wk2018
 

CSKA-Spartak, een derby die je mee moet maken

Vrijdag, 19 november 2010 om 00:20 door Koni078

Zaterdag 20 november om twaalf uur Nederlandse tijd, dan is het weer zover: Tijd voor weer een nieuwe Russische klassieker tussen CSKA Moskou en Spartak Moskou. De wedstrijd zal geleid worden door scheidsrechter Aleksei Nikolaev. Het zal een wedstrijd vol bloed, zweet, tranen en goed voetbal zijn. Iedereen in Rusland praat al weken over deze wedstrijd en ook ik kan niet meer wachten.

De wedstrijd zal gehouden in het Arena Khimki stadion waarin 20.000 man plaats kunnen nemen. Normaal gesproken zou deze wedstrijd altijd gehouden worden in het Luzhniki stadion, maar CSKA heeft met de politie van de regio Moskou besloten dat het in Arena Khimki gehouden moet worden. Dit heeft te maken met onder meer de veiligheid en dat Arena Khimki een natuurlijke grasmat heeft en geen kunstgras zoals Luzhniki. Dat vind ik heel teleurstellend want een derby moet in een groot stadion gehouden en niet in een klein stadionnetje dat tijdelijk gebruikt wordt in verband met een nieuw stadion dat nog gebouwd wordt.

Het leeft zelfs zo erg dat Spartak een oproep aan de fans heeft gedaan om het tweede van Spartak Moskou een steuntje in de rug te geven tegen mijn CSKA. Het is dus niet zomaar een battle tussen Keisuke Honda en Ari maar het gaat hier om de eer tussen het Leger en het Volk. Wie mag zich zaterdag de sterkste noemen van heel Moskou en van heel Rusland?

Historisch doen beide ploegen niet zoveel voor elkaar onder. Natuurlijk is Spartak qua historie het Ajax van Rusland. Met negen Russische landstitels en vijf bekers hebben zij de meeste prijzen op hun naam staan. CSKA daarentegen heeft maar drie Russische landstitels en drie bekers behaald, maar heeft ook als eerste Russische club ooit de UEFA Cup in 2005 binnengehaald ten koste van Sporting Portugal. Dat heeft nog niemand in Rusland kunnen bereiken.

De Russische competitie nadert het einde en ik kan concluderen dat beide ploegen het in de tweede helft van het seizoen beter doen dan tijdens de eerste helft van het seizoen. Je ziet daarin heel duidelijk het verschil. Spartak draaide niet lekker omdat hun doelmannen als een zak aardappelen een hoek ingingen. Nu hebben ze Andriy Dikan die punten voor je pakt. Ook de vleugel is duidelijk goed versterkt met Aiden McGeady en Dmitri Kombarov. Beiden brengen veel flair in hun spel.

Bij CSKA lag het probleem duidelijk bij hun spitsen. Ik wil niet zeggen dat Guilherme en Tomas Necid er helemaal niks van konden, maar ik vond dat duo veel te lomp voor het snelle spel wat CSKA speelt. Dat is duidelijk veranderd met de terugkeer van Vagner Love en Seydou Doumbia. Beide spelers bewegen en bieden zich vaak aan en zijn razendsnel weg terwijl Guilherme en Necid afgaan op de momenten.

Russische kranten zoals Sport-Express hebben mensen geïnterviewd om hun ultieme derby-gevoel te omschrijven. Zo zei onder meer Vagiz Khidiyatullin, ex-verdediger van beide ploegen: "Ik herinner mij de eerste ontmoeting van de heenronde. Spartak opende de score, maar verzuimde deze te consolideren. Individuen zullen beslissen over deze wedstrijd. Vagner Lóve, Doumbia, Honda, Oliseh, elke speler kan een goal maken. Hetzelfde geldt voor Necid, scoort altijd. Voor Spartak hoop ik op collectief goed spel. Nauwkeurig en zinvol. Het moet vergeten worden dat men in Arena Khimki speelt. Zaterdag heeft CSKA zeker meer kans om te winnen van Spartak."

Ook Andrey Piatnitsky, de trainer van Vityaz Podolsk en ex-speler van zowel Spartak Moskou als CSKA Moskou werd gevraagd naar zijn mening: "Ik herinner me een wedstrijd, die was heel hard", zegt de voormalige middenvelder die toen nog voor Spartak speelde. "We wonnen net met 2-1. Maar deze overwinning bezorgde ons het kampioenschap. Wedstrijden als deze zijn altijd een 'dressing' op de competitie."

"Spartak is een zeer goed en vakkundig team", zei de huidige CSKA-hoofdcoach Leonid Slutsky tegen Bobsoccer. "Spartak heeft net zoals ieder ander team, sterke en zwakke punten. Bovendien, de wedstrijden tussen CSKA en Spartak zijn om voor de hand liggende redenen niet te vergelijken met andere wedstrijden."

Wat niet vergeten mag worden is dat er broodnodig politie bij moet komen in deze wedstrijd. Anders wordt het een chaos in het Arena Khimki stadion. Donderdag is bekend gemaakt dat er ongeveer vier- of vijfduizend politiemannen beide supportersgroepen in de smiezen houdt. De hoofd van de politie, Stanislav Rytsarev, heeft voor beide supportersgroepen een grote oproep gedaan. Rytsarev wil dat supporters hun tickets gaan kopen bij stadions of fanclubs en niet op de computer. Mensen zonder kaartjes zijn taboe en komen absoluut het stadion niet in, daar zal heel streng op gecontroleerd worden, de omgeving rond het stadion zal heel weinig gebruikt mogen worden en als laatste raadt hij supporters aan om met particuliere voertuigen te gaan reizen.

Ik wil dus aan iedereen een oproep gaan doen om deze wedstrijd te bekijken. Het maakt niet uit hoe je het doet, als je het maar doet. Ik verwacht dat jullie een ware spektakel zal kunnen zien met zoals al eerder gezegd: Bloed, zweet, tranen en goed voetbal.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 5 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 1100+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

20 reacties (laatste reactie door Koni020)

Tsja ik vind het wel degelijk geschreven alleen je hebt nu genoeg info gegeven over Cska ik hoop dat je bij een andere favoriete club een Clubexpert aanvraagt, want schrijven kan je wel degelijk. je krijgt 4 sterren omdat je er 3 gewoon te weinig is. maar ik hoop van harte over een tijdje misschien iets over cska sofia te leze'

In hoeverre is Lokomotiv Moskou ook een rivaal van Cska en Spartak? Verder een leuk stuk over een Russische kraker. Je tekst leest goed en je hebt het netjes ingedeeld.

19 november 2010 om 07:06

Eigenlijk heeft Loko meer haat jegens Cska en Spartak dan andersom. Maar ook tegen Loko zijn het bijna altijd mooie wedstrijden om te zien maar dat is lang niet zo geweldig als de kraker die morgen komt.

19 november 2010 om 12:43

Lokomotiv had altijd een zogenaamde derby met Torpedo Moskou, de kleine broertjes uit Moskou tegen elkaar. Sinds Torpedo niet meer in de Premier Liga speelt, is Lokomotiv's 'aartsrivaal' rara je raadt het, natuurlijk Spartak Moskou.

Het is jammer dat het duel in Arena Khimki wordt gespeeld. Dmitry Alenichev, ex-speler van Spartak Moskou, noemt het zelfs een 'mysterie'. Bovendien zal het duel per helikopter gevolgd worden, gezien het belang van deze wedstrijd en dus de supportersscharen. Bij Cska zal Seydou Doumbia de aanval vormen met Vagner Lóve en over eerstgenoemde lees ik net een apart bericht. Hij kon ook naar Dinamo Moskou voor drie miljoen euro, maar Dinamo haalde hem niet omdat ze dachten dat hij 'er niet meteen zou staan'. Dat zei ex-trainer van Dinamo, Andrey Kobelev, vanochtend in Sport Express. Ook Javier Pastore had Dinamo kunnen halen toen hij nog niet bij Palermo speelde. Scout Aleksandr Kuznetsov was naar Argentinië afgereisd en was positief, maar twijfelde over dezelfde garantie dat Pastore direct van waarde zou kunnen zijn. Volgens Kobelev kostte Pastore toen 'geen cent'. Dit kenschetst toch wel het scoutingsbeleid van zowel Dinamo als Cska. Om even op de 'zaak' Luzhniki terug te komen, ook Dmitry Kombarov had graag in het stadion gevoetbald, in ieder geval speciaal voor de fans. Want 'dit is voor de fans veel handiger en als we spelen, groeit het uit tot een hype. Voor mezelf is een stadion een stadion. Het brengt geen bekers of prijzen. Hoewel, goede sportfaciliteiten als veld, toeschouwersaantal en of de mensen dicht op het veld zitten zijn altijd mooi'. Mogelijk zal ná de kraker meer bekend worden of Cska in zee gaat met Radosav Petrovic van Partizan Belgrado. Cska biedt drie miljoen euro voor de negentienjarige controleur van de Serviërs. Bijgevoegd een preview van het treffen tussen Cska en Spartak.

Leuk stuk! Sowieso vind ik het wel interessant om meer te weten te komen over het Russische voetbal. Ik zal morgen zeker even proberen wat mee te pikken van deze wedstrijd!

Verder heb ik een aantal vragen die de schrijver misschien kan beantwoorden (waarvoor alvast hartelijke dank):

- Hoe liggen de verhoudingen tussen de clubs uit Moskou? (Is er bijvoorbeeld één gemeenschappelijke ''rivaal''?)

- Hoe liggen de verhoudingen tussen de clubs uit Moskou wat betreft de achterban? (zijn er clubs met voornamelijk arme supporters en clubs met voornamelijk fans onder de elite?)

19 november 2010 om 12:52

Ja robson, die is er, dat is namelijk Spartak Moskou. Spartak is door de geschiedenis heen met afstand de beste club van Rusland en maakte in de tijden dan de Sovjet-unie de dienst uit samen met Dinamo Kiev. Dat was dan ook altijd de echte klassieker van de Sovjet-unie, derby's met cska en Dinamo Moskou kwamen altijd op de tweede plaats. Als je niet voor Spartak bent, ben je altijd anti. Spartak heeft met afstand de meeste fans van alle Russische clubs en daarnaast ook de meeste haters. Zowel Dinamo, als cska, als Lokomotiv, als Zenit zien in Spartak hun aartsrivaal. Een goed voorbeeld van de calimero-gedrag jegens Spartak kan ik je geven met een quote van Russisch ex-international en voormalig keeper van Lokomotiv en Dinamo Moskou, Sergey 'the Boss' Ovchinnikov. Die zei ooit in een interview op de nationale televisie dat hij in dit leven het meeste hekel heeft aan kruimels op de tafel en Spartak Moskou.

Spartak heeft veruit de grootste achterban, op gepaste afstand volgen cska en Zenit. De voorkeuren van de elite liggen behoorlijk verspreid, ik persoonlijk zie meer een tendens dat de wat rijkere kinderen supporter worden van Lokomotiv, aangezien die geen slechte imago hebben qua hooligans in Rusland. De rest is allemaal verspreid.

Ja klopt, dat is Spartak Moskou. Veel clubs hebben een hekel aan die club(vermoedelijk door hun 'arrogantie'). Het is de meeste populaire club van Rusland maar ook het meest gehaat.

Zoals ik eerder zei is Spartak voor voetballiefhebbers de populairste club, daarna komt Cska er nog bij maar bij Dinamo en Lokomotiv is het dramatisch met hun fans. Er komt haast niemand meer naar thuiswedstrijden terwijl vooral het Lokomotiv stadion erg sfeervol is(ben er zelf ooit ingeweest).

19 november 2010 om 12:54

Gozer waar heb jij het over? Welke arrogantie? Verwar je Spartak niet met Ajax?? Spartak is nooit, maar dan ook nooit arrogant geweest. Helemaal niet omdat het een volksclub is en arrogantie bestemd is voor elite-clubs. Spartak wordt gehaat omdat zij door de geschiedenis heen veruit de beste zijn. Daarnaast draagt de harde kern van Spartak daar ook zeker een steentje aan bij.

19 november 2010 om 15:48

Wist zelf ook nooit precies waarom ze gehaat werden. Ik dacht persoonlijk hun arrogante houding aangezien SM toch de Ajax van Rusland is qua historie.

19 november 2010 om 15:49

Goede prestaties hoeven helemaal niet te zorgen voor arrogantie. Dat het bij Ajax het geval is heeft verder niks te maken met Spartak.

19 november 2010 om 16:02

Daar heb je idd gelijk in, maar dat was altijd mijn persoonlijke beeld zelf. Ik vind Spartak best een mooie club hoor, maar er zijn gewoon een aantal figuren die ik op een of andere manier gewoon niet mag.

Ik geef je vier sterren omdat ik het fantastisch vind dat je dit onderwerp hebt aangehaald en geen vijf omdat je een aantal fouten in je stuk hebt. Een cruciale fout is de reden dat je geeft waarom het in Hihi-mki gespeeld gaat worden. Cska heeft dat stadion voor het hele jaar afgehuurd omdat ze de huur van Luzhniki simpelweg 'te duur vonden'. Ik kan nu een hele flauwe grap maken over de afkomst (of beter gezegd geloofsovertuiging) van jullie geweldige voorzitter Ginder, maar ik zal die maar achterwege laten. De verhuzing naar Khimki heeft niks, maar dan ook helemaal niks, te maken met de bouw van het nieuwe stadion van cska. Stadion van Spartak zal eerder klaar zijn en die spelen gewoon nog steeds in het Luzhniki. De enigste club die naar zo'n kutstadion verhuist is vanwege de uitbreiding en modernisatie van het eigen stadion, is Dinamo Moskou.
Het is lachwekkend en simpelweg triest dat een club als cska, in een stadion als Khimki speelt. Daarnaast is het een belediging voor de grootste Russische derby en een van de grootste derby's van heel Oost-europa, dat deze gespeeld wordt in een stadion waar de uitspelende groep maar 2500 kaarten krijgt. Daar is niemand behalve cska voor verantwoordelijk.

Alleen al om die reden wordt dit de eerste derby sinds 2007 die ik niet persoonlijk zal bezoeken.

19 november 2010 om 15:44

Klopt, maar het had ook in luzhniki gehouden kunnen worden. De huur van het stadion had daar niks mee te maken. In overleg heeft Cska besloten dat het dit jaar in Arena Khimki gehouden wordt. Ik ben er zelf ook niet blij mee maar het moet maar...

19 november 2010 om 15:48

Ja theoretisch gesproken konden ze het ook in Peking laten spelen. Het feit blijft dat cska van de huur van de Luzhniki afzag voor deze wedstrijd, dat is spijtig.

''maar heeft ook als eerste Russische club ooit de Uefa Cup in 2005 binnengehaald ten koste van Sporting Portugal. Dat heeft nog niemand in Rusland kunnen bereiken.''

Eeuhmm.. Zenith?

19 november 2010 om 17:05

Zenit kwam pas daarna. Wij waren echt de allereerste club van Rusland die deze prijs in de wacht sleepte. Dat bedoel ik met dat het nog niemand gelukt was.

Voor iedereen alvast een opwarmertje: Het 2e van Cska heeft tegen Spartak met 2-2 gelijkgespeeld. Een 2-0 voorsprong werd door Cska uit handen gegeven.

Doelpunten kwamen op naam van Pyotr Ten en Egor Ivanov, voor Spartak scoorde Nikolai Ivannikov uit een strafschop en Konstantin Ryabov maakte de gelijkmaker.

Opstelling Cska Moskou: Akinfeev; Nababkin, Vasily Beretzutsky, Ignashevich, Schennikov; Oliseh, Semberas, Honda, Tosic; Vagner Lóve en Doumbia
Wisselspelers Cska: Sergey Chepchugov, Evgeny Aldonin, Elvir Rahimic, Pavel Mamaev, Alan Dzagoev en Tomas Necid
Opstelling Spartak Moskou: Dikan; Makeev, Pareja, Suchý, Ivanov, Maidana, Ibson, Sheshukov; Kombarov, Mcgeady, Welliton
Wisselspelers Spartak: Sergey Pesyakov, Martin Stranzl, Aleksandr Zotov, Jano Ananidze, Anton Khodyrev, Nikita Bazhenov en Aleksandr Kozlov.

Voor de mensen die het willen weten: Keisuke Honda heeft de 1-1 gescoord. Rebound nadat Sekou Oliseh op de paal schoot.

Edit: De wedstrijd is afgelopen en Cska heeft met 10 man tegen 11 van Spartak(totdat die idioot van een Pareja rood kreeg voor een belachelijke tackle) met 3-1 gewonnen . Goals van Honda, Doumbia en Vagner Love. Ibson scoorde nog de 0-1.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

CSKA Moskou

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Krasnodar5416
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Igor AkinfeevKeeper300
Ahmed MusaAanvaller3013
Alan DzagoevMiddenvelder296
Zoran TošicMiddenvelder284
Pontus WernbloomMiddenvelder274
Sergei IgnashevichVerdediger253
Voor de complete selectie: Clubpagina CSKA Moskou.

In de wandelgangen

Maandag 25 juni
Manchester United is bereid om diep in de buidel te tasten voor Toni Kroos. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren