Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De punt naar achteren, sleutel tot succes.

Laatste update:

Mijn ouders ergeren zich er soms dood aan. Elke dag moet ik gewoon wat horen, zien of lezen over de kersverse landskampioen van Nederland. Ajax gaat me aan het hart. Zeven jaren lang ergens in mei weer een verlies verwerken. Afgelopen seizoen was het eindelijk weer mijn beurt om te juichen. Ik was bij het laatste kampioenschap nog maar een kleine jongen, en de grote successen in Europa ken ik alleen maar van de beelden. Dit kampioenschap voelt voor mij als het eerste kampioenschap wat ik heel bewust als Ajacied heb mee mogen maken. Veel tijd om na te genieten wordt mij echter niet gegund. Amper een maand later is de voorbereiding op het nieuwe seizoen alweer gestart. Moeilijk heb heb ik het er niet mee. De voorbereiding is altijd een mooie mogelijkheid om de talenten van de toekomst aan het werk te zien. Bovendien kan ik altijd wel de discussies over opstellingen waarderen.

Opstellingen maken, het is een gewoonte geworden. Bij het lezen van opstellingen over Ajax valt mij altijd direct één ding op: "het heilige 4-3-3". De meeste Ajacieden zullen deze formatie gebruiken, voor het maken van de opstelling. Het 4-3-3 systeem staat voor attractief voetbal, met veel aanvallen over de vleugels. Nu kun je het middenveld van het 4-3-3 systeem op twee manieren invullen. Met de punt naar voren (het zogenaamde 4-2-1-3 systeem) en de punt naar achteren (4-1-2-3). Frank de Boer heeft al toegezegd het 4-1-2-3 systeem te gaan gebruiken. Nu zullen ongetwijfeld een boel mensen denken: "Dat maakt toch geen verschil?", maar dat maakt het wel degelijk. Aan de hand van een aantal punten zal ik proberen duidelijk te maken wat het verschil is.

De aanvallende middenvelder(s), de controleur(s) en de backs.

Bij het 4-2-1-3 systeem ligt het accent op de aanvallende middenvelder. De opbouw verloopt via de centrale verdediging en Christian Eriksen naar de aanvallers. Nadeel hiervan is dat Eriksen zich ver moet laten terugzakken om de bal op te halen. Het kost veel energie en bovendien wordt de afstand met de aanvallers groter. In het 4-1-2-3 systeem, is de veldbezetting beter verdeeld. De ruimte die Eriksen normaal bezet, wordt dan door twee middenvelders verdeeld. Dit heeft als effect meer toevoer van ballen naar de aanvallers. Maar bovendien is er weer ruimte voor de backs om op te komen. In het 4-2-1-3 systeem, kunnen de back alleen opkomen als ze kruizen met de twee controleurs. In het 4-1-2-3 systeem kunnen de backs in het speelveld van de controleur lopen. Daardoor wordt het speelveld beter verdeeld en zijn er meer mogelijkheden tot combinaties.

De spits en de buitenspelers.

In het 4-2-1-3 systeem is de wisselwerking tussen de aanvallende middenvelder en de spits van groot belang. Mounir El Hamdaoui was de centrale spits van Ajax. In het 4-2-1-3 systeem dat Martin Jol hanteerde liet El Hamdaoui zich ver terugzakken. Zover dat het werkgebied van Eriksen verkleind werd en zijn eigen werkgebied groter. In eerste instantie lijkt daar weinig mis mee, maar laten we even verder kijken. In de voorgaande alinea heb ik verteld dat de backs niet, of nauwelijks in de aanval kunnen worden betrokken. Als de spits dan ook nog eens het werkgebied van de aanvallende middenvelder verkleint, kun je voorin de bal moeilijk kwijt. In het 4-1-2-3 systeem is de diepe spits aanspeelpunt en afmaker. Met de opkomende backs, de twee aanvallende middenvelders en de twee buitenspelers heb je dus al 6 spelers die meedoen in het aanvalsspel.

De centrale verdedigers en de controleur.

Het werkgebied van de twee centrale verdedigers is evenals dat van de spits klein. De taken zijn echter duidelijk, de spits(en) van de tegenstanders van scoren afhouden. In balbezit kan de controleur doorschuiven waardoor er voor de centrale verdedigers meer ruimte ontstaat voor de opbouw. In het 4-2-1-3 systeem met twee controleurs ligt dat lastiger, dan ontstaat er in de opbouw minder ruimte waardoor de centrale verdedigers vaak gedwongen worden om de lange bal te spelen. Dit fenomeen zag je onder Martin Jol veel voorkomen en werd onder Frank de Boer stopgezet.

Als je alles tegen elkaar afzet, kun je bijna niet meer om het 4-1-2-3 systeem heen. Er zijn echter ook nadelen. De aanvallende middenvelders moeten verdedigende taken niet uit het oog verliezen en in mindere mate geldt dit ook voor de buitenspelers. De spits moet zich houden aan de taken die hem toevertrouwd zijn, voorin blijven als aanspeelpunt en niet het middenveld inlopen. Daarom is het ook wel te begrijpen dat De Boer, El Hamdaoui slachtofferde voor Siem de Jong. In mijn ogen moet het 4-1-2-3 systeem worden gehanteerd bij Ajax en hoop jullie te hebben overtuigd van hetzelfde.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik deel dezelfde mening, al is het niets nieuws wat je ons verteld. Althans , ik wist toch wat de verschillende veldbezettingen betekent. 4-1-2-3 is geweldig als je over een goede voetballende verdedigende middenvelder beschikt. Daar ligt de sleutel op in het 4-1-2-3 systeem. Check Busquets bij Barça, die speelt in hoogstens 3 tijden. Balcirculatie zal heel hoog liggen indien je daar een speler hebt met vista, verder zijn 2 aanvallende backs echt een must, als de flankaanvallers naar binnenkruipen moeten de backs kunnen overlappen, dit zorgt voor een 2 tegen 1 situatie. Van mij krijg je 3 sterren

7 juli 2011 om 21:17

Precies jij snapt hem helemaal! bedankt voor je beoordeling. Nou niets nieuws .. ik kan toch zeker zeggen dat ik 9 van de 10 x hier opstellingen zie van Ajax met de punt naar voren, inplaats van achteren. Terwijl er al wel een paar keer is aangetoond dat dat gewoon niet werkt.

Leuk stuk om te lezen, maar vind dit persoonlijk niet echt een Club Expert. Dit is meer een tactische uitleg van het 433 systeem, wat al bij veel voetbalkenners bekend is. Toch heb ik het stuk snel doorgelezen en heb ik me niet verveeld.

Apart stuk om te lezen en in mijn ogen een bijzondere club expert wat we nog nooit gezien hebben tot nu toe. Verder is mijn mening dat je het systeem moet spelen wat het beste bij je spelers past, niet omgekeerd. Ook deel ik de mening niet voor wat betreft de punt naar achter, sleutel tot succes. Ajax is dit jaar kampioen geworden door het extreme puntverlies van zowel Psv als Twente. Ook Ajax heeft nog genoeg punt verlies geleden na de winterstop.dit systeem heeft hierdoor (nog) niet bewezen de sleutel tot succes te zijn.

7 juli 2011 om 21:20

Je hebt gelijk wat betreft het feit dat je moet spelen me de spelers die je hebt, nu is net het toeval dat Ajax over deze spelers beschikt. Het systeem is heel uitgebalanceerd gericht op de aanval, maar het kan zoals ik zelf ook al beschrijf in de laatste alinea tegen je werken, dus in feite heb je gelijk dat je het moet doen met de spelers die je hebt.

Over dat puntverlies wat jij aanhaalt wil ik nog wel even wat kwijt. Voor de winterstop hanteerde Martin Jol het door mij beschreven en eigenlijk bekritiseerde 4-2-1-3 systeem, en verloor veel punten. Onder Frank de Boer werd het 4-1-2-3 systeem in het leven geroepen, weliswaar nog niet zo als die bedoel is, maar meer aanvallend dan onder Jol.

Ajax heeft na de winterstop dan ook weinig verspild, en als je het gemiddelde kijkt van de punten die Frank de Boer heeft gehaald, en die doortrekt naar 34 wedstrijden in zijn totaliteit heb je een puntenaantal die je aankomend jaar kampioen maakt.

Ik zie de 4-2-3-1 wel zitten en dan wel in de volgende opstelling:

vermeer/stekelenburg

v/d wiel-aldeweireld-vertonghen-boilesen

anita-janssen

sulejmani-eriksen-boerrigter

sigthorsson

Dit lijkt me een ideale opstelling met deze selectie

8 juli 2011 om 14:23

4-2-3-1 is eigenlijk precies hetzelfde als 4-3-3 met de punt naar voren. Alleen de buitenspelers staan op papier wat dieper, maar in de praktijk zal dat niks uitmaken.
Met de punt naar voren of naar achteren is altijd een interessante discussie. Een opstelling met de punt naar achteren is erg aanvallend. Het is met die opstelling van belang om een zeer goede controleur te hebben. Enoh en Anita komen in mijn ogen daar iets te kort voor, alhoewel Anita op het middenveld wel aardige wedstrijden heeft gespeeld. Misschien zit er nog progressie voor hem in op die positie. Janssen is te aanvallend ingesteld om op die positie neer te zetten.
4-1-2-3 is bij Ajax alleen mogelijk als de centrale verdedigers durven door te schuiven om het middenveld te ondersteunen. Verthongen zie ik hier absoluut toe in staat, dus voor Ajax is het cruciaal dat hij blijft. Omdat op deze site een 4-1-2-3 niet mogelijk is, heb ik het maar zo gedaan:

Vermeer
Vd Wiel
Alderweireld
Verthongen
Boilesen
Eriksen (a)
Anita (v)
Janssen (a)
Sulejmani
Sigthorsson
Boerrigter

Ik vind het eerlijk gezegd niet een topstuk. Je doet aannames die gewoon niet waar zijn. Bv:

Bij het 4-2-1-3 systeem ligt het accent op de aanvallende middenvelder. De opbouw verloopt via de centrale verdediging en Christian Eriksen naar de aanvallers. Nadeel hiervan is dat Eriksen zich ver moet laten terugzakken om de bal op te halen. Het kost veel energie en bovendien wordt de afstand met de aanvallers groter.

Waarom dan?
Ze hoeven de bal toch niet persen te brengen naar hem. Passen kan ook.
De backs kunnen in een systeem met de punt naar voren net zo goed opkomen als in het systeem met de punt naar achteren.

Daarnaast denk ik dat in een systeem met de punt naar achteren Ajax overlopen wordt tegen sterke tegenstanders die 4-4-2 spelen.

Daarnaast is het échte heilige 4-3-3 systeem van Ajax in principe een verkapt 3-4-3 systeem door de inschuivende centrale verdediger.

Ik vind dat je in dit stuk een stelling neer wil zetten die kant noch wal raakt.

Conclusie 1 ster.

8 juli 2011 om 13:02

Waarom dan?
Ze hoeven de bal toch niet persen te brengen naar hem. Passen kan ook.
De backs kunnen in een systeem met de punt naar voren net zo goed opkomen als in het systeem met de punt naar achteren.

Dat is toch precies wat ik zeg waar het misgaat? Het speelgebied wordt groter, waardoor er lange passes gespeeld worden..... wel lezen als je commentaar geeft graag.

8 juli 2011 om 13:31

Best Afca als je niet tegen kritiek kunt, schrijf dan geen CE. je reactie op Pscehv92 is echt kinderachtig. Waarom zou Ajax geen 3-5-2 kunnen spelen? Ik weet nog dat Adriaanse op den duur een soort van Kerstboom 3-5-2 had gemaakt. Ze speelden Celtic uit destijds van de mat, helaas hadden ze het in de eerste wedstrijd met 4-3-3 verkloot gingen niet door naar de CL

Wat is het verschil in afstand tussen de punt naar voren en de punt naar achteren, bereken zelf aub de afstand hieronder. De stipjes .... :

*
* *

* *
*

Ik heb je hele stuk goed gelezen, alleen leest het niet lekker weg.

8 juli 2011 om 13:37

Ik kan prima tegen kritiek en het is geen kinderachtige reactie, het is gewoon duidelijk. Hij beweert dat het allemaal maar onzin is, en dat de formatie er niet toe doet.

heeft niets met kinderachtig te maken, als ik daar met mijn woorden op reageer!

Het gaat niet om het verschil in afstand..... voor de zoveelste keer het gaat erom dat als je met de punt naar achteren speelt, het speelveld in 11 bijna gelijke stukken speelt, waardoor het positiespel tot in perfectie kan worden uitgevoerd. De backs hebben ruimte om op te komen naar de zone van de controleur, die ruimte hebben ze niet met twee controleurs, dan trekt alles als een soort van trechter richting de aanval en loopt elke aanval zoals onder Martin Jol op niets uit.

Snap je?

Wat een nonsens. Net alsof een formatie je wedstrijden laat winnen.
Inzet , passie en strijd doen dat wel .
Bovendien kun je dezelfde formatie spelen met Excelsior, maar daar wordt je geen kampioen mee.
Ajax is kampioen geworden door het krijgen van vertrouwen door te winnen. Niet door de formatie.
Ik vind het stuk een beetje kort door de bocht!

8 juli 2011 om 13:00

Uhm, nee de formatie is juist van groot belang voor het winnen van je wedstrijd. Alsof je met 3-5-2 kampioen zou worden met Ajax?

Jij snapt er misschien niets van en daarom reageer je zo, beetje kort door de bocht laat ik maar zeggen.

Jammer

8 juli 2011 om 19:08

Met 3-5-2 wordt Ajax kampioen!
Kijk maar naar mijn opstelling, alleen moet de punt naar achteren, met daar Alderwiereld/vertonghen.
De rest van het middenveld valt aan.
Een offensieve versie van de 4-4-2 dus.
Ook kan totaalvoetbal hier op een groot aantal posities van pas komen.

Verder is het stuk goed geschreven, maar niet echt bijzonder.
Ik wil je 2,5 ster geven, maar omdat dat niet kan maar 3.

P.s.: Ik ben geen voetbalgenie, dus er zal vast wel een betere versie van de 3-5-2 zijn voor Ajax

Stekelenburg
Van der Wiel
Vertonghen
Boilesen
Sulejmani
Alderwiereld
Janssen
Boerrighter
Eriksen
De Jong
Fisher/ELH

Goed stuk, interessant om te lezen. Je hebt nou allemaal aparte stukken waardoor het niet echt 1 geheel is. Door simpele zinnen als: wanneer we echter gaan kijken naar het 4-2-1-3 systeem valt op dat.....................etc etc.

Op deze manier kun je heel makkelijk 2 aparte alinea's met elkaar verbinden.

Enige clubexpert in een lange tijd die ik heb uitgelezen. Mede omdat ik de uitleg zeer duidelijk vond. Hardstikke bedankt!

8 juli 2011 om 13:29

Graag gedaan!

enjoy the new season.

Opeens deed dit me denken aan een fictief jaarverslag. Een simpele opsomming van iemands mening maar af en toe verdraaid met een paar feiten. Wat opzich helemaal niet erg is.

Maar wat voor mij persoonlijk wel erg is; er zit geen lekker verhaal in. Er word gewoon wat opgedreund, en dat is toch jammer.

Zou 2,5 ster willen geven. Maar dat worden er nu 2

Vind dat je gelijk hebt. Je betoog is ook goed visualiseerbaar.

Je ben een nog jonge man, die een goede kijk op het spelletje heeft.

Je betoog heeft de keuzes van De Boer c.s. nog duidelijker gemaakt.

Ben nog maar enkele weken geregistreerd en weet niet hoe ik sterren moet toekennen, evengoe krijg je er 5 van mij !!!

Succes verder......

Goed stuk, waarin je de 4-3-3 goed uitlegt, het is niet mijn ploeg dus waarschijnlijk ben ik de laatste die een opstelling mag maken, maar toch zou dit mijn opstelling zijn.
Misschien een beetje aanvallend, maar van een middenveld van De Jong-janssen-eriksen krijg ik het flink benauwd

Stekelenburg
Van Der Wiel
Vertonghen
Alderweireld
Boilesen
De Jong
Janssen
Eriksen
Sulejmani
Sigthorsson
Ebicilio
8 juli 2011 om 20:27

Bedank, en ik zou jou opstelling ook het liefst terug zien bij Ajax, maar dan Boerrigter inplaats van Ebicilio!

Ik kan hier helaas geen chocola van maken. Simpelweg door het feit omdat het zeer afhankelijk is van het materiaal dat je hebt en van hoever jij van de goal afspeelt. De backs kunnen deels vaak mee opkomen doordat Ajax altijd ver van de goal afspeelt. Hierdoor wordt de bal eerder opgevangen en is de ruimte tussen middenveld en aanval kleiner. Als je dan met controleurs speelt die een goede passing en hoge handelingssnelhied hebt, dan is een 4-2-1-3 het schoiolvoorbeeld van de Ajaxfilosofie. 2 controleurs met een klassieke nummer 10 ervoor. Wanneer zij namelijk over een goede passing en handelingssnelheid beschikken, dan is het ook niet nodig dat de bal van achteruit direct richting de nummer 10 gaat. Maar, zoals Ajax het altijd heeft gedaan. Puur door het maken van driehoekjes en positiespel. Voorbeeld: De bal is bij de centrale verdediger. Deze heeft de mogelijkheid om de back of controleur in te spelen. Wanneer de controleur de bal heeft kan deze hem inspelen op de andere controleur, nummer 10, buitenspeler of doorgeschoven back/centrale verdediger. Nummer 10 heeft met de bal altijd de mogelijkheid om de bal richting de spits, 1 van de buitenspelers of controleur te spelen. Indien de controleur de bal heeft, kan deze vaak via een steekbal of diepe bal in 1x door op de buitenspeler.

Wanneer je ook ver van de goal afspeelt kunnen in een 4-2-1-3 opstelling de backs alleen mee opkomen wanneer de centrale verdediger niet inschuift. Doordat de centrale verdediger inschuift, zullen de controleurs namelijk breder gaan staan. Hierdoor ontstaat een 3-4-3 (of 3-3-1-3 net hoe jij het noemen wilt). Hierdoor wordt de ruimte voor de backs ook dichtgelopen.
Het enige punt waar ik je kan volgen is het feit dat Mounir El Hamdaoui niet de juiste spits voor dit systeem is. Puur vanwege het feit dat hij zich te ver laat terugzakken waardoor er voor het doel van de tegenstander teveel ruimte ontstaat en dat Eriksen geen ruimte kreeg om te voetballen.

Zoals ik al eerder zei, ik kan hier geen chocola van maken en zal dus ook geen beoordeling geven.

Quote: 'Nu kun je het middenveld van het 4-3-3 systeem op twee manieren invullen. Met de punt naar voren (het zogenaamde 4-2-1-3 systeem) en de punt naar achteren (4-1-2-3). Frank de Boer heeft al toegezegd het 4-1-2-3 systeem te gaan gebruiken Nu zullen ongetwijfeld een boel mensen denken: ''dat maakt toch geen verschil?'''

Voor mensen die het spelletje een beetje volgen, is dit echt geen vraag.
Toch wil jij hier antwoord op geven door je kennis te etaleren.
Leuk dat je nu ook ervan weet, toch meer iets voor thuis bij je moeder aan tafel.

Een systeem, welk systeem dan ook, te verheffen tot de 'sleutel tot succes', daar waren we al een tijdje vanaf.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren