‘Moderne slavernij onder jonge spelers kunnen we niet accepteren’

Vrijdag, 8 oktober 2010 om 15:59

De FIFA zet zich al jaren in om de exploitatie van jonge voetballers uit alle hoeken van de wereld in te perken. Door strenge regelgeving probeert de Wereldvoetbalbond alles zo goed mogelijk in te gaten te kunnen houden. Volgens de wereldwijde spelersorganisatie FIFPro is het echter nog steeds het geval dat jongelingen uit vooral Afrika en Zuid-Amerika naar Europa worden gehaald.

Volgens Theo van Seggelen, secretaris-generaal bij de FIFPro, klopt het dat er wat aan gedaan wordt. Maar het blijft volgens het bestuurslid moeilijk om het volledig te stoppen, aangezien Europese clubs de hele wereld afstruinen op zoek naar spelers. “Wij zijn er ons van bewust dat er problemen zijn. De FIFA heeft er goed aan gedaan om met ons samen te werken, maar dat betekent niet dat de problemen al uit de wereld zijn.”

De Nederlander liet in het interview met ESPN weten dat ook Ajax discutabel handelt. “Ajax heeft met Ajax Cape Town een satellietclub in Zuid-Afrika. Om nieuwe spelers te halen kijken ze iedere dag in de townships en halen ze ongeveer honderd jongens. Daarvan mag er vaak één week blijven, en als ze goed zijn wat langer. Maar niemand die weet wat er met de overige 99 uiteindelijk gebeurd.”

De FIFPro heeft daar een onderzoek naar gedaan en is tot heftige resultaten gekomen. “Ongeveer vijftig procent van de jongens die direct worden weggestuurd blijven minstens twee weken weg van huis. Zij dachten professioneel te kunnen gaan voetballen en ook de ouders hoopten daar natuurlijk op. Zij accepteren dan niet dat hun zoon zo snel terug komt, ondanks dat de kans op slagen zo’n één op 25.000 is. Het is eigenlijk moderne slavernij. Die kunnen we niet accepteren.”


Poll

De 6+5 regel moet zo snel mogelijk worden ingevoerd


16 reacties (laatste reactie door araldus)

Over het verhaal van Ajax met Ajax cape town.
Die mensen hebben te weinig, is het ook niet dat de regering van Zuid Afrika hier mede schuldig aan is door de jongens en hun gezinnen te weinig te bieden, ze hebben geen alternatief.

Helaas.

wat heeft de 6 + 5 regel hiermee te maken?

Overigens zou de fifa hier veel meer tijd in moeten steken, kijk alleen al het verschil tussen nederland en engeland. Daar kunnen ze zo een profcontract tekenen en voor vrijwel niets weggehaald worden omdat het hier niet mag.

8 oktober 2010 om 17:31

ik vind de 6+5 regel onzin dat zou de vooruitgang van sommige voetballanden drukken (bijv. Usa)

Wanneer een jonge voetballer een uitnodiging krijgt en hij word daar goed verzorgd is alles beter dan op straat leven. En slavernij kan ik het niet noemen wanneer ze gewoon eten en drinken krijgen en vaak ook nog school. Slavernij is niet te vergelijken met kinderen die lekker mogen voetballen en genoeg eten en drinken krijgen, kom op zeg!

8 oktober 2010 om 16:18

moderne slavernij houdt in dat men aan een persoon in kwestie ook geld kan verdienen door middel van verkoop en dat men eerst kijkt wat voor potentie deze persoon heeft om hem vervolgens te dumpen als hij niet voldoet aan de eisen.

prostituees uit Roemenie of Bulgarije krijgen in onze landen drinken, eten en weelde in overvloed tot dat zij niet meer ''bruikbaar'' zijn om vervolgens met lege handen terug te sturen. wat heb je dan gehad met je eten en drinken voor een aantal maanden buiten traumatische ervaringen of in geval van de voetballers weer een straatleven?

8 oktober 2010 om 16:22

Als we allemaal zo gaan redeneren dan zijn alle werknemers ook loonslaven want als er geen werk meer is kun je ook opsotemieteren. Dus laten we nou niet clubs gaan bekritisren want een kind zijn droom moeten we niet afpakken. De clubs doen tenminste nog wat en daar hebben ze nog een kleine kans, want van de bevolking in europa hoeven ze ook niet veel te verwachten toch? Of stuurt de gemiddelde voetbalzoneforumlid maandelijks geld naar dergelijke landen?

8 oktober 2010 om 16:50

Dat is toch ook zo. Alleen hebben wij werknemers geen keus. Geen werk, geen geld, geen huis, geen eten. Maar loonslaven zijn we. Bij de ene werkgever valt het minder op dan de andere, er zijn werkgevers die ook daadwerkelijk een band met het personeel heeft.

8 oktober 2010 om 16:21

Inderdaad ik vind dat gezeur van het is slavernij altijd zo overdreven. Voor deze, vaak kansarme, kinderen is het juist een droom om in europa te voetballen en geld te kunnen verdienen voor hun familie. Vaak gaan deze kinderen vaak niet eens naar school dus waarom zouden ze niet een paar dagen van huis zijn om te proberen om profvoetballer te worden?

@markquestion
Lekkere vergelijking prostitutie en voetballen. Ze hadden toch al een straatleven? Voor hun is dit juist een kans en niet geschoten is altijd mis

8 oktober 2010 om 16:51

Dus omdat ze al een straatleven hebben, mag je zo omgaan met kinderen. Lekkere redenatie heb jij.

8 oktober 2010 om 16:57

Enkele maanden geleden verscheen er een artikel in VI waaruit bleek dat enkele Duizenden Afrikaanse jongeren in Europa rondstruinen zonder familie en zonder geld en dat dat jongens zijn die door illigale makelaars naar Europa zijn gelokt met valse beloftes.
Na enkele stages bij Europese clubs die vaak op niets uitliepen verdween de makelaar opeens en was de jongen alleen en dakloos, vaak kende ze de taal niet en hadden ze geen verblijfsvergunning.
Op deze praktijken word gedoelt bij de Fifa.

8 oktober 2010 om 17:00

Maar daar kan de clubs weinig aan doen, dan moeten ze die makelaars eens goed aanpakken want die functie is eigenlijk al onnodig. Als je een huis koopt heb je eigenlijk niet eens een makelaar nodig die meelift op de woningmakrt. Met voetballers is het hetzelfde. Het zijn functies die overbodig zijn

8 oktober 2010 om 17:03

De clubs kunnen natuurlijk wel wat doen aan deze misstanden. Als er een illegale makelaar langskomt zonder papieren of met een paar Afrikanen van 16 dan zeg je dat hij moet opzouten, als elke club dat consequent doet is het probleem opgelost.

Overal worden jonge gasten weggeplukt. Vaak worden de ouders ook nog 'gouden bergen' belooft door ze een huis aan te bieden en een baan voor vader. Dan schijnen er in Engeland ineens hele andere wetten te gelden. Er moet gewoon een minimumleeftijd worden ingevoerd voor die jonge gastjes voordat ze überhaupt hiernaartoe gehaald mogen worden. Dat geldt niet alleen voor Afrika maar ook voor Latijns Amerika.
Laat ze daar in Afrika opleidings instituten starten waar de spelertjes naast de kans op een voetbalcarrière ook een gewone opleiding krijgen. Als ze niet geschikt zijn voor een voetbalcarrière dan hebben ze in ieder geval nog kans op een arbeidscarrière.

Toezicht is een goede zaak, maar teveel bemoeienis vind ik een kwalijke zaak. Zoals hier ook al door sommigen gesteld wordt, wordt er een kans geboden aan deze kansarme jongeren. Ze krijgen de mogelijkheid om hun droom na te jagen en uit een uitzichtloze situatie te kruipen en vervolgens hun familie in het thuisland te helpen. Zolang het kind toestemming krijgt van zijn ouders en uit vrije wil gaat en hier in het Westen educatie geniet en andere goede voorzieningen, vind ik het zelfs een goede zaak!

EN natuurlijk denkt een club aan commerciële belangen, maar dat is hoe organisaties die gericht zijn op winst nu eenmaal draaien. Zolang er bepaalde etiketten nageleefd worden is het geen probleem vind ik.

Ik heb het gevoel dat het woord moderne slavernij alleen maar wordt gebruikt omdat het voorbeeld in afrika is, ik zou anders geen enkele reden zien om dit zo te beschrijven.. Als dit in nederland of belgie gebeurd is het toch ook geen zaak waar iedereen van zou schrikken ofzo?
Ik bedoel het is een testronde voor een mogelijke kans..
Daar zullen zoveel mensen zich toch niet op verkijken en meteen denken dat ze binnen zijn?
Tuurlijk maakt honger rauwe bonen zoet maar ik heb niet het idee dat de bevolking nou echt achterlijk is ofzo.

Je kan het ook anders lezen: 100 kansarme jongens krijgen een kans om hun voetbalkwaliteiten te laten zien. nee heb je, ja kan je krijgen.
Geef ze echter geen valse hoop bij aanvang. als dat al gebeurt!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

In de wandelgangen

Donderdag 24 mei
Anderson Talisca gaat Besiktas verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren