Alles behalve resultaat

Woensdag, 20 juli 2011 om 23:11 door

Ajax verliest met 2-0 van 1. FC Nürnberg, PSV weet nipt met 1-2 bij Eindhoven te winnen en FC Twente krijgt met 3-0 klop bij Standard Luik. Oefenwedstrijden zijn in de voorbereiding op het seizoen aan de orde van de dag. De ene keer verlies je, de andere keer win je, en een enkele keer speel je nog wel eens gelijk. In de voorbereiding op een seizoen moeten we ook niet opkijken van verrassende uitslagen, het hoort er allemaal bij. Hoe verrassend zijn de uitslagen daadwerkelijk? Moet er wel enige waarde aan deze uitslagen worden gehecht? Staat een goede oefencampagne garant voor een spetterend voetbalseizoen? Degene die in de voorbereiding de meeste minuten speelt, zal ook gedurende het seizoen onbetwiste basisspeler zijn?

Tijdens een voorbereiding op het seizoen kan een trainer verschillende doelen hebben. Zo spelen er bij Ajax bijvoorbeeld een hoop talenten, waarvan het voor een trainer nuttig is om die eens aan het werk te zien in een wedstrijd bij de eerste selectie. Hij wil ze zien spelen met in het achterhoofd de visie zoals de club die nastreeft. Omdat je bij het beoordelen van een speler niet over één nacht ijs gaat, is het raadzaam om een speler meerdere wedstrijden tegen verschillende tegenstanders aan het werk te zien. De ene ploeg speelt bijvoorbeeld meer fysiek voetbal, weer een andere ploeg speelt vanuit tactisch oogpunt en weer een andere ploeg speelt heerlijk onbevangen met als doel zo veel mogelijk het eigen spel te spelen. Zo heeft iedere tegenstander wel zijn charmes. Toch zijn deze wedstrijden zeer nuttig. Door een talent dit soort wedstrijden te laten spelen, kan namelijk een vrij goed beeld gevormd worden over het feit of dit talent bij de club past en zoja, of hij ook bij de eerste selectie hoort. Aan de hand hiervan kan dan het kaf van het koren worden gescheiden.

Naast de talenten is er bij iedere club ook nog een groep spelers die gewoon minuten moeten maken zodat ze tijdens het seizoen moeiteloos kunnen invallen. Een mooi voorbeeld hiervan is André Ooijer. Ooijer is echt zo’n speler die vooraf al weet dat hij niet als basiskracht zal beginnen, maar wel zijn minuten gaat maken. Dit soort spelers krijgt in de voorbereiding hun wedstrijdjes zodat ze er staan als het moet. Minuten maken en blessurevrij blijven, dat staat bij deze spelers voorop.

Een ander punt wat bij de voorbereiding ook ter sprake komt, is het experimenteren met spelers. Bij spelers die nieuw zijn bij een club kun je als trainer wel eens denken: hij hoort eigenlijk daar te spelen, maar volgens mij komt hij ook een plaatsje naar voren prima tot zijn recht. Zo is van Aras Özbiliz bekend dat het een flankspeler is maar probeert Frank de Boer hem ook regelmatig in de spits uit, gewoon om eens te kijken wat het oplevert voor het spelsysteem. Een ander mooi voorbeeld is om te kijken hoe spelers met elkaar samen spelen. Is het bijvoorbeeld beter om Mats Rits aan Christian Eriksen te koppelen? Of is de balans met Siem De Jong op het middenveld toch net wat beter? Wederom een aantal vragen waar trainer De Boer tijdens de voorbereiding het antwoord op zal vinden.

Daarnaast is het zo dat bij een club als Ajax, evenals PSV en FC Twente, er diverse internationals zijn die later in het seizoen pas terugkeren. Deze spelers krijgen een aangepast programma en moeten rustig ingepast worden. Het is tenslotte niet zo dat een speler die twee weken later begint met trainen moeiteloos met de groep meedraait, was het maar zo makkelijk. Deze spelers zullen dus gedurende de voorbereiding langzaam ingepast worden. Meestal krijgen ze eerst een aantal invalbeurten alvorens ze in de basisopstelling mogen beginnen.

Met die basisopstelling zijn we aangekomen bij het laatste punt van de voorbereiding. Iedere trainer wilt natuurlijk weten hoe zijn basisteam ervoor staat aan het begin van het seizoen. De laatste wedstrijden van de voorbereiding zijn naar mijn idee dan ook de beste graadmeter om te kijken waar het team staat. De basisspelers zijn dan langzaam ingestroomd, het kaf is van het koren gescheiden en het team heeft kunnen wennen aan de aangetrokken spelers.

Natuurlijk is het tijdens een wedstrijd van je club leuk als ze de tegenstander met 10-0 verpulveren, hoe meer doelpunten hoe beter. Dat je een beter gevoel over je club krijgt als ze in de voorbereiding alles winnen, spreekt ook voor zich, het is echter geen garantie voor een goed seizoen. Dat Ajax, en ook FC Twente en PSV, in de voorbereiding weleens met een team spelen bestaande uit wat talenten, aangevuld met routiniers neem ik voor lief, evenals een daaraan gekoppelde nederlaag. In oefenwedstrijden tijdens de voorbereiding op het seizoen is het resultaat namelijk ondergeschikt aan de ontwikkeling van een speler. Als ze er maar staan als het er echt om gaat, denk ik dan bij mezelf. In de voorbereiding is een trainer dan ook met allerlei zaken bezig, behalve het resultaat in de oefenwedstrijden.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 10 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

23 reacties (laatste reactie door remynho)

Er staan minder spelfouten in dan in je vorige stuk, dat is positief, hoewel er nog steeds een paar in staan. Maar je vertelt mij slechts één dingetje dat ik nog niet wist en dat is dat De Boer Özbiliz uitprobeert in de spits, niet echt de kern van het stuk. Het stuk is, kortom, niet leuk om te lezen én niet informatief. Het wordt niet origineel ingeleid, heeft geen spetterende afsluiting en er staan geen grapjes of leuke wetenswaardigheden in het stuk. Het nut van oefenwedstrijden is volgens mij voor de meeste Vz-lezers allang duidelijk en omdat het stuk zoveel informatie bevat die ik al kende, gaf het mij het gevoel dat ik terug op de basisschool was. In het begin schreef je wel eens aardige stukken, maar ik mag toch echt hopen dat dit je dieptepunt is. Ik geef voorlopig maar geen beoordeling en kijk of de andere lezers hier wel nieuwe wetenswaardigheden in dit stuk ontdekken.

Edit: en hoppa, je geeft jezelf weer 5 sterren. Niemand leest hier wat nieuws en dat is wel de reden om dit soort clubexperts, die totaal niet amuseren, te lezen. Dat lijkt mij een prima argument om 1 ster te geven. Dat jij het daar niet mee eens bent, kan, maar daar hoor je niet op deze manier tegenin te gaan. Op die manier krijg je mensen tegen je en worden je beoordelingen niet hoger.

21 juli 2011 om 00:17

Ben het met je eens, dit stuk heeft minder diepgang dan een brugklasopstel.

Expert4life, ik heb het vermoeden dat jij schrijft om te schrijven. Waarom publiceer je in hemelsnaam een artikel waar je zelf onmogelijk tevreden over kan zijn? Of onderschat je de Vz-leden zo gigantisch dat je denkt dat zij het nut van de oefenwedstrijden niet kennen? Je eerste artikel vond ik matig, toen kwam je met dat uitstekende artikel over die clublegendes. Ik had gehoopt dat je de stijgende lijn zou door zetten, of in ieder geval het niveau van je door mij geprezen stuk zou vast houden... maar helaas, je lijkt eerder in eerder in een dalende lijn te zitten.

Schrijf alleen als je echt een onderwerp hebt, heb je dat niet, probeer dan te entertainen.

21 juli 2011 om 10:37

Het stuk is dan ook totaal niet bedoeld om informatief te zijn, bevat een nieuwswaarde van 0.0, is niet grappig en heeft alleen ten doel om een einde te maken aan uitspraken als:

- sjongejonge, verliest Ajax, twente, psv een oefenwedstrijd tegen frituurpiet34
- jee wat speelden ze slecht, en dan ook nog tegen een derdeklasser
- nou, zeg maar dag tegen je titelaspiraties

etc etc etc etc.

Dáár maakt deze CE een einde aan!

21 juli 2011 om 11:35

Daar hoef je geen CE voor te schrijven, maar simpel gewoon op de reacties te reageren in de topics die daar dan over gaan.

21 juli 2011 om 11:42

Nee, dan ben ik iedere keer hetzelfde boekwerk het typen, dan blijf ik bezig. Met deze CE, de voorgaande én die wat komen gaat (want uiteraard is er eergisteren ook weer 1 over de situatie Cruijff ingediend) krijgt de lezer inzicht over hoe de stand van zaken nou daadwerkelijk is.

Relaterend naar het stuk komen we dan uit bij hoe het nou daadwerkelijk in de voorbereiding eraan toe gaat, waar de prioriteiten liggen en wat het resultaat (waar 80 procent op reageerde) nou daadwerkelijk zegt.

21 juli 2011 om 15:42

Daar is een CE niet voor geschikt. Ten eerste zal er een klein percentage van de leden de Ce's lezen en daarbij mag je gaan afvragen of daar uberhaupt mensen inzitten van je doelgroep. Ten tweede kan je je afvragen of het afgeven van zo'n boodschap, het doel van een CE is. Ik vind duidelijk van niet.

Ik vind dit inderdaad een middelmatig stukje. Bijna iedereen kent het belang van oefenwedstrijden dus dit is eigenlijk een beetje open deuren intrappen. Het verhaal is wel samenhangend en heeft niet echt grote fouten. Je krijgt van mij 3 sterren

21 juli 2011 om 10:09

Thnx. Als iedereen het belang kent, waarom krijgen we dan na de oefenwedstrijden altijd van die discussies om niks? Alles in de column is normaal gesproken bekend ja. Toch irriteer ik mij altijd mateloos aan de reacties als Ajax, twente of wie dan ook een oefenwedstrijd heeft verloren.

Dan denk ik bij mezelf; dit meen je niet? Vandaar dat ik met deze column aan al dat gedoe een eind maak en iedereen inziet waar die oefenwedstrijden voor bedoeld zijn.

Ps. uiteraard beoordeel ik mezelf ook nou weer niet, tenzij er weer 'objectieve' mensen hier gaan beoordelen.

Wederom een erg slecht stuk. Je begaat ook hier weer spellingsfouten (hier val ik persoonlijk niet dood over), stijlfouten en kiest wederom voor de uiteenzetting.

Je presenteert de lezer een titel, trekt zijn aandacht, maar verliest die aan het einde van het stuk wat mij betreft voor goed. Het enige ''nieuwtje'' dat je hier presenteert is dat De Boer Ozbiliz in de spits wilde zien. Het verhaal van Ooijer kent iedereen en is inmiddels erg cliché.

Daarnaast val je binnen alinea's in herhaling, waar binnen de journalistieke wereld de doodstraf op staat bij wijze van spreken. Het geeft ook meteen pijnlijk weer waar het probleem ligt; je hebt eigenlijk bijna niks te vertellen, maar probeert er toch een digitale a4 mee te vullen, waardoor je dat soort dingen krijgt.

Mijn tip is dan ook je artikelen in aantal te verminderen en deze kwalitatief te verbeteren. Breng de lezer nieuwe informatie over je club, het gaat hier immers om de rubriek clubexpert. Dat ik dit je slechtste stuk tot nu toe vind, moge wat dat betreft duidelijk zijn. Want voor de rest is het doodsaai, een opsomming van algemeen geldende feiten en niets meer dan dat. Je noemt ook nog Twente en Psv, maar dit stuk had net zo goed voor club X en Y geschreven kunnen zijn, of voor amateurvereniging Balophetdak34.

Ik wens je veel succes met je komende stukken, maar probeer alsjeblieft de kwaliteit omhoog te gooien. Zoek anders eens op welke tekstvormen er allemaal zijn en welke je het beste kan kiezen bij jouw onderwerp (in de toekomst). En kijk dan ook meteen naar stijlfouten.

Good luck.

Goh.... bedankt. Zou je ''ons'' ook eens wat meer kunnen uitleggen over de warming up en de hoogte van een middenstip?

Ja wederom een clubexpert met een onderwerp waar alles al over bekend is, en een artikel met louter open deuren. Nee dit is jammer. Nogmaals als je wat doseert met je stukken kun je het ook wat interessanter houden. Ik waardeer het dat je de moeite neemt, maar dit is gewoon te veel in te korte tijd.

21 juli 2011 om 11:56

Dan hou je maar vast, de volgende over Cruijff is al enkele dagen terug ingediend. Die had ook al erbij kunnen staan maar volgens mij wacht de redactie daar nog even mee, anders word ik te overheersend hier, logisch ook.

Sommige stukken van mij zijn informatief, andere om iets uit te leggen. In dit geval is de boodschap helder: oefenwedstrijden zeggen alles, behalve het daadwerkelijke resultaat.

Je bent het toch met me eens dat wanneer Feyenoord van een amateurclub verlies in de voorbereiding dit je niks moet boeit? Zeker niet wanneer het team bestaat uit 2de/3de garnituur.

Gezien er toch vele waren die afgelopen dagen moesten lachen om de uitslagen in de oefenwedstrijden voelde ik me genoodzaakt daar voorgoed een einde aan te maken. Ik kan wel stellen dat dit met deze CE zeer goed gelukt is.

21 juli 2011 om 12:16

Misschien moet je dan schoolmeester worden voor die personen die het niet snappen. Echte voetbal volgers snappen het wel, maar daar schrijf jij duidelijk niet voor. Jammer, want je schrijfstijl is zeker niet slecht, maar informatief heb je ons niets te bieden.

Trouwens, je maakt met deze CE zeker niet voorgoed een einde aan al die reacties op de oefenwedstrijden. Mark my words, bij de volgende slechte prestatie van de door jouw genoemde clubs (of andere clubs) krijg je weer exact dezelfde reacties. Mensen die het niet willen snappen, die nemen ook niet de tijd jouw CE te lezen en al helemaal niet om het te snappen.

Verspilling van tijd dus!

Ik zeg, overdaad schaadt!

21 juli 2011 om 12:22

Ik ben het niet met je eens dat het me niks doet als Feyenoord verliest van een amateurclub. Een profclub en zeker één in de categorie Feyenoord hoort mijn inziens altijd te winnen van een amateurclub. Al is het de vierde garnituur tegen een goede topklasser. Het hoort niet en het is gênant.

Daarnaast is het ook maar slap geouwehoer in die topics. Het is maar waar je je druk om maakt. Vergeet niet dat voetbal gewoon volksvermaak is en iedereen graag erover lult hoe onzinnig of incorrect het ook is. Het is daarom naief/arrogant om te denken dat 1 clubexpert van jou dat verandert.

Ik vraag me ook af of de clubexpert wel het geschikte medium hiervoor is. Natuurlijk elke keer reageren als iets je niet zint is ook uitermate vermoeiend, maar nu misbruik je het medium om je boodschap over te brengen. Het algemene niveau van de rubriek was al niet zo hoog en jouw open deuren intrappende stukken werken daar zeker niet aan mee.

Als ik je reacties zo lees ben je wel in staat om met controversiële standpunten te komen en die af en toe ook nog goed weet te onderbouwen. Het is dan jammer dat je met clubexpert, bij uitstek de mogelijkheid om met een spannend, spectaculair, ontroerend etc artikel te komen, wat centraal staat op voetbalzone en ruimte geeft voro discussie, telkens met dit soort stukjes komt.

Mijn advies is dan ook, laat het wat meer gaan, verspil je moeite niet met talloze reacties op onzinposts en aan dit soort clubexperts. Het is zonde dat je kwantiteit toch boven kwaliteit lijkt te stellen.

Voor de echte voetbalkenners is dit stuk natuurlijk uiterst logisch en vanzelfsprekend. (Ik reken mij daar zelf ook bij) Er staat voor mij geen enkel nieuws in, omdat ik eigenlijk alles volg op ajaxgebied.
Na het lezen dacht ik wel: Ja die kerel heeft gelijk. Misschien helpt het om onzinnige discussies te voorkomen.

21 juli 2011 om 13:59

Kijk, en we hebben een winnaar!!! haha. Ik hoopte inderdaad dat het zou helpen onzinnige discussies te voorkomen maar als ik dan weer kijk bij de topics vandaag over de Jong denk ik; verspilde moeite haha.

21 juli 2011 om 14:10

Inderdaad, ik zou er niet meer op reageren.. Er zijn redelijk veel mensen die nogal onzinnige reacties geven, of erg opportunistisch zijn. Ik reageer er meestal ook niet op, soms hebben ze erg weinig kennis van zaken..

Tja, je hebt duidelijk wel een goede schrijfstijl en je weet goed wat je wilt vermelden. Het is een wederom een uiteenzetting met vrijwel algemene bekende informatie. Weinig nieuwe informatie, maar dit gaat om jouwe visie om oefenwedstrijden, dan ga ik je niet afrekenen op jouw mening. Een aantal spelfouten zitten er nog in. Sommige zijn vrij storend. Andere vallen veel minder op. Probeer dit eruit te halen, dan is het prettiger te lezen. In ieder geval zijn het er minder dan de vorige keer. Dus je hebt je daarop verbeterd.

Expert4life,

dit is je slechtste stuk tot nu toe.
Je vertelt niets nieuws, behalve dat Özbiliz in de spits wordt uitgeprobeerd.
Ik kan maar één reden bedenken waarom je stukken bijna niets nieuws meer vertellen: je schrijft er te veel. Verder is het helemaal in orde. Dit is 2,5 ster waard, maar omdat je toch zo'n stuk kunt maken met zo weinig nieuws, toch maar 3.

Alweer een CE van jou in zo korte tijd, en dan lees ik ook dat de volgende alweer onderweg is.

Zou je niet beter je inspiratie op kunnen sparen en af en toe met een heel goed stuk te komen, in plaats van elke dag een gemiddeld stukje? Ik heb immers gezien dat je in staat bent een keurige CE op te stellen.

Maar nu word het een beetje minder, logisch ook. Het is vrijwel onmogelijk om elke dag een top CE neer te zetten, ik zou het dan ook niet proberen als ik jou was. Het is overigens maar een tip, je moet het natuurlijk zelf weten!

Je wilt afrekenen met iedereen die niet begrijpt waar de oefenwedstrijden voor zijn, maar het is naïef te denken dat je dit met dit stuk ook daadwerkelijk doet. Driekwart van je doelgroep leest het toch niet en ook degenen die het wel lezen houden vaak toch hun eigen mening. Degenen met een beetje niveau weten dit allemaal wel, ik zou je niet te erg druk maken om dat groepje mensen dat zomaar wat roept in alle topics. Als je het zelf maar weet.

Bovendien kunnen er hele goede Ce's binnen een mum van tijd naar de tweede pagina verdwijnen omdat jij zonodig elke dag een stuk wil indienen. Is dat het waard?

Nogmaals bewaar het voor een geweldig stuk waar je iedereen de mond mee snoert, dan zal ik die ook zeker gaan beoordelen!

21 juli 2011 om 14:02

En ook dit stuk kan ik zeker wat mee. In de kern heb je ook absoluut gelijk. Ik had in het begin nog de illusie, zeker met de wetenschap dat ik in de top sta van meest bekeken stukken, dat een groot deel van de doelgroep het haast wel gelezen moet hebben, tevergeefs.

Er is nog 1 CE onderweg over de ontwikkelingen omtrent Cruijff, de nieuwe voetbaltechnisch directeur, algemeen directeur en de rol van de media in het hele proces.

Ik zal inderdaad erop gaan letten. Ik vertrek komende maandag op vakantie, dus dan is het hier 11 dagen stil

Thnx voor de feedback.

Voor een ajacied die zijn club nauwgezet volgt van weinig nieuwswaarde, maar hopelijk stopt dit stuk (al is het maar een beetje) de tenenkrommende discussies in de oefenwedstrijdtopics.
Ik heb de afgelopen tijd erg veel CE van je gelezen, ik hoop wel dat je voor de kwaliteit gaat kiezen ipv de kwantiteit.
Wat mij betreft 3 sterren

edit:typo

Ik geef geen beoordeling, omdat ik deze functie een onnozele vind, maar je columns weten menig digitale pen naar het voetbalzone forum te lokken. Hoewel je niet veel aan lijkt te nemen van eerder criticasters, ga ik het ook eens proberen, al is het misschien tegen beter weten in. Een stuk schrijven kost tijd, neem dat alsjeblief van een ervaren stukjes-schrijver aan. Deze stortvloed aan stukjes bewijzen dit eens te meer. Daarom zou ik je willen adviseren van tevoren goed na te denken over wat je wil gaan vertellen, want de verhalen komen weinig gestructureerd over. Probeer voor je begint voor jezelf te bedenken welke punten je alinea's willen maken en bedenk dat elk verhaal, elke alinea en zelfs elke zin een spanningsboog hoort te hebben. Dat is het eerste dat ik je bij zou willen brengen. Verder plak je de afgelopen dagen een heleboel woorden aan elkaar die bij mij vooral het woord 'pretentieus' oproepen. Je houding de waarheid 'eens even te vertellen', roept bij mij meteen al weerstand op en ik geloof dat ik niet de enige ben, gezien de reacties hierboven. Daarmee lok je de meeste van je lezers je verhaal niet erg in. Probeer voldoende afstand te bewaren en neem vooral jezelf niet al te serieus. Het gaat om het verhaal en niet om jezelf als auteur. Dat brengt mij bij mijn laatste punt: kritiek richt zich vaak - niet altijd, er zijn altijd azijnzeikers - op de tekst en niet op jezelf. Probeer daarom de kritiek op te pakken die steekhoudend is en laat de rest van je schouders glijden.

Ik hoop dat deze kritiek voor jou in de eerste categorie valt, want je kunt best met woordjes omgaan, dat is wel duidelijk, maar je hebt gewoon wat meer rust nodig. Probeer eens a) een betoog voor jezelf te bedenken b) goeie research te doen c) je stukje in alle rust te schrijven en vooral d) er een uurtje later nog eens naar te kijken. Succes verder!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 21 mei
Voorzitter Nasser Al-Khelaifi van Paris Saint-Germain sluit uit dat Arsène Wenger als sportief directeur aan de slag gaat in Parijs. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren