wk2018

De spelletjes van Real Madrid

Vrijdag, 28 januari 2005 om 09:08

Real Madrid doet op dit moment erg z’n best om de spelers onder controle te houden. Nu de voetballers steeds meer te zeggen krijgen over hun eigen carrière, zijn de clubs vaak overgeleverd aan de grillen van hun spelers. Vroeger bepaalde het bestuur of een speler bleef of mocht vertrekken. Tegenwoordig zijn het de voetballers zelf die hun toekomst bepalen en daarmee ook de toekomst van de club.

De Koninklijke heeft nu de contractonderhandelingen met onder andere Iker Casillas voorlopig opgeschort. Zolang Barcelona niet is achterhaald moeten de spelers zich maar concentreren op voetbal en niet op een mogelijke verbeterde aanbieding. Real Madrid lijkt gedeeltelijk geleerd te hebben van gemaakte fouten uit het verleden, waarvan de overgang van Claude Makelele naar Chelsea de grootste was. De Franse controlerende middenvelder kreeg een aanbieding van Real waarbij het geboden salaris een schijntje was van dat van collega’s als Raul, Zidane en Figo.

Makelele pikte het niet, wilde weg en werd uiteindelijk voor een mooi bedrag verkocht aan Chelsea. Iedereen blij? Nou, Real Madrid was in eerste instantie natuurlijk zeer tevreden met de ruim 24 miljoen euro die Roman Abramovich moest overmaken. Maar toen vervolgens bleek dat alle balans in het elftal was verdwenen kwam het inzicht. Sterren zijn leuk, maar een speler die het vuile werk opknapt voor de grote heren is cruciaal. Makelele bewijst bij Chelsea wekelijks tot de beste verdedigende middenvelders van de wereld te behoren. Real Madrids falen in de eigen competitie en in de Champions League vorig jaar, kan niet los worden gezien van het vertrek van Makelele.

Real Madrid moest onder voorzitter Florentino Perez een verzameling worden van de beste voetballers van de wereld. En dat lukte. Ronaldo, Figo, Beckham, Owen, Zidane, noem ze allemaal maar op. Iedere zomer werd er minstens 1 wereldster aangetrokken. De balans in het elftal werd vaak vergeten. Inmiddels begint Real ook steeds meer in te zien dat er ook werkers nodig zijn om de sterren te kunnen laten stralen. Walter Samuel, Jonathan Woodgate en sinds kort Thomas Gravesen kwamen de Koninklijke versterken.

Na de blunder met Makelele wil Real voorkomen dat het dezelfde fout maakt met de Argentijn Santiago Solari. De ideale twaalfde man hoorde een heel seizoen niks van Real Madrid, terwijl zijn contract toch echt halverwege 2005 afloopt. De afgelopen weken bewijst Solari regelmatig zijn waarde, met goed spel en doelpunten. De supporters zingen hem toe en opeens begint het bestuur toch ook in te zien dat een nieuw contract wel handig zou zijn. Maar Solari zelf heeft het redelijk gehad met het weifelachtige gedrag van Real en overweegt serieus transfervrij te vertrekken. En dan zou opnieuw een belangrijke waterdrager de club verlaten vanwege het gebrek aan respect van het bestuur.

Real Madrid toont wel vaker aan dat het belang van de speler niet voorop staat. Michael Owen werd afgelopen zomer voor niet al te veel geld aangetrokken van Liverpool. De kans is groot dat Owen het nog net één seizoen volhoudt en dan weer naar Engeland terugkeert. Real Madrid gaat Robinho halen en Owen kan dan mooi weer wat geld opleveren. De Engelsman scoorde al 8 keer in 22 wedstrijden en heeft van aanpassingsproblemen weinig last. Maar Real ziet hem vooral als een prima manier om wat geld te verdienen. Owen kwam voor weinig en vertrek voor veel, tel uit je winst. Dat de speler zelf zich heel wat anders had voorgesteld van zijn Spaanse avontuur doet niet ter zake.

Santiago Solari kan ongetwijfeld een sterk verbeterd contractaanbod tegemoet zien. Maar het is nog maar de vraag of het op tijd is. Real heeft nog altijd de reputatie van grootste club ter wereld. Alleen zien de spelers ook hoe Real Madrid omgaat met jongens als Makelele, Solari en Owen. En dan kan een keuze tussen Real Madrid en een andere topclub wel eens nadelig uitvallen voor Real. Het besef dat je met alleen sterren geen prijzen pakt heeft het bestuur intussen al gekregen. Nu nog wat menselijkheid en Real mag zich echt De Koninklijke noemen.


Mark van Rijswijkreacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Reageer

Het is niet mogelijk om te reageren op dit document.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Hirving Lozano heeft naar verluidt zijn zinnen gezet op een transfer naar Manchester City. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren