Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

De échte supporter

Laatste update:

Op Voetbalzone lees ik regelmatig discussies tussen leden over supporters. Ik zou graag een bijdrage willen leveren, maar vaak moet ik dan eerst meters aan reacties doorlezen eer ik mijn eigen reactie kan opstellen. Als zelfbenoemdclubexpert van Feyenoord besloot ik ook maar eens mijn eigen visie uit te werken. Iedere professionele club heeft een bepaalde fanschare. Ik heb de gemiddelde fanschare opgedeeld in de volgende groepen.

De buitenste groep bestaat uit mensen die zich ‘fan’ van een bepaalde club noemen. Deze groep zitten jonge kinderen die net kennis hebben gemaakt met het verschijnsel ‘voetbalclub’ en oudere mensen die niet veel met voetbal hebben, maar wel een voorkeur uitspreken voor een bepaalde club. Bijvoorbeeld omdat een familielid fanatiek aanhanger is van de concurrent, of omdat het hun ‘local club’ is. Deze groep baseert zijn voorkeur op indirecte ervaringen die hij opdoet in zijn persoonlijke omgeving.

Hierna komt een van de meest besproken groepen: de teletekstsupporter. Teletekstfans kunnen heel erg verschillen als het gaat om emotionele betrokkenheid bij hun club. De een kijkt iedere week op Teletekst om te kijken of ‘zijn cluppie’ gewonnen heeft, of leest het maandagochtend wel in de krant. De ander zit negentig minuten lang aan de televisie gekluisterd in afwachting van een verandering op pagina 818 en zet op de achtergrond NOS Langs de Lijn aan, maar zet de radio uit als het te spannend wordt. Een mooi resultaat betekent ’s avonds een belletje naar de Chinees en traditioneel met het bord op schoot om zeven uur, want niets is mooier dan de spanning in het stadion op tv mee te maken, die je een paar uur eerder zelf meemaakte op de bank. Zijn teletekstsupporters echte supporters? Als je het mij vraagt moet je ze aanhangers noemen. De gemiddelde teletekstsupporter heeft een uitgesproken voorkeur, vergroot daarmee de achterban van zijn club, heeft vaak wat voetbalverstand, maar als je nooit in het stadion komt is het toch moeilijk om die mannen op het veld daadwerkelijk te ‘supporten’. De beleving via de radio hoeft niet veel minder te zijn dan in het stadion, immers krijg je al spontane hartkloppingen als Jan-Dirk Stouten een balletje breed achterin beschrijft. Teletekstsupporters offeren ook veel tijd op aan hun club door de wedstrijd te volgen en regelmatig over het internet te surfen op zoek naar het laatste clubnieuws. Dus teletekstsupporters vind ik de titel ‘aanhanger’ toch wel waardig.

Nu wordt het moeilijker om onderscheid te maken tussen fans. Tussen teletekstsupporters en de mensen die meereizen naar de verste uithoeken van de wereld zit de grootste groep. Zoals onderzoek van Voetbal International uitwees zijn er verschillende redenen waarvoor mensen het stadion bezoeken. De een komt voor mooi en spectaculair voetbal, en zal bij voorkeur de aantrekkelijke wedstrijden tegen topploegen bezoeken. Een ander komt voor de sfeer in het stadion. Hij zal dus de wedstrijden bezoeken waarvan hij weet dat de sfeer dan altijd van een bepaald niveau is, dat de wedstrijd het bezoeken waard is. Daarnaast spelen minder belangrijke zaken als parkeermogelijkheden en etenswaren in het stadion een rol. Een trouwe fan komt ook naar het stadion als het voetbal niet best zal zijn, de sfeer niet indrukwekkend en parkeren een ramp is. Mijn respect gaat natuurlijk naar deze fan die er in goede en slechte tijden zit, en de supporter die zelfs voor een oefentrip in de winter naar Rusland meereist. De trouwste fans hoeven in mijn optiek overigens geen uitwedstrijden te bezoeken. Zeventien wedstrijden per jaar in eigen stadion is al duur zat en uitpubliek wordt meestal als vee behandeld.

Er zijn verschillende soorten fans. Iedere club heeft wel een gezinsvak, waar de vader trots zijn clubliefde deelt met zijn zoontje, dat voor de wedstrijd vliegtuigjes zit te vouwen van het wedstrijdboekje. Vader vult de tijd in het stadion vooral door de jongeman antwoord te geven op alle vragen die het indrukwekkende gebeuren bij hem oproept. Als er gescoord wordt, zo legt vader uit, dan moet je heel hard juichen en zingen.

De volgende categorie is het voetbalpubliek. Deze mensen komen vooral voor het voetbal en de ene club heeft er meer van dan de andere. Vaak voelen ze wel een bepaalde verbondenheid met de club, maar die heeft vooral met het voetbal te maken. Het Ajax-publiek is hier een uitstekend voorbeeld van. Menig Nederlands voetballiefhebber is tenslotte voor de Amsterdamse club gezwicht door het oogstrelende voetbal dat er in gouden tijden gespeeld werd. Deze voetballiefhebbers zijn vaak wat neutraler en klappen ook voor hoogstandjes van de tegenstander. Als hun favoriete club niet speelt zoals men wil zien, kan de voetballiefhebber ook erg kritisch zijn. De een laat zijn afkeur duidelijker blijken dan de ander. Bij een club als Feyenoord zitten ook voetballiefhebbers, zij zien alleen meestal liever strijd en inzet dan mooi voetbal. Zowel in het gezinsvak als het fanatieke supportersvak als de overige vakken zal je wel kritische toeschouwers tegenkomen.

Tenslotte komen we aan bij de groep die ik ‘supporters’ noem. Clubs supporten hun team op verschillende manieren. In Alkmaar de bekende klappertjes. In de Arena is een sfeervak ingericht waar supporters de hele wedstrijd lang lawaai maken onder begeleiding van een megafoon. De begeleiding komt in Enschede, Arnhem, Utrecht en andere Eredivisiesteden van trommels. Het ene publiek is ook agressiever dan het andere, al zijn in alle voetbalstadions weleens kwetsende spreekkoren te horen. In de Kuip hebben we ‘terrace’ publiek. We maken geen negentig minuten lang ‘muziek’, maar de beleving is altijd enorm. Bij het lichtste vergrijp van de tegenstander reageert het publiek. Het publiek merkt wanneer het de ploeg over een dood punt kan helpen en gaat dan zingend massaal achter de ploeg staan. Dit is natuurlijk ook deels mijn eigen beleving, als Feyenoord-supporter kan ik onmogelijk volledig objectief zijn.

Hooligans zijn de mensen die het voetbal voor de rest verpesten. De lijn is moeilijk te trekken tussen agressieve voetbalsupporters en hooligans. Laat ik stellen dat hooligans niet handelen uit frustratie met betrekking tot voetbal, maar puur met verniel- en vechtzucht. Sommige voetbalsupporters zijn ook agressief aangelegd en zoeken nog wel eens een confrontatie op tijdens een wedstrijd, maar komen toch hoofdzakelijk nog om hun cluppie te steunen. En nee, als ze de confrontatie zoeken bedenken ze helaas niet dat ze hun cluppie daar juist mee duperen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik vind het maar een slecht stuk. Ik ben het niet met je eens wat betreft de verdeling van de groepen fans, en jou mening over die groepen fans vind ik lachwekkend. De opbouw is matig en schrijfstijl is ook bijzonder boeiend.

Eigenlijk wilde ik bij teletekst fans stoppen met lezen, dat vind ik maar een belachelijk begrip. Ik kom elke thuiswedstrijd van Ajax naar het stadion en volg elke wedstrijd op de voet. Zit nu echter in het buitenland en kan dus niet naar Ajax. Wat voor supporter ben ik?

Ik kom om verschillende redenen, Ajax - Az 1-0 met slecht spel ben ik niet tevreden, ik wil dus goed voetbal zien. Desalnietemin zing ik liederen mee en tril ik van de zenuwen in het stadion. Bij een foute beslissing sta ik op en schreeuw ik. Wat voor supporter ben ik?

Het is totaal onnodig om onderscheid te maken in supporters alsof de een van hoger of lager niveau is van de andere(al doe je dit maar een klein beetje). De enige groep die van een ander niveau is zijn de hooligans. Die vallen ver onder de rest van de supporters.

Dan mist er nog een slot of conclusie. Laten wij op voetbalzone gewoon elke supporter gelijkwaardig behandelen. Als je 30 wedstrijden van een club bezoekt betekent dat niet dat je meer fan bent dan iemand die achter teletekst zit te bibberen..

Ik had het wel leuk gevonden als je van verschillende mensen uit je omgeving had beschreven hoe zij een wedstrijd beleven. Je moet iets saais orgineel proberen te brengen!!!

16 april 2010 om 07:54

Als je in het buitenland zit en je club daardoor tijdelijk niet kan bezoeken is natuurlijk een uitzondering. Als jij meezingt met liederen ben je in mijn opzicht een supporter, want je steunt daarmee je ploeg. Tegelijk zit je daar ook als voetballiefhebber, want kennelijk ben je niet direct tevreden als ze gewoon winnen zonder goed voetbal. Ik las elders op Voetbalzone discussies over wie nou goede of slechte supporters zijn, of echte en neppe. Ik besloot hiermee mijn mening te geven. Ik heb respect voor alle soorten fans, aanhangers, supporters. Sommige mensen willen supporters allemaal gelijkwaardig zien en behandelen, ik geef toe dat ik daar soms wat moeite mee heb. Ik begrijp bijvoorbeeld niet hoe mensen die hun ploeg enkel via teletekst volgen (en hooguit een paar keer in het stadion geweest zijn) een emotionele band met een club kunnen voelen (tenzij de clubliefde in de familie zit).

Kortzichtig stukje tekst en enorm slecht geschreven. Wat als iemand zich nu al 20 jaar betrokken voelt bij bijvoorbeeld Feyenoord. Schaft eredivisie live aan (12x 15 = 170 euro) om elk weekend voor de buis te kijken. Koopt om de 2 jaar een nieuw shirt a 70 euro en bezoekt bij hoge uitzondering het stadion. Stadion bezoek is gematigd vanwege de reistijd/kosten/niks met voetbalpubliek te maken willen hebben. Maar het resultaat van de wedstrijd beïnvloed wel zijn zondag en in het geval van grote katers/vreugde ook nog de maandag. Waar komt dit persoon in jouw lijstje te staan?

Het idee dat je alleen supporter/fan mag noemen als je vaak genoeg in het stadion komt getuigd van weinig gevoel voor realiteit. Het zijn ook altijd dezelfde type mensen die dit roepen. En ik kan me goed voorstellen dat er genoeg mensen zijn die niks met figuren met zo een niveau te maken wil hebben. Dat het maar even gezegd is.

16 april 2010 om 17:28

Voelt zich betrokken bij Feyenoord maar wil niks met voetbalpubliek te maken hebben.. ik zou hem 'indelen' als voetballiefhebber, want ik neem aan dat het het voetbal is dat hem aanspreekt aan de club? Hij wil wel de wedstrijden live zien maar het publiek dat er zit doet hem niets, dus als je dan toch Eredivisie Live koopt doe je het kennelijk voor het voetbal.

Ik blijf bij mijn principe dat iemand pas een supporter is als deze daadwerkelijk actief zijn ploeg steunt. Ik vind supporters niet per se beter dan mensen die thuis voor de buis trouw hun club volgen, supporters heb je er ook die alleen hun club steunen als het meezit en gaan schelden op hun spelers als het tegenzit.

wat een slecht en kortzichtig stuk tekst, sorry dat ik het zeg.

Als ik jou moet geloven ben je pas een fan als je naar de wedstrijden gaat?
Ik woon in groningen, ik kijk elke wedstrijd van ajax, ik lees alles en ik mis niks van ajax. Ik ga misschien twee/drie keer per jaar naar de Arena, maar dat maakt mij volgens jou stukje geen fan.
Terwijl je geen rekening houd met mensen die zoals ik bijvoorbeeld wel elke keer heel lang moeten reizen, in mijn geval 3 uur heen en 3 uur terug. Of mensen die het geld niet hebben voor kaartjes of gewoon geen kaartjes kunnen krijgen.
Dat is je belangrijkste groep, de mensen die wel (bijna) alles volgen, maar niet naar het stadion gaan, ik denk dat die groep groter is dan de trouwe fans of supporters zoals jij ze noemt.

Daarbij ben ik nog meer een fan van Liverpool, maja het lijkt me logisch dat ik daar ook niet elke week heen kan, maar dan ben ik geen fan? Beetje vreemd vind je niet.

16 april 2010 om 11:12

eenfan ben je zeker.

de schrijver heeft in zoverre gelijk, dat er bij ajax in het stadion ook mensen zitten die integenstelling tot hou wel alle barrieres overwinnen, misschien ook wel ver weg wonen of niet met vakantie gaan om ajax bezoek te kunnen bekostigen. lijkt mij dat die meer betrokken en 'supporter' zijn dan jij inderdaad.

jij hebt in zoverre gelijk, dat er andersom bij ajax altijd een boel dagjesmensen zijn. mensen die het stadion eens wilden zien, een keer ajax in het echt wilden zien, of (en vooral) kaartjes aangeboden kregen. niet de schuld van ajax of amsterdamse mentaliteit maar inherrent aan een grote club die succes heeft gekend. die mensen zijn niet meer fan dan jij.

de meer bood plek aan 20.000 man, die waren er altijd en zijn er vandaag nog steeds altijd, wellicht in andere samenstelling maar het uitgangspunt is hetzelfde: ajax steunen door dik en dun. zij zitten er als juve op bezoek komt met 30.000 anderen - en zij zitten er in hun eentje als ajax op een regenachtige donderdagavond tegen nec moet voor de beker. dat zijn de echte supporters.

Nogal gewaagd om een verdeling te maken en ik denk dat je missie niet is geslaagd. Het heeft ook geen enkele nut om mensen in een hokje te stoppen. Je bent voor een club of niet, hou het daar gewoon bij. Ik geloof dat Real Madrid bijvoorbeeld zo'n club is die over de hele wereld genomen de club is met de meeste fans. Die hoeven toch niet in een categorie te worden ingedeeld? Dat onderzoek over welke club in Nederland de meeste supporters heeft vind ik ook zo nutteloos, laten we ons gewoon druk maken over de club die je support zelf. Want daar draait het om.

ik vind dat je goed schrijft en een interessant onderwerp aanstipt. ik denk alleen dat het onmogelijk is fans te categoriseren omdat je - het zijn net mensen - twee uitersten hebt en simpelweg alles daar tussenin. ik kijk het stadion geregeld rond en denk dan tja dit is dus echt een mooie doorsnede van de samenleving. arm rijk dik dun en alle kleuren van de regenboog met als voornaamste gemene deler dat ze ajax steunen. homo's en vrouwen zijn wellicht wat minder vertegenwoordigd. verder zit er van alles in zo'n stadion en de beleving zal net zo varieren. ook al namen ze de moeite naar het stadion te komen: ook hier zitten gelegenheidssupporters bij. en elke andere denkbare gradatie. diegene die vecht voor zijn club tot diegene die komt voor de mooie overstapjes en zich ver houdt van elke vorm van rivaliteit. en nogmaals aaalles daar tussenin.

wat betreft je laatste clubje, de hooligans. ik heb vele jaren meegereisd met ajax en weet uit ervaring dat bezoekende supporters zelden een welkom ontvangst krijgen. er is vaak sprake van onnodig machtsvertoon van autoriteiten wat in een massa vaak lijdt tot onschuldige slachtoffers, in die situaties krijgen mensen te maken met wat in hun ogen onrecht is. zijn zij hooligans die alles verpesten? het ligt wat ingewikkelder dan een paar lijntjes trekken en mensen onderverdelen hoewel je in grote lijnen gelijk heb.

het is zeer populair te roepen dat de hooligans alles verpesten, daarin kan ik meegaan. maar ik weet dat ook zij op hun eigen bizarre manier supporter zijn, zij het vaak kortzichtig en zonder de club beter te maken.

16 april 2010 om 17:43

Met hooligans bedoel ik natuurlijk ook niet uitsupporter en dergelijke die een wedstrijd bezoeken met de intentie hun club te steunen, maar vervolgens worden opgeruid door de autoriteiten. Ik heb daarom benadrukt dat ik niet vind dat de trouwste fans ook uitwedstrijden moeten bezoeken. Zoals ik ook zei, het is moeilijk een lijn te trekken tussen fanatieke supporters en hooligans. Een hooligan die denkt zijn club te kunnen steunen/verdedigen door te vechten en vernielen noem ik een psychopaat.

Verder ben ik het ook eens met je commentaar.

Moeilijk onderwerp, voor een ieder is het anders. Denk ook niet dat je supporters kan onderverdelen, iedereen doet het op zijn eigen manier.
Maar ben je dan minder als de ander?

Meerdere aspecten in het leven kunnen je weerhouden om naar het stadion te gaan. Om de simpele reden geen geld, minder valide of helemaal, wachtlijst, reistijd etc.

Elke fan beleeft het anders, heeft zijn eigen manier zich te laten gelden.
Als ik naar me zelf kijk, ik kan op dat moment alles even lekker vergeten in het leven, niks interesseert me meer, alleen het voetbal. Het team aanmoedigen, en schreeuwen totdat je longen er zowat uitvliegen. Maar daarna komt de tocht naar huis cooling-down, dan eenmaal thuis begint het leven weer.
Een ander zit lekker rustig te genieten, is rustig aan het kijken maar meer niet. Beetje klappen je kent het wel.
Ben ik nu dan hoger, nee vind ik niet. Iedereen heeft zijn eigen manier.
Maar wel dapper om dit onderwerp aan te snijden, ga zo door.

16 april 2010 om 17:56

Bedankt voor je positieve commentaar. Ik wil ook niet zeggen dat een fanatieke supporter hoger of beter is dan iemand die op zijn gemakkie naar het potje voetbal zit te kijken. Die zal zo zijn redenen hebben om naar het stadion te komen, heeft er de reis, tijd en het geld voor over en heeft zijn eigen beleving. Ik heb inderdaad geprobeerd aanhangers/fans/supporters te categoriseren op een bepaalde manier, maar zonder de intentie om een oordeel te vellen over wie beter is of niet. Maar je kent wel de collega van school of op je werk die heel weinig met voetbal heeft en je ondertussen wel het leven zuur maakt als het minder gaat met de club waar je zoveel voor geeft. Dan hoop ik dat degene die prima zonder voetbal kan, wel respect heeft voor degene die meer beleving heeft. Ik ga heel graag een voetbaldiscussie aan met iemand die vanaf de bank intensief het voetbal volgt, maar niet met iemand die eens naar de ranglijst kijkt en je vervolgens indoctrineert met het feit dat Ajax beter is dan Feyenoord (bijvoorbeeld).

Tja, ik vind dit dit een bijzonder matig stuk. Het wist me geen moment te boeien eigenlijk, en hoewel het redelijk is geschreven is daarmee alles wel gezegd.

De argumentatie hangt als los zand aan elkaar, "groepen" lijken lijken lukraak en slecht gekozen, waar zijn namelijk de mensen die alles trouw op TV volgen en wanneer mogelijk naar het stadion trekken? Mensen die vanwege allerlei omstandigheden niet naar wedstrijden kunnen? Je veroordeelt een enorm grote groep wel heel erg makkelijk.

Nee, ik wordt hier niet warm van. Je krijgt een ster voor het schrijfstijl, en omdat het nu ook niet een dramatisch stuk een ster voor de moeite, maar meer kan en wil ik hier niet van maken.

Ik vind die discussies over supporters nergens over gaan. Als je fan bent van een club ben je supporter, sommigen in mindere, sommigen in meerdere mate.

Ik zal mezelf als voorbeeld geven. Ben al 11 jaar supporter van Chelsea, waarom? Omdat ik altijd gehouden heb van de Engelse voetbalsfeer, blauw is mijn lievelingskleur en Stamford Bridge vind ik een mooi stadion.

Maar ik kan niet elke wedstrijd in Londen zijn, toch zie ik mijzelf als een van de meest fanatieke Chelsea-supporters in Nederland, samen met o.a (flipchelsea, the_bison, Hilario, Footy). Ik kijk het liefst elke wedstrijd als het mogelijk is en schreeuw daarbij ook bij elk doelpunt, ookal zijn de buren daar wat minder blij mee. Ik heb niet mijn hele kamer volhangen met posters, sjaaltjes en dergelijke, maar mijn kast hangt wel vol met Chelsea-shirts. Noem je mij dan ook een nep-supporter? Of een Gloryhunter? Of een teletekstsupporter? Begrijp me niet verkeerd, maar Chelsea zal altijd mijn club blijven, maar ik ben beperkte supporter, doordat ik in Nederland woon.

16 april 2010 om 18:06

Ik noem jou zeker geen nep-supporter, geen gloryhunter, wel een teletekstsupporter. Begrijp het niet verkeerd, want ik heb heel veel respect voor wat ik (zelf!) een teletekstsupporter noem. Jij volgt je club tenslotte op de voet, kent de sfeer en bent waarschijnlijk ook wel eens in het stadion geweest. Als je al jarenlang je club volgt, bovendien veel geld steekt in o.a. shirts is het logisch dat je een emotionele band ontwikkelt met je club en schreeuwt als ze scoren. Toch is het nadeel van een aanhanger op afstand dat het heel moeilijk is om wedstrijden te bezoeken en zoals ik een supporter begrijp, is deze aanwezig in het stadion om zijn ploeg echt aan te moedigen. Nep-supporter klinkt veel te negatief voor een fanatieke en trouwe aanhanger als jij bent van Chelsea.

Na veel lezen de afgelopen dagen heb ik me toch maar eens een account aangemaakt. Aangezien er op Voetbalzone altijd een breed assortiment aan nieuwsberichten wordt geplaatst, ben ik hier natuurlijk ook meerdere malen per dag te vinden om het laatste nieuws uit de voetbalwereld te lezen.

De afgelopen tijd lees ik dagelijks urenlang de laatste ontwikkelingen op het gebied van de bekerfinale. Alle bezoekers van Voetbalzone hebben hier hun eigen mening over en willen deze graag aan de andere lezers kenbaar maken. Tijdens het lezen van de berichten krijg ik toch vrij vaak het gevoel dat de leden van Voetbalzone niet echte voetbalfans zijn.

Mijn idee is namelijk dat iedereen hier maar een supporter is. Onder supporters (van Dale: Aanmoediger) valt ongeveer 90% van het stadion. Het zijn de mensen die samen met hun vrienden, collega's of familie een avond gezellig naar het voetbal gaan kijken. Tijdens de wedstrijd hoor je deze mensen Bijna nooit. In het geval van een doelpunt zie je ze klappen en bij een mislukte doelpoeging denken ze: potverdikkie. Uiteindelijk dienen ze alleen maar om het stadion te vullen.

Dan komen de echte fans (fan komt van Fanatiekelingen), ongeveer 9,95%. Deze mensen zijn bij uitstek het mooiste gedeelte van een club. Vanaf maandag kunnen ze al niet meer wachten totdat het weer weekend is. Het zijn de mensen die de grote spandoeken meenemen, sfeeracties bedenken en voluit meezingen met vrijwel alles dat er in het stadion gezongen wordt. Deze mensen geven de spelers de extra energie om een wedstrijd tot een goed einde te brengen.

Vervolgens heb je nog een groep hooligans (vernielers), ongeveer 0,05 procent. Ze drinken alcohol, nemen drugs en vervolgens is hun enige idee nog om zoveel mogelijk schade aan anderen toe te brengen. Dit soort volk dient naar mijn mening direct in de cel te worden geplaatst.

De meeste die weleens een uitwedstrijd meegemaakt hebben, zullen het volgende ongetwijfeld met me eens zijn. Bij de uitwedstrijden zijn alleen de echte fans, enkele hooligans en eenmalige bezoekers uit de omgeving aanwezig. Tijdens de bus- of treinreis is het heel gezellig en uiteindelijk vindt iedereen het fijn om uit eigen veiligheid met de anderen samen te blijven.

Tijdens de wedstrijd versterkt de groepering hun favoriete elftal door hun clubliederen te zingen. Dit is de spelers hun enige steun, omdat de supporters thuis naar Idols of ander gelijksoortig programma zitten te kijken.

Vrij incidenteel zijn er achteraf wel eens ongeregeldheden. Dit komt naar mijn gevoel doordat de uitsupporters uit eigen veiligheid samen blijven en er opeens een confrontatie met de aanhangers van een andere club kan ontstaan. Tijdens deze ontmoetingen hoeft er maar een Hooligan tussen te zitten, die er voor zorg draagt dat de hele boel uit het niets ontploft.

Als de hooligan bijvoorbeeld een steen naar de andere groep aanhangers gooit, zal er zeker een reactie op volgen. Het volgende moment ontstaat er een kettingreactie. Op dat moment kan je als fan denken om er maar van weg te lopen. Wanneer je echter wegloopt, sta je er vervolgens alleen voor en mag je hopen dat je niet tegenover een groep gefrustreerde aanhangers terecht komt.

Het enige nadeel is dat de hooligans zich altijd tussen de fans, en niet de supporters (dit valt te veel op), bevinden. Dit zorgt er namelijk voor dat de fans als hooligan gezien worden, hetgeen natuurlijk helemaal niet waar is. Daarom Hulde aan de Fans!

PS. Zelf ga ik niet meer naar nederlandse wedstrijden, omdat ik niet meer in Nederland woon.

16 april 2010 om 16:20

Ik heb er niks aan toe te voegen en ik sluit me volledig aan bij wat je zegt. Ik ben blij dat je de moeite hebt genomen om een account aan te maken

16 april 2010 om 18:19

Zeker mee eens, blij om te zien dat er hier genoeg mensen zijn die mijn mening delen! Vind het een heel mooie verdeling die jij hebt gemaakt van wedstrijdbezoekers. Over de percentages kun je nog wel in discussie gaan, deze verschillen ook per club. Jouw definitie van supporter en fan zou ik eigenlijk een beetje om willen draaien een fan is inderdaad fanatiek, maar het hele stadion is wel fanatiek als er een doelpunt wordt gescoord. Supporters 'supporten' hun ploeg en steunen ze dus, zij zijn die 'echte fans' die je beschrijft.

Wat een onzin.

Ik ben fan van Feyenoord. Het is mijn club. Maar omdat ik nou eenmaal afhankelijk ben van andere mensen kan ik niet naar wedstrijden, in een familie waarin niemand van voetbal houd is het lastig om naar een wedstrijd te gaan als 14-jarige. Maar dat maakt mij niet een aanhanger. Toen Feyenoord zo dik verloor van Ajax in de play-offs kreeg ik er tranen in mijn ogen van. Toen ze de beker wonnen was ik dolgelukkig. Kippenvel krijg ik als ik you'll never walk alone hoor. Je kan niet zomaar zeggen dat mensen die niet naar wedstrijden gaan geen fans zijn. Want dat gedoe dat Fan van fanatiekeling afkomt is natuurlijk wel zo, maar komop, die term slaat nergens meer op. Fan zijn wordt bepaald vanuit de emotie die je hebt bij een club.

16 april 2010 om 18:30

Soulsister, ik vind jou wel degelijk een aanhanger zoals jij jouw band met Feyenoord beschrijft. En een aanhanger kan heel fanatiek zijn club volgen en helemaal stapel zijn van de sfeer, en er zelfs kippenvel van krijgen als hij het meemaakt op tv of internet. Ik ga zelf komende zomer voor het eerst naar Anfield, ik ben er dus nog nooit geweest maar krijg al kippenvel als ik die filmpjes zie op internet. Ik weet niet hoe jij Feyenoord volgt, waarschijnlijk heel intensief via internet en de wedstrijden via radio/eredivisie Live. Supporter ben je niet, geen schande, jij kan er ook niks aan doen dat je het stadion niet kan bezoeken. Ik vind ook wel dat je jezelf fan mag noemen, want je volgt Feyenoord zo intensief en fanatiek mogelijk. Een aanhanger ben je sowieso, iedere fan of supporter is automatisch aanhanger. Een aanhanger is iemand die zichzelf met een bepaalde club verbindt.

Tsja wat is nou een echte supporter? Dat was volgens mij niet de discussie. Het gaat er in het stuk van Respect2al dat hooligans geen supporters zijn. Jij schrijft dit stuk volgens mij als reactie op het stuk van Respect2al, maar je voegt er eigenlijk maar heel weinig aan toe. Ik vind het leuk dat je als reactie een clubexpert schrijft, maar dat zou ik niet doen als je dezelfde mening hebt.

Ik weet niet wat een echte supporter is. Volgens mij kan je daar geen definitie van geven. Volgens mij is dat iets wat je van geval tot geval bekijkt en het dan beoordeelt. Je hebt er ook niet echt richtlijnen: je moet minstens 2 shirts van je favoriete club, anders ben je geen supporter of zo.

Maar als we discussie over hooligans op deze clubexpert gaan vervolgen zal ik ook maar weer mijn zegje doen. Ik denk niet dat er verschillende gradaties zijn in supporters, maar wel in beleving. Een lid van de harde kern heeft een andere band met zijn club dan een teletekstsupporter, met alle respect maar dat is gewoon zo. Ik beleef een wedstrijd van ADO of Feyenoord in het stadion gewoon heel anders dan een wedstrijd van Arsenal achter de tv. Voordat er weer mensen die slecht kunnen lezen beledigd gaan reageren, ik noem hiermee niemand een nepsupporter of een gloryhunter.

Ik vind het onzin om ultra's en hooligans nepsupporters te noemen. Ik sta er elke keer weer bij Den Haag, ook toen ze in de Jupiler League stonden op de 9de plaats. Toen er maar 4.000 mensen zaten was ik er ook. Als het stormde of sneeuwde of windkracht 44 buiten was, schijt aan dat ik ga. Ik ben wat keren verkouden geworden op die tribune. En als ik dan 1 keer te ver ga in mijn emoties komen mensen mij hier vertellen vanachter hun pc dat ik een nepsupporter. Dat vind ik niet kloppen.
Ik denk net zo over hooligans. Je hoeft het niet eens zijn met de manier waarop zij hun ploeg proberen te steunen, maar zij zijn zeker wel supporter. Zij gaan er alleen te ver in door. Maar het zijn zeker geen nepsupporters.

Ik snap dat gezeik op hooligans sowieso niet zo heel goed de laatste tijd. Vroeger waren hooligans veel erger en toen hoorde je niemand, nu is het echte hooliganisme in het voetbal zo goed als uitgestorven en nu begint iedereen stoere praatjes te krijgen en stoere maatregelen te nemen. Als ik op straat een liedje zing over de moeder van Balkenende mag dat gewoon, maar als ik in een voetbalstadion een liedje zing over de moeder van Roelof Luinge krijg ik opeens een dikke boete en een taakstraf. En nog een ding over moderne hooligans: zij maken geen onschuldige slachtoffers. Hooligans trekken andere hooligans, dus elk slachtoffer was er zelf ook bij betrokken en wist dondersgoed wat hij deed. Terwijl wij hier in de samenleving nu al een maand lopen te zeiken over hooligans (de laagste soort mens hoorde ik hier al) lijkt iedereen die pedofielen in de Katholieke Kerk alweer vergeten te zijn, terwijl dat wél echt gebeurt. Die zien we over heel Nederland en die blijven we wél gedogen, terwijl hooligans in de hele samenleving worden uitgekotst. Die mag je wel ongecensureerd op internet zetten, echt te belachelijk voor woorden wat een hypocrisie.

Gomespsv1, dankjewel voor je reactie.

Soulsister, je maakt duidelijk dat je nog niet in staat bent om alleen naar het stadion te gaan. Mijn reactie was echter meer bedoeld op diegenen die dat wel kunnen. In de toekomst zal je zeker tot de echte fans in het stadion behoren.

Gunner070. Mijn aanleiding geeft duidelijk aan dat ik een account aanmaakte naar aanleiding van het berichten over ^supporters^. Deze Clubexpert gaf me naar aanleiding van de titel alle gelegenheid om hier mijn mening te uitten. En met betrekking tot de definitie van de verschillende groeperingen supporters nog maar een keer voor jou:

Supporter: De mensen die klappen en potverdikkie roepen. Meestal een groep vrienden, collega's of een daguitje van de familie.

Fan: De club zit in je bloed. Je hebt er alles voor over en vooral bij uitwedstrijden komt het wel eens voor dat er gevochten wordt, omdat er altijd een paar hooligans tussen zitten. Natuurlijk kan het ook wel eens voorkomen dat een gevecht door een fan begint. Dit is dan uit frustratie en ze willen de aanhangers van de club echt niet doodknuppelen. Zie het als een krachtmeting.

Hooligan: Gebruiken drugs, drinken veel alcohol en willen er alles aan doen om de aanhang van de tegenpartij (als het kan met stenen of wapens) te verslaan. Een hooligan is natuurlijk ook een fan, maar vindt het meer dan noodzakelijk dat er gevochten dient te worden.

Als je favoriete club zich in het buitenland bevindt, is het natuurlijk een stuk lastiger om wedstrijden bij te wonen. Maar je zal er wel alles aan doen om de wedstrijd bijvoorbeeld op tv te volgen. Zelf woon ik bijvoorbeeld in Peru. Ik volg Arsenal (fan) en Ajax (fan) iedere wedstrijd. Daarnaast natuurlijk zoveel mogelijk ook Barcelona, Madrid en Milan (allen supporter). Wanneer de wedstrijd niet live op tv komt (Ja Ajax komt hier live (vrijwel iedere zondag 05:30 AM) zoek ik op het internet naar de bijbehorende livestreams.

Met de inhoud van je stuk ben ik het volkomen mee eens ik zat net lekker te lezen en toen stopte het in 1 keer.ik weet niet of het de bedoeling was maar ik heb geen slot of conclusie gelezen.verder heb je wel een goede schrijfstijl waar ik van onder de indruk ben ga zo door maar maak een goed einde.

je linkt het woord supporter aan het werkwoord supporten, in dat geval heb je gelijk, het gaat mijn inziens om de interpretatie van het woord supporter. Ik vind mezelf namelijk ook een echte supporter terwijl ik maar een handvol wedstrijden per jaar bezoek, dit maakt me niet minder supporter in mijn ogen, het is bij veel mensen geen kwestie wel of niet willen maar een kwestie van kunnen als je het hebt over wedstrijd bezoek. zijn mensen met kleine kinderen/baby's, mensen die werken op zondag, mensen die te ver weg wonen, mensen die het financieel niet kunnen dan mindere supporters. Supporter zijn zit in je hart en iedereen geeft er op zijn manier uiting aan. sommige mensen worden boos andere intens verdrietig bij een verlies van hun club, sommige mensen schreeuwen van blijdschap andere glimlachen en ballen een vuistje van vreugde, sommige mensen tooien zich in volledig clubtenue met sjaaltje, petje en vlag in de hand andere doen een bescheide speldje van hun club op, sommige mensen besteden uren aan voetbalzone, fc update, vi zowel het tijdschrift als het programma en andere media andere kijken alleen studio sport en wachten op de volgende zondag, sommige mensen trekken thuis een flesje open na een titel of prijs andere gaan compleet uit hun dak in de betreffende stad van de club, wie bepaald er welk van deze mensen echte supporters zijn en welke niet? waar staan die maatstaven beschreven? hoe word je supporter en waar kun je je diploma ophalen?
kortom het is een gevoel en een ieder uit dat op zijn manier en dat is het mooie van voetbal , je kiest zelf een club uit en je bepaald zelf hoe je daar mee omgaat.

Ik snap niet precies wat je nu met je stuk bedoelt ook omdat het veel te vaag is!
je moet wat duidelijker zijn met het indelen van de groep maar voor de rest vond ik je stuk wel aardig om te lezen.
Alleen je bedoeling is dus vaag en je kon het wat duidelijker maken.
De bedoeling is wel aardig!

3 sterren

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren