Heimwee naar De Meer!

Vrijdag, 8 juli 2011 om 20:28 door

De Amsterdam ArenA is een zo goedkoop mogelijk neergezet blok beton! Dat is denk ik wel mooi samengevat de eerste gedachte van menig bezoeker van het stadion. Een voetbalstadion kun je het niet echt noemen omdat er ook nog wekelijks andere evenementen in plaats vinden. Het stadion bevat alle kleuren van de regenboog, het rood/witte wat symbool staat voor Ajax is dus totaal niet overheersend. Een enkeling laat zich nog verblinden door het feit dat de Arena het eerste stadion is met een uitschuifbaar dak, de meerderheid is het er echter wel over eens dat hier totaal geen voetbalsfeer hangt. Tussen de spelers en het veld zitten enkele meters wat de sfeer ook al niet ten goede komt. Vanaf dag één is er eigenlijk al heimwee naar De Meer.

De Meer, dat prachtige stadion waar de clubs met knikkende knieën naar toe kwamen, waar Ajax eigenlijk iedere wedstrijd met een 1-0 voorsprong begon, ongeacht de tegenstander. Een stadion waar de supporters dicht op het veld zaten om hun helden bemoedigende woorden toe te schreeuwen bij een inworp of corner. Het stadion waar je de tegenstander net even die paar woorden toe kon schreeuwen waardoor hij de bal net niet goed raakte. Om de wedstrijden heen was er op de tribunes ook van alles te doen; stil was het er nooit. De aankleding van het stadion; rode stoeltjes en in grote witte letters Ajax , de kleuren die symbool staan voor de club waren in het stadion verwerkt, prachtig om te zien. Het feit hoe dit momenteel in de Arena is laat nog duidelijker zien hoe mooi het toen wel niet was.

Helaas kunnen we de tijd niet terugdraaien en moeten we met de Arena maar het beste van zien te maken. Vanaf het begin heeft de Arena al van die verschrikkelijke gekleurde stoeltjes, onder het motto van: dan lijkt het stadion ook vol als er wat lege plaatsen zijn. Alsof iemand daar ook maar iets om geeft! Alsof dit nog niet genoeg is heeft de Arena ook nog trappenhuizen waarbij je de indruk krijgt dat je aan een marathon bezig bent in plaats van naar je plaats te gaan. De sfeer, als je dat al zo kunt noemen, in het stadion is vanaf de eerste dag een regelrecht drama. De sfeervakken zijn volledig uit elkaar gehaald en iedereen zit maar op zijn stoel alsof ze in de bioscoop zitten. De eerste jaren in de Arena zijn dan ook lachwekkend. De 1-0 voorsprong van de Meer is ingeruild voor een 0-1 achterstand gezien het feit dat de supporters van de uitclub meer lawaai maken dan de eigen supporters van Ajax.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de supporters zich verzetten tegen de Arena en alle problemen die deze met zich mee brengt. De eerste jaren treden er helaas nauwelijks veranderingen op omdat De Vereniging Van Eigenaars Amsterdam ArenA doof blijft voor de kritieken en rustig door gaat met het varen van hun eigen koers. Na enkele jaren besluit men dan toch om de supporters de door hun gewenste vakken te geven, vak F doet ook in de Arena zijn intrede. Dit is min of meer het startsein voor een aantal ontwikkelingen die de Arena de jaren erna weer meer voetbal moeten laten uitstralen. Zo komt er een sfeervak (VAK410), dat zich ieder jaar zal uitbreiden. Deze groep zorgt voor de sfeer in de thuiswedstrijden bij Ajax. Naast het in het leven geroepen sfeervak ziet men ook in dat grijs veel te overheersend is waardoor men besluit om op de omlopen toch wat rood aan te brengen, tevens zijn er twee grote Ajax-logo’s te zien aan de buitenkant van het stadion.

De perstribune is inmiddels al voorzien van rood/witte stoeltjes en er zijn roltrappen geïnstalleerd om de mensen een trappenmarathon te besparen. Ook is op de lange zijde het Ajax-logo te zien in rood/witte stoeltjes, een prachtig gezicht! Helaas heeft de rest van het stadion nog die verschrikkelijk gekleurde stoeltjes. Als we Henk Markerink (directeur ArenA) mogen geloven krijgen we in 2014 dan eindelijk de gewenste rood/witte stoeltjes. Op de tribunes komen dan teksten te staan als Ajax en Amsterdam. Of dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren, blijft natuurlijk altijd afwachten, het enige wat we momenteel kunnen doen is hopen.

Alle veranderingen in de Arena hebben ertoe geleid dat het stadion meer voetbal uitstraalt. Tevens is het zo dat de Amsterdam Admirals al enkele jaren niet meer hun wedstrijden in de Arena spelen waardoor de grasmat ook weer van goede kwaliteit is. VAK410 zorgt bij Europese wedstrijden én belangrijke competitiewedstrijden voor een ongekende sfeer! Misschien nog wel het belangrijkste punt van de afgelopen jaren; men is bezig om te kijken hoe de supporters dichter op het veld komen te zitten. Naar mijn idee is dit het onderdeel waar nog wel de meeste winst valt te behalen. Dat de gracht vrij moet blijven voor evenementen is logisch, tijdens een voetbalwedstrijd kan er toch wel een constructie worden bedacht zodat de supporters dichter op het veld komen te zitten.

Door het afgelopen seizoen en het nieuwe beleid heeft iedereen hoge verwachtingen van het komend seizoen, laten we hopen dat dit de sfeer in het stadion ook ten goede komt. We kunnen dan ook met zijn allen concluderen dat de ArenA qua sfeer absoluut nog een lange weg te gaan heeft en momenteel niet bij de meest sfeervolle stadions van Europa hoort, Europese wedstrijden uitgezonderd, feit is wel dat ze op de goede weg zijn. Hoe gezellig het in de toekomst ook gaat worden, het zal nooit meer zo zijn als in De Meer!

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 18 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2400+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

50 reacties (laatste reactie door afca0cbs)

De meer is voor de meeste ''oudere'' fans vooral jeugdsentiment. De Arena is naar mijn mening een prachtig stadion, maar de Meer heeft ook wel iets.

Mooi geschreven maat ! Prima stuk !

5 sterren

Ik vind persoonlijk de Kuip het mooist, en wat je al aangeeft over de arena, dat is precies mijn gedachte. Maar Ajax is niet de enige club die dit soort problemen heeft. Neem bijvoorbeeld het philips stadion van mijn club, die hoeken passen totaal niet bij de rest van het stadion, dat vind ik jammer, het liefst had ik heel het stadion gezien zoals de hoeken.

Ik ben overigens wel blij dat de ijzeren hekken in het philips stadion zijn weggehaald, zodat we dichter op het veld zitten. Dat zouden ze bij Ajax inderdaad ook moeten doen! Maar goed zoals je aangeeft zijn er nog geen goede oplossingen voor de grachten.

Verder goed stuk, goed geschreven, 4 en een halve ster.

Ik ben één van de weinigen die de grootsheid en ruimte in de Arena juist bewonder, ik vind het mooi en indrukwekkend. Het is er nog geen wedstrijd dat ik ben geweest sfeerloos geweest, maar tegen de kleinere clubs in de Eredivisie kan ik de afwezigheid van het sfeervak vergeven. Ik vind het persoonlijk zeer jammer dat het WK niet naar Nederland komt, dit had ons wellicht de mogelijkheid te geven om die achterlijke grachten en hoeken op te vullen en zo een extra 6000 plaatsen te creëren. Verder volg ik de toegevoegde waarde van het verhaal niet helemaal, veel dingen die ik zelf al wist en de discussie in verband met De Meer kan ik niet voeren vanwege mijn gebrek aan kennis daarover. Ik zal een waardering achterwege laten en het bij mijn mening houden!

10 juli 2011 om 10:13

''het is er nog geen wedstrijd dat ik ben geweest sfeerloos geweest, maar tegen de kleinere clubs in de Eredivisie kan ik de afwezigheid van het sfeervak vergeven.''

Wij zijn geen zogenoemd ''sfeervak'', maar Vak410. En nooit afwezig, dat een groep die zich ook bij ons in het vak bevindt zijn strot niet opentrekt en de rest van het stadion ook liever rustig en stil zit is een 2de, maar afwezig dat nooit!

10 juli 2011 om 11:15

Man, voel je niet zo aangevallen, ik constateer alleen dat Vak410 er niet elke wedstrijd is. Anderlecht thuis vorig jaar vergeten? Toen was het hele vak nagenoeg leeg... Je hoeft je niet te verdedigen, ik vind het namelijk geweldig dat er mensen zijn die op deze manier Ajax zo vaak een hart onder de riem steken, maar aan de andere kant moet je ook realistisch durven te zijn en toe durven te geven dat er soms gewoon niemand zit.

10 juli 2011 om 12:10

Anderlecht afgelopen seizoen was het gewoon stamp vol. Zoek maar op de 410 site. Mocht je doelen op zeg 2 seizoenen terug, die match van december 2009 toen kwam dat door extreme sneeuwval. Jij zegt dat wij afwezig zijn, dan krijg je reactie. Bovendien klopt er niks van wat je zegt, het enige vak wat altijd vol zit of praktisch helemaal vol is 410. Bekermatch tegen NAC toen we 10 jaar bestonden, MVV bekermatch helemaal vol en zo kan ik er nog een paar opnoemen, Haarlem thuis een paar jaar terug compleet uitverkocht op 410. Als je over de wedstrijden van voor de winterstop struikelt, toen konden een hoop niet eens in Amsterdam komen vanwege de sneeuw en onze vrienden van de Ns.

10 juli 2011 om 12:20

Dat jij er nog op ingaat. Het is duidelijk dat die het niet helemaal snapt. Als vak410 er niet iedere wedstrijd was geweest zat je gewoon in een bioscoop daar. Iedereen weet dat vak410 er iedere wedstrijd is, zelfs bij de open dag en andere evenementen.

Dat sommige mensen een hevige sneeuwval niet kunnen relativeren zou ik me niet te druk om maken.

10 juli 2011 om 14:20

Het is inderdaad duidelijk dat hij het niet snapt. Maar onwaarheden mogen van mij wel de wereld uit geholpen worden. Daarom leg ik het nog een keer uit.

11 juli 2011 om 12:30

@expert4life
Leuk geschreven stuk, maar waarom geef je jezelf 5 sterren? Vind ik persoonlijk beetje jammer.
ON: Ik als niet-ajax-fan vind de Arena nog steeds indruk maken, hoe vaak ik er ook kom. Ik ben het er mee eens dan vak410 iets is waar veel clubs wat van kunnen leren.

11 juli 2011 om 13:10

Omdat je altijd idioten hebt (ook bij dit stuk) die 1 ster geven op basis van de auteur/club. Die 5 die ik mezelf geef zijn eigenlijk nog te weinig om dit onnozele gedrag recht te trekken, vandaar.

Vak410 is inderdaad super, toch zijn er nog een hoop dingen in de Arena die beter kunnen.

Ik vond het een leuk stukje om te lezen, maar vraag me af hoe je heimwee naar de meer kunt hebben als je in 1984 geboren bent en de arena ging open in 1996, toen je twaalf was. Dus heb je dat dan zo bewust meegemaakt?

En ik ga zelf met vrienden weleens naar een wedstrijd van Ajax, maar de sfeer vind ik altijd heel goed en ik vind het een heel mooi stadium. Maar ik weet natuurlijk niet hoe het vroeger was, dus kan daar eigenlijk niet echt een mening over vellen.

4 sterren

9 juli 2011 om 12:01

Haha, daar heb je een punt. Nee, ik heb diverse boeken hier liggen over Ajax, onder andere een boek over 25 jaar F-side. De foto's en verhalen in dat boek geven een prima beeld over hoe het er in de Meer aan toe ging, dat merk je aan alles.

Als ik dan nou kijk hoe het bij de Arena is dan is het gewoon een drama. En vanaf het begin naar nu is het zeker vooruit het gaan maar er zijn nog zo veel dingen die beter kunen én moeten. Op termijn komt dit er ook wel, maar zoals in het verhaal al staat, het zal nooit meer worden zoals in de Meer.

10 juli 2011 om 09:03

Geef jij jezelf nou 5 sterren?

Ik zeg verder maar niet wat ik ervan vind.... (op2 sterren na dan)

10 juli 2011 om 10:16

In Nederland is het verboden jezelf te beoordelen he? Als je je eigen stuk heel goed vind dan vind je dat.

10 juli 2011 om 18:22

Jezus dus jij gaat uit van een stel boeken met foto''s en verhalen en probeert dan te vertellen dat de sfeer daar beter was. Waarschijnlijk ben jij daar dus nooit geweest maar ga je nu ff een vergelijking trekken, ik hoor je hier namelijk vertellen dat alles uit een boek komt en zie nergens ook maar een opmerking die mij verteld dat jij daar ooit geweest bent en dus uit de eerste hand kunt vertellen hoe het daar was.....
Mss een beetje rare vergelijking, maar is wel ongeveer hetzelfde principe. Koop een boek van het jubileum van mijn part het 100 jarige bewind van die mafketel in Noord Korea en ga dan ook ff een vergelijking maken en noem dat verhaal dan heimwee naar Noord Korea..... Want waarschijnlijk staan daar ook geweldige sfeerverslagen in...

10 juli 2011 om 22:19

Pffffff, jij snapt het werkelijk niet. Zelfs iemand als jou moet toch wel op basis van de boeken, filmpjes, documentaire inzien dat de sfeer in de Meer een stuk gezelliger én beter was dan in de Arena!

Maar goed, toch leuk dat je de moeite hebt genomen om je 1 ster te rechtvaardigen,het spreekt voor zich dat dit volkomen mislukt is, volgende keer mag je wat iedereen betreft de moeite besparen.

Aardig stukje maar ik lees er weinig nieuws in als ik eerlijk ben. Je verhaal over de Arena kan ik wel beamen maar wat je erover zegt zal voor weinigen nieuws bevatten. Vind het allemaal een beetje vlak en daarmee geen echt Ce-materiaal dus.

Met één inhoudelijk punt ben ik het niet eens en dat is dat je zegt dat we 'helaas' de tijd niet terug kunnen draaien naar de Meer. Alhoewel ik dat een schitterend stadion vond en ik er een aantal zéér enerverende wedstrijden heb gezien paste dat halverwege de jaren '90 al niet meer bij de tijd én de status die Ajax had gekregen. De verhuizing naar een groter, moderner stadion met méér commerciele mogelijkheden was gewoon noodzakelijk. Dat een nieuw stadion tijd, wedstrijden, triomfen en nederlagen nodig heeft om uit te groeien tot een echte thuishaven lijkt me normaal. Ook de Meer was daardoor iets magisch, en denk eens aan het Olympisch. Tranentrekkend lelijk maar o zo sfeervol en het stadion waar IK de meest warme herinneringen aan heb. De Arena is, dat deel ik met je, goed op weg na een jaar of 15. Er is historie aan het groeien en dat is wat een stadion nodig heeft.

Je schrijfstijl is prettig, het leest makkelijk weg. Heb er niet naar gezocht maar ben geen schrijffouten tegengekomen.

3 sterren van mij.

9 juli 2011 om 12:05

Thnx. Een CE van mij bevat nooit iets nieuws, dan weet je dat alvast haha. In een goede Club Expert staat de mening van de schrijver centraal, door middel van een goed verhaal wil je de lezer overtuigen van je mening.

De tijd terug draaien zit er helaas niet meer in, wel had de bouw van de Arena vele malen anders gekund. Zo is bijvoorbeeld nooit met de supporters overleg gevoerd! Dat een verhuizing noodzakelijk was ben ik met je eens, de manier waarop dit gebeurd is niet. Daarbij, zeker in het begin, hebben de overige activiteiten de voorkeur gekregen boven het voetbal, iets wat de laatste jaren gelukkig veranderd is. We kennen allemaal nog wel de grasmatten nadat de Amsterdam Admirals erover gevlogen waren.

We zijn het er in ieder geval over eens dat ze goed op weg zijn, ik volg de verrichtingen in ieder geval op de voet en kan nou al niet wachten tot de Cl-wedstrijden komend jaar. Dat zijn wedstrijden waarin we ook in de Arena door de ongekende sfeer nog wel met 1-0 voorstaan. Laten we hopen dat onder de Boer dat ook weer snel in de competitie het geval is.

Voor de titel krijg je van mij al 4 sterren, de laatste ster krijg je erbij voor de inhoud van je stuk.

10 juli 2011 om 09:04

Je bedoeld het gedeelte dat de Arena aan de lelijke kant is? Daar kan je toch geen extra punten voor geven?

Leuk geschreven stukje, leest idd lekker weg maar ben het niet op alle punten met je eens.
De Meer was idd ''ajax'' , maar inmiddels voelt de Arena voor mij ook vertrouwd aan.
Vind ook dat dit stadion meer in de huidige tijd past. Daar het stadion de meer een stuk kleiner was voelde het allemaal wat knusser, maar in een volle Arena met de sfeer van afgelopen jaar tegen bv Dinamo en de kampioenswedstrijd tegen Twente, was het eigenlijk indrukwekkender dan dat ik me van de Meer kan gerinneren.
Het is mensen eigen om het vertrouwde te idealiseren maar de Arena is wel degelijk een mooi stadion met dat Ajax logo aan de buiten kant. En ik ben ervan overtuigd dat we ook komend seizoen zullen laten zien dat je in de Arena met 0-1 achterstaat als je hier komt voetballen.

9 juli 2011 om 12:08

Thnx. Tijdens de Europese wedstrijden en topwedstrijden in de competitie is de sfeer prima, dat staat ook in het stuk. Toch is er op zaken als dicht bij het veld zitten, kleuren van de stoeltjes, sfeervakken uitbreiden nog veel winst te behalen.

Vorig jaar was er voor vak410 en de f-side-vakken een wachtlijst van 6!!! jaar. Dat zal na het afgelopen kampioenschap alleen maar langer zijn geworden. Hier kunnen ze bij Ajax veel meer mee doen. Het moet toch zeker wel mogelijk zijn om die vakken boven de f-side, naast vak410 erbij te trekken zodat je eigenlijk 1 korte zijde volledig hebt gevuld met sfeervakken, dan gaat de Arena echt beven haha, maar goed, dat komt misschien in de toekomst wel.

9 juli 2011 om 12:18

Dichtbij het veld ed heb je zeker gelijk.
Ik hoop ehter dat er een sfeervak aan de lange zijde komt,
Heb dit jaar een kaart voor 421 rij 5 en wil daar ook wel wt meer sfeer hebben..
Maar ik ben overtuigd dat het ajax hart eindelijk echt gaat kloppen in de Arena dit jaar, als ik zie wat er aan oud Ajacieden en Ajax kwaliteit is binnengekomen tot nu toe in de staf, dan kan ik niet meer dan overtuigd zijn dat het 31e kampioenschap eraan komt.

Wat en geleuter over ''de Meer'' De Meer was een leuk stadionnetje niet meer en niet minder. De Meer mocht niets kosten en werd dus tegen een afbraak prijs neergezet. Dat is de realiteit. De sfeer was prima omdat je bovenop het veld zat en er een hoop staanplaatsen waren. Bij elke grote wedstrijd werd uitgeweken naar die andere beton kolos (het OS) dat voor alles door kon gaan maar niet voor een voetbalstadion. Zeker niet als je op de tweede ring zat met die rare palen voor je hoofd. De Arena is een prima voetbalstadion maar helaas is er aan het oorspronkelijke ontwerp zoveel wegbezuinigd (de beursjongens gooide liever hun guldens in een sloot in donker Afrika of op een ander continent omdat ze dachten daar goud geld te kunnen verdienen. Beursjongens speculeren altijd! Maar maak de gracht dicht, maak die rare gaten dicht en breng nog wat veranderingen aan. Koop zelf het stadion desnoods, geef het een commerciële naam (dat zal de aankoop prijs al voor de helft financieren) en kijk je hebt een eigen stadion met hogere opbrengsten dat tien keer beter is dan de meer.

Overigens mijn moeder denkt soms ook dat vroeger alles beter was.

9 juli 2011 om 20:25

@debarbaar

Het is niet geheel toevallig dat na het vertrek van Ajax uit '' de Meer '' en het Olympisch stadion ook het succes van de club langzamerhand verdween. De glans ging eraf, en het eens zo roemruchte Ajax kreeg de status van een kille en zakelijke club. Zowel de Amsterdam Arena als de beursgang zijn hier voor een groot gedeelte debet aan geweest.

En, beste Barbaar, waarschijnlijk ken jij de history van Ajax niet al te goed en heb je deze ook niet meegemaakt. Maar èèn ding kan ik je in deze verzekeren... én of dat vroeger alles beter was!!

10 juli 2011 om 15:02

Dus omdat het imago van de club veranderd is er een andere sfeer? Wat een onzin. Omdat de supporters vinden dat het imago van de club veranderd is, is er een andere sfeer. Oftewel, degenen die vinden dat er geen sfeer is moeten zelf eens proberen sfeer te maken. Niemand die zeikt over dat er geen feestje is zal ooit op een feestje terechtkomen. Het is maar net dat wat je wil zien. Zeuren over open hoeken en een gracht zijn voor mij geen argumenten, net als een beursgang. Lekker belangrijk.

Je beste stuk tot nu toe.
Wederom geweldig dus.
Dit keer zo geweldig, dat je 5 sterren krijgt.

Ik ben het helemaal eens met je. Mijn eerste stappen bij ajax maakte ik nog mee in de Meer. Dicht op het veld, Kijk maar waar je gaat zitten. Spelers zoals Finidi George, Nwanko Kanu etc.. Die na wedstrijden naar het hek kwamen om een hand te geven eventueel een handtekening te zetten. De Klasieker die zich regelmatig in het olympisch stadion afspeelde tevens ook.... Het was de goede oude tijd. Maar snap wel dat er een nieuw stadion kwam: Meer inkomsten en meer supporters plek geven. Het is jammer dat ondanks alle aanpassingen het stadion nog steeds niet echt voetbal ademt.
Ik hoop dat dit in de toekomst nog eens zal gaan gebeuren of dat er anders een stadion komt dat echt voetbal ademt.

Ik heb het stadion de Meer niet persoonlijk meegemaakt dus oordelen over hoe de sfeer er was kan ik alleen van film materiaal en van foto´s. Ik heb dus ook geen heimwee naar het oude stadion. Ik vind de Arena persoonlijk altijd heel gezellig als ik er ben. Afgelopen seizoen was ik bij de draak van een wedstrijd Ajax - De Graafschap en t sfeertje in het stadion was erg gezellig. Ik snap dan ook nooit dat mensen van buitenaf het stadion zo sfeerloos vinden. Ik erken als de tribunes dichter op de velden zouden staan was er meer sfeer geweest. Maar de meeste sfeer is er natuurlijk door de sfeervakken. Dus een beetje het idee van sfeerloos zul je altijd houden door de mensen die niet in ontbloot blovenlichaam staan te zingen en te springen.

Sowieso is het op TV heel anders dan als je in het stadion zelf zit, want in het stadion hoor je vak410 90 minuten lang gewoon springen en zingen, en op TV is dat geluidsvolume gewoon voor een groot deel er uitgefilterd, zodat je de commentator goed hoort (helaas)

Geinig verhaal maar je ontkracht je hele verhaal met 1 zinnetje''europees uitgezonderd''.
Dus je geeft eigenlijk aan dat het voornamelijk ligt aan de supporters.

De meer was mooi (ik woonde ernaast) en heb zelfs het speciale jubileumshirt nog met het stadion en alle grote namen erop.

10 juli 2011 om 03:07

@ fred3

Niet mee eens. De sfeer bij Europese wedstrijden is weliswaar goed, maar dat komt tot stand door de vele witte vlaggetjes en het slavenkoor. Type stadion en sfeer zijn inherent aan elkaar zoals ik hieronder uitgebreid aangeef.

Erg mooi verhaal. Jij kan echt hele mooie Ce's schrijven man. Respect bro! Ik heb nooit De Meer gekend, maar ik hoor altijd verhalen dat de sfeer etc. er veel beter was. Zoals jij ook allemaal aangeeft. Ik vind dat het verhaal verder goed in elkaar steekt en ik lees je Ce's graag .

Mee eens.

De Arena is in alle opzichten een grote faler geworden. De grasmat is meer dan 10 jaar doffe ellende geweest en sfeer hangt inderdaad niet in het stadion. Veel te lange grachten, lelijke hoeken en een afschuwelijk dak ('gat' in het dak is namelijk veel te klein, waarbij het zelfs bij mooi weer geen sfeer ademt door de grote schaduwen op het veld). Van de buitenkant heb ik de Arena altijd indrukwekkend gevonden, maar van binnen was het altijd een grauwe bak. Eigenlijk het tegenovergestelde van De Meer. Zet de Ajax-fans in De Kuip en iedereen heeft het over de geweldige sfeer waarvoor de Ajacieden zorgen. Type stadion en sfeer zijn nu eenmaal inherent aan elkaar. Ik hoop de tijd nog mee te mogen maken dat we die grauwe bak omduwen en er een prachtig stadion neerzetten. Rood-witte stoeltjes, weg met die grachten, tribunes tot aan het veld, dichte hoeken, een groot open dak.... Een stadion waar Ajax in hoort te spelen. Moge ik dan onze jongens aanschouwen met het krachtige oude logo op de borst en talloze sterren daarboven..... Ach, ik droom ondertussen lekker verder als jullie het niet erg vinden.....

Goed stuk, voor mij zelf vind ik ook weer niet zoveel mis met de Arena, maat ik ben pas geboren in 1994 dus heb De Meer nooit bewust meegemaakt.
Ik vind de stoeltjes en de grachten in de Arena echt verschrikkelijk.
Voor de rest vind ik het een mooi stadion, en tijdens Ajax - Dynamo Kiev en Ajax - Twente was de sfeer toch wel meer vergelijkbaar daar kreeg elke Ajax supporter kippenvel van.

5 sterren.

Ik heb niet zoveel problemen met de Arena. Ik hoef niet overal Ajax en Amsterdam te lezen om te weten dat ik in Amsterdam in het stadion van Ajax ben. Bovendien vind ik het bioscooppubliek ook niet zo vreselijk. Nog altijd beter dan mensen die niet weten hoe ze zich moeten gedragen.
Begrijp heel goed dat mensen het vroeger bij de Meer heel erg leuk vonden, maar dat is verleden tijd en de Arena is een heel groot en indrukwekkend genoeg stadion dat wanneer de supporters niet zeiken maar aanmoedigen Ajax wel degelijk met 1-0 voor staat voordat de wedstrijd begonnen is. Ik vind het te makkelijk om te klagen over dit soort dingen.

mooi stuk, ik ben nog maar 1X in de arena geweest maar ik vond het zeker wel een sfeervol stadion.
Had alleen graag gezien dat de tribunes dichter bij het veld stonden. En was de kampioenswedstijd ook niet in de arena? want bij die wedstrijd straalde de sfeer van je TV af.
En ach, over de stoeltjes kan volgens mij alleen een ajaxfan zich boos maken
en over de meer kan ik me niet uitlaten, dat was voor mijn tijd

ik vind deze CE wel een sterretje of 4,5 waardt

Mooi stuk. Ik ken zelf alleen de Arena, de Meer ken ik alleen uit de verhalen. Misschien mede daardoor heb nooit echt wat tegen de Arena gehad. Ik vind de laatste jaren de sfeer (dankzij Vak410) vrij goed. Het is inderdaad te hopen dat er snel rood/witte stoeltjes komen en die grachten dicht gaan.
1 klein foutje in de eerste alinea: Tussen de spelers en het veld zitten enkele meters wat de sfeer ook al niet ten goede komt. Spelers moet denk ik supporters zijn.

Ik als Feyenoorder vind de meer echt een geweldig stadion. voor mijn werk kwam in vaak bij de meer om bedrijven te bezoeken die zich in de meer hebben gevestigd. het is echt een prachtig stadion met de mooie bakstenen gevels en stijle trappen die van de straat meteen het stadion in lopen. vanaf de buitenkant gezien vind in de meer mooier dan de kuip. helaas voor de meer word het spelletje binnen de muren gespeeld en dan is de kuip toch wel verre weg het mooiste stadion van nederland.

11 juli 2011 om 13:11

Thnx voor de reactie. Klopt helemaal. Toch ben ik van mening dat je de Arena beter kunt maken dan de Kuip. Hele probleem zijn die zaken wat ik in me tekst ook al heb aangehaald. Nou kom je in de Arena en zie je alle kleuren van de regenboog. Het zal een machtig gevoel geven wanneer je daar komt en de stoeltjes zijn rood/wit.

Daarbij moeten de toeschouwers veel dichter op het veld komen te zitten, ook dat is sfeerverhogend. En ja, zo zijn er nog wel tig dingen te noemen.

Ik heb de Meer niet meegemaakt en zal dan ook op de Arena reageren. De Sfeer wordt steeds beter met de jaren. Maak een constructie voor de grachten dat makkelijk op te zetten en af te breken is tijdens wedstrijden. De eerste rij zou dan de ballenjongen over hun bol kunnen aaien. Verder de stoeltjes andere kleur, en het kan een sfeervolle en voor tegenstanders traumatische stadion worden.

Off: Expert4life dan toch eindelijk expert

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 25 mei
Ajax heeft samen met Stoke City en Valencia zijn pijlen gericht op Mahmoud Saber. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren