou dat is echt niet om aan te zien RKC speelt aantrekkelijker als de de belgische nummer 7!

In Nederland heb je gewoon een bredere top en vooral van plaats 4 of 5 tot 8 of 9 zijn ongeveer van Zelfde niveau!

SC Heerenveen, Groningen, Vitesse, Feyenoord, Roda zijn op dit moment nummers 5 tot en met 9 in willekeurige volgorde zijn gewoon beter dan de Belgische 5 tot en met 9 dus kwa niveau ga je wel er op achteruit kwa subtop! de top van Belgie schat ik ook iets lichter in! niet veel hoor!

Dus Nederland gaat er gewoon erop achter uit de Facaliteiten in België zijn ook gewoon bar slecht en de Stadion ook die zitten albijna allemaal halfleeg En in nederland heb je dat gewoon niet!

En we gooien zo wel een club als FC Utrecht, Heracles almelo, de Graafschap, Vvv-venlo naar de knoppen deze clubs hebben wel de ambitie om hoger op te gaan!

beter gewoon één Bene-liga,
en dan de 2 eerste divisies apart houden
dan kunnen die clubs aan het eind van elk seizoen play offs houden voor promotie/degradatie
dan spelen we met 20 clubs in de Bene-liga met de laatste 4 plaatsen als degradatie zone waarvan de nummer 20 gelijk degradeert.
dan spelen de 2 kampioenen tegen elkaar en de verliezer daarvan mag nog meedoen met de play offs

misschien een heel verhaal maar in mijn ogen de beste keus

3 februari 2012 om 20:17

zeker goed want je houd de beste ploegen op het hoogste niveau en dan maak je eventueel een tweede Bene-liga voor de wat mindere clubs en zo wordt de competitie beter en interresanter

3 februari 2012 om 22:40

ik bedoel het op de manier dat er een nederlandse en belgische eerste divisie is
anders is er te weing aandacht voor die eventuele 2e bene-liga
en zo hou je het ook spannender want anders zouden er amper belgische clubs promoveren

Ik ben hier zeker een voorstander van.

Niet alleen krijg je een zeer interessante competitie met meer kwaliteit,
ook zal de 2e competitie veel aantrekkelijker worden dan wat nu de jupiler league is.
De kwaliteit van de 2e divisie zal toenemen, met meer mensen in het stadion dan nu in de jupilerleague. Ook zal er meer aandacht komen op tv voor de 2e divisie.

Dan zou ik het volgende systeem invoeren:
Beneliga 1: 20 Clubs
Beneliga 2: 20 Clubs
Beneliga 3: 20 Clubs
Beneliga 4: 20 Clubs

Beneliga 1 t/m 4: Onderste 3 Degraderen
Beneliga 2 t/m 4, Hoofdklasse NL, 4e Klasse B Nummers 1&2 Spelen Play-offs om Promotie

Heb je een eerlijk open systeem

Ik zeg doen:

3 februari 2012 om 19:37

20 clubs per divisie is veel teveel! Ook voor een gebied van ca 26 miljoen inwoners, als je tenminste kwaliteit wil hebben en geen vulling van divisies!

Beneliga 1: 16 clubs (10 nl, 6 bel)
Beneliga 2: 16 clubs (8 nl, 8 bel)
Liga 3 Zuid: 16 clubs (6 nl, 10 bel)
Liga 3 Noord: 16 clubs (16 nl)

Beneliga 1 krijgt dan echt iedere week topwedstrijden! Beneliga 2 heeft een aanzienlijk hoger niveau dan de huidige JL. Daaronder een 3e divisie opgedeeld in Noord en Zuid, wat regionaler dus.

4 februari 2012 om 11:19

Jefalexmei,

Inderdaad dan ook veel clubs toelaten... Ik denk dan aan 11/12 Nederlandse en 8 of 9 Belgische. Aangezien de top daar zeker niet minder is, maar de subtop wel veel kleiner.

Plus, als je 11-12 Nederlandse clubs houdt, vallen alleen de degradatiekanididaten en alles net daarboven weg (rkc, Excelsior, Vvv, De Graafschap, Nac?, ADO - al zullen de laatste twee gewoon in de top van de 2e divisie spelen).
Plus, 38 wedstrijden ipv 34 in een seizoen is ook geen drama hoor. Zou een topcompetitie zijn, zeker als daardoor de Tv-gelden omhoog gaan.

Ik zou dan inderdaad:
- Beneliga 1, 20 clubs (NL boven-middenmoot subtop top; Belgische top en subtop).
Hierbij degradeert één club, moet de één na laatste club in de allereerste ronde van de NC terechtkomen, waar ze 3 of 4 rondes moeten overleven voor handhaving. De nummer 18 stroomt een ronde later in, en de nummer 17 speelt maar één playoffronde voor lijfsbehoud.

- Beneliga 2, 20 clubs - eveneel NL als Belgische (NL België onder-rechterrijtje 1e divisie-top-6/7 per land). 38 wedstrijden, 6 periodetitels 4 andere ploegen spelen om promotie.
Nummer 1 promoveert, nummer 2 speelt één playoffronde, de rest volgens eindklassering en periodetitels meerdere rondes spelen. 2 degradanten, 2 playoff ploegen (waarvan de nr. 17 maar een Po-ronde speelt).

- Beneliga 3, 20 tot 24 clubs - Vullen met 1e divisie-restanten uit NL, België, aangevuld met de beste amateurploegen. Top-2 promoveert, nr's 3-6 spelen play-offs, al kan er evt. ook een periodetitel-structuur komen met meer playoff-ploegen om de competitie ook voor de middenmoot interessant te houden. De onderste 3-4 ploegen degraderen, de bovenste 2 promoveren.

Of de Beneliga 3 in een noord- en zuiddistrict van ongeveer 20 clubs opdelen, analoog aan de huidige 'topklasse'.

- Alles daaronder gescheiden houden o.b.v. de huidige Topklasse /hoofdklasse/ amateurclubstructuur.

Lijkt me op zich wel een vet plan, alleen jammer voor alles onder de 12e plek in de huidige Eredivisie en alles in het Belgische rechterrijtje.. Maar goed, de Beneliga-2 competitie mag er dan ook zijn hoor!

Wat we dan verder kunnen doen, is de beker wel gewoon nationaal houden. Zodat clubs uit de Beneliga-2 alsnog kans maken om daarin ver te komen . En je meer kans hebt op leuke derby's in die bekercompetitie.

Verder is het alleen maar mooi dat de Belgische ploegen meer op de verdediging focusen dan in Nederland, Ne en Be kunnen dan veel van elkaar leren.

Snap niet dat ze het zo bekijken?
Sommige clubs staan in Nederland geregeld elk jaar Top 10 en als ze er dit jaar zouden buiten vallen zouden ze pech hebben?

Zoals Heracles speelt geregeld om plaats 11 tot 15... NAC staat ook niet geregeld top 10. Niet om FC Utrecht voor te trekken maar die speelde laatste 5 seizoenen altijd top 10 als ik het goed heb, NAC 2 of 3 seizoenen Hercales ook maar 2.
Bedoel vanaf seizoen 05/06 speelde Utrecht altijd Top10.

Ik vind het zeker een goed idee, alleen vraag ik me wel af hoe ze het dan met CL en EL plaatsen gaan doen, zouden die zo blijven als nu? Want dan zitten we ongeveer in dezelfde categorie als een Frankrijk/portugal. Zou leuk zijn.

Op deze manier worden zowel de Belgische clubs al de Nederlandse clubs erdoor bevoordeeld, of in ieder geval de clubs die altijd in de top meedraaien. Maar ik zou er eerder voor pleiten om de helft van de competitie Nederlands en de andere helft van de competitie Belgs te maken, dat is eerlijker. Voor mij zou dit echt geweldig zijn, ik woon net van de Belgische grens vandaan, en dan kan ik stukken makkelijker naar grote wedstrijden toe, en dan zijn er ook veel vaker leuke wedstrijden op de televisie uit de Beneliga. Ik stem voor, alhoewel ik besef dat ik totaal niets te zeggen heb. Maar als je eens bedenkt wat deze competitie kan gaan betekenen qua talenten en ontwikkeling daarvan, dan denk ik dat Frankrijk in te halen is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren