Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Het Chinese voetbal staat in de kinderschoenen

Laatste update:

Volksrepubliek China. Het is het land van de Himalaya, de Gobi-woestijn, de Muur, de rijstterrassen en moderne miljoenensteden Hong Kong, Shanghai en Beijing. Maar niet het land van het voetbal. China was op het WK 2010 in Zuid-Afrika niet aanwezig. En dat terwijl China het grootste land ter wereld is qua inwoners, er leven namelijk 1,3 miljard mensen in China. Een enorm potentieel dus. Zouden daar nou niet elf begenadigde voetballers bij zitten?

In 2002 was China er voor de laatste keer bij. Men werd echter puntloos uitgeschakeld. In 2006 was het ookal geen succes en ook dit jaar werd het wereldkampioenschap niet gehaald. In kwalificatiepoule A werd China laatste; het mocht dus niet meedoen aan het wereldkampioenschap. Ze eindigden achter landen als Australië, Qatar en Irak met zes punten uit zes duels. Er werd gelijkgespeeld uit tegen Irak, thuis tegen Australië, en uit bij Qatar. Uit wonnen ze van de Aussies toen de wedstrijd er niet meer toe deed en men al was uitgeschakeld. Waarom maken de Chinezen in alle sporten een enorme opmars, maar niet in het voetbal?

Chinezen willen overal de beste in zijn, verliezen betekent gezichtsverlies. Niet alleen voor jou, ook de familienaam wordt aangetast. Er staat dus veel druk op als het in de naam van het land is. Zo werd er vaak als een kip zonder kop achter de bal aangerend en wild naar voren geschoten als men thuis speelde. Een soort kick-and-rush voetbal. Uit spelen ze vaak beter en men won zelfs een vriendschappelijk duel van Frankrijk, ook al niet in beste vorm verkerend, met 1-0.. Toch een knappe prestatie. Ook zijn er weinig voetbalvelden in China en de meeste daarvan zijn slecht. Als de helft van je land uit bergen en woestijn bestaat, blijft er weinig landbouwgrond over voor 1,3 miljard mensen. En een voetbalveld neemt nou eenmaal veel ruimte en vruchtbare grond in. Daardoor zijn er weinig voetbalvelden in China en kan de sport dus weinig professioneel beoefend worden.

Een groot geklaag is dat het nationale elftal uit alleen ego's bestaat. Ondanks de communistische maatschappij zijn Chinezen solisten, als het erop aankomt vertrouwen ze enkel zichzelf. Op jezelf kan je bouwen. Populaire sporten in China zijn dan: tafeltennis, tennis, badminton, atletiek, turnen en basketbal. Maar ook bij basketbal is het team vaak los zand. Chinezen zijn bereid ergens keihard voor te werken maar het moet dan wel perspectief scheppen. Stel: als er vijf goed trainen en het blijkt dat er zes niet goed trainen, stoppen die andere vijf er ook mee.

Heel erg populair in China is de Engelse Premier League. Dat is echt voetbal, niet zoals hun competitie en team een bij elkaar geraapt, amateuristisch zooitje. Chinezen schamen zich voor hun voetbal en dus wuiven ze het af als je vragen stelt. Ze vroegen waar ik vandaan kom. Toen ik hier zei dat ik uit Nederland kwam wisten ze: .You Han Ke Lai Fu (Johan Cruijff) en Roe Bin Fu Peer Sie (Robin van Persie). Ook was heel China uit bed gekropen om de WK-finale te kijken. Ja, het voetbal leeft wel degelijk in China!

Laatst kwamen er echter geruchten dat Chinese spelers een basisplaats in het nationale elftal hadden gekocht voor twintigduizend euro. Dat zou hun marktwaarde verhogen. En er werd niet eens verbaasd gereageerd! Aan het gokken en de corruptie zijn ze gewend geraakt.

Maar het gokken is een groot probleem in de competities, het komt meermalen per seizoen voor dat er weer een schandaal(tje) uitbreekt. Begin dit jaar nog werden het bondshoofd en twintig andere officials opgepakt omdat ze zouden hebben gegokt. Later werd ook nog de scheidsrechtersbaas gearresteerd op verdenking van omkoping. Spelers/coaches/scheidsrechters laten zich vrij makkelijk omkopen, want voetballer zijn bij een slecht team in China is niet zo riant als in Europa. Het vertrouwen in het Chinese mannenvoetbal is gedaald tot nul.

Zo kreeg Arie Haan een klein half jaar geleden van de Chinese voetbalbond een schorsing van drie duels en een boete van 1500 euro. De trainer van Eredivisieclub Chongqing Lifan had omkoping gesuggereerd. Hij wapperde begin augustus met een stapeltje renminbi (Chinees geld) naar een vierde official, nadat Beijing Guo’an (de discutabele kampioen) op 3-1 was gekomen via een in zijn ogen discutabel gegeven strafschop.

Het Chinese voetbal ziet er dus niet hoopvol uit en men heeft nog een hele lange weg te gaan om het vertrouwen te herstellen en bij de mondiale top te behoren. De roep om een grote naam als Guus Hiddink wordt alsmaar groter; alleen zo'n iemand kan het tij keren en het Chinese team laten ontwikkelen. Het begin is in ieder geval gemaakt: er is een nieuw bondsbestuur aangesteld; vele corrupte bestuurders en gokbazen zijn opgepakt; er zijn samenwerkingsverbanden aangegaan met onder anderen Ajax en Barcelona; er zijn Chinese talenten op proef bij FC Metz en Barcelona en wedkantoren moeten aan strengere eisen voldoen.

Ja, men gaat proberen om ook in de grootste sport ter wereld mee te tellen. En persoonlijk denk ik dat dát gaat gebeuren!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is natuurlijk een heel interessant onderwerp. Zoals je zelf al aangeeft is China een grootmacht in heel veel sporten, maar in de grootste sport van de wereld zijn ze nergens. Hier zou je dus een hele goede leerzame column van kunnen maken. In het kader van informatie en leerzaamheid scoor je wat mij part zeker een voldoende. Je bent goed ingelicht en vertelt leuke dingen.

Alleen qua schrijfstijl vind ik het niks. Het is allemaal net niet goed genoeg. De opbouw, alinea's en de verhaallijn staan me niet aan. Ook schrijf je de hele tijd met korte zinnetjes wat heel irritant weg leest. Je moet eens goed kijken naar de mensen die hoog worden beoordeeld en dan goed kijken naar de lengte van de zinnen, het gebruik van metaforen en de opbouw van een verhaal.

Ik zal je nu een nipte voldoende geven maar de volgende keer zou ik graag zien dat je jezelf verbetert ten opzichte van dit artikel.

Je bent een redelijke toevoeging op het weinig gevarieerde aanbod Clubexperts. Het meeste gaat over Ajax en Feyenoord en is van niet geweldige kwaliteit. Daarom vind ik dit op zich een mooi iets, een Clubexpert over Chinees voetbal.

Maar dit stuk is nog niet echt geweldig. Ten eerste is het wat mij betreft meer een artikel in het sportkatern van een dagblad, dan een column waarin je scherpe meningen geeft. Het is een opsomming van feitjes en dingetjes die een doorsnee Voetbalzone-bezoeker wel weet. Je concludeert uiteindelijk iets wat er al vrij lang aan zat te komen.

Verder is je schrijfstijl nog niet op orde. Het valt je niet aan te rekenen, het is je eerste stuk, maar het valt nog wel op. Het leest niet fijn dat je veel korte zinnetjes gebruikt die je beter in een lange, goedlopende zin kan proppen. Dat maakt het wat aantrekkelijker. Verder zou ik iets meer mening gebruiken, iets vaker een bijvoeglijk naamwoord erin gooien om je lezer duidelijk te maken wat je er zelf van vindt.

Het laatste puntje is dat je wat mij betreft veel meer de diepte in mag. Dit weet de gemiddelde bezoeker van Voetbalzone denk ik wel. Doe mij maar een verhaal over een goede Chinese voetballer, een sappige omkopingszaak tot in detail of een grote Chinese club. Als je dan let op de tips van mij en de anderen, wil ik dat stuk graag lezen.

Voor nu twee sterren.

Het is een beetje saai stukje terwijl het ondewerp juist weer interessant kan zijn.

Zo kreeg Arie Haan een klein half jaar geleden van de Chinese voetbalbond een schorsing van drie duels en een boete van 1500 euro. De trainer van Eredivisieclub Chongqing Lifan had omkoping gesuggereerd. Hij wapperde begin augustus met een stapeltje renminbi (chinees geld) naar een vierde official, nadat Beijing Guo’an (de discutabele kampioen) op 3-1 was gekomen via een in zijn ogen discutabel gegeven strafschop.

Je kan beter de discutabele kampioen Bejing Guo'an schrijven. Een toelochting tussen haakjes kan je beter alleen doen als het echt niet anders kan, maar als je het doet zoals ik net deed leest het gewoon wat makkelijker. Verder kan je ook beter Renminbi vervangen door de Chinese Munteenheid of iets dergelijks. Dat haakjesgebruik is vaak vervelend.

Misschien een idee om volgende keer over een iets minder algemeen onderwerp te schrijven maar je meer te richten op één ding. Dan is het wat minder saai.

18 september 2010 om 11:05

Het is ook 'almaar' i.p.v. 'alsmaar'.

Verder is het wel een interessant stukje omdat niemand er echt van op de hoogte is.het is inderdaad gek dat er uit 1.3 miljard mensen niet een topper te vinden is.

Een klein voorbeeldje van een zin die ik niet lekker vind lopen en grotendeels onnodig is.

En dat terwijl China het grootste land ter wereld is qua inwoners, er leven namelijk 1,3 miljard mensen in China.

Ten eerste loopt die niet heel lekker en ten tweede weet iedereen wel dat er ±1 miljard mensen in China wonen.

Verder is het een leuk onderwerp en heb ik met plezier je stuk gelezen, maar zoals Lfcdutchy al zegt: Je schrijfstijl is nog niet helemaal goed voor een clubexpert.

Mwuah, ik ben niet zo kritisch als mijn bovenburen. Ok, schrijftechnisch is het nog niet helemaal in orde, maar daar kan prima aan gewerkt worden. Het feit dat jij over China ben gaan schrijfen zie ik als een groot pluspunt.

Zoals hierboven al is gemeld, gaat het in heel veel CE alleen maar over Ajax, Feyenoord en andere grote (top)clubs. Natuurlijk niet raar, deze zijn gewoonweg het populairst bij de lezers.

Daarom is het mooi dat jij met China komt. Iets waar bijna niemand nog wat van weet, ofwel je hebt een prachtige bodem om mooie columns te schrijven. Daarom vind ik het ook niet erg dat het nog wat matig is geschreven. Als je hieraan werkt, en alle andere tips en aanmerkingen opvolgt, wordt je volgende stuk nog veel beter!

vooralsnog 4 sterren.

Ik ga in Februari naar China (chongqing) en vind het daarom interessant om te weten welke clubs daar aanwezig zijn. Ik vond je column fijn om te lezen en zo pikken we allemaal weer wat op van een van de kleinste competities in de wereld!

4 sterren!

16 september 2010 om 15:06

Chongqing
Waarom ga je daar naartoe?
Is de grootste stad ter wereld met 32m inwoners! Is van oudsher ook dé maffiastad van China!

18 september 2010 om 19:08

Chongqing heeft zelf maar ca. 5 miljoen inwoners. De stadsprovincie heeft er 32 miljoen, maar die is ook bijna 2 keer zo groot als Nederland (82.300 vierkante kilometer vs. 41.500 vierkante kilometer) en heeft dus ook dezelfde bevolkingsdichtheid als Nederland. Absoluut niet de grootste stad ter wereld.

Over de clubexpert: wel een interessant onderwerp, maar verder vind ik het geen geweldige column. Niet zo goed geschreven, ik heb wel het gevoel dat er meer in zit. 3 sterren.

Allemaal erg bedankt!
Nu ik het nalees is het idd niet lekker geschreven, jullie hebben gelijk..
Ga daar aan werken en ga binnenkort ook weer een andere column schrijven over China.

super leuk stukje, leuk om te lezen heb hoop ook dat in de toekomst china OOK de voetbalwereld over gaat nemen.

5 sterren.

17 september 2010 om 03:09

Bedankt!

Leuk stuk bob!
Is et chill in dali??

Ps. per ongeluk 1 ster gegeven, wou 5 ster geven kan iemand anders die 4 er bij doen?

18 september 2010 om 01:47

ja hoor

Wist je dat Hiddink al gepraat heeft met een delegatie Chinezen. Het probleem was dat de organisatie de ook inspraak wilde hebben op de spelergroep. Dit is ondenkbaar in Europese landen, maar in China kom je nergens als je geen contacten hebt. Hiddink heeft toen direct alles gestopt en gezegd dat hij alleen bereid is te komen als hij de volmacht krijgt binnen de gehele nationale ploeg.

Het geld dat ze aan hem boden was velen malen hoger dan wat hij toen in Rusland verdiende.
Helaas ziet er niet naar uit dat China aankomende 12 jaar nog een WK gaat meedraaien. Vooral vanwege het gokken.

17 september 2010 om 03:10

Nee, dat wist ik niet, ik wist het wel van Advocaat. Maar die vond het niveau zodanig laag dat hij het liet gaan. En idd gokken is een groot probleem.

Ik vond het echt zeer amusant om het te lezen. Dit is toch een land waar niemand zich in interesseert op het gebied van voetbal, terwijl het toch het grootste land van de wereld is. (qua inwoners)

Leuk dat je zo'n stuk bent begonnen, nu kom ik (en meerdere mensen ook natuurlijk) meer te weten over de situatie in China.

Misschien kan je een vervolgstuk maken op dit. Zoals een vergroting in de competitie, meer nostalgie en iets over de Chinese bond of zo.

17 september 2010 om 03:11

Dankje, altijd leuk om goede kritieken te krijgen
Zat er aan te denken om het over het Chinese gokken te doen.

om in het kort in te gaan op deze column. Ik ben het er niet mee eens, ik heb daar zelf heel veel gevoetbalt en elke universiteit zelfs in de kleinere miljoenensteden heeft min 1 gras en 1 kunstgras veld... Competities zijn net als in de VS gellieerd aan de universiteit, hierdoor is het moeilijker om de betere talenten bij elkaar te krijgen.... En wat betreft het idee dat het voetbal achterblijft vergeleken bij andere sporten is naar mijn ervaring (20 maanden sporten/wonen/studeren/werken) absoluut niet het geval... Die competitie is zoveel proffesioneler geworden met name in de 5 jaar in aanloop naar de olympische spelen.....de potentie is er zeker alleen de expertise ontbreekt, ik denk dat er nog heel veel mogelijkheden bestaan voor onze 16 miljoen bonscoaches die hun droom willen leven!

17 september 2010 om 17:41

Daar zeg je het al: kleinere miljoenenstad(!!!), in NL zie je in elke plaats een voetbalveld, in China echt niet, sport is daar belangrijk maar voetbal is niet dé topsport daar.
Over de universiteiten heb je gelijk, die hebben aanzien naar professionele heeft toch wat meer aanzien en daar is de corruptie en gokken gewoon een groot probleem, nog steeds!

20 september 2010 om 11:08

bijna elke stad is een miljoenen stad daar...ik kwam zelfs in de kleinste dorpjes waar ze nog nooit een buitenlander hadden gezien, maar wel voetbalvelden op die ene middelbare school hadden en idd Ke Lou Foe en Se Do Fu en Ni Se Rooj wel kende... Het spreekt voor zich hoe die competitie in elkaar zat als Dalian shide die vànaf 1992 tot 2005 in de top 5 van de competitie eindigde,terwijl ze toch wel uit de kleinere en economische minder belangrijke stad komen... Dat geeft mijnsinziens aan dat de clubs uit de grote steden, die recentelijkere jaren de positie overnamen van Dalian, een ontwikkeling hebben meegemaakt.... en hiermee de rest van China ook(aangezien shanghai bejing guangzhou chengdu chongqing & hong kong bij elkaar een dikke 60 miljoen inwoners hebben, mobiliseer hier 5 % van en dan heb je al een competitie groter dan in NL qua leden) Ik ben ervan overtuigd dat China over 25 jaar de grootste competitie in de wereld heeft met name gezien hun investerings mogelijkheden het is alleen de vraag wanneer de 1e C Ronaldo die kant op gaat...dan zullen die chinezen geen investeringen meer hoeven te doen in Europese clubs... Coruptie vind idd plaats maar dat heeft voornamelijk te maken met de lage lonen onder binnenlandse spelers (buitenlanders verdienen daar al bakken veel zuid amerikanen overigens) die weinig verdienen en de verlieding van zo een aanbod moeilijk kunnen weerstaan

ik vind het wel een goede column , ik vind het in tegendeel tot vele anderen hier wel goed te lezen namelijk.
en het is natuurlijk interressant om te lezen vind ik . ben ik toch nog een stukje wijzer geworden over het 'voetbal' in China .

Alleen kun jij mij een club noemen uit de Chinese competitie ?
alvast bedankt en ik geef je 5 sterren !

17 september 2010 om 15:24

Shandong Luneng is de huidige nummer 1 in China met 9 punten voorsprong en nog 8 wedstrijden te gaan.

17 september 2010 om 17:45

Heel erg bedankt!

En voor iedereen, dit is de stand Beijing Guoan werd vorig jaar kampioen en dit jaar denk ik Shandong:
1 Shandong Luneng 22 14 5 3 44 26 18 47
2 Shanghai Shenhua 22 11 5 6 31 25 6 38
3 Liaoning FC 22 9 6 7 28 22 6 33
4 Tianjin Teda 22 8 9 5 22 20 2 33
5 Beijing Guoan 22 8 8 6 22 20 2 32
6 Zhejiang Lucheng 22 8 7 7 27 25 2 31
7 Dalian Shide 22 7 9 6 27 25 2 30
8 Xian Chanba 22 7 9 6 22 24 -2 30
9 Henan Jianye 22 6 11 5 24 23 1 29
10 Jiangsu Shuntian 22 6 10 6 21 19 2 28
11 Shenzhen Kingway 22 6 6 10 23 27 -4 24
12 Changchun Yatai 22 7 3 12 27 32 -5 24
13 Qingdao Zhongneng 22 5 9 8 27 36 -9 24
14 Shenyang Ginde 22 5 9 8 18 27 -9 24
15 Nanchang Bayi 22 6 5 11 24 27 -3 23
16 Chongqing Lifan 22 5 5 12 24 33 -9 20

Dalian Shide, Shanghai Shenghua, Guangzhou Pharmaceutical, Chengdu blades.. Waarvan Dalian shide misschien wel het meest in het oog springt gezien de omvang van de stad en de historische prestatie van deze club... Dezer tijden een middenmoter dooor ..... de inhaalslag van de clubs uit de grote steden die in het verleden juist weinig voorstelde nog een punt waarop je ziet dat het voetbal ontwikkeld

wauw,eerste keer dat ik een club experts artikel helemaal heb uitgelezen
dat kwam door het leuke onderwerp,en niet, zo als hier boven door Respect2al gezegd,door de schrijfstijl die mag je wel wat boeiender gaan maken qua metaforen.
maar ik ga je toch een voeldoende geven.

en werk aan je schrijfstijl,en kom weer met zo'n leuk onderwerp en je krijgt een hoog cijfer

Leuk stuk, tegenwoordig zie ik bij verschillende clubs jonge Zuid-koreanen en ik denk dat over 6 jaar China op dit vlak zal domineren

Echt een heel interessant stukje ik vroeg me dit ook altijd af hoe kan het toch dat zo een grote land als china met zoveel inwoners niet gewoon 1 goed nationaal voetbalelftal in elkaar kan zetten die wat presteert..

en nog iets

''maar ook bij basketbal is het team vaak los zand''
Vind je het gek die gasten kunnen amper dunken met een gemiddelde lengte van 1.65.

23 september 2010 om 21:44

Als je een beetje kennis heb weet je dat dunken niet zo veel meer voorstelt als je prof basketballer ben. En 1.65? Geloof mij nou maar, en ik volg het goed, die gasten zijn langer dan 1.65. Daarbij heb je nog reuzen als Yi jian lian en yao ming die beiden nog langer zijn dan peter crouch......

Er moet gewoon iemand komen die de boel revolutionair gaat veranderen a la hiddink bij rusland.

een niet echt interessant stukje.allemaal korte zinnen die je vaak gewoon langer kan maken.

**

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren