Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De Afrikaanse connectie

Laatste update:

Nos differences, nous unissent, oftewel: onze verschillen verenigen ons. Dat is de nieuwe slogan van de Franse Voetbalfederatie (FFF). Hiermee wilde de FFF, na een dramatische periode onder Domenech, een nieuwe start maken met een nieuwe bondscoach die een frisse wind zou laten waaien door het Franse voetballandschap. Inmiddels is heel Frankrijk in rep en roer over de vermeende quota op jeugdvoetballers met Afrikaanse roots. Frankrijk is bij uitstek een land dat is gebouwd op zijn multiculturele samenleving en veel grote Franse voetballers hebben hun roots buiten Frankrijk liggen. De diversiteit aan culturen is juist een verrijking voor de Franse samenleving en het Franse voetbal.

Dit schandaal binnen de FFF staat niet op zich, in heel Frankrijk zijn er rechts-extremistische geluiden te horen. De Franse tegenhanger van de PVV, het Front National onder aanvoering van Marianne Le Pen wordt steeds groter in Frankrijk. Zelfs in Marseille, wat mij erg pijn doet, behaalde het Front National tijdens de laatste verkiezingen bijna 25 procent van de stemmen. Het is de tendens die in heel Europa te zien is: wanneer het slecht gaat met de economie dan dient er een zwart schaap aangewezen te worden. Het is dan heel gemakkelijk om met de vinger te wijzen naar de ‘zogenaamde buitenlanders’. Het hypocriete is dat tijdens de hoogconjunctuur in de tweede helft van de 20ste eeuw iedereen welkom was in Frankrijk; wanneer je Frans sprak en je verbond aan de Franse grondwet. Het ging toch allemaal zo goed met Frankrijk en daar mocht iedereen van meeprofiteren. Zonder de ogen te sluiten voor de problematiek in de banlieues rond de grote steden (o.a. hele hoge jeugdwerkloosheid) heeft dit beleid gezorgd voor een geweldige diversiteit aan culturen die Frankrijk zo mooi maken.

Genoeg politiek nu, terug naar het voetbal. In de jaren ’90 ging er een zelfde discussie door het Franse voetballand, ook toen vond een deel van de bevolking dat er teveel ‘buitenlanders’ in het Franse elftal stonden. Uiteindelijk is deze affaire ondergesneeuwd door het succes van Les Bleus: Het winnen van het WK 1998 en het EK 2000 met een multicultureel team. Na de succes werd in Frankrijk opeens gezegd dat het zo geweldig was om al de culturen samen te zien in Les Bleus (hypocriet?). Het lijkt dus dat in tijden van voorspoed de multiculturele samenleving als iets positiefs wordt gezien, terwijl bij tegenspoed de multiculturele samenleving als veroorzaker wordt gezien.
De beste voetballers die voor Les Bleus hebben gevoetbald hebben hun roots in andere landen liggen. Al in de tijd van het eerste succes, het EK 1984, bestond het middenveld uit een Italiaan (Michel Platini), een Malinees (Jean Tigana), een Spanjaard (Jean Fernandez) en slechts één Fransman (Alain Giresse). Dit middenveld wordt nog altijd geroemd als één van de beste middenvelden aller tijden, in Frankrijk bekend als Le Carré Magique.

De liefde voor het Franse voetbal is voor mij ontstaan tijdens het WK 1998. Een geweldig team waarin veel spelers hun roots buiten Frankrijk hadden liggen. In de verdediging stonden twee geweldige verdedigers Marcel Desailly (Ghanees) en Lilian Thuram (Guadeloupe); op het middenveld stond mijn grote held en één van de beste voetballers aller tijden: Zinedine Zidane (Algerijns). Zizou werd onder meer geflankeerd door Christian Karembeu (Nieuw-Caledonië). Voorin speelde de zeer getalenteerde jongens Thierry Henry, David Trezeguet en Nicolas Anelka die ook allemaal hun roots buiten Frankrijk hebben. Dit prachtige team, rijk aan allemaal verschillende culturen, speelde in 1998 en 2000 de sterren van de hemel en na de successen was er nooit commentaar dat er te weinig 'echte Fransen' in het elftal speelden. Heel Frankrijk voelde zich verbonden met Les Bleus omdat elke bevolkingsgroep zich kon identificeren met één van de spelers.

Olympique Marseille is één van de grootste clubs in Afrika. Er is een rijk verleden van succesvolle Afrikaanse voetballers en een groot deel van de achterban heeft zijn roots in Afrika. Het grootste succes in het Franse clubvoetbal, de Champions League-overwinning in 1993, werd uiteindelijk beslist door een corner van Abedi Pele (Ghana) en binnen gekopt door Basile Boli (Ivoorkust). Ook de huidige selectie heeft veel Afrikaanse invloeden. Olympique Marseille is zich zeer bewust van de band met Afrika en dat was dit seizoen terug te zien in het Europese tenue. De Afrikaanse kleuren rood, geel en groen zijn in een verticale baan op het shirt te zien. Natuurlijk was dit marketing technisch een heel slimme zet om de verkoop van shirt nog verder te laten toenemen (elk jaar worden er meer dan 500.000 shirts verkocht), maar het is mooi dat Olympique Marseille de Champions League-campagne heeft gespeeld met shirts die een ode brengen aan Afrika.

Frankrijk heeft veel te danken aan zijn vroegere koloniale bewind en het heeft Frankrijk verrijkt; zowel in de samenleving als in het voetbal. Zonder de Afrikaanse connectie had Frankrijk misschien wel nooit zijn grootste successen kunnen vieren, het heeft in ieder geval het nationale elftal en het clubvoetbal een hoop kwaliteit en identiteit gebracht. De voorgestelde quota is belachelijk en zal hopelijk zo snel mogelijk heel diep begraven worden. De mensen die dit voorstel hebben gemaakt zullen moeten opstappen, alleen Laurent Blanc moet blijven. Zowel binnen de spelersgroep als van oud-collega's als Zidane krijgt Blanc alle steun. Hij is de juiste man op de juiste plek. Alleen door successen met een elftal wat de ideale mix heeft van Franse, Afrikaanse en Caribische invloeden kan Frankrijk uit deze nieuwe crisis komen. Ik verheug me in ieder geval weer op zo'n prachtig multicultureel elftal.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Geweldige stuk! Een van de weinigen die politiek en voetbal zo goed kunnen combineren.
Al gaat het een klein beetje meer over politiek, het was interessant genoeg voor mij.

+5 sterren *****

Zeer goed stuk, ik heb ook gehoord dat Frankrijk -17 bestaat uit twee Noord-afrikanen, ook daar ligt dus al de connectie.

On: Zeer goed stuk dus, heerlijke schrijfstijl en ik las dit in één adem uit.
5 sterren!

Zeer interessant, je hebt het goed op papier gezet en het leest makkelijk weg. Hulde.

Nieuw-caledonië en Guadeloupe zijn nog steeds overzees departementen. Dus gewoon nog onderdeel van France
Verder ben ik het helemaal met je eens. France is altijd een mix van culturen geweest. Dat zie je duidelijk terug in de departementen.

Dat Le Pen groeit heeft veelal verschillende factoren, Europa wat al niet echt populair is, Banlieues, crisis.
Ze heeft alles mee waardoor ze groeit.
Wat ze niet door heeft is dat ze de motto van de republiek ook keihard negeert in mijn ogen, wat toch een zeer mooie motto is!

Hoop gewoon dat Laurent Blanc gewoon aan blijft hij kan de samenleving weer tot 1 brengen. Hij zet een team neer wat het EK voor volgend jaar kan winnen.

Liberté, Egalité, Fraternité (vrijheid, gelijkheid, broederschap)

Het moge duidelijk zijn dat ik de stukken van deze clubexpert met extra aandacht volg. Inhoudelijk en qua stijl is er weinig op aan te merken, ik sluit me dan ook aan bij de 5-sterrenstemmers. Op een punt ben ik het niet eens. Indien blijkt dat onomstotelijk vaststaat dat Blanc (wat een naam in dit geval) geweten heeft van de quota en pas gezegd heeft ertegen te zijn toen het in de pers kwam, dan zou zijn positie in ieder geval op een goudschaaltje gewogen moeten worden, al was het maar om alle toekomstige schijn te vermijden. Het feit dat hij op dit moment de best mogelijke bondscoach is mag dan geen rol spelen. Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten.

Mooi stuk en ben helemaal met je eens. Iemand die aan Marseille denkt, denkt gelijk aan al die Afrikaanse spelers die daar hebben gespeeld of daar momenteel spelen.

Het is altijd zo geweest dat er bij succes met z'n alle wordt gefeest en als het slecht krijgt altijd iemand anders dan jijzelf de schuld aangezien jij de perfecte schoonzoon bent.

Mooi verwoord. Wat ik heel leuk aan je stuk vind is dat je verschillende generaties onder de loep neemt en er ook echt kennis over hebt. Het meest geniale vind ik deze conclusie: 'het lijkt dus dat in tijden van voorspoed de multiculturele samenleving als iets positiefs wordt gezien, terwijl bij tegenspoed de multiculturele samenleving als veroorzaker wordt gezien.' Hiermee sla je de spijker op zn kop. Dit is namelijk niet alleen in Frankrijk aan de gaande maar ook hier in Nederland. Jij krijgt van mij 5 sterren.

heel goed stuk, ben het met je eens! Ik hoop dat dit niet leid tot een vertrek van Blanc, want dat is misschien wel de beste Franse trainer!
1 dingetje wat volgens mij niet klopt: ''de Franse tegenhanger van de Pvv, het Front National onder aanvoering van Marianne Le Pen wordt steeds groter in Frankrijk'' Front National is hetzlefde als de PVV dus is het niet een tegenhanger maar een: ik kom ff niet op een woord maar tegenhanger is d8 ik juist het tegenovergestelde en dus niet hetzelfde.. maar verder klasse en puik werk!

10 mei 2011 om 15:21

Je hebt gelijk het moet 'equivalent' zijn. Bedankt

heerlijk stuk, politiek en ook nog erg scherp over het voetballende gedeelte.
ik wist dat er wel een aantal spelers van (niet) franse afkomst in de nationale ploeg zaten in die tijd, maar zoveel.

ik vind het schandaal toch een redelijke klap voor het franse voetbal, het lijkt mij namelijk zo dat buitenlandse/donkere spelers toch nu gaan twijfelen over het spelen in frankrijk

maar desondanks voor het stuk ***** 5

Mooi stuk! Informatief, helder en interessant. Ook je schrijfstijl is prima! Ik vind het niet erg dat er een stuke politiek in staat dat is onlosmakelijk met voetbal verbonden. Kijk bijvoorbeeld maar naar Blatter en zijn machtspelletjes!

Ik heb speciaal ingelogd om je 5* toe te kennen.

Geweldig stuk, ik kijk zelf ook uit naar de wederopstanding van Frankrijk. Ik heb ook veel vertrouwen in Blanc, en zag minimaal een halve finale plaats op het Ek2012. Hopenlijk zal dit gezeur snel stoppen en kunnen de spelers zich focusen op het voetbal zelf. Leuk weetje over dat uitshirt van OM, ik vond het al een mooi shirt maar ik wist niet dat het een speciale betekenis had.

Mooi stuk vol informatie terwijl het toch interessant blijft. Een stijlfoutje: in de laatste 4 regels van je inleiding gebruik je 7 keer de woorden Frans en Frankrijk. Da's een beetje veel en kan storend zijn. Dan nog iets kleins: Jean Fernandez heeft niets met Spanje te maken, hij is geboren in Algerije en op z'n achtste met zijn ouders naar Frankrijk gegaan, waar hij de rest van zijn leven heeft gewoond.

Verder ben ik het met je inhoud eens, hoewel je met de multiculturaliteit misschien wat ver gaat door het ''geweldig'' en ''prachtig'' te noemen. Het is natuurlijk niet alleen maar positief, cultuurverschillen zijn zeker een verrijking doordat een land minder eenzijdig worden, maar multiculturaliteit zorgt natuurlijk ook voor problemen (taalachterstanden, onbegrip, achterstandswijken vol arme Afrikaanse immigranten). 4,5 sterren, maar ik zal het vanwege het positieve idee afronden naar 5 sterren. Maar let er wel op dat je niet te kort door de bocht gaat en let ook op woordherhaling, want dat komt meer in je stuk voor.

10 mei 2011 om 18:39

Bedankt voor de goede en opbouwende feedback. Daar kan ik zeker mee aan de slag.

Jean Fernandez is inderdaad geboren in Algerije en heeft niks met Spanje, dat dacht ik gelezen te hebben.

Multiculturaliteit wilde ik niet idealiseren maar het moet vooral over voetbal gaan en ik wilde niet te diep op sociale problematiek ingaan.

10 mei 2011 om 21:09

Ik dacht dat Jean Fernandez een Franse Bask was? Of in ieder geval van Frans-baskische afkomst. Lijkt me toch een zeldzame achternaam voor een Fransman

Je kan politiek met voetbal prachtig samen in verband brengen met zeer goede inhoudelijke informatie over wat er afspeelt in Frankrijk en het multiculturele samenleving daar. Mooi stuk en geef je vijf sterren voor..

Ik heb erg veel respect voor de manier waarop je het verband legt op zowel de politiek als het voetbal.
Verder heb je een duidelijke standpunt en ben ik het op vrijwel alle punten met jou eens.

Ga vooral zo door!

Mooi stuk, maar ik moet zeggen dat ik de tweede alinea een beetje vaag vind. Ik ga het even quoten:

''nos differences, nous unissent, oftewel: onze verschillen verenigen ons. Dat is de nieuwe slogan van de Franse Voetbalfederatie (fff). Hiermee wilde de Fff, na een dramatische periode onder Domenech, een nieuwe start maken met een nieuwe bondscoach die een frisse wind zou laten waaien door het Franse voetballandschap. Inmiddels is heel Frankrijk in rep en roer over de vermeende quota op jeugdvoetballers met Afrikaanse roots. Frankrijk is bij uitstek een land dat is gebouwd op zijn multiculturele samenleving en veel grote Franse voetballers hebben hun roots buiten Frankrijk liggen. De diversiteit aan culturen is juist een verrijking voor de Franse samenleving en het Franse voetbal.

Dit schandaal binnen de FFF staat niet op zich, in heel Frankrijk zijn er rechts-extremistische geluiden te horen. De Franse tegenhanger van de Pvv, het Front National onder aanvoering van Marianne Le Pen wordt steeds groter in Frankrijk.''

Je eindigt de alinea met de zin over hoe de diversiteit een verrijking voor Frankrijk is. Vervolgens begin je de volgende zin met 'dit schandaal'. Ik snap natuurlijk dat dit 'dit' niet op de verrijking van de Franse cultuur slaat, maar ik vond het een beetje vreemd om het op zo'n manier te lezen. Dit zal wel aan mij liggen, aangezien ik de enige ben die dit heeft vermeld, maar ik wou het je toch even zeggen.
Het andere is het woord tegenhanger, maar dat is al vermeld zie ik.

Bij het nog eens doorlezen van alinea 2 viel ook dit mij op:
''het hypocriete is dat tijdens de hoogconjunctuur in de tweede helft van de 20ste eeuw iedereen welkom was in Frankrijk; wanneer je Frans sprak en je verbond aan de Franse grondwet''

Ik voel me een ongelofelijke zeurkous nu, maar ik vind dat het woord 'wanneer' in deze zin misschien beter vervangen had kunnen worden door 'mits'. Misschien is dit slechts een kwestie van mening, maar ik wou het toch even kwijt.

Dit alles neemt niet weg dat ik het een fantastisch stuk vind, en dat je die vijf sterren dik hebt verdiend.

11 mei 2011 om 11:19

Bedankt voor alle feedback, kan ik weer mee aan de slag.

Goed geschreven, kan niet anders zeggen. Staat op een hoger niveau dan veel van de slecht onderbouwde artikeltjes die ik hier vaak tegenkom. 5 sterren!

Zeer goed stuk, ik heb ook gehoord dat Frankrijk -17 bestaat uit twee Noord-afrikanen, ook daar ligt dus al de connectie.

On: Zeer goed stuk dus, heerlijke schrijfstijl en ik las dit in één adem uit.
5 sterren!

12 mei 2011 om 13:31

Gast, hoezo geef je een ster als je zegt dat je 5 sterren gaat geven?

Ontopic
Goede clubexpert met heel veel informatie en je vertelt ook je eigen mening.

5 sterren

Mooi stuk vol met informatie met daarin een eigen mening. Dat lees je niet vaak. Ben weer wat meer te weten gekomen! Wist bijvoorbeeld niet dat Platini een Italiaan was.

*****

Duidelijke en faire boodschap, mooi stuk en alles mooi geschreven. Overigens vind ik dat net ditgene Frankrijk zo bijzonder maakt

Het probleem van deze voetballers met dubbele nationaliteit is dat vele ervoor kiezen om voor hun land van oorsprong te gaan spelen in plaats van voor Frankrijk. Dit terwijl ze wel de jeugdselecties doorlopen hebben en dus 'pure' Franse jongens hun plaats hebben ingenomen. Aan deze voetballers heeft Frankrijk zelf niets, het nationale team indachtig en dat vinden ze tijdverlies. Daarom is er sprake geweest van zulke quota's. Ik denk niet dat het puur racistisch is bedoeld, enkel om te voorkomen dat men voetballers opleid waar men later niets aan heeft.

Desalniettemin zijn dergelijke quota verschrikkelijk en niet te tolereren. Het Franse voetballers heeft al zoveel gekregen van zijn multiculturele spelers, dat er dan enkele zijn die liever voor hun land van oorsprong spelen en dus 'overlopen' moeten ze er maar bij nemen. Over de oorzaak van het voorstel omtrent de quota lees ik niets in je stuk, dat is wel jammer. Maar in ieder geval, zeer goed werk dat je gemaakt hebt. Proficiat.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren