'Evra is blijkbaar niet trots op de kleur van zijn huid'

Vrijdag, 30 december 2011 om 13:50

Luis Suárez is voor acht wedstrijden geschorst wegens vermeend racistisch taalgebruik tegenover Patrice Evra en mogelijk wordt die straf nog verhoogd, wanneer Liverpool in beroep gaat. In Uruguay is men geschrokken van de beschuldigingen en de internationals nemen het één voor één op voor Suárez. Ook Alvaro Pereira, zelf donkergekleurd. Hij opent de aanval op Evra.

/

Volgens Pereira is niet Evra, maar Suárez het slachtoffer. “Evra heeft een code gebroken: wat gebeurt op het veld, blijft op het veld”, zei de back van Porto tegen Radio Sport 890. “Morgen kan hetzelfde gebeuren met een ploeggenoot van hem. United probeert gewoon te profiteren van de situatie en de beste speler van Liverpool geschorst te krijgen. Dat is triest.”

“Evra heeft problemen”, vervolgde de uitgesproken Pereira. “Hij is blijkbaar niet trots op de kleur van zijn huid. Wanneer ik ‘neger’ wordt genoemd, dan lach ik. Enkele ploeggenoten van me noemen me neger en in Zuid-Amerika wordt het vaak vriendschappelijk gebruikt. Het is duidelijk dat je het woord op twee manieren kan gebruiken, maar ik lach altijd maar. Evra zal wel een probleem hebben met het zwart zijn, maar ik heb daar geen last van.”

Pereira is van mening dat Suárez veel te hard wordt aangepakt: “Het lijkt nu wel alsof het verboden is om wat te zeggen op het veld”, besloot de international. “Als dit zou gebeuren in Zuid-Amerika, dan moeten we na een wedstrijd alle spelers gaan schorsen.” Chelsea-verdediger John Terry vreest ook nog voor een schorsing, na vermeende racistische opmerkingen tegenover Anton Ferdinand.


Poll

De schorsing voor Luis Suárez is overdreven


Gerelateerd

265 reacties (laatste reactie door mirza225)
30 december 2011 om 14:55

Is het niet zo dat deze Pereira in de belangstelling staat van Chelsea? Zo ja, dan kijk ik er al naar uit om hem bij Chelsea te zien en vervolgens door zijn tegenstander voor zoiets uitgemaakt wordt. Kijken of hij dan ook zal lachen... Wat hij niet begrijpt is dat het in Europa niet getolereerd wordt wanneer men iemand voor zwarte uitmaakt. Als ik dat in Duitsland tegen mijn Afrikaanse klasgenoten zou zeggen, dan zouden zij ook beledigd worden en word ik van school gestuurd.

Hij legt het wel goed uit vind ik.
Je kunt het woord op 2 manieren gebruiken, als is het gezien het verleden natuurlijk wel een scheldwoord. Maar als je nu op straat met vrienden zit te dollen en je noemt het woord neger dan zal niemand daar raar van op kijken.

Verder denk ik persoonlijk dat Suarez het niet echt op een vriendelijke manier zei, gezien zijn verleden als 'vervelend' mannetje en omdat Evra zo boos is geworden.

30 december 2011 om 14:02

Sowieso komt uit meerdere onderzoeken naar voren dat vooral mensen die niet tevreden zijn met hun leven en een laag zelfbeeld veel vatbaarder zijn voor racisme. Ze leggen ook alles op het racisme vlak. Als je blanke of bleekscheet tegen een Nederlander zegt dan zal er vrijwel niemand zijn die over racisme begint. Zeg je zwarte of gekleurde dan ben je een racist??? Leg mij uit waarom. Precies hetzelfde met het woord allochtoon, buitenlander, medelander of hoe moet ik het anno 2012 noemen? Elke keer word er een nieuw woord verzonnen wat een paar jaar later weer als racistisch word ervaren en ja hoor we verzinnen er weer een ander woord voor. Het gaat mij om het woord wat je ervoor of erna zegt....zeg je vieze blanke/zwarte of smerige blanke/zwarte klootzak dan kun je gaan spreken van een racistisch randje ja.

Ten tweede gaat het er nog om dat Suarez het helemaal niet racistisch bedoelde. Negro betekend in landen als Argentinie, Uruguay en Chili ''mijn goede vriend''. Volgens de liplezers zei Suarez; My negro, mayb you have to play football more en talk less.

30 december 2011 om 14:06

Daar ben ik het niet helemaal mee eens.
Het woord neger heeft een nare geschiedenis.
Veel mensen, vooral ouderen die doen dat nog denken aan vroeger. Toen racisme nog heel 'normaal' was.

Blanke of bleekscheet is dat absoluut niet.

Voor de rest ben ik het wel eens met wat je zegt.
Ik het algemeen word er veel te snel geroepen dat iets racisme is. Niet alleen in dit soort vormen maar ook in tal van andere.

30 december 2011 om 14:10

@ Superb

Dus wanneer 10 donkere mannen jou uitschelden voor vieze blanke (ga er even vanuit dat je blank bent en anders een andere blanke vriend )dan zou jij / of die vriend zich niet racistisch bejegend mogen voelen want voor jou / die vriend heeft dat geen nare geschiedenis???

30 december 2011 om 14:12

Volgens mij is in dit soort topics al tig keer uitgelegd wat het verschil is.
Jaren van onderdrukking levert eenvoudigweg een andere lading op van dergelijke misbruikte woorden.
Daar kun je een hoop van vinden, echter is dat alles perceptie. Zoals racisme perceptie op zichzelf is, afhankelijk van cultuur, dus normen en waarden.
Binnen die desbetreffende cultuur in Engeland wordt dit schijnbaar als racisme opgevat. Zoals dat binnen de meeste Europese culturen als racisme zal worden opgevat.

Dat het in het land van Suarez anders opgevat wordt, betekent niet dat Suarez kan doen en laten zolang het maar binnen zijn eigen cultuur past. Enige aanpassing wordt vereist om als maatschappij te functioneren.

30 december 2011 om 14:15

Ik leg je wel uit waarom niet gekleurde maar zwart wel een racistische term is. Omdat zowat geen enkel mens daadwerkelijk het zwarte kleur heeft. Het kan lichtbruin zijn, donkerbruin of getinit of wat dan ook maar niet zwart. Zwart is ook altijd als de meest negatieve kleur gezien zoals dat de builenpest de 'zwarte Dood' werd genoemd of alles wat slecht gaat of slecht is gegaan als bijvoorbeeld een 'zwarte dag' wordt aangegeven. Het gebruik van zwart voor negers is uit de periode gekomen dat het puur en alleen racistisch bedoeld was.

Ik hoop dat ik het genoeg heb uitgelegd en by the way bleekscheet wordt nooit gezegd en ik heb het zelfs echt nog nooit in me leven uit iemand ze mond horen komen. Ik ken het woord alleen van dat het opgeschreven staat. Ja blanke, blanke. Als een neger racistisch wilt zijn en blanke zegt tegen een blank iemand zal diegene denk ik alleen denken van: 'ja, dat klopt. Ik ben ook blank!' Dus je begrijpt me punt wel.

30 december 2011 om 14:15

@ajaxcied
Vieze blanke vind ik wat anders dan blanke.
Het gaat ook om de manier waarop je het zegt. In dit geval van Suarez zal het het echt niet lief bedoeld hebben ofzo...

Als je het mij vraagt is dit een terechte schorsing voor Suarez.

30 december 2011 om 14:26

Als je in bepaalde landen in Afrika rond loopt worden mensen regelamatig aangesproken met ''die blanke'' of ''die gele'' . Sowieso vind ik het discutabel om dingen die op het veld geroepen worden op deze manier uit vergroten. (hij die vrij is van alle zonden werpe de eerste steen zeg maar). Is en blijft een gevielig onderwerp. Ik vind het zelf veel erger als er een vewijzing wordt gemaakt naar de positie van bijv zwearten in het verleden (bijv racistische praat als haal jij maar water ***** of zoiets. Maar als het puur en alleen om het noemen van de huidskleur gaat en dat een man als Evra daar niet overheen kan stappen. Ik vind het vreemd...

30 december 2011 om 14:52

@ Ajacied777

Jij bent iemand die slecht in andermans schoenen zich kan voorbeelden.
Stel jezelf eens voor in een Albert Heijn ergens in de randstad waar de meeste collega's een andere kleur hebben dan jou.

De collega's noemen je telkens he witte, of he blanke zal jij je nog prettig voelen tussen al die mensen? Ik ga ervan uit van niet.

30 december 2011 om 14:54

gelul,herinner jij je de woorden nog va Rinus Michels?;voetbal is oorlog.die evra is gewoon een ventje dat heel laagdunkend over zichzelf denkt en moet zich niet zo aanstellen.

30 december 2011 om 15:01

Inderdaad. Het is eigenlijk discriminerend om negers voor te trekken. Je mag geen neger zeggen maar wel blanke. Of witte en zwarte. Als iemand zwart is en je zegt dat tegen hem wordt dat meteen als racistisch gezien in dit stomme land. Of door stomme Hollanders. Als iemand blank is mag je wel zeggen dat hij wit is maar een zwarte mag je niet vertellen hoe zwart hij is. Dat is echt zo onzin. Wanneer je met bananen gaat gooien of oerwoud geluiden maakt kan je pas spreken van racisme. Maar een blanke is blank en een neger is zwart. Klaar. Het zijn gewoon feiten.

30 december 2011 om 15:13

Dat je geen neger kan zeggen en wel blanke heeft helemaal niets te maken met wat er gaande is. Mensen voelen zich niet beledigd wanneer ze blanken worden genoemd. Ik ken niemand die zich beledigd voelt. Het heeft ook veel met geschiedenis te maken. Vroeger waren de donkere mensen de slaven en kregen de naam Negers. etc etc dus het ligt gevoeliger en is begrijpelijk. Vroeger was het dus zo, dat als je blank was, was je beter. En nogsteeds denken mensen zo, bijvoorbeeld Je krijgt wat makkelijker een baan dan een Neger. Feit is dat blanken bijna nooit slachtoffers zijn van discriminatie.

Als je geen ''neger'' bent, dan weet je ook niet hoe die mensen zich voelen, wanneer zij zo geroepen worden. Dus dan kunnen blanken ook zkr niet erover oordelen vind ik. Alleen een ''neger'' weet toch hoe het voelt?

30 december 2011 om 16:53

Hahahaha ben je weer bezig met onzin uitkramen? Laat mij anders ff een aantal van die onderzoeken zien. Als je blanke of bleekscheet tegen een nederlander zegt dan zou die vrijwel nooit over racisme beginnen, Weetje ook waarom? Ik wel namelijk blanke is helemaal niet racistisch, Maar het is zoiezo niet normaal dat je iemand noemt bij zijn huidskleur. En dan heb je nog bleekscheet, Hoe durf je hier zulke dwaze uitspraken te plaatsen? bleekscheet kan je niet vergelijken met neger, Neger betekent letterlijk slaaf onze voorouders die donkere mensen die naam hebben gegeven. Zou jij het normaal vinden als jij elke dag slaaf werd genoemd vanwege je huidskleur denk het niet. Allochtoon buitelander medelander zijn alle 3 geen racistische woorden dan ligt het eraan hoe je het zegt, klote allochtoon bijv is weer wel racistisch.

Ten tweede : het gaat hier erom dat evra word genoemt zoals die helemaal niet wil, Als iemand mij discrimineert zou ik ook niet vragen hoe bedoelen ze dat in jou land? nee discriminatie is discriminatie, Dus jij denk letterlijk dat suarez het vriendelijk zij? Jij heb volgens mij heel die wedstrijd niet gezien want suarez had al enige tijd moeite met het harde spel van Evra. En dan kan je wel telkens wikipedia teksten gaan citeren maar volgens mij heb ik je al eerder uitgelegt wat negrito betekent? Je leest toch wat maxi perreira : Wanneer ik ‘neger’ wordt genoemd, dan lach ik. Enkele ploeggenoten van me noemen me neger en in Zuid-amerika wordt het vaak vriendschappelijk gebruikt. Het is duidelijk dat je het woord op twee manieren kan gebruiken, maar ik lach altijd maar.

Zegt genoeg volgens mij betweterig mannetje die in elke topic over iets wat met racisme te maken heeft altijd het hoogste woord voert wat is er mis met je?

30 december 2011 om 17:55

Sjonge jonge hè, donkere mensen noemen elkaar toch ook zo vaak 'nigger'? Alsof ze het dan zo erg vinden als een blanke dat zegt. Wij hebben niks met die nare voorgeschiedenis te maken, so we don't take the blame. Iemand een klootzak noemen mag dan bijvoorbeeld weer wel. Begrijp me niet verkeerd, ik keur racisme af, en een schorsing van 2/3 wedstrijden was genoeg geweest. En eigenlijk vind ik dat Evra zich niet moet aanstellen, en dat zeg ik als united supporter

30 december 2011 om 20:28

@ajacied777

Je bent gewoon laf.
Overal rodn het veld staan er steeds van die borden "against Racism" en dan nog zo vernederend doen naar een medespeler.
Hoezo hypocriet is die Suarez.

Kenneth Perez deed ook zo iets stom met een grensscheidsrechter om zich vervolgens in alle bochten te wringen om het recht te praten.

Jij weet niet wat het is. Vandaar dat je met je cliche voorbeelden komt over bleekscheet en al die onzin.

31 december 2011 om 10:22

@ Afca

En leg mij dan eens uit waarom blanke of witte niet racistisch is en zwarte wel!!! :leg het mij eens heeeeeeeel duidelijk uit. Inderdaad dat kun je niet. Dat zielige panische gedrag van jou wanneer het over mensen met of zonder een kleurtje gaat.

Neger betekend helemaal niet letterlijk slaaf. Zoek het woord neger eens op. De eerste betekenis is zwarte man.

Er is hier 1 betweterig mannetje en dat ben jij. Althans zo probeer je over te komen. Ik geef mijn mening. Jij kunt andere meningen niet handelen. De vraag is dus wat is er mis met jou dat je denkt dat jou mening de enige waarheid is. Stel je open voor andermans meningen of verdwijn gewoon uit een forum.

31 december 2011 om 10:26

@ Mrger

En vandaar dat jij inhoudelijk geen enkel tegenargument kunt geven.

Ik heb ook enkele donkere/zwarte/negeroide/gekleurde vrienden (leg mij even uit hoe ik anno 2012 hun moet noemen want oeh oeh dadelijk ben ik racistisch) en die voelen zich totaal niet aangesproken of racistisch bejegend door zulke uitspraken. Het zijn vaak de laagopgeleide donkere/zwarte/negeroide/gekleurde mensen die gelijk met trieste woorden als racisme komen wanneer ze een benaming krijgen. Weet je wat racistisch is? Wanneer je achter in de bus moet gaan zitten, wanneer je naar een andere wc moet, wanneer je door een andere ingang moet, wanneer je niet aangenomen word op basis van je kleur. Dat is racistisch. Weet je wat ook racistisch is....wanneer een bedrijf een bepaald percentage aan donkere/zwarte/negeroide/gekleurde mensen in dienst moet hebben. Maar daar hoor ik ze dan weer niet over.

31 december 2011 om 12:15

@ Ajacied

Dit is de zoveelste keer dat je in zo'n topic weer dezelfde keer met hetzelfde verhaaltje komt, '' waarom bij blanke wel''. Ik vind je ontzettend dom en naïef als het verschil in de lading niet begrijpt.

Je hebt gelijk, als zwarte niet mag bleekscheet ook niet. Maar je doet net alsof er geen geschiedenis is geweest. Als de onderdrukking andersom geweest zou zijn, zou bleekscheet als racistisch worden aangeduid en zwarte zou geeneens erg zijn. Snap je wat ik bedoel. Anders ben je echt een verloren zaak.

30 december 2011 om 14:18

Het woord neger is niks mis mee. Nikker is het scheldwoord. Ik denk dat nikker ook meestal niet wordt geaccepteerd door een neger. Lijkt mij iig niet slim om negers zo te gaan noemen.

30 december 2011 om 15:00

Niet waar, Neger is iemand met een donkere huidskleur. Nikker is scheldwoord (het engelse nigger).

30 december 2011 om 15:26

Allebei het hetzelde...

Neger/nigger betekent hetzelfde.. Alleen doen de donkere mensen in Nl wat minder moeite over dan in Amerika.

Het juiste woord is: De Negroïde man. Dat zeggen ze ook op tv. Daar is het woord ''neger'' niet echt toegestaan! (tenzij het over een titel van een boek gaat, een thema van een toneelstuk en dergelijks).

30 december 2011 om 17:42

Neger heeft gewoon, onterecht, een negatieve lading gekregen door de jaren heen.
Ik zelf zie het niet als scheldwoord, maar dat is per mens verschillend.

30 december 2011 om 14:18

@superb

Ik ben het eens met wat je zegt, dat je het op 2 manieren kunt gebruiken.
Maar tegelijk kan je zeggen, dat je het ook op 2 manieren kan uitleggen. En de 'ontvanger' bepaald hoe of hij het wil uitleggen (in dit geval Evra). Je kan natuurlijk overal ook gelijk het kwaad achter willen zoeken hè?.

En dat het woord 'neger' een bepaalde lading met zich meedraagt vanwege de geschiedenis, okay.... Maar of je je als donkere medemens daarmee gelijk op die manier van de geschiedenis moet voelen aangesproken?. Slavernij heb je zelf nooit aan den lijve ondervonden. Net zo goed dat geen enkele blanke medemens ooit eigenaar is geweest van slaven en zich derhalve ook nooit schuldig aan heeft gemaakt. Dus ja..... ookal is het beladen, maar misschien is een nuancering wel enigzins op zn plaats. Daarnaast betwijfel ik te zeerste of Suarez (als hij het woord al gebruikt heeft) er direct mee naar het duistere verleden heeft willen verwijzen. Het is net als wat Alvaro Pereira al zegt..... het wordt doorgaans tijdens het dollen gebruikt op het veld en je moet er niet al teveel achter zoeken.

Velen in Nederland kennen dat ook wel. Dollen op het pleintje met de bal. Donkere vrienden die elkaar al snel 'neger' roepen, wat dan ook overgenomen wordt door blanken op dat pleintje, waarop zij op hun beurt weer witte, tata, makamba of witman genoemd worden. Dan wordt het ook dus allemaal gebruikt maar niet gelijk in het negatieve getrokken.
Dat is denk ik ook wat Alvaro Pereira een beetje probeert uit te leggen. Er wordt teveel negatieve druk op een woord gelegd, terwijl dat al helemaal zo niet bedoeld wordt.

En als Suarez echt rascist zou zijn, dan merk je dat niet alleen aan woordgebruik, maar ook aan daden.

30 december 2011 om 14:36

Suarez is natuurlijk geen racist.
Maar hij heeft wel een racistische opmerking gemaakt.
En zoals jij en ik al zeiden, het is maar net hoe je het zegt. En in dit geval met Suarez heeft hij het echt niet als dolletje gebruikt. Hij wou Evra doelbewust beledigen.

30 december 2011 om 14:56

@superb

Dat is het nu juist. We waren er niet bij en weten al helemaal niet of iets doelbewust is gezegd of niet. Als het überhaupt wel waar is trouwens dat zoiets gezegd is.

30 december 2011 om 15:40

Ik weet bijna zeker dat Suarez geen racist is, want racisten zijn toch mensen die regelmatig negatieve uitlatingen doen over blanken/zwarten/moslims/joden etc etc.

Suarez is een winnaar, die heel erg emotioneel is. Op het veld wil iedereen winnen en dat gaat meestal tenkostte van alles. Je wil elke bal winnen, elk argument. Dus daarom denk ik dat hij Evra echt wou beledigen.

Feit: Iedereen heeft weleens in zijn leven een ''racistische taught'' gehad.

Maar je moet gewoon netjes daarmee omgaan.
en er kan van alles gebeuren wanneer je under pressure staat. Dan denkje niet na, net als Suarez dus. Wat Suarez moet doen is deze straf accepteren en vanaf nul beginnen.

Dat hij gestraft werd vind ik terecht. Mssn is 8 dagen schorsing al die geld boetes wel ietjes te veel (want niemand weet voor 100 procent zeker of Suarez dat nou echt meende). Aan de andere kant, mssn wil de tuchtcommissie een duidelijk signal geven, dat dit helemaal niet geaccepteerd wordt.

30 december 2011 om 18:12

Toch grappig dat bij zo'n discussie over minderheden er altijd zoveel blanke mensen weten te vertellen hoe racsisme in elkaar zit en hoe een donker persoon zich daar dan. De meeste blanke mensen in Nederland(elders in de wereld is dat niet zo) kunnen het simpelweg niet bevatten omdat ze nog nooit aan die andere kant hebben geen staan.

En zolang dat het geval is zou je wat mij betreft ook geen uitspraken moeten doen over door het slachtoffer wel of niet geaccepteerd moet worden. Als ik zie/hoor dat een homo flikker wordt genoemd en die wordt daar boos om. Dan ga ik toch niet tegen die homo zeggen, ajoh stel je niet zo aan. Dat slaat nergens op namelijk. De wet is een grens, de spelregels in dit geval ook een grens. Daarnaast trekt elk persoon zijn eigen grenzen. En Suarez heeft er in dit geval in ieder geval 1 overtreden. Kijk ik ben zelf ook zwart en tijdens een wedstrijd hoor ik wel een dek die zwarte. Ik heb ook een rugnummer of aanvoerdersband om maar desondanks heb ik daar geen enkel probleem mee. Want dat zijn ''heetst van de strijd'' gevallen, maakt totaal niet uit. Maar zodra een speler dat tegen mij zegt hebben het over iets heel anders. Dus ik zeg niet dat Suarez een echte racist is, maar als Evra zich racistisch bejegend voelt door Suarez kan IK mij dat voorstellen. Daarnaast is die schorsing natuurlijk volkomen terecht en hoop ik dat Terry hetzelfde te wachten staat ook al is Chelsea mijn club in Engeland. Het hoort gewoon niet op het voetbalveld. Oke?

30 december 2011 om 19:57

@bommmel

Ik ben ook zwart, als je dat zo wilt noemen (al vind ik dat ook een belachelijke benaming, maar goed).
Toch heb ik een probleem met hoe jij het schetst. Dus als je blank bent kan je niet weten hoe rascisme in elkaar zit?. Dat is puur en alleen het recht van een niet-blanke?. Onzin.
Blanken hebben nooit aan "de andere' kant gestaan?. Tsjah.... het is maar net hoe ver je in de geschiedenis terug wilt kijken........
Dan ben je de middeleeuwen vergeten (op wat burgerij na, waren de meeste andere slaven van de grootgrondbezitters, ook wel horigen genoemd) en nog verder geleden was het nog erger in de Oudheid bij de Romeinen en Grieken). Daar hoor je nooit wat over.
Jij kiest er dus duidelijk voor om niet verder terug te kijken dan een kleine 400 jaar. En ja dan kan je natuurlijk zoals jij doet wel eens domme dingen zeggen.
Immers, als je wat beter de geschiedenis was nagegaan had je geweten, dat "blanken" nog eerder dan "zwarten" slaven waren. En dat nog eens in grotere getalen dan ooit de "zwarten" slaven zijn geweest. Of telt dat niet meer, omdat dat veel te lang geleden is?. Maar dan is de "zwarte slaven" geschiedenis ook eigenlijk te lang geleden om er maar steeds weer op terug te vallen. Tuurlijk is het een verwerpelijk deel van de geschiedenis, maar zowel de "zwarten" van nu als de "blanken" van nu hebben er part nog deel aan gehad en ik kan me onmogelijk voorstellen dat beide rassen daar dagelijks over nadenken als men elkaar een bepaald woord toevoegen.

Misschien zouden we wat minder overgevoelig moeten reageren. En daarbij..... ook genoeg (niet alle) "zwarte" mensen maken zichzelf ook schuldig aan rascisme. Is het niet onderling (bijv. creolen en hindoestanen die dat ook doen) dan wel tegenover diezelfde "blanken", die men dan maar wat graag op rascisme wijst. Want voor "blanke" mensen bestaan ook genoeg denigrerende woorden of niet dan?.

En misschien moetenw e dan bijvoorbeeld eens zelf het goede voorbeeld geven, want hoevaak schelden we elkaar wel niet uit met het bewuste woord "neger"?. Juist ja...... te vaak!. En vaak ook daar waar "blanken" bij zijn. Moeten we ook niet raar opkijken dat als wij het zo terloops tegen elkaar zeggen, dat dat dan automatisch ook door hen wordt overgenomen. Want dat is de keerzijde.....

30 december 2011 om 20:14

Beste reactor die Ik tot nu toe heb gelezen op vz! Klasse verwoord!

30 december 2011 om 21:07

@rodenski.lees mijn comment nog even terug zou ik zeggen. Ik zeg alleen dat de meeste van de mensen die hier reageren nog nooit echt racisme hebben ervaren en dat het voor hen makkelijk praten is om te zeggen hoe iemand daar op moet reageren.ik zet er nog bewust bij elders in de wereld is dat niet zo. Ik zeg dat wanneer je deel uitmaakt van een meerderheid je niet begrijpt hoe de minderheid zich voelt. Omdat je dat niet bent. Zoals ik nooit zal begrijpen hoe een homo homahaat of een comming out zal ervaren. Snap je mijn punt. Ik heb het met geen woord gehad over de slavernij of geschiedenis. Mijn ''bewuste keuze om niet verder terug te kijken dan 400 jaar, ontgaat mij dan ook totaal. ??

30 december 2011 om 14:36

maat, die gozer is helemaal geen neger hij is latino dus hij moet nie zo kletsen.

en dat hij zo dom is dat ie overal om lacht moet ie zelf weten maar evra is een echte neger en ja, dan mag je dat iemand kwalijk nemen als je zo wordt genoemd.
pereira is een latino en hij lacht om die 'grappen' ;;; omdat hij denkt woo jullie zijn dom ik ben een latino.
is gewoon potje verdedigen van een ploeggenoot/vriend. zonder enige argumenten.

30 december 2011 om 17:33

Een hele redevoering houden tegen discriminatie ed met de zin: "maar Evra is een echte neger, dan mag je dat iemand kwalijk nemen als je zo wordt genoemd" is toch wel bijzonder en haalt je hele reactie onderuit.

Veel voetballers zijn tegenwoordig fan van de rap-scene (kijk bijvoorbeeld naar Van Persie met het 'hitler-rapgebaar). Veel zitten onder de tattoes (wat daar ook bij hoort) en willen zich daar ook mee identificeren. Sommige spelers zitten naast hun voetbal ook nog in een rapgroepje (het heet vast heel stoer, maar het komt op een rapgroepje neer). Als je de teksten daarvan hoort, dan is het ook altijd niggah dit en niggah dat. Vriendschappelijk onder elkaar. In films noemen de negers elkaar ook gebroederlijk continu nigger. Dus wat dat betreft zie ik het probleem niet. Een geuzennaam, die je veelvuldig hoort en die ook door negers zelf wordt gebruikt.

Verder heb je in de voetbalcompetitie ook te maken met een tal van verschillende nationaliteiten. Het Engels dat je hoort, is allemaal tweederangs aangeleerd (kom je weer terug op de films, en de muziekteksten) en een stukje opleiding (wat minimaal is natuurlijk). Ik vind het niet raar dat dit dan wordt overgenomen.

Dan het laatste waar ik je misschien wel gelijk is kan geven: wat had het toegevoegd? Zie het niet als een grapje, maar als een doodgewoon gesprek tussen collega's. Voor hen zijn de volgende teksten vaak identiek.

"tough luck man, next time i'll score"
"tough luch nigger, next time i'll score"

30 december 2011 om 18:18

Gast, hitler-rapgebaar. Enig idee hoe dom dat klinkt als je het hard op leest?
Zijn gebaar had helemaal niets met Hitler te maken, dat maken jij en heel veel andere mensen er van. Voor de rest ben ik het voledig met je eens hoor.

30 december 2011 om 14:48

maar ondertussen kennen we Suarez en zijn fratsen en negatieve uitlatingen. Het bijten in de nek en de middelvingers pleiten niet in zijn voordeel om het als positief bedoelt te zien.
Hij kan goed voetballen, maar laat zich tevaak negatief uit om te provoceren. Deze keer is het goed fout gegaan en moet hij boeten, niet meer dan terecht.

Had hij niet gebeten en middelvingers opgestoken dan had ik het wellicht nog iets milder kunnen zien, maar over iemands huidskleur beginnen is iets wat we ineen ver verleden massaal hebben gedaan en met elkaar afgesproken dat dat in het huidige tijdperk niet meer kan.

30 december 2011 om 17:39

Het bijten in de nek was natuurlijk ook gewoon een reactie op het 'zuigen' van Bakkal. Zeker voor iemand met een kort lontje (wat misschien wel tegen hem werkt, maar tevens zijn passie is) kan dat soms bijzondere situaties opleveren. Maar de 'hap' had natuurlijk niets schadelijks met zich. Alsof hij hem had gebeten en verscheurd als een hond..... Ik hoop niet dat je dat denkt.

De middelvinger kan ik ook nog wel begrijpen. We verwachten vaak dat voetballers roomser zijn dan de Paus, maar ondertussen zijn het ook gewoon mensen (vaak zonder enige vorm van opleiding, wat ook meespeelt). Als een speler heel de wedstrijd door de fans van de tegenpartij wordt uitgejouwd, dan is het op een gegeven moment ook wel logisch als er wat terug gebeurd. Kijk naar de schop van Esteban, het spugen naar het publiek van (weet ik niet meer) en de vechtpartij door spelers van Volendam. Spelers (en wij ook) moeten ook weer niet alles zomaar tolereren. En aan de andere kant moeten de fans ook weer niet denken dat ze alles zomaar kunnen doen. Mensen lijken wel compleet te stoppen met nadenken en mens-zijn als ze in een stadion komen. Emotie van de fans noemen ze dat. Dan vind ik zo'n reactie weer emotie van de spelers

En voor je met een drogreden komt: ik sta hier al ruim 5 jaar bekend als PSV supporter....

30 december 2011 om 16:33

Al kan het op 30 manieren uitgelegd kunnen worden. Waarom zou je uberhaupt iemand op kleur van zijn huid aanspreken?

30 december 2011 om 17:40

rapscene geuzennaam, geen echte meertalige opleiding en hollywood-engels. Come on man, come on nigger

30 december 2011 om 17:03

@koni020

“evra heeft een code gebroken: wat gebeurt op het veld, blijft op het veld”, zei de back van Porto tegen Radio Sport 890.
Enkele ploeggenoten van me noemen me neger en in Zuid-amerika wordt het vaak vriendschappelijk gebruikt.

Sinds wanneer is Portugal geen Europa meer?

30 december 2011 om 17:50

Het is wel zo dat Portugal naast Zuid Amerika ligt. Met Europa bedoelde ik landen zoals Engeland, waar het woord 'negro' snel als racistisch gezien wordt. Dan kun je wel zeggen dat het in Zuid Amerika normaal is en in Portugal mijn ploeggenoten me ook zo noemen. Maar Pereira vergeet dat in andere landen negro als beledigend ervaren wordt en geïnterpreteerd kan worden als drol. Wanneer hij in Engeland komt en een Joey Barton noemt hem ook zo in de heetst van de strijd, dan zou Pereira niet meer lachen hoor.

30 december 2011 om 21:19

neger is niet hetzelfde als nigger.

31 december 2011 om 00:22

Of misschien zei Suarez wel in het Nederlands: ''ik ga je de rest van de wedstrijd gewoon negeren en dat Evra alleen het woordje 'neger' hoorde ;

Maar serieus, ik vind dat jij (en Pereira) het inderdaad goed uitleggen. Maar dat is wat je krijgt als je allebei uit hele andere culturen komt, dan kan er snel een misverstand ontstaan. Ik weet niet hoe Suarez het zei, ik heb sowieso nog steeds het gevoel dat er weinig bewijst tegen hem is maar goed.

Daar is iedereen die nuchter naar de situatie kan kijken het wel over eens. Een belachelijke schorsing die een gevaarlijk precedent schept.

30 december 2011 om 14:05

Hoezo zal iedereen het hiermee eens moeten zijn? Het valt me op, dat racisme toch door velen gebagatelliseerd wordt. Tuurlijk zijn er nog geen officiele verklaringen naar buiten gekomen, maar dit is gewoon een serieuze zaak en een punt, dat ze in Engeland liever niet zien. En geef ze eens ongelijk.

Racisme kan natuurlijk erg beledigend werken op personen, die het te verwerken krijgen. Weet jij veel wat er gezegd is, wat de geschiedenis is van bepaalde personen en hoe ze daar mee zijn omgegaan in de loop van de tijd. Ik kan me zo voorstellen, dat het heel vervelend is voor bepaalde volkoren om racistische uitlatingen naar je toe geworpen te krijgen.

Deze uitspraak vind ik dan ook nergens op gebaseerd. Leuk dat deze jongen Suarez loopt te verdedigen, maar het slaat gewoon kant noch wal door te veronderstellen dat Evra Suarez bewust wil laten boeten. Verder kijkt iedereen anders tegen racistische uitlatingen aan. Leuk voor hem, dat hij kan lachen om woorden als neger, maar dat zal vast en zeker niet iedereen kunnen.

Nogmaals het is wachten op de officiele verklaringen, waarin de maatregel voor de straf toch heel belangrijk wordt in mijn ogen.

30 december 2011 om 14:15

Met je tekst ben ik het eens, voor ieder mens is dit anders. Iedereen gaat er anders mee om en deze uitspraak van Alvaro Pereira doet de indruk wekken alsof het niet zoveel voorstelt. Dat is natuurlijk een misvatting aangezien ieder donker persoon hier op zijn eigen manier mee omgaat.

Wel is je verhaal heel vervelend om te lezen omdat je overal komma's neer zet op de plekken waar ze absoluut niet thuis horen.

30 december 2011 om 15:15

natuurlijk is bij deze strafmaat ook rekening gehouden met het feit dat suarez een notoire valsspeler is en in engeland laten ze het voetbal niet kapot maken door dat soort figuren. In het gegin waren ze nog gecharmeerd van hem, maar binnen het jaar heeft hij het voor elkaar dat iedereen hem uitkotst. Dat zijn ploeggenoten zijn acties proberen te verdedigen is leuk en aardig, maar als hij zelf voor cheater wordt uitgemaakt gaat hij al door het lint. Kun je je voorstellen dus wat er gebeurt als hij zelfs eens racistisch bejegend zou worden.

Ik snap die Perreira niet ten eerste hij was er niet bij en ten tweede voor wat gaat hij zich bemoeien. Neger is een woord dat beledigend kan zijn als je het gebruikt in een andere context. Maar ik ga ervan uit dat Suarez op een beledigende manier zei zo van: He negertje en dat kan wel weer beledigent zijn.

30 december 2011 om 14:02

Ja, klopt, maar is het niet ontzettend kinderachtig om dan Suarez aan te klagen? Ik bedoel, Evra is volwassen en hoort hier niet over na te denken. Natuurlijk kan het beledigend zijn, maar wat Evra doet vind ik kinderachtig.

30 december 2011 om 14:31

@ Lapulga_10

Waarom zou het kinderachtig zijn om hem aan te klagen? Dus Evra moet voortaan zijn mond houden en iedereen mag hem noemen wat ie wilt? Ik vind het een goede zaak van Evra om Suarez aan te klagen.

En Evra die klaagt Suarez gewoon aan om te zorgen dat andere spelers Suarez niet na gaan praten. De FA heeft in de jaren 90 voetbal gebruikt om de racisme daar te kunnen bestrijden. En als nu spelers zijn die niet aan zich houden dan moeten er maar hoge straffen komen. Anders is al hun werk om racisme de kop te drukken voor niks geweest.

30 december 2011 om 14:10

Dan nog, ik denk dat suarez de engelse taal ook niet echt machtig is, misschien kwam het er verkeerd uit omdat zijn engels niet perfect is. Ik ben het volledig met perreira eens en vind de schorsing belachelijk.

30 december 2011 om 14:17

Misschien reageert hij op de vraag. Ik bedoel het is best groot nieuws in engeland over
de woord "neger" En toevallig dat hij een zwarte huidskleur heeft.

Maar ik kan het mis hebben.

Wat een onzin zeg, discriminatie hoort niet, nergens niet!

Belachelijk om dat goed te gaan praten zeg!

30 december 2011 om 14:01

Misschien moet je eff goed lezen, blijkbaar is in Uruguay, en in meer zuid Amerikaanse landen het woord N E G E R niet perse een scheldwoord. Dus hoe kom je erbij dat Suarez aan het discrimeneren is? Als hij al verdedigt word door een neger zelf dan kan je al helemaal concluderen dat Suarez niet de persoon die een racist is etc.

30 december 2011 om 21:49

Ja mensen uit Uruguay zijn Blank, Mestizo, of Neger. Dat hij Alvaro Pereira heet maakt hem al volgens jou geen neger? Kerel ken jij het land Angola? Daar spreekt iedereen Portugees en hebben ze Portugese namen, datzelfde heb je in alle landen van Zuid-amerika... Dan kun je negers ook nog weer in verschillende categorien plaatsen. Je kan aan Alvaro Pereira overduidelijk zien dat hij sowieso stamt van Afrikanen en dat jij dat niet kan zien is jammer voor je. Ook heeft niet elke neger kroeshaar. Daar komt ook nog eens bij, ik zelf een Zuid-amerikaan ben, en trust me negers worden daar echt niet raar aangekeken door de gemiddelde bevolking, dat er lichtelijk op neer gekeken word uit de hoge rangen is niet alleen in Zuid Amerika maar overal op de wereld. Elk ras kijkt op elkaar neer, negers kijken ook neer op blanken. Ik ben gewoon van mening dat Suarez geen neger is, en ik geloof dat hij het heeft gezegd op een jennende manier als negertje.. Dat Evra daar zo beledigd door is snap ik niet.

30 december 2011 om 14:02

Wat is er discriminerend aan het woord neger?

Ach hij heeft zijn belachelijke schorsing gekregen, die wordt nooit meer teruggedraaid.
En daarna heeft iedereen er een mening over.

Perreira wordt er waarschijnlijk naaar gevraagd en geeft zijn mening.

30 december 2011 om 14:05

Discriminatie? Hij is toch ook gewoon een neger? Het klinkt ontzettend grof, maar het is gewoon zo, en er is niks racistisch aan. Maar zwarte klootzak zou wel racistisch zijn.. kom op zeg, hoe moet je hem dan noemen? Afro-american? Hou toch op.

30 december 2011 om 14:06

However, in Spanish-speaking countries such as Argentina, Chile, and Uruguay where there are few people of African origin and appearance, negro (negra for females) is commonly used to refer to partners, close friends[13] or people in general independent of skin color.

30 december 2011 om 14:14

"in Spanish-speaking countries such as Argentina, Chile, and Uruguay"

Ik zie er nergens Engeland tussen staan, jij wel?

30 december 2011 om 14:19

Maar Suarez heeft het niet in Zuid-amerika gezegd. Hij heeft het in Engeland gezegd. En daar wordt het dus totaal niet gewaardeerd. En terecht.

Suarez zou dat toch wel moeten weten. Hij gaat toch ook niet in een overtuigend moslimland vloeken over God (of allah dan).
Dan wens k hem veel succes.

Edit,

Dennis je was me voor. ghehehe.

En overigens, Suarez is geschorst na een 2 maanden durende onderzoek, met verklaringen van Suarez, Evra en de scheids. Dus lijkt het mij wel dat het terecht is.


30 december 2011 om 14:21

Ja maar het verschil is dat Suarez niet in Uruguay voetbalt, maar in Engeland. In Engeland heeft dit woord een andere betekenis, namelijk neger. Hij moet dit gewoon niet zeggen. Hij heeft een voorbeeldfunctie en dient zich te houden aan de regels.

In Uruguay is dit misschien toegestaan, maar in Engeland is dit racisme en daar straffen ze altijd voor. Het is zelfs strafbaar en men kan daarvoor in de gevangenis gaan.

30 december 2011 om 17:46

Afkomst Suarez... Moeten dus ook rekening houden met Zijn achtergrond en gewoonten

Evra heeft dit toch al eerder de wereld in geslingerd? Dat hij racistisch bejegend werd?

Jammer dat de FA zich zo opstelt, in beroep gaan bij voorbaat al bestraffen, erg jammer.

30 december 2011 om 18:41

Nee.

Het geval van Finnan was de aanklacht door liplezende supporters.
Het geval met Chelsea was de aanklacht niet van Evra, die niets gehoord had, maar van Tevez en Pique.

Onzin dus en zwartmakerij van Evra, die hier gewoon gelijk heeft. Hij verdient dit niet.

30 december 2011 om 19:03

Geen zwartmakerij, gewoon een vraag. En niet eens zon vreemde vraag ook.

En of hij gelijk heeft? Ligt er aan wat er exact gezegd is, want dat weet ik nog steeds niet.

misschien zou suarez het wel op een minachtende manier hebben gezecht

30 december 2011 om 14:06

Ik denk zelf ook dat het geval is geweest.

ot: Waar bemoeid deze man zich mee? Wat heeft dit met trots te maken op de huidskleur dan? Daarnaast verwijst het wordt neger voor ons westerlingen voornamelijk naar slavernij. Leuk voor Suarez dat het niet zo is Uruguay. Maar hier gelden andere normen en waarden dan daar.

Ik vind de schorsing ook wel behoorlijk overdreven! Helemaal in vergelijking met wat er voor dwaze tackles wel eens worden ingezet in Engeland! En is evra niet bekend dat hij vaker mensen beschuldigd met racisme?

30 december 2011 om 18:40

Nee.

Het geval van Finnan was de aanklacht door liplezende supporters.
Het geval met Chelsea was de aanklacht niet van Evra, die niets gehoord had, maar van Tevez en Pique.

Onzin dus en zwartmakerij van Evra, die hier gewoon gelijk heeft. Hij verdient dit niet.

Als spelers tegen elkaar schelden, waarbij sprake is van verkeerde woorden of gebaren, moet degene die het aangaat eigenlijk denken 'het is een wedstrijd'. Dat zijn provocaties die bij het spel horen. Na afloop geef je elkaar een hand en is het de wereld uit.

30 december 2011 om 15:15

Sommige scheldwoorden zijn nou eenmaal te erg om even makelijk te vergeten.. ik spreek uit eigen ervaring..

30 december 2011 om 15:20

dat zijn precies de woorden van blatter en die is daarna bijna opgehangen in de gehele westerse wereld. Veel mensen proberen om de een of andere reden het gedrag van suarez nog goed te praten maar dat is niet meer geloofwaardig.

Evra heeft het donkere volk gediscrimineerd vind ik en is niet trots op zijn huidskleur. Suarez word bestraft en dat komt United wel leuk uit.
Evra is het donker zijn helemaal niet waard en misbruikt zijn huidskleur wat zorgwekkend is.

30 december 2011 om 14:02

Helemaal mee eens met jou als iemand mij neger noemt vind ik het niet erg hoor het is tevens men huidskleuer en ik ben er beretrots op evra is gwn een vuile matennaaier die niet tegen zen verlies kan

30 december 2011 om 14:56

Dus als iemand je een neger noemt en je dat niet waardeert en zelfs racistisch vind, ben je je huidskleur niet waard, en zelfs een matenaaier???

Hahahahahahah Wat een onzin!

Ik mag er eigenlijk niet om lachen, want het is behoorlijk triest dat je zo denkt.
kijk eens naar het verleden (verre en recentelijke verleden), waarin mensen worden vermoord en onheus worden bejegend door woord en geweld. Moeten die slachtoffers ook maar niet zeuren. Want als zij zeuren, zijn ze hun huidskleur niet waard. Hadden de blanken dat toch gelijk dat men de mensen met een andere huidskleur konden gebruiken als slaven. Waren die slaven die het er niet mee eens waren (ik denk dus allemaal) ook hun huidskleur niet waard?

ik dacht het niet!!!!!!

30 december 2011 om 18:38

Neger is een slaventerm. Als iemand jouw neger noemt, zegt hij dus eigenlijk, ook als hij dat niet zo bedoelt: 'jij bent zwart en dat is lager dan blank'. Als je dat niet erg vindt, mag dat van mij, maar denk er nog eens over na, zou ik zeggen en doe eens onderzoek naar het woord.

30 december 2011 om 18:52

Ik ben eenmaal een neger,zwart of donker hoe je het ok noemt en ik voel me niet uitgescholden als iemand noemt hoe ik ben of eruit zien maar bedankt voor de informatie

Als je gediscrimineerd wordt kun je het het beste gewoon negeren. Je moet er niet op in gaan of je laten provoceren. Je concentreren op de wedstrijd en je sportieve revanche halen.

Ik vind schelden niet zo erg. Discriminatie is voor mij pas als je echt benadeeld wordt vanwege je uiterlijk, geloof of geaardheid.
Je mag bijvoorbeeld niet naar de disco omdat je een andere huidskleur hebt. Dat is discriminatie.
Maar een scheldpartij gebeurd overal.
Iedereen heeft wel een of meer kenmerken waar hij wel eens mee genoemd is.

30 december 2011 om 14:27

Hoewel ik het volledig met je eens ben, moet je je ook realiseren dat er een wezenlijk verschil zit tussen discrimineren en racistisch bejegenen..

Hoezo zou je trots moeten zijn op je huidskleur? Daar heb je zelf geen invloed op. Ik ben blank en denk niet dat dat iets is om trots op te zijn.

Verder ben ik het er niet mee eens dat wat op het veld gebeurt, op het veld blijft. Dit is net zoiets als Blatter, die racisme weglachte onder het motto: it's all in the game. Zoiets heeft niks met voetbal te maken en gaat dus ook verder dan alleen het voetbalveld.

30 december 2011 om 18:36

De hele wereld om je heen is trots op blankheid. Het is zo alom aanwezig dat je het niet eens doorhebt. Zwarte trots komt juist voort uit het feit dat er in de samenleving vaak geen ruimte is voor zwarte mensen en dat daar een bepaald hervonden zelfvertrouwen uit is gegroeid.

Met andere woorden: iemand die zwart is en 'trots' is op zijn huidskleur, is dat als tegenbeweging tegen het feit dat hij constant signalen van zijn omgeving krijgt dat hij zich eigenlijk moet schamen voor zijn huidskleur.

Engeland is niet Zuid amerika meneer pereira. Suarez is een Fantastische voetballer maar iedereen weet dat hij van die rare fratsen uithaalt. Je hoort gewoon niet te discrimineren punt uit.

Alvaro Perreira legt het hier wel simpel uit, maar Patrice Evra kan het heel anders hebben geinterpreteerd. Een vage situatie met een terechte schorsing voor Suarez. Alleen is dan 8 wedstrijden wel weer overdreven, want er kan niets bewezen worden.

30 december 2011 om 14:07

Er is niks bewezen dus hoort er geen schorsing te komen. Nu kan toch iedere speler zeggen dat hij gediscrimineerd wordt? Komt er dan ook weer een schorsing van 8 duels? Ik vind het gewoon onzin. En al helemaal dat Evra hem gaat aanklagen. Als ik een donkere huidskleur zou hebben en iemand zou me neger noemen, dan klaag ik hem of haar toch ook niet aan?

30 december 2011 om 14:15

Het is wel degelijk bewezen, aangezien Suarez zelf gezegd heeft dat hij negro zei tegen Evra. In Uruguay betekent dit vriend, in Engeland neger. Aangezien hij in Engeland voetbalt, betekent dit dat hij neger zei en dit is racisme.

8 wedstrijden zijn overdreven, maar hij moet gewoon geschorst worden. In Engeland straffen ze altijd zwaar voor racisme, het is zelfs strafbaar en je kan er voor in de gevangenis gaan. Tenslotte, Evra heeft hem niet aangeklaagd, dat heeft de FA gedaan. Die hebben een onderzoek gestart en beide spelers moesten een verklaring geven. Suarez heeft een voorbeeldfunctie en dient zich aan de regels te houden.

30 december 2011 om 14:17

Oke, ja dan nog. Neger is toch niet zo'n erg woord? Ik heb gewoon het gevoel dat Evra dit expres heeft gedaan om Liverpool te naaien. Als je volwassen bent, dan ga je hier toch niet iemand voor aanklagen?

Hmm, je reactie is snel veranderd . Maar Evra had toch na de wedstrijd hier wat over gezegd. Alleen dat hoor je al niet te doen..

30 december 2011 om 14:21

Naar mijn weten heeft Evra het slechts gerapporteerd aan de scheids, op wiens rapport een onderzoek is ingesteld.
Los daarvan lijkt het me nauwelijks kinderachtig te noemen. Eindelijk eens een beetje concrete actie. Zinloos zijn die abstracte toespraken voor een wedstrijd waarin 'against racism' wordt verkondigd, welke slechts politiek correct van aard zijn.

Prima, actie.

30 december 2011 om 14:24

Iedereen reageert anders op racisme. De ene vindt neger niet zo erg, de ander wel. Feit is dat het wel racistisch is en dat hij daarvoor gestraft moet worden. Vooral in Engeland wordt hier zwaar tegen gestraft, dat blijkt nu wel. Of hij dat expres heeft gedaan, kan totaal niet bewezen worden. Evra heeft het gewoon gerapporteerd, de FA doet een onderzoek.

We zitten hier ook niet in Zuid-amerika, maar in West-europa, ietsje beschaafder maar goed. Alvaro Pereira probeert net als Diego Lugano z'n maat te beschermen in de media en hiermee mensen mee te krijgen in het verhaal, dat Suarez ontschuldig zou zijn.

Wat ik niet begrijp is: Suarez wordt gigantisch geschorst voor 'negro', wat niet eens racistisch bedoelt was.
Maar als het omgekeerd was, Evra zegt iets tegen Suarez, had het dan ook 8 duels geweest?
Ik betwijfel dat ten zeerste...

Wil hier alleen mee zeggen, wat is de maatstaf, onafhankelijk van je huidskleur.

30 december 2011 om 15:24

ik kan me wel enkele scheldwoorden voorstellen die evra in die situatie ook 8 wedstrijden of meer hadden opgeleverd.

30 december 2011 om 17:36

Ook scheldwoorden die met discriminatie te maken hebben?
Ik kan me nog herinneren wat Sneijder tegen de scheids zei een keer.. dat werd ook geen 8 duels.

30 december 2011 om 18:34

De maatstaf is niet gelijk. Moeilijk he? Geschiedenis heeft geen gelijke maatstaf gehad, dus het heden ook niet. Of had jij liever gehad dat blanken 400 jaar lang slaven van zwarten waren geweest, zodat jouw favoriete speler nu niet geschorst werd? Hoe kortzichtig kan je zijn.

Goh, hij komt uit Uruquay en Suarez toevallig ook. Logisch dat hij het voor zijn landgenoot opneemt. In Engeland moet je je houden aan de normen en waarden van dat land. Suarez ging over de scheef, wat die precies geroepen heeft is niet door de FA bekend gemaakt, maar reken er maar niet op dat Suarez 8 wedstrijden krijgt omdat hij ''negro'' tegen Evra zei, er zal vast veel meer gezegd zijn.

Ik word ook zo vaak uitgescholden door donkere mensen moet ik dan ook gaan lopen janken?

30 december 2011 om 14:16

tuurlijk, als jij op straat loopt en je donkere mensen zien jou dan lopen ze in een boogje. Als jij winkel binnen komt dan staat al dat donkere personeel meteen n je nek te hijgen alsof je geen geld hebt en 100% zeker iets gaat stelen. wanneer jij een baan zoekt word je afgewezen omdat je Jasper of iets heet... als je niet weet wat je zegt zeg dan niks

30 december 2011 om 14:33

Wat jij insinueert heeft ook met gedrag, voorkomen, locatie en statistieken te maken...maar niets met deze situatie.

30 december 2011 om 15:17

Artys.. jij praat onzin.. Klaar!

Wat ik aangeef is dat het om meer dingen gaat dan alleen het woord.
maja.. daar weet jij niks van

30 december 2011 om 15:20

v.vvkansloos....je naam zegt alles al over je reactie...kansloos!
Waarom iets erbij halen wat hier helemaal niks mee te maken heeft man! Daar gaat het niet om!

Als je niet weet waar het over gaat, zeg dan niks!

30 december 2011 om 15:44

Jewdude

je hebt zelf dus geen enkel besef van wat je aan het roepen bent.

''ik word zelf zovaak uitgescholden door donkere mensen moet ik dan janken''.

allleen al dat, het gaat er niet om of er iets is gezegt, maar wat er gezegt is.

Als een donkere persoon jou ''lelijke relnicht'' noemt is anders dan dat hij zegt ''vieze witte lelijke relnicht''

dus de vraag luid, voor wat word jij op straat uitgemaakt door donkere mensen ?

30 december 2011 om 16:02

Moderators van voetbalzone. Ban v.v.kansloos voor 8 weken van deze site. Doe dit omdat hij racistische opmerkingen maakt en het geloof van de joden belachelijk maakt.

Ban hem Ban hem!!!

30 december 2011 om 17:14

En jij bent een internethooligan.

On.
Vind het belachelijk dat Suarez voor het woordje "negro" 8 duels geschorst is. Het is niet netjes, maar er wordt altijd zo zwaar aan getild. Voetbal is emotie en daar laten spelers zich vaak gaan. Voortdurend word je uitgescholden of voor iets anders uitgemaakt, maar zodra er 'negro' word gezegd zijn de rapen gaar. Laat ´m. Suarez bedoelt het niet op het ras, het was een emotie. Je moet er om lachen en er niet een al te groot probleem van maken. Ik word ook wel eens bleekscheet genoemd. En ze hebben nog gelijk ook!

30 december 2011 om 18:42

Huilen??

Suarez zij schorsing moet opgeheven worden !!

Het is gewoon dom wat Suarez heeft gedaan. Je weet dat zoiets in Engeland breed wordt uitgemeten en als Evra al eerder een dergelijke situatie heeft gehad draait hij zijn hand er ook niet voor om. Wat pereira zegt over wat op het veld gebeurt blijft op het veld is een mooie code. Evra had het ook uit kunnen praten met Suarez , maar blijkbaar is hij eerder een sensatiezoeker.

30 december 2011 om 14:11

Hij is eerder iemand die weer zielig gaat lopen doen. Schijtziek wordt ik ervan. Dagelijks worden blanke mensen, waaronder ikzelf, uitgescholden door donkere mensen maar als er andersom eens een woordje valt dan gaan men meteen het zielige slachtoffer spelen. Alsof het dan alleen racisme is. Dat is het andersom net zo goed maar dat wordt blijkbaar niet erkend in de wereld. Het is blijkbaar alleen racisme als iemand met een niet blanke huidskleur iets over zich heen krijgt.

Gewoon ene oor in en andere oor uit en doorlopen. Had Evra ook moeten doen.

Terechte kritiek, ik vind de bewoording negro niet echt racistisch, Ik heb zoveel mensen al zo vaak 'neger' genoemd om te dollen en wordt vervolgens blanke neger, bleekscheet, kaaskop of wat dan ook te worden genoemd, we lachen er vervolgens allebei om.

30 december 2011 om 14:14

Ik denk alleen niet dat Suarez het als een dolletje bedoelde un het heetst van de strijd. Suarez gaat vaker over de schreef en heeft zichzelf dan niet onder controle. We moeten nu de schuld niet bij evra neer gaan leggen, die kan er niets aan doen dat Suarez hem uit scheldt.

Suarez moet beter nadenken en zich bezig houden met voetballen, daar is hij veel beter in. Die nare trekjes leveren hem een slechte naam op en ik vind het ook minder om naar hem te kijken. Teveel schwalbes, aanstellerij en gezeur op de scheids.

Hij legt het wel goed uit.
Ik vindt ook dat Evra zich niet zo moet aanstellen, mocht het gezegd zijn dan moet Evra zich er gewoon boven zetten. Als het gebeurt is dan is het gezegd middenin een wedstrijd waar veel spanning op stond en ja dan kan er wel eens wat gezegd worden.

Suarez had het ook niet moeten zeggen en had een beetje moeten nadenken, maar hij staat er ook om bekend zijn gedrag niet helemaal in de hand te houden, ookal krijgt hij steeds minder vervelende trekjes. Vindt de schorsing daarom ook veel te hoog.

Luis Suarez: ''evra noemde me blanke'' om het maar even om te draaien. Wat zou evra dan voor schorsing krijgen? waarschijnlijk geen. goed bekeken word suarez dan gediscrimineerd want neger zeggen mag niet en blanke wel... het is gewoon een mannensport en mannen onderling houden er wel eens van om het een en ander te roepen naar elkaar maar je kunt niet alles onder een vergrootglas gaan leggen, De heer wesley sneijder die k***hond zegt krijgt bijvoorbeeld 3 wedstrijden schorsing en suarez 8. het kan aan mij liggen maar ik vind het allemaal maar een beetje krom.

30 december 2011 om 14:12

Precies! Amen! Als het andersom was geweest dan had iedereen Suarez uitgelachen en geroepen stel je niet aan.

30 december 2011 om 14:50

Doe niet zo verschrikkelijk stom en naïef.

Neger is niet hetzelfde als blanke. Neger werd door de geschiedenis heen vaak zat als scheldwoord of slaaf gebruikt. Hierdoor heeft het woord en behoorlijke lading gekregen. En wat zit jij in godsnaam zo zielig te doen dat donkere jongens jou uitschelden. Ik weet niet waar jij woont of wat je doet maar maak het zelf niet echt mee. En uitschelden is niet perse racistisch of wel?

Ik vind de straf overdreven zeker omdat er geen bewijs is. Maar wat jij zegt slaat zoals zo vaak helemaal negens op. En dat je zielig loopt te doen is ook echt lachwekkend.

30 december 2011 om 15:27

Oh dus omdat jij het niet meemaakt bestaat het niet. Ok prima hoor....wordt wakker man. Racisme bestaat overal en wordt alle kanten op gegooid, ook naar blanken!

Uitschelden is niet perse racistisch.........nee idd....iemand uitschelden voor vieze witte is niet racistisch .....nee hoor.

En ik loop niet zielig te doen want ik lach erom en loop door heb ik al gezegd. Iets wat Evra dus ook had moeten doen! Ik stoor me er alleen ontzettend aan dat het woordje racisme blijkbaar 1 richtingsverkeer is. Dat het blijkbaar volgens velen alleen maar richting gekleurde mensen geuit wordt. Suarez wordt gestraft en Evra is het slachtoffer allemaal prima hoor maar als het andersom was geweest had niemand het over racisme gehad. En dat is gewoon scheef!

30 december 2011 om 15:36

Nee, iemand uitschelden voor witte is niet racistisch, wel een belediging misschien. Andersom iemand uitschelden voor zwarte is inderdaad wel racistisch. Ongelijkheid? Inderdaad.

Het schijnt dat sommige, waaronder jij, eenvoudigweg niet willen inzien, of daar niet toe in staat zijn, dat racisme gestoeld is op het feit dat de geschiedenis een ongelijkheid heeft voortgebracht tussen zwarte en blanke mensen, een ongelijkheid die slechts de zwarte mensen negatief hebben ervaren.

Oftewel, racisme komt voort uit onderdrukking, een onderdrukking die wij als ras niet hebben gekend vanuit onderdrukt oogpunt. Oftewel, wij kunnen inderdaad niet racistisch bejegend worden, omdat wij nooit onderdrukt zijn.

Zie alsjeblieft eens in dat het onderdrukkende aspect een of ander woord een zwaardere lading geeft in verband met racisme.
Zolang er geen verband kan worden gelegd tussen een woord en het verschijnsel van die onderdrukking, kan er geen sprake zijn van racisme. Zoals wanneer je iemand voor bleekscheet uitscheldt.

Zolang je dat niet in kan zien/durft te zien/wil zien, is een inhoudelijke discussie vervolgens nutteloos om het verschijnsel toe te passen op deze casus.

30 december 2011 om 22:29

Je hele betoog slaat kant noch wal. Blijkbaar heb je geen flauw idee wat racisme inhoud. Het heeft niets met onderdrukking te maken maar het minderwaardig achten van iemand met een ander kleurtje/ras.

Dus als Evra tegen Suarez vieze zuid amerikaan zegt dan is dat ook racisme.

Ja er kunnen wel 100.000 mensen gaan zeggen dat ze het zielig voor hem vinden omdat ze allemaal uit Uraguay komen, maar dat zal de FA niks uitmaken.

Ik vind het persoonlijk mooi om te zien dat Suarez goed wordt aangepakt.

Tuurlijk, Suarez had dit niet moeten doen ( wat hij dan ook gezegd heeft het zal vast iets slechts zijn), maar om nu 8 wedstrijden schorsing te geven, vind ik overdreven, sterker nog ik vind het competitie vervalsing, Liverpool is haar beste speler kwijtgeraakt. Dus ik ben het wel eens met deze man, hij is zelf een neger, en kan het dus weten.

30 december 2011 om 18:31

Evra is toch ook een 'neger'? Dan kan hij het toch ook weten? Sjonge, jij hebt ook weinig argumenten nodig om je eigen denkbeelden te bevestigen.

30 december 2011 om 19:17

Ik vind dat Evra niet zo overdreven moet doen.

30 december 2011 om 19:32

Ik vind dat jij niet zo kortzichtig moet doen.

Dank voor je nutteloze bijdrage in deze discussie!

dom van suarez overdreven van evra vind ik je hoeft er nou ook weer niet zoon groot probleem van maken alleen je moet niet iemand discirmineren op zijn/haar huidskleur

Haha, wat een kulargument.. omdat hij erom lacht en het hem niks doet heeft Evra er een probleem mee dat ie zwart is? Nog kortzichtig ook.

Prima voor deze man dat ie het zo opvat, maar dat betekend natuurlijk niet dat iedere gekleurde zich niks mag en moet aantrekken van racisme. Voor de meesten is dit gewoon erg gevoelig en zoiets doe je niet, het is triest en het moet afgestrafd worden.

Daar veranderd de mening van deze trieste ziel niks aan, ja zo mag je genoemd worden wanneer je zo;n uitspraak doet ''triest!''

30 december 2011 om 14:14

dus omdat pereira erboven kan staan is hij een trieste ziel en jankerd evra is de grote held en vent?

30 december 2011 om 14:17

Nee, dat zeg ik niet.. lezen, hij scheert blijkbaar iederen over 1 kam.
Je hebt mensen die het niks doet als pereira maar ook mensen die het veel pijn doet, dan kan je niet lukraak even dit soort uitspraken doen.

30 december 2011 om 14:18

ok prima, maar als evra zelf zegt dat hij niet denkt dat suarez een racist is een hoe kan het dan in godsnaam zoveel pijn doen?

30 december 2011 om 14:15

Als het andersom was geweest had niemand het racisme gevonden. Dat is het scheve hieraan.

30 december 2011 om 14:26

Nee, dat is inherent aan racisme. Een begrip welke voortkomt uit jarenlange onderdrukking, door het blanke ras ten opzichte van het donkere ras, om maar in termen van rassen te spreken.

Oftewel, een ongelijkheid die door de geschiedenis is veroorzaakt. Dat is niet scheef, dat ligt besloten in de definitie.

Woorden hebben een lading, onder meer door geschiedenis, get used to it.

30 december 2011 om 15:32

als evra de hispanische afkomst van suarez had betrokken in een belediging was het ook racisme geweest en was evra de zak geweest. Echter is suarez een van de weinigen die altijd en overal over de scheef gaat. In nederland is hij altijd nog heel goed weggekomen want die gozer hadden ze in nederland ook al tig keer een flinke schorsing kunnen opleggen. In engeland zal die niet meer veel voetballen op deze manier.

30 december 2011 om 18:30

@ajaxdude

Ja, als blanken jarenlang slaven waren geweest van zwarten had ook niemand het racisme gevonden. Had je dat liever gehad? Sjongejonge.

Het probleem is dat we door al dat politiek correct gel*l wat inde jaren 70 van vorig eeuw is ontstaan, zijn we elke nuance vergeten. Op het veld wordt sinds mensenheugenis van alles en wat geroepen maar na laatste fluitsignaal als het goed is geef je elk een hand en drink je misschien een biertje met elkaar. Kortom mensen moeten niet zulke lange enen hebben en die schorsing van 7 wedstrijden is gewoon krankzinnig.

ik vind het meer dan terecht dat hij geschorst is.
je hoort het gewoon niet te zeggen, ik zeg tegen mijn vriendin ook wel een s"sow je hebt een lekkere poes" en zij vind dat fijn, dat betekend niet dat ik tegen een wilde vreemde dame kan zeggen "soow ey jij hebt echt een lekkere poes." dat is gewoon beledigend en respectloos. Zelfde hier wat hij tegen zijn vrienden zegt ofzo moet hij zelf weten, maar je kan niet alles tegen iedereen roepen , doe je dat wel dan word je gestraft en moet je op de blaren zitten.

30 december 2011 om 17:55

Wat een wijsheid, als je het zo stelt dan ga ik er nog in mee ook ;. Ik denk alleen dat Suarez er niet zo breed over nadenkt. Engels is natuurlijk niet zijn moedertaal en hij is al vroeg uit Uruguay vertrokken en heeft een voetbalbestaan. Dat houdt (taalkundig) in dat hij niet meer heeft geleerd dan voetbaltermen in het Nederlands en het Engels en dat hij een basispraatje kan houden. Ik denk dat het grootste deel van zijn Engels afkomstig is van rapmuziek en hollywoodfilms. Daarin hoor je niet anders dan niggah zus en niggah zo. Dus met dat in het achterhoofd denk ik dat Suarez wel op straat naar een meisje loopt en zegt; ; sow, lekkere poes, met in het achterhoofd dat ze het zo overal zeggen en denkt dat hij succesvol aan het versieren is.

Dat hij vervolgens een klap in zijn gezicht krijgt, daar gaat de discussie nu over. Ik denk eerlijk gezegd niet dat men (hou het lekker algemeen) hier uitkomt ;

Pareiro heeft ook volkomen gelijk. Evra stelt zich ontzettend aan en heeft Suarez ook flink genaaid, want zeg nou zelf, is het woord 'neger' nou een rasictisch woord. Suarez heeft dit totaal niet verkeerd bedoelt en dat weet Evra zelf denk ik ook wel.
In Uruguay is het blijkbaar normaal om neger tegen elkaar te zeggen en word het vriendschappelijk gebruikt, dit zal Suarez ook bedoelt hebben.

30 december 2011 om 15:33

hij keek anders niet zo vriendschappelijk toen hij het zei.

Gewoon schorsen. Als je mensen gaat beledigen om huidskleur is er iets mis gegaan in je opvoeding. Vind dit altijd nog triest dat dit nog 2011/2012 plaats kan vinden.

Wat een slap gelul hier zeg, je moet gewoon je kop houden over iemand op dat gebied en dan krijgt evra nu alles over zich heen.

Het is gewoon een misseljjk makend mannetje die suarez, verbaasd me niks als die het op een minderwaardige manier heeft gezegd.

En als een niet neger een neger erop beledigd komt het behoorlijk anders aan.

30 december 2011 om 14:30

dus je beledigd een neger door hem neger te noemen? dan ziet hij dus volgens jou zijn eigen huidskleur als belediging, vriend dan ben je het niet oneens met het gelul hier maar eens!

30 december 2011 om 16:56

Ga jij eerst maar eens begrijpend leren lezen, nergens zeg ik dit.

Ik bedoelde te zeggen als 2 negers, Nigger tegen elkaar zeggen is het anders als een blanke het tegen een neger zegt.

Als ik tegen een andere nederlander zeg hey gierige kaaskop komt het anders aan als Ali Bombali dit zegt.

Het kan gewoon verkeerd begrepen worden klaar.

30 december 2011 om 18:27

Als je een zwart persoon neger noemt en hij voelt zich beledigd, is hij niet omdat jij door neger te zeggen hebt gezegd: 'jij bent zwart'. Door neger te zeggen zeg je: 'jij bent zwart en dus lager dan ik'. Dáár voelt een zwart persoon zich door beledigd. Vriend.

2 januari 2012 om 12:13

'jij bent zwart en dus lager dan ik' dat voeg je zelf toe wanneer heeft suarez dat gezegd dan? Nooit. het is dus een veronderstelling die evra zelf maakt ; Vriend.

Waarschijnlijk gaan we dit de komende maanden nog meer meemaken. De FA heeft een norm gezet. Nu ga je heel veel van dit soort acties krijgen, alleen om de tegenstander te benadelen. Het onderlinge respect zie je niet veel meer op de velden terug.

30 december 2011 om 18:26

Als we het al veel gaan meemaken, zal dat alleen zijn omdat zwarte spelers al jaren, jaren gediscrimineerd worden in het voetbal en ze verschrikkelijk opgelucht zijn dat er eindelijk aandacht aan besteed wordt.

Laten we beginnen met het begrip discrimineren. Discriminieren is een persoon of een groep personen ten opzichte van een andere persoon of een andere groep personen benadelen. Als hij de keeper van MU een kus had gegeven en Vidic en Rooney ook, maar Evra niet omdat Evra donker is, dan is sprake van discriminatie. Iemand neger noemen kan nimmer als discriminatie worden aangemerkt.

Racisme is volgens mij een uiting van minachting van of haat ten opzicht van een andere etnische groep. Ik vraag me zeer af of je uit wat Suarez heeft gedaan moet concluderen dat sprake was van een racistische uitlating. Blijkbaar doet de FA dat wel, maar ik vind het maar dubieus.

Volgens mij is het idd wat Pereira zegt. Het lijkt wel of Evra zelf een minderwaardigheidscomplex heeft. Door dit soort reacties blaast meneer Evra het racisme alleen maar nieuw leven, terwijl racisme volgens mij een langzame dood aan het sterven is (gelukkig).

30 december 2011 om 18:24

Racisme is vooroordeel of discriminatie op basis van afkomst of huidskleur, volgens mijn Merriam-webster woordenboek. Bepaalde woorden zijn zgn. 'racial slurs', woorden die door blanken gebruikt zijn of worden om uiting te geven aan hun racistische denkbeelden. Negro wordt in Engeland als zo'n woord gezien. Simpel.

Wat is er racistisch aan het woord neger? Het is toch een mooi woord voor mensen met een donkere huidskleur, 'zwarte' of 'witte' is beledigend, maar neger?

30 december 2011 om 18:21

Zwart is niet beledigend. Wel als je het zegt om iemand te beledigen, natuurlijk, maar over het algemeen worden zwarte mensen het liefst zo genoemd.

Neger is een slaventerm, voor het eerst gebruikt om de inhoud van een slavenschip mee aan te duiden. Zegt genoeg, lijkt me.

Ik dacht dat blank of zwart niet meer uit maakte, maar blijkbaar is het nog racistisch in Engeland.

laat die Evra gewoon zn mond houden, en gewoon gaan voetballen, ik word ook wel 10x per wedstrijd uitgescholden, Evra is oud genoeg omdat te kunnen negeren, verder vind ik 8 wedstrijden wel wat overdreven

Off:
ik las dat als Liverpool in hoger beroep gaat, dat de straf dan verhoogd word. en als Suarez het echt niet gezegd heeft, en dus onschuldig is en daarom in beroep wil gaan, kan hij nog langer aan de kant gaan zitten voor niks(???)
zou iemand mij uit kunnen leggen hoe dat precies zit?

30 december 2011 om 14:34

Suarez heeft het gezegd. Hij heeft het zelf toegegeven. Hij beweert echter dat het 'vriendschappelijk' was bedoeld. Het dreigement van de FA is gebaseerd op het feit dat hij slechts 1 wedstrijd heeft gekregen als gevolg van het middelvinger incident. Daarnaast vinden ze het ook belachelijk dat Liverpool Suarez op deze manier steunt.

30 december 2011 om 14:43

dus als ze in beroep gaan word de straf voor het middelvinger incident verhoogd?

30 december 2011 om 14:45

Yep, hij is gematst.... als Rooney twee wedstrijden krijgt voor het zeggen van ''fuck what'' dan hoort Suarez minimaal net zoveel te krijgen.

Goh wat zijn bepaalde leden weer walgelijk bezig. Doe toch niet zo naief. Er is een verschil tussen iemand bleekscheet of zwarte noemen. Er zit een heel verhaal achter het woord neger, negro or whatever. Suarez weet dondersgoed wat hij ermee wilde bereiken, anders zou hij het niet gezegd hebben.

De blanke bevolking heeft door de jaren heen altijd al een streepje voor gehad op de gekleurde bevolking. Of het nou om een baan gaat, achterin een bus zitten, of openbare gebieden betreden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat allochtonen gevoeliger zijn. Want vandaag de dag gebeurt het nog steeds. Bewust of onbewust. Een Marokkaan wordt bij voorbaat al afgewezen vanwege zijn naam bijvoorbeeld. Op het moment toen Obama aan het strijden was voor het presidentschap was er ook een hele discussie vanwege het feit dat hij zwart is. Al zijn daden worden met een vergrootglas bekeken, omdat hij zwart is. Ondanks zijn opleiding, ervaring etc wordt hij slechts beoordeeld op basis van zijn huidskleur. Er waren vaak genoeg blanke mensen geweest die zeiden van 'i just don't like niggers' of iets in die trend. Hier wordt dan toch ook duidelijk onderscheid gemaakt?

En dan willen mensen Evra nog beschuldigen van matennaaierij......het is toch Suarez die wekelijks kaarten vraagt, gras ligt te eten en penalties versiert?

Pereira vergeet dat hij niet in Zuid-amerika is. Hetzelfde geldt voor een bepaalde cultuur aannemen, taal leren etc. Daar wordt er in Nederland toch op gehamerd dat de buitenlandse bevolking zich meer moet gaan inzetten om de normen, waarden en taal aan te nemen? Hetzelfde geldt voor Suarez. Dit gedrag wordt niet gepikt in Engeland.

Belachelijk dat Evra als dader wordt aangewezen en dat Suarez als slachtoffer wordt aangewezen. Evra heeft het alleen gerapporteerd bij de scheidsrechter, wat meer dan terecht is. De FA is degene die ervoor heeft gezorgd dat Suarez geschorst wordt. Evra heeft daar dus niet voor gezorgd, maar de Fa.

Overigens is het gewoon bewezen dat Suarez zich racistisch heeft geuit, hij zei negro. In Uruguay betekent dit vriend, in Engeland neger. Aangezien hij in Engeland leeft en voetbalt, dient hij zich aan de regels van dat land te houden. Dat doet hij niet en dus is het racisme. In Engeland treden ze hard op voor racistisch gedrag, krijg je zware straffen en het is zelfs strafbaar. Je kan daarvoor in de gevangenis gaan. De ene reageert anders op racisme dan de ander, maar feit blijft dat neger racisme is.

Sommige zeggen dat zij als blanken ook wel eens worden uitgescholden, maar dit is heel anders. Zwarte mensen zijn zeer lange tijd onderdrukt door blanken. Daarom is dit wel racisme en andersom niet. Suarez moet gewoon geschorst worden. Wellicht is 8 wedstrijden veel, maar een straf verdient hij sowieso. De FA maakt hier een statement dat het niet goedgekeurd wordt als iemand zich racistisch uit. Suarez heeft een voorbeeldfunctie en moet zich dan wel aan de regels houden.

30 december 2011 om 14:42

Evra heeft lopen klikken, dus is wel degelijk dader...zonder zijn klikken had de scheids geen melding gemaakt en was de FA geen onderzoek gestart.

Er wordt in een wedstrijd zoveel geroepen, als je zelf voetbalt weet je dat ook. Suarez en Evra komen uit de 20e eeuw, slavernij-kaart is onzin.

30 december 2011 om 15:10

Racistisch gedrag gebeurt nog steeds veel. Enkele voorbeelden daarvan zijn Zuid-afrika en Amerika. Dat het in Europa minder voorkomt, betekent niet dat de 'slavernij-kaart' onzin is en verdwenen is. Verdiep je eerst eens in het racisme van dit moment voordat je met zulke oordelen komt.

Dat Evra loopt te klikken is waar. Maar is dat zo erg? Ik vind het racistische gedrag vele malen erger en niet toelaatbaar. Evra is helemaal geen dader, hij heeft de regels niet overtreden. Klikken is toegestaan, racisme niet. Suarez heeft zich niet aan de regels gehouden en is dus de dader.

Alleen maar respect voor wat Pereira zegt.
Racisme is totaal niet meer van deze tijd.
Iedereen weet en zelfs de "racisten" weten dat we allemaal gelijken rechten hebben en allemaal gelijk zijn ondanks onze kleurtjes.

Het is niet fatsoenlijk van Suarez om hem een neger te noemen, maar het is zo kinderachtig van Evra om dit persoonlijk op te nemen, dat is niet van deze tijd.
Ik behandel mensen met een zwarte kleur hetzelfde als mensen met een witte kleur.
Ik word moe van positieve discriminatie en het gezeur over racisme, want voor mij zijn mensen allemaal gelijk, maar blijkbaar voelt Evra zich anders dan iemand met een witte huid.

Ik vind het nog erger dat de Engelse Bond daadwerkelijk Suarez heeft neergezet als een racist.
Blijkbaar weten ze daar niet wat een racist is.
Een racist was iemand die zwarte mensen sloeg omdat ze langs hen liepen op straat of dat waren mensen die zwarte mensen verkochten voor een gulden zodat zij hele dagen konden werken voor 2 bordjes pak per dag.
Suarez is geen racist, wat Suarez wou is Evra uit de tent lokken en hem een slechte wedstrijd laten spelen. Omdat hij hem een keer een neger noemt is Suarez geen racist, maar een klootzak.

Wat Pereira doet is precies wat alle zwarte mensen zouden moeten doen: Trots zijn op hun kleur.
Want als elke zwarte persoon onzeker is over zijn huidskleur dan blijven zij beledigd worden, want zwakke onzekere mensen worden nou eenmaal gepest.
Zo is onze maatschappij.

30 december 2011 om 14:52

Dat jij iedereen als gelijke behandelt betekent niet dat anderen dat ook doen. Blanken hebben nog steeds de voorkeur of het nou gaat om een baan etc. Als een groep buitenlandse jongeren een supermarkt ingaan dan loopt er automatisch een bewaker mee om de boel in de gaten te houden. Zo zijn er vele voorbeelden te noemen.

Dat het zwart op wit staat betekent niet dat het wordt nagestreefd......

30 december 2011 om 15:05

Waar jij zo populistisch over loopt te schreeuwen in dit topic is discriminatie! Een beveiliger die een groep buitenlandse jongeren in de gaten houdt in de Appie heeft totaal helemaal niets met racisme te maken...net als met de situatie Suarez.

30 december 2011 om 15:08

Tuurlijk wel, want er wordt vanuit gegaan dat ze eventueel iets kunnen stelen..... iets wat minder voorkomt bij blanke jongeren....

30 december 2011 om 15:15

Precies, ik zal het nog één keer uitleggen. Laten we beginnen met het begrip discrimineren. Discriminieren is een persoon of een groep personen ten opzichte van een andere persoon of een andere groep personen benadelen.

Racisme is een uiting van minachting van of haat ten opzicht van een andere etnische groep. Daar lijkt me in het gevalletje supermarkt geen sprake van. Als je iemand discrimineert ben je nog geen racist.

30 december 2011 om 15:41

Het is ook een feit dat allochtonen jongeren vaker de fout in gaan dan Nederlandse jongeren.. Dan lijkt het me niet meer dan logisch dat je de jongeren die vaker in de fout gaat strenger in de gaten houd.
Als blanke jongeren met bondkragen vaker in de fout gaan dan jongeren die er wat netter uit zien dan houd je de bondkraagjes wat beter in de gaten.
Dat is geen racisme pik...
Nederlandse jongeren presteren over het algemeen beter dan bijvoorbeeld marokaanse jongeren. Als je dan liever een Nederlandse jongen wilt zegt dat nog niet dat je een racist bent, maar gewoon het beste wilt voor je bedrijf.
In dit geval hebben zij het voor hun zelf verpest.
Het enige wat je dan kan doen is keihard werken en het beeld van de Allochtonen jongeren verbeteren.
De situatie is trouwens ook niet zo wanhopig dat allochtonen jongeren geen werk kunnen vinden, dit komt kleinschalig voor.

Suarez noemt Evra gewoon een neger.. so what?
Racisten dat waren mensen die negers lieten werken voor een bord pap per dag.
Dat waren mensen die volken minachten om hun huidskleur en zagen als minderwaardig.
Suarez is geen racist omdat hij Evra een neger noemt.

30 december 2011 om 18:17

@superman

Eén allochtone jongere beter in de gaten houden dan één autochtone jongere is wel degelijk racistisch. Er is namelijk geen enkele reden om aan te nemen dat de allochtoon sneller de fout in gaat omdat hij nu eenmaal allochtoon is en allochtonen gemiddeld vaker de fout ingaan.

Als je dat doet, verbind je namelijk een raciaal stereotype aan een individu op basis van een hele groep, terwijl je volgens de grondwet ieder individu gelijk moet behandelen.

30 december 2011 om 14:52

Precies! Pereira heeft wel voor een belangrijk deel gelijk. Het lijkt wel of Evra zelf een minderwaardigheidscomplex heeft.

Door dit soort reacties blaast meneer Evra het racisme alleen maar nieuw leven in, terwijl racisme volgens mij een langzame dood aan het sterven is (gelukkig!!).

30 december 2011 om 18:06

Wacht even, Evra blaast racisme nieuw leven in? Door wat? Door in opstand te komen tegen racial abuse? De enige die hier racisme leven inblaast is Suarez, door iets racistisch te zeggen.

Als racisme zou verdwijnen doordat zwarte mensen niet in opstand komen, dan zou racisme al tijdens slavernij verdwenen zijn, toch? Daar werd iedere opstand gewoon de mond gesnoerd met de zweep.

30 december 2011 om 15:38

Je hebt het toch niet goed begrepen denk ik. De FA heeft nergens gezegd of geclaimd dat Suarez een racist is. Zelfs Evra heeft gezegd dat hij niet gelooft dat Suarez een racist is.

Suarez is aangeklaagd en gestraft voor racial abuse, niet voor het 'racist zijn'. En tot nader orde hoort iemand denigrerend een 'negro' noemen in Engeland nog altijd tot 'racial abuse'. Zo simpel is het. Het is zoals je zelf zegt, hij wou Evra uit de tent lokken met dergelijke termen, en in Engeland wordt dat nu eenmaal niet geaccepteerd.

Mijn god. Als je trots bent op je eigen huidskleur ga je toch niet lachen om een denigrerend woord als neger...... smh

30 december 2011 om 18:02

Haha, precies. Dit is ongeveer het meest domme bericht in deze hele soap tot nu toe.

Júist iemand die trots is op zijn huidskleur komt in opstand tegen een denigrerende belediging.

Ik vind het behoorlijk overtrokken deze schorsing. Iemand racistisch bejegenen is natuurlijk niet goed te praten en dient bestraft te worden maar als het woord Negro in zijn geboorteland vriend betekent dan zal hij het hier ook wel als vriend bedoeld hebben. Dat er in Engeland een andere lading aan het woord kleeft dat is Suarez nu wel duidelijk.

Als je naam Dick de Kock is dan moet je je toch ook in Engeland gewoon aan iemand voor kunnen stellen zonder dat mensen zich beledigd voelen.

30 december 2011 om 18:01

Ongelooflijk dat Mascotte een groen randje krijgt.

Hij komt met de uitgemolken, maar meest geliefde, oplossing die blanke mensen hebben verzonnen voor racisme: 'gewoon niet over praten, dan komt het vanzelf goed!'

Alsof iets weggaat door er niet over te praten. Alleen iets dat eigenlijk niet bestaat gaat weg door er niet over te praten, maar racisme is iets wat in de maatschappij bestaat. Als je dat niet eens kunt accepteren, heb je nog een lange weg te gaan.

30 december 2011 om 15:03

Deze hele discussie voegt niets toe aan het probleem.
Sterker nog, constant die discussie er over is de enige reden dat het een probleem is.
Mensen zullen altijd anders zijn onderling, en dat zal ook altijd een discussie blijven.
Ook in de sport, waar je in frustratie soms wat zegt.
Maakt dat Suarez gelijk een racist?
Nah.
Je wil niet horen wat ze allemaal roepen naar elkaar tijdens zo'n wedstrijd, hoort er gewoon bij.
En iedereen kan daar mee leven, behalve als het opeens over huidskleur gaat. Want dan gaat het opeens een stap te ver, je mag iedereens moeder een hoer noemen want dan is het spel maar zodra het over de huidskleur gaat is het gelijk het hele land op zn achterpoten en chaos en paniek in de pers.

Discriminatie is alleen op te lossen door er geen aandacht aan te besteden aangezien mensen met dezelfde huidskleur ook schelden op elkaar, waarom er dan een probleem van maken als het tussen 2 mensen met een andere huidskleur net zo gaat?

30 december 2011 om 15:11

Mascotte, je hebt 100 % gelijk.

Het is een beetje opgeblazen.

Het is hoe je het zelf opvat.

Je hebt de verstandinge mensen die het negeren of kunnen hebben en je hebt diegene die gelijk een rechtzaak beginnen aan een woordenwisseling.

Evra moet zelf een boete krijgen.

30 december 2011 om 17:59

Je hebt de mensen die zich niet verzetten tegen als minderwaardig behandeld worden, en je hebt mensen die zich wel verzetten tegen als minderwaardig behandeld worden. Waarom zou jij er iets op tegen hebben dat iemand zich daar tegen wil verzetten? Wil je dat het liever zo blijft dat mensen zwarte mensen gewoon kunnen kwetsen wanneer ze willen? Apart.

30 december 2011 om 18:54

Als je Neger genoemt wordt, dan wordt ej niet gekwets.

Het is toch gewoon de waarheid en hedendaags moet dit kunnen.

Zelf had Evra dit niet in de media hoeven brengen en intern kunnen oplossen.

30 december 2011 om 19:35

Jij bepaalt niet of een ander gekwetst wordt en waardoor. Jammer voor je, maar jij bepaalt dat gewoon niet voor een ander. Iedereen bepaalt dat voor zichzelf.

'neger' is niet 'de waarheid'. Neger is een denigrerende term voor veel zwarte mensen en een subjectieve uiting, geen objectieve.

Evra heeft dit niet in de media gebracht, maar intern aangegeven aan de scheidsrechter.

Pereira praat uit zijn nek, want ook in Z. Amerika wordt dit niet getolereerd!

En daarbij vraag ik me echt af hoeveel v/d de mensen die op dit item een reactie plaatsen ook zelf een kleurtje hebben.
Je hoeft het niet eens te zijn met de beslissing die genomen is door de FA. Je mag vinden wat je wilt of een bepaalde woord discriminerend is of racistisch.
1 ding is zeker "jullie" zullen het nooit begrijpen dus gebruik die woorden gewoon niet dan zit je altijd goed.
Je kan Evra ook gewoon Evra noemen ipv zwarte (voor mijn part noem je hem Fransman)
Als ik iemand aanspreek die niet dezelfde kleur heeft als mijn eigen kleur noem ik die persoon bij zijn naam of bij zijn geslacht (mevr. of meneer)

Probeer het maar goed te praten hoe jullie willen maar begrijpen zullen "jullie" nooit alleen speculeren!

30 december 2011 om 15:03

Mooi gezegd. Ben het volledig met je eens. Best wel schrikbarend dat het wordt gebagatelliseerd. Majah zoals je het zelf zegt, mensen zullen het nooit begrijpen aangezien ze nooit als mindere zijn bestempeld.

30 december 2011 om 15:14

Dat jij überhaupt let op iemands huidskleur, zegt genoeg. Ik maak geen onderscheid tussen rassen. Dat jij je anders gedraagt tegenover een zwarte dan tegenover een blanke, is precies de definitie van racisme. Dat jij juist anders zwarten probeert in te houden en je correct probeert te gedragen, ben je dus een soort van omgekeerd racistisch.
Ook je opmerking over dat jij denkt dat waarschijnlijk niemand hier zelf een kleurtje heeft, bevestigt mijn punt. Jij maakt weer onderscheid tussen rassen. Als een blanke iets zegt, heeft iets blijkbaar een andere betekenis dan wanneer een zwarte het zelfde zegt? Wat een nonsens zeg. Waarschijnlijk hebben de huidige zwarten in Nederland, helemaal niets rechtstreeks te maken met de onderdrukking van zwarten vroeger. Alsof je als je een zwart iemand ziet, het meteen associeert met vroeger...
Jij spreekt zeker ook nooit meer met Duitsers, christenen, moslims en joden? Tweede wereldoorlog, kruistochten, oorlogen tussen moslims en joden, godsdientoorlogen.
Oh wacht eens, durf jij eigenlijk nog wel in Nederland te leven? ´wij´ hebben ons ook schandalig gedragen in het verleden met bijvoorbeeld de kolonisatie cultuur.

Jij plaatst mensen in hokjes, dat is gewoon mijn conclusie. En dat moet je niet doen.

30 december 2011 om 15:27

Die onderscheid is er gewoon, dus doe nou niet alsof jij een heilig bent!

Als je voor me staat dan is het eerste wat je ziet mijn kleur.
Zelfde als iemand jou zou bellen en het gesprek begint met Hallo Mohamed hier (dan is het eerste wat je denk o een Marokkaanse)

Als jij nou wel eens mensen anders zou benaderen zouden we al een stuk verder zijn.
Ik benader iemand van bijv. een Marokkaanse komaf anders dan iemand uit nederland puur om het feit dat het verschillende culturen zijn en ze dingen dus anders hebben meegekregen van huis uit.
Zo zullen mensen zich ook eerder openstellen naar je en heb je dus niet een bepaalde bevolkingsgroep waar je liever niet mee om wilt gaan.

Dus nogmaals hang jij lekker de heilige uit en doe vooral wat je niet laten kan maar ga me niet vertellen wat ik wel en niet kan en mag voelen als iemand mij op mijn huidskleur aanspreekt!

30 december 2011 om 17:56

Rayensly heeft helemaal gelijk.

Fr_jurre jij ziet geen onderscheid? Denk je echt dat minderheden nog in dat blanke sprookje geloven? Nederlanders zien constant onderscheid. Jij ziet toch ook wel dat Vlaar er anders uitziet dan Fernandez?

De samenleving is nu eenmaal niet gelijk. Minderheden hebben meer werkloosheid, worden minder snel aangenomen met dezelfde kwalificaties, krijgen minder goede hulp in ziekenhuizen, meer kindersterfte, eerder sterfecijfer, alles.

De maatschappij is niet eerlijk. Als je net doet alsof dat niet zo is, door te zeggen 'ik zie geen onderscheid', terwijl er wel degelijk onderscheid is, werkt dat juist racisme in de hand, omdat wanneer je blind bent voor huidskleur, je ook blind wordt voor eventueel racisme mbt die huidskleur.

We zijn helemaal de weg kwijt in Europa. In een achterbuurt in Rotterdam is de 'discriminatie' en ''acisme' duidelijk groter richting blanken toe. Hoor je dan een haan kraaien? Nee! Pot verwijt de ketel dus. Als je zelf weet hoe het is om beledigd te worden, doe het dan zelf ook niet. Evra moet zelf een schorsing krijgen vanwege matenaaierij!

30 december 2011 om 17:51

Onzin. Ik ben blank en woon mijn hele leven al in achterstandswijken en de enige racisten zijn blanken. Ja, als je nooit aangekeken wordt, nooit serieus wordt genomen en nooit voor vol aangezien wordt door Nederlanders, dan uit je je ongenoegen daarover. Dat is iets anders dan racisme. Je kan niet eerst discriminerende gevoelens hebben en het dan racisme noemen van de ander als daar een reactie op komt.

31 december 2011 om 01:44

''de enige racisten zijn blanken''

Ik hoop dat het realisme je naïviteit zal achterhalen, want veel verder kan je er niet naast zitten. Je baseert dit ook nog eens op alleen je eigen waarnemingen en zegt dan met zekerheid dat dit nergens voorkomt. Hoe kortzichtig kan je zijn...

Ik ben al regelmatig als blanke racistisch bejegend door buitenlanders, moet je nagaan hoe in landen waar racisme nog meer voorkomt zal zijn..
Ik zeg niet dat blanken meer racistisch bejegend worden, maar zeggen dat het niet voorkomt is achterlijk en ongegrond

Ps. Het feit dat je al tientallen ongeveer dezelfde reacties op verschillende members hebt gegeven doet erop wijzen dat je enigzins geobsedeerd bent door dit onderwerp

31 december 2011 om 09:01

Ik ben verschrikkelijk benieuwd wat voor verschrikkelijk racisme je hebt meegemaakt.

Dit is de reden dat ik er niks van geloof: als je werkelijk racistisch bejegend was en je wist hoeveel dat iemand kan kwetsen, zou je nooit je eigen 'racistische ervaringen' Misbruiken om Evra te veroordelen.

31 december 2011 om 12:15

Waar in mijn hele betoog heb ik het over Evra of Suarez?

Je bent zo geobsedeerd door dit onderwerp dat je niet eens meer goed leest was mensen posten.

31 december 2011 om 18:21

Je bent het dus eens met de schorsing voor Suarez? Vandaar dat je inlogt en hier komt vertellen dat je een keer als blanke 'racistisch bejegend' bent? Ga nou geen spelletjes spelen.

1 januari 2012 om 15:48

En weer trek je een conclusie zonder ook maar 1 feit.

Ik heb ingelogd omdat jij discrmineerd door te zeggen dat enkel blanken discrmineren. Een ongefundeerde opmerking waaruit blijkt dat je gebrek aan kennis en arrogantie ervoor zorgen dat je jezelf belachelijk maakt..

Pereira slaat echt de spijker precies op zijn kop.

Ik had het zelf niet beter willen verwoorden, ik heb dit ook continu gezegd in de topics over Suarez. Misschien omdat nu een neger het zelf zegt, dat mensen wel luisteren....

30 december 2011 om 15:13

Dus omdat hij het zegt zal het zo zijn,....?

Volgens mij werkt het niet zo hoor. Hij geeft hier zijn mening en volgens mij boekje houd dat niet in dat hij namens alle gekleurde mensen spreekt.

Ja ik ben iemand met een huidskleur, maar geloof me als ik je zeg dat ik niks van niemand hoef te pikken als het aankomt op mijn huidskleur.
Zolang ik jou behandel met respect en je gewoon bij je naam noem, verwacht ik hetzelfde!

Nogmaals deze Pereira praat echt voor zichzelf en niet voor mij (en met mij vele andere!!!)

30 december 2011 om 15:16

Mijn laatste opmerking was een soort van sarcastisch bedoeld, omdat ik dat juist complete onzin vind, lees mijn post hierboven maar, daar leg ik mijn punt uit.

Als je als neger zijnde, het woord neger blijkbaar racistisch vindt, vind ik onbegrijpelijk.

30 december 2011 om 15:30

Nee ok dan snap ik wat je bedoeld, het woord zelf is niet racistisch nee zover ben ik het met je eens.

30 december 2011 om 17:48

Nee, vind je niets mis met het woord neger? Ga dan lekker met z'n allen de zwarte jongens in Feyenoord aanmoedigen door neger naar ze te schreeuwen, kijken hoe ze reageren! Ga je schamen.

30 december 2011 om 19:02

Dan begrijp je me verkeerd, ik zeg het woord zelf is niet racistisch!
Mits gebruikt in de juiste contex

Voorbeeld: blanke vrienden van mij noemen me af en toe ook zo, als ik iets stoms doe! Beginnen ze hun zin met:
neger kom op dat kan toch niet!! bijv.
Maar ze weten ook donders goed dat ze dat alleen tegen mij/ons kunnen zeggen en in situaties zoals ik schets

Dus het lijkt me niet nodig om mokotjo, Leerdam nelom enz zo te noemen!

31 december 2011 om 09:07

Op die manier is geen enkel scheldwoord een scheldwoord.

'ja m'n vrienden noemen me ook zo' (of het nu lul, m*** of neger is).

30 december 2011 om 15:15

En welke spijker slaat hier precies op zijn kop dan? Het enige dat ik lees is dat Pereira met vage argumenten en conclusies op de proppen komt.

30 december 2011 om 17:49

Precies. Evra zou zich schamen voor zijn huidskleur, en daarom protesteert hij als hij racistisch wordt bejegend? Beetje raar. Lijkt me eerder dat wanneer je protesteert dat dat is omdat je trots bent op je huidskleur. Pereira heeft z'n basisschool niet afgemaakt denk ik.

30 december 2011 om 17:46

Haast iedereen heeft racistische neigingen, blijkt uit onderzoeken. Ook zwarte mensen, maar bij hen slaat het racisme naar binnen toe. Dat is wat waarschijnlijk ook bij Pereira is gebeurd. Hij schaamt zich zo voor zijn huidskleur dat hij alleen maar dom kan lachen als hij regelrecht beledigd wordt om wat hij is.

30 december 2011 om 17:44

Dan gaat Suarez toch weer lekker in de Uruguyaanse competitie spelen? Kan ie lekker iedereen negro noemen de hele tijd!

ik wil graag zien wat voor schorsing terry zal krijgen van de fifa als dat lager is dan 8 wedstrijden dan word de wereld echt op zn kop gezet volgens mij

Voor iedereen wie vindt dat het woord "nigger" niet kan vanwege 'zijn verleden' moet eens even het volgende in ogenschouw nemen; het is zo'n 150 jaar geleden, GET Over IT! Dat is wat mensen doen, ze bouwen een schild om zichzelf te verweren in de maatschappij. Als je dat niet kan, dan moet je toch eens hand in eigen boezem gaan steken.

Suarez moet het niet zeggen, maar ga nou niet allemaal kleinzerig doen over zo'n woord. Het is zoeken naar een excuus.

30 december 2011 om 15:35

Als je leest wat Evra in zijn jeugd en het begin van zijn carrière (in Italie bijvoorbeeld) allemaal heeft meegemaakt van racisme, dan speelt geschiedenis wel degelijk nog steeds een rol in dit soort zaken en is racisme allesbehalve verdwenen uit deze maatschappij.

En het gaat hem niet om de slavernij zelf, maar om het feit dat de connotatie van dergelijke schelden altijd een bepaalde superioriteit van het blanke ras over het zwarte ras inhoudt. Of dat nu bedoeld is door diegene die het woord gebruikt of niet doet er niet veel toe. Gebruik het gewoon niet, dan zijn er geen misverstanden. Simpel.

30 december 2011 om 17:42

'nigger' kan niet alleen niet wegens zijn 'verleden'. Het kan niet, omdat wanneer een blanke persoon dat woord tegen een zwarte persoon zegt, hij hem daarmee eraan herinnert dat hij hem als inferieur beschouwt, dat hij een lager mens is. Daar zijn wetten tegen opgesteld, omdat de grondwet van ieder land zegt dat ieder mens gelijk is, ongeacht geslacht, huidskleur of religie. Als jij het daar niet mee eens bent (met hoe wetten in de hele wereld in elkaar zitten), GET Over IT, dan, maar ga hier niet de wijsneus uithangen.

En opnieuw is een topic over deze zaak verzandt in een verzameling ongelooflijk domme, pseudo-racistische en ignorante posts. Een bloemlezing:

- Mocht Evra Suarez een blanke hebben genoemd, ging hij dan ook een schorsing krijgen?
- Negro is in Uruguay niet racistisch!
- Evra moet zijn mond houden en zich niet aanstellen
- Wat op het veld gebeurt blijft op het veld
- Negro betekent gewoon zwarte. Toch niet racistisch?
- Eigenlijk is Evra de racist want hij doet alsof zwart zijn iets slechts is.

Jongens, jongens. Ik vraag me af waar dit allemaal vandaan komt. Fans van Ajax? Liverpool? Evra-haters? Gebrek aan denkvermogen? Moeilijk te zeggen.

Men mag ook eens gaan beseffen dat er zoiets is als verschil in culturen. En dat geldt zowel tussen Uruguay en Engeland, als tussen Nederland en Engeland. In Engeland ligt het gebruik van dit soort woorden nu eenmaal veel gevoeliger dan gebruik van bijvoorbeeld het woord neger in Nederland. Iedereen kan dan wel heel interessant doen door deze vergelijkingen te maken, maar dat is onzinnig natuurlijk.

Het feit dat Liverpool supporters in Engeland ook helemaal geen kritiek hebben op het feit dat iemand een 'negro' noemen (in het Engels) als racial abuse gezien wordt zegt ook genoeg. Die hebben het daar meer over de intentie van Suarez (die irrelevant is), het zogezegde gebrek aan bewijs en de strafmaat. Maar de discussie daar is Niet of iemand een 'negro' noemen op een voetbalveld toegestaan moet zijn of niet.

De uitspraak van Pereira is ook gewoon achterlijk natuurlijk. Dit is nu al de derde Uruguay-international die met een debiel excuus of een idiote uitlating komt ter verdediging van Suarez. Het begint wat lachwekkend te worden :D

30 december 2011 om 17:36

Dankjewel voor je geweldige reactie! Het doet me echt goed dat er mensen zijn die helder kunnen nadenken over zaken als racisme, want er zijn overduidelijk veel krachten in de maatschappij die dat tegen proberen te werken.

Alle logica ontbreekt ook bij Pereira: alleen iemand die trots is op zijn huidskleur zou protesteren tegen racisme, zoals Evra hier doet. Juist iemand die zijn afkomst/huidskleur verloochent kan het niks schelen wat anderen voor kwetsends over hem zeggen, zoals Pereira.

Volgens mij stond in de VI vorig jaar ergens dat Suarez constant loopt te praten zoals dat, puur om de tegenstander uit te dagen en zo het voordeel eruit haalt. Politiek gezien niet correct, maar het werkt wel.

Toch vind ik dat ze zonder bewijs hem niet zo lang mogen schorsen, al heeft die het wel toegegeven natuurlijk. Het gaat er om hoe het word opgevat, maar zelf uitpraten na de wedstrijd kon ook wel. Duurt nog geen 30 seconden..

Aandoenlijk dat zijn landgenoten hem verdedigen.
Maar feit is dat Luis Suarez gewoon een etterbakje is, hij kan fenomenaal voetballen maar dat uit frustratie verbaal uitschelden en die schwalbes maken hem gewoon een vervelend kereltje.
Als mensen hem zo blijven verdedigen gaat hij zelf nog denken dat hij niks misdaan heeft en vervalt hij op den duur in zijn slechte gewoontes.

Sinds wanneer bepalen mensen voor een ander of het woord neger nigger of wat dan ook discriminatie is?
bah wat een domme reacties eigenlijk. Iedereen mag van zich zelf weten wanneer hij zich gediscrimineerd voelt, of andere mensen zoals de meeste hier het begrijpen of niet.
Iedere persoon krijgt een naam, daarbij noem je hem ook. Je noemt een zwarte niet nigger of neger als hij dat niet van jou accepteert.

Ik ben een turk, mij hoef je ook geen turk te noemen als ik dat niet van je kan accepteren. dat heeft niks te maken of ik trots ben op mijn afkomst of niet. Ik mag me gediscrimineerd voelen wanneer ik dat wil en dat geld ook voor andere mensen. Voor de ene is dat wat sneller dan voor de andere.

En iedereen moet is gewoon eerlijk zijn, niet door een liverpool bril kijken en toegeven dat een persoon als suarez dit nooit goed bedoeld. Dat weet iedereen donders goed hoe die gast op het veld is.

30 december 2011 om 15:50

Als je een Turk bent, dan mag ik je toch gewoon een Turk noemen? Wat is dat nou voor een onzin.. Ik ben een Nl'er en iedereen mag mij zo noemen. Mensen voelen zich veel te snel op hun tenen getrapt en dan krijg je dit soort overdreven sancties.

Geloof me, ik heb het totaal niet op Suarez. Maar iemand die zwart is een neger noemen is geen discriminatie. Niger is gewoon het Latijnse woord voor zwart en is in het verleden in bepaalde contexten discriminerend gebruikt, maar dat is nu allang niet meer altijd het geval. Waarschijnlijk moet er een statement gemaakt worden met deze schorsing, maar dit is buiten alle proporties.

30 december 2011 om 15:53

Jij vind het misschien onzin dat over het turk gedoe? wil dat zeggen dat ik het dan ook onzin moet vinden. Als iets bij jou mag wil toch niet zeggen dat het bij mij ook mag?

En waarom moetje evra dan nigger noemen in een wedstrijd. Geef me aub een goede reden? Waarom moetje iemand dan bijvoorbeeld Marokkaan noemen?

30 december 2011 om 17:33

Moeilijk he, dat je soms niet alles mag? Sommige blanke mensen lijken echt aan een soort koloniaal 'ik moet alles kunnen zeggen'-syndroom te lijden. Er is blijkbaar toch nog altijd een superioriteitsgevoel naar minderheden toe, want iedereen vindt zichzelf maar de baas over wat wel en niet gezegd mag worden.

30 december 2011 om 23:43

Nouja je bent een Turk. Geef mij dan een reden om je geen Turk te mogen noemen. Je nationalitieit is toch geen belediging? Het is een onderdeel van jou en hopelijk niet iets waar je jezelf voor schaamt.

En hij hoefde Evra geen nigger te noemen en ik keur het ook niet goed. Vooral door de racistische lading die het voor sommige mensen kan hebben. Een waarschuwing en korte schorsing zouden op zn plaats zijn, maar dit vind ik overdreven.

30 december 2011 om 23:49

@healer. Wat een onzin kraam je uit. Ten eerste staat er nergens dat ik blank ben. Toevallig is mijn moeder ook niet Nederlands. Ten tweede ben ik ook de baas over wat ik zelf zeg gelukkig.

Voor Suarez is dat natuurlijk anders. Daarom is een korte schorsing wel terecht aangezien er jammer genoeg mensen zoals jij zijn die zich heel snel beledigd voelen. En nog erger is dat er nog een aantal mensen zijn die het ook racistisch bedoelen.

30 december 2011 om 19:39

Mij mag je gewoon nederlander noemen hoor want dat ben ik of ben jij als turk niet trots op je afkomst dat je geen turk genoemd wil worden of zie je dit als scheldwoord nee toch dus de vergelijking gaat niet helemaal op toch

De schorsing van suarez vind ik terecht maar evra stelt zich echt aan hij had het gewoon moeten negeren echt maatennaairij

Negro is zwart voetbalzone. Het betekent niet neger! Als iemand tegen mij neger zou zeggen zou ik zeer beledigd zijn. Dat zou die persoon mij als onderdanige/koopwaar zien oftewel slaaf.

30 december 2011 om 17:27

Er is geen vergelijkbaar woord voor negro in het Nederlands. Het Engelse n-woord was de slaventerm. En 'neger' was de Nederlandse slaventerm in die tijd. Negro is een soort verouderde term die ook als beledigend wordt gezien (racial slur) in Engeland en Amerika.

Ik ben zelf geen blank persoon, maar het word wel een beetje overdreven nu.

Je kan als persoon bijna geen dingen van kleur meer omschrijven zonder dat je scheef of scheel word aangekeken.

Ik ben zwaar tegen racisme, maar soms krijg ik het gevoel dat gekleurde mensen zich te vaak verschuilen achter hun huidskleur. Zoals in dit geval Evra.

Pereira kon het niet beter verwoorden. Ik dacht precies hetzelfde! Evra & United proberen gewoon te profiteren van de situatie en de beste speler van Liverpool geschorst te krijgen, om maar 1 statement eruit te pikken.

Pak het woordenboek er eens bij!

30 december 2011 om 17:28

Negro is volgens het Engelse woordenboek 'offensive language', dus ik zou zeggen pak zelf het woordenboek er eens bij voor je zoiets zegt.

O,o,o, er zijn nog steeds een heleboel mensen die niet snappen waar het om gaat, het gaat niet om wat je zegt, maar om hoe het aankomt !!!
:
Volgens de liplezers zei Suarez; My negro, mayb you have to play football more en talk less.

Er zijn hier mensen, die dit vergoeilijken, zelfs dat negro een liefkozend woord is.

Nou, een heleboel mensen liefkozen hun honden, of zeggen lieve woordjes ertegen, dus als je het in dat perspectief plaats is Suarez helemaal racistisch/hitleriaans bezig geweest.

Het is heel simpel, ik zeg iets tegen jou en als je dat niet kunt waarderen geef je dat aan.
Als je als een beschaafd mens beseft dat je iemand onheus bejegend hebt (op welke manier dan ook, dus inclusief uitlatingen die als racistisch, discriminerend vallen), dan b i e d j e j e E X C U S E S aan.
Als je dit niet doet, ben je een onverbeterlijke "dader" en dien je gestraft te worden.

Ik vind 8 a 10 wedstrijden voor duidelijk racisme nogal een lage straf.
Beter is om naast die straf ook sociaal werk te doen, zodat zijn ogen geopend worden.

30 december 2011 om 17:30

Thank you! Heerlijke reactie.

Wat is er toch met veel blanke mensen dat ze geen enkel zwart persoon die zich beledigd voelt door iets wat ze zeggen serieus nemen? Het wordt haast verdacht dat zoveel mensen, ook hier, geen enkel zwart persoon blijkbaar serieus nemen die ergens tegen in opstand komt.

Dit is natuurlijk een belachelijke reactie. Niet alleen is het racistisch, maar het is zelfs verboden! Bovendien zou ik niet weten waarom United belang heeft bij een geschorste suarez je kunt het toch al vele jaren geen concurrenten meer noemen.

deze jongen heeft volkomen gelijk, als iemand mij voor blanke uitscheld lach ik ook, wat is het probleem met je huidskleur, evra vat het gewoon verkeerd op

Zoals ik al vaker heb gezegd het gaat erom tegen wie, wanneer en op wat voor manier je het zegt!!

Neger, negro, niggah wordt vaak onderling gebruikt en absoluut niet discriminerend, maar dat betekent niet dat dit het niet kan zijn...en dat weet Pereira ook wel....

Nogmaals...bots maar eens tegen een neger op...en zeg dan: Hee Neger let eens op waar je loopt....(netjes gezegd nog)....dat zal in bijna alle gevallen leiden tot een 'protest' van de neger....

Wanneer je zelf geen neger bent moet je het woord ook gewoon niet in de mond nemen...of je moet het echt tegen goede vrienden onderling zeggen....

Liverpool is bovendien helemaal geen bedreiging voor united...dus ook vanuit die hoek hoeft men dit helemaal niet te doen.....suarez is gewoon een misselijk ventje, en dat hij daarom wordt aangepakt is prima!!!

Pereira, wat zet je jezelf hier voor schut voor mensen die wel conscious bezig zijn met hun huidskleur.

Volgens hem is Evra niet trots op zijn huidskleur omdat hij protesteert als hij ermee wordt uitgescholden. Als je even drie seconden nadenkt weet je dat alleen iemand die trots is op zijn huidskleur er een punt van maakt als hij beledigd wordt met zijn ras.

Dat Pereira nou zo onnozel is en zich zo schaamt voor zijn huidskleur dat hij er niet eens voor opkomt als hij regelrecht beledigd wordt. Laat hij z'n mond houden.

Haha, wat een gelul van de mensen die hierboven zeggen dat Evra zwart is en dat het dan meteen een feit is en het acceptabel is.

Willen jullie een tegenstrijdig voorbeeld niet helderdenkende mensen?

Stel je voor: Iemand is gehandicapt, hij is 10 jaar oud, mogen we dan zeggen ' hé gehandicapte jongen, alles goed '. Het woordje gehandicapt kun je vervangen door een heersende ziekte in Nederland, genaamd k***. Dit mag dan ook volgens jullie?

Snappen mensen dat het hard aankomt op de manier waarop het wordt gezegd etc etc?

Mee eens, die evra moet gewoon niet gaan janken. Van mij mogen ze Suarez niet zo hoog straffen want er is geen bewijs, ploeg genoten hebben niks gehoord en waar ik het helemaal niet mee eens ben is dat Liverpool een boete/straf krijgt als ze in beroep gaat! Ik ben voor Liverpool, maar ook al was ik er niet voor, elke club heeft het recht om in hoger beroep te gaan! Dit vind ik zielig en triest van de FA, dat ze wat nuttigs gaan doen daar!!

suarez en veel andere hier zijn compleet gek geworden. en dan hebben we het hier in nederland over normen en waarden,fatsoen , respect hebben voor je mede mens.

ten eerste hoe kan je nou zo iets zeggen als er miljoenen negers zijn vermoord allen omdat ze zwart zijn. de apartheid in zuid afrika is nog niet zo heel lang geleden. dat er bordjes hingen met verboden voor negers. over al waar je kwam,(vraag het aan nelson mandela) vergeet ook niet dat nederland het eerste land is dat mensen deed verhandelen als duifjes in een boot werden gestopt om later verkocht te worden.

en ten tweede je kun niet zeggen of het pijn doe ja of nee

beledigingen kun je niet aan objectief criteria houden maar ik weet 1 ding dit doet gewoon pijn die suarez moet zich schamen scchorsen voor het leven ................dit heef toch niks met voetbal te maken kom op zeg

Hij heeft echt helemaal gelijk. Suarez zal ook op heel veel manieren uit zijn spel worden gehaald en dus ook met beledigingen. Ondanks dat de Fifa er alles aan doet voetbal niet met racisme in verband te laten brengen, gebeurt het wel.

Tegen het moderne voetbal gaat ook hier weer op. Bonden zouden zich terug moeten trekken. Iedereen die gevoetbald heeft weet dat er wel meer dingen geroepen worden en dat dit natuurlijk niks voorstelt. Al die overkoepelende organisaties zijn helemaal niet goed, Voetbal moet weer vrij worden.

Ik ben zelf ook ''donkergekleurd'' maar ik heb er nooit problemen mee als iemand mij neger noemt, ik noem ze dan gewoon witte zo lastig is dat niet. Het woord nigger heeft wel weer een iets andere betekenis voor mij omdat nigger vooral wordt gebruikt om je te beledigen of kleineren. Evra maakt natuurlijk misbruik van de situatie zijn teamgenoten noemen hem neger dan is er geen probleem maar als een tegenstander het zegt is meneer gekwetst en voelt hij zich gediscrimineerd. Ik verheug me nu al op de volgende wedstrijd van Manchester tegen Liverpool hard aanpakken dat soort hypocriete jongens.

ik geloof dat er geen grotere aanstellers in de wereld bestaan dan voetballers

voetballers doen er alles aan om andere spelers kaarten aan te naaien
het woord dat suarez heeft gebruikt tegen evra wordt ook door evra's ploeggenoten gebruikt tegen hem
dus als zijn ploeggenoten het doen is het niet erg maar als iemand anders buiten zijn team het doet is wel erg

zeer zielig allemaal

Wat een stomme reactie van Perreira die voelt zich zeker blank vergeleken met Evra! Met z'n uitleg over die stomme soort van afgesproken code. Straf voor Luis vind ik terecht en mag van mij part ook opgeschroefd worden, had liever gezien dat Evra had uitgehaald op hem, maar dan zit hij met wedstrijden schorsing. Suarez de hamster!!

Ben het wel met hem eens suarez wordt hiervoor te zwaar gestraft in mijn beleviing is die Evra ook niet helemaal koser heeft wel voor meer problemen gezorgt

Het woord negro heeft een totaal andere lading in Uruguay dan in Engeland...daarom vind ik de schorsing overdreven. Men houdt wel rekening met Evra, maar niet met Suarez.

En over John Terry word er helemaal niks geroepen over een schorsing terwijl die strafrechtelijk onderzocht word...te scheef voor woorden.

Als dit in Uruguay was gebeurt, dan was er niks aan de hand geweest. Dit is nu eenmaal gebeurt in Engeland en dan heeft dit een hele andere lading. Engeland heeft nu eenmaal andere wetten en normen en waarden. Daar die je je aan te houden in Engeland.

Zielig zeg zulke onderwerpen!!

Je bent gvd een profvoetballer die heeeel veel geld verdiend.
Er gebeuren zoveel dingen op het veld die de grens overschrijden: but's its all in the game.

Tuurlijk is het niet leuk om uitgescholden te worden, maar de meeste spelers doen dat alleen maar om diegene uit zijn focus te halen.

Als diegene uit zijn focus is en daardoor fouten maakt heeft hij alleen zichzelf ermee.

Die spelers moeten eens stoppen met janken en zulke dingen als een echte man nemen en gewoon stoicijns doorvoetballen, want voor onzinwoorden hoef jeje echt niet druk over te maken.

Als ik prof was en iemand scheld mij uit denk ik even aan mijn royale bankrekening.
Dat doet zulke nonsens wel heel snel vergeten.

Geniet gewoon lekker van het spelletje en negeer gewoon die negatieve provocaties, klaar!

De ene vind het verschrikkelijk wat Suarez heeft gedaan en vind de straf terecht en de ander vind het zwaar overdreven....wat ik schandalig vind is dat iemand enkel op het woord van het ''slachtoffer''word veroordeeld...het is Evra's woord tegen dat van Suarez....immers geen van de medespelers heeft het gehoord en er zijn geen beelden van...op basis van het bewijslast zou je Suarez nooit kunnen beschuldigen of bestraffen...met dat in oogbeschouw is een schorsing van 8 wedstrijden belachelijk...en wat nog erger is...je hebt het recht om in beroep te gaan...dan is het uiterst knullig dat de partij die in deze onpartijdig hoord te zijn er een sanctie tegenover zet als iemand van zijn rechten gebruik wil maken door op voorhand 2 wedstrijden extra te geven.

Je kunt op basis van het bewijs (dat er niet is) niet iemand een kwart seizoen aan de kant zetten.

Jongens, stop gewoon met zeuren, wat is gebeurd is gebeurd, Suarez is geschorst en daar valt niet veel aan te doen. Het zijn ook telkens weer dezelfde idioten die dit onderwerp weer omhoog brengen.

Zo kan je het ook zien. Dit had Evra ook kunnen doen, binnen het veld houden en lachen.
Inderdaad triest van United.

Ik had een vraag, heb deze vraag al eerder gesteld toen geen antwoord gekregen, : Is het het woord van Evra tegen dat van Suarez of zijn er meerdere bewijzen voor de racistische uitspraak van Suarez?

31 december 2011 om 01:22

in een interview en artikel is gebleken dat geen van de spelers (van beide teams) gehoord hebben wat er gezegd is. Verder was vanaf het eerste moment duidelijk dat er ook geen beelden van zijn. Dus het is Evra versus Suarez...waarbij mogelijk Suarez nu gestraft word voor dingen uit het verleden...en nog hard ook....en wat ik belachelijk vind is dat de FA dreigt met strafverzwaring als Suarez z'n recht om op hoger beroep gebruikt...terwijl juist de FA als neutrale scheidsrechter hierin moet staan en de rechten die de spelers hebben ook naleeft.

31 december 2011 om 17:48

Als dit echt zo is, is het gewoon belachelijk inderdaad! Ongelooflijk

Hij haalt zichzelf een beetje onderuit die Pereira, hij geeft aan dat zijn vrienden hem neger noemen en men in Zuid-amerika het vriendelijk gebruikt. Maar zijn Evra en Suarez wel vrienden? En gelden in Zuid-amerika dezelfde 'regels'? Nee ik denk het niet.

Ik ben zelf getint en vind het vervelent wanneer mensen dingen zeggen als vieze neger maar my negro zou ik meer grappig vinden want het kinkt immers meer als een vriendelijke vriendengroet dan vieze neger! wat een ophef.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Liverpool7546
5.Chelsea7024
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Joël MatipVerdediger10
Trent ArnoldVerdediger10
Dejan LovrenVerdediger10
Alberto MorenoVerdediger10
Joseph GomezVerdediger10
Emre CanMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

In de wandelgangen

Maandag 21 mei
Voorzitter Nasser Al-Khelaifi van Paris Saint-Germain sluit uit dat Arsène Wenger als sportief directeur aan de slag gaat in Parijs. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren