Hét bankje en hét vuistje

Donderdag, 14 juli 2011 om 10:31 door

Bij Ajax komt vrijwel ieder jaar een lichting talenten door, ook dit jaar is dat wederom het geval. Dat deze jongens allemaal een balletje kunnen raken spreekt voor zich, anders zat je namelijk niet bij Ajax. Waar het bij de meeste spelers om draait is de begeleiding in het proces naar de top. Dat er bij een tegenslag iemand is waar je terecht kunt, die je even wat bemoedigende woorden toespreekt. Iemand die je ook even op je plaats zet als je uit de ban springt en dit op een dusdanige manier doet dat je het ook accepteert. Enkele jaren terug had Ajax twee van deze iconen binnen de club rondlopen; Bobby Haarms (overleden in 2009) en Sjaak Wolfs (nam in 2003 afscheid van Ajax).

Bobby, zoals hij bij iedereen bekend stond, werd in 1947 lid van Ajax. In eerste instantie begon hij als speler en heeft dus ook de nodige wedstrijden gespeeld voor Ajax. Helaas zorgde een knieblessure ervoor dat hij vroegtijdig moest stoppen. Vanaf dat moment (1967) legde hij zijn ziel en zaligheid in de functie van assistent-trainer. Op het moment dat hij hiermee begon had hij zelf waarschijnlijk nog niet kunnen dromen waar hem dit uiteindelijk zou brengen. In eerste instantie bij Ajax, waar hij zich vooral bezighield met de amateurs en de jeugd. Bobby fungeerde dus al op vrije jonge leeftijd als klankbord voor de jeugd, iets wat ook in de jaren erna nog meer tot uiting zou komen. Laten we voorop stellen dat Bobby iemand was die met iedereen vrij gemakkelijk de spreekwoordelijke ‘klik’ had maar ‘de jonge gastjes’ was toch wel de groep waar hij de beste klik mee had. Op de momenten dat het nodig was gaf hij ze een schop onder de kont en wanneer ze het verdienden kregen ze van Bobby een aai over de bol. In de periode dat Kurt Linder het voor het zeggen kreeg moest Bobby tijdelijk het veld ruimen. Dit alles veranderde toen Johan Cruijff bij Ajax de hoofdverantwoordelijk werd.

Cruijff zag op dat moment al de mogelijkheden van Bobby en haalde hem terug naar Ajax. Bobby ging vrolijk verder waar hij mee was begonnen en bouwde dit verder uit. Hij was niet alleen een hondstrouwe assistent, hij fungeerde ook als aanspreekpunt, hersteltrainer, vertrouwenspersoon en nog veel meer voor zijn club Ajax. Waar hij wereldfaam mee veroverde waren toch wel zijn hersteltrainingen. Spelers als Litmanen en van der Sar spreken hier vandaag de dag nog steeds vol bewondering over. Bij zijn hersteltrainingen maakte Bobby altijd gebruik van een bankje, dit vormde een essentieel onderdeel tijdens zijn hersteltrainingen. Een speler mocht niet terug naar de selectie voordat hij door Bobby onder handen was genomen. De intensiteit van de trainingen blijkt wel uit de bijnaam die het hem opleverde; De Goede Beul, keiharde trainingen die altijd in het belang van de speler stonden. Louis van Gaal wist het perfect te verwoorden op de afscheidsplechtigheid; “Als Bob zei hij is fit, dan was hij fit.” Dit zegt denk ik wel alles over Bobby, de trainers onder wie hij werkte hadden (volledig terecht) een grenzeloos vertrouwen in hem.

Naast het feit dat hij geliefd was bij spelers en trainers liepen ook de supporters en pers met hem weg. Bobby was echt zo’n man die zich voor niemand tegoed voelde, die altijd open stond voor een praatje. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de naam Bobby Haarms bij de meeste mensen meer herinneringen oproept dan de naam van de meeste trainers onder wie hij heeft gewerkt. Bobby Haarms is op zes juni 2009 overleden. Bij iedere Ajacied is zijn naam een begrip. Zijn bekendheid komt pas echt tot uiting wanneer er bij zijn uitvaart een persoonlijk getekende brief arriveert van Sepp Blatter (baas van de FIFA) waarin hij zij medeleven toont. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de fans na zijn dood een actie zijn gestart om een standbeeld voor deze ras-ajacied te laten maken, iets wat ze in April 2010 dan ook is gelukt.

Wanneer de naam van Bobby Haarms valt, denk ik ook gelijk aan Sjaak Wolfs. Sjakie is vanaf 1975 werkzaam bij Ajax als materiaalman. Sjakie is in de periode 1975-2003 vrijwel iedere dag op de club te vinden om de materialen tot in perfectie klaar te hebben wanneer de spelers er mee aan de slag gaan. De ballen zijn altijd op perfecte spanning en ook zorgt Sjakie er persoonlijk voor dat iedere speler met het juiste schoeisel het veld op gaat. Door zijn betrokkenheid bij de club is hij al snel geliefd bij de spelers én publiek, hij mag tijdens de wedstrijden dan ook naast de trainer op de bank zitten. Typerend voor Sjakie is het vuistje wat hij opsteekt wanneer het publiek weer eens zijn naam scandeert. Zijn populariteit blijkt wel wanneer Co Adriaanse hem in 2000 niet meer op de bank wilt hebben tijdens wedstrijden, gevolg hiervan is dat het publiek massaal de kant van Sjakie kiest, helaas tevergeefs. Sjaak Wolfs is op veertien november 2008 overleden.

Aan de hand van bovenstaande blijkt maar weer welke invloed deze clubmensen op iedereen hadden. Twee mensen die de verbinding vormden tussen spelers, publiek en pers. Mensen die voor iedereen klaar stonden en altijd in waren voor een babbeltje. Mensen die als het ware het hart van de club vormden en die je pas gaat missen als ze er niet meer zijn. Clubmensen die over het algemeen toch achter de schermen van onschatbare waarde waren. Misschien dat op termijn David Endt en Danny Blind deze rol kunnen overnemen maar bij het zien van al die jonge talenten ontkom ik niet aan de het feit dat ik Bobby en Sjakie op het veld mis.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 12 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

25 reacties (laatste reactie door Farquad)

Mooi stuk over 2 clubiconen die dat verdienen. Zulke mensen kom je helaas steeds minder tegen.

By far je beste stuk tot nu toe. Meestal wanneer ik een artikel over een andere club lees, probeer ik het terug op Arsenal en in veel gevallen kom ik er achter dat Arsenal op zoveel fronten nog te kort komt. Ook hier een mooi voorbeeld, hoe Ajax clubmensen aan zich bindt, de warme familiegevoelens die hiervan uitgaan. Arsenal is toch heel zakelijk en een beetje kil. Maar genoeg over mijn club.

''typerend voor Sjakie is het vuistje wat hij opsteekt wanneer het publiek weer eens zijn naam scandeert.''

Ik ben geen taalpurist maar volgens mij klopt dit niet. ''wat'' wordt eigenlijk alleen maar bij spreektaal geaccepteerd, of het moet terug slaan op een hele zin (wat niet het geval is omdat het werkwoord na ''wat'' komt). Als ik er naast zit hoop ik dat iemand mij corrigeert.

Verder een uitstekende schrijfstijl, maar dat wisten we wel. Nu eindelijk ook een onderwerp dat (mij) raakt. Ik ken je reacties verder niet al te goed, maar het schijnt dat je nogal een controversieel figuur bent dus ik daag je uit om een artikel te schrijven waar discussies uit ontstaan.

Twijfel tussen 4 en 5 sterren, 5 omdat dit stuk het wel waard is (zeker als ik het vergelijk met het gros van de Ce's), 4 omdat er eigenlijk altijd wel ruimte voor verbetering is.

14 juli 2011 om 11:28

Haha thnx. Bij Arsenal hebben ze Wenger toch ook al de nodige jaren rondlopen, toch zeker ook een icoon voor de club, ik zie hem daar ook niet snel weg gaan, maar dat weet jij beter dan ik. Je hebt dat soort mensen gewoon nodig bij de club. Mensen die al tig jaren bij de club rondlopen, iedereen kennen, de verbinding vormen tussen verschillende aspecten. Die mensen zijn gewoon onmisbaar voor een club.

Zeker gezien nou bij Ajax weer een hele rits talenten zijn mis ik gasten als Sjakie en Bobby op het veld voor de kleine details, die geven uiteindelijk de doorslag.

Ik zal bij het volgende artikel rekening houden met het discussie-gehalte, gaat goedkomen

Wat betreft de taal, ik probeer het altijd zo te schrijven dat het makkelijk weg leest, ik denk niet echt na over de kleinste details zoals jij aangeeft, al zal het misschien wel kloppen.

14 juli 2011 om 11:39

Natuurlijk, maar hoeveel mooier zou het zijn als de ambiance ''gearsenaliseerd'' wordt, net als in Amsterdam alles ''geajaceerd'' is. Oud-spelers die bij de club betrokken zijn, veelvuldig wedstrijden bezoeken en de clubgeest overdragen op jonge en nieuwe spelers. Ik weet zeker dat dit nauwelijks gebeurt omdat het geld kost. Arsenal is soms echt te veel een bedrijf en te weinig een club.

Ben benieuwd, als het maar niet zo'n ordinaire ''ajax is goed en de rest is slecht'' stuk wordt, wat (hier wel goed gebruikt) hier wel vaker als CE gepubliceerd wordt. Ben altijd wel in voor een leuke discussie, daarom is het ook jammer dat er zo weinig Ce's zijn die hier ruimte voor geven.

Ik geloof je, maar je moet er wel op letten. In mijn eigen Ce's vind ik ook altijd fouten terug, meestal verkeerd gebruikte voorzetsels, dan erger ik me aan mezelf terwijl ik geen perfectionist ben (verre van zelfs).


Edit op jouw edit: Ja, dit soort mannen kunnen de clubcultuur en het ajax-hart overdragen op de jonkies. Mensen die vader, mentor en ajacied tegelijk zijn. Persoonlijkheid sterft sowieso uit door het huidige politieke klimaat, maar zeker in de voetbalwereld, waar alles nog sneller gaat... is dit een zeldzaamheid aan het worden.

14 juli 2011 om 11:47

Ja, van Arsenal ben ik niet echt op de hoogte, maar die zullen toch wel mensen rond hebben lopen, naast Wenger, die al meerdere jaren bij de club zitten? Kan me ook niet voorstellen dat er daar weinig oud-spelers zitten?

Het is toch voor de meeste prachtig als je na je actieve carrière bij Arsenal verder kan gaan als jeugdtrainer, ik zou er gelijk voor tekenen in ieder geval haha.

Nee, het wordt geen ordinaire CE. De Ce's moeten een zeker niveau bevatten, alle onzin bewaren we voor de topics haha.

14 juli 2011 om 16:29

Het is veelzeggend dat Patrick Vieira als veldtrainer bij Man City en niet Arsenal aan de slag gaat.

Geweldig stuk, je nbeste stuk tot nu toe!!! 5*

Wauw. Diep respect voor dit stuk tekst. Echt de hele tijd genoten en dit is natuurlijk verreweg je beste Club Expert. Petje af Expert4life .

Ik geef je de 5 sterren, jammer dat ik niet meer kan geven!

Leuk stuk om te lezen! hier en daar wel wat spelfouten, maar ach, wat geeft dat?

Ik kan me alleen maar bij de anderen aansluiten. De beste tot nu toe.
Een , wat zeg ik twee dankbare onderwerpen om tot een prachtige ode te verwerken.

Als ik een dingetje mag mierenn**ken is het ''uit de band springen'' ipv ban.

Ja, mannen die het familiegevoel in een club brengen en dat door de jaren heen bewaken.
Voor het vertrouwen en de sfeer is dat zó ontzettend belangrijk.
Mededogen kunnen tonen maar ook streng en dirigerend kunnen zijn. De pijlers waarop stabiliteit kan worden opgebouwd.

Probeer op vele onderwerpen jouw reactie te vinden, herken daar inderdaad regelmatig een schrijfstijl in die anderen aanmatigend of autoritair kunnen noemen. Bijvoorbeeld, 'je zou toch moeten weten dat' en 'eerst goed jezelf op de hoogte stellen' etc.

Zelf vind ik je absoluut niet controversieel (zie Persiangooner hierboven), eerder direct en duidelijk in het zeggen wat je van iets vindt.
Eerlijk gezegd vind ik ook dat vaak heel erg primair wordt gereageerd, om een emotie de vrije loop te geven. Eerst eens wat dieper over zaken en situaties nadenken en ze in een wat breder perspectief kunnen plaatsen, spreekt mij persoonlijk meer aan.
In die zin neem ik graag kennis van je stukken om deze aan m'n eigen inzichten en visies te relateren.

Dank, blijf je stempel drukken.

Alle sterren !!!Inderdaad je beste stuk tot nu toe. Geen storende grammaticale fouten, geen storende spelfouten, goeie schrijfstijl en pakkend onderwerp. Je krijgt de volle vijf sterren van mij, alleen verrast het me wel dat je dit keer totaal niet provocerend bent

14 juli 2011 om 14:14

Haha, in me Ce's probeer ik nooit provocerend te zijn maar het altijd van 2 kanten te belichten. Ik moet zeggen dat me dit, zeker voor mijn doen, vrij goed lukt.

Ik zag de titel en wist meteen over wie het zou gaan.
Twee geweldige iconen voor onze club, mooi beschreven ook door je!

Als Ajax een kille club wordt genoemd denk ik altijd terug aan de begrafenissen van deze twee mannen. Dan denk ik lul toch niet zo slap, een ieder die daarbij was weet wel wel beter.

Maar goed ik dwaal af als ik daar over begin, 5 sterren voor de herinneringen die weer tot leven kwamen door het lezen van dit stuk!

14 juli 2011 om 15:07

Thnx. Ja, ik had die begrafenissen eerst nog mee willen pakken bij het stuk maar dan werd het misschien wat langdradig zeg maar. Nou is het ook goed duidelijk wat de functie van deze 2 iconen was, hun staat van dienst en wat ik momenteel mis bij de selectie, vandaar dat ik heb besloten om het gedeelte van de begrafenissen achterwege te laten.

14 juli 2011 om 15:13

Dat ik naar die 2 begrafenissen verwees was geen kritiek op jouw stuk hoor. Was gewoon iets dat ik ff kwijt moest

Ik heb genoten! Je beste CE tot nu toe en zeker 5sterren waard!

Geweldig stuk! Eindelijk iemand die inziet hoe belangrijk clubhelden zijn.

Echt een geweldig stuk, eindelijk een stuk over deze 2 helden van de club!

ik heb zo van het stuk genoten dat ik hem met kippevel 2x heb gelezen, mensen onderschatten hoe belangerijk zulke personen kunnen zijn voor een club!

Wat heeft Ajax een mazzel gehad dat Rinus Michels hem zonder dat hij bevoegd hiervoor was heeft gehaald als assistend-trainer, en later van Rinus een persoonlijk getuigschrift heeft gekregen waarin geschreven stond dat ''haarms nooit zijn A-diploma had kunnen halen, omdat hij het te druk had met zijn werkzaamheden voor de club''

Ik denk persoonlijk dat je er goed aan heb gedaan om de begrafenissen niet verder uit te lichten, omdat mensen die deze helden niet kennen misschien het stuk te langdradig zou worden!

Ik heb al veel Ce's gelezen, maar nooit echt de behoefte gehad om te reageren.. Dus bij deze! 5* Keep up the good work!

Leuk stuk! Heel leuk hoe jij deze helden van Ajax beschrijft. 5 Sterren!

Edit: Shit drukte per ongeluk op 1 ster!

16 juli 2011 om 12:14

Merci, kan gebeuren, je bent de eerste niet

Leuk stukje over twee Ajax iconen. Zoals elke club ze wel heeft.

Alleen zouden ze ook geworden zijn wat ze geworden zijn, zonder Johan Cruyf? Met andere woorden; waren het gewoon vriendjes van Johan Cruyf, waar Johan nog een leuk baantje voor had?

16 juli 2011 om 12:14

Nee, absoluut niet. Zo zijn ze onder Kurt Linder gewoon eruit geknikkerd bijvoorbeeld. Iedere trainer heeft het recht zijn eigen assistent te kiezen, vandaar.

Goed stuk, heeft alles wat een goed stuk nodig heeft.

Leest heerlijk weg, weinig tot geen taal/spellings fouten.
Interessant stuk, goed beschreven en heel informatief.

Blijkt maar weer hoe belangrijk het is om clubmensen te hebben.

5 sterren.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 24 mei
Anderson Talisca gaat Besiktas verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren